odyn06 14.04.07, 20:46 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/opinie_070413/opinie_a_1.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiarusik Re: Mosze,skąd to się bierze? 14.04.07, 20:55 Z głupoty zapewne;) A najprędzej z szukania słabego kozła ofiarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Mosze,skąd to się bierze? 15.04.07, 01:35 Prosze zwrocic uwage ze miedzynarodowe zydostwo nic nie chce od...Rosji i nie wysuwa pod jej adreswm zadnych rozczen. Polska dodatkowo musi wyrownac w 100 % wszystkie zalegle historie. Dobrze by bylo aby rzad USa powiazal sprawe tarczy z wyplaceniem pelnej sumy Izraelowi. Gdyby powiedzmy Polska wycofala sie z tarczy np.po zmianie rzadu taki bond rzedu 50 mld bylby natychmiast egzekwowany przez USA z przekazaniem go Izraelowi. Bo przeciez rzad USA jest wyrazicielem i egzekutorem polityki Izraela. Nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
lew.erwin Re: Mosze,skąd to się bierze? 15.04.07, 09:33 Skoro tak, to niech zapłacą najpierw zaległe podatki wraz z odsetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
lew.erwin Re: Mosze,skąd to się bierze? 15.04.07, 09:45 Już widzę taką wersję podręcznika historii opracowanego przez zespół izraelsko-niemiecki: "Hitler, Polak urodzony w Warszawie wraz ze swoim kolegą Józefem Piłsudskim od wczesnych lat dwudziestych planowali budowę sieci polskich obozów zagłady." Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Już wiem... 15.04.07, 21:27 skąd mosze wzioł 2,5 miliona żołnierzy polskich we wrześniu 1939r,pewnie dowiedział się o tym na lekcji historii,a i tak dobrze że wie iż to polska została zaatakowana przez niemcy a nie odwrotnie.Raczej nie liczył bym na odpowiedz mosze ten artykuł niezbyt dobrze świadczy o izraelu a i wyprostować to trudno więc raczej to przemilczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: Już wiem... 16.04.07, 00:56 przyznam jestem w szoku, nie chce sie wierzyć że mozna tak myśleć. To jakis naprawdę poroniony naród Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Kolo sie zamknelo... 16.04.07, 15:31 > przyznam jestem w szoku, nie chce sie wierzyć że mozna tak myśleć. > To jakis naprawdę poroniony naród Powiem wam ze zupelnie takie same uczucia maja zwykli Rosjanie gdy zwiedzaja POlske. PO przeczytaniu polskich gazet, ogladania TV i rozmow z POlakami slysza jaka nagodka idzie na nasze panstwo, nasz narod i co gorsze na naszych dziadkow i ojcow. Dowiaduja sie ze dla przecietnego Polaka Rosjanin do dziki, glupi cham, nasze zolnierzy ktorzy uwolnili POlsce od faszyzmu sa banda pijanych mordercow itd. itp. Ale wlasnie taka informacje otrzymuja polskie mlodzi ludzie od swych nauczycieli, podrecznikwo historii, od rodzicow i starszych kolegow. Popatrzcie chocby posty ignora, wladza pirscieni, wojciecha i innych niby doroslych i wyksztalconych ludzi... A teraz mozecie popatrzec "w lustro" - na mlodziez Israelska, ktora tez jest wychowana na propagadzie... tyle ze antypolskiej. Kolo sie zamyka.... Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Kolo sie zamknelo... 16.04.07, 15:48 Misza. Polska, to nie tylko oficjalna TV i prorządowe media. Polacy, to nie tylko wymienieni przez Ciebie forumowicze. Większość z nas a myślę, że miliony myślą inaczej i to winno być dla Ciebie ważne. Oszołomów i was chwacit. Gdy mam pisać o sobie to każdego 1-go listopada chodzę na cmentarz żołnierzy radzieckich i im - LUDZIOM palę znicze. Zaręczam Tobie, że na "moim" cmentarzu świeczek na radzieckich grobach nie brakuje i brakować nie będzie. Ich śmierć i mękę szanują i oceniam inaczej niż politykę Stalina wobec Polski i przyjmij to -proszą do wiadomości. II WS wygrał rosyjski naród, a nie Stalin. My nie wygraliśmy. My przegraliśmy pokój. Zostaliśmy "przehandlowani" Krwawemu Józkowi i to fakt o którym dyskutować trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kolo sie zamknelo... 16.04.07, 16:06 Wśród radzieckich żołnierzy,którzy tam leżą,są też NKWDziści(też walczący z AK),gwałciciele,zwykłe bandziory,mordercy cywilów,złodzieje z 10cioma zagarkami na łokciu,hieny cmentarne.Mogą sobie tam leżeć jeśli już muszą,ale zniczy bym im nie palił. Nie tylko Stalin jest winny.NKWD to przecież nie tylko Gruzini. Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Re: Kolo sie zamknelo... 16.04.07, 16:30 Wieczorem 03.09.2004 po relacjach z Biesłanu polskich stacji TV, ktore rzekomo stronnicze były, pod rosyjska ambasadą było mnóstwo zniczy i kwiatów. To Polacy złozyli. Było ich nie mniej niz pod ambasada USA 11.09.2001 Polska to nie monolit. W innym watku próbuję ci wyjasnić, ze juz miedzy Wilkopolaninem a kresowiakiem z Baiłegostoku jest róznica. Z tymi chamami tez nie przesadzaj. dawa razy do roku bility na chor aleksandrowa w Łodzi schodzą jak swieze bułeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Kolo sie zamknelo... 16.04.07, 16:46 odyn06 napisał: > Misza. Polska, to nie tylko oficjalna TV i prorządowe media. Polacy, to nie > tylko wymienieni przez Ciebie forumowicze. Większość z nas a myślę, że miliony > myślą inaczej i to winno być dla Ciebie ważne. > Oszołomów i was chwacit. > Gdy mam pisać o sobie to każdego 1-go listopada chodzę na cmentarz żołnierzy > radzieckich i im - LUDZIOM palę znicze. Zaręczam Tobie, że na "moim" cmentarzu > świeczek na radzieckich grobach nie brakuje i brakować nie będzie. Ich śmierć i > mękę szanują i oceniam inaczej niż politykę Stalina wobec Polski i przyjmij to > -proszą do wiadomości. Niestety takich jak ty jest za malo. A co waznejsze, wsrod mlodziezy jeszcze mniej. Wiem to bo przez 2 lata mieszkalem w akademiku w POlsce i wlasnie rozmawialem z rowesnikami (mielismy wowczas po 20 lat). A wiec, po rozmowac z wiekszoscia z nich bylem w szoku. Gdyby nie podpisany kontrakt na pierwszy rok studiow to chyba wrocilbym do domu. Na szczescie poznalem rowniez normalnych ludzi, ktorzy nie rzucali rusofobskimi tekstami. Co tu dlugo mowic, widzialem wasze filmy i seriali - w kazdym z nich Rosjanin - to ruski bandyta lub kagebista. CZesto slyszalem od zupelnie normalnych i przyzwoitych ludzi "Nie jestes ROsjaninem, bo.. jestes normalny"... Czyli w ich rozumieniu ROsjanin musi miec jakies wady psychiczne lub umyslowe. Ty, pancer i inni kto ma pewien szacunek do ROsjan jakby nie patrzec jednak wychodwywal sie w PRLu i znal pewnych ROsjan, Ukraincow i innych sowieckich ludzi. ROwniez prawdopodobnie byl w ZSRR. I wy jestescie jak to powiedziec, odpowrni na propagande. A mlodzi POlacy, urodzeni po 1989 roku maja tylko jedna propagadne - rusofobska. W zasadzie nie maja skad uslyszec pozytywna informacje o ROsji. CZego oni beda opowiadali o ROsjanach swych dzieciom? Jeszcze gorsze rzeczy niz slyszeli sami... I o to chodzi. Wlasnie dlatego samego powodu mlodzu ZYdzie nienawidza POlakow - to naturalny odruch po opowiedziach rodzicow, ktorzy w POlsce nie byli a slyszeli cos od swych rodzicow... > II WS wygrał rosyjski naród, a nie Stalin. My nie wygraliśmy. My przegraliśmy > pokój. Tu sie stanowczo nie zgodze! Wojne wygral caly sowiecki narod. W ogromnej mierze dzieki Stalinowi. To fakt. Smutny dla niektorych ale fakt. N Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kolo sie zamknelo... 16.04.07, 17:12 Sam uskuteczniasz propagandkę;) ZSRR traktował PRL wyłącznie przedmiotowo.Co innego wspólne picie wódki i pogaduchy o starych góralach przez szeregowych przedstawicieli obu narodów,a co innego polityka trzymania w ryzach.Sfery makro i mikro przecinają się. Odpowiedz Link Zgłoś
mechanior Re: Kolo sie zamknelo... 16.04.07, 18:10 misza_kazak napisał: Wojne wygral caly sowiecki narod. W ogromnej mierz > e dzieki Stalinowi. To fakt. Smutny dla niektorych ale fakt. Misza, tak jak koledzy napisali ja też lubię Rosjan , ale z Twoją opinią o Stalinie się nie zgadzam.Stalin był okrutnikiem ale też i cienkim bolkiem w planowaniu co udowodnił wielokrotnie kładąc operacje obronne i zaczepne i gdyby nie Żukow to Hitler mógłby się nie zatrzymać pod Moskwą. Pzdr.Misza. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Kolo sie zamknelo... 17.04.07, 09:13 > Misza, tak jak koledzy napisali ja też lubię Rosjan , ale z Twoją opinią o > Stalinie się nie zgadzam.Stalin był okrutnikiem ale też i cienkim bolkiem w > planowaniu co udowodnił wielokrotnie kładąc operacje obronne i zaczepne i gdyby > nie Żukow to Hitler mógłby się nie zatrzymać pod Moskwą. Stanowczo sie nie zgadzam. Decyzja koncowa zawsze byla za Stalinym. To on jako wodz naczelny prowadzil wojne. Zukow i inni marszalki opracowywali plany operacji, ale wybieral plan i naznaczal dowocow frontow sam Stalin. Oczywiscie nie byl bezbledny - nikt nie jest idealny - ale w najwaznejszych bitwach Stalin stawil odpowiednich dowodcow i wybieral sluszne decyzje. No i nie zapominaj, ze wlasnie Stalin byl duchowym liderem walczacego narodu. O tym czesto na zachodzie teraz zapominaja, ale wlasnie tak przeciez bylo! WOwczas ludzie autentycznie lubili Josifa Wissarionowicza. I zolnierzy i cywile. W ogomnej wiekszosci kazdy z sowieckich ludzi oddal by zycie za Stalina. Ludzie wierzyli ze poki STalin kieruje wojna my ja wygramy. On (Stalin) byl na tyle pewny wygranej ze wszyscy tez wierzyli ze jak poiwedzial Stalin w przemowieniu do narodu w 1941 "wrag budet razbit i pobeda budet za nami!". Gdyby np. Stalina zabili w 1941 czy 1942, to prawie napewno to demoralizowalo by i armie i narod. Dlatego ja uwazam (jak i wiekszosc weteranow i zwyklych ludzi w ROsji) ze w ogromnej mierze wlasnie STalinowi zawdzeczamy uratowanie naszego panstwa od zniszczenia i naszego narodu na eliminacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mechanior Re: Kolo sie zamknelo... 17.04.07, 13:40 Słusznie piszesz Misza, aspektu psychologicznego i uwielbienia dla swojego przywódcy przez naród nie brałem pod uwagę.Wynika to z braku "idola" w Polsce więc tego typu odczucia są mi obce. misza_kazak napisał: Zukow i inni marszalki opracowywali plany operac > ji, ale wybieral plan i naznaczal dowocow frontow sam Stalin. Żukow przedstawia w swoich wspomnieniach że Stalin wymyślał pewne posunięcia wojskowe i kazał opracowywać szczegóły marszałkom , ale przydział dywizji(szczególnie pancernych) pozostawiał sobie i często powodował tym działaniem problemy z wykonaniem powierzonych operacji. I właśnie to miałem na myśli pisząc o Stalinie. Pozdro.Misza. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Kolo sie zamknelo... 17.04.07, 13:57 mechanior napisał: > Słusznie piszesz Misza, aspektu psychologicznego i uwielbienia dla swojego > przywódcy przez naród nie brałem pod uwagę.Wynika to z braku "idola" w Polsce > więc tego typu odczucia są mi obce. O to mi chodzilo! W Rosji zawsze lubia lidera pod warunkiem jesli jest mocny i wzmacia ROsje-Matuszke > misza_kazak napisał: > Zukow i inni marszalki opracowywali plany operac > > ji, ale wybieral plan i naznaczal dowocow frontow sam Stalin. > > Żukow przedstawia w swoich wspomnieniach że Stalin wymyślał pewne posunięcia > wojskowe i kazał opracowywać szczegóły marszałkom , ale przydział > dywizji(szczególnie pancernych) pozostawiał sobie i często powodował tym > działaniem problemy z wykonaniem powierzonych operacji. Ale tak czy inaczej wszelkie najwaznejsze bitwy ZSRR wygral. Mozna tylko gdybac co by bylo gdyby Stalin zrobil inny wybor, ale fakt pozostaje faktem - wybieral nie najgorsze warianty. Do tego wes pod uwage ze Zukow mial kompleks wobec Stalina. > I właśnie to miałem na myśli pisząc o Stalinie. Rozumiem o co Ci chodzilo, ale nadal pozstaje na swoim zdaniu - Stalin byl jak brutalny trener Sbornej Tichonow. Bezwzgledna dyscyplina i despotyzm, a w wyniku znakomite rezultaty Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Re: Kolo sie zamknelo... 17.04.07, 14:17 Mechanior Misza mnie zaraz zjebie za powoływanie sie na Suworowa, ale o dziwo Suworow pisał z grubsza to co Misza, tylko, ze Stalin postawił sobie zbyt ambitny plan podbój Europy i swiata przez pokonanie Lodołamacza, ktory nie wypalił, przez co narody radzieckie zwlaszacz aUkraincy i Bailorusini a potem Rosjanie olbrzymie ofiary ponisły. w ostaniej ksiazce Suworow strasznie jebie Zukowa, bohaterm jest Stalin, i inni dowdcy Rokossowski, Malinowski, Koniew (uwazam ze pomnik w Krakowie mu sie nalezał zasłuzył na niego), w tle tli sie wniosek, ze a. Stalin zrznał koga trzeba jezeli chodzi o czystki w elitach władzy np. zera w stylu Tuchaczewskiego lub oszołomów w stylu Trockiego - to juz pisał we wczesniejszych ksiażkach, b. Stalin dla dobra Rosji powinien rozwalić jeszcze co najmniej kilkanasia osob z elity w tym Zukowa, to wnieosek z ostaniej ksiazki, c. oczywiscie masowe mordy to niepotrzeban zbrodnia Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Sztab generalski... 17.04.07, 13:54 Jak juz kiedys pisalem, to Stalin wymordowal caly swoj sztab jeszcze przed wojna. To byla dobra robota niemieckiego wywiadu... Innych generalow co nie dalo sie wymordowac to wyslal do Syberii. Oprocz tego Stalin prowadzil wojne dobrze jako lider. Generalowie walczyli na polu bitwy, zolnierz rosyjski byl odwazny i wspanialy. Wiedzac ze przechodzi pole min, zeby okrazyc wroga nie liczac na to ze duzo zgine wlasnie na minach. Byl tez jeden fatalny blad niemcow. Oni nie mieli bombowcow dalekiego zasiegu i wcale nie atakowali cale fabryki broni, ktore rosjanie zdazyli rozebrac i zainstalowac od nowa w Syberii. Tak ze rosjanie mogli spokojnie szykowac ofensywe. Cena tego "spokoju" byla kosztem zycia milionow bohaterskim zolnierzom Rosji, ktorzy poprostu cialem swoim zatrzymali wroga. Wieczna Czesc Ich Bohaterskiej Pamieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Za Stalina... 17.04.07, 14:08 Nowi imigranci, ktorzy tylko przyjechali tutaj i od razu zmobilizowani do wojny w 1947-48r. sluzyli w jednostkach "rosyjskich" (rozkazy wydawane byly w tym jezyku-inni nie znali)Kiedy atakowali arabskie pozycje ty krzyczeli: " Za rodyny, za Stalina..." Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak A jak ze... 17.04.07, 16:09 Wlasnie tak sowieckie zolnierzy szli do ataku! Urraaaa! Za ROdinu! Za Stalina! Gdy bylismy dziecmi pamietam jak gdy gralismy w "Naszych-Nemcow" to biegnelismy do ataku na "wrogie" pozycje wlasnie z takimi krzykami :)) Nawet po rozliczniu kulta jednostki przez Chruszczewa az do rozpadu ZSRR wiekszosc sowieckich obywateli uwazala Stalina za wielkiego wodza, ktory doporwadzil ZSRR do Wielikoj Pobedy Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: A jak ze... 17.04.07, 18:55 Też bawiłem się w Niemców i Ruskich :D ale zawsze musiałem byc niemcem jako najmłodszy na podwórku :( hlip za to nauczyłem się przegrywać :D. PS. Miszka off top . Urodził ci się syn czy córka :D? Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Re: A jak ze... 17.04.07, 23:46 masz drugie dziecko Misza)))))))) Oj poznasz co to zycie ))))) Ja mam dwoch sybów 2i 4 lata daja w kosc Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Ja tez winszuje... 18.04.07, 06:00 ... ale jak bedziesz mial wnuki, to dopiero bedzie uciecha. Najlepiej to wychowywac wnuki. Widzisz ich raz na tydzien, tylko dobre rzeczy i bawisz sie znimi. Klopoty to dla rodzicow. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re:Gratulacje!!!! 18.04.07, 09:33 Misza-gratulacje. Niech się Tobie dzieci dobrze i zdrowo chowają!:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re:Gratulacje!!!! 18.04.07, 13:03 odyn06 napisał: > Misza-gratulacje. Niech się Tobie dzieci dobrze i zdrowo chowają!:))))))) Dzieki!!! Przekaze zonie Wasze zyczenia - ona sie boj jak slysze moje plany na 5 dzieci :))) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Ja tez winszuje... 18.04.07, 13:01 mosze_zblisko_daleka napisał: > ... ale jak bedziesz mial wnuki, to dopiero bedzie uciecha. > Najlepiej to wychowywac wnuki. Widzisz ich raz na tydzien, tylko dobre rzeczy i > > bawisz sie znimi. Klopoty to dla rodzicow. ;-)) Racja! Dlatego wnuczki zawsze lubia dziadkow najbardziej! :) Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Re: Ja tez winszuje... 18.04.07, 14:49 Jakbym Mosze mojego Ojca słuchał, (o jego wnukach, a moich synach):))) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: A jak ze... 18.04.07, 13:00 panzerviii napisał: > masz drugie dziecko Misza)))))))) Oj poznasz co to zycie ))))) Ja mam dwoch > sybów 2i 4 lata daja w kosc Nie.. na razie tylko jedna! Plan na pierwsza pjatiletke przewiduje dac Ojczyznie co najmniej 1 syna, na druga pjatiletke kolejne 2 jednostki dzieci :))) Zrobie wszystko co od mnie nalezy zeby spelnic plan :))) Dwa syna to super! Ja mam kolege u ktorego 3 syna - 13, 11 i 6 lat. :) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: A jak ze... 18.04.07, 12:57 o333 napisał: > Też bawiłem się w Niemców i Ruskich :D ale zawsze musiałem byc niemcem jako > najmłodszy na podwórku :( hlip za to nauczyłem się przegrywać :D. > PS. Miszka off top . Urodził ci się syn czy córka :D? Corka - nazwalismy Kristina - za tydzien bedzie miala pierwsze urodziny :) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Sztab generalski... 17.04.07, 16:12 mosze_zblisko_daleka napisał: > Jak juz kiedys pisalem, to Stalin wymordowal caly swoj sztab jeszcze przed > wojna. To byla dobra robota niemieckiego wywiadu... Mysle ze troche mylisz przyczyny i skutki. To wlasnie dlatego ze wielu z tych generalow i marszalkow mieli powiazania z Niemcami ich rozstrzelano lub wsylano do SYbyri. Nie przecze ze wielu oficerow trafilo do lagrow niezasluzenie, ale wieksza czesc miala na sumieniu rozne grzechy, lub byli poprostu niepewni lub zwyczajnie glupie. > Oprocz tego Stalin prowadzil wojne dobrze jako lider. Generalowie walczyli na > polu bitwy, zolnierz rosyjski byl odwazny i wspanialy. Wiedzac ze przechodzi > pole min, zeby okrazyc wroga nie liczac na to ze duzo zgine wlasnie na minach. > > Byl tez jeden fatalny blad niemcow. Oni nie mieli bombowcow dalekiego zasiegu i > > wcale nie atakowali cale fabryki broni, ktore rosjanie zdazyli rozebrac i > zainstalowac od nowa w Syberii. Tak ze rosjanie mogli spokojnie szykowac > ofensywe. Cena tego "spokoju" byla kosztem zycia milionow bohaterskim zolnierzo > m > Rosji, ktorzy poprostu cialem swoim zatrzymali wroga. > Wieczna Czesc Ich Bohaterskiej Pamieci!!! Dziki Mojsze! Pozdrowienia dla naszych weteranow w Israelu! Znakomicie walczyli z faszyzmem! Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Re: Sztab generalski... 17.04.07, 17:56 misza_kazak napisał: > Mysle ze troche mylisz przyczyny i skutki. > To wlasnie dlatego ze wielu z tych generalow i marszalkow mieli powiazania z Ni > emcami ich rozstrzelano lub wsylano do SYbyri. > Nie przecze ze wielu oficerow trafilo do lagrow niezasluzenie, ale wieksza czes > c miala na sumieniu rozne grzechy, lub byli poprostu niepewni lub zwyczajnie gl > upie. No Speranski, jakbym Suworowa czytał. chyba zrewidujesz swoje poglądy na jego temat.)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Sztab generalski... 18.04.07, 13:35 panzerviii napisał: > No Speranski, jakbym Suworowa czytał. chyba zrewidujesz swoje poglądy na jego > temat.)))))) Z ksiazek Rezuna czytalem tylko jedna - Akwarium. Nie interesuje mnie co pisal w innych, bo jest bajkopisarzem dla dyletantow Swoje zdanie wyrabiam na podstawie innych zrodel. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka ile Medalow... 17.04.07, 18:26 Zobacz w tym linku troche na dole, weterani od 2WS ile maja medalow...i jakie maja rangi... www.fresh.co.il/vBulletin/printthread.php?t=302858 Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: ile Medalow... 18.04.07, 13:38 > Zobacz w tym linku troche na dole, weterani od 2WS ile maja medalow...i jakie > maja rangi... > > www.fresh.co.il/vBulletin/printthread.php?t=302858 Mosze, patrze i nie moge znalesc... :( Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Lista Zydow - Bohaterow CCCP 18.04.07, 13:47 e-uman.org.ua/node/1830 Tutaj tez www.vestnik.com/issues/2002/0515/koi/shteynberg.htm Tutaj bardziej szczegolowe opisy tych kto i za co otrzymal nagorde www.sem40.ru/ourpeople/history/14752/index.shtml?print=1 Ciekawie ze wg. centralnego archiwum MON co czwarty Zyd mieszkaniec ZSRR (wlaczajac dzieci, kobiety i starcy) walczyl w RKKA. TO jest wiecej niz ROsjan! Z nich ponad 36% oddalo swe zycie.. A tutaj lista Zydow wyzszych dowodcow w RKKA www.migdal.ru/article.php?artid=4372 Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Na dole.... 18.04.07, 23:04 ...cierpliwosci idz do konca... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Na dole.... 19.04.07, 11:24 mosze_zblisko_daleka napisał: > ...cierpliwosci idz do konca... Teraz rozumiem ze chodzi o zdiecja bylych zolnierzy ZSRR , a ja myslalem ze na dole jest tabela z danymi co do ilosci medalow :) Rzeczywiscie dziadki wygladaja super - u mego dziadka tez bely troche medalow i orderow ale nie na tyle duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Holokaust-Szoa! 16.04.07, 10:35 Dzis obchodzimy zalobe Holokaustu. (To wychodzi zawsze tydzien przed Dniem Niepodleglosci). Ja moge tylko pisac co ja czuje i mysle osobiscie. Jesli tak, to rodzina ojca mojego pochodzila od okolicy Kielc. Mieli tak jakis tartak. Dwoch ojca kuzynow, co przezyli Holokaust wrocili oczywiscie szukac rodzine swoja i tez zobaczyc swoj majatek... Tarak byl oczywiscie zabrany przez miejscowego kierownika, ktory ugoscil ich bardzo ladnie i powiedzial ze niech ida wypoczac i "jutro pogadamy"... Do dnia dziejszego nie ma sladow po nich gdzie znikneli. To co mozna zadac zebym pisal wiecej. Mysle ze pamietaz co bylo w Kilcach 1.5 roku po wojnie. Stoi tam tez pomnik o ofiarach-niewypalach Holokaustu. Sorki, ze tym razem nie pozdrawiam. P.S. Jesli jakis majatek nalezalby do Twojej rodziny nie zadalbys? Nawet jak przeszloby duzo lat....? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 11:15 Tyle,że nie żądacie majątków od Niemców,a nawet od Ruskich,którzy wypędzali was już za cara,tylko jak zwykle Polska ma być kozłem ofiarnym;)"Bo Polaki to równe chłopaki i jakoś zrozumieją...";) Pomijając pogrom kielecki,1968 rok,Żydom zawsze w Polsce było znośnie gdy to porównać z całą Europą.Rosjanie wyrzucali was i znaleźliście spokojny kąt w Królestwie Polskim.Ładnie się teraz odwdzięczacie... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 11:22 Jesli inni nie chca oddac, to znaczy ze masz racje? Powiedz tylko dlaczego nie nalezy sie oddac majatek, ktoremu nalezy sie i nikt tego nie zaprzecza? Z drugiej strony, niemcy wlasnie oddawaja majatek, jesli znajduja sie spadkobiercy nawet cale kamiennice i nawet cale ulice. Ja osobiscie nic nie rzadam, bo wiesz nie ma kieszen w calunach... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 11:40 Warszawa została zrównana z ziemią i nie ma co tu oddawać. W pożydowskich domkach w innych miastach mieszkają ludzie,na ogół biedni,którzy mieszkają tam nieprzerwanie od dziesięcioleci i którzy je sobie dotychczas remontowali. Każąc im stamtąd spieprzać,nie jesteście gorsi od Niemców.Niemcy wyrzucali,powiernictwa pruskie chcą wyrzucać i tera wy.Kat i ofiara uścisnęły się w pragmantycznym uścisku,by uszczknąć coś z polskiego boomu na nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 11:42 No i powiedz mi jak domagacie się zwrotu majątków w Rosji?;) Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 11:59 Wydaje mi się że to nie Polska ustanowiła powojenny porządek - takie żądania (wobec Polski) uregulowania sprawy ze strony USA to teraz niewiarygodna bezczelność. Nie wiem dlaczego nie można odzyskać tych majątków, bo najwyraźniej je można odzyskać. Mieszkam w jednej z kamienic w Gliwicach która należała jak kilka innych tutaj do rodziny żydowskiej - spadkobierczyni przeżyła wojnę - w tej chwili kamienice te zostały były przez nich odzyskane i rodzna ta wkrótce potem sprzedała te kamiece Moja koleżanka pochodzi z rodziny (bardzo przed wojną majętnej) posiadali kilka majątków mi/in w Brodach (teraz Ukraina) - byli jakiś czas temu w Lwowie gdzie mieli kilka kamienic - nie ma żadnej szansy na ich odzyskanie - pocieszali się że w jednym z budynków znajduje się teraz szpital, więc przynajmniej się miesjcowej społecznosci do czegoś przydał .... Może Kaczyńskie mogliby napisać do Juszczenki żeby oddawał nasze majątki - ale chyba nic z tego nie będzie - nie mamy samolotów typu Stelth, atomowych okrętów podwodnych i czołgów M1 Abrams + 7 Floty do wsparcia operacji ... Juszczenko pokaże nam takiego wała ... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 12:03 Niektórzy się dziwią później,że żydowscy pielgrzymi muszą mieć ochroniarzy;))) Nic im by się nie stało,bo niczego do Żydów jako takich nie mamy,ale za taką bezczelność czasami należałoby się rzucić jajem;D Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 12:13 Nie dziwię się ze mają ochroniarzy - uważam że Polska to bardzo antysemicki kraj więc trzeba byc przygotowanym na rzut jajem ale bynajmniej nie bombą co nas trochę różnicuje od Palestyńczyków. Na szczęście że się pocieszę. Niemniej takie akcje jak ta związana z pisamem Kongresu USA do Nas niechęć do Żydów w poskiej społeczności bynajmniej nie pomniejsza . Dziwię się tylko Żydom że się temu dziwią - przezyli straszną rzeźnię i nie mogę zrozumieć że są tak nieczuli na niedolę innych - w tym Polaków którzy zostali wyrwani z ziemi na której mieszkali i utracili tam majątki całych pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 12:29 Nie zgodzę się z tym polskim antysemityzmem. Ja do Żydów nic nie mam.To stereotypy. Poza tym jak może kwitnąć nienawiść do jakiejś nacji,skoro jej tu praktycznie nie ma,a nawet nie sąsiaduje z nami? Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 11:52 hmm jestem ciekaw jak to by było wyciągnąć od Rosji majątki (od Rosji najmniej bo to tereny Ukrainy, Białorusi tak zwana linia osiedleń) Mosze pokażcie jak to się robi a sam chętnie odzyskam miasto i dwie wioski od szanownego FR. Nawet by mi do głowy nie przyszło o to się ubiegać!!!! Dziadek przegrał wojnę z komuchami i tyle nic nam się nie należy jakby wygrał NIGDY! bym nie oddał to co on nagrabił bo zrobił to w dobrej wierze :P. Mosze trzeba było zostać w Polsce i zginąć w walce a nie lamentować a potem rządać od boga ducha winnych polaków majątku który nie potrafiliście obronić. Walcz albo giń, przynajmniej teraz walczycie o swoje terytorium jak lwy szkoda tylko że nie do końca wasze terytorium. Gnębicie ludzi tak samo jak was gnębiono :) i tak dalej trzymać to samo życzę palestyńczykom Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 12:33 Co do kuzynów-Polska po wojnie przypominała dzisiejszy Irak,z tym że bez bomb i fugasów;)Z jednej strony radzieckie NKWD i polskie UB,z drugiej prawicowe podziemie(AK,NSZ),ukraińska UPA,niemiecki Werwolf.Do tego kryminaliści.Nie był to bezpieczny czas,jak zresztą każdy postwojenny,i mieszanie w to antysemityzm jest nadużyciem;) Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 13:26 Jestem zdziwiony ze mosze raczyłeś się odezwać ,ale już nie jestem zdziwiony ze nie napisałeś ani słowa na temat wzmiankowanego artykułu,widać w nim jasno ze wasze państwo w drański sposób lansuje siebie jako ofiarę świata,dla czego to robi ano jest to drugie draństwo dla zwykłej KASY jesteście chyba jedynym narodem na świecie którzy z własnej tragedii zrobiliście świetnie prosperujący biznes ,zresztą nie tylko ,teraz każde draństwo popełnione na innych usprawiedliwiacie faktem ze przeszliście Holokaust więc wam wolno strzelać do kobiet i dzieci ,burzyć innym domy.Totalnym draństwem jest już skumanie się z katem własnego narodu by odzyskać jakieś tam majątki,i pomijanie nazwy kata w oficjalnej informacji dla własnej młodzieży zastępując ją jakimiś mitycznymi i bez narodowymi nazistami.Jaka jest tego przyczyna ,ano podał ją autor artykułu ,NIEMCY przeprosili i wyrazili skruchę,i to skruchę liczoną w miliardach bardzo wymiernych dolarów kto wie czy przy tym nie podpisano jakiejś umowy ściągającej winę z Niemców (z stąd odmowa nazwania kata po imieniu przez rząd Izraela) no tak tradycja 30srebników chyba w waszym narodzie nie zginęła jak widać nie śmierć milionów ludzi się u wasz liczy a majątki jakie pozostawiali. ale ściemniasz mosze z tymi kuzynami widać ze w szkołach nie tylko wasz uczą źle historii,ale i kłamać w żywe oczy.nie jestem antysemitą nic do waszego narodu nie mam ale jak i w Polsce tak i w waszym kraju znajdują się dranie (patrz wyżej).wytłumacz mi skąd niby wiadomo ze dotarli do tego tartaku i skąd wiadomo ze kierownik ich "pięknie" ugościł skoro znikneli i ślad po nich zaginął??? Zaraz po wojnie zginęło 3 członków mojej rodziny(ze strony ojca i matki)a nie byli żydami ,powiedz mi w czym kuzyni twojego ojca mieli być lepsi??? Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Juz tak nie najezdzajcie na Mosze to porzadny gosć 16.04.07, 13:44 on jeden zyczył nam powodzenia z okazji 11.11 dznia niepodległości a ty Mosze sie az tak bardzo nie dziw, bo - majatki komunisci zabrali wszystkim, a nie tylko Zydom, reprywatyzacja jest jaka jest, tzn. wiekszość ludzi nie dostała nic, odbierane sa majatki lub odszkodowania tylko w tych przypadkach, kiedy nieruchomosc, zakład przemysłowy firma etc. były zabierane z naruszeniem prawa ................. komunistycznego prawa, bardzo wielu ludzi piszących na forum straciło majątki (raczej ich dziadkowie) i bardzo wileu nic nie dostało, dlaczego obywatele polscy narodowści zydowskiej mieliby byc lepiej traktowani?, - z drugiej strony wielu widzi prominentnych funkcjonariuszy UB co do Izreala zwiali, ktorych Izrael nie wydaje, - wielu tez pamieta współprace z NKWD w latach 1939-1941, - Polacy tez niezgorzej w tyłek dostali. Mówię o takich ja ja, którym jest przykro za Jedwabne, Kielce i rok 1968 - o tym ostanim wydarzeniu ze straszna goryczą mi ojciec opowiadał - był wtedy studentem i ......... koledzy, ktorzy musieli wyjechać ............. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Juz tak nie najezdzajcie na Mosze to porzadny 16.04.07, 14:56 Mosze to na pewno porządny gość, ale po prostu jest innym Żydem! On jest Żydem, jakich jesteśmy w Polsce zrozumieć. Cały prawie żydowski rząd i ci o których jest artykul, to sabri - Żydzi urodzeni, wychowani i zindoktrynowani w Izraelu. Oni umieją nienawidzić i pogardzać innymi. Przyszła kolej na Polaków. Za godzinę rusza w Auschwitz Marsz Żywych Żydów. Wraz z nimi będziemy czcili pamięć milionów Żydów wymordowanych przez NIEMCÓW nie tylko na polskiej ziemi. Od dzisiaj powstałą nowa jakość. Od dzisiaj wiemy, co oni o nas myślą naprawdę. Szalom Mosze, Szalom Alejhem. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 16:10 Byl jeszcze jeden kuzyn, ktory mial szczescie i wolal oposcic to miejsce... On tez byl podczas wojny w Rosji i tam jako Zyd walczyl przeciwko hitlerowskim okupantem. Tam On byl jedynym Zydem w oddziale, jeden raz dostal rozkaz od dowodzcy przyniesc wode...(strumien byl pol godz. w jednym kieruneku...) Na pytanie dlaczego ja, przecie juz raz przynioslem.... Odp. byla krotka: "bo jestes Zydem"... Rokaz to rozkaz i potrzeba wypelnic, wzial wiadro i poszedl po wode.... W miedzy czasie byl nalot bombowy na jednostke i kuzyn zostal jedyny zeby pochowac zabitych... Kuzyn ten umarl kilka lat temu w wieku 101 lat, ten kuzyn byl ojcem moim. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re:Misza, skąd się to bierze? 16.04.07, 16:15 Mógłbyś odnieść się do artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 16:20 Można powiedzieć,ze Opatrzność czuwała nad nim;) Przynajmniej 2 razy uratowała mu skórę i pozwoliła dożyć poważnego wieku;) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 16:51 Zydzi byli na trzecim miejscu wsrod "Bohaterow ZSRR". Pierwsi ROsjanie, potem Ukraincy, a potem Zydi. Dziadek mego kolege byl milotem mysliwca. Zestrzelil 6 samolotow, a potem zostal ciezko ranny w piers i demobilizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Holokaust-Szoa! 16.04.07, 18:30 W muzeum wojsk pancernych Izraela wiszą flagi państw,w armiach których Żydzi walczyli na frontach IIWS. Pierwsza jest flaga USA, druga ZSRR, a trzecia polska. Odpowiedz Link Zgłoś