kubam4a1 25.08.03, 10:42 Oraz Honkera 2000, Beryla, sprzętu łączności. Ciekawe jak się sprawdzi w Iraku. Czekam na opinię pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pierce Re: Irak sprawdzianem dla W-3W i BRDM-2B IP: *.tarchomin.pl / 192.168.8.* 25.08.03, 14:59 Honker podobno sprawdza się. Co do BRDM-ów zapowiedziano wysłanie 14 Żbików-B tymczasem na zdięciach z Iraku widać BRDM-2 M96i /choć mogę się mylić i są to BRDM-2 rs /. Ile dotychczas zmodernizowano BRDM-ów do standardu Żbik-A/B /w 2001 było ich 7 w wersji B i plany zakupu 3 Żbików-A na 2002/ ? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubam4a1 Re: Irak sprawdzianem dla W-3W i BRDM-2B IP: *.proton.net.pl / 192.168.100.* 26.08.03, 11:15 Chyba 14 bo '02 do standardu -2B też zmodernizowano 7. A ja na zdjęciach z Iraku widziałem żbiki. O Żbikach-A nic mi nie wiadomo. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Honkery dobrze sobie radzą. 25.08.03, 15:53 Lekkie, nie zapadają się w piachu, zwinne, choć ponoć fotele niezby wygodne (gdy się siedzi w kamizelce). Pod względem użyteczności są lepsze od Hummerów. Hummery są wielkie, niezgrabne, ciężkie, mało zwrotne, toną w piachu - bliżej im do ciężarówek niż wozów terenowych. Pindosi jednak trochę się co do nich przeliczyli. Owszem wozy te mają fantastyczne możliwości terenowe pod warunkiem, że wcześniej się nie zakopią w błocie, śniegu czy piachu (zależy od rejonu świata) - są po prostu zbyt duże i zbyt ciężkie. Już w Kosowie US Army wolała się wozić naszymi Honkerami niż swoimi krowami. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REMOV Re: Honkery dobrze sobie radzą. IP: *.sownet.gliwice.pl 25.08.03, 22:23 wielki_czarownik napisał: > Pod względem użyteczności są lepsze od Hummerów. Hummery są > wielkie, niezgrabne, ciężkie, mało zwrotne, toną w piachu - > bliżej im do ciężarówek niż wozów terenowych. Prawdą jest tylko to ostatnia część. Innymi słowy zaliczają się do kategorii cięższych pojazdów. Co do zapadania się w piachu i tym podobnych legendarnych opowieści, to rzecz jasna masz jakieś dowody na to co piszesz, prawda? ;) > Pindosi jednak trochę się co do nich przeliczyli. Owszem wozy te > mają fantastyczne możliwości terenowe pod warunkiem, że wcześniej > się nie zakopią w błocie, śniegu czy piachu Naturalnie, naturalnie - teraz wyjaśnij mi o co chodzi w zdaniu, którego jedna część zaprzecza pozostałej. Albo mają faktyastyczne zdolności, albo nie. Jedyną wadą HMMWV są jego gabarty przynajmniej dla użytkownika europejskiego. Tak poza tym to jest bardzo stabilna i sprawdzona platforma - dlatego jest kopiowana na wiele rozmaitych sposobów - min. przez Szwajcarów (MOWAG Eagle), Hiszpanów, Turków (OTOKAR Cobra) oraz kupowana w Europie (Grecja, Dania) i szczególnie przez państwa Zatoki Perskiej z uwagi na... szczególne własności porusznaia się w terenie pustynnym czy półpustynnym (nie zgadza się z mitem, co?) :)) > Już w Kosowie US Army wolała się wozić naszymi Honkerami niż swoimi > krowami. To wynikało z fizycznych wymiarow pojazdu, a nie mocy silnika. Po prostu drogi w Europie są stosunkowo wąskie, tak, że HMMWV mieści się na nich z trudem. W standardową przecinkę zabraknie mu z 20cm. Stąd ja na przykład jestem przeciwnikiem zakupienia tych pojazdów do WP acz decydenci mogą mieć na ten temat inne zdanie (swoją drogą pojazdy są aktualnie testowane w naszym kraju). Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Był o tym artykuł w Polsce Zbrojnej 25.08.03, 22:32 Pisali, że w Kosowie Hummery ostro ślizgały się na podjazdach i tonęły w błocie. Na tym się opieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REMOV Re: Był o tym artykuł w Polsce Zbrojnej IP: *.sownet.gliwice.pl 25.08.03, 22:44 wielki_czarownik napisał: > Pisali, że w Kosowie Hummery ostro ślizgały się na > podjazdach i tonęły w błocie. Na tym się opieram. To mało masz tych danych o HMMWV, skoro wnioski o tonięciu w piasku wyciągałeś z błot w Jugosławii. Ja mam wrażenie, że Ty na podstawie pojedynczych wydarzeń wyciągasz zwykle daleko idące wnioski, mało tego - generalizujesz w sposób cokolwiek dla mnie dziwny. Inna rzecz, że przy jeździe drogami "ciągnikowymi" (znaczy takimi po których najlepiej poruszają się właśnie traktory), z zestawem osi typowym dla Europy HMMWV mógł mieć problem. Takoż z szerokością dróg, ale o tym już pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Chodziło o inne podjazdy 25.08.03, 22:55 Hummer był trochę za ciężki i się zsuwał ze wzgórz po deszczach. Odpowiedz Link Zgłoś
wielka_czarowna_kupa niestety ten Wielki_Czarowny_Ch. ma racje 26.08.03, 04:19 czesciowo. W Iraku w 1991 Humvee byly notorycznie wyciagane z piachu przez GM (CVCU?) bo tonely w piachu. Ponadto ich giete poloski (pozwalaja na duzy przeswit) pekaly. Ciekawe czy zmieniono np opony i material polosiek i w 2003 juz sie to nie zdarza a pismaki przepisali artykul sprzed 10 lat. Podejrzewam ze tak wlasnie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
wielka_czarowna_kupa Sluchaj debilu, ile razy uzyjesz slowa 'pindos' 26.08.03, 04:12 tyle razy bede rozwalal ci twoje chamskie posty w rownie chamski sposob a nawet gorzej. Pora wydoroslec chloptasiu. Tylko potem nie skarz sie ze 'to forum upada'. Sam jetes zakala i przyczyniasz sie do upadku forum. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Marcusie 26.08.03, 11:04 Wpisuje ten nick jako nieprzyjaciel i nie będzie mi się on wyświetlał. :)) Pindos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul WC.......... IP: *.lodz.mm.pl 28.08.03, 00:09 wielki_czarownik napisał: > Wpisuje ten nick jako nieprzyjaciel i nie będzie mi się on wyświetlał. :)) > Pindos. A ja zabieram swoje zabawki i ide poskarzyc sie twojej mamie. Ty brzydki chlopczyku, ty. Niby cos trenowales, niby z czegos strzelales, niby "obracasz sie w kolach", a zachowujesz sie jak mala, kaprysna pizda. Uszanowanie moj ty "nieprzyjacielu", Paul Odpowiedz Link Zgłoś