edwarddyp 28.03.06, 12:18 jakie moga być powody jak myślicie ? Przeciez ten sprzęt był na światowym poziomie a goździki którymi dysponujemy to juz starocie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujcio44 Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 13:11 edwarddyp napisał: > jakie moga być powody jak myślicie ? Te same co zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorxix Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 13:31 kasy brak? niejasnosci dotyczace procesu wyboru angielskiego systemu? planowane zastapienie gozdzikow i dan dopiero po 2014 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 13:42 Powody stoja w Niemczech na skladowiskach mobilizacyjnych US Army i oczekuja na pozyskanie - decyzje zapadna do konca tego roku lub na poczatku 07 Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 13:44 oxbat1 napisał: > Powody stoja w Niemczech na skladowiskach mobilizacyjnych US Army i oczekuja na > > pozyskanie - decyzje zapadna do konca tego roku lub na poczatku 07 Powodów brak w kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 13:55 dlatego tez Radek skierowal swoj wzrok na M109 - tki ktore beda "za darmo" Tyle ze jak zwykle amerykanskie "za darmo" bedzie nas kosztowac dosc drogo Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 13:56 oxbat1 napisał: > dlatego tez Radek skierowal swoj wzrok na M109 - tki A wiesz może jakie to M-109-tki? Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 14:06 Z pewnoscia nie A6 - tki :-) Przypuszczam ze A3 bo tego jest zdaje sie najwiecej Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 15:24 No i odpadnie Amerykanom kosztowny transport do Stanów!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 15:42 > MON wstrzymał realizacje Kraba nie realizację a wegetację > No i odpadnie Amerykanom kosztowny transport do Stanów!:) W mordę znowu muszę występować w roli adwokata USA ;-) To, że chcą ożenić nadwyżki nazwijmy to sprzętu co nieco wyeksploatowanego ;-) to oczywiste - nie oni pierwsi. Ja zapytam się w ten sposób - czy my, realnie patrząc byliśmy w stanie produkować Kraba? Czy była to misja "IRYDA" od samego początku bez przyszłości? Nie ma Kraba, na nowe nas nie stać. Co będzie tańsze z punktu widzenia budżetu MON - brać starą amerykańską haubicę, ale z właściwym kalibrem, czy głęboko modernizować wymieniając m.in. lufy sprzęt z naszych arsenałów - Dana, Goździk? Może na razie olać artylerię i skupić się na innych potrzebach? A.L. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 15:45 adam_al napisał: Co będzie tańsze z punktu widzenia budżetu > MON - brać starą amerykańską haubicę, ale z właściwym kalibrem, czy głęboko > modernizować wymieniając m.in. lufy sprzęt z naszych arsenałów - Dana, Goździk? Najtaniej będzie nic nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 16:12 > Najtaniej będzie nic nie robić. Robić trzeba, tylko nie wszystko na raz. Wg mojego skromnego zdania bardziej priorytetowym programem jest Loara, mamy okręty rakietowe bez rakiet, mamy ...... Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 16:21 adam_al napisał: > mamy > okręty rakietowe bez rakiet, Na to pieniądze w budżecie zarezerwowane były. Zobaczymy czy zostaną wykorzystane;-) >mamy ...... Nie mamy samolotów szkolnych;-)... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 16:48 I praktycznie NIE PRODUKUJEMY nowoczesnego uzbrojenia dla naszej własnej armii! A to już tragedia panowie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 30.03.06, 13:08 >mamy ...... > Nie mamy samolotów szkolnych;-)... Niby nie mamy, ale czytam sobie flesz na PZ i przy okazji notki o wizycie dowódcy SP w Izraelu poświęconej procesowi szkolenia pilotów F-16 czytam: "Gospodarze zaprezentowali też nowy samolot szkolny "Javelin" dla polskich SP; " Jak to miło, że już postanowiono ;-) A.L. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 16:46 A cholera go wie!:) Z jednej strony uzależnic się we wszystkim od Stanów moim zdaniem też nie dobrze!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
_misza Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 16:47 na takie myslenie jest za pozno o ok 16 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 16:51 Takiego myślenia w Polskich ośrodkach decyzyjnych brakuje nie od 16 lat tylko co najmniej od 30-tu! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 18:55 marek_boa napisał: > A cholera go wie!:) Z jednej strony uzależnic się we wszystkim od Stanów moim > zdaniem też nie dobrze!:) Dlatego i ja żałuję, że tak niechętnie spoglądamy na Europę i udział w europejskich programach. Co do pozyskiwania .... tak no nasz problem pozyskiwanie. FMS i nowy sprzęt to zupełnie co innego. Ale jak już o POZYSKIWANIU lub zakupie w "Odzieży używanej" ;-) to widziałbym chętniej zabiegi o kupno następnej porcji Leo2 niż Palladin-ów. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 19:10 Tys prowda! Popieram!~:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wist1994 Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 19:43 M109, czy inne, ale jakaś natowska artyleria polowa jest potrzebna. Mamy setkę Leopardów, ale nie mamy ani jednego spełniającego standardy sojuszu dziala polowego. Jeśli mamy mieć choć jedną brygadę ciężką to przede wszystkim brakuje nam "prawdziwych" bwp (bwp na Rosomaku nie nadaje się raczej do towarzyszenia Leopardom) i samobieżnych haubic 155 mm. Kupowanie kolejnych czołgów, a zapominanie o bwp i haubicach jest mało sensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 dejta se spok z krabem azbestem i skowronkiem 28.03.06, 19:53 w tej hwili najwazniejsza rzec jak aborbuje polski rzad to budowa nowych kosciolow a konie pasom sie sme na podchlu tak ze jest w czym wybierac. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 20:32 Jeśli chodzi o BWP to jak na razie mogli by wdrożyc modernizację BMP-1 i na jakiś czas byłby spokój!Co do artylerii to zmodernizowac Dany do standardu Zyzana(choc fakt ,że mało ich)i w kwestii Kraba ...zmienic decyzję!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 28.03.06, 21:26 Wymienic kiecki wojskowym klechom, na bardziej modne! Odpowiedz Link Zgłoś
wist1994 Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 29.03.06, 07:00 Nie jestem w stanie powiedzieć co jest lepsze: nowe Kraby, przebudowane Dany czy stare M109, bo nie mam danych. Podobnie nie wiem czy lepiej zmodernizować BWP-1, czy kupić jakieś inne bwp. Wiadomo natomiast, że brygada pancerna z Leopardami, bez nowoczesnych bwp i bez kompatybilnej z sojusznikami artylerii jest mocno kulawa. Dlatego pomysł kupowania dalszych Leopardów i zrezygnowanie ze starań o artylerię jest kompletnie bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 29.03.06, 20:15 Myślę, że najtaniej byłoby produkować Kraba. Wiem, że trochę dziwnie to brzmi, ale zaczynają śmieszyć mnie teksty decydentów wszelkiej maści o braku środków. Krab to nowoczesny system, który pozwoliłby nam "wskoczyć" co najmniej do średniej światowej. Produkcja tego systemu zapewniłaby utrzymanie kilkuset miejsc pracy i stworzenie kilkuset nowych (Stalowa Wola, Nowa Dęba, Skarżysko Kamienna, Poznań). Bo system ten to nie tylko sam pojazd, ale też amunicja, WZT (na bazie KTO Ryś) itd. Z zakładu takiego jak HSW "żyje" całe kilkudziesięciotysięczne miasto Stalowa Wola. Czy taniej będzie pozyskać używany sprzęt "za darmo", czy inwestować w rozwój rodzimej myśli technicznej. Czy stać nas będzie za kilka lat na odtworzenie kadry inżynierskiej, czy lepiej będzie pozostać techniczną pustynią? Jeżeli teraz nie stać nas na ten sprzęt, to czy stac nas będzie za kilka, kilkanaście miesięcy na socjal dla ludzi bez pracy i ich rodzin? Sądzę, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_g_love Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 29.03.06, 21:10 > Myślę, że najtaniej byłoby produkować Kraba. Wiem, że trochę dziwnie to brzmi, > ale zaczynają śmieszyć mnie teksty decydentów wszelkiej maści o braku środków. Zgadzam sie, srodki to są tylko że chwilowo wsiąkaja w pustynie.Pozatym Krab to nowoczesny sytem który podnióslby walory bojowe naszej armii, co jak co ale na europejskim polu walki nowoczesna artyleria póki co rządzi.A M-109? co z tego że strzela 155mm amunicją skoro zasięg już nie ten... Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: MON wstrzymał realizacje Kraba 29.03.06, 21:18 Ciekawi mnie ile kosztuje nieprodukowanie tej armaty..? "Glupiejacy" inzynierowie, robotnicy na bruku, fabryki zarastajace chwastami.. Odpowiedz Link Zgłoś