Dodaj do ulubionych

Polskie pretensje terytorialne

IP: *.sympatico.ca 21.05.03, 17:55
Co prawda pryma-aprylis mamy juz za saba, ale posmiac
sie mozna zawsze polecam na Onecie artykul bialoruskiej
agencji prasowej Bielta:
info.onet.pl/721485,11,item.html
Obserwuj wątek
    • sufit2 Re: Polskie pretensje terytorialne 21.05.03, 20:02
      nie ma co sie smiac to szczera prawda
    • wielki_czarownik Bagdad -> Mińsk -> Lwów ->Wolno ->Moskwa 21.05.03, 20:54
      Trzeba w końcu pomścić nasze narodowe krzywdy i odzyskać rdzennie polskie
      ziemie. Przecież każdy wie, że Moskwę założył Jan Moskiewski - szlachcic z pod
      Krakowa.
      • Gość: +++Ignorant Z pomocą żyda Mośka Moskowicza...... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.03, 23:51
        wielki_czarownik napisał:

> Trzeba w końcu pomścić nasze narodowe krzywdy i odzyskać rdzennie polskie
        > ziemie. Przecież każdy wie, że Moskwę założył Jan Moskiewski - szlachcic z
        pod
        > Krakowa.
      • Gość: gaduła Re: to był banita z Krakowa !! IP: *.IOd.krakow.pl 22.05.03, 12:30
        został skazany w Krakowie na banicje za rozrzutność - po zaplacił podatek
        królewskiemu poborcy Kołodce z kołatką - który jest praszczurem tego Kołodki
        ministra w rzadzie SLD !!
        I za kare został w mieście skazany na banicje, a ze zwrotu podatku co dostał za
        uzywana w pracy kołatkę to Moskwe załozył i Kreml postawił !!
    • Gość: jarek Agencja Lukaszenki. IP: *.fastres.net 21.05.03, 22:24
      Od kiedy zaczynamy tego idiote z jego agencja prasowa powaznie brac, on musi przeciez bialorusinom wytlumaczyc , ze ziemniaki zle rosna, bo sie na nich (ziemniaki), Polaki krzywo patrza.
    • Gość: Misza mysle ze Belta ma racje IP: 80.80.118.* 21.05.03, 23:10
      Tyle ze to USA chce przy pomocy POlski rozbic Bilarous, bo Korea jest dla nich
      za mocna :)
      • swiatlo Re: mysle ze Belta ma racje 21.05.03, 23:23
        Gość portalu: Misza napisał(a):

> Tyle ze to USA chce przy pomocy POlski rozbic Bilarous, bo Korea jest dla
        > nich za mocna :)

Widze ze sowieckie bydle wrocilo...
        • being28 Re: mysle ze Belta ma racje 21.05.03, 23:30
          Pewnie Miszaczka krew zalewa, ze Polacy Irak dziela. Mlody Stalin musi sie
          troche doladowac emocjonalnie i jak pies wraca za kazdym razem...
      • mako75 Re: mysle ze Belta ma racje 22.05.03, 08:17

nich
        > za mocna :)

Jasne, że to oczywiste...bardzo USA i Polsce zależy na Białorusi to wielkie i
        niezależne państwo ma poteżny potencjał gospodarczy i tam zostanie stoczona
        przepowiadana przez niektórych wojna między USA a Rosją.
        Ale ta informacja zostanie wymyślona w bełcie dopiero w przyszłym tygodniu.
        • Gość: Misza Re: mysle ze Belta ma racje IP: *.mp109.aaanet.ru 22.05.03, 16:12
          mako75 napisał:

> Jasne, że to oczywiste...bardzo USA i Polsce zależy na Białorusi to wielkie
          > niezależne państwo ma poteżny potencjał gospodarczy i tam zostanie stoczona
          > przepowiadana przez niektórych wojna między USA a Rosją.

Bialorus to autorytarne europejskie panstwo, majace rozwiniety przemysl
          wojskowy i znakomitych naikowcow wojskowych. Ma liczne sily militarne, ale co
          waznejsze, w przyszlosci moze zostac czescia RF. Mysle ze zagrozenie USA i
          Europy od Bialorusi jest znacznie wieksze niz bylo od Iraku i jest od Korei
          Pln.

Misza
          • mako75 Re: mysle ze Belta ma racje 23.05.03, 07:55

> Bialorus to autorytarne europejskie panstwo, majace rozwiniety przemysl
            > wojskowy i znakomitych naikowcow wojskowych. Ma liczne sily militarne, ale co
            > waznejsze, w przyszlosci moze zostac czescia RF. Mysle ze zagrozenie USA i
            > Europy od Bialorusi jest znacznie wieksze niz bylo od Iraku i jest od Korei
            > Pln.
            >
            > Misza

A mnie sie wydaje, że to państwo jest zagrożeniem samym dla siebie....jeszcze z
            takim prezydentem.
            Myśle, że podobnie jak w innych krajach tego typu państwo (a raczej władza)
            musi miec wroga żeby trwać. Pytanie tylko kto na Białorusi nabierze sie na taką
            propagande.
            Amerykanie na Białoruś??? Misza prosze....dajmy spokój.
            • Gość: Misza Re: mysle ze Belta ma racje IP: 80.80.118.* 23.05.03, 11:41
              mako75 napisał:

> A mnie sie wydaje, że to państwo jest zagrożeniem samym dla
              siebie....jeszcze z takim prezydentem.

Byles w Bialorusi? Ja bylem 3 razy. Pytalem ludzi jak wam Bat'ko Lukasenko?
              Mowili ze jest ok. I ja im wierze...

Do tego to panstwo jednak sprzedaje (legalnie, a ile nielegalnie)
              najnowoczesniejeszego uzbrojenia (najczesciej do panstw islamskich i Chin) na
              500-700 mln USD rocznie. TO nie jakas tam Korea Pln. czy Pakistan ktorze
              produkuja bron z technologia lat 60-70. Ich celowniki optyczne i laserowe,
              termowizory, radary i systemy SKO kupuje tez ROsja

> Amerykanie na Białoruś??? Misza prosze....dajmy spokój.

Zobaczymy... Ja oczywisce jestem za wlacznei Bialorusi w sklad Rosji.

Pozdr
              Misza
              • Gość: jarek Wywiad Mishy Na Bialorusi. IP: *.fastres.net 23.05.03, 23:07
                My mamy dwoch pracownikow z Bialorusi to ci jutro napisza cos o "OK", za kazdym razem jak podnosza kieliszek to "Lukaszenko na pochybel".
                • Gość: Misza Re: Wywiad Mishy Na Bialorusi. IP: 80.80.96.* 24.05.03, 11:18
                  Gość portalu: jarek napisał(a):

> My mamy dwoch pracownikow z Bialorusi to ci jutro napisza cos o "OK", za
                  kazdym razem jak podnosza kieliszek to "Lukaszenko na pochybel".

Kiedy ludzie uciekaja z ojczyzny to czesc z nich zaczyna pluc na nia.
                  Ja natomiast znam dziesiatki Bialorusinow, ktorzy mieszkaja iw Rosji i na
                  Bialorusi. Nie maja nic przeciwko Lukaszence. Znam rozwniez Rosjan, ktozy
                  wyjechali mieszkac do Bilaorusi, bo tam jest zwyczajnie spokojniej zyc.
                  • Gość: jarek Cos tu nie pasuje. IP: *.fastres.net 24.05.03, 22:14
                    Misha napisal:

1 Kiedy ludzie uciekaja z ojczyzny to czesc z nich zaczyna pluc na nia.
                    2.Znam rozwniez Rosjan, ktozy wyjechali mieszkac do Bilaorusi, bo tam jest zwyczajnie spokojniej zyc.

Od kiedy czeba uciekac z demokratycznego( gdzie wszystko jest OK) i spokojnego kraju?
                    • Gość: Misza Dlaczego. Wszystko jest logiczne IP: 80.80.96.* 25.05.03, 21:37
                      Gość portalu: jarek napisał(a):

> Misha napisal:
                      >
                      > 1 Kiedy ludzie uciekaja z ojczyzny to czesc z nich zaczyna pluc na nia.
                      > 2.Znam rozwniez Rosjan, ktozy wyjechali mieszkac do Bilaorusi, bo tam
                      jest z
                      > wyczajnie spokojniej zyc.

> Od kiedy czeba uciekac z demokratycznego( gdzie wszystko jest OK) i
                      spokojnego kraju?

Zawsze ktos ucieka z tego panstwa gdzie jest wojna czy konflikt. Ludzie
                      uciekaja z demokratycznego Israela czy Irlandii Pln.
                      Rosjanie wlasnie jada do Bialrosusi, bo tam wcale nie jest gorzej niz w Rosji
                      z demokracja i nie maja zadnych konfliktow wojennych, spolecznych, etnicznych
                      czy religijnych. Mafia tez ma mniejsza "wage", bo KGB w Bialorusi nie
                      rozwalili jak to zrobil pewien piijak.
                      Ludzie po prostu zyja troche gorzej bytowo niz w Rosji ale zato spokojniej i
                      bezpiecznej. POjedz do Bialorusi i pospaceruj po Misnku czy Brzesciu. Spokoj
                      wiekszy niz w ZSRR Breznewa.

• Gość: miki Re: mysle ze Belta ma racje IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.03, 08:29

nich
        Przeciez to nie Misza.To jakas glupawa podroba.
        • dz Re: mysle ze Belta ma racje 22.05.03, 15:16
          Gość portalu: miki napisał(a):

> Gość portalu: Misza napisał(a):
          >
          > > Tyle ze to USA chce przy pomocy POlski rozbic Bilarous, bo Korea jest dla
          > nich
          > > za mocna :)
          > Przeciez to nie Misza.To jakas glupawa podroba.

Niestety, to JEST Misza, wskazuje na to adres IP: Rostów nad Donem......nawet
          kiedyś próbowałem polemiki z tym człowiekiem, ale okazuje się, ze jego
          mentalność sprowadza się do "człowieka radzieckiego" z roku 1921-53(czasy
          Stalina)...zatem polemika sensu większego nie ma..natomiast moje obawy, wręcz
          strach wzbudza psychika tego człowieka...jeżeli dojdzie on do jakiekolwiek
          władzy, bez wątpienienia wykończy kilkadziesiąt milionów ludzi bez żadnego
          powodu, żeby tylko powiedzieć "Ale wam dopierdoliliśmy !"...Psychika tego
          człowieka nigdy nie będzie tożsama z normalnymi ludźmi, obywatelami świata i
          demokratami....on chce zabijać, mordować, rozszerzać wpływy, być najlepszym,
          najwazniejszym, niech wszyscy przed nim srają ze strachu......to mniej więcej
          wydźwięk jego postów...podejrzewam, ze wpływ na to mają jakieś urazy z
          dzieciństwa.....
          • Gość: Misza Re: mysle ze Belta ma racje IP: *.mp109.aaanet.ru 22.05.03, 16:23
            dz napisał:

> Niestety, to JEST Misza, wskazuje na to adres IP: Rostów nad Donem......

Masz racje ze to ja, tylko nie rozumiem dlaczego "niestety" :))

> nawet
            > kiedyś próbowałem polemiki z tym człowiekiem,

Czegos nie moge przypomniec zeby rozmawialem z toba...

> ale okazuje się, ze jego
            > mentalność sprowadza się do "człowieka radzieckiego" z roku 1921-53(czasy
            > Stalina)...

Raczej 1978-91

> strach wzbudza psychika tego człowieka...

Nie boj sie tak, bo sie do wariatkowa trafisz ;)))

> jeżeli dojdzie on do jakiekolwiek
            > władzy, bez wątpienienia wykończy kilkadziesiąt milionów ludzi bez żadnego
            > powodu,

Widze ze masz duze problemy z psychika - to sie nazywa paranoja ;))
            PO co mial bym kogos zabijac ?! A co dopiero miliony...
            Moje motto jest takie: "Mnie nie dotykasz, to ja cie nie dotykam". Ale jak
            powiedzial ksiaze A. Newski "Kto k nam z mieczom pridet, tot od mecza i
            pogibnet".

> Psychika tego
            > człowieka nigdy nie będzie tożsama z normalnymi ludźmi,

:)) "Normalnymi" ? Chyba siebie na mysli nie masz, bo na normalnego nie
            wygladasz ;)))

> obywatelami świata i
            > demokratami....

Czyli dla ciebie "normalni=demokraci" ? Ciekawy podzial ludzi musze
            powiedziec. Ja uwazam ze na zachodzie znacznie wiecej wariatow, zboczencow i
            jakichkolwiek frikow niz na wschodzi...

> on chce zabijać, mordować, rozszerzać wpływy, być najlepszym,
            > najwazniejszym, niech wszyscy przed nim srają ze strachu......

Uuuuch ty! jak porazpisales!!! Ciekaw tylko jestem skad to wywnioskowales ?
            Masz chora i bujna wyobrazn facecie - widzisz to czego nie ma... Zwroc sie do
            lekarza, bo bedzie za pozno ;))

> to mniej więcej
            > wydźwięk jego postów...podejrzewam, ze wpływ na to mają jakieś urazy z
            > dzieciństwa.....

To ty chyba w dziecinstwie za duzo padales na glowe i nie zdziwie sie ze twe
            rodzice duzo pili do i po rodach ;))

Lecz sie...

• dz Re: mysle ze Belta ma racje 22.05.03, 23:07

> dz napisał:
              >
              > > Niestety, to JEST Misza, wskazuje na to adres IP: Rostów nad Donem......
              >
              > Masz racje ze to ja, tylko nie rozumiem dlaczego "niestety" :))
              >
              > > nawet
              > > kiedyś próbowałem polemiki z tym człowiekiem,
              >
              > Czegos nie moge przypomniec zeby rozmawialem z toba...
              >
              > > ale okazuje się, ze jego
              > > mentalność sprowadza się do "człowieka radzieckiego" z roku 1921-53(czasy
              > > Stalina)...
              >
              > Raczej 1978-91
              >
              > > strach wzbudza psychika tego człowieka...
              >
              > Nie boj sie tak, bo sie do wariatkowa trafisz ;)))
              >
              > > jeżeli dojdzie on do jakiekolwiek
              > > władzy, bez wątpienienia wykończy kilkadziesiąt milionów ludzi bez żadnego
              >
              > > powodu,
              >
              > Widze ze masz duze problemy z psychika - to sie nazywa paranoja ;))
              > PO co mial bym kogos zabijac ?! A co dopiero miliony...
              > Moje motto jest takie: "Mnie nie dotykasz, to ja cie nie dotykam". Ale jak
              > powiedzial ksiaze A. Newski "Kto k nam z mieczom pridet, tot od mecza i
              > pogibnet".
              >
              > > Psychika tego
              > > człowieka nigdy nie będzie tożsama z normalnymi ludźmi,
              >
              > :)) "Normalnymi" ? Chyba siebie na mysli nie masz, bo na normalnego nie
              > wygladasz ;)))
              >
              > > obywatelami świata i
              > > demokratami....
              >
              > Czyli dla ciebie "normalni=demokraci" ? Ciekawy podzial ludzi musze
              > powiedziec. Ja uwazam ze na zachodzie znacznie wiecej wariatow, zboczencow i
              > jakichkolwiek frikow niz na wschodzi...
              >
              > > on chce zabijać, mordować, rozszerzać wpływy, być najlepszym,
              > > najwazniejszym, niech wszyscy przed nim srają ze strachu......
              >
              > Uuuuch ty! jak porazpisales!!! Ciekaw tylko jestem skad to wywnioskowales ?
              > Masz chora i bujna wyobrazn facecie - widzisz to czego nie ma... Zwroc sie do
              > lekarza, bo bedzie za pozno ;))
              >
              > > to mniej więcej
              > > wydźwięk jego postów...podejrzewam, ze wpływ na to mają jakieś urazy z
              > > dzieciństwa.....
              >
              > To ty chyba w dziecinstwie za duzo padales na glowe i nie zdziwie sie ze twe
              > rodzice duzo pili do i po rodach ;))
              >
              > Lecz sie...
              >

polemiki nie będzie

nie ma z kim

nie ma o czym
              • Gość: Misza Re: mysle ze Belta ma racje IP: 80.80.118.* 23.05.03, 11:37
                dz napisał:

> polemiki nie będzie
                >
                > nie ma z kim
                >
                > nie ma o czym

Troche skoryguje:

POlemiki nie bedzie

nie masz ani argumentow, ani faktow

nie mozesz objektywnie oceniac sytuacje, bo masz problemy z wyobraznia

nie mam czasu na rozmowy z dyletantami
      • Gość: barnaba Re: mysle ze Belta ma racje IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 22.05.03, 12:42

nich

A świstak siedzi i zawija te małe sreberka... :))

pozdrawiam
    • maniek182 Re: Polskie pretensje terytorialne 22.05.03, 10:39
      Ludzie jeżeli zdecydujemy się na odebranie tego co nasze to także Litwa i Ukraina powinny się bać a także i Mołdawia i Rosja przecież w epoce złotej Polski byliśmy ogromni.Jakbyśy chcieli to co mieliśmy to uuhuuuhuuu tylko szaleniec na to by sie zdecydowal naszczęscie LPR ma małe poparcie:PPJA sie cieszę,że Wujaszek Sam zdecydował się u nas zagościć ile można byc taka jakaś POlską czas może na okazanie nam troche respekru przez inne państwa.
      • mottlauspucker Re: Polskie pretensje terytorialne 22.05.03, 10:45
        maniek182 napisał:

> Ludzie jeżeli zdecydujemy się na odebranie tego co nasze to także Litwa i
        Ukrai
        > na powinny się bać a także i Mołdawia i Rosja przecież w epoce złotej Polski
        by
        > liśmy ogromni.

Poza tym Szwedzi bezprawnie zdetronizowali Zygmunta Wazę, więc nadal powinna
        obowiązywać unia polsko-szwedzka. Należy nam się również Saksonia (po dynastii
        Wettinów i na mocy konstytucji 3 maja), Węgry i Siedmiogród po Batorym, Włochy
        po Bonie Sforza i księżyc zdobyty przez pana Twardowskiego :)))))))
        • maniek182 Re: Polskie pretensje terytorialne 22.05.03, 10:56
          Hehehe tak i też kto pomagał bronić amerykanów podczas wojenki o niepodległość??Kościuszko i Puławski te pare Stanów też mogliby nam odpalic:PPA Australia tak samo tam też nasz dzielny Kościuszko bronił ich a nic nie ma zadarmo czas sie o swoje upomnieć:PPWiedeń kto obronił??/Wiedeń też musi byc nasz tak samo jak Monte Cassino w końcu my je zdobyliśmy:PP
          • mottlauspucker Re: Polskie pretensje terytorialne 22.05.03, 11:12
            zapomniałem jeszcze o żelaznych słupach wbijanych przez Chrobrego w nurcie
            rzeki Saale co DDRowscy archeolodzy skrzętnie ukryli przed światem.
            • myth2004 Re: Polskie pretensje terytorialne 22.05.03, 12:27
              Panowie, a Syberia? Tylu naszych tam bywało...
              A Syberia to złoto, ropa etc.
          • Gość: Zulu Re: Polskie pretensje terytorialne IP: *.telia.com 22.05.03, 12:44
            maniek182 napisał:

> Hehehe tak i też kto pomagał bronić amerykanów podczas wojenki o
            niepodległość?
            > ?Kościuszko i Puławski te pare Stanów też mogliby nam odpalic:PPA Australia
            tak
            > samo tam też nasz dzielny Kościuszko bronił ich a nic nie ma zadarmo czas
            sie
            > o swoje upomnieć:PPWiedeń kto obronił??/Wiedeń też musi byc nasz tak samo
            jak M
            > onte Cassino w końcu my je zdobyliśmy:PP
            ----------------------------------------------------------------------------
            No to Pol Belgi jest nasze,troszke Holandi no Wilhelmshafen
    • Gość: gadula Re: Polsko - Chińska granica na Amurze !! IP: *.IOd.krakow.pl 22.05.03, 12:25
      ja jestem za pełnym otwarciem dla ruchu granicznego przejścia na granicy Polsko-
      Chińskiej na Amurze !!!
      ~ Wybudujemy tam duży graniczny most imienia prezydenta Łukaszenki !!
      Fajny to będzie patron !!!!
      • being28 Re: Polsko - Chińska granica na Amurze !! 22.05.03, 12:30
        Urbanowicz walczyl w Chinach, pewnie nad Birma tez latal...
        • Gość: Zulu London---Soho dla nas IP: *.telia.com 22.05.03, 12:49
          Filibusterzy na Kubie 100lat temu bylo duzo Polakow,tez nasze dawac
          No i chyba kawalek antarktydy,nie wspominajac o Spitsbergenie,Panowie
          zapomnielismy a Wielka Brytania kto walczyl choc Soho dla nas.No a te szcyzt
          cosmy pozdobywali tez nasze,to i chyba cos w Brazyli i Argentynie no co nie
          piszecie nie zalowac sobie trzeba zrobic rachunek sumienia kawe na lawe a
          oceany
          • Gość: and Re: London---Soho dla nas IP: 192.9.200.* 22.05.03, 13:52
            A Izrael??? Ben Gurion urodził się w Płońsku.
            • sufit2 Re: London---Soho dla nas 22.05.03, 17:03
              no jeszcze haiti , bo polacy tam walczyli
              wyspy tobago na morzu karaibskim które były w 17 w posiadłosciami kurlandi a
              kurlandia wtedy była nasza
              jeszcze jakas tam prowincja w brazylii
              a niezapominajcie że jakies 150 tys km oceanu jest nasze jest podobno położone
              na wsch od kalifornii , to wystarczający powód by kalifornia stała 17
              województwem rzeczypospolitej
            • maniek182 Re: London---Soho dla nas 22.05.03, 17:04
              Wiec konkluzja jest taka:Niech lepiej nikt nam nei podkakuje bo jak się
              upomnimy o swoje to skonczy się zabawa...
              • sufit2 Re: London---Soho dla nas 22.05.03, 17:13
                zapomniałem o chicago, drugim co do wielkosci polskim miescie
                magadaskar no bo beniowski to polak
                australia bo góra kosciuszki
                i rugia wyspa sami niemcy ją nam dali i co z tego że w 12 wieku
    • dreaded88 Coś jest na rzeczy 22.05.03, 17:38
      Sam wielki i dobry generalissimus Stalin obiecał Polakom, że bazą wyznaczania
      granicy przyszłej PRL będzie linia Curzona, z odchyłkami rzędu 5 km na korzyść
      Polski. Niestety, źli (trockistowscy, zinowiewowscy) bojarzy, tzn. towarzysze
      odpowiedzialni za wykonawstwo, nie posłuchali i zasada nie została zachowana,
      wręcz przeciwnie. Może czas dokonać pewnych korekt?
      BTW - Żyrynowski i jemu podobni jak akurat nie dzielą Polski do spółki z
      Niemcami chcą dokonać rozbioru Ukrainy do spółki z Polską. Myślę, że musieliby
      dorzucić też kawał Białorusi, żeby to nie wyglądało głupio na mapach.
      • Gość: +++Ignorant I stało się! Nasze wojska wkraczają na Białoruś... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.03, 02:03
        Już się szykują do Iraku
        Niedziela, 25 maja 2003 - 17:34 CEST (15:34 GMT)

Grupa saperów 2-go Stargardzkiego Batalionu Saperów ze Stargardu
        Szczecińskiego (Zachodniopomorskie) przygotowuje się do wyjazdu do Iraku.

Rzecznik batalionu kpt. Zbigniew Imaszewski nie ujawnił, ani ilu żołnierzy
        wyjedzie do Iraku, ani kiedy to nastąpi. Dodał tylko, że wyjadą jedynie
        ochotnicy."Będą zajmować się sprawami typowo saperskimi, np. zabezpieczaniem
        dróg" - powiedział.
        Kpt. Imaszewski dodał, że w poniedziałek w Grodnie na Białorusi rozpoczną się
        ćwiczenia, w których na zaproszenie Sił Zbrojnych Białorusi uczestniczyć będą
        wydzielone siły polskich Wojsk Inżynieryjnych, w tym część żołnierzy 2-go
        Stargardzkiego Batalionu Saperów.

Wyjaśnił, że głównym celem ćwiczeń, które potrwają do piątku, będzie
        koordynacja sił i środków w zakresie organizowania przepraw pontonowych i
        mostowych w czasie pokonywania przepraw wodnych, w tym rzeki Niemen.

Pytany, czy ćwiczenia na Białorusi mają coś wspólnego z przyszłą misją
        żołnierzy ze Stargardu w Iraku, rzecznik odpowiedział, że nie.

W piątek w Warszawie zakończyła się dwudniowa konferencja dotycząca
        kompletowania wielonarodowej dywizji sił stabilizacyjnych, która ma działać
        pod polskim dowództwem w strefie centralno-południowej w Iraku. Dywizja ma
        liczyć 7-9 tys. żołnierzy, Polska zadeklarowała 1,5-2,2 tys. ludzi.

sg, pap

• serwal Re: Polskie pretensje terytorialne 23.05.03, 14:14
      Jak zwykle Białorusinom się "zabełtało" w głowie. Ciekawe jak długo musieli
      wymyślać ten słowny majstersztyk? Tak cudnie połączyli wątki, że spaczały
      od "łukaszenkowskiej sieczki gazetowo-telewizyjnej" umysł prostego Białorusina
      przyjmie bez zastrzeżeń te brednie. Nie ma to jak wskrzeszanie waśni. Zwłaszcza
      waśni narodu Białoruskiego i Polskiego. Efekt będzie tylko taki, że znów
      pojawią się, za naszą wschodnią granicą, głosy o "ekspansjoniźmie"
      i "panoszeniu się" Polaków.
      • Gość: +++Ignorant A Tobruk i Smoleńsk..? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.03, 07:53
        • Gość: +++Ignorant Re: A Tobruk, Narwik i Smoleńsk..? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.03, 08:01
          Sława!

Tobruk i Nrawik nam się należy z oczywistych powodów...

Ale z Łukaszenką to możemy zrobić geszeft na jego ambicjach zawiedzionych na
          Cara Rosji...

Mianujmy go na otarcie łez Wielkim Xięciem Litewskim, a wtedy przypadnie nam
          cała Białoruś...

Pozatem Smoleńsk zdobywali Berlingowcy, więc rosyjscy sojusznicy, co jeszcze
          bardziej umacnia nasze prawa ( NIEZBYWALNE!)...

Pozdrawiam!

Ignorant
          +++

PS BO przeciez Łukaszeka na etat vice Putina liczyc nie może, to pewnie
          zaimponuje mu honorowy tytuł vice Kwaśniewskiego..?

I Bush poklapałby go po ramieniu...

I Szreder powiedziałby tschuiss...

A może nawet Czyrak kazałby siedzieć cicho..?
    • mac.card A Nowa Gwinea? 25.05.03, 10:18
      Kto czytał "Burzę nad Pacyfikiem" ten pewnie pamięta wspomnianego tam Pana
      Piotra Wereszczyńskiego, szlachcica inflanckiego, który w 1871r planował
      urządzić na tej wyspie Nową Polskę.

Plan był opracowany dość szczegółowo: na początek osada składająca się
      z "tysiąca mężnych dusz polskich (500 kobiet i 500 mężczyzn), uzbrojonych
      szaspotami, rewolwerami i kilku kartaczownicami oraz zaopatrzonych we wszelkie
      potrzebne narzędzia rolnicze, plantatorskie i gospodarcze [...] dwa parostatki,
      jeden wielki z kilkoma działami (na przypadek spotkania z korsarzami) do
      stosunków z Europą i Azją", drugi parowiec mały, "do posługi osady koło
      własnych brzegów... także lubo lżej uzbrojony..."

Czyż Nowa Gwinea nam się nie należy?

Tylko brać... ;-)
      • Gość: mjabol Re: zapominamy o Argentynie! IP: *.acn.waw.pl 25.05.03, 13:57
        W koncu ilu tam naszych wyjechało.
        Chile równierz, a i Kolej Transandyjska do nas powinna należeć - przecie nie
        kto inny jak Ernest Malinowski ją zaprojektowal.
        A Vicalbambe dawną stolice Inków kto odkrył - Tony Halik z Dzikowską. Toż to
        przecież do nas powinno należeć - przynajmniej w 10%!
        • Gość: +++Ignorant Stało się! Nasze wojska wkraczaja na Białoruś... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.03, 02:07
          Już się szykują do Iraku
          Niedziela, 25 maja 2003 - 17:34 CEST (15:34 GMT)

Grupa saperów 2-go Stargardzkiego Batalionu Saperów ze Stargardu
          Szczecińskiego (Zachodniopomorskie) przygotowuje się do wyjazdu do Iraku.

Rzecznik batalionu kpt. Zbigniew Imaszewski nie ujawnił, ani ilu żołnierzy
          wyjedzie do Iraku, ani kiedy to nastąpi. Dodał tylko, że wyjadą jedynie
          ochotnicy."Będą zajmować się sprawami typowo saperskimi, np. zabezpieczaniem
          dróg" - powiedział.
          Kpt. Imaszewski dodał, że w poniedziałek w Grodnie na Białorusi rozpoczną się
          ćwiczenia, w których na zaproszenie Sił Zbrojnych Białorusi uczestniczyć będą
          wydzielone siły polskich Wojsk Inżynieryjnych, w tym część żołnierzy 2-go
          Stargardzkiego Batalionu Saperów.

Wyjaśnił, że głównym celem ćwiczeń, które potrwają do piątku, będzie
          koordynacja sił i środków w zakresie organizowania przepraw pontonowych i
          mostowych w czasie pokonywania przepraw wodnych, w tym rzeki Niemen.

Pytany, czy ćwiczenia na Białorusi mają coś wspólnego z przyszłą misją
          żołnierzy ze Stargardu w Iraku, rzecznik odpowiedział, że nie.

W piątek w Warszawie zakończyła się dwudniowa konferencja dotycząca
          kompletowania wielonarodowej dywizji sił stabilizacyjnych, która ma działać
          pod polskim dowództwem w strefie centralno-południowej w Iraku. Dywizja ma
          liczyć 7-9 tys. żołnierzy, Polska zadeklarowała 1,5-2,2 tys. ludzi.

sg, pap

• dz Re: zapominamy o Argentynie! 28.05.03, 11:18
          Gość portalu: mjabol napisał(a):

> W koncu ilu tam naszych wyjechało.
          > Chile równierz, a i Kolej Transandyjska do nas powinna należeć - przecie nie
          > kto inny jak Ernest Malinowski ją zaprojektowal.
          > A Vicalbambe dawną stolice Inków kto odkrył - Tony Halik z Dzikowską. Toż to
          > przecież do nas powinno należeć - przynajmniej w 10%!

oj tam będziemy sie licytowac i zamieniać na drobne......skoro to
          Kopernik "wstrzymał Słońce, ruszył Ziemię i polskie zrodziło go plemię", to
          należało by się zastanowić nad aneksją całej planety..w końcu to tylko dzięki
          Polakom to wszystko się kręci...;-)))))
    • Gość: GADUŁA Re: kiedy ruszamy na AMUR !! IP: *.tera.com.pl 28.05.03, 12:21
      wyborcza podała że rosjanie kończa budowac drogę do Władywostoku, zatem czas
      najwyższy szykować konie i podwody do wyprawy nad Amur aby połączyć się z
      Chińczykami !!

trzeba wysłac kupców na zwiady, zbierac furaż, broń i ćwiczyć czeladź we
      władaniu bronią !!
      zawieziemy na handel nasze słynne słone paluszki Lajkonik !!
      panowie gdzie zbiórka ?
      proponuje na miejsce zbiórki "banhoff Brześć Litewski" !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka