wielki_czarownik 27.08.03, 18:25 Piszę tutaj, bo na wątku o AK by pozostało niezauważone. Ponoć w Wietnamie do 20 nabojowych magazynków M16 ładowano maksymalnie 17 nabojów, bo inaczej się zacinały. Prawda to? I czemu tak było? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paul Re: Pytanie do Remova IP: *.lodz.mm.pl 27.08.03, 20:38 wielki_czarownik napisał: > Piszę tutaj, bo na wątku o AK by pozostało niezauważone. Ponoć w Wietnamie do 2 > 0 nabojowych magazynków M16 ładowano maksymalnie 17 nabojów, bo inaczej się zac > inały. Prawda to? I czemu tak było? Bo tak sie robi do 30 ladyje sie 28. Kazdy sierzant ci tak kaze. Sprezyna - przerciazenie i klopoty z ostatnim pociskiem przy ladowaniu. To pytanie to taka podpucha, czy ty tak serio. Z reszta do REMOVA to pytanie bylo. Jak zwylke pierd... glupoty i nie wiem o co chodzi. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mupasz1 Re: Pytanie do Remova IP: *.itr.org.pl / 192.168.2.* 28.08.03, 19:18 Gość portalu: Paul napisał(a): > wielki_czarownik napisał: > > > Piszę tutaj, bo na wątku o AK by pozostało niezauważone. Ponoć w Wietnamie > do > 2 > > 0 nabojowych magazynków M16 ładowano maksymalnie 17 nabojów, bo inaczej si > ę > zac > > inały. Prawda to? I czemu tak było? > Bo tak sie robi do 30 ladyje sie 28. Kazdy sierzant ci tak kaze. Sprezyna - > przerciazenie i klopoty z ostatnim pociskiem przy ladowaniu. To pytanie to > taka podpucha, czy ty tak serio. Z reszta do REMOVA to pytanie bylo. Jak > zwylke pierd... glupoty i nie wiem o co chodzi. Uszanowanie, > Paul Dziwne do kałacha zawsze ładowałem pełen magazynek, a zciąć jakoś nie było w całym plutonie i zaden sierżant takich rad nie dawał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Pytanie do Remova IP: *.lodz.mm.pl 28.08.03, 22:06 Gość portalu: Mupasz1 napisał(a): > Gość portalu: Paul napisał(a): > > > wielki_czarownik napisał: > > > > > Piszę tutaj, bo na wątku o AK by pozostało niezauważone. Ponoć w Wiet > namie > > do > > 2 > > > 0 nabojowych magazynków M16 ładowano maksymalnie 17 nabojów, bo inacz > ej si > > ę > > zac > > > inały. Prawda to? I czemu tak było? > > Bo tak sie robi do 30 ladyje sie 28. Kazdy sierzant ci tak kaze. Sprezyn > a - > > przerciazenie i klopoty z ostatnim pociskiem przy ladowaniu. To pytanie t > o > > taka podpucha, czy ty tak serio. Z reszta do REMOVA to pytanie bylo. Jak > > > zwylke pierd... glupoty i nie wiem o co chodzi. Uszanowanie, > > Paul > Dziwne do kałacha zawsze ładowałem pełen magazynek, a zciąć jakoś nie było w > całym plutonie i zaden sierżant takich rad nie dawał Inny pluton, inny sierzant, inny karabin. A starsi koledzy wysylali cie po wode i bili pasami? Mnie nie. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cykloop Paul z wojsk rakietowych... IP: *.kennisnet.nl 29.08.03, 14:22 Gość portalu: Paul napisał(a): ... Inny pluton, inny sierzant, inny karabin. Right,zaden tam karabin tylko "KBLO". ... A starsi koledzy wysylali cie po wode i bili pasami? Mnie nie. No bo to byli milosnicy flory i fauny i zywemu czasem "przepuszczali",a kotom juz szczegolnie.Co innego Miszka.... . Uszanowanie, > Paul P.S.Niewtajemniczonym wyjasniam,ze skrot KBLO oznacza:"KrotkaBojowaLopataOdrzutowa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Cykloop wywiadowca-sprawozdawca (SF assigned). IP: *.lodz.mm.pl 29.08.03, 15:01 Gość portalu: Cykloop napisał(a): > Gość portalu: Paul napisał(a): > > ... Inny pluton, inny sierzant, inny karabin. > > Right,zaden tam karabin tylko "KBLO". My, my........jaki ty "sharp" facet jestes. Bez "KBLO" do ciebie podejsc nie mozna, bo strach, strach na wies pada. > > ... A starsi koledzy wysylali cie po wode i bili pasami? Mnie nie. > > No bo to byli milosnicy flory i fauny i zywemu czasem "przepuszczali",a kotom > juz szczegolnie.Co innego Miszka.... A ty Cykloop'ie drogi, powiedz nam co takiego cie w zyciu spotkalo? Ubikacje szczoteczka myles, czy po wodeczke dla "dziadkow" biegales. Nie wstydz sie. Sami swoi. > . Uszanowanie, > > Paul > > P.S.Niewtajemniczonym wyjasniam,ze skrot KBLO > oznacza:"KrotkaBojowaLopataOdrzutowa" Uszanowanie, Paul PS Cykloop to tak naprawde Barry Mc'Ennely, dokladniej Captain Barry Mc'Ennely of 611 battalion, of 165rd Airborne, assigned SOG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cykloop SF czyli s......fala! IP: *.kennisnet.nl 29.08.03, 15:46 Gość portalu: Paul napisał(a): ... Inny pluton, inny sierzant, inny karabin. Right,zaden tam karabin tylko "KBLO". My, my........jaki ty "sharp" facet jestes. Bez "KBLO" do ciebie podejsc nie mozna, bo strach, strach na wies pada. Mozna, mozna ,ale ty podchodzisz do tematu transcedentnie a ja plynnie ,czyli relatywistycznie.Uwazaj,jeszcze jedna taka wpadka i..... > > ... A starsi koledzy wysylali cie po wode i bili pasami? Mnie nie. > > No bo to byli milosnicy flory i fauny i zywemu czasem "przepuszczali",a ko > tom juz szczegolnie.Co innego Miszka.... > A ty Cykloop'ie drogi, powiedz nam co takiego cie w zyciu spotkalo? Ubikacje > szczoteczka myles, czy po wodeczke dla "dziadkow" biegales. Nie wstydz sie. > Sami swoi. Uszanowanie, > Paul O.K, przyznam sie ze wstydem.Otoz "dziady" kazali mi usuwac... kapsle i inne przeciwnosci,a po tym zaczerpnac ABSOLUTU rabek. P.S.Na szczescie po zdaniu kolokwium dziekanskiego ze studium wojskowego na V roku dali mi gwiazdke chorazego rezerwy,wiec mozesz mnie tytulowac L.t,zaden tam wiec Captain of 611 bat. of 165dyw.Wozow Drabiniastych,jak to miales uprzejmosc podac. > > P.S.Niewtajemniczonym wyjasniam,ze skrot KBLO > > oznacza:"KrotkaBojowaLopataOdrzutowa" > Uszanowanie, > Paul > PS Cykloop to tak naprawde Barry Mc'Ennely, dokladniej Captain Barry Mc'Ennely of 611 battalion, of 165rd Airborne, assigned SOG > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul OK......;-} IP: *.lodz.mm.pl 29.08.03, 16:38 Gość portalu: Cykloop napisał(a): > Gość portalu: Paul napisał(a): > > ... Inny pluton, inny sierzant, inny karabin. > > Right,zaden tam karabin tylko "KBLO". > > My, my........jaki ty "sharp" facet jestes. Bez "KBLO" do ciebie podejsc nie > mozna, bo strach, strach na wies pada. > > Mozna, mozna ,ale ty podchodzisz do tematu transcedentnie a ja plynnie ,czyli > relatywistycznie.Uwazaj,jeszcze jedna taka wpadka i..... Rozplacze sie z zalu;-} > > > ... A starsi koledzy wysylali cie po wode i bili pasami? Mnie nie. > > > > No bo to byli milosnicy flory i fauny i zywemu czasem "przepuszczali" > ,a ko > > tom juz szczegolnie.Co innego Miszka.... > > > A ty Cykloop'ie drogi, powiedz nam co takiego cie w zyciu spotkalo? Ubika > cje > > szczoteczka myles, czy po wodeczke dla "dziadkow" biegales. Nie wstydz si > e. > > Sami swoi. > Uszanowanie, > > Paul > > O.K, przyznam sie ze wstydem.Otoz "dziady" kazali mi usuwac... kapsle i inne > przeciwnosci,a po tym zaczerpnac ABSOLUTU rabek. > P.S.Na szczescie po zdaniu kolokwium dziekanskiego ze studium wojskowego na V > roku dali mi gwiazdke chorazego rezerwy,wiec mozesz mnie tytulowac L.t,zaden > tam wiec Captain of 611 bat. of 165dyw.Wozow Drabiniastych,jak to miales > uprzejmosc podac. Spoko.......ja malowalem spray'em trawe na zielono, tak zeby nie zabrudzic pomalowanego na bialo kraweznika (mial przyjechac ktos wazny, wyobraz ze to egzystuje w US!!!), czyscilem kible i bilem sie na poczatku za zarty o "glupich polaczkach", za co dostalem ostrzezenie i extra sluzbe. Ale lepiej, jak ja z zapalem malowalem ta trawe, to CO bazy przez pare godzin biegal i szukal swojej czapki wolajac "where is my fuckin' cover". Przechodzil jeden oficer i do mnie na glos "that guy is full of shit";-}}}}}. Zabawnie, jak to Misza pisze;-}. > > > P.S.Niewtajemniczonym wyjasniam,ze skrot KBLO > > > oznacza:"KrotkaBojowaLopataOdrzutowa" > > > Uszanowanie, > > Paul > > PS Cykloop to tak naprawde Barry Mc'Ennely, dokladniej Captain Barry > Mc'Ennely of 611 battalion, of 165rd Airborne, assigned SOG Uszanowanko, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REMOV Magazynki... IP: *.sownet.gliwice.pl 28.08.03, 23:36 wielki_czarownik napisał: > Ponoć w Wietnamie do 20 nabojowych magazynków M16 > ładowano maksymalnie 17 nabojów, bo inaczej się > zacinały. Prawda to? I czemu tak było? Może Cię zaskoczę, ale nie słyszałem o tym. Inna rzecz, że w początkowym okresie korzystania z tych karabinków (poczas tych osławionych testów) to jest całkiem prawdopodobne - charakterystyczny gest uderzenia magazynkiem w hełm (czy potrząsania nim przez włożeniem do gniazda) jest aż nadto wymowny, a spotykany był bardzo często - pytanie tylko co było tego powodem - wada magazynków warunki lokalne czy coś jeszcze innego. W każdym razie celem tego było lepsze ułożenie naboi i faktycznie może to zmnieszyć szanse zacięcia. Całkiem prawodopodobne, że warunki lokalne wpływały na jakość sprężyn (szybsze zużywanie?) dosyłających naboje stąd ogranicznia w ich liczbie w magazynku. W każdym razie są to tylko moje spekulacje, w każdym razie podobne zjawisko występuje w przypadku słabych spężyn np. w kbk AK - też zamiast 30nb ładowało się mniej o jeden czy dwa (acz można było też przesadzić w drugą stronę - czyli zapakować do magazynka po 31 - czasami się udawało). Odpowiedz Link Zgłoś
mako75 Re: Magazynki... 29.08.03, 00:05 Gość portalu: REMOV napisał(a): > Może Cię zaskoczę, ale nie słyszałem o tym. Inna rzecz, że w początkowym > okresie korzystania z tych karabinków (poczas tych osławionych testów) to jest > całkiem prawdopodobne - charakterystyczny gest uderzenia magazynkiem w hełm > (czy potrząsania nim przez włożeniem do gniazda) jest aż nadto wymowny, a > spotykany był bardzo często - pytanie tylko co było tego powodem - wada > magazynków warunki lokalne czy coś jeszcze innego. W każdym razie celem tego > było lepsze ułożenie naboi i faktycznie może to zmnieszyć szanse zacięcia. > Całkiem prawodopodobne, że warunki lokalne wpływały na jakość sprężyn (szybsze > zużywanie?) dosyłających naboje stąd ogranicznia w ich liczbie w magazynku. W > każdym razie są to tylko moje spekulacje, w każdym razie podobne zjawisko > występuje w przypadku słabych spężyn np. w kbk AK - też zamiast 30nb ładowało > się mniej o jeden czy dwa (acz można było też przesadzić w drugą stronę - czyli > Też mam takie odczucia....przeładowywałem na służbie kilkaset razy te magazynki (po każdym patrolu) i faktycznie od początku kazano nam przywalić porządnie magazynkiem...parę razy byłem też świadkiem jak sprężyny odmawiały posłuszeństwa no ale cóż tak bywa...nie ma rzeczy niezawodnych:))), a każda rzecz zawodna po jakimś czasie sie zużywa... Aczkolwiek zawsze ładowaliśmy po 30 sztuk... > zapakować do magazynka po 31 - czasami się udawało). A tego nie próbowałem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Magazynki... IP: *.3w.pl 29.08.03, 16:25 Hej Gość portalu: REMOV napisał(a): > wielki_czarownik napisał: > > > Ponoć w Wietnamie do 20 nabojowych magazynków M16 > > ładowano maksymalnie 17 nabojów, bo inaczej się > > zacinały. Prawda to? I czemu tak było? > Może Cię zaskoczę, ale nie słyszałem o tym. Inna rzecz, że w początkowym > okresie korzystania z tych karabinków (poczas tych osławionych testów) to jest > całkiem prawdopodobne - charakterystyczny gest uderzenia magazynkiem w hełm > (czy potrząsania nim przez włożeniem do gniazda) jest aż nadto wymowny, a > spotykany był bardzo często - pytanie tylko co było tego powodem - wada > magazynków warunki lokalne czy coś jeszcze innego. W każdym razie celem tego > było lepsze ułożenie naboi i faktycznie może to zmnieszyć szanse zacięcia. www.gruntonline.com/US_Forces/US_Weapons/us_weapons1.htm tu na przyklad piszą o tych magazynkach chociaz tez bardziej na zasadzie opinii a nie jakichs testów czy coś. Ja tam w mechanice nieuczony, ale cos mi sie takiego kołacze ze sprezyna jak jest scisnieta na maxa do konca to nie pracuje tak dobrze jak.. no... eee... jak nieścisnięta do końca. I dlatego porządne firmy tak konstruują magazynki zeby ten "margines" był spory. Ladowanie mniejszej liczby naboi zeby uniknąc zacięc bylo kiedys dosyc powszechne. Np. francuski rkm Chauchat, uzywany przed wojną w Polsce (ten z takim super-łukowym magazynkiem :) na 20 naboi)wg regulaminu zalecano ladowac 17 czy 18. Albo np. bardzo kiedys powszechny lotniczy km Lewis z talerzowym magazynkiem - niby czemu mial 97 naboi? mialo byc 100 tylko wtedy gorzej dzialal na tych pierwszych. Czytalem kiedys albo na jakims forum albo bylo to list czytelnika do "Guns&Ammo" wlasnie z pytaniem czy lepiej ladowac o jeden czy kilka mniej naboi. Odpowiedz byla taka ze w początkach broni automatycznej gdy technologia stala na niskim poziomie to wtedy magazynki były zawodne ... itd. a teraz to nalezy ładowac tyle ile jest w instrukcji. > się mniej o jeden czy dwa (acz można było też przesadzić w drugą stronę - czyli zapakować do magazynka po 31 - czasami się udawało). 1 wiecej??? Jeden? Naprawde, nie doceniasz ludzkiej siły i determinacji...:) Lata temu był w WPH list od czytelnika w jakiejs tam sprawie (czytelnik sprawial wrazenie takiego dziadka co wszystko wie lepiej:) mniejsza o to bo to nieistotne). I pisal on tez ze nie rozumie zupelnie, dlaczego w calej literaturze błednie podają pojemnosc magazynka rkm wz.28 (dla Amerykanów: to był BAR lekko przerobiony) na 20 naboi, bo jak on byl w partyzantce to był strzelcem rkm i pamieta doskonale ze magazynek miescil 24 naboje. Nie wiem czy przypisac to sklerozie czytelnika na starość czy jednak raczej jego niezwyklej sile fizycznej w młodości...:) W rosyjskiej ksiązce "Oruzje Wermachta" wyd.Iness-Nowosybirsk 1992(jest to przedruk jakiejs instrukcji z czasów wojny o broni zdobycznej, tą z wojny tez kiedys widzialem, i to bylo dokladnie to samo tylko odrobine staranniej wydane :) ) wsrod opisu roznych rzeczy jest tez oczywiscie MP-43. I podana jest taka pojemnosc jego magazynka: 35-38 naboi (od-do :) ). Ponieważ naprawde miescil on 30 naboi, no to cóż, rosyjski żołnierz to juz na pewno miał krzepę, a i magazynek w masowo produkowanej taniej broni musiał odznaczac sie ogromną tolerancją:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REMOV Re: Magazynki... IP: *.sownet.gliwice.pl 29.08.03, 18:44 Gość portalu: Speedy napisał(a): > piszą o tych magazynkach chociaz tez bardziej na zasadzie opinii > a nie jakichs testów czy coś. A, czyli faktycznie początkowo w Wietnamie przy wprowadzaniu 30nb magazynków były jakieś problemy. W każdym razie obecnie to raczej nie ma, ale tak pro forma to walnąć można. Just in case :) > 1 wiecej??? Jeden? Naprawde, nie doceniasz ludzkiej siły i determinacji...:) Dobra, JA ładowałem czasami jeden więcej, więcej to miałem nieco oporów, właśnie dlatego, że bałem się czy spężyna mi dociśnie :))) > wsrod opisu roznych rzeczy jest tez oczywiscie MP-43. I podana > jest taka pojemnosc jego magazynka: 35-38 naboi (od-do :) ) Hahahahah! Dawno mnie tak nic nie rozbawiło. Niecłe, co powiem, faktycznie niezłe! :DD Odpowiedz Link Zgłoś