Dodaj do ulubionych

WIATRÓWKA - jaką wybrać ???

27.03.03, 10:59
Przymierzam się do zakupu wiatrówki. Na początek wybrałem gładkolufową
(odpada problem z załatwianiem zezwoleń). Dalej zaczęły się schody - co
wybrać ??? Chcę ją wykorzystywać do "rekreacyjnego", sportowego strzelania.
Przede wszystkim czy "łamana" czy z dolnym naciągiem (jakie są plusy i minusy
obu rozwiązań)??? Jakie parametry powinna posiadać (waga, długość lufy,
prędkość początkowa, kaliber, etc...) ??? Co z lunetą - czy kupić od razu,
czy zaoszczędzone na niej pieniądze przeznaczyć na zakup lepszego modelu ???
Na ile kraj produkcji (Niemcy, Hiszpania, Rosja, Czechy, Finlandia...) wpływa
na jakość sprzętu ??? Będę wdzięczny za wszystkie porady.

pzdr
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Re: WIATRÓWKA - jaką wybrać ??? 27.03.03, 12:00
      Oto garść porad:
      1. Odpuść sobie wiatrówki w cenie poniżej 500 zł. Najlepiej kup coś renomowanej
      firmy - np. Diana, Weihrauch, BSA, Baikal. Ta broń jest droższa, ale długo
      posłuży.
      2. Łamana, czy naciągana? Ja wolę łamane - mniej siły potrzeba do załadowania,
      łatwiej można przeczyścić lufę. Ale to już Twój wybór.
      3. Wymiary - niezbyt ważne. Pamiętaj jednak, że im cięższa, tym słabiej kopie.
      4. Prędkość początkowa - jak najwyższa. Ja preferuję conajmniej 300m/s.
      5. Lunetę sobie odpuść - do wiatrówki nie jest potrzebna (ta broń ma za mały
      zasięg by trzeba było mieć lunetę). Jeśli się jednak zdecydujesz, to koniecznie
      z montażem dwuczęściowym - jednoczęściowe czasami nie wytrzymują naprężeń
      powstałych przy strzelaniu z silnych wiatrówek.
      6. Kraj pochodzenia. Ja zawsze polecam broń z następujących krajów: Rosja,
      Niemcy, Austria, Szwecja, Szwajcaria, Wielka Brytania, Polska. Nie mam zaufania
      do broni amerykańskiej ani hiszpańskiej. Ale to jest tylko moje zdanie.
      7. Pomyśl jednak, czy warto takie coś kupować. Niedługo (jest już po 3
      czytaniu) zmieni się ustawa o broni i amunicji (wchodzimy do UE) i bez
      zezwolenia będzie można mieć repliki broni szprzed 1850. A strzelanie z
      muszkietu daje o wiele większą frajdę niż z wiatrówki.
      Zobacz sobie tu: militaria
      • sladar Re: WIATRÓWKA - jaką wybrać ??? 27.03.03, 16:01
        Dzięki za pierwsze porady !

Chcę jeszcze podrążyć kwestię: łamana czy z naciągiem. Piszesz, że przy
        wiatrówkach z dolnym naciągiem trzeba użyć więcej siły przy załadowaniu. Pewnie
        masz rację, ale czy dzięki temu, że w takim modelu lufa jest "stała" nie jest
        on precyzyjniejszy i celniejszy niż model "łamany" ? Czy wykonanie setek
        (tysięcy) załadowań do modelu "łamanego" nie wpływa na parametry lufy
        (skrzywienie, wyboczenie,...) ? Pytam, bo się nie znam, więc od razu
        przepraszam jeśli pytanie jest głupie. Kiedyś nawet usłyszałem taką opinię jako
        argument przeciwko wiatrówkom "łamanym".

Druga sprawa to czyszczenie lufy i tu mnie przekonujesz do wiatrówki łamanej,
        ale z drugiej strony przecież wiatrówę z naciągiem też w jakiś sposób się
        czyści (mam na myśli lufę). Na ile to jest utrudnione w takim modelu ???

Firmy, które wymieniłeś znam (nooo, większość z nich), tyle że rzeczywiście ich
        karabinki są drogie. Ja szczerze mówiąc na początek zaplanowałem wydatek do 500
        zł. Chętnie bym kupił renomowany sprzęt, ale z możliwościami finansowymi jest
        tak sobie... Tak więc będę raczej szukał najlepszej okazji w cenie do 500-600
        zł. Nawet na stronie którą polecałeś (znam, znam...) można znależć coś w tym
        przedziale cenowym.

Jeszcze jedno - polecałeś wiatrówki polskie... Możesz coś więcej na ten temat
        napisać, polecić konkretną firmę, jakąś stronkę w sieci, etc... ???

pzdr

• wielki_czarownik Re: WIATRÓWKA - jaką wybrać ??? 27.03.03, 16:13
          Czy łamane się zużywają? Czy ja wiem - ja mam łamaną od kilkunastu już lat i
          nic się w niej nie dzieje. Tak więc to raczej problemu nie stanowi. Ponadto
          strzelby myśliwskie też są łamane i nie zużywają się. Co do czyszczenia to
          chodzi mi głównie o sytuację, gdy coś Ci utknie w lufie wtedy wiatrówkę łamaną
          możesz przepchać bez problemu, a w naciąganej pewnie będziesz musiał ją
          rozkręcać, a to dla wiatrówki nie jest zdrowe. Co do polskich wiatrówek to
          teraz ich nie ma, ale można jeszcze odkupić od kogoś starego Łucznika za bezcen
          (mój kumpel kupił Łucznika za 50 zł). Wiatrówka całkiem dobra (ja taką mam) i
          na początek wystarczy. Może Ci się przecież "wiatrówkowanie" nie spodobać i
          wtedy nie stracisz za dużo pieniędzy. Jednak jeżeli nie znasz się na broni, to
          lepiej kup nową - nie natkniesz się na jakiegoś rupiecia.
          Pamiętaj, żeby obejrzeć swój zakup 10 razy zanim kupisz. Sprawdź, czy nie ma
          jakichś luzów, czy dobrze Ci leży w rękach, czy nie ma rys ani rdzy i dopiero
          wtedy kup. Masz ogromny wybór i śpieszyć się nie musisz.
          Ja na Twoim miejscu (mają tyle pieniędzy) kupiłbym Baikala.
          Pozdrawiam i życzę miłego strzelania
          • sladar Re: WIATRÓWKA - jaką wybrać ??? 28.03.03, 11:33
            Dzięki, dzięki !

Poszukam tego Łucznika - może coś znajdę na Allegro, może na jakiejś
            giełdzie... Ale bardziej liczę tu na okazję (jak się trafi to bardzo dobrze,
            jeśli nie to trudno...), jako działanie dodatkowe. Poszukiwania kierunkowe
            skieruję, tak jak proponujesz, na Bajkal'a (stosunkowo niewygórowana cena przy
            dobej jakości), może trafi mi sie okazyjnie jakiś "niemiec". w każdym razie
            poszukiwania trwają ;-)

Oczywiście jeśli ktoś chciałby się jeszcze podzielić jakimiś ciekawymi uwagami,
            to chętnie przeczytam... :-)

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka