grogreg 22.04.08, 23:21 Ciekawe co na to Rosjanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matrek Re: Chinczycy oferuja J-11 na eskport 22.04.08, 23:28 grogreg napisał: > Ciekawe co na to Rosjanie. To taki dowod brak produkcji rosyjskich samolotow w chinach ? Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Chinczycy oferuja J-11 na eskport 23.04.08, 00:17 grogreg napisał: > Ciekawe co na to Rosjanie. Jak na razie tylko tupią nóżkami: english.pravda.ru/russia/economics/22-04-2008/104975-russia_china-0 www.air-attack.com/news/news_article/3033/China-copies-Su-27-fighter-may-compete-with-Russia---paper.html Zbyt wielu chętnych raczej nie będzie. Zapewne chodzi o wersję J-11B, która (dzięki zastosowaniu chińskiej techniki - złodziejskich kopii) jakimś krokiem milowym nie jest, skoro sami przedstawiciele PLAAF nie planują wprowadzać tej wersji do uzbrojenia w swoim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: Chinczycy oferuja J-11 na eskport 23.04.08, 00:22 Chyba jednak na tupaniu nóżkami się nie skończy: www.business-standard.com/common/storypage_c_online.php?leftnm=10&bKeyFlag=IN&autono=36059 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Chińczycy podrabiają już nawet myśliwce:)) 23.04.08, 04:45 Sława! www.rp.pl/artykul/124644.html Chińczycy podrabiają już nawet myśliwce Marcin Szymaniak, Tatiana Serwetnyk 23-04-2008, ostatnia aktualizacja 23-04-2008 02:58 Rosja protestuje przeciwko pirackim praktykom Chin, które produkują podróbki rosyjskich myśliwców Su-27SK i zamierzają sprzedawać je za granicę źródło: Sipa Press +zobacz więcej – Ten samolot to przebój rynkowy, jedna z najlepszych maszyn rosyjskich – mówi “Rz” Grzegorz Hołdanowicz, szef pisma militarnego “Raport WTO”. Su-27, których produkcję rozpoczęto za czasów ZSRR, miały pierwotnie służyć do walki z amerykańskimi F-15 Eagle. Przyjęto je na uzbrojenie armii radzieckiej w 1985 roku, a później wielokrotnie udoskonalano. Jedna sztuka kosztuje ok. 25 – 30 mln dolarów. Według portalu Newsru.com Moskwa oskarża Pekin o bezprawne kopiowanie tych maszyn, co oznacza złamanie międzyrządowych umów. Pierwsze egzemplarze Su-27 Chińczycy kupili od Rosjan na początku lat 90. Według umowy, którą zawarto cztery lata później, Chiny miały wyprodukować 200 myśliwców tego typu pod nazwą J-11. Pekin odebrał wprawdzie od Rosjan 180 silników i 95 zestawów części, ale w 2004 roku oświadczył, że wstrzymuje produkcję, bo wartość bojowa samolotów jest ograniczona. Ku osłupieniu Rosjan, na początku 2007 roku Chińczycy wyprodukowali samolot J-11B, podejrzanie przypominający Su-27. Chcą też je sprzedawać do krajów Trzeciego Świata. – Ten samolot to jest tzw. kopia dynamiczna Su-27. Chińczycy wpakowali tam bebechy własnej produkcji: systemy nawigacyjne, radar itd. Wszystko to jest na pewno produkcji chińskiej, choć oczywiście nie wiadomo, w jakim stopniu również nie zostało skopiowane od innych – mówi Hołdanowicz. Rosyjscy eksperci podają także przykłady innego chińskiego uzbrojenia podejrzanie podobnego do rosyjskiego sprzętu. Chińska samobieżna haubica PLZ05 ma być kopią rosyjskiej 2C19M1, a wyrzutnie rakietowe Smercz są produkowane w Chinach bez porozumień licencyjnych pod nazwą A-100. Zdaniem Dmitrija Wasilewa, z moskiewskiego Centrum Analizy Strategii i Technologii, Rosji nie grozi utrata rynków zbytu z powodu chińskich podróbek. – Rosja zawsze znajdzie uboższych nabywców, np. na kontynencie afrykańskim, którym zaproponuje przestarzałe śmigłowce – powiedział “Rz”. Portal poświęcony chińskim zbrojeniom www.sinodefence.com Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Chińczycy podrabiają już nawet myśliwce:)) 23.04.08, 11:10 Nie no, J-11B w ogole nie jest podobny do Su-27 :) cnair.top81.cn/fighter/J-11B.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Chińczycy podrabiają już nawet myśliwce:)) 23.04.08, 14:31 No pewnie. Wypisz, wymaluj B-52.:-)) A tak poważnie: Uważnie forumowicze wiedzą, że wersje sprzedane Chińczykom i tam do zmontowania przeznaczone były wersjami wielce "zubożonymi" Teraz Chińczycy płacą pięknym za nadobne. Niedługo nad Afryką będą latać tanie J-11, a Rosjanie będa zgrzytać zębami. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Chińczycy podrabiają już nawet myśliwce:)) 23.04.08, 15:43 Powtorka z J-7? Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Chińczycy podrabiają już nawet myśliwce:)) 23.04.08, 18:45 Chyba tak. Rosjanie i Amerykanie sa cięzkimi frajerami jeżeli myślą, że wyprą chińską broń z Afryki. "Agencja Sinhua" opanowała ten kontynent skutecznie. Sprzedaje dużo, tanio i bez oporów "moralno-etycznych".Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Chinczycy oferuja J-11 na eskport 23.04.08, 18:13 Aż się uśmiecham kiedy sobie przypomnę bajdurzenie Miszy o związku Chin i Rosji. Jeśli tak się kiedykolwiek stanie,będzie to toksyczne małżeństwo patologiczne,w którym Rosja-żona będzie ciągle chodzić w okularach przeciwsłonecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Chinczycy oferuja J-11 na eskport 23.04.08, 18:50 A pamiętasz Wiarusik, co pisałem cytując mojego Kitajca? Oni rosyjską drużbę mają w nosie. Oni myślami są przy tych połaciach Azji, które zabrali im carowie i Kozacy. Jak mój Kitajec wypił pięćdziesiątkę, a to dla niego wanna, to mówił konfidencjonalnie, że "Port Artur będzie znowu ich bez jednego wystrzału. To tylko kwestia czasu i pokoleń, a oni są cierpliwi" Uff, ale się nacytowałem...Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Chinczycy oferuja J-11 na eskport 23.04.08, 22:37 To z Potr Artur to na pewno byli Chinczycy? Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Chinczycy oferuja J-11 na eskport 24.04.08, 07:50 Do 1890 roku nazywał się Luszun i był głównym portem floty chińskiej. W tym (mniej więcej) czasie Rosjanie wydzierżawili go na 25 lat i tak już zostało.:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
herr_uberszturmfuhrer W Pekinie jest już delegacja północnokoreańska 25.04.08, 14:49 Oficjalnie zainteresowana J-10 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: W Pekinie jest już delegacja północnokoreańsk 25.04.08, 16:29 A czym zaplaca? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: W Pekinie jest już delegacja północnokoreańsk 25.04.08, 23:31 grogreg napisał: > A czym zaplaca? Kobietami. Ponoc bardzo ladne, malutkie koreaneczki. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: W Pekinie jest już delegacja północnokoreańsk 26.04.08, 14:43 Ja sie juz czasem gubie w tych chinskich oznaczeniach(i pewnie o to chodzi:) Tak wiec J-7 to miejscowy Mig 21, J-8 jego mniej wiecej dwa razy wieksza wersja, J-9 to(?, powstalo to w ogole?) , J-10 to polaczenie kopii F-16 z izraelskimi doswiadczeniami porzy mysliwcu Lavi(?), J- 11 kopia Su-27. Zgadza sie? A ten FC-1 z kolei to jest to cudo pakistansko-chinskie? Cos jakby kopia Mirage III? Moze to ktos dokladnie opisac i potwierdzic lub mnie poprawic? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: W Pekinie jest już delegacja północnokoreańsk 26.04.08, 18:22 J-7 to kopia MoG-21PF i wariacje na jego temat F-7M F-7G itd ("F" to eksportowe "J"). J-8 to koncepcja Mig-21 ale powiekszona z dwoma silnikami i .... pozniej z chwytami bocznymi powietrza i dyzym radarem...ale bez pociskow sredniego zasiegu. J-9 to J-8 w ukladzie kaczki.... nigdy nie powstal J-11 to juz wiesz. FC-1 nie ma nic wspolnego z Mirage III. To daleko osunieta modyfikacja kadluba J-7. Nalblizej mu do Mirage F-1. J-10 ma faktycznie sporo wspolnego z Lavi...no chwyt powietrz to tak bardziej z EF-2000. Odpowiedz Link Zgłoś
ubersztumperumper Re: W Pekinie jest już delegacja północnokoreańsk 27.04.08, 23:04 W sumie wszystko się zgadza, poza tym, że J-8 przenosi półaktywne pociski średniego zasięgu PL-7, odpowiednik (kopia?) AIM-7 i R-27. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_zalogowany Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 29.04.08, 18:17 www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article3822538.ece Jeden taki kompleks juz istnieje i znajduje się w okolicach Phenianu. Wybudowano go specjalnie dla nielicznych MiG-29, które podobno startując wylatują...ze skały! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 29.04.08, 18:37 A sa zdolne do lotu? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 29.04.08, 20:46 No jak wylatuja z gory,to pewnie sa zdolne do lotu...w dol:) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 30.04.08, 10:19 Tak sobie dywaguje. Sam pomysl nie jest glupi....tylko jak to jest urzadzaone. Raczej watpie, ze samolot startuje "ze zkaly". Mysle, ze czesc pasa startowego jest zwyczajnie ukryta w czyms jak.... tunel kolejowy. Moze to nawet nie jest czesc pasa tylko droga dojazdowa do pasa startowego. Sam start ze "skaly"....chyba przypominalby start z lotniskowca. Z tunelu wystawalby kawalek pasa startowego ze skocznia tak ja na Kuzniecowie. Sam "tunel startowy" to musialby miec tak ze 200m. Mysle, ze byloby to wykonalne. Ale ladowanie? W to nie uwierze.....widze tu raczej klasyczne ladowiski z droga dojazdowa do "skaly". Na koncu drogi jest winda, ktora transportuje samolot do "skalnego bunkra". Odpowiedz Link Zgłoś
niec-nota Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 30.04.08, 14:20 grogreg napisał: > Sam "tunel startowy" to musialby miec tak ze 200m. > Mysle, ze byloby to wykonalne. > > Ale ladowanie? W to nie uwierze.....widze tu raczej klasyczne ladowiski z droga > dojazdowa do "skaly". Na koncu drogi jest winda, ktora transportuje samolot do > "skalnego bunkra". Władcy totalitarni nie takie rzeczy wykonywali rękami "ochotników". Nie byłbym zdziwiony gdyby się okazało, że tunel startowy ma kilometr. Co prawda z lądowaniem nadal kłopoty, bo trudno trafić w dziurę, zwłaszcza że turbulencje pewnie w górach niemałe. Ale koreańscy zołnierze mogą te lądowania wykonywać w czynie partyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 30.04.08, 17:54 Kilometr jest calkowicie zbedny. Wiadomo, ze samolot nie poderwie sie w tunelu - pewna katastrowa. Chodzi o to by nabrac predkosc....a skocznia jest dobrym sposobe skrocenia rozbiegu. Ladowanie "w dziure" bez bardzo precyzyjnych systemow naprowadzania - chocby takich jak na lotniskowcach - zakrawa na zart. Korea takich systemow nie posiada. Moze i zolnierze ladowaliby w czynie partyjnym, ale samoloty...szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
niec-nota Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 30.04.08, 19:21 grogreg napisał: > Kilometr jest calkowicie zbedny. Kanał Bialomorski też nie okazał się zbyt przydatny. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 01.05.08, 00:26 Fantazjujmy racjonalnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 01.05.08, 18:04 Swego czasu(a bodaj wczesne lata 80-te) czytałem w Wojskowym Przeglądzie Technicznym na temat tego lotniska! O ile dobrze pamiętam to autor artykułu twierdził,że grota w ,której wykuto to lotnisko jest tak wielka iż samoloty odrywają się od pasa startowego jeszcze w jej wnętrzu i wylatują przez wrota już ze schowanym podwoziem! Niestety zweryfikować tej informacji ni cholery nie idzie!:( -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 01.05.08, 22:12 Wyobrazasz to sobie? Ciekawe mysza byc prady powietrzne w takim tunelu. Nie wspomne o przeciagu powstalym na skutek roznic temperatur w samym kompleksie, ale same zawirowania spowodowane przez samolot musza byc "nieco uciazliwe" dla pilota. Jest taka odmiana lucznictwa uprawiana w Japonii. Strzela sie nie w plenerze, ale w "tunelu"...taka sala dlugosci ok 30m... Dowcip polega na znalomosci prodow powietrznych w tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Chinczyk tez czlowiek 01.05.08, 22:36 I pogrzebac sobie w skale tez lubi:) wiadomosci.onet.pl/1741119,12,item.html W troche innym,ale podobnym celu. Ciekawe tylko kto kogo uczyl:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 02.05.08, 06:31 Grogreg wyobraźnię to ja mam ,że ho,ho!:) Toć przeca napisałem ,że zweryfikować tego w żaden sposób nie idzie! Co do znajomości tematu "prądy powietrzne w tunelu" to mój zasób wiadomości wynosi nul koma nul!:) Z innej strony jest ciekawe jak rozwiązali by wibracje skał powstające przy pracujących na dopalaczach silnikach lotniczych?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Kim buduje dla nich podziemne lotnisko? 02.05.08, 13:34 Same wibracje to nie jest problem. Jesli to lita skala....... Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Kitajec 25.04.08, 18:48 odyn06 napisał: > A pamiętasz Wiarusik, co pisałem cytując mojego Kitajca? > Oni rosyjską drużbę mają w nosie. Oni myślami są przy tych połaciach Azji, któr > e > zabrali im carowie i Kozacy. Jak mój Kitajec wypił pięćdziesiątkę, a to dla > niego wanna, to mówił konfidencjonalnie, że "Port Artur będzie znowu Jak Kitajec to juz musi doskonale wiedziec co sie w tamtych okolicach odbedzie?? Bo zolty i z tamtad? Nie, odyn tak samo gaworzyl ten twoj Kitajec jak np. nasz i11. Tez jak wielu innych o sprawach z "naszego" podworka. A wedlug tego samego rozumowania to jako ze pochodzi taki i11 stad to NAPEWNO musi doskonale przyszlosc tej oklolicy przewidywac? A wiec Chiny nic sobie na Syberii nie zwojuja. No chyba ze sie Rosja rozleci. Ale w to watpie i to bardzo. I Rosja nie potrzebuje Chin za przyjaciela wiecej juz Chiny Rosje. Co do Chin. Wlasnie teraz widac jak sie Zachod za Chiny zabiera. Po to dali im olimpiade aby separatyzm w Chinach rozdmuchac. Tez USA bedzie duzo mniej importowac z Chin bo do USA beda coraz mniej plynely pieniedza ze Swiata. Chiny niech sie pilnuja aby sie nie rozleciec. Bo u nich jest niezle niestabilna sytuacja. Pogorszenie gospodarcze, Tybet i inne prowincje i tam u nich jak Rosja za Jelzina. Ale Putina to juz nie beda mieli a dokladnie nie beda mieli potencjalu ktory Rosje uratowal. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Kitajec 26.04.08, 18:28 Kitajce juz dawno tereny rolnicze w Rosji wykupuja. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Kitajec 27.04.08, 15:45 grogreg napisał: > Kitajce juz dawno tereny rolnicze w Rosji wykupuja. Naprawde? Nie slyszalem, ale sie dobze nie orientuje. Z tym ze wiem ze Rosja jako panstwo napewno tych nedznych groszy od biednych Kitajcow ze sprzedazy jakies znaczacej ilosci terenow rolniczych nie potrzebuje. I tak Rosja ma za wiele pieniedzy z ropy/gazu aby sie lakomic na drobne za ziemie. Ale wiem ze w Rosji trudno np. obcokrajowcom cokolwiek kupic. Nie tak jak w Polsce. I tez slyszalem ze jesli chodzi o ziemie rolnicza to jakos panstwo wogule nawet dla swoich nie bardzo ja sprzedaje. Jakies dzierzawy? A wiec dla Kitajcow? Po co??? Mysle ze sie mylisz drogi grogreg. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Kitajec 27.04.08, 17:37 Niekoniecznie musi sie mylic. To jaka jest pozycja Chinczykow na Dalekim Wschodzie jest raczej znane. Natomiast jakis czas temu czytalem artykul gdzie pisano, ze Chinczycy coraz czesciej wykupuja nieruchomosci, a nawet cale centra wiekszych miast, zdaje sie nawet Petersburga, co m.in. powoduje wzrost antychinskich nastrojow. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Kitajec 27.04.08, 18:49 browiec1 napisał: > Niekoniecznie musi sie mylic. To jaka jest pozycja Chinczykow na > Dalekim Wschodzie jest raczej znane. Natomiast jakis czas temu > czytalem artykul gdzie pisano, ze Chinczycy coraz czesciej wykupuja > nieruchomosci, a nawet cale centra wiekszych miast, zdaje sie nawet > Petersburga, co m.in. powoduje wzrost antychinskich nastrojow. Co do Petersburga to chyba chodzi o to ze Chinczycy buduja tam domy (osiedle) dla Rosjan. W Rosji sie duzo buduje i maja male "moce przerobowe" a wiec biora do roboty Chinczykow. I slusznie, do roboty sie Kitajce nadaja, pracuja w fabrykach za 100$/miesiac to i moga w Rosji cos wybudowac. Ale wykupywac rolnicze tereny? I co przyjedzie Chinczyk z 1000 innych i bedzie na tym polu oral? A wizy? Dostana? Przeciez Rosja/Chiny to nie EU gdzie mozna do Angli na zmywak do pracy! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Kitajec 27.04.08, 19:08 www.bbn.gov.pl/dokumenty/stosunki_chinsko-rosyjskie.pdf Polecam strone 152 opracowania. Calosc rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Kitajec 27.04.08, 22:39 rogreg napisał: > www.bbn.gov.pl/dokumenty/stosunki_chinsko-rosyjskie.pdf > Spojrzalem. typowo polska propaganda. Ale najpierw Twoje szczegoly: napisales "Chinczycy kupuja". Tam stoi 33000ha dzierzawy. Prawda ze roznica? Kupno czy dzerzawa? Poza tym dalej mam pytanie kto te 33tys ha obrabia? Kitajce? Z wizami czy bez? Bo moge sobie wyobrazic ze jacys Kitajce przelaza przez granice, poluja po lasach i jako ze Syberia duza to tak zaraz nie znajda ich. Ale jak juz pole uprawiac to trzeba maszyny, benzyne, nasiona, nawozy, zboze wywozic (dokad? do Chin?) i wtedy nic tylko "dokumenty poprosze, zaden? to kopa i do domu" nastepne: Pisza "szacuje sie ilosc Chinczykow na Syberii od 200tys do 2mil a do polowy XXI w 10milonow" A wiec co za problem wzisc tych za wszarz i wygonic? A nastepnych NIE wpuscic? Ja wiem ze polskim politykom sie to marzy, Tobie zreszta tez, ale to maja Rosjanie w swojej garsci i moga sobie zrobic z tymi Kitajcami co chca. I nikt im niczego nie moze zabronic. Moze Chiny postrasza? Na innych stronach tego opracowania tez stek nonsensow. typowe polskie antyrosyjskie chciejstwo. Slepota geopolityczny, cos jak i11. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Kitajec 28.04.08, 10:22 No tosmy sobie pogadali. Prosze Cie nie zmieniaj nicka. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Kitajec 28.04.08, 14:03 pomarzyć sobie możecie , w Rosji obcokrajowiec nie może kupić nawet metra ziemi , jest zakaz Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Kitajec 28.04.08, 14:08 o333 napisał: > pomarzyć sobie możecie , w Rosji obcokrajowiec nie może kupić nawet metra ziemi > , jest zakaz To zachodnich hipermarketow u Was nie ma? Biurowcow takze? Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Kitajec 28.04.08, 14:14 nie rozśmieszaj mnie , tak nie ma! Jest obowiązek aby każda firma w kapitałem zagranicznym była w 51 % rosyjska inaczej nie da rady Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Kitajec 28.04.08, 14:19 o333 napisał: > nie rozśmieszaj mnie , tak nie ma! Jest obowiązek aby każda firma w kapitałem > zagranicznym była w 51 % rosyjska inaczej nie da rady Czym Cie rozsmieszam, pytaniem? Co do meritum, uwazasz to za normalne i dobre ze nikt nie moze kupic ziemi? Macie jej 17 mln. km2, a nie mozna kupic nawet metra/ Tpo dopiero jest smieszne! Rosyjska paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Kitajec 28.04.08, 14:22 a co boli cię że twoje chciejstwo typu upadek Rosji np. wykupienie przez chińczyków lub kogokolwiek innego to mrzonki? rozumiem że boli czyli od razu trzeba to nazwać paranoją :P Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Kitajcy a grogreg 28.04.08, 19:00 grogreg napisał: > No tosmy sobie pogadali. Mozesz lepiej pogadac. Wytlumacz ale najpierw DLACZEGO piszesz ze Chinczycy wykupuja Syberie podajac link do opracowania gdzie jest NAPISANE o wydzierzawieniu jakis tam ha. Specjalnie tak przekreciles aby Tobie pasowalo czy taki jestes po prostu rostrzepany?? A co do wiz Chinczykow w Rosji. Jakos nie pomyslales o tym, jak i autor Twojego opracowania ze Kitajcy je w Rosji potrzebuja? I co wtedy? A polskim chciejstwem nazywam te marzenia o 40mil Chinczykow na Syberii za lat 50. Oczywiscie bez wiz, tak po prostu. > Prosze Cie nie zmieniaj nicka. O jakim nicku mowa? O moim? Jorl? Jak tak to napewno go nie zmienie. Mam go od poczatku na forach GW a to juz jest ponad 7 lat i do tego TYLKO ten. I przy nim napewno zostane. Acha a moze Twoj przekrecilem? Wlasnie o tym pomyslalem ze o to Tobie chodzi moze. Jak tak to niecelowo. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś