browiec1 20.09.07, 22:52 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80649,4496626.html jesli ten kontrakt wypali to chyba moze pchnac troche program Typhoona do przodu, szczegolnie ze zamowienia z Europy chyba dalej topnieja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grogreg Re: Londyn zbroi Saudow 20.09.07, 23:04 72? Jakos nie chce sie mi wierzyc. Byc moze i kupia ale polowe tego. Ciekawe tez w jakij konfiguracji one beda. I ta "Potega Iranu". Racza zartowac. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Londyn zbroi Saudow 20.09.07, 23:06 A to dlasczego? W swiecie zbrojen, juz nawet ogloszenie checi zakupu dla sasiadow ma takie znaczenie jakby sie kupilo. A Irach wciaz dozy do zakupow nowoczesnej broni. jak nie S-300, to samoloty Suchoja. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 08:44 Iran zapowiadal kupno, a nawet posiadanie TOR'a, S-300, Su-30 i jeden Allach wie czego jeszcze. I co? Mozliwosci zakupu ograniczone. Potencjalny dostawca troche sie krepuje, a i sam dostawca ma problemu z rezlizacja zamowien jako takich - patrz kontrakty dla Indii. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 13:12 Tym niemniej nikt rozsadny i zapobiegliwy nie bedzie w takiej sytuacji czekal - no, moze z wyjatkiem Polski. A przeciez jest jeszcze Syria. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 15:00 Syria? A co ma Syria do Arabi Saudyjskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 15:07 grogreg napisał: > Syria? A co ma Syria do Arabi Saudyjskiej? Jest panstwem bliskiego wschodu dzialajacym w przeciwnym bloku. Nie kaz mi pisac truizmow, prosze... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 15:37 Truizmy truizmami, ale ja nie jestem taki pewien w ktorym bloku jest Arabia Saudyjska. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 15:51 grogreg napisał: > Truizmy truizmami, ale ja nie jestem taki pewien w ktorym bloku jest Arabia > Saudyjska. zauwaz, ze o ile izrael bombarduje instalacje iranskie i syryjskie, to nigdy nie robi tego z instalacjami saudyjskimi, ZEA, Jordani, Bahrajnu, czy kuewejtu. Z cala pewnoscia, Arabia Saudyjska podobnie jak pozostale z tych panstw, znajduje sie w zachodniej orbicie. ZEA i Arabia saudyjska kupuja wylacznie zachodnie, przewaznie zreszta amerykanskie samoloty. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 17:06 Ani, ZEA ani AS. Takich instalacji nie maja. Sa modrzejsi, wola finansowac wariatow typu Bin Ladena. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 17:11 grogreg napisał: > Ani, ZEA ani AS. Takich instalacji nie maja. > Sa modrzejsi, wola finansowac wariatow typu Bin Ladena. Monarchia Saudyjska, to w istocie dyktatura. Wspierana przez amerykanow, bo na jej miejcu mogloby powstac jedynie cos duzo gorszego. Niezaleznie od tego, maja niekontrolowane przez sluzby specjalne grupy religijne, ktore robia co chca. Tym nieniej jako panstwo, jest po tej "dobrej stronie" Odpowiedz Link Zgłoś
matrek przy okazji wrog polityczny Iranu w regionie # 1 21.09.07, 17:15 zaraz po Izraelu. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: przy okazji wrog polityczny Iranu w regionie 21.09.07, 17:33 I podobnie nieosiagalny. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: przy okazji wrog polityczny Iranu w regionie 21.09.07, 17:56 grogreg napisał: > I podobnie nieosiagalny. Nie wszystkie kraje na swiecie, kupuja woz strazacki dopiero wowczas gdy sie juz pali - jak chcialoby wielu uzytkownikow tego forum, aby robila Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 23:20 Grogreg Iran może sobie zapowiadać do upojenia!:)Jeśli chodzi o Tory to Rosjanie potwierdzili wywiązanie się z kontraktu czyli Tory już ma! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gregorxix Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 13:56 Kontrakt ponoć już klepnięto. I owszem chodzi o 72 maszyny. Najprawdopodobniej Brytyjczycy skorzystają z okazji i mając zabezpieczone interesy własnego przemysłu darują sobie trzecią transzę EFów. Także Włosi mówią o redukcji zamówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 14:59 To bedzie taka samo konfiguracja jak dla RAF, czy wzbogacona? Odpowiedz Link Zgłoś
gregorxix Re: Londyn zbroi Saudow 21.09.07, 15:11 Trudno powiedzieć, od czasu pojawienia się wątku korupcyjnego sprawa stała się "drażliwa". Faktem że wcześniej pojawiały się sugestie o zakupie maszyn w dwóch transzach: pierwszych 24 miano dostarczyć dość szybko i byłaby to wersja myśliwska dla zastąpienia Tornado ADV z których Saudyjczycy nie są specjalnie zadowoleni, pozostałe 48 miały trafić do odbiorcy później, najpewniej w bardziej zaawansowanej (i uniwersalnej) wersji. Odpowiedz Link Zgłoś