matrek 11.02.08, 23:52 Czy system Kasztan CIWS to AK-630, czy tez ten ostatni to jeszcze cos innego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
browiec1 Re: marek_dusiciel 12.02.08, 00:17 Tu masz racje, Marek jest specjalista.Ja od siebie moge napisac co mi sie wydaje:) AK-630 to jakby Phalanx tylko ze 30mm. A Kasztan to polaczenie dwoch AK-630 z dodanymi rakietami(zdaje sie ze 4 takie jak w Tungusce).Ale tu niech sie spaecjalisci wypowiedza;) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: marek_dusiciel 12.02.08, 04:11 browiec1 napisał: > Tu masz racje, Zawsze mam racje :p Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: marek_dusiciel 12.02.08, 09:14 Matruś to dwa całkiem rożne systemy! System 3S87 "Kortik" (wersje eksportowe noszą nazwy "Kasztan"/"Palma" w kodzie NATO "CADS-N-1") to system artyleryjsko-rakietowy czyli 2 sześciolufowe działka 6K30 kal.30mm i 8 pocisków przeciwlotniczych 9M311-1M ( 3M88)! - System AK-630/AK-630M ewentualnie AK-630 1-2 "Roj" składa się z jednego lub dwóch działek 30 mm AO-18/AO-18M! Jest jeszcze lżejsza odmiana tego systemu pod nazwą AK-306 z działkiem AO-18Ł! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: marek_dusiciel 12.02.08, 09:17 marek_boa napisał: > Matruś to dwa całkiem rożne systemy! System 3S87 "Kortik" (wersje eksportowe > noszą nazwy "Kasztan"/"Palma" w kodzie NATO "CADS-N-1") to system > artyleryjsko-rakietowy czyli 2 sześciolufowe działka 6K30 kal.30mm i 8 pocisków > przeciwlotniczych 9M311-1M ( 3M88)! > - System AK-630/AK-630M ewentualnie AK-630 1-2 "Roj" składa się z jednego lub > dwóch działek 30 mm AO-18/AO-18M! Jest jeszcze lżejsza odmiana tego systemu pod > nazwą AK-306 z działkiem AO-18Ł! > -Pozdrawiam! Gracias Amigo Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Jeszcze jedno 12.02.08, 09:20 marek_boa napisał: > Matruś to dwa całkiem rożne systemy! System 3S87 "Kortik" (wersje eksportowe > noszą nazwy "Kasztan"/"Palma" w kodzie NATO "CADS-N-1") to system > artyleryjsko-rakietowy czyli 2 sześciolufowe działka 6K30 kal.30mm i 8 pocisków > przeciwlotniczych 9M311-1M ( 3M88)! A jakie sa roznice miedzy wersja krajowa a Pewexowska ? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Jeszcze jedno 12.02.08, 09:51 > A jakie sa roznice miedzy wersja krajowa a Pewexowska ? MArek troche pomylil nazwe systemu - prawidlowa 3M87 :) Sadze ze Kortik i Kasztan to jest ten sam system tylko ze rozna nazwa. Jedyna roznica ktora zauwazylem to ze w Kortike uzywaja rakiet 9М311(К) (jak na Tungusce), a na Kasztanie 9М311-1. Jaka jest roznica miedzy tymi rakietami nie wiem. Moze Marek wie :) ? Kortik: pvo.guns.ru/naval/kortik.htm Ostatnia modyfikacja nosi nazwe Kasztan-M pvo.guns.ru/naval/kashtan-m.htm#1 Na dole jest tabela z porownaniem Kasztana (Kortika) z Kasztanem-M. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Jeszcze jedno 12.02.08, 11:30 Darogoj Misza niestety niczego nie pomyliłem!:) System "Kortik" nosi oznaczenie 3S87! Składa się z modułu rakietowego 3M87 i z modułu dowodzenia 3R87! Sam zestaw to oczywiście "zmarynizowany" lądowy 3K87 z zestawu 2S6 "Tunguzka"! System "krajowy" od "eksportowego" rożni się samymi pociskami i dodatkowo radarami naprowadzania! - Pocisk 9M311 od 9M311-1/1M(3M88) różni się zmianą zbliżeniowego zapalnika laserowego na bardziej niezawodny radiozapalnik! Po za tym zwiększono prędkość pocisku! No i inne tam takie duperele!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Jeszcze jedno 12.02.08, 12:10 marek_boa napisał: > Darogoj Misza niestety niczego nie pomyliłem!:) System "Kortik" nosi oznaczeni > e > 3S87! Składa się z modułu rakietowego 3M87 i z modułu dowodzenia 3R87! Sam > zestaw to oczywiście "zmarynizowany" lądowy 3K87 z zestawu 2S6 "Tunguzka"! > System "krajowy" od "eksportowego" rożni się samymi pociskami i dodatkowo > radarami naprowadzania! A cos mniej lapidarnie? > - Pocisk 9M311 od 9M311-1/1M(3M88) różni się zmianą zbliżeniowego zapalnika > laserowego na bardziej niezawodny radiozapalnik! Po za tym zwiększono prędkość > pocisku! No i inne tam takie duperele!:) > -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Jeszcze jedno 13.02.08, 10:27 Matruś za czasów ZSRR systemy przeznaczone na eksport miały starsze wersje pocisków i elektronikę o gorszych właściwościach! W chwili obecnej to "klient sobie życzy i ma"!:) Jak to kiedyś rzekł mój znajomy"bogatemu wszystko wolno"!:) - Te duperele to: > Zmodyfikowano napęd pocisków zwiększając stabilność spalania paliwa > Zamiast świecącego stale pirotechnicznego markera zamontowano impulsową lampę ksenonową! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Jeszcze jedno 13.02.08, 13:34 marek_boa napisał: > Matruś za czasów ZSRR systemy przeznaczone na eksport miały starsze wersje > pocisków i elektronikę o gorszych właściwościach! W chwili obecnej to "klient > sobie życzy i ma"!:) Jak to kiedyś rzekł mój znajomy"bogatemu wszystko wolno"!: > ) > - Te duperele to: > > Zmodyfikowano napęd pocisków zwiększając stabilność spalania paliwa > > Zamiast świecącego stale pirotechnicznego markera zamontowano impulsową l > ampę > ksenonową! > -Pozdrawiam! Marek, zmierzam do tego - jaka jest wartosc bojowa systemow eksportowych w porownaniu z systemami dla walsnej armii. Wiem, ze Iskander-E np. ma mniejszy zasieg niz wersja dla Rodiny, Amerykanie maja lepszych i gorszych sojusznikow, stad sprzedajac swojego czasu Tomcaty iraqnowi, sprzedali Szachowi wersje o zubozonej awionice, itp., idt. jak to wyglada w przypadku kasztana? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Jeszcze jedno 13.02.08, 12:56 marek_boa napisał: > Darogoj Misza niestety niczego nie pomyliłem!:) System "Kortik" nosi oznaczeni > e > 3S87! Składa się z modułu rakietowego 3M87 i z modułu dowodzenia 3R87! Sam > zestaw to oczywiście "zmarynizowany" lądowy 3K87 z zestawu 2S6 "Tunguzka"! > System "krajowy" od "eksportowego" rożni się samymi pociskami i dodatkowo > radarami naprowadzania! > - Pocisk 9M311 od 9M311-1/1M(3M88) różni się zmianą zbliżeniowego zapalnika > laserowego na bardziej niezawodny radiozapalnik! Po za tym zwiększono prędkość > pocisku! No i inne tam takie duperele!:) > -Pozdrawiam! Dzieki za info! Po prostu u nas wszedzie podaja ZRAK 3M87 :) Pozdro Misza Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Jeszcze jedno 13.02.08, 13:22 To dla tego Misza ,że zazwyczaj w pierwszej kolejności postrzegany jest waśnie moduł rakietowy! Tak na prawdę to bronią "ostatniej szansy" w tym systemie są jednak działka! Mogą ostrzeliwać cel do najbliższej odległości od okrętu! Pociski 3M88 mają zasięg minimalny 1,5 km ! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Jeszcze jedno 13.02.08, 13:36 marek_boa napisał: > Pociski 3M88 mają zasięg minimalny 1,5 km ! Zasieg minimalny? Nie pomyliles sie Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Juz zrozumialem, anuluje 13.02.08, 13:36 matrek napisał: > marek_boa napisał: > > > > Pociski 3M88 mają zasięg minimalny 1,5 km ! > > Nie ma tego pytania > > Zasieg minimalny? Nie pomyliles sie > > Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Jeszcze jedno 13.02.08, 13:51 marek_boa napisał: > To dla tego Misza ,że zazwyczaj w pierwszej kolejności postrzegany jest waśnie > moduł rakietowy! Tak na prawdę to bronią "ostatniej szansy" w tym systemie są > jednak działka! Mogą ostrzeliwać cel do najbliższej odległości od okrętu! > Pociski 3M88 mają zasięg minimalny 1,5 km ! > -Pozdrawiam! Zgadza sie. Wlasnie dlatego to ZRAK a nie ZRK :)) Pozdro Misza Odpowiedz Link Zgłoś
marta_sk Re: marek_dusiciel 15.02.08, 21:02 Motto dzisiejszego watku : Czesc milicji obywatelskiej i ormo, walczacej ramie w ramie z bandami prawicowej reakcji o komunistyczna Polske. Oni wiedza wszystko o swoich druzjach z Armii czerwonej i bratniego NKWD. Która droga słuszna według prawa i porządku? Kto prowadzi mnie do szczęściai i zaszczytnych obowiązków? Spytaj milicjanta On ci prawdę powie! Spytaj milicjanta On ci wskaże drogę! Chcę poznawać świat ale nie wiem jak Kto mi powie prawdę o tym jak to zrobic mam? Spytaj milicjanta On ci prawdę powie! Spytaj milicjanta On ci wskaże drogę! Jak stać się doskonałym, męskim, pięknym, silnym Którędy dojść do celu i zawsze być niewinnym? Spytaj milicjanta On ci prawdę powie! Spytaj milicjanta On ci wskaże drogę! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: marek_dusiciel 16.02.08, 07:58 A ja tak tęskniłem!:) Cierpliwość jednak jest wynagradzana!:) -Pozdrawiam!:) P.S. Masz przerwę w odbywaniu kary Martuniu czy "za dobre sprawowanie"?!:) Odpowiedz Link Zgłoś