matrek 11.11.07, 06:32 www.gazetawyborcza.pl/1,75478,4660457.html Do Rosjan, prosze nie urzadzanie sobie kpin - to nasza rana narodowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandermerwe Badzmy konsekwentni 11.11.07, 07:04 W wyniku II w.s. Polska stracila 20% populacji ( tak +-) co przeklada sie na +- 6 mln obywateli: czesc z nich zwykli cywile, czesc wojskowi, czesc zginela zamordowana w niewyjasnionych okolicznosciach. Moze tak co roku bedziemy czytac nazwiska tych 6mln, co 5 lat awansowac, tych, ktorzy mieli stopnie wojskowe itd. Nalezy byc konsekwentnym, gdyz w smierci wszyscy zasluguja na jednakowe zaszczyty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Badzmy konsekwentni 11.11.07, 07:13 vandermerwe napisała: > W wyniku II w.s. Polska stracila 20% populacji ( tak +-) co > przeklada sie na +- 6 mln obywateli: czesc z nich zwykli cywile, > czesc wojskowi, czesc zginela zamordowana w niewyjasnionych > okolicznosciach. Moze tak co roku bedziemy czytac nazwiska tych > 6mln, co 5 lat awansowac, tych, ktorzy mieli stopnie wojskowe itd. > Nalezy byc konsekwentnym, gdyz w smierci wszyscy zasluguja na > jednakowe zaszczyty. > > Pozdrawiam Tu nie chodzi o smierc jako taka, lecz smierc grupy ludzi ktora w swiadomosci spolecznej uchodzi za najlepsza owczesna tkanke narodu. Sama patriotyczna inteligencja, zamordowala z pogwalceniem wszelkich praw wojny, zwlaszcza tycho ochronie jencow wojnych, ktorych zamordowano z zimna krwia strzalem w tyl glowy. Nawet niemieckich jencow wojennych spotkal pozniej lepszy los i nie obeszli sie z nimi w tak bestialski sposob. I ostatni powoid, przez 50 lat od tamtego wydarzenia, panstwo "polskie" nie czcilo pamieci tych swoich obroncow. Odpowiedz Link Zgłoś
vandermerwe Re: Badzmy konsekwentni 11.11.07, 07:44 Daj spokoj Matrek. Polowa mojej rodziny pochodzi z Wilenszczyzny, znam ich danine zlozona na "oltarzu" itd. Czy byli akurat lepsi, czy tez gorsi? To jest szopka. Moze w ramach pamieci w miastach i miasteczkach, tak jak w wielu krajach, postawic pomniki z listami nazwisk tym, ktorzy tam mieszkali a polegli czasami na odleglych frontach. To jest wiecej warte niz tego typu "akcje" o ideologicznym zabarwieniu. Tego typu pamietania moi bliscy i ich przyjaciele raczej nie potrzebuja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Badzmy konsekwentni 11.11.07, 08:01 vandermerwe napisała: > Daj spokoj Matrek. Polowa mojej rodziny pochodzi z Wilenszczyzny, > znam ich danine zlozona na "oltarzu" itd. Czy byli akurat lepsi, czy > tez gorsi? To jest szopka. Moze w ramach pamieci w miastach i > miasteczkach, tak jak w wielu krajach, postawic pomniki z listami > nazwisk tym, ktorzy tam mieszkali a polegli czasami na odleglych > frontach. To jest wiecej warte niz tego typu "akcje" o > ideologicznym zabarwieniu. A ta barwa ideologii co oznacza? Tego typu pamietania moi bliscy i ich > przyjaciele raczej nie potrzebuja. > > Pozdrawiam > > Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Badzmy konsekwentni 11.11.07, 13:44 Oj, nie w tym kraju Licza sie tylko ci co zgineli z reki Rosjanina ( powinno byc - ludzi radzieckich ale przeciez Ukraincy i inni sa juz ok, tylko te Ruskie wredne sa ) Za to Polacy - wszyscy swieci, i zadnych obozow w ktorych gineli jency radzieccy w 1920 nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Badzmy konsekwentni 12.11.07, 00:58 foxbat1 napisał: > Za to Polacy - wszyscy swieci, i zadnych obozow w ktorych gineli > jency radzieccy w 1920 nie bylo Proszę o sprecyzowanie bolszewiccy jeńcy w polskich obozach ginęli zamordowani polską ręką ,czy umierali z powodu chorób typu tyfus i inne,jeżeli masz jakieś dane to proszę podaj ilu radzieckich jeńców w polskich obozach dostało kulkę w łeb,dla równowagi dobrze by było żebyś podał ile w tym czasie polskich jeńców zginęło i umarło w sowieckich obozach i jakie tam mieli warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Katyn to byla zemsta za polskie zbrodnie 12.11.07, 08:33 Jency radzieccy zostali zamordowani przez Polakow, tyle ze w "bialych rekawiczkach" - ot po prostu nie zapewniono jencom opieki medycznej, praktycznie wyzywienia, czesto spali pod golym niebem - po prostu rozmyslnie pozwolono im umrzec z glodu i chorob ! Gdyby nie bylo owych masakr w bialych rekawiczkach na jencach radzieckich nie bylo by Katynia - Katyn to byla zemsta, i do tego zemsta jedynie na oficerach a nie na wszystkich - szeregowych zwolniono Polacy usmiercili tak oficerow jak i szeregowych Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Katyn to byla zemsta za polskie zbrodnie 12.11.07, 10:07 foxbat1 napisał: . > Jency radzieccy zostali zamordowani przez Polakow, tyle ze > w "bialych rekawiczkach" - ot po prostu nie zapewniono jencom opieki. Masz na to jakieś dowody ,czy tylko powtarzasz taką ludową bajeczkę "dla ciemnego luda"? Jasne przy okazji nie zapewniono opieki własnym cywilom i żołnierzom WP którzy w tym czasie też ulegli epidemiom.To też była pewnie celowa zbrodnia by zamaskować tą dokonaną biednych jeńcach rosyjskich.Słyszałeś ty kiedy o epidemii grypy hiszpanki która w tym czasie na całym świecie zabiła od 50 do 100 milionów ludzi? pewnie to też była polska sprawka? -Gdyby nie bylo owych masakr w bialych rekawiczkach na jencach radzieckich nie bylo by Katynia Katyn to byla zemsta, i do tego > zemsta jedynie na oficerach a nie na wszystkich - szeregowych > zwolniono. Jakoś się nie zająknołeś nawet o tych 20-30 tysiącach polskich jeńców którzy w tym samym czasie według twojej terminologii zginęli w obozach bolszewickich(to ok 50% z 56tyś wziętych do niewoli).W zemście za co oni zostali "zamordowani"? za zajęcie Moskwy w 1605,czy za jeszcze wcześniejsze przegrane przez moskwę bitwy np.pod Orszą? Co nie wiedziało się o tym ?propaganda putinowska nie raczyła towarzysza o tym poinformować?:-0 > Polacy usmiercili tak oficerow jak i szeregowych Ciekawe skąd taki wniosek "kol. wyciągnął i na podstawie czego? Poproszę o jakieś źródło tych rewelacji nawet rosyjskie, skoro niczego takiego nie ma nawet w polsko-rosyjskim dokumencie opracowanym przez historyków w 2004 roku. Dokument opracowany został przez Dyrekcję Archiwów Państwowych i Federalną Agencję ds. Archiwów Rosji i wydany po rosyjsku pt. "Krasnoarmiejcy w polskom plenu w 1919–1922 r. Chciałem coś brzydkiego o tobie napisać ale raczej nie ma to żadnego sensu. Bez poważania Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Katyn to byla zemsta za polskie zbrodnie 12.11.07, 10:41 Pisz o mnie co sobie chcesz mam to gdzies Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Katyn to byla zemsta za polskie zbrodnie 12.11.07, 12:14 foxbat1 napisał: > Pisz o mnie co sobie chcesz > mam to gdzies A co z merytoryczną odpowiedzią na pytanie :w zemście za co zostało zamordowanych 50%(przypominam 20 do 30 tys ludzi)wziętych do niewoli bolszewickiej polskich jeńców wojennych ??? Co z podaniem dowodów ze śmierć rosyjskich jeńców wojennych była zamordowana przez Polaków jak to napisałeś "w białych rękawiczkach"? gdzie linki odnośnie informacji ze Polacy celowo zabijali jeńców celowo tak jak twierdzisz?? Ps. To jak postarasz się i dasz coś nam na potwierdzenie twoich teorii?? czy tylko poważasz plotki typu jedna baba powiedziała drugiej babie......... Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Ico zatkało foxbacik? 12.11.07, 14:10 jopekpl napisał: foxbat1 napisał: Pisz o mnie co sobie chcesz mam to gdzies Rozumiem ze wolałbyś odpowiadac na wyzwiska łatwiej sie wtedy wybronić , ja jednak wolę wykazać że rozpowszechniasz zwykłe kłamstwa ,lub zwyczajne nie mające żadnej wartości plotki. A co z merytoryczną odpowiedzią na pytanie :w zemście za co zostało zamordowanych 50%(przypominam 20 do 30 tys ludzi)wziętych do niewoli bolszewickiej polskich jeńców wojennych ??? Co z podaniem dowodów ze śmierć rosyjskich jeńców wojennych była spowodowana przez Polaków jak to napisałeś "w białych rękawiczkach"? gdzie linki odnośnie informacji ze Polacy celowo zabijali jeńców tak jak twierdzisz?? Ps. Co zatkało? czy czekasz na instrukcje od swoich mocodawców z moskwy?? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Sam dales mu furtke 13.11.07, 01:01 Napisales rzeczowy post, po czym zajaknales sie personanie preciw foxbatowi, tym dales mu furtke do mozliwosci zlekcewazenia meritum. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Sam dales mu furtke 13.11.07, 15:49 matrek napisał: > Napisales rzeczowy post, po czym zajaknales sie personanie preciw foxbatowi, ty > m > dales mu furtke do mozliwosci zlekcewazenia meritum. Może to i błąd ,ale i tak nie wieżę by na to odpowiedział.Jak zauważyłem unika on dyskusji gdzie trzeba operować faktami lub dowodami, woli świat plotek w którym Polacy mordują w obozach więcej jeńców niż wzięli do niewoli:-)Najwyraźniej jest on wiernym poddanym Amana Tulejewa który jest głównym propagatorem tych "rewelacji" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Sam dales mu furtke 13.11.07, 15:54 Wszystko jest dobre, co sluzy rozmyciu wlasnych win. Nawet klamstwo o cudzych winach. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.siudalski Re: Katyn to byla zemsta za polskie zbrodnie 13.11.07, 09:17 Podejmujesz dyskusję z Michałem Buslikiem zamieszkałym we Wrocławiu który kilka lat temu na forum militaria miał czelność powiedzieć że szkoda, że mojego ojca nie zabił esesman. Został za to zawieszony na rok na forum. On mieszka w Polsce, je nasz chleb, być może także z mojego pola i tak od lat opluwa nas gdzie sie da. Był kiedyś, ponoć Żydem ale odszedł od wiary ojców a dziś tylko cieszy się z zabitych amerykanów, Polaków i wynosi pod niebiosa najgorsze nawet dla samych Rosjan czasy stalinowskie. Żeby było ciekawiej co jakiś czas jedzie do siostry do USA. Czemu nie do Rosji? Tak naprawdę to bez sprawy sądowej to on sie nie uspokoi. Pamiętam taką myśl z książki profesora Hołysta Jeśli wdowa źle mówi o mężu to znaczy, że ma dużo z czasów małżeństwa na sumieniu i w ten sposób chce uzasadnić swoje świństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Stefan, wszystko ci sie pomieszalo 13.11.07, 15:56 Jak wyzej Nie na forum, nie zostalem zbanowany a i moja wypowiedz ( przyznaje - niefortunna i Cie za nia przeprosilem - ile to juz lat temu bylo ? - ciekawe kiedy ty sie na przeprosiny zdobedziesz ) wyciagnales z szerszego kontekstu To tak dla porzadku Ps. Do Rosji jezdze czesto, jak wiadomo po instrukcje :-) Ps.1 No a teraz maprawde sie usuwam Odpowiedz Link Zgłoś
foxbat1 Re: Katyn to byla zemsta za polskie zbrodnie 13.11.07, 15:59 Acha - Stefan, wiem ze mnie nienawidzisz ( ja cie tylko nie lubie :- ) ) ale nie mijaj sie z prawda brzydko - nie ciesze sie i nigdy nie cieszyem z zabitych Polakow choc uwazam ze wojny w Iraku i Afganistanie to nie nasze wojny Wielu zolnierzy sluzacych w PKW - I/A to jesli nie moi przyjaciele to na pewno znajomi Ps. Nie mam Twojej natury i straszyc sadem Cie nie zamierzam ale z laski swojej trzymaj nieco jezyk na wodzy drogi Stefanie przynajmniej w kwestii mojej rzekomej radosci Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Rosja tkwi nadal w tej zbrodni 11.11.07, 08:01 Sława! Bo nadal nie sa znane nazwiska kilku tys zamordowanych przez bestialskich Rosjan. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Uroczystosci w Warszawie 11.11.07, 08:02 Sława! www.rp.pl/artykul/68168.html Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Uroczystosci w Warszawie 11.11.07, 08:37 Dla mnie zycie ludzkie jest wartoscia najwyzsza i to bez wzgledu na rase,kolor,religie czy orientacje seksualna. Zatem mysle o wszystkich a nie tylko o polakach. Ale to polacy uczestnicza wlasnie w mordowaniu w imie utopijnych fanaberii. To nie sa wojny sprawiedliwe tylko imperialne i agresywnwe. Polska nie ma tam zadnego interesu i nikt na Polske nie napada. O tym byla juz zreszta mowa ale dla przypomnienia sami polacy nie sa bez winy bo soldateska polska przyczynila sie do smierci kilkunastu tysiecy jencow sovieckich w Polsce. Trzeba i o tym pamietac rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Uroczystosci w Warszawie 11.11.07, 08:44 axx611 napisał: > zadnego interesu i nikt na Polske nie napada. O tym byla juz > zreszta mowa ale dla przypomnienia sami polacy nie sa bez winy bo > soldateska polska przyczynila sie do smierci kilkunastu tysiecy > jencow sovieckich w Polsce. Trzeba i o tym pamietac rowniez. 1. Moze jakies konkrety? Czekam az napiszesz ze polska soldateska rozstrzelala, albo w inny sposob zamordowala jencow z 20 roku, albo jakichkolwiek innych. 2. Jak to sie dzieje, ze na tym forum udzielasz sie wylacznie w kwestiach polskiej i amerykanskiej soldateski? Piki co, rozumiem ze to szlachetne zainteresowanie zmierzajace do naprawy panstw, ktorychjestes obywatelem.... Taki rodzaj postawy obywatelskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Uroczystosci w Warszawie 11.11.07, 20:35 a bo to widzisz matreczku-obywatele najjaśniejszej rz-plitej w temaciku wstydliwym dla tejże rz-plitej[obozy jeńców ruskich] maja mniej wiecej taką samą informacje jak ruskie o wspominanej zbrodni katyńskiej. więc nie oczekuj znalezienia zródeł o tych zbrodniach. jakoś tak smiesznie w obchodach swieta narodowego widać tylko katyń. no i wstrętnych ruskich. wł.bartoszewski w książce "WARSZAWSKI PIERŚCIEŃ ŚMIERCI"wymienia 226 miejsc masowych egzekucji w w-wie. symptomatyczne ze w listopadzie 39 na terenie OGRODU SEJMOWEGO-tam gdzie nasi ukochani wybrańcy się szlejają zabito kilkaset osób. i ich śmierć nie była wcale przyjemniejsza niz tych w katyniu. a nawet nie wiem czy jest tam jakaś tabliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
mason10 Re: Promocja zamordowanych 11.11.07, 21:48 a czy bedzie promocja zamordowanych boahterow oun upa i ss galizien ktorych wspiera nasz szanowny prezydent i ktorzy sobie w polsce i na ukraine stawiaja pomniki a demomrata juszczenko dal im uprawnienia kombatanckie Odpowiedz Link Zgłoś
mason10 Re: Promocja zamordowanych 11.11.07, 21:49 zadam tez promocji zamordowanych zolnierzy polskich w walkach z ss,,letlan" oun upa i innymi bandami Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Promocja zamordowanych 11.11.07, 22:14 w drugą stronę potępiane są władze polskie które przeprowadziły akcje wisła. a był to jedyny sposób zeby pozbawić ukr.bandytów podłoża. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Promocja zamordowanych 12.11.07, 01:04 billy.the.kid napisał: > w drugą stronę potępiane są władze polskie które przeprowadziły > akcje wisła. a był to jedyny sposób zeby pozbawić ukr.bandytów > podłoża. Głupota lub poprawność polityczna obecnych rządzących ,jak pisuje odyn06 polityka to wielka dziwka ,i ma rację.Ciekawostką może być ze jedną z ostatnich band UPA rozbito pod Szczecinem dokąd trafiło sporo przesiedlonych ukrainców. Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Promocja zamordowanych 12.11.07, 05:46 billy.the.kid napisał: > w drugą stronę potępiane są władze polskie które przeprowadziły > akcje wisła. a był to jedyny sposób zeby pozbawić ukr.bandytów > podłoża. A Ty bys chcial zeby Cie wysiedlono z wlasnego domu, po dwoch godzinach na spakowanie, i wyslano w nieznane gdzie psy szczekaja dupami? Nawet jesli sam nie miales nic wspolnego z UPA? Odpowiedz Link Zgłoś
mason10 Re: Promocja zamordowanych 12.11.07, 07:34 no kbw i al mogly przeciez otoczyc ukrainskie wioski i wyrznac wszystkich jak dzielni mojolcy z oun upa , a tak biedacy dostali znacznie lepsze ziemie i gospodarstwa po niemcach biedaki polacy nie dali sie wymordowac i wysiedlili rozplacz sie jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Promocja zamordowanych 13.11.07, 00:41 mason10 napisał: > no kbw i al mogly przeciez otoczyc ukrainskie wioski i wyrznac > wszystkich jak dzielni mojolcy z oun upa , a tak biedacy dostali > znacznie lepsze ziemie i gospodarstwa po niemcach biedaki polacy nie > dali sie wymordowac i wysiedlili rozplacz sie jeszcze Pol mojej rodziny bylo takimi biedakami, ktorzy dostali znacznie lepsze mieszkania na zachodzie, mimo ze nie byli wlasciwie nawet ukraincami, lecz Lemkami. I musieli zostawic nowitenki dom niedaleko Ustrzyk Dolnych, kopalnie ropy w ktorej przed wojna mieli dosc sporo udzialow, kilka hektarow wlasnego lasu, a w wiosce w ktorej zyli, nikt nigdy nie widzial UPA. A gdy trzydziesci lat pozniej, moja babcia pojechala z moimi rodzicami "na wczasy" w Bieszczady, dwie rodziny ktore mieszkaly w domu mojej babci, przezornie wyjechaly na wczasy nad morze :)) Podobnie inny moj dziadek, ktory w ramch akcji Wisla zostal wysiedlony spod Krynicy - slyszales kiedys o UPA kolo Krynicy? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Ciag dalszy opowiesci 13.11.07, 00:51 matrek napisał: > mason10 napisał: > > > no kbw i al mogly przeciez otoczyc ukrainskie wioski i wyrznac > > wszystkich jak dzielni mojolcy z oun upa , a tak biedacy dostali > > znacznie lepsze ziemie i gospodarstwa po niemcach biedaki polacy nie > > dali sie wymordowac i wysiedlili rozplacz sie jeszcze > > > > Pol mojej rodziny bylo takimi biedakami, ktorzy dostali znacznie lepsze > mieszkania na zachodzie, mimo ze nie byli wlasciwie nawet ukraincami, lecz > Lemkami. I musieli zostawic nowitenki dom niedaleko Ustrzyk Dolnych, kopalnie > ropy w ktorej przed wojna mieli dosc sporo udzialow, kilka hektarow wlasnego > lasu, a w wiosce w ktorej zyli, nikt nigdy nie widzial UPA. A gdy trzydziesci > lat pozniej, moja babcia pojechala z moimi rodzicami "na wczasy" w Bieszczady, > dwie rodziny ktore mieszkaly w domu mojej babci, przezornie wyjechaly na wczasy > nad morze :)) > > > Podobnie inny moj dziadek, ktory w ramch akcji Wisla zostal wysiedlony spod > Krynicy - slyszales kiedys o UPA kolo Krynicy? > Dziadek mojej babci, zostal zeslany na Sybir. Gdy wrocil po ilus latach, byl juz bogatym czlowiekiem. Brat jej brat, byl zolnierzem polskiego wrzesnia'39, ktory dostal sie do niewoli sowieckiej. Nie byl zdaje sie oficerem, co pradopodobnie uratowalo mu zycie. Nie zdarzyl do Armii Andersa, wiec wstapil do armii komunistycznej. Przeszedl caly szlak bojowy, tylko po to, aby po powrocie do Polski zostac osadzonym w komunistycznym obozie koncentracyjnym w Jaworznie - jako Ukrainiec, skad juz nie wrocil. Chcesz jeszcze? Moge pisac dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
mason10 Re: Ciag dalszy opowiesci 13.11.07, 08:25 a co to ma wspolnego z mordami ukraoncow na polakach toc przeciez mowie ze ukraincy byli tacy sami jak bolszewicy a nawet gorsi o co ci chodzi z tym sybirem co ty bredzisz , moj dziadek rowniez byl zeslany na syberie stracil tam brata i rodzicow potem wstapil do 1 dywizji piechoty i przeszedl szlak do berlina , po wojnie walczyl z ukrainskimi nazistami w bieszczadach wraz ze swoim pulkiem , opowiadal mi ze nawet ss brzy oun upa bylo dosc humanitarc Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ciag dalszy opowiesci 13.11.07, 10:33 mason10 napisał: > a co to ma wspolnego z mordami ukraoncow na polakach toc przeciez > mowie ze ukraincy byli tacy sami jak bolszewicy a nawet gorsi o co > ci chodzi z tym sybirem co ty bredzisz , moj dziadek rowniez byl > zeslany na syberie stracil tam brata i rodzicow potem wstapil do 1 > dywizji piechoty i przeszedl szlak do berlina , po wojnie walczyl z > ukrainskimi nazistami w bieszczadach wraz ze swoim pulkiem , > opowiadal mi ze nawet ss brzy oun upa bylo dosc humanitarc No to chyba byli w jakiejs innej Armii. Bo brat mojej babci byl w I Armi, choc nie wiem w jakiej jedostne i tez perzeszedl caly szlak bojowy do Niemiec. Tylko po wojnie nie spodobal sie polskim patriotom.... Odpowiedz Link Zgłoś
mason10 Re: Ciag dalszy opowiesci 13.11.07, 13:59 a 300 000 polakow nie spodobalo sie ukrainskim patriotom, pretenske swoje kieruj do una unso baranie gdyby nie ci dzielnoi mojolcy niebyloby ani akcji wisla ani jaworzna Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ciag dalszy opowiesci 13.11.07, 14:00 mason10 napisał: > a 300 000 polakow nie spodobalo sie ukrainskim patriotom, pretenske > swoje kieruj do una unso baranie gdyby nie ci dzielnoi mojolcy > niebyloby ani akcji wisla ani jaworzna Powiedz to zolnierzom - gornikom z Jaworzna. Odpowiedz Link Zgłoś
mason10 Re: Ciag dalszy opowiesci 13.11.07, 14:21 jakim gornikom z jaworzna co ty bredzisz n podziekuj matrek oun upa ze twoji ziomkowie stracili ziemie w bieszczadach i skonczyli w jaworznie , gdyby nie ci bandyci nikt by lemkow nie wysiedla ani nigdzie nie zsulal i dobrze o tym wiesz, tak samo gdyby nie nazisci niemieccy nie byloby wyusiedlen niemcow bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ciag dalszy opowiesci 13.11.07, 15:57 mason10 napisał: > jakim gornikom z jaworzna co ty bredzisz n podziekuj matrek oun upa > ze twoji ziomkowie stracili ziemie w bieszczadach i skonczyli w > jaworznie , gdyby nie ci bandyci nikt by lemkow nie wysiedla ani > nigdzie nie zsulal i dobrze o tym wiesz, tak samo gdyby nie nazisci > niemieccy nie byloby wyusiedlen niemcow bez odbioru oj mason, nie kompromituj sie brakiem podstawowej wiedzy wiedzy powszechnej. Poczytaj troche o obozie koncentracyjnym w Jaworznie - kto byl w nim, w roznych latach, wieziony. Odpowiedz Link Zgłoś
mason10 Re: Promocja zamordowanych 13.11.07, 08:43 matrek znowu bredzisz jakos w okolicach ustrzyk dolnych i baligrodu byla wyjatkowio silne oddzialy upa a pozatym lemkowie w przewazajacej czesci czuje sie ukraincami nawet dzisiaj, doskonale wiesz ze istnieja dwie organizacje lemokowskie jedni mowia ze sa czescia narodu ukriainskiego a drudzy samodzielni m organizuja osbne vatry nawej juszczenko ostatnio tam byl, i cala wina za wysiedlenia przypadan na nazistow z oun upa i doskonale to wiesz gdyby polacy nie byli mordowani to by ukraicow nie wysiedlono napisz skarge do siedziby una unso za wysiedelnia lemkoww moze odpisza Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Promocja zamordowanych 13.11.07, 10:36 mason10 napisał: > matrek znowu bredzisz jakos w okolicach ustrzyk dolnych i baligrodu > byla wyjatkowio silne oddzialy upa a pozatym lemkowie w > przewazajacej czesci czuje sie ukraincami nawet dzisiaj, doskonale > wiesz ze istnieja dwie organizacje lemokowskie jedni mowia ze sa > czescia narodu ukriainskiego a drudzy samodzielni m organizuja osbne > vatry nawej juszczenko ostatnio tam byl, i cala wina za wysiedlenia > przypadan na nazistow z oun upa i doskonale to wiesz gdyby polacy > nie byli mordowani to by ukraicow nie wysiedlono napisz skarge do > siedziby una unso za wysiedelnia lemkoww moze odpisza Sam bredzisz. Wiesz lepiej ode mnie, kim czuja sie lemkowie? Na ilu watrach byles? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 PKF: Zbrodnia Katyńska 12.11.07, 05:12 Sława! nczas.com/polska/katyn-pamietamy/#comments Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: PKF: Zbrodnia Katyńska 12.11.07, 11:10 huustro -jakos tak smiesznie wielu z wysiedlanych bez zalu opuszczało bieszczady i okolice. może nie chcieli iśC do piachu z rąk swoich BOHATERSKICH rodaków.??? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: PKF: Zbrodnia Katyńska 13.11.07, 00:44 billy.the.kid napisał: > huustro -jakos tak smiesznie wielu z wysiedlanych bez zalu opuszczało > bieszczady i okolice. może nie chcieli iśC do piachu z rąk swoich > BOHATERSKICH rodaków.??? Moze zechcesz dac jakies przyklady? Odpowiedz Link Zgłoś
mason10 Re: PKF: Zbrodnia Katyńska 13.11.07, 08:20 matrek a kim ty jestes banderwowcem ze tak zaciekle bronisz nazistow z oun upa , fakty sa takie ze banderowcy mordowali takze ukraoncow ktorzy nie chcieli im pomagac i mieli inne zdanie przykladow sa Już we wspomnianej broszurze UWO powiedziano, że ta organizacja za swych wrogów uważa tych Ukraińców spośród polityków, którzy godzą się ze stanem zniewolenia Ukrainy i pod płaszczykiem "realnej" czy "pozytywne/" polityki propagują rozbudowę życia ukraińskiego w ramach obcego państwa. Tych polityków UWO nazywała "ugodowcami", pozostałych zaś Ukraińców, którzy zdecydowali się na lojalność wobec Polski, UWO nazywała "chruniami". O takich Ukraińcach wspomniana broszura mówi: Niejeden spośród nich zginął od karzącej ręki UWO, bowiem jest to najgorsza zaraza na narodowym organizmie. (Ibid., s. 24). A więc, obok zamachów na J. Piisudskiego w 1921 roku, na wojewodę lwowskiego, Grabskiego, kuratora szkolnego Jana Sobińskiego, ginęli z rąk UWO Ukraińcy. Przypomnijmy, że zabójcą kuratora J. Sobińskiego był przyszły dowódca batalionu Nachtigall, 201 batalionu Schutzmannschaft i dowódca UPA, Roman Szuchewycz, onże "Tur", onże "Taras Czuprynka", onże, jako sekretarz generalny UHWR, "Roman Łozowśkyj". Petro Mirczuk, ukraiński nacjonalistyczny, banderowskiej orientacji, historyk, pisze: Prócz akcji przeciwko okupantowi, UWO przeprowadzała akcje karalne przeciwko "chruniom", którzy, przez wysługiwanie się Polakom, szkodzili ukraińskiej sprawie narodowej, l tak, od kul bojówkarzy UWO zginęło wielu wójtów ukraińskiego pochodzenia, którzy dobrowolnie stanęli na służbę polskiej władzy i umacniali stan okupacji (...) Najgłośniejsza akcją UWO przeciwko "chruniostwu" było ukaranie śmiercią dziennikarza Sydora Twerdochliba, który w pierwszych latach okupacji z zapałem propagował lojalność "Rusinów" w stosunku do państwa polskiego. Zabójstwa tego w dniu 15.10.1922 roku dokonali dwaj bojówkarze UWO - Iwan Pasieka i Sadowśkyj. Zabójstwo Twerdochliba było nie tylko jego tragedią, ale też tragedią zabójcy. UWO wciągała w swe szeregi młodych ludzi, posługując się argumentem patriotyzmu. Jak wynika z pisemnej relacji Józefa Hermana z Valrico, Floryda, Pasieka był uczniem gimnazjum ukraińskiego we Lwowie i należał do UWO. Ta organizacja wydała wyrok na Twerdochliba. Ciągnęli losy - kto ma wykonać wyrok. Los padł na Pasiekę. Otrzymał rewolwer i fałszywe dokumenty oraz trochę pieniędzy. Wyrok wykonał. Policja szybko wpadła na jego ślad, gdy uciekał na Ruś Zakarpacką. Tam niechętnie przyjęto mordercę, więc postanowił on wrócić do Lwowa. Ponieważ czuł, ze był tropiony, nie poszedł na dworzec główny, tylko na Podzamcze, gdzie kupił bilet kolejowy, wsiadł do pociągu jadącego na wschód, wysiadł w Kniażem l idąc wzdłuż kolei napotkał strumyk, tam tez postanowił popełnić samohójstwo. Z tym zamiarem podciął sobie żyły u obu rąk, ręce zanurzył w wodzie dla szybszego upływu krwi. Był to syn wdowy z rodziny robotniczej, mieszkającej w Lwowie na Lewandówce przy ulicy Dorobek, chyba numer 8, tuż naprzeciwko mieszkania mojej siostry, która znała te rodzinę. Chłopiec był spokojny, nieśmiały i bardzo grzeczny, lecz musiał wykonać rozkaz organizacji. Przy strumyku znaleźli go żywego, odratowali. Dostał 15 lat wiezienia. *List Józefa Hermana z 10.05.1998 r., w zbiorach autora Przypomnijmy, że w tym czasie Halicja, na podstawie upoważnienia państw Ententy, była administrowana przez Polskę. W 1927 roku bojówkarz UWO zastrzelił Ukraińca Huka, podejrzewanego o donosicielstwo. W 1931 roku członek UWO-OUN, Iwan Mycyk, zastrzelił na ulicy we Lwowie studenta Jewhena Bereżnickiego, 31 marca 1934 roku bojówkarze OUN, Jewhen Kaczmarśkyj i Iwan Jarosz, dokonali zamachu na Jakowa Baczynśkiego, usiłowali zasztyletować go w parku, żeby nie wywoływać hałasu, lecz skutku nie osiągnęli, dlatego w kilka dni po tym zdarzeniu zastrzelił go Roman Seńkiw. Za lojalny stosunek wobec władz, bojówkarz Mychajło Car w dniu 25.07.1934 roku zabił dyrektora gimnazjum ukraińskiego we Lwowie, Iwana Babija. * Ibid., ss. 365,368,370 W 1935 r. dokonano zamachu na wójta S. Martynowycza (...) w listopadzie 1938 r. zastrzelono sołtysa A. Rozwadowśkiego (._) w listopadzie 1938 r. sołtysa I.Tataryna * Ibid., s. 461 Przypomnieć należy, że od 15 marca 1923 roku, w świetle prawa międzynarodowego, Halicja była częścią składową państwa polskiego, a jej mieszkańcy, w tym też Ukraińcy, z mocy prawa byli obywatelami tego państwa, a ten fakt zobowiązywał do lojalności wobec niego. Sołtysi i wójtowie byli wybierani przez mieszkańców wsi i gmin, nie można więc o nich było mówić, że dobrowolnie stawali na służbę okupanta, bowiem funkcja z wyboru nie jest służbą dobrowolną, zaś Halicja nie była terytorium okupowanym przez Polskę. W okresie międzywojennym ilość ukraińskich ofiar UWO-OUN prawdopodobnie przewyższała ilość polskich ofiar tych struktur. Inaczej ten stosunek kształtował się w okresie okupacji hitlerowskiej Wołynia i Halicji, gdzie OUN-UPA przy współudziale "Samoobronnych Kuszczowych Oddziałów" - SKW, drogą masowego wyniszczania ludności polskiej przeprowadzała programową, planową "depolonizację" tych ziem, jednak również tam i wtedy ukraińskie ofiary OUN-UPA stanowiły poważny odsetek ofiar. Znów odwołajmy się do faktów. Celem zaciemnienia obrazu tragicznych wydarzeń okresu okupacji hitlerowskiej Wołynia i Halicji, współczesny ukraiński, nacjonalistycznej proweniencji, historyk, Jarosław Daszkewycz, nie powołując się na żadne fakty czy wyliczenia, twierdzi, że ilość ofiar polskich i ukraińskich w Chełmszczyźnie i na zachodnim Wołyniu (to znaczy tym, który w okresie międzywojennym wchodził w skład państwa polskiego - W.P.) była w przybliżeniu jednakowa. * Jarosław Daszkewycz w: "Ukrajina - nauka i kultura". Kijów, nr 26-27,1993, s- 67 Prawdą jest, że ludność ukraińska stawała się ofiarą rąk polskich, z reguły rąk policji polskiej w służbie niemieckiej, w czasie walk AK i BCh z UPA w Lubelskiem, albo w czasie akcji odwetowych, ale liczba tych ofiar nie przekracza 4.000. O przyczynach i szczegółach tego stanu rzeczy, z braku miejsca, nie można tutaj mówić, wskazać jednak należy, że zdarzające się zabójstwa ludności ukraińskiej przez Polaków nic odbywały się ani na rozkaz jakiejkolwiek polskiej organizacji, ani w w wyniku programów politycznych, ani tym bardziej w następstwie zasad ideologicznych. Zdecydowana ilość ofiar po stronie ukraińskiej ludności cywilnej odnosi się do mordów masowych, dokonywanych przez OUN-UPA, co wynika z uzyskanych w ostatnich latach dokumentów z archiwów ukraińskich, a także z publikacji Ukraińców, bezpośrednich świadków wydarzeń. Danyło Szumuk, wykładowca w szkole UPA na Wołyniu, opisuje fakt likwidacji przez "Służbę Bezpeky" OUN - SB, 16 rodzin ukraińskich we wsi Zamłycze w ciągu jednej nocy, włącznie ze starymi i dziećmi. * Danyło Szumuk: "Za schidnym obrijem", Paryż, 1974, ss. 104-107 Ten sam autor pisze o masowym bestialskim mordowaniu przez SB niewygodnych dla niej ludzi, to znaczy Ukraińców, pisze on o stosowaniu tortur wobec podejrzanych o sprzyjanie radzieckiej partyzantce, Mykole, który uciekł z sowieckiego wiezienia w Żytomierzu, już w 1944 roku, podwiesili nad ogniem w czasie przesłuchiwania i do kolan nogi mu spalili. * Ibid., ss. 109.193 Protestancki pastor ukraiński, Wołyniak, Mychajło Podworniak, pisze, że banderowcy niszczyli nasz naród (Ukrainców - W.P.) nie gorzej od okupantów. We dnie siedzieli gdzieś w lesie, a w nocy przychodzili do wioski czynie swoją czarny robotę (...) SB - tych dwóch liter nasi ludzie bali się nie mniej, jak NKWD czy gestapo (...) SB często przebierała się za bolszewickich partyzantów, znajdowali we wisi jeńca - uciekiniera i kazali mu iść ze sobą (...) wyprowadzali do lasu i tam zabijali(...) Doszło do tego, ze Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: PKF: Zbrodnia Katyńska 13.11.07, 08:43 no to masz matyreczku przykłady. warto czasem zdjąć z oczu takie śmieszne zasłonki i zobaczyć że nie wszystko jest w tych kolorkach jakie chcielibyśmy widzieć. w akcji wisła tak bardzo nie wyganiano z tym co w ręku. ludzie mieli czas na wyjazd-chociaz ze względów wojennych też nie był to wyjazd na wczasy. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: PKF: Zbrodnia Katyńska 13.11.07, 09:09 Masonie, w Polsce za jednego "katynca" licza 10 Polakow zabitych przez Ukraincow, 20 Polakow zabitych przez Niemcow i 30 polskich ZYdow zabitych w WW2. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: PKF: Zbrodnia Katyńska 13.11.07, 10:41 mason10 napisał: > matrek a kim ty jestes banderwowcem ze tak zaciekle bronisz nazistow > z oun upa Pieknie, czekam teraz tylko na jakis cytat z moich postow, w ktorym bronie UPA. Na dodatek "zaciekle". Jesli go nie przeczytam, uznam ze jestes zwyklym manipulantem, i nikim wiecej. & Odpowiedz Link Zgłoś
windows3.1 promocja - sprawa raczej kontrowersyjna 13.11.07, 13:32 pośmiertne awanse wydają mi się raczej kontrowersyjną formą czczenia pamięci oficerów, zgarniętych i wystrzelanych przez Sowietów. Awanse dostaje się za dokonania w służbie. Tymczasem dokonania oficerów w czasie inwazji radzieckiej były żadne. A nawet gorzej. O ile postawę WP wobec Niemców można określić różnymi górnolotnymi słowami, o tyle postawę WP wobec Sowietów wręcz przeciwnie. Przez pamięć dla zabitych nie będę nazywał rzeczy po imieniu. Mówię oczywiście en masse, nie o pojedynczych przypadkach. Myślę że możnaby znaleźć bardziej adekwatne sposoby pamiętania o tych oficerach niż pośmiertne promocje. Link do moich starych tekstów rozwijających temat (żeby się nie powtarzać) poniżej. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=5863902&a=5884563 Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: promocja - sprawa raczej kontrowersyjna 13.11.07, 13:44 windows3.1 napisała: > pośmiertne awanse wydają mi się raczej kontrowersyjną formą czczenia > pamięci oficerów, zgarniętych i wystrzelanych przez Sowietów. > > Awanse dostaje się za dokonania w służbie. Tymczasem dokonania > oficerów w czasie inwazji radzieckiej były żadne. A nawet gorzej. O > ile postawę WP wobec Niemców można określić różnymi górnolotnymi > słowami, o tyle postawę WP wobec Sowietów wręcz przeciwnie. Przez > pamięć dla zabitych nie będę nazywał rzeczy po imieniu. Mówię > oczywiście en masse, nie o pojedynczych przypadkach. Rozkaz je rozkaz. Rozkaz byl "z Rosjanami nie walczyc". Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: promocja - sprawa raczej kontrowersyjna 13.11.07, 14:12 > Rozkaz je rozkaz. Rozkaz byl "z Rosjanami nie walczyc". 1) Czy ten rozkaz istnial na papierze? 2) Czy taki rozkaz WOGOLE mozna przyznac legitymnym? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: promocja - sprawa raczej kontrowersyjna 13.11.07, 16:04 misza_kazak napisał: > > Rozkaz je rozkaz. Rozkaz byl "z Rosjanami nie walczyc". > > 1) Czy ten rozkaz istnial na papierze? Tego wlasciwie nie wiem, ale zostal wydany przez SG bodajze, po wkroczeniu RKKA 17 wrzesnia do Polski. To zadne odkrycie - to fakt powszechnie znany - na pewno inni na tym foum beda wiedziec. W zwiazku z tym rozkazem, istnialy tylko niewielkie izolowane punkty oporu przeciwko Waszej armii. Oficjalnie nie bylismy w stanie wojny z ZSRR po 17.09. > 2) Czy taki rozkaz WOGOLE mozna przyznac legitymnym? Chodzi ci czy jest legalny? Tak, przeciez zolnierz musi miec rozkaz aby walczyc, a w tym przypadku chodzilo o decyzje polityczna, czy RP jest w stanie wojny z Wami, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
windows3.1 mylisz się 13.11.07, 16:22 podajesz rozkaz tak, jak zrobił to Rómmel: sfałszowany. Dyrektywa Ogólna Rydza bynajmniej nie zawierała bezwarunkowego zakazu walki z Sowietami. Rozkaz nakazywał: "Z bolszewikami nie walczyć, chyba w razie natarcia z ich strony lub próby rozbrojenia oddziałów". A ponieważ Sowieci zawsze dążyli do rozbrojenia, rozkaz w ówczesnych realich de facto nakazywał walkę z Sowietami. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: mylisz się 13.11.07, 16:55 windows3.1 napisała: > podajesz rozkaz tak, jak zrobił to Rómmel: sfałszowany. Dyrektywa > Ogólna Rydza bynajmniej nie zawierała bezwarunkowego zakazu walki z > Sowietami. > > Rozkaz nakazywał: "Z bolszewikami nie walczyć, chyba w razie > natarcia z ich strony lub próby rozbrojenia oddziałów". A ponieważ > Sowieci zawsze dążyli do rozbrojenia, rozkaz w ówczesnych realich de > facto nakazywał walkę z Sowietami. Masz racje, tak wygladala jego tresc, tylko ze w praktyce oznacza on stwierdzenie, ze nie jestesmy w stanie wojny z Sowietami i faktycznie nie bylismy. Nawet po zerwaniu stosunkow dyplomatycznych przez Stalina, kilka lat pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
windows3.1 co rozkaz Rydza oznaczał w praktyce 16.11.07, 15:14 jestem zupełnie innego zdania niż Ty. teoretycznie rozkaz dopuszczał - co więcej, generalnie wręcz nakazywał - unikanie walki z Sowietami. jednak ten sam rozkaz zawierał warunki, które w praktyce nakazywały walkę z Sowietami: jeśli zaatakują lub będą rozbrajać. A przecież Sowieci robili zawsze i wszędzie właśnie to: dążyli do bardziej lub mniej sprytnego rozbrojenia Polaków. Nigdy nie spotkałem się z wiadomością, by jakikolwiek oddział Sowiecki przepuścił jakikolwiek odział Polski. W praktyce więc rozkaz Rydza powinien był prowadzić do stawiania Sowietom oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
niec-nota Re: co rozkaz Rydza oznaczał w praktyce 16.11.07, 16:13 Ale rozkaz Rydza pozbawiał polskich dowódców inicjatywy. Walka mogła być podejmowana dopiero w obliczu konkretnych posunięć Sowietów, a uniemożliwiał samodzielne poszukiwanie starcia, kiedy można samemu wybrać warunki walki. Nie twierdzę, że bylibyśmy zdolni do jakichś oszałamiających sukcesów strategicznych, ale gdyby nie ten rozkaz, to dzisiaj żaden niedouczony Misza nie wytykałby Polakom braku chęci do walki. Odpowiedz Link Zgłoś
windows3.1 brak chęci walki - o to właśnie chodzi 16.11.07, 18:41 zgadzam się w kwestii „Dyrektywy ogólnej”. To od niej zaczęło się całe zło (vide mój zalinkowany post z 2003). Zamiast jasno określić Sowiety jako agresora wikłała się w warunkowe spekulacje (jak A to róbcie Y, jak B to róbcie Z) oraz sugerowała niejasny modus vivendi z Sowietami. Co nie zmienia faktu, że w praktycznych warunkach września 1939 kierujący się nią dowódcy powinni podjąc z Sowietami walkę. Na niechlubną postawę WP wobec ZSRR składa się, niestety, tak rola Naczelnego Wodza, dowódców DOK jak dowódców garnizonów i mniejszych jednostek. Co do jakiegoś niedouczonego Miszy etc. Nie wiem kto zacz i nie obchodzi mnie to. Natomiast jeśli tenże Misza twierdzi, że Polacy w 1939 nie mieli chęci do walki z Sowietami, to znowu niestety, ale muszę się z nim całkowicie zgodzić. Właśnie w tym duchu zabrałem głos w tej dyskusji: masowe pośmiertne promocje dla oficerów, którzy nie mieli chęci walczyć, wydaje mi się kiepskim pomysłem. Można oczywiście dyskutować nad uwarunkowaniami, podnosić że walka w tych okolicznościach nie miała sensu itd itp – ja to wszystko rozumiem – ale honorowanie tych oficerów na sposób wojskowy to jednak gruba przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: co rozkaz Rydza oznaczał w praktyce 16.11.07, 22:55 niec-nota napisał: > Ale rozkaz Rydza pozbawiał polskich dowódców inicjatywy. Walka mogła > być podejmowana dopiero w obliczu konkretnych posunięć Sowietów, a > uniemożliwiał samodzielne poszukiwanie starcia, kiedy można samemu > wybrać warunki walki. > > Nie twierdzę, że bylibyśmy zdolni do jakichś oszałamiających > sukcesów strategicznych, ale gdyby nie ten rozkaz, to dzisiaj żaden > niedouczony Misza nie wytykałby Polakom braku chęci do walki. A w ostatecznym rozrachunku, nawet "niepotrzebnych ofiar" nie uniknelismy... Odpowiedz Link Zgłoś
windows3.1 niepotrzebnych? 21.11.07, 19:52 nie bardzo rozumiem. Możesz rozwinąć? W jakim sensie "niepotrzebnych ofiar"? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: promocja - sprawa raczej kontrowersyjna 13.11.07, 14:14 windows3.1 napisała: > pośmiertne awanse wydają mi się raczej kontrowersyjną formą czczenia > pamięci oficerów, zgarniętych i wystrzelanych przez Sowietów. Dlaczego? Mysle ze wszystkim kto zginal na wschod od Bugu trzeba nadac stopnie generalnskie! (To teraz jest modne w POlsce). A dla rownowagi wszystkim kto walczyl w szeregach AL razzalowat' do szeregowcow. Wtedy to dopiero bedzie historyczna sprawiedliwosc i matrki i wiarusiki beda sikali z radosci. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: promocja - sprawa raczej kontrowersyjna 13.11.07, 16:48 tak podobnie uhonorowany posmiertnie był kat w-wy,niejaki kutschera. przed pogrzebem miał miejsce akt małżenstwa trupka z narzeczoną- dziewczyna bodajże narodowości norweskiej. takie smieszne igranie z tymi których nie ma- dla poprawy samopoczucia małych, miałkich ludków. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: promocja - sprawa raczej kontrowersyjna 13.11.07, 18:17 billy.the.kid napisał: > tak podobnie uhonorowany posmiertnie był kat w-wy,niejaki kutschera. > przed pogrzebem miał miejsce akt małżenstwa trupka z narzeczoną- > dziewczyna bodajże narodowości norweskiej. > takie smieszne igranie z tymi których nie ma- dla poprawy > samopoczucia małych, miałkich ludków. Kto Cię takiego spie..ł? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: promocja - sprawa raczej kontrowersyjna 16.11.07, 15:32 łojezuniu grbusiu, czy cóś gdzies nakłamałem? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: promocja - sprawa raczej kontrowersyjna 16.11.07, 20:24 Anonimowo to bydle może sobie pobrykać do woli i osiagac kolejne szczyty cynizmu. W realu dostałby po ryju i na tym jego kariera anonimowego internetowego bydlecia skończyłaby sie . Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.siudalski powiedz Misza co dobrego dla nas dla Polski zrobil 16.11.07, 21:29 No dobrze - od wojny mineło 62 lata To ty mi powiedz Misza co wy ze swoim ustrojem dobrego dla Polski i Polaków zrobiliście? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: powiedz Misza co dobrego dla nas dla Polski z 16.11.07, 23:00 stefan.siudalski napisał: > No dobrze - od wojny mineło 62 lata > To ty mi powiedz Misza co wy ze swoim ustrojem dobrego dla Polski i > Polaków zrobiliście? W ten sposob do niczego nie doprowadzisz. Zawsze mozesz uslyszec, jak z ust swiatlej pani Sierakowskiej, ze "okres PRL-u, byl czasem niespotykanego w dziejach rozwoju kultury"... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: powiedz Misza co dobrego dla nas dla Polski z 17.11.07, 08:04 i usłyszysz PRAWDĘ. jakos tak smiesznie nowe w KLUTURZE to bigbrazery,tańce z gwiazdami, jakieś sitcomy. filmów- "polska szkoła" produkowano 30-40 rocznie.teraz na festiwalu w gdyni wszystkie filmy sa nagradzane-tyle ich jest. matruś-nie musisz zabierać głosu w każdym temacie-udając ze cos wiesz.i błagam-nie pisz o sprawach prawnych-bo tu się zupełnie kompromitujesz. poczytaj co piszą mądrzejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: powiedz Misza co dobrego dla nas dla Polski z 17.11.07, 11:29 billy.the.kid napisał: > i usłyszysz PRAWDĘ. jakos tak smiesznie nowe w KLUTURZE to > bigbrazery,tańce z gwiazdami, jakieś sitcomy. > filmów- "polska szkoła" produkowano 30-40 rocznie.teraz na festiwalu > w gdyni wszystkie filmy sa nagradzane-tyle ich jest. > > matruś-nie musisz zabierać głosu w każdym temacie-udając ze cos > wiesz.i błagam-nie pisz o sprawach prawnych-bo tu się zupełnie > kompromitujesz. poczytaj co piszą mądrzejsi. Nie tak jak Ty, ktory na zaden poruszany temat na forum, nie ma nic merytorycznego do powiedzenia, oprocz kpin Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: powiedz Misza co dobrego dla nas dla Polski z 17.11.07, 10:46 > W ten sposob do niczego nie doprowadzisz. Zawsze mozesz uslyszec, jak z ust > swiatlej pani Sierakowskiej, ze "okres PRL-u, byl czasem niespotykanego w > dziejach rozwoju kultury"... "Kultury" chamstwa, pijaństwa, braku poszanowania dla pracy, upadku cywilizacyjnego, sowietyzacji. Oczywiście ci którzy się dobrze zakotwiczyli w tym systemie, jednostki moralnie słabe i nie czujące wiekszego związku emocjonalnego z Polską, do dzisiaj skomlą za swą dawną ojczyzną. Między innymi na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: powiedz Misza co dobrego dla nas dla Polski z 17.11.07, 13:34 wojtusiu, widze ze w twoich kołach-zblizonych do owalu- nauczyli cie tego pijaństwa,chamstwa,u[adku cywillizacyjnego itd.tak fajnie piszesz kościołowymi sloganami. do końca cie nie wychowali- pozostajesz w katolskim kociołku. ale zasady katolskie w połaczeniu z tymi wymienionymi wyżej to już stanowi tygiel głupoty i czystego żywago polactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: powiedz Misza co dobrego dla nas dla Polski z 17.11.07, 13:35 hustro-ciebie nie trącają więc nie ruszaj d...ą. śmieszne tematy wymyślane przez wywijających szabelką muszą być ośmiane. Odpowiedz Link Zgłoś