cheyenne20 14.08.08, 21:32 jest w stanie unieszkodliwić ewentualne rosyjskie uderzenie rakietowe na Polskę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matrek Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 21:33 cheyenne20 napisał: > jest w stanie unieszkodliwić ewentualne rosyjskie uderzenie rakietowe na Polskę > ? Zalezy jakie Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 21:52 jeszcze tylu patrtiotów nie wyprodukowali. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 21:53 billy.the.kid napisał: > jeszcze tylu patrtiotów nie wyprodukowali. i tu sie ponownie mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 22:05 tak jakoś śmiesznie matruś łokrutnie podchodzisz do każdego-deczko żartobliwego liściku. w sumie więc wolska NIC NIE ZYSKUJE. dostaje tarczę-minus patrioty-chyba jakiś plus. cóś musi bronic tych rakietek. ]a sumie bilans na zero. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 22:10 billy.the.kid napisał: > tak jakoś śmiesznie matruś łokrutnie podchodzisz do każdego-deczko żartobliwego > liściku. > > w sumie więc wolska NIC NIE ZYSKUJE. > dostaje tarczę-minus > patrioty-chyba jakiś plus. cóś musi bronic tych rakietek. > ]a sumie bilans na zero. Dzieki za jakis post z sensem, znaczy merytoryczny. Mile zaskoczenie. oczywiscie nie zgadzam sie z Toba. Nie zgadzam sie juz z samym stawianiem sprawy jako jakikolwiek bilans - bo tu nie ma interesow sprzecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 22:05 Sława! a pierwsza bateria to 96 rakiet. Była mowa o tym,że rosjanie maja co najwyzej 700 pocisków, zatem moje proste liczenie to 7 baterii. Zapewne sie mysle, bo dochodzi jeszcze kwestia zasiegu, ale gen Koziej mowi i kilku-klikunastu: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5591747,Gen__Koziej__Pierwsza_bateria_Patriot_to_poczatek.html Nie wiem jak dokładnie działa ten system czy jest sens rozmieszaczac baterie wokól np Wrocławia, czy te z np Krakowa nie wyłapia lecacych do mnie rakiet? Bo przeciez nie spodziewamy sie ataku z Zachodu... :)) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 22:15 ignorant11 napisał: > Sława! > > a pierwsza bateria to 96 rakiet. Jedna bateria to moze byc 96 pocisków, nie koniecznie musi byc. Rownie dobrze moze byc mniej, co 96 na 6 wyrzutniach plus nieokreslona liczba na doladowanie. > > Była mowa o tym,że rosjanie maja co najwyzej 700 pocisków, zatem moje proste > liczenie to 7 baterii. > > Zapewne sie mysle, bo dochodzi jeszcze kwestia zasiegu, ale gen Koziej mowi i > kilku-klikunastu: > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5591747,Gen__Koziej__Pierwsza_bateria_Patriot_to_poczatek.html > Nie wiem jak dokładnie działa ten system czy jest sens rozmieszaczac baterie > wokól np Wrocławia, czy te z np Krakowa nie wyłapia lecacych do mnie rakiet? > Nie, ale ciesze sie ze koziej potwierdza moje wyliczenia co do ilosci niezbednych nam baterii Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 22:27 matrek napisał: > ignorant11 napisał: > > > Sława! > > > > a pierwsza bateria to 96 rakiet. > > > Jedna bateria to moze byc 96 pocisków, nie koniecznie musi byc. Rownie dobrze > moze byc mniej, co 96 na 6 wyrzutniach plus nieokreslona liczba na doladowanie. Czyli w magazynie, a ile czasu trwa owe doładowanie? Ile rakiet moze wystrzelic jedna wyrzutnia, czy sa ograniczenia? > > > > Była mowa o tym,że rosjanie maja co najwyzej 700 pocisków, zatem moje pro > ste > > liczenie to 7 baterii. > > > > Zapewne sie mysle, bo dochodzi jeszcze kwestia zasiegu, ale gen Koziej mo > wi i > > kilku-klikunastu: > > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5591747,Gen__Koziej__Pierwsza_bateria_Patriot_to_poczatek.html > > Nie wiem jak dokładnie działa ten system czy jest sens rozmieszaczac bate > rie > > wokól np Wrocławia, czy te z np Krakowa nie wyłapia lecacych do mnie raki > et? > > > > Nie, ale ciesze sie ze koziej potwierdza moje wyliczenia co do ilosci > niezbednych nam baterii > > > Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 22:34 ignorant11 napisał: > matrek napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > > > Sława! > > > > > > a pierwsza bateria to 96 rakiet. > > > > > > Jedna bateria to moze byc 96 pocisków, nie koniecznie musi byc. Rownie do > brze > > moze byc mniej, co 96 na 6 wyrzutniach plus nieokreslona liczba na dolado > wanie. > > > Czyli w magazynie, a ile czasu trwa owe doładowanie? zaladowanie 4 kontenerow po 4 pociski kazdy - teoretycznie kilka minut > > Ile rakiet moze wystrzelic jedna wyrzutnia, > PAC-3 - szesnaście niemal jednoczesnie >...czy sa ograniczenia? ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 22:57 matrek napisał: > > >...czy sa ograniczenia? > > ??? > > > Sława! No ile razy mozna przeładowac? Ile razy wystrzelic? tak jak sa ograniczenia liczby wystrzelonych pocisków dla artylerii To dobre,że mozna po kliku minutach odtworzyc cała zdolnosc obronna baterii.. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 23:06 ignorant11 napisał: > matrek napisał: > > > > > > >...czy sa ograniczenia? > > > > ??? > > > > > > > Sława! > > No ile razy mozna przeładowac? Ile razy wystrzelic? Az sie skonczą pociski na wymiane :) Wyrzutnia to tylko stalowa konstrukcja, silnik i dzwigar sterujacy, oraz panel kontorlny ze swiatlowodem i radiem. Poki masz pociski i poki dzialaja komputery w odleglym o kilka kilometrów ECS-ie, sprawny jest tez radar, walisz do wzystkiego co jest w zasiegu. > > tak jak sa ograniczenia liczby wystrzelonych pocisków dla artylerii Wciaz nie rozumiem o jakie ograniczenia i chodzi. Ograniczeniem jest tylko zasieg pocisku i pulap celu, > > To dobre,że mozna po kliku minutach odtworzyc cała zdolnosc obronna baterii.. Mowa byla o wymianie kontenerow w jednej wyrzutni, nie w calej baterii. Patrzac na ta ostatnia, mozna strzelac bez przerwy (poki patronów na wymiane stanie) > Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 23:20 Tyko ze matrek myk jest taki,ze z tego co sie orientuje to do nas ma byc przesunieta jedna bateria ale z Niemiec,a tam zdaje sie PAC-3 nie maja. No i ciekawe co z ta wspominana opcja nr.2 - ze Amerykanie sprzedadza nam po preferencyjnych cenach 3-4 baterie(oczywiscie tak chce nasz rzad,ciekawe co na to Amerykanie). Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 23:36 browiec1 napisał: > Tyko ze matrek myk jest taki,ze z tego co sie orientuje to do nas ma > byc przesunieta jedna bateria ale z Niemiec,a tam zdaje sie PAC-3 > nie maja. PAC-3 nie maja Niemcy. Nie wiem jaki system aktualnie ma US Army w Niemczech, ale nawet jesli PAC-2, to z uwagi na program Pure Fleet on wkrotce bedzie PAC-3 No i ciekawe co z ta wspominana opcja nr.2 - ze Amerykanie > sprzedadza nam po preferencyjnych cenach 3-4 baterie(oczywiscie tak > chce nasz rzad,ciekawe co na to Amerykanie). Zobaczymy. Ale mozesz cos wiecej na ten temat? Przyznam ze dla mnie osobiscie niewiele wynika z tych informacji na temat dealu z pariotami. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 00:39 Co do interesu z Amerykanami to tez wiem niewiele - slyszalem ze (jak to teraz juz czesto podaja) ta jedna bateria ma byc na stale,ale ze to malo,to oprocz tych dwoch podstawowych punktow (sojusz obronny,bateria patriot) poslki rzad chcialby (w tej samej umowie?) podpisac ze Stanami jakas umowe ze sprzedadza nam taniej 3- 4 baterie Patriot(czyli te bylyby juz "czysto polskie").Moze tez tego dotyczy enigmatyczny zapis,ze oprocz sojuszu, Stany wspomoga modernizacje polskiego systemu obrony p.lot i antyrakietowej? Odpowiedz Link Zgłoś
cheyenne20 Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 22:21 ignorant11 napisał: > Sława! > > a pierwsza bateria to 96 rakiet. > > Była mowa o tym,że rosjanie maja co najwyzej 700 pocisków, zatem moje proste > liczenie to 7 baterii. No to mnie kolega uspokoił, mogę sobie spokojnie żłopac piwko dalej.... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 22:52 mozesz naet wódeczkę. ZADNEJ TARCZY NIE BEDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 13:32 No ba! Pewnie ,ze Możesz spokojnie żłopać piwko!:) Gdyby się coś miało zacząć to Możesz ino nie zdążyć dokończyć! - Pocisków 9M79 do systemów 9K79 Toczka-R/U w brygadach jest kole 1500 sztuk - ile w magazynach nie mam pojęcia ale na pewno drugie tyle! - Pocisków Ch-55/Ch-55SM/Ch-555 około 2000 sztuk - Pocisków Ch-22 - około 1000 sztuk - Pocisków Ch-15/Ch-15S/Ch-15P - około 500 sztuk -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 13:54 marek_boa napisał: > - Pocisków 9M79 do systemów 9K79 Toczka-R/U w brygadach jest kole > 1500 sztuk - ile w magazynach nie mam pojęcia ale na pewno drugie > tyle! Mocna przesada, Boa. Wątpliwe żeby w ogóle wyprodukowano 1.500 Toczek (rakiet), ja spotkałem się z liczbą 1.200. W Rosji nie zostało z tego nawet połowa - dużo wyeksportowano bądź odpadło przy rozpadzie ZSRR, część zużyto do strzelań szkolnych czy bojowych w Czeczenii i Gruzji. Otwarte pozostaje też pytanie ile z nich jest sprawnych, bo swoje lata już mają. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 23:44 Aso wedle ostatnich danych w Europejskiej części Rosji jest około 10 brygad rakietowych + rozproszone w dywizjach pancernych i zmechanizowanych organiczne dywizjony! Ogółem jest tego odpowiednik 15 brygad rakietowych! Jedna brygada to 18 wyrzutni i 72 pociski (1080 sztuk) - nie bardzo mnie się chce wierzyć,że wyprodukowano tylko tyle pocisków aby pokryły JEDNORAZOWE zaopatrzenie! Po za tym praktycznie wszystkie szkolenia wykonywane były na zestawach 9K79 "Toczka" a na uzbrojeniu jednostek bojowych zostały "Toczki-R" i "Toczki-U" z pociskami 9M79M1 produkowanymi w Wotińsku od 1992 roku! - Na Twoje ostatnie pytanie niestety odpowiedzi nie znam! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Ile baterii Patriot 16.08.08, 00:21 marek_boa napisał: > Aso wedle ostatnich danych w Europejskiej części Rosji jest około > 10 brygad rakietowych + rozproszone w dywizjach pancernych i > zmechanizowanych organiczne dywizjony! Ogółem jest tego > odpowiednik 15 brygad rakietowych! Boa, w Europie zostało tylko 7 brygad Toczek, a dywizjony w dywizjach zniknęły już dawno temu. Za Uralem wciąż używają dużej liczby Scudów. Wyrzutni Toczek mają w sumie ok.150. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile baterii Patriot 16.08.08, 12:54 Niestety nie Masz racji Aso! Nie dawno była dyskusja na forum i Misza zapodał dyslokację OBECNĄ właśnie 10 brygad rakietowych! Jeśli chodzi o rakietową artylerię organiczną w dywizjach pancernych i zmechanizowanych to w nie ,których zamiast "Smierszy" są właśnie Toczki! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 23:30 Tyle ze jak zaczeliby walic pociskami wieloglowicowymi to i 100 baterii nie pomoze.Sama tarcza (a co dopiero Patrioty)gdyby byla z 5 razy wieksza moze dalaby rade Chinczykom,do Rosji to daleka droga (jesli w ogole to mozliwe zeby calkowicie zabezpieczyc kraj wielkosci Stanow) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 23:39 browiec1 napisał: > Tyle ze jak zaczeliby walic pociskami wieloglowicowymi to i 100 > baterii nie pomoze.Sama tarcza (a co dopiero Patrioty)gdyby byla z 5 > razy wieksza moze dalaby rade Chinczykom,do Rosji to daleka droga > (jesli w ogole to mozliwe zeby calkowicie zabezpieczyc kraj > wielkosci Stanow) W ogole to mozliwe, ale dopiero po pelnym rozwinieciu obrony trzywarstwowej, lacznie z Brilliant Pebbles co z powodów politycznych jest fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 23:43 Tyle ze jak zaczeliby walic pociskami wieloglowicowymi to i 100 > baterii nie pomoze.Sama tarcza (a co dopiero Patrioty)gdyby byla z 5 > razy wieksza moze dalaby rade Chinczykom,do Rosji to daleka droga > (jesli w ogole to mozliwe zeby calkowicie zabezpieczyc kraj > wielkosci Stanow) Może zacznijmy od tego że PAC 3 nie jest wstanie zwalczać pocisków ICBM, SLBM Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 23:45 berkut1 napisał: > Tyle ze jak zaczeliby walic pociskami wieloglowicowymi to i 100 > > baterii nie pomoze.Sama tarcza (a co dopiero Patrioty)gdyby byla z > 5 > > razy wieksza moze dalaby rade Chinczykom,do Rosji to daleka droga > > (jesli w ogole to mozliwe zeby calkowicie zabezpieczyc kraj > > wielkosci Stanow) > > Może zacznijmy od tego że PAC 3 nie jest wstanie zwalczać pocisków > ICBM, SLBM Oczywiscie, MSE są zbyt wolne. NAwet dla THAAD to dzialanie na granicy mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 23:51 > Oczywiscie, MSE są zbyt wolne. NAwet dla THAAD to dzialanie na granicy mozliwos > ci. THAAD zwalcza głowice lęcące z prędkością do 5 km/s czyli pociski średniego zasięgu na oko tak do 4000 -5000 km? a jakie możliwości ma w tej kwestii PAC 3 :) ? tzn zwalcza jakieś SRBM, MRBM tak do 1000km? czy 2000? Zestaw S 300WM może zwalczać pociski MRBM do zasiegu ok 2500km Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 00:15 berkut1 napisał: > > Oczywiscie, MSE są zbyt wolne. NAwet dla THAAD to dzialanie na > granicy mozliwos > > ci. > > THAAD zwalcza głowice lęcące z prędkością do 5 km/s czyli pociski > średniego zasięgu na oko tak do 4000 -5000 km? Oficjalnym bełkocie mówi sie ze Thaad do system o "ograniczonej możliwości zwalczania pocisków ICBM" Oczywiscie w fazie terminalnej-wyższej a jakie możliwości ma > w tej kwestii PAC 3 :) ? tzn zwalcza jakieś SRBM, MRBM tak do > 1000km? czy 2000? Zestaw S 300WM może zwalczać pociski MRBM do > zasiegu ok 2500km Berkut, PAC-3 to taktyczny system polowy sluzacy do punktowej obrony terminalnej. Osobiscie nazywam go jedynie systemem Close-in, bo takie jest w istocie jego oryginalne przeznaczenie amerykanskie, a ze w strategii innych panstw przyjmuje on na siebie role "obrony strategicznej" to juz wynika ze skromnych srodków tych panstw. Obok STanów, jedynie Japonię stac na powierzenie obrony strategicznej pociskom które sa do tego zprojektowane, czyli SM-3. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 00:10 berkut1 napisał: > Tyle ze jak zaczeliby walic pociskami wieloglowicowymi to i 100 > > baterii nie pomoze.Sama tarcza (a co dopiero Patrioty)gdyby byla z > 5 > > razy wieksza moze dalaby rade Chinczykom,do Rosji to daleka droga > > (jesli w ogole to mozliwe zeby calkowicie zabezpieczyc kraj > > wielkosci Stanow) > > Może zacznijmy od tego że PAC 3 nie jest wstanie zwalczać pocisków > ICBM, SLBM Mam poważne wątliwośc czy jest wstanie przechwycić Iskandera który manewruje przez cała trajektorie lotu. I pisze tu o zwykłej głowicy nie jadrowej Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 00:20 marcin-17 napisał: > berkut1 napisał: > > > Tyle ze jak zaczeliby walic pociskami wieloglowicowymi to i 100 > > > baterii nie pomoze.Sama tarcza (a co dopiero Patrioty)gdyby byla > z > > 5 > > > razy wieksza moze dalaby rade Chinczykom,do Rosji to daleka droga > > > (jesli w ogole to mozliwe zeby calkowicie zabezpieczyc kraj > > > wielkosci Stanow) > > > > Może zacznijmy od tego że PAC 3 nie jest wstanie zwalczać pocisków > > ICBM, SLBM > > Mam poważne wątliwośc czy jest wstanie przechwycić Iskandera > który manewruje przez cała trajektorie lotu. > I pisze tu o zwykłej głowicy nie jadrowej Nie ma na ten temat publicznie dostepnych materialow (polityczna poprawnosc), ale biorąc pod uwage predkosc, radarowe naprowadzanie aktywne w ostatniej fazie lotu i manewrowosc MSE (30G), oraz to ze Iskander nie moze zmieniac trajektorii dziesiątki razy, mam watpliwosci czy nalezy miec co do tego watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 00:42 matrek napisał: > Nie ma na ten temat publicznie dostepnych materialow (polityczna poprawnosc), > ale biorąc pod uwage predkosc, radarowe naprowadzanie aktywne w ostatniej fazie > lotu i manewrowosc MSE (30G), oraz to ze Iskander nie moze zmieniac trajektorii > dziesiątki razy, mam watpliwosci czy nalezy miec co do tego watpliwosci. Z jedynm sie moge zgodzić na pewno Brak jest pewych danych. A i tak dopiero prawdziwa wojna to zwerfikuje Czy Ikskander nie mozę zmieniać trajetori dzisiatki razy A skad wiesz? Aerodynamicznie mógby A Patriot musi praktycznie trafi go (HTK) bo ma mała głowice wybuchwą A wiemy jak opancerzony jest Iskander? Brak dany osobiście ciekwa jest jak wypadł Patriot w konfrontacji z irańskimi rakietami klasycznymi rakietami balistycznymi lecz z odłacznymi głowicami (nie takimi jak mial Irak w 1991) Wtedy byłoby wtedy coś bardziej jasne Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 00:52 marcin-17 napisał: > matrek napisał: > > > Nie ma na ten temat publicznie dostepnych materialow (polityczna > poprawnosc), > > ale biorąc pod uwage predkosc, radarowe naprowadzanie aktywne w > ostatniej fazie > > lotu i manewrowosc MSE (30G), oraz to ze Iskander nie moze > zmieniac trajektorii > > dziesiątki razy, mam watpliwosci czy nalezy miec co do tego > watpliwosci. > > Z jedynm sie moge zgodzić na pewno Brak jest pewych danych. A i tak > dopiero prawdziwa wojna to zwerfikuje Czy Ikskander nie mozę > zmieniać trajetori dzisiatki razy A skad wiesz? Z ogólnej wiedzy o Lifting Reentry Vehicles, o zasadzie ich dzialania > Aerodynamicznie mógby A Patriot musi praktycznie trafi go (HTK) bo > ma mała głowice wybuchwą A wiemy jak opancerzony jest Iskander? Brak > dany > > osobiście ciekwa jest jak wypadł Patriot w konfrontacji > z irańskimi rakietami klasycznymi rakietami balistycznymi lecz z > odłacznymi głowicami (nie takimi jak mial Irak w 1991) > Wtedy byłoby wtedy coś bardziej jasne W testach z pociskami Hera (specjalnie skontruowanymi do testów antybalistycznych) sprawdzaja sie doskonale. Ale masz racje - testy to bardzo nie to samo co sprawdzian bojowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 01:28 matrek napisał: > marcin-17 napisał: > > > matrek napisał: > > > > > Nie ma na ten temat publicznie dostepnych materialow (polityczna > > poprawnosc), > > > ale biorąc pod uwage predkosc, radarowe naprowadzanie aktywne w > > ostatniej fazie > > > lotu i manewrowosc MSE (30G), oraz to ze Iskander nie moze > > zmieniac trajektorii > > > dziesiątki razy, mam watpliwosci czy nalezy miec co do tego > > watpliwosci. > > > > Z jedynm sie moge zgodzić na pewno Brak jest pewych danych. A i tak > > dopiero prawdziwa wojna to zwerfikuje Czy Ikskander nie mozę > > zmieniać trajetori dzisiatki razy A skad wiesz? > > > Z ogólnej wiedzy o Lifting Reentry Vehicles, o zasadzie ich dzialania Ciekawe :) A co ci ta wiedza mówi że twierdzisz że Iskander nie moze zmieniać trajektorii dziesiątki razy Bo ja twierdze że moze za pomocą hamulców aerodynamicznych zmieniać często Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 01:38 marcin-17 napisał: > > Ciekawe :) A co ci ta wiedza mówi że twierdzisz że Iskander nie moze > zmieniać trajektorii dziesiątki razy Bo ja twierdze że moze za > pomocą hamulców aerodynamicznych zmieniać często Ze nie ma czegos takiego jak hamulce aerodynamiczne w rozumieniu hamulców tego typu stosowanych lotnictwie. Zbyt wielkie temperatury i przeciążenia. LRV moga posiadać rozwijane skrzydla - ich skutecznosc jest jednak BARDZO niewielka. Dlatego czesciej manewrowosc osiaga sie za pomoca ksztaltu samej glowicy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 01:56 matrek napisał: > marcin-17 napisał: > > > > > > Ciekawe :) A co ci ta wiedza mówi że twierdzisz że Iskander nie moze > > zmieniać trajektorii dziesiątki razy Bo ja twierdze że moze za > > pomocą hamulców aerodynamicznych zmieniać często > > > Ze nie ma czegos takiego jak hamulce aerodynamiczne w rozumieniu hamulców tego > typu stosowanych lotnictwie. Zbyt wielkie temperatury i przeciążenia. LRV moga > posiadać rozwijane skrzydla - ich skutecznosc jest jednak BARDZO niewielka. > Dlatego czesciej manewrowosc osiaga sie za pomoca ksztaltu samej glowicy. wręcz przeciwnie rosjanie stosują takie hamulce od dziesiek lat na rakietach specjanie dla ciebie wrzuciłem ogonowa sekcja Topola img216.imageshack.us/my.php?image=topol37vr6.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:02 marcin-17 napisał: > matrek napisał: > > > marcin-17 napisał: > > > > > > > > > > Ciekawe :) A co ci ta wiedza mówi że twierdzisz że Iskander nie > moze > > > zmieniać trajektorii dziesiątki razy Bo ja twierdze że moze za > > > pomocą hamulców aerodynamicznych zmieniać często > > > > > > Ze nie ma czegos takiego jak hamulce aerodynamiczne w rozumieniu > hamulców tego > > typu stosowanych lotnictwie. Zbyt wielkie temperatury i > przeciążenia. LRV moga > > posiadać rozwijane skrzydla - ich skutecznosc jest jednak BARDZO > niewielka. > > Dlatego czesciej manewrowosc osiaga sie za pomoca ksztaltu samej > glowicy. > > wręcz przeciwnie rosjanie stosują takie hamulce od dziesiek lat > na rakietach specjanie dla ciebie wrzuciłem ogonowa sekcja Topola > img216.imageshack.us/my.php?image=topol37vr6.jpg I co ześ "specjalnie dla mnie" wrzucił? Zdjęcia hamuców boostera? Jakie masz predkości na etapie jego dzialania? Jakie przeciążenia? Jakie temperatury? Mowimy o glowicy! Poczytaj sobie o Asset Lifting Body www.nationalmuseum.af.mil/shared/media/photodb/photos/050328-F-1234P-005.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:03 Ale mam wyczucie,w tym samym momencie to samo napisalismy:)) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:12 A wiesz że przeczuwam że sie do tego przyczepisz :) Dla Iskandera i jego prędkości i tego że nie opuszcza atmosfery) (w stounku do głowic ICBM) jest to mało istotne. choć głowe daje ściać że gdzieś widziałem zdjecie rosjskiej głowicy ICBM własnie z hamulacami aerodynamicznymi Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:17 marcin-17 napisał: > A wiesz że przeczuwam że sie do tego przyczepisz :) > Dla Iskandera i jego prędkości i tego że nie opuszcza atmosfery) > (w stounku do głowic ICBM) jest to mało istotne. > choć głowe daje ściać że gdzieś widziałem zdjecie > rosjskiej głowicy ICBM własnie z hamulacami aerodynamicznymi jesli reentry vehicle iskandera naprawde ma hamulce aerodynamiczne, to manewrowosc ma gorsza niz myślalem. Naprawde poczytaj o Asset lifting body i dlaczego amerykanie zrezygnowali z tego, mimo ze już tego uzywali. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:35 matrek napisał: > marcin-17 napisał: > > > A wiesz że przeczuwam że sie do tego przyczepisz :) > > Dla Iskandera i jego prędkości i tego że nie opuszcza atmosfery) > > (w stounku do głowic ICBM) jest to mało istotne. > > choć głowe daje ściać że gdzieś widziałem zdjecie > > rosjskiej głowicy ICBM własnie z hamulacami aerodynamicznymi > > > jesli reentry vehicle iskandera naprawde ma hamulce aerodynamiczne, to > manewrowosc ma gorsza niz myślalem. Naprawde poczytaj o Asset lifting body i > dlaczego amerykanie zrezygnowali z tego, mimo ze już tego uzywali. oczywiście wiadomo że aktywna manerowosć jest o wiele lepsza (silnikami)z drugiej chętnie sie dowiem jak wypadaja patrioty z wogóle nie maewrującymi celami ale realnymi.... Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:38 marcin-17 napisał: > matrek napisał: > > > marcin-17 napisał: > > > > > A wiesz że przeczuwam że sie do tego przyczepisz :) > > > Dla Iskandera i jego prędkości i tego że nie opuszcza atmosfery) > > > (w stounku do głowic ICBM) jest to mało istotne. > > > choć głowe daje ściać że gdzieś widziałem zdjecie > > > rosjskiej głowicy ICBM własnie z hamulacami aerodynamicznymi > > > > > > jesli reentry vehicle iskandera naprawde ma hamulce > aerodynamiczne, to > > manewrowosc ma gorsza niz myślalem. Naprawde poczytaj o Asset > lifting body i > > dlaczego amerykanie zrezygnowali z tego, mimo ze już tego uzywali. > > oczywiście wiadomo że aktywna manerowosć jest o wiele lepsza > (silnikami)z drugiej chętnie sie dowiem jak wypadaja patrioty > z wogóle nie maewrującymi celami ale realnymi.... PAC-2 w pierwszej wojnie irackiej - fatalną PAC-3 w drugiej wojnie irackiej - 2 na 2, PAC-3 w testach, kill probability zbliza sie do 0,9 Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:44 Mozę to niegodziew co powiem ale przydałaby się wojna z Iranem aby to sprawdzić patriota i SM-3 :) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:55 marcin-17 napisał: > Mozę to niegodziew co powiem > ale przydałaby się wojna z Iranem > aby to sprawdzić patriota i SM-3 :) Mysle ze przy zwalczaniu iranskich pociskow klas do ktorych przechwytywania sa przeznaczone, poradzilyby sobie. PAC-2 nie poradzily sobie z irackimi pochodnymi scudow, bo to nie byly pociski antybalistyczne w istocie. 13 lat pozniej PAC-3 poradzily sobie z ich nastepcami, bo do zwalczania poc. balistycznych byly od zera konstruowane. A SM-3 Block 1 to juz w ogole najlepsze amerykanskie pociski antybalistyczne jakie kiedykolwiek do tej pory udalo sie Ameryce skonstruowac. Odpowiedz Link Zgłoś
hitlerowiec_molotow Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 10:58 matrek napisał: > A SM-3 Block 1 to juz w ogole najlepsze amerykanskie pociski antybalistyczne > jakie kiedykolwiek do tej pory udalo sie Ameryce skonstruowac. > > Tylko co to znaczy najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:51 Matrek,to nie zwiazane z tematem, ale moze kojarzysz co to byl za system(chyba system) ALARM. To byl jakis system rakietowy bo za cholere nie moge sobie przypomnec co to bylo i mnie to niezmiernie meczy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:58 Alarm to brytyjskie pociski antyradarowe. O to ci chodzi? jeszcze amerykanski system ABM wczesnego ostrzegania Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 03:01 A no wlasnie o te antyradarowki,dzieki wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 09:59 matrek napisał: > PAC-3 w drugiej wojnie irackiej - 2 na 2, 2 na 2 to było przeciwko własnym samolotom. :) Przeciwko rakietom Saddama było 9 na 9. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 10:01 aso62 napisał: > matrek napisał: > > > PAC-3 w drugiej wojnie irackiej - 2 na 2, > > 2 na 2 to było przeciwko własnym samolotom. :) > > Przeciwko rakietom Saddama było 9 na 9. Pisalem PAC-3. 9 na 9 bylo wszystkich patriotow. Dokladnie 2 na 2 pac-3 i 6 na 6 PAC-2 plus jedno zestrzelenie "prawdopodobne". Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 23:48 Podobne stery ma pocisk 9M79M1 "Toczka-U" jak i pocisk Iskandera! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 02:02 Ale tu chodzi chyba o hamulce przy samej glowicy a nie przy rakiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 10:49 wręcz przeciwnie rosjanie stosują takie hamulce od dziesiek lat > na rakietach specjanie dla ciebie wrzuciłem ogonowa sekcja Topola Chodzi Ci o tą kratownicę na pierwszym stopmniu ? Toczki np to mają też Ale to nie jest hamulec Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 13:44 berkut1 napisał: > Chodzi Ci o tą kratownicę na pierwszym stopmniu ? Toczki np to mają > też > Ale to nie jest hamulec Zgadza sie - to sa stery-stabilizatory :) SA rowniez m.in. na R-77 Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 13:55 misza_kazak napisał: > berkut1 napisał: > > > Chodzi Ci o tą kratownicę na pierwszym stopmniu ? Toczki np to > mają > > też > > Ale to nie jest hamulec > > Zgadza sie - to sa stery-stabilizatory :) > SA rowniez m.in. na R-77 > > tak czy inaczej to nie ma nic wspolenego z hamulcami aerodymaicznymi glowicy, zwlaszcza ICBMA, ktora powraca w geste warstwy atmosfery z predkoscia 20 - 25 Ma. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 14:04 > SA rowniez m.in. na R-77 No z tym, że np Topol M już nie ma takich sterów-stablilizatorów z tego co zauważyłem a podobno w nowej wersji R 77 rownież zrezygnowano :) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 14:25 berkut1 napisał: > > SA rowniez m.in. na R-77 > > No z tym, że np Topol M już nie ma takich sterów-stablilizatorów z > tego co zauważyłem Zgadza sie. Na rakecie RT-2PM (Topol) na pierwszej stupeni byli 4 obracajce "kratkowe" stery aerodynamiczne, uzywane dla sterowania lotu razem ze sterami gazodynamicznymi oraz 4 "kratkowe" aerodynamiczne stabilizatory. Rakieta RS-12M2 (Topol-M) ma zamiast tych "kratkowych" sterow aerodynamicznych kilkadziesiat silnikow pomocniczych i specjalne urzadzenia (systemy) sterujace (niewrazliwe na EMP) > a podobno w nowej wersji R 77 rownież > zrezygnowano :) Nie wiem. W RWW-AE nadal sa :) pvo.guns.ru/r77/index.htm www.testpilot.ru/russia/vympel/r/77/r77.htm aviaros.narod.ru/r-77.htm Moze chodzi o inna rakiete? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Z innej manki 16.08.08, 07:39 RS-12M1 jest to wersja mobila na TEL RS-12M2 jest to wersja w silosach Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 23:18 Zaraz, zaraz, a co bedzie jak PIERWSZA glowica, taka z 1MT zdetonuje na wysokosci 100km nad Polska i za 20-30 sekund beda nastepne lecialy? Przeciez radary tych patriotow jak slag ich nie trafi na zawsze co conajmniej sie wszystko zresetuje i bedzie wlaczone za 10 minut. Wiadomo, niebieski ekran itd. kazdy przeciez zna ze swojego PCtu to wlasnie. A pare grzybkow juz bedzie stalo tam gdzie zaplanowano. Mowie o obronie antyrakietowej za pomoca Patriotow. Bo o tym tutaj mowa. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 14.08.08, 23:44 jorl napisał: > Zaraz, zaraz, a co bedzie jak PIERWSZA glowica, taka z 1MT zdetonuje na > wysokosci 100km nad Polska i za 20-30 sekund beda nastepne lecialy? Przeciez > radary tych patriotow jak slag ich nie trafi na zawsze co conajmniej sie > wszystko zresetuje i bedzie wlaczone za 10 minut. Wiadomo, niebieski ekran itd. > kazdy przeciez zna ze swojego PCtu to wlasnie. > A pare grzybkow juz bedzie stalo tam gdzie zaplanowano. > > Mowie o obronie antyrakietowej za pomoca Patriotow. Bo o tym tutaj mowa. Marek boa chyba wytlumaczy Ci to lepiej, ale czy Iskandery w ogole lataja na takich wysokosciach? Jorl. Te wybuchy jadrowe na duzych wysokosciach to jedna z oficjalnych teoretycznych mozliwosci przenikania obrony antybalistycznej. Teoretycznych tylko, bo te warstwowe wybuchy jadrowe (taka dziwna nazwa) tylko po to aby przez obronę mogla przeniknąc jedna głowica jądrowa to marnotrastwo na ktore stac wylacznie panstwa o slabo rozwinietej technologii balistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 00:05 matrek napisał: > jorl napisał: > > > Zaraz, zaraz, a co bedzie jak PIERWSZA glowica, taka z 1MT zdetonuje na > > wysokosci 100km nad Polska i za 20-30 sekund beda nastepne lecialy? Przec > iez > > radary tych patriotow jak slag ich nie trafi na zawsze co conajmniej sie > > wszystko zresetuje i bedzie wlaczone za 10 minut. Wiadomo, niebieski ekra > n itd. > > kazdy przeciez zna ze swojego PCtu to wlasnie. > > A pare grzybkow juz bedzie stalo tam gdzie zaplanowano. > > > > Mowie o obronie antyrakietowej za pomoca Patriotow. Bo o tym tutaj mowa. > > > > Marek boa chyba wytlumaczy Ci to lepiej, ale czy Iskandery w ogole lataja na > takich wysokosciach? Nie praktycznie nie opuszczaja atmosfery lotu apogeum do 50 km przy obecnym zasiegu trajektoria nie balisyczna spłaszona > Jorl. Te wybuchy jadrowe na duzych wysokosciach to jedna z oficjalnych > teoretycznych mozliwosci przenikania obrony antybalistycznej. Teoretycznych > tylko, bo te warstwowe wybuchy jadrowe (taka dziwna nazwa) tylko po to aby > przez obronę mogla przeniknąc jedna głowica jądrowa to marnotrastwo na ktore > stac wylacznie panstwa o slabo rozwinietej technologii balistycznej. taktyka przełamania obronny antyrakietowej przy pomocy głowicy jadrowej wydaje sie że może być bardzo skuteczna przy jednocześnej salwie z 4 wyrzutni (8 pocisków) Iskanderów poswiecenie jednej głowicy do obezwladnienia obronny to nie problem Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 00:23 marcin-17 napisał: > > > > > Marek boa chyba wytlumaczy Ci to lepiej, ale czy Iskandery w ogole > lataja na > > takich wysokosciach? > > Nie praktycznie nie opuszczaja atmosfery lotu apogeum do 50 km > przy obecnym zasiegu trajektoria nie balisyczna spłaszona > > > > Jorl. Te wybuchy jadrowe na duzych wysokosciach to jedna z > oficjalnych > > teoretycznych mozliwosci przenikania obrony antybalistycznej. > Teoretycznych > > tylko, bo te warstwowe wybuchy jadrowe (taka dziwna nazwa) tylko > po to aby > > przez obronę mogla przeniknąc jedna głowica jądrowa to > marnotrastwo na ktore > > stac wylacznie panstwa o slabo rozwinietej technologii > balistycznej. > > taktyka przełamania obronny antyrakietowej > przy pomocy głowicy jadrowej wydaje sie że może być bardzo skuteczna > przy jednocześnej salwie z 4 wyrzutni (8 pocisków) > Iskanderów poswiecenie jednej głowicy > do obezwladnienia obronny to nie problem Nie, ta taktyka to nie poswiecenie jednej glowicy jadrowej dla przeniikniecia 7 glowic przez obrone, lecz odwrotnie - poswiecenie 7 glowic, dla przenikniecia jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 00:45 matrek napisał: > Nie, ta taktyka to nie poswiecenie jednej glowicy jadrowej dla przeniikniecia 7 > glowic przez obrone, lecz odwrotnie - poswiecenie 7 glowic, dla przenikniecia > jednej. Nie. Jedna srednia głowica wystraczy na Patrioty Ewentualnie mozna dodac druga gdyby były THHADy. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 00:56 marcin-17 napisał: > matrek napisał: > > > > Nie, ta taktyka to nie poswiecenie jednej glowicy jadrowej dla > przeniikniecia 7 > > glowic przez obrone, lecz odwrotnie - poswiecenie 7 glowic, dla > przenikniecia > > jednej. > > Nie. Jedna srednia głowica wystraczy na Patrioty > Ewentualnie mozna dodac druga gdyby były THHADy. Nie wystarczy. W teorii robi sei to w ten sposob: Wysoko - powiedzmy na tych 100 czy mniej km eklspoduje sie kilka glowic jadrowych, reszta przelatuje - jeszcze nizej robi sie drugą warstwe eksplozji - gdy po tej ostatniej obrona "odzyska wzrok" jest juz zbyt malo czasu na zestrzelenie glowenej glowicy ktora ma zniszczyc cel. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 01:21 matrek napisał: > marcin-17 napisał: > > > matrek napisał: > > > > > > > Nie, ta taktyka to nie poswiecenie jednej glowicy jadrowej dla > > przeniikniecia 7 > > > glowic przez obrone, lecz odwrotnie - poswiecenie 7 glowic, dla > > przenikniecia > > > jednej. > > > > Nie. Jedna srednia głowica wystraczy na Patrioty > > Ewentualnie mozna dodac druga gdyby były THHADy. > > Nie wystarczy. W teorii robi sei to w ten sposob: > Wysoko - powiedzmy na tych 100 czy mniej km eklspoduje sie kilka glowic > jadrowych, reszta przelatuje - jeszcze nizej robi sie drugą warstwe eksplozji - > gdy po tej ostatniej obrona "odzyska wzrok" jest juz zbyt malo czasu na > zestrzelenie glowenej glowicy ktora ma zniszczyc cel. Na obronne Patriota wystarczy 1 srednia głowica jadrowa. to o czym mówisz to przełamywanie obronie ABM przeznaczonych do zwalczania głowic ICBMów. bo to większy wymiar przestrzeny. A z drugiej strony tam mozesz mieć eksplozje wielomegtonowe A co potrafi tak ekspolozja widać było w czasie testu Starfish Prime w 1962 ps nie ma za grosz przekonania do odpornosći wspólczesnych systemów (i ich elektroniki )na EMP Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 01:33 marcin-17 napisał: > > > Nie wystarczy. W teorii robi sei to w ten sposob: > > Wysoko - powiedzmy na tych 100 czy mniej km eklspoduje sie kilka > glowic > > jadrowych, reszta przelatuje - jeszcze nizej robi sie drugą > warstwe eksplozji - > > gdy po tej ostatniej obrona "odzyska wzrok" jest juz zbyt malo > czasu na > > zestrzelenie glowenej glowicy ktora ma zniszczyc cel. > > Na obronne Patriota wystarczy 1 srednia głowica jadrowa. > to o czym mówisz to przełamywanie obronie ABM > przeznaczonych do zwalczania głowic ICBMów. > bo to większy wymiar przestrzeny. Moze i masz racje A z drugiej strony > tam mozesz mieć eksplozje wielomegtonowe > A co potrafi tak ekspolozja widać było > w czasie testu Starfish Prime w 1962 > > ps > nie ma za grosz przekonania do odpornosći wspólczesnych > systemów (i ich elektroniki )na EMP > Konstruowanie takich urzadzen to jedno z glownych zajęć Sandii. Kazdy radar bojowy (na pewno dla okretów, a nie wiem jak z polowymi) przechodzi tez przez testy w tym instytucie, wiec czemus pewno one slużą. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-17 Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 01:47 matrek napisał: > marcin-17 napisał: > > > > > > Nie wystarczy. W teorii robi sei to w ten sposob: > > > Wysoko - powiedzmy na tych 100 czy mniej km eklspoduje sie kilka > > glowic > > > jadrowych, reszta przelatuje - jeszcze nizej robi sie drugą > > warstwe eksplozji - > > > gdy po tej ostatniej obrona "odzyska wzrok" jest juz zbyt malo > > czasu na > > > zestrzelenie glowenej glowicy ktora ma zniszczyc cel. > > > > Na obronne Patriota wystarczy 1 srednia głowica jadrowa. > > to o czym mówisz to przełamywanie obronie ABM > > przeznaczonych do zwalczania głowic ICBMów. > > bo to większy wymiar przestrzeny. > > > Moze i masz racje > > A z drugiej strony > > tam mozesz mieć eksplozje wielomegtonowe > > A co potrafi tak ekspolozja widać było > > w czasie testu Starfish Prime w 1962 > > > > ps > > nie ma za grosz przekonania do odpornosći wspólczesnych > > systemów (i ich elektroniki )na EMP > > > > Konstruowanie takich urzadzen to jedno z glownych zajęć Sandii. Kazdy radar > bojowy (na pewno dla okretów, a nie wiem jak z polowymi) przechodzi tez przez > testy w tym instytucie, wiec czemus pewno one slużą. tak tak wsdzaja tak sprzęt do duzej mikrofali na pustyni wlaczja działa? No działa potem z drugiej strony dziala? No dziala Do tego w krytycznych miejscach jakieś utwardzone chipy i system juz jest odporny :) ale trzeba pamietać że łańcuch jak tak mocny jak jego najslabsze ogniwo a tu mamy wiele ogniwych a wystarczy ze system nie bedzie działa dobrze choćby tymczasowo ale w tym krytycznym czasie ... Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Ile baterii Patriot 15.08.08, 09:11 marcin-17 napisał: > matrek napisał: > > Konstruowanie takich urzadzen to jedno z glownych zajęć Sandii. > Kazdy radar > > bojowy (na pewno dla okretów, a nie wiem jak z polowymi) > przechodzi tez przez > > testy w tym instytucie, wiec czemus pewno one slużą. > > tak tak wsdzaja tak sprzęt do duzej mikrofali na pustyni wlaczja > działa? No działa potem z drugiej strony dziala? No dziala Do tego w > krytycznych miejscach jakieś utwardzone chipy i system juz jest > odporny :) > ale trzeba pamietać że łańcuch jak tak mocny jak jego najslabsze > ogniwo a tu mamy wiele ogniwych a wystarczy ze system nie bedzie > działa dobrze choćby tymczasowo ale w tym krytycznym czasie ... Nie wiem jak to dziala. Wiem tylko że Sandia National Laboratory jest instytutem wyspecjalizowanym w technice i elektronice okołojądrowej. Inaczej mowiac, nie konstruuje ładunków jądrowych, lecz robi ich oprzyrzadowanie dla Los Alamos Odpowiedz Link Zgłoś
koenig_x Re: 10 do 15 baterii 14.08.08, 23:38 Od 10 do 15 baterii rakiet Patriot. Kazda bateria PAC-3 sklada sie z 6-8 wyrzutni - kazda wyrzutnia ma po 16 pociskow. Koszt baterii to okolo 0.5 miliarda dolarow. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: 10 do 15 baterii 15.08.08, 02:03 Mam pewne watpliwosci co do zalozen uzycia i zaistnialych sytuacji.Mianowicie zaklada sie ze atak bedzie z Rosji a moze z Iranu. Zatem przyjmuje sie ze rakiety beda lecialy z poludnia czy pld wschodu. Zatem lokacja na Iran jest wybrana korzystnie ale wiadomo ze nic nie bedzie lecialo z Iranu bo to jest oczywisty pic propagandowy. Drugim panstwem podniecajacym wyobraznie niektorych kolegow jest oczywiscie zbrodnicza Rosja.Tutaj kierunek moze byc zupelnie inny bo sovieckie rakiety moga leciec z roznych kierunkow i Polska wcale moze nie stanowic glownego celu poniewaz sa wazniejsze centra przemyslowe i inne bogate kraje ktorych ekonomia moze przyniesc relne straty. Tutaj proponowalbym Rosji Japonie . Jest doslownie w zasiegu wzroku i ma bardzo dobry potencjal do zniszczenia. Europa zachodnia takze oplywa w dostatku. Co ciekawe bogate kraje europejskie jakos nie mysla o instalacji czy nawet pomocy USA w tym temacie. Mozna wymienic tutaj Szwajcarie ,Szwecje czy Niemcy. Tylko polacy maja uczelenie na Rosje. Zawsze sa pokrzywdzeni i wszystko jest tylko przez nich. Zatem Polska moze w potencjalnym konflikcie nie stanowic glownego celu. Jedna bomba na Warszawe i panika murowana. Rosja w takim konflikcie nie bedzie postepowala z innymi krajami podobnie jak w Gruzji. Tutaj wlasnie potrzebny bedzie sovietom zdecydowany i brutalny atak z uzyciem broni atomowej na wybrane obiekty. Zapewniam panow ze to tylko imaginacja. Nie dojdzie do tego poniewaz Europa,Japonia czy USA nie beda sie poswiecac za Polske czy Estonie. Podpisza wszystko ale te wszystkie umowy to tylko swistki papieru. Rozwazania o dozbrajaniu i modernizacji ktore porownuje tutaj kol Zarat do wydatkow Holandii sa tylko fantazja. prosze porownac produkt narodowy w Holandii z Polska. Po prostu prosze panow kolderka krotkawa i nie bedzie zadnych wiekszych dochodow. Moze popierajac te zbrojenia i w nich uczestniczac rzad mysli zapewnie ze USA beda podtrzymywac ten rezim podobnie jak to sie dzieje z Izraelem. Nic bardziej blednego. Trzeba za wszystko placic i to kiedy dlug jest wiekszy 10 razy niz z epoki Gierka. USA maja swoich 30 mln na welfare i sporo problemow wewnetrznych.Zatem zbrojenia te nie beda sluzyly Polsce ale skoro reprezentanci przez podniesienie reki to zaakceptuja to pozniej nie bedzie mozna juz mowic ze to USA winne Rozbiory Polski byly takze glosowane przez podniesienie reki i wiadomo co z tego wyszlo. Zatem glosowac i zapewnic kazdej wyrzutni chociaz jednego kapelana po uprzednim nadaniu imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 10 do 15 baterii 15.08.08, 02:07 No to przypomnij mi laskawie ilez to lat szwecja i szwajcaria byly okupowane przez Rosje? Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: 10 do 15 baterii 15.08.08, 04:25 Przez Rosje nie byly ale mialy na karku innych okupantow rownie dobrych jak sovieci. Z tym ze sami szwajcarzy byli pospolitymi gorskimi bandytami a szwedzi z powodzeniem pelnili te sama funcje co polacy w Iraku czy Afganistanie czyli byli najemnikami i zarazem okupantami. Podobno szwedzi i rosjanie sa podobni genetycznie i jednakowo lubia wodeczke. W Europie nie bylo chyba zadnego kraju ktory by nie byl okupowany albo byl okupujacym. Teraz to towarzystwo zdrowo naszabrowawszy obroslo tluszczem i jest bogate zatem potrzebuja frajerow takich jak np polacy czy inna biedota. Sa po prostu znacznie tansi i naprawde lubia umierac za kogos.Dlatego zachod rozumiany jako calosc nigdy nie bedzie bronil Polski czy Litwy. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 10 do 15 baterii 15.08.08, 15:46 No jak zwykle zmieniles kierunek - mnie chodzilo o to ze (jak pisales) szwedzi czy szwajcarzy nigdy przez Rosje okupowani nie byli (a i Niemcy stosunkowo niedlugo). Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: 10 do 15 baterii 15.08.08, 02:12 axx611 napisał: > Mam pewne watpliwosci co do zalozen uzycia i zaistnialych > sytuacji.Mianowicie zaklada sie ze atak bedzie z Rosji a moze z > Iranu. Zatem przyjmuje sie ze rakiety beda lecialy z poludnia czy > pld wschodu. Zatem lokacja na Iran jest wybrana korzystnie ale > wiadomo ze nic nie bedzie lecialo z Iranu bo to jest oczywisty pic > propagandowy. Drugim panstwem podniecajacym wyobraznie niektorych > kolegow jest oczywiscie zbrodnicza Rosja.Tutaj kierunek moze byc > zupelnie inny bo sovieckie rakiety moga leciec z roznych kierunkow i > Polska wcale moze nie stanowic glownego celu poniewaz sa wazniejsze > centra przemyslowe i inne bogate kraje ktorych ekonomia moze > przyniesc relne straty. Tutaj proponowalbym Rosji Japonie . Do obrony Japonii sluzyc maja SM-3 Block 2 i 2A, przeznaczone do zwalczania ICBM, na okretach Aegis BMD Jest > doslownie w zasiegu wzroku i ma bardzo dobry potencjal do > zniszczenia. Europa zachodnia takze oplywa w dostatku. Co ciekawe > bogate kraje europejskie jakos nie mysla o instalacji czy nawet > pomocy USA w tym temacie. Mozna wymienic tutaj Szwajcarie ,Szwecje > czy Niemcy. Co ciekawe, jak najbardziej mysla. BMD jest programen NATO-owskim, a nie tylko "usanskim", co wiecej wszystkie kraje nato zaangazowane sa w BMD, a niektore rodzaje pociskow, jak KEI na przykklad, stacjonowac maja wlasnie w Europie zachodniej. Same niemcy bardzo staraja sie kupic od USA system LRS&T Tylko polacy maja uczelenie na Rosje. Zawsze sa > pokrzywdzeni i wszystko jest tylko przez nich. Zatem Polska moze w > potencjalnym konflikcie nie stanowic glownego celu. Jedna bomba na > Warszawe i panika murowana. > Rosja w takim konflikcie nie bedzie postepowala z innymi krajami > podobnie jak w Gruzji. Tutaj wlasnie potrzebny bedzie sovietom > zdecydowany i brutalny atak z uzyciem broni atomowej na wybrane > obiekty. Zapewniam panow ze to tylko imaginacja. Nie dojdzie do tego > poniewaz Europa,Japonia czy USA nie beda sie poswiecac za Polske czy > Estonie. Podpisza wszystko ale te wszystkie umowy to tylko swistki > papieru. Rozwazania o dozbrajaniu i modernizacji ktore porownuje > tutaj kol Zarat do wydatkow Holandii sa tylko fantazja. prosze > porownac produkt narodowy w Holandii z Polska. mozna powiedzieć ze identyczny Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: 10 do 15 baterii 15.08.08, 04:17 Jest zblizony ale wydajnosc holendra rowna sie wydajnosci ponad 2 polakow. Odpowiednio $38.000 do $16.300 przy czym pracujacych jest w Holandii tylko 7.5 mln a w Polsce 16.86 mln. Zatem zadnych szans.Wydatki na armie w proporcji do dochodu Polska 1.6% a Holandia 1.71% Zatem nie sa takie duze jak na tak bogaty kraj. Polska ma bardzo duze zadluzenie. Soviet ma podobno 550 mld$ nadwyzki. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: 10 do 15 baterii 15.08.08, 08:57 axx611 napisał: > Jest zblizony ale wydajnosc holendra rowna sie wydajnosci ponad 2 > polakow. Mieszkasz w Stanach, wiec powienienes rownie dobrze jak ja wiedzeic ze owa okrzyczana - wyzsza niz Polaków - zachodnia wydajnosc, w jest mitem. Ze nie chodzi o zadna wyzsza wydajnosc lecz o nieporownywalnie wyzsza konkurencje. No ale to - jako bez zwiazku z tematem - na marginesie jedynie Odpowiednio $38.000 do $16.300 przy czym pracujacych jest w > Holandii tylko 7.5 mln a w Polsce 16.86 mln. j/w - bez zwiazku z tematem > Zatem zadnych szans.Wydatki na armie w proporcji do dochodu Polska > 1.6% a Holandia 1.71% Zatem nie sa takie duze jak na tak bogaty > kraj. > Polska ma bardzo duze zadluzenie. Soviet ma podobno 550 mld$ > nadwyzki. Zadluzenie nie jest tragicznym problemem dla uprzemyslowionych panstw, dopoki potrafia je obslugiwac. Holandia rowniez ma duze zadluzenie (jaki kraj UE go nie ma?) Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: 10 do 15 baterii 15.08.08, 10:17 axx611 napisał: > Polska ma bardzo duze zadluzenie. Soviet ma podobno 550 mld$ > nadwyzki. Kolego, jak się na czymś nie znasz to się nie wypowiadaj. Polskie zadłużenie jest relatywnie małe w stosunku do PKB czy wielkości rocznego budżetu. A "Soviet" ma też ponad $500 mld długów. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: 10 do 15 baterii 16.08.08, 00:31 aso62 napisał: > axx611 napisał: > > > Polska ma bardzo duze zadluzenie. Soviet ma podobno 550 mld$ > > nadwyzki. > > Kolego, jak się na czymś nie znasz to się nie wypowiadaj. > > Polskie zadłużenie jest relatywnie małe w stosunku do PKB czy > wielkości rocznego budżetu. A "Soviet" ma też ponad $500 mld długów. Sława! Te liczby wygladaja ca tak: ok 100mld zadłuzenia i kilkadziesiat mld$ rezerw, które chciał uruchomic niejaki Lepper... Reserves of foreign exchange and gold: $48.48 billion (2006 est.) Debt - external: $121.5 billion (2006 est.) Stock of direct foreign investment - at home: $104.2 billion (2006 est.) geoinfo.amu.edu.pl/wpk/factbook/geos/pl.html#Econ Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 A ruskie liczby wcale nie takie rewelacyjne:)) 16.08.08, 00:34 Sława! Reserves of foreign exchange and gold: $303.7 billion (2006 est.) Debt - external: $282.3 billion (2006 est.) Stock of direct foreign investment - at home: $90.72 billion (2006 est.) Ale prawie wszystko wypłynelo na zewnatrz: Stock of direct foreign investment - abroad: $77.2 billion (2006 est.) :)) geoinfo.amu.edu.pl/wpk/factbook/geos/rs.html#Econ Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: A ruskie liczby wcale nie takie rewelacyjne:) 16.08.08, 13:02 Księciuniu Zapodaj jeszcze coś śmieszniejszego dla porównania?!:) Może tak z...1912 roku?!:) Rozumiem ,że przez ostatnie dwa lata Rosja...dopłacała do handlu gazem i ropą i pewnie rezerwy...przepili!:) Ależ mają spust Ci Rosjanie!:) Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Ile baterii Patriot 16.08.08, 13:04 jedna wolska bateria ktora wolacy wyrzebrtali u ussmanow obroni caly swiat za wolnosc nasza i wasza Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Ile baterii Patriot 16.08.08, 13:07 misza36 napisał: > jedna wolska bateria ktora wolacy wyrzebrtali u ussmanow obroni caly > swiat za wolnosc nasza i wasza Nie martw sie. Wystarczy dokupic dwie baterie THAAD, aby zapewnic ochrone calego terytorium od Karpat po Baltyk. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Ile baterii Patriot 16.08.08, 13:10 ,,dokupic" przeciez wolacy wynegocjowali obrone lotnicza , dokupic to nawet wolacy mogliscie nie zgadzajac sie na tarcze buahahaha oh wolacy wolacy Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Ile baterii Patriot 16.08.08, 13:13 misza36 napisał: > ,,dokupic" przeciez wolacy wynegocjowali obrone lotnicza , dokupic > to nawet wolacy mogliscie nie zgadzajac sie na tarcze buahahaha oh > wolacy wolacy Niezupelnie, bo poki co Lockheed ma klopoty z mocami produkcyjnymi aby zaspokoic potrzeby nawet US Army w tym zakresie. Nikt inny w tej chwili nie moze kupic, czy w inny sposob nabyc Thaad. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Ile baterii Patriot 16.08.08, 13:22 i akurat rzad jankeski jest tak zagrozony nalotami ze nie moze kilku baterii thadoow odstapic dla swoich niewolnikow buahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: Ile baterii Patriot 16.08.08, 13:24 misza36 napisał: > i akurat rzad jankeski jest tak zagrozony nalotami ze nie moze kilku > baterii thadoow odstapic dla swoich niewolnikow buahahahahaha Moze odpowiesz w koncu na pytanie dlaczego wciaz mowisz o polsce i Polakach "Wy" i "Was". Odpowiedz Link Zgłoś
hitlerowiec_molotow Re: Ile baterii Patriot 16.08.08, 13:30 misza36 napisał: > i akurat rzad jankeski jest tak zagrozony nalotami ze nie moze kilku > baterii thadoow odstapic dla swoich niewolnikow buahahahahaha Nie, nie moze, bo zabrania tego amerykanskie prawo, dopiki nie zostaną zaspokojone ameryksnkie potrzeby. To wlasnie roznica miezy zachodem a Rosja, rzad czy prezydent nie moze zrobic wszystkiego co mu sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś