Dodaj do ulubionych

80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy?

05.11.07, 16:42
The other part of the deal with Russia, the purchase of 80 medium-
lift multirole Mi-17(IV) helicopters, will cost about $140 million.
The Air Force official said the full purchase will be finalized by
the end of 2008
www.defensenews.com/story.php?F=3146464&C=airwar
To jest deal z Indiami

Nawet gdyby cena miała oscylowac wokół 200 mln $ (różne dziwne
natowskie wymagania i certyfikaty które jakoś nie przeszkadzają
eksploatować teraz Mi-8/17) to i tak będzie to interes życia w
porównaniu z horrendalnie drogimi NH-90,EH-101 czy UH-80. A jeśli
chodzi o typowe zadania dla tej klasy maszyn,te ostatnie praktycznie
w niczym nie przewyższają maszyn rosyjskich.
Do tego dochodzi darmowe,własne zaplecze serwisowe i logistyczne...
Pozdro
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 05.11.07, 16:57
      to pytanie jest zasadne w przypadku 90% wszystkich zakupów armii.
      chyba tylko kalesony są kupowane na innej zasadzie. ale nie bój
      sie . to tez jest do nadrobienia.
    • grogreg Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 05.11.07, 17:29
      Co rozumiesz przez:
      "Do tego dochodzi darmowe,własne zaplecze serwisowe i logistyczne..."
      • ubersztumperumper Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 05.11.07, 21:28
        grogreg napisał:

> Co rozumiesz przez:
        > "Do tego dochodzi darmowe,własne zaplecze serwisowe i
        logistyczne..."
        >

Od kilkunastu lat jesteśmy w dużej mierze samowystarczalni pod
        względem remontów i napraw MI-8/17 więc przyjęcie na uzbrojenie Mi-
        171 będzie o niebo łatwiejsze i tańsze niż zupełnie nowego typu do
        którego nawet śrubokręty nie pasują
        • grogreg Serio? 05.11.07, 23:21
          To dlaczego smiglowce na ktorych lataja nasi w Afganistanie byly remontowane w
          Petersburgu? Firma nazywa sie "Spark"?

I skad pomysl, ze polskie firmy beda prowdzic serwis Mil'ow za darmo?
    • wt82 Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 05.11.07, 17:30
      Dlatego , że chyba wszystkie polskie rządy po 89r są nastawione bardzo
      pro-amerykańsko i jednocześnie rusofobiczne, do tego stopnia ze w Rosji nic nie
      kupią choćby było to lepsze i tańsze. Te wszystkie przetargi można o kant d..
      rozbić.
      • grogreg Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 05.11.07, 17:42
        A jak wyglada oferta Mil'a w ramach przetargu na smiglowiec transportowy dla
        Polski?
      • browiec1 Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 06.11.07, 00:37
        Moze i tak a moze i nie. Z jednej strony Mi-17 w nowej wersji bylyby
        za ta cene niczego sobie. Z drugiej jednak strony juz nie raz
        Rosjanie robili problemy przy dostawach czesci zamiennych lub
        remontach sprzetu pochodzacego od nich. Indiom raczej w niczym nie
        odmowia, nam to juz zupelnie inna bajka. A i wydaje mi sie ze te Mi
        do Afganistanu byly tez remontowane i doposazane u nas.W Rsji byl
        chyba remont generalny, reszta w naszych zakladach remontowych.
        • grogreg Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 06.11.07, 00:46
          W Polsce tylko montowano wyposazenie dodatkowe. Caly remont byl wykonany w Rosji.
          • marek_boa Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 06.11.07, 09:49
            Grogreg jedynym problemem i głównym powodem modernizacji tych
            śmigłowcow w Rosji było to ,że...Bydgoskie Zakłady Remontowe
            mają "obłożenie" planowymi remontami Mi-8/17/14/24 i za jasną
            cholerę nie wyrobili by się na czas! Po za tym remont w Rosji
            był...tańszy!
            -Pozdrawiam!
            • grogreg Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 06.11.07, 11:50
              Czyli tak, nie wyrabiamy sie z remontami tej garstki Mi-8/17 ktore posiadamy i
              jest to drozsze niz w Rosji.... Jednym z argumentow na zakup Mi-17 byla
              mozliwosc pelniego i "darmowego" serwisowania tych maszyn w kraju.
              • piotrek_zalogowany Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 06.11.07, 14:55
                Grogreg nawet jeśli serwisowanie i remontowanie ruskich śmigłowców
                jest w Polsce droższe niż w Rosji to i tak stanowi promil w
                porównaniu z ceną napraw i ew.remontów maszyn klasy NH-
                90,naszpikowanych elektroniką i kosmicznymi technologiami bardziej
                niż francuskie samochody ;)
                Pytanie tylko,czy takie zaawansowanie techniczne jest potrzebne w
                wołach roboczych pt.śmigłowiec transportowy? Fakt,że ludzkość musi
                iść z duchem czasu,ale w pewnych dziedzinach to tylko komplikuje
                niepotrzebnie życie; poza tym nie wszystkich na to stać.
                Pzdr.
                • grogreg Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 06.11.07, 22:18
                  Jakie przeznaczenie ma ta cala avionika w NH-90?
              • marek_boa Re: 80 MI-17(IV) za 140 mln.$ czemu nie kupujemy? 07.11.07, 08:33
                Grogreg błąd logiczny!:) Zakłady w Bydgoszczy remontują WSZYSTKIE
                śmigłowce Mi służące w Polskim Wojsku! Czyli jeden nie największy
                zakład remontowy ma do "przerobienia" mnóstwo cytrynowa siła
                sprzętu! Do tego są to remonty planowe! Rozbudowa zakładu w celu
                zwiększenia "przepustowości" nie ma sensu bo...i Ukraina, i Rosja w
                tym temacie robią to taniej!
                -Pozdrawiam!
        • matrek A to co za dziwo? 06.11.07, 01:45
          browiec1 napisał:

> Moze i tak a moze i nie. Z jednej strony Mi-17 w nowej wersji bylyby
          > za ta cene niczego sobie.

Co to znaczy "za ta cene niczego sobie"? To kupmy za 20 tysiecy zl Mi-2 tez
          bedzie "za ta cene niczego sobie". :][
          • matrek Suplement 06.11.07, 01:51
            matrek napisał:

> browiec1 napisał:
            >
            > > Moze i tak a moze i nie. Z jednej strony Mi-17 w nowej wersji bylyby
            > > za ta cene niczego sobie.
            >
            >
            >
            > Co to znaczy "za ta cene niczego sobie"? To kupmy za 20 tysiecy zl Mi-2 tez
            > bedzie "za ta cene niczego sobie". :][
            >
            >

jaka role mialyby taki Mi-17 pelnic w polskiej armii poza helikopterem
            transportowym? Smiglowce bojowe tej generacji juz mamy - Mi-24. Jesli w tej
            chwili potrzebujemy smiglowcow bojowy, to o mozliwosciach bojowych AH-1W Super
            Cobra, a nie helikoptera ktory zostanie zestrzelony przez pierwszy lepszy
            samolot szkolno-bojowy.
            • browiec1 Re: Suplement 06.11.07, 02:09
              A kto tu mowi o smiglowcu bojowym? Mi 17 czy tez ta ersja 171 sa
              zdaje sie raczej srednimi smiglowcami transportowymi a nie bojowymi
              (jesli juz to moga byc wsparcia). A obecnie w naszych silach
              zbrojnych smiglowcow jak na lekarstwo.Szczegolnie tych
              transportowych. Przeciez dlatego dokupiono te 7 "afganskich" w
              trybie przyspieszonym zeby nie ogolocic z resztek sprzetu jednostek
              w kraju.Oczywiscie tez wolalbym rowne rzedy zachodnich nowoczesnych
              smiglowcow, tylko jak narazie cos wolno ida te przetargi.No i co z
              kasa? Nie wiem jak jest z cenami obecnie ale Koledzy pisza ze to
              nieduzo, wiec Mi17 z zachodnim wyposazeniem moglby byc niezly. W
              koncu to Mi 17 glownie kupuje ONZ.Oczywiscie pozostaje kwestia
              poruszona przeze mnie wczesniej - pozniejszej, "pozakupowej" checi
              wspolpracy ze strony Rosjan, ale to juz co innego.
              • mamlas_1 Re: Suplement 06.11.07, 02:27
                Już nie przesadzaj Matrek, w Iraku i Afganistanie supernowoczesne
                Apache Longbow padały łupem zwykłych Strzał lub Igieł a nawet ognia
                małokalibrowego i RPG! W warunkach wojny partyzanckiej szanse
                przetrwania "prostego" Mi-171 i wypasionego NH-90 są zupełnie
                porównywalne a i w czasie wojny totalnej żadne z nich nie przetrwa
                ataku samolotu myśliwskiego.
                Pozdrawiam
                PS.W roli maszyny wsparcia MI-171 i pochodne jest nawet lepszy od
                nowych zachodnich konkurentów i co ważne,wielokrotnie sprawdzony.
            • marek_boa Re: Suplement 06.11.07, 09:53
              Matruś każdy ale to każdy śmigłowiec będzie miał problemy przy
              spotkaniu w powietrzu z nowoczesnym samolotem szkolno-bojowym! Swego
              czasu modnym określeniem dla takich samolotów było "Helikopter-
              Killer"!
              -Pozdrawiam!
              P.S, Poczytaj jak Znajdziesz a pro po walk Mi-24 z AH-1 w wojnie
              Irak-Iran! Zazwyczaj Irańczycy przy takim spotkaniu
              wzywali...myśliwce!
              • grogreg Re: Suplement 06.11.07, 11:52
                No, i jednego F-4 Mi-24 zestrzelil.
              • misza_kazak Re: Suplement 06.11.07, 13:06
                > Matruś każdy ale to każdy śmigłowiec będzie miał problemy przy
                > spotkaniu w powietrzu z nowoczesnym samolotem szkolno-bojowym!
                Swego
                > czasu modnym określeniem dla takich samolotów było "Helikopter-
                > Killer"!

Zgadza sie.
                Opowiem historie, ktora kilka la temu opowiadalem na tym forum,ale
                ciebie tutaj jeszcze nie bylo.

Znam dobrze pewnego pulkownika pilota WWS - nazwijmy go Aleksandr.
                Pracowalem 2 lata z nim bok o bok - on byl szefem sluzby
                bezpieczenstwa holdingu, a ja bylem szefem IT :)
                Opowiedzial mi kiedys jak pracowal na GRU w pierwsza czeczenska. A
                wiec, byl pilotem-instruktorem. Umial latac na wszystki co lata -
                helikoptery, samoloty bojowe, szturnowe itd. W 1993 zostal
                zawerbowany przez GRU. Znal Dudajewa osobiscie - w latach 80-tych
                razem z nim przechodzil tzw. pereucziwanije na nowe typy samolotow w
                jednym z centrum przeszkolenia pilotow. Mieszkal z nim w jednym
                pokoju w szkole. Wiec, po wyprowadzeniu 4 armii z Niemiec do Rosji
                wiele starszych pilotow zostali zwolnieni lub sami opuszczyli WWS ze
                wzgledu na niezadowolenie warunkami sluzby.
                Dudajew wowczas zajmowal sie aktywnym poszukiwaniem doswiadczonych
                pilotow do swych "WWS" - mial ponad 100 samolotow i smiglowcow
                roznych typow. A wiec, GRU zrobilo Aleksadrowi legende, ze jego jego
                zwolniono ze sluzby za "powiedenie, nie sootwetstwujuszieje oficeru
                rossijskoj armii" i on jakoby mial ogromne "pretenzje" do WWS i mial
                problemy "moralne". Dosc szybko na niego wszyli ludzie Dudajewa i
                zaproponowali zostac szefem gruppy pilotow-najemnikow z WWS (cos
                okolo 10 czlowiek). Dudajew osoboiscie bardzo ufal Aleksandrowi i
                nawet zrobil go pilotem swego "prezydentskiego" Mi-8. Nawet mial
                specjalna ochrone z elitarnego Basajewskiego "Abchazskiego"
                batalionu Specnazu. Kilka miesiecy Aleksandr zbieral informacje o
                planach Dudajewa i jesienia 1994 uciekl z Czeczni... na prezydenskim
                Mi-8. Na jego przechwycenie wyslano L-29, gdzie siedzial jeden z
                bylych podwladnych Aleksandra. L-29 mial zasobniki z KMami i
                probowal zestrzelic Mi-8. Mi-8 otrzymal kilkanascie trafien ale
                przezyl. Problemem L-29 bylo to ze mial duza przedkosc i podczas
                zachodu musial wykonac obrot bojowy i podczas jednego z nich
                ALeskandrowi udalo sie ucieknac umiejetnie manewrujac miedzy gorami
                na malej wysokosci. Wiec czasem samolot treningowy przegrywa z
                helikopterem. Ale do tego musi byc spyjajacy teren (gory, lasy) i
                bardzo dobry pilot smiglowca :)
                Co ciekawie po rozpoczeciu wojny, Aleksandr zostal dowodca
                polaczonych sil powietrznych grupirowki MSW :))
                POzdro
                Misza
                • marek_boa Re: Suplement 07.11.07, 08:38
                  Dzięki!:) Ciekawe!:)
                  -Pozdrawiam!
                • kapitan.kirk Re: Suplement 07.11.07, 23:16
                  O ile pamiętam, w latach 80. kilkakrotnie zdarzało się, że AH-1 z
                  jednostek stacjonujących z RFN naruszały przestrzeń powietrzną
                  Czechosłowacji. Początkowo podrywano na nie zwykłe pary dyżurne
                  myśliwców, ale te na ogół nie mogły nawet znaleźć celu - dlatego też
                  przynajmniej raz użyto do przechwytywania L-39; ale też nie
                  pomogło ;-P

Pzdr
                  • marek_boa Re: Suplement 08.11.07, 10:01
                    Nie pamiętam dokładnie czy to było nad Czechosłowacją czy nad NRD
                    ale do podobnych przechwyceń dochodziło kilka razy i "coś" tam na
                    ziemię w końcu sprowadzili! Fakt ,że dopiero przy użyciu właśnie L-39
                    (albo L-39ZA albo L-39ZO)!
                    -Pozdrawiam!
              • browiec1 Re: Suplement 06.11.07, 15:18
                A pamietacie jak kiedys w Polsce narodzil sie pomysl zeby z Wilgi
                wyposazonej w podwieszane km 12.7 mm zrobic wlasnie takiego
                helikopterowego killera?:)
                • misza_kazak Re: Suplement 06.11.07, 15:21
                  browiec1 napisał:

> A pamietacie jak kiedys w Polsce narodzil sie pomysl zeby z Wilgi
                  > wyposazonej w podwieszane km 12.7 mm zrobic wlasnie takiego
                  > helikopterowego killera?:)

A co to jest wilga? :)
                  • matrek Re: Suplement 06.11.07, 15:51
                    misza_kazak napisał:

> browiec1 napisał:
                    >
                    > > A pamietacie jak kiedys w Polsce narodzil sie pomysl zeby z Wilgi
                    > > wyposazonej w podwieszane km 12.7 mm zrobic wlasnie takiego
                    > > helikopterowego killera?:)
                    >
                    > A co to jest wilga? :)
                    >

maly samolot rolniczy
                    • piotrek_zalogowany Re: Suplement 06.11.07, 16:15
                      No nie mogę...
                      Projekt jeszcze bardziej żałosny od irańskiego Azaraksha.
                      pzdr.
                    • browiec1 Re: Suplement 06.11.07, 18:24
                      Cos Matrek pomieszales bo Wilga raczej nigdy nie byla typowym
                      samolotem rolniczym (tu raczej Dromadery). Wilga to typowa
                      awionetka/samolot sportowy(glownie)/lacznikowy/turystyczny. Taki do
                      wszystkiego i do niczego:)
                      A i tu jest cos o tej uzbrojonej Wildze
                      mail.agh.edu.pl/Lists/log2html.cgi?military+military.1997-08+150
                      A tu ogolnie o sytuacji zakladow lotniczych w 1993 roku(jakiez plany
                      dotyczace Orlika byly piekne:)
                      www.pg.gda.pl/~kkrzyszt/ppl.doc
                      • wt82 Re: Suplement 06.11.07, 19:44
                        Przeróbki samolotów szkolnych czy cywilnych na np wyspecjalizowane do zwalczania
                        partyzantki lub wsparcia nie są niczym nowym ani dziwnym.Jednak WP raczej taki
                        samolot by sie nie przydał, a poza tym jak już to raczej Orlika bym przerobił
                        ,który jest z założenia samolotem szkolno-bojowym.A te Wilgi , Dromadery itp to
                        niech wojsko zostawi w spokoju.
                        • matrek Re: Suplement 06.11.07, 19:58
                          wt82 napisał:

> Przeróbki samolotów szkolnych czy cywilnych na np wyspecjalizowane do zwalczani
                          > a
                          > partyzantki lub wsparcia nie są niczym nowym ani dziwnym.Jednak WP raczej taki
                          > samolot by sie nie przydał, a poza tym jak już to raczej Orlika bym przerobił
                          > ,który jest z założenia samolotem szkolno-bojowym.A te Wilgi , Dromadery itp to
                          > niech wojsko zostawi w spokoju.

Orlik jest szkolno-treningowy, nie szkolno-bojowy.
                          • wt82 Re: Suplement 06.11.07, 22:14
                            Martek w zasadzie masz rację, jednak Orlik był projektowany jako samolot
                            wojskowy i przewidziano jego uzbrojenie -ma z tego co pamiętam możliwość
                            przenoszenia podwieszanego uzbrojenia min rakiet i działko, jest
                            szkolno-treningowy,ale zaprojektowano go w teorii z możliwością bycia także
                            samolotem szkolno-bojowym.

Jeśli mamy już Orlika to po co przerabiać na samolot anty-śmigłowcowy , czy inny
                            bojowy, Wilgę lub Dromadera skoro mamy Orlika,który o wiele bardziej by się do
                            tego nadawał.Nie rozumiem w ogóle idei ewentualnej przeróbki Wilgi w tym wypadku.

• browiec1 Re: Suplement 06.11.07, 23:31
                              Nie Ty jeden nie rozumiesz. O ile samolot przeciwpartyzancki jeszcze
                              by uszedl o tyle projekt (bo na tym sie raczej skonczylo) Wilgi z
                              podwieszonymi WKM-ami goniacej za smiglowcem jest co najmniej
                              niepowazny.Szczegolnie ze nie jest wykluczone ze moglaby niektorych
                              smglowcow nie dogonic.
                              • matrek A'propos Orlika 06.11.07, 23:45
                                browiec1 napisał:

> podwieszonymi WKM-ami goniacej za smiglowcem jest co najmniej
                                > niepowazny.Szczegolnie ze nie jest wykluczone ze moglaby niektorych
                                > smglowcow nie dogonic.

Jakie sa osiagi orlika?
                                Bo ze wyglad ma zajefajny, to oczywista.
                            • matrek Re: Suplement 06.11.07, 23:43
                              wt82 napisał:

> Martek w zasadzie masz rację, jednak Orlik był projektowany jako samolot
                              > wojskowy i przewidziano jego uzbrojenie -ma z tego co pamiętam możliwość
                              > przenoszenia podwieszanego uzbrojenia min rakiet i działko, jest
                              > szkolno-treningowy,ale zaprojektowano go w teorii z możliwością bycia także
                              > samolotem szkolno-bojowym.
                              >
                              > Jeśli mamy już Orlika to po co przerabiać na samolot anty-śmigłowcowy , czy inn
                              > y
                              > bojowy, Wilgę lub Dromadera skoro mamy Orlika,który o wiele bardziej by się do
                              > tego nadawał.Nie rozumiem w ogóle idei ewentualnej przeróbki Wilgi w tym wypadk
                              > u.
                              >

To wymysl komunistycznych dziadkow.
                              Jasne ze lepiej dostosowac do tego celu sprawniejszy Orlik, niz Wilge, czy tym
                              bardziej Dromadera :)))))
                              • o333 Re: Suplement 07.11.07, 00:04
                                Jeśli już to raczej coś takiego , najlepszy samolot treningowy świata
                                i posiada potężne uzbrojenie
                                www.airforce-technology.com/projects/yak_130/
                                • matrek Re: Suplement 07.11.07, 00:15
                                  o333 napisał:

> Jeśli już to raczej coś takiego , najlepszy samolot treningowy świata
                                  > i posiada potężne uzbrojenie
                                  > www.airforce-technology.com/projects/yak_130/

Wyglada fajne. tylko ze na smiglowce chyba jest zbyt szybki.
                                  To wystarczyloby w zupelnosci.

en.wikipedia.org/wiki/PZL-130_Orlik
                                  • matrek To zdjecie jest lepsze :) 07.11.07, 00:19
                                    http://www.airliners.net/open.file?id=1288012&WxsIERv=CMY-Bxrpvr%20CMY-130GP-1%20Beyvx&Wm=1&WdsYXMg=Cbynaq%20-%20Nve%20Sbepr&QtODMg=Enqbz%20-%20Fnqxbj%20%28RCEN%29&ERDLTkt=Cbynaq&ktODMp=Frcgrzore%201%2C%202007&BP=1&WNEb25u=Onegbfm%20Ohwnx&xsIERvdWdsY=037&MgTUQtODMgKE=Nve%20Fubj%20-%20Enqbz%202007.%20%5BRBF%20300Q%20%2B%20RS-F%2017-85%20VF%20HFZ%5D&YXMgTUQtODMgKERD=356&NEb25uZWxs=2007-11-05%2020%3A24%3A32&ODJ9dvCE=&O89Dcjdg=04950037&static=yes&width=1024&height=729&sok=JURER%20%20%28nvepensg_trarevp%20%3D%20%27CMY-Bxrpvr%20CMY-130%20Beyvx%27%29%20%20BEQRE%20OL%20cubgb_vq%20QRFP&photo_nr=1&prev_id=&next_id=1283502
                                    • matrek A tu seria ujec :) 07.11.07, 00:20
                                      www.airliners.net/search/photo.search?aircraft_genericsearch=PZL-Okecie%20PZL-130%20Orlik&distinct_entry=true
                                    • misza_kazak TO chyba najdzluzszy link jaki widzialem :) n/t 07.11.07, 08:53

• matrek Re: Suplement 07.11.07, 00:32
                                  Mysle ze szkola w Deblinie moglaby je kupic.
                              • browiec1 Re: Suplement 07.11.07, 00:35
                                No nie tak do konca komunistycznych dziadkow bo nie jestem do konca
                                pewien czy to nie byl przypadkiem pomysl produkujacych Wilge
                                zakladow lotniczych a opierac sie to mialo chyba na wersji Wilgi
                                przypominajacej Wilge 2000. No i bylo to kolo roku 1995.
                                • matrek Re: Suplement 07.11.07, 00:49
                                  browiec1 napisał:

> No nie tak do konca komunistycznych dziadkow bo nie jestem do konca
                                  > pewien czy to nie byl przypadkiem pomysl produkujacych Wilge
                                  > zakladow lotniczych a opierac sie to mialo chyba na wersji Wilgi
                                  > przypominajacej Wilge 2000. No i bylo to kolo roku 1995.

A, to przepraszam, to zupelnie zmienia postac rzeczy :)))

Wsjo jedna szkola ekonomi politycznej socjalizmu.
                                  Pisalem juz jakis czas temu, o profesjonalizmie polskich menadrzerow - zwlaszcza
                                  tych wychowanych w "gospodarce uspolecznionej".

Wlasnie ze zdziwieniem stwierdzilem, ze wilga Nie jest juz PZL, lecz EADS-PZL
                                  • browiec1 Re: Suplement 07.11.07, 01:36
                                    No PLZ-Okęcie zostalo przejete juz chwile temu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka