ubersztumperumper 31.08.08, 16:17 Ile z tych samolotów znajduje się jeszcze w aktywnej słuzbie i w jakich wersjach? Jesli będziecie podawać Rosję to prosiłbym z podziałem na lotnictwo i marynarkę. Z góry dzięki Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamlas_1 Re: TU-22 : co,gdzie,ile 31.08.08, 18:08 TU-22 już nie latają, pewnie chodzi Ci o TU-22M a tych jest około 160 w Rosji (niestety nie wiem z jakim podziałem) , ok.50 na Białorusi i ok.20 na Ukrainie. Aha,jeszcze 4 sztuki wypożyczyły Indie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: TU-22 : co,gdzie,ile 01.09.08, 10:01 Niektóre źródła podają, że 6 sztuk Tu-22 jest jeszcze na stanie Libijskiej armii (Tu-22, prawdziwie pięknego samolotu, nie Tu-22M). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: TU-22 : co,gdzie,ile 01.09.08, 16:18 adam_al napisał: > Niektóre źródła podają, że 6 sztuk Tu-22 jest jeszcze na stanie > Libijskiej armii (Tu-22, prawdziwie pięknego samolotu, nie Tu- 22M). Ponoc juz przeszly na emeryture. Mam gdzies calkiem nowy artykul o libijskim lotnictwie, sprawdze jak bede mial chwilke. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 06.09.08, 10:08 Jeśli chodzi Mamlas o samoloty Tu-22M3 bo tylko takie jeszcze latają na świecie to 155 sztuk jest w lotnictwie Rosji ,status sprawności samolotów będących na uzbrojeniu lotnictwa Białorusi jest mnie nie znany a Ukraina nie ma już ani jednego sprawnego samolotu! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 11:57 > a Ukraina nie ma już ani > jednego sprawnego samolotu! Nie ma bo zostały zutylizowane za amerykańskie pieniądze, podobnie zresztą jak ponad 200 pocisków typu cruise. Bierzemy Tu-22 i gilotynkę .. ciach .. dekapilacja .. nie ma Tu- 22 .. i wszystko to za dolary. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 12:12 Zgadza się! Tak samo jak pozostałe na Ukrainie po ZSRR 21 sztuk Tu-95MS-16 i 11 sztuk Tu-160! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 15:45 A tak wlasciwie to Amerykanom nie opacalo sie bardziej zabrac sztuk w lepszym stanie(i samolotow i pociskow - chocby do prob) niz po ich zakupieniu zlomowac ten sprzet? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 12.09.08, 18:44 Browiec Amerykanie NIC NIE KUPILI tylko zapłacili za złomowanie przeprowadzone przez Ukraińców! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TU-22 : co,gdzie,ile 13.09.08, 01:59 No tak czy inaczej bardziej oplacalne byloby chyba po prostu odkupienie tego sprzetu niz ciecie na zyletki. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 13.09.08, 09:39 Sorry ale chyba Cię nie zrozumiałem?! Po kiego grzyba Amerykanom samoloty,które bez konserwacji PRZESTAŁY na lotniskach przez prawie 10 lat a części zamiennych w tamtych czasach nie można było dostać nawet w samej Rosji?! Przypomnę tylko ,że sami Rosjanie odkupili tylko 8 Tu-160 (na 19 jakie pozostało na Ukrainie) i 3 Tu-95MS (z 24 sztuk) jako JEDYNE zdolne do lotu(będące w najlepszym stanie technicznym) a i tak pierwsze dwa samolotu jakie odleciały do Rosji,do lotu tego przygotowywane były coś z miesiąc?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TU-22 : co,gdzie,ile 13.09.08, 12:58 No jak pisalem - chocby do cwiczen po dobrowadzeniu ich do stanu lotnego,czy tez nawet wstawic do muzeum czy rozlozyc na czesci. Poza tym o ile w przypadku samolotow moze byloby to trudne,o tyle wykorzystanie pociskow samopsterujacych byloby sensowne,zeby obrona p.lot pocwiczyla |"na ostro" Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 13.09.08, 14:24 W tym sęk Browiec ,że samoloty ,które można było doprowadzić do stanu lotnego odkupiła wcześniej Rosja! O jakiej obronie przeciwlotniczej na terenie USA Mówisz???! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TU-22 : co,gdzie,ile 14.09.08, 16:03 Nie o obronie p.lot Ameryki,ale obslugach zestawow p.lot. Marynarka tez moglaby postrzelac:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 14.09.08, 17:07 Z tego powodu Amerykanie zakupili w Rosji pociski Ch-31A ,które używane są pod nazwą M-31! Jednak Browiec pociski samosterujące to nie to samo! O ile do przenoszenia M-31 przystosowano F-4 Phantom to co Byś chciał przystosować do przenoszenia Ch-55?! Chyba jedynie B-52 by się nadawały! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TU-22 : co,gdzie,ile 14.09.08, 20:43 Obojetne co by dostosowali,ale moim zdaniem cennym dosiadczeniem jest mozliowsc "postrzelania" do jednego z podstawowych "przeciwnikow" w ewentualnym konflikcie.Bo pociski samosterujacy bylyby pewnie pierwsza atakujaca fala(oprocz totalnej wojny jadrowej rzecz jasna). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: TU-22 : co,gdzie,ile 14.09.08, 21:51 > Sorry ale chyba Cię nie zrozumiałem?! Po kiego grzyba Amerykanom samoloty,któr > e > bez konserwacji PRZESTAŁY na lotniskach przez prawie 10 lat a części zamiennych > w tamtych czasach nie można było dostać nawet w samej Rosji?! Dokladnie. USA wycofalo ze 40 walsnych B-1B. Po co bylyby im potrzebne rosyjskie Tu-160 ? Zreszta pociski manewrujace tez sa wycofywane. Wiec celow wlasnej produkcji znalazloby sie wystarczajaco duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TU-22 : co,gdzie,ile 14.09.08, 23:18 Ale bardziej realne jest strzelanie,namierzanie,sledzenie realnych maszyn potencjalnego przeciwnika.W koncu nie bez powodu w roznych manewrach role agresorow graja maszyny posowieckie(jak chocby te niemieckie Migi ktore czesto "walczyly" z mysliwcami innych czlonkow NATO). Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Takie a propos znalazłem... 04.09.08, 19:36 ...szperając po Obwodzie Kalniningradzkim ;-P tinyurl.com/6bdtcn Jest to jedna ze stert złomu na peryferiach lotniska w Czkałowsku, obecnie użytkowanego już tylko przez pozostałości 689 pułku myśliwskiego i 125 eskadry smigłowców, które zresztą można podziwiać na pasie nieco dalej w kierunku południowym i zachodnim. Jak widać, wśród pozbawionych wirników i skrzydeł kadłubów czekających na ostanią podróż na żyletki, nie brak i dumnych niegdyś Backfire'ów (chlip!), z orbity zresztą prezentujących się nadal wcale nieźle ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Takie a propos znalazłem... 06.09.08, 10:09 Kirk to są wycofane z użycia samoloty Tu-22M2! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Takie a propos znalazłem... 06.09.08, 12:15 To przeca też Backfire, ino B, a nie C (zresztą szczerze mówiąc ja ich i tak nie rozróżniam ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Bingo! (tj. raczej Blinder! ;-) 04.09.08, 20:51 Zwiad satelitarny to jednak wielka rzecz ;-P Oto krzaki otaczające główną bazę lotnictwa libijskiego na lotnisku Okba Ben Nafi, położonym niegdyś z dala od Trypolisu, a obecnie - jak się zdaje - w centrum miasta: tinyurl.com/6ygtnj Jeżeli to nie jest zapomniany w chaszczach przez nieuwagę Tu-22, to nich mnie Putin pokocha ;-) W źródłach piszą, że wycofali je jeszcze w latach 90.; no i chyba rzeczywiście... Btw. zabawne to ich lotnictwo, bo wygląda jakby piloci parkowali samoloty tam, gdzie akurat najbliżej w krzaki im wypadło: tinyurl.com/66o7ns tinyurl.com/5qbu5h tinyurl.com/5kze8t tinyurl.com/654bgk Spora część z tego to zresztą najwyraźniej także samoloty wycofane z użytku (np. MiGi-25), a nawet ewidentne destrukty zapomniane chyba przez socjalistycznego Allaha i ludzi... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mac_card Re: Bingo! (tj. raczej Blinder! ;-) 04.09.08, 21:48 kapitan.kirk napisał: > wygląda jakby piloci parkowali samoloty tam, gdzie > akurat najbliżej w krzaki im wypadło: Sprzęt parkuje się w pobliżu budynków mieszkalnych, żeby w razie ataku móc pokazać w Al-Jazira jak to wredny wróg zbrodniczo zaatakował cywilne cele. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Bingo! (tj. raczej Blinder! ;-) 04.09.08, 23:24 No ale trzeba przyznac ze troche tego sprzetu tam stoi,ile niezdatnych do lotu,tylko po to zeby zmarnowac na nie precyzyjne pociski nie wiadomo:) Ale nawet chyba sie tam Ruslan przewinal. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 06.09.08, 10:01 Jeśli chodzi o samoloty Tu-22M3 bo tylko takie pozostały w służbie jeśli chodzi o Rosję to obecnie jest ich około 155 sztuk! W lotnictwie strategicznym lata ich około 100 sztuk a w lotnictwie morskim 55 sztuk(od początku 2008 roku samoloty te zostały również włączone w strukturę lotnictwa strategicznego)! > "Strategiczne" pułki latające na tych samolotach: - 52.Gw.TBAP w Szajkowska - 840.TBAP ADD w Solcy koło Nowogrodu - 200.Gw.TBAP w Biełaja pod Irkuckiem - 444.TBAP w Wozdwiżenka - 22.Gw.TBAP w Engels > "Morskie" pułki: - 240.IISAP w Ostrow - 924.OMRAP w Oleńja(Oleńjegorsk,Wysokij) - 568.OSAP w Mongochto(Kamennyj Ruczaj,Aleksiejewka) - Nie jest mi niestety znana lokalizacja około 12 samolotów rozpoznawczych Tu-22M3R ale sądzę,że są rozdzielone na poszczególne pułki! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Sorki! 06.09.08, 10:42 Zapomniałem o 43.CBPiPLS w Dagilewo pod Riazaniem i 3119.AB w Tombowie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 03:45 > - 22.Gw.TBAP w Engels To nie jest zaden pulk. Chodzi tutaj o 22 dywizje ciezkich bombowcow z Engelsa. w sklad jej wchodza wlasne 52gi i 840ty pulki Tu-22m3. Poza tym jeszcze 121szy z tu-160 i 184 z tu-95Ms. Tak wiec 37 armia ma 4 pulki tu-22m3 a nie 5 jak podales. I faktycznie jest to okolo 100 maszyn. 24 na pulk. Z pulkami morskimi tez niezle mieszasz. np. ten z Ostrowa to pulk szkolny majacy na stanie rozne typy maszyn. Tu-22m3 jest tam kilka sztuk. Boa nie bylby soba gdyby nie naciagnal danych na korzysc ruskich. Bo o niewiedze na tak prymitywnym poziomie go nie podejrzewam. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 09:16 Fakt~!:) Przyznaję się do błędu! 22.TBAD a nie TBAP ma na stanie 4 pułki i dwa z nich latają na Tu-22M3 - wyjątkowo udało się Ciebie panie Marek opisać stan faktyczny!:) - Jeśli chodzi o Lotnictwo Morskie to w jego składzie jest jeden pułk Tu-22M3 we Flocie Północnej(924 OMRAP) i jedna eskadra we Flocie Pacyfiku(568 OSAP)! - 924.OMRAP jest "czystym" pułkiem nosicieli rakiet Tu-22M3 - 568.OSAP jest pułkiem mieszanym - w skład pułku wchodzą obecnie następujące samoloty: - 16 Tu-22M3 - 8 Tu-142MZ - 4 Tu-142MR - 2 Ka-27PS - 1 An-26 - 1 Mi-8 - Jeśli chodzi panie Marek o 240. IISAP to już sama nazwa wskazuje ,że jest to jednostka szkolna ,więc daj znać jak Znajdziesz,gdzie napisałem,że bojowa???! Lubię tak między nami jak się "czepiasz" tylko rób to z głową dobrze?! - W skład 240. IISAP wchodzi następujący sprzęt: - Tu-22M3 - Su-24M - Tu-142MK - Ił-38M - An-26 - Ił-18 - Tu-154 - L-39C - Tu-134UBL - Pozdrawiam! P.S. Znalazłem w końcu gdzie stacjonują na stałe samoloty Tu-22M3R - jest to 200.TBAP w Biełaja koło Irkucka! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 09:21 > jednostka szkolna ,więc daj znać jak Znajdziesz,gdzie napisałem,że bojowa???! > Lubię tak między nami jak się "czepiasz" tylko rób to z głową dobrze?! tylko po to wchodze na to forum zeby sie czepiac. taki juz wredny mam charakter ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 09:49 No i ja do tego priwykł!:) Jak byś się Przestał Czepiać to bym Ci jakie lekarstwa podesłał boć pewnikiem Byłbyś chory!:() -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mac_card Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 10:01 marek_boa napisał: > No i ja do tego priwykł!:) Jak byś się Przestał Czepiać to bym Ci jakie > lekarstwa podesłał boć pewnikiem Byłbyś chory!:() > -Pozdrawiam! To i mnie od razu podeślij, bo się chyba czepiać nie przestanę. :))) Tylko zawsze pamiętaj, że czepiam się Ciebie bez nawet cienia niechęci. Tak Ci ino sympatię okazuję! :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 10:11 No ładnie,Paskudniki jedne wespół wzespół na mnie?!:)To ja w zamian obiecankowuję,że was nie dopuszczę aż do śmierci - o cholera to nie ten tekst(ten był ze ślubu kumpla) - miało być "ja Wam nie odpuszczę"!:) No i Załatwiliśta mnie na cycuś!:) Nie bawię się tak!:) -Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
mac_card Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 10:14 Spotkamy się, każdy weźmie jedno opakowanie "antistressor liquid" i jakoś się dogadamy. Pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 11:38 No ba!:) Ostatnio próbowałem nowości na Polskim rynku - bardzo przyjemna Ukraińska wódeczka,która nazywa się "Nemiroff"!:) Polecam "gorąco" wersję opartą na kwiecie lipy!:) -Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
mac_card Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 12:00 Oj nie taka to nowość :) Degustowałem już w grudniu, w Święta . :))) Ale wersji na gorąco nie próbowałem... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 12:05 Drogi M.C. nie chodziło mnie o picie " na gorąco" tylko polecam właśnie tą wersję na kwiecie lipy!:)Po za tym "Piercowka" i "Papriczka" też jest niczego sobie!:) -Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
mac_card Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 12:15 marek_boa napisał: > Drogi M.C. nie chodziło mnie o picie " na gorąco" tylko polecam właśnie tą > wersję na kwiecie lipy!:) No cholera jasna, to pisz wyraźnie, bo już byłem gotów do przygotowywania ukraińskiej wersji sake :)))) Po za tym "Piercowka" i "Papriczka" też jest niczego > sobie!:) > -Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: TU-22 : co,gdzie,ile 07.09.08, 15:44 Co do wodeczek to Nemiroff owszem,niczego sobie,ale to jakas szczegolna nowowsc nie jest(chyba ze chodzi o "kupna" w Polsce:) Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Reasumując! 07.09.08, 09:18 W lotnictwie strategicznym jest PIĘĆ jednostek w ,których latają samoloty Tu-22M3 a w Lotnictwie Morskim TRZY! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś