Dodaj do ulubionych

Cos o Dubrovce

01.12.03, 19:46
1.12.Moskwa (PAP) - Nieznany człowiek - nie wiadomo, czy żywy, czy martwy -
leży przed gmachem dopiero co wyzwolonego teatru na Dubrowce, a kobieta
ubrana w mundur rosyjskiego specnazu wyciąga pistolet i oddaje do niego
strzał. Takie zdjęcia zaprezentowała w poniedziałek rosyjska "Nowaja Gazieta"
Zdjęcia pochodzą z 26 października 2002 roku i zostały zrobione kilkanaście
minut po tym, gdy rosyjskie siły specjalne zdobyły teatr, w którym przez 57
godzin czeczeńskie komando przetrzymywało ponad 900 zakładników. "Dlaczego
do niego strzelała?" - taki jest tytuł tego fotoreportażu. Całe zajście,
pochodzące z filmu nakręconego kamerą telewizyjną, trwa niespełna 18 sekund

Na drugiej stronie gazeta zamieszcza całą historię, klatka po klatce.
Człowiek w czarnej kurtce wyciąga z właśnie zdobytego gmachu mężczyznę,
ciągnie go po ziemi przykutego do swojej ręki kajdankami. Do obu podchodzi
uzbrojona kobieta. Na kolejnych czarno-białych ujęciach w ręku ubranej w
mundur kobiety pojawia się coś, co przypomina pistolet. Kobieta celuje w
leżącego
"Nowaja Gazieta" twierdzi, że na filmie istotnie słychać strzał
"Jeżeli mężczyzna był wzięty do niewoli (jako terrorysta), to czy trzeba
było do niego strzelać? A jeśli był martwy, to po co wynoszono go z budynku
przed ewakuacją wszystkich zakładników i po co do niego strzelano?" - pyta
gazeta
Redakcja, która wielokrotnie krytykowała Kreml za sposób rozwiązania kryzysu
na Dubrowce, przyznaje, że sama nie zna odpowiedzi na te pytania i że
zamierza przede wszystkim usłyszeć odpowiedź na nie od rosyjskich władz
Według oficjalnej wersji, po zdobyciu teatru na Dubrowce zabito 40
czeczeńskich napastników. Odurzonych wpuszczonym na salę gazem Czeczenów
dobijano strzałem w skroń w obawie, by któryś z nich nie zdetonował ładunków
wybuchowych
Śmierć poniosło także 130 zakładników; zdecydowana większość - wskutek
zatrucia gazem
Obserwuj wątek
    • marcus_crassus & & #35 8226; RASSIJA CHEMPION !!!:))) 01.12.03, 20:32
      2003.novayagazeta.ru/nomer/2003/90n/n90n-s00.shtml

ona z pewnoscia nie strzelala...ona tylko pokazala z sympatii pistolet...

Śmierć poniosło także 130 zakładników; zdecydowana większość - wskutek
      > zatrucia gazem

zabito 40
      > czeczeńskich napastników. Odurzonych wpuszczonym na salę gazem Czeczenów
      > dobijano strzałem w skroń

o co tutaj sie jeszcze pytac???
    • Gość: Misza :)) Terrorysta otrzymal to na co zasluzyl i tyle IP: *.ats51.donpac.ru 02.12.03, 11:27
      • Gość: kpt. Żbik Re: :)) Terrorysta otrzymal to na co zasluzyl i t IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 11:59
        Misza! A jak tam śledztwo FSB w sprawie wysadzeń wieżowców w Rosji? Casus beli
        II wojny w Czeczeni. Hmmm? Czy otarli już do sprawców (zapewne innego wydziału
        tejże służby)?
        • being28 Re: :)) Terrorysta otrzymal to na co zasluzyl i t 02.12.03, 13:44
          Po co wam w Rosji sady? Moze po prostu wylosowac kilka osob, jako wzor pokazac
          Katyn, dla kazdego TT w reke, wiaderko naboi, kilka metrow drutu kolczastego i
          bedzie sprawiedliwosc...
          • Gość: Misza Re: :)) Terrorysta otrzymal to na co zasluzyl i t IP: *.ats51.donpac.ru 02.12.03, 14:55
            being28 napisał:

> Po co wam w Rosji sady?

Jak to po co? Zeby osadzac ludzi.

> Moze po prostu wylosowac kilka osob, jako wzor pokazac
            > Katyn, dla kazdego TT w reke, wiaderko naboi, kilka metrow drutu kolczastego
            i bedzie sprawiedliwosc...

Chetnie bymn zapisal sie do takiego oddzialu, pod warunkiem ze trzeba by bylo
            rozstrzeliwac terrorystow ;))) Ciekawie ze porownasz polskich oficerow z
            czczenskimi terrorystami, ciekaaawie... Ale skoro tak uwazasz...
        • Gość: Misza Re: :)) Terrorysta otrzymal to na co zasluzyl i t IP: *.ats51.donpac.ru 02.12.03, 14:53
          Gość portalu: kpt. Żbik napisał(a):

> Misza! A jak tam śledztwo FSB w sprawie wysadzeń wieżowców w Rosji?

A co ci w nim nie podoba?

> Casus beli
          > II wojny w Czeczeni. Hmmm? Czy otarli już do sprawców (zapewne innego
          wydziału tejże służby)?

Jestes powaznie popieprzony jesli tak naprawde sadzisz. Bez urazy.

• Gość: kpt. Żbik Re: :)) Terrorysta otrzymal to na co zasluzyl i t IP: 194.146.200.* 02.12.03, 18:57
            Co zabolało?? Prawda w oczy kole... pytam o wyniki śledztwa. Jakoś w Polsze
            nic na ten temat nie słyszałem. Ale na pewno jest to wynik pindowskiej
            propagandy. Pozdr
            • Gość: Misza Nie rozumiem o co Ci chodzi IP: *.ats51.donpac.ru 03.12.03, 09:52

> Co zabolało??

Niby z jakiego powodu ? O tym ze to "sprawa FSB" mowia tylko kompletni idioci.
              Czy to musi mnie bolec :)) ? Jesli ktos ma paranoje, to to jest wylacznie jego
              problem

> Prawda w oczy kole... pytam o wyniki śledztwa. Jakoś w Polsze
              > nic na ten temat nie słyszałem. Ale na pewno jest to wynik pindowskiej
              > propagandy. Pozdr

Nie wiem co tam u Was w POlsze slychac, ale domyslam sie ze Berezowski jest
              waszym jedynym zrodlem na ten temat :)))

• Gość: caton albo najbogatszym rosjaninem IP: 217.153.114.* 03.12.03, 11:19
                >Niby z jakiego powodu ? O tym ze to "sprawa FSB" mowia tylko kompletni idioci.

albo najbogatszym rosjaninem. ups, przepraszam - oligarchą, żydem, złodziejem -
                niepotrzebne skreślić
    • Gość: jarek Tun trzeba tylko plakac na zabitymi zakladnikami. IP: *.fastres.net 02.12.03, 19:27
      Terrorysci chcieli zginac za Allaha i im to ulatwiono, a pozatym, choc ta akcja
      wyzwolencza pokazala duze braki sil rosyjskich, ale tez pokazala " bojownikom"
      ,ze lepiej dla ich zdrowia, innej akcji nie probowac, a to bylo glownym celem
      Putima i go osiagnal.
      • Gość: kpt. Żbik Re: Tun trzeba tylko plakac na zabitymi zakladnik IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 09:19
        Taaaak. Cel uświęca środki... A kogo tam w Rosji obchodzi ludzkie życie
        (zakładników).
      • Gość: Misza No wlasnie IP: *.ats51.donpac.ru 03.12.03, 10:03
        Gość portalu: jarek napisał(a):

> Terrorysci chcieli zginac za Allaha i im to ulatwiono, a pozatym, choc ta
        akcja
        > wyzwolencza pokazala duze braki sil rosyjskich, ale tez pokazala " bojownikom"
        > ,ze lepiej dla ich zdrowia, innej akcji nie probowac, a to bylo glownym celem
        > Putima i go osiagnal.

Nie czesto z toba sie zgadzam ale tym razem moje zdanie pokrywa sie z twoim ;))
        Mysle ze ta kobieta z milicji (dlaczego GW pieprzy ze ma "mudur Specnazu" ???)
        musi zostac oznaczona jakims orderem i o niej musza nakrecic wiele filmow
        (jesli w USA z Lynch zrobili superbohaterke, to dlaczego my nie mozemy zrobic
        cos podobnego, w koncu ona chociazby zabila terroryste ;)))

Mysle ze fakt zabicia tego sukinsyna jest wyraznym sygnalem dla terrorysow:
        1) Jesli chcecie brac zakladnikow to musicie wziac pod uwage taki drobny
        szczegol ze nie przezyjecie. Mysle ze Putin wydal rozkaz jak w 1941 roku pod
        Moskwa - "Plennych nie brat' !".
        2) Jesli chcecie grac "bez regul" to przygotujcie sie ze ku temu ze nasza
        milicja tez bedzie grac po takim "regulam"
        3) Wasze kobiety-terrorystki byli gotowi zabic naszych obywateli, to znajcie ze
        nasze kobiety-milicjatki sa gotowi was zabic. Kto mieczem wojuje - ten od
        miecza ginie.

Bo ci idioci mysleli ze ktos z nimi bedzie w lalki bawic sie. Beda slynne i
        popularne - wydadza pare ksiazek z milionowe gonorary, dadza kupe onterview
        itp. pierdoly. Nic z tego. Dostaniecie kule w leb i krymacje ;)))

POzdro
        Misza

• Gość: kpt. Żbik Re: No wlasnie - no i co??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 11:48
          No, a ja nadal czekam na wynik śledztwa FSB.
          I nie wiem czy się doczekam... Poza tym, ja bym się tak tym nie podniecał na
          Twoim miejscu Misza (egzekucją terorystów na Nord Ost). Z tego co pamiętam, to
          oni i tak są samobójcami. Nikt z nich nie kalkulował, że wyjdzie z tego żywy.
          Po prostu następnym razem terroryści będą bardziej brutalni(1). Poza tym,
          IMHO, oni nie mieli zamiaru sie wysadzać, ani zabijać zakładników...
          Straciliby całkowicie ta reszte sympatii jaką mają na Zachodzie (w tym i w
          Polsce). Poza tym akcja w której rosyjskie spec-służby zabijają więcej
          zakładników niż terrorystów udowadnia jak głeboko w dupie ma się życie
          ludzikie w Rosji. I gdzieś widziałem,że odpisałeś że Alfa (czy jak tam ich
          zwą) jest cool bo profesjonalnie strzelała terrorystów [zagazowanych i
          nieprzytomnych przeciwników]. Ja ogladałem kilka relacji ze szturmu (tyle co
          TVN pokazało) i widziałem jak koleście w mundurach moro się szwendają po
          akcji. I powiedz mi co to za profesjonalni anty-terroryści co to na akcje
          odbijania zakładniów w teatrze biorą ze sobą RPK! Na c**j on w budynku? Może
          jeszce Maxima powinni przytachać i RPG-7... Po drugie. Liczy się całość akcji
          a nie jeden element. I jako całość to służby rosyjskie pokazały na co je stać.
          Zagazawanych zakladników odwożono na chirurgie AUTOBUSAMI miejskimi! Bez
          eskorty milicji. Postały sobie w korku i buredlu zanim wyjechały z teartru. Z
          tego co pamiętam, to moskiewska milicja ma kilka radiowozów i mogła je oddać
          do dyspozycji dowodzącego akcją. Ale widocznie ważniejsze było byu stały w
          garażach ministerstw i notabli by eskortować SEL600.
          Pozdr

• Gość: Misza 3.14zda terrorystom :)) IP: *.ats51.donpac.ru 03.12.03, 12:45

> No, a ja nadal czekam na wynik śledztwa FSB.

Sledstwo trwa. Aresztowano kilka osob.

> Poza tym, ja bym się tak tym nie podniecał na
            > Twoim miejscu Misza (egzekucją terorystów na Nord Ost). Z tego co pamiętam,
            to
            > oni i tak są samobójcami. Nikt z nich nie kalkulował, że wyjdzie z tego żywy.

Czy naprawde w to wierzysz ? ;)))) Kazdy czlowiek w glebi podswiadomosci ma
            nadzieje ze przezyje. Czasem mozna pod wplywem affektu zrobic jakis glupi gest
            (np wysadzic sie w powierze), ale jesli ta decyzja rozciaga sie w czasie to
            natura ludska wychodzi na pierwszy plan. Wlasnei dlatego ci baby-dury niwe
            wysadzili sie kiedy puscili gaz. Tlumaczenia ze czekali na rozkaz sa
            idiotyczne. PO prostu nie chcieli umierac i mieli nadzieje ze przezyja ;))
            Dury...

Teraz oni 10 razy pomysla zanim zechca wziac zakladnikow ;)))))

> Po prostu następnym razem terroryści będą bardziej brutalni(1).

CHodzilo o wziecie zakladnikow a nie o ogolen terrakty. Bo to sa ZUPELNIE INNE
            sytuacje. W pierwszym przypadku operacja moze trwac kilkak dni a nawet
            miesiace. W tak dlugim czasie nawet najmocnejsi twardzieli mekna i traca wole
            wskutek duzego napiecia. Ich cel kaze sie im coraz bardziej idiotycznym a
            perspeltywa wysadzenia nie kaze sie juz taka prosta ;))))
            W drugim zas przypadku zwykle terrorysta dziala pod wplywem narkotykow i do
            tego jest mocno "zaprogramowany" przez swoich liderow. Ale nawet tutaj
            czesto "zombirowanie" nie pomaga, czego przykladem jest chocby ta druga
            terrorystka, ktora "pekla" i nie wysadzila sie w powietrze.

Ale na ludzi bardziej traumatyczne dziala wlasnei branie zakladnikow, bo to
            trwa dlugo i czaesto wladze musza isc na duze ustepowania. Wybuchi nie wywoluja
            takiej reakcji u spoleczenstwa jak branie zakladnikow, bo ich przyjmuja do
            wiadomosci jak koniecznosc - trasienie ziemi, huragan itd.

> Poza tym,
            > IMHO, oni nie mieli zamiaru sie wysadzać, ani zabijać zakładników...

Sam sobie zaprzeczas ! najpierw mowisz ze chieli se zabic a potem ze nie ;)))
            Gdyby ci suki nie chcieli zabic zakladnikow to chyba nie strzelali by w tych co
            probowali uciec ! Tylko takie antyrusy jak Ty probuja oprawdac czyn terrorystow
            m.in. mowiac ze "nie chcieli nikogo zabijac"...

Coz... Bin Laden tez nie chcial nikogo zabijac, po prostu chlopaki chciali
            polatac, nie ? :))

> Straciliby całkowicie ta reszte sympatii jaką mają na Zachodzie (w tym i w
            > Polsce).

Nieeee. To przeciez niemozliwe!!! Tacy jak ty i grg zawsze beda ich kochali, bo
            walcza "za wolnosc wasza i nasza" a nie za pieniadze :)))) Zeby wy stracili do
            nich sympatie musieli by zrzucic atomowke na Warszawe :)))))))))))))

> Poza tym akcja w której rosyjskie spec-służby zabijają więcej
            > zakładników niż terrorystów udowadnia jak głeboko w dupie ma się życie
            > ludzikie w Rosji.

ta operacja swiadczy ze nasze wladzy chieli za wszelka cene ochronic ogromna
            wiekszosc zakladnikow oraz to ze gowno nas obchodzi co tacy jak Ty o tym
            sadza ;))))

> I gdzieś widziałem,że odpisałeś że Alfa (czy jak tam ich
            > zwą) jest cool bo profesjonalnie strzelała terrorystów [zagazowanych i
            > nieprzytomnych przeciwników].

Duza czesc z nich byla przytomna i niezagazowana. Zagazowani byli tylko ci co
            siedzieli besporednio w zali.

> Ja ogladałem kilka relacji ze szturmu (tyle co
            > TVN pokazało) i widziałem jak koleście w mundurach moro się szwendają po
            > akcji. I powiedz mi co to za profesjonalni anty-terroryści co to na akcje
            > odbijania zakładniów w teatrze biorą ze sobą RPK! Na c**j on w budynku?

Ja RPK nie widzialem, ale nawet jesli ktos z RPK byl, to to wcale nie znaczy ze
            uczestniczyl w szturmie. Po prostu Alfa ma w skaldzie kazdej ogniowej druzyny
            goscia z RPK, i ten Alfowiec mogl po prostu trafic w kadr. Tam tez mozna bylo
            zobaczyc BTR80 i co ? tez zapytasz czego on tam robil ;))) ?

> Może
            > jeszce Maxima powinni przytachać i RPG-7...

Moaxima nie, bo jest zdjety z produkcji i uzbrojenia :))
            A RPG-7 Alfa niema. Tylko RPG29 i RPG27.

> Po drugie. Liczy się całość akcji a nie jeden element.

Ja mowilem o Alfie, a nie o calej akcji. Alfa nie odpowiada za cala operacja a
            tylko za swoja czesc roboty. Ale jesli ogladales (nawet TVN :)) widziales, ze
            Alfowcy rowneiz pracowali jako sanitariusze, wyciagajac zakladnikow z teatru.

>I jako całość to służby rosyjskie pokazały na co je stać.

Wlasnie! POkazali ze zycie wiekszosci zakladnikow jest na pierwszym miejscu.
            Czy ktos chocby za minute przed szturmem mogl pomyslec ze Alfa uzyje gaz ?!
            Nikt nawet nii byl pewny ze szturm w ogole bedzie! A wiesz dlaczego? Bo
            wszytsko bylo robione w taki sposob zeby u nikogo nawet takiej mysli w glowie
            nie pojawilo sie! Bo na 100% wiadomo ze terrorysci mieli swoich ludzi w
            milicji, rzadzie Moskwy i w szpitalach, bo w samej tylko Moskwie mieszka okolo
            150 tys Czeczenow. Gdyby zaczeto rozdawac antydotom milicji i lekarzom,
            powiadomiono wszystkie pobliskie szpitale zeby wyslali wszystkie swoje karetki
            do NordOStu, to terrorysci wiedzieli by o tym NA PEWNO! I podczass szturmu
            zgineli by setki (jesli nawet nie wszyscy) zakladnicy.
            Wiec zamknij sie ze swoimi bredniami o "braku szacunku dla ludzi", bo juz nudza
            mi w kolko powtarzane hasla GW.

• Gość: kpt. Żbik A łyżka na to niemożlwe... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 13:37
              Misza... "Sledstwo trwa. Aresztowano kilka osob." - jaja sobie robisz?
              Wysadzili kilka wieżowców z ludźmi w środku a TY mi piszesz - aresztowano
              kilka osób... hahaha. To wszystko na co stać FSB? Kilka osób to u Was sie na
              minute aresztuje.

"Kazdy czlowiek w glebi podswiadomosci ma nadzieje ze przezyje. Czasem mozna
              pod wplywem affektu zrobic jakis glupi gest (np wysadzic sie w powierze),
              wysadzili sie kiedy puscili gaz. Tlumaczenia ze czekali na rozkaz sa
              idiotyczne. PO prostu nie chcieli umierac i mieli nadzieje ze przezyja ;))
              Dury... " No co Ty nie powiesz? Taki znawca psychiki terrorystów. A te laski
              co się wydsadziłyu przed stadionem? Też powiesz, że nie chciały umierać???

"Teraz oni 10 razy pomysla zanim zechca wziac zakladnikow ;)))))" - może tak?
              a może nie. Pożyjemy, zobaczymy.

"Sam sobie zaprzeczas ! najpierw mowisz ze chieli se zabic a potem ze
              nie ;)))" - chodziło mi o to, że liczyli się z własną śmiercią. Decyzja o
              wzięciu udziału w akcji na Dubrovce była ostateczna w ich życiu i zdawali
              sobie z tego sprawę. No niby co? Do Groznego by wrócili po udanej akcji?
              Kabrioletem by pojeździli obsypywani kwaiatami przez wiwatujący tłum?

"Tylko takie antyrusy jak Ty probuja oprawdac czyn terrorystow
              m.in. mowiac ze "nie chcieli nikogo zabijac"..." taaaaaaa. A skąd Ty wiesz czy
              ja jestem antyrusem czy nie? Z tego że mam trzeźwe spojrzenie na masakre na
              Nord Ost? Niewiele o mnie wiesz (i vice versa) - więc póki co pozostań przy
              argumentach a nie wchodź na epitety.

"Coz... Bin Laden tez nie chcial nikogo zabijac, po prostu chlopaki chciali
              polatac, nie ? :))" myslałem, że na bardziej przemyślane teksty Cie stać...

"Zeby wy stracili do nich sympatie musieli by zrzucic atomowke na
              Warszawe :)))))))))))))" - ale nie zrzucą bo Polska nie okupuje tej krainy,
              nie robi "zaczystek", nie zmusza do emigracji całych narodow itd...

> Poza tym akcja w której rosyjskie spec-służby zabijają więcej
              > zakładników niż terrorystów udowadnia jak głeboko w dupie ma się życie
              > ludzikie w Rosji.

"ta operacja swiadczy ze nasze wladzy chieli za wszelka cene ochronic ogromna
              wiekszosc zakladnikow oraz to ze gowno nas obchodzi co tacy jak Ty o tym
              sadza ;)))) " - tak, i tu pokazałeś się jak na tacy. C**j Was obchodzi bo taka
              jest Wasza imperialna polityka. IMPERIALIZM - taki sam jak u 'Pindosów'. Tyle
              że mniej wyrafinowany.

"Ja RPK nie widzialem, ale nawet jesli ktos z RPK byl, to to wcale nie znaczy
              ze uczestniczyl w szturmie. Po prostu Alfa ma w skaldzie kazdej ogniowej
              druzyny goscia z RPK, i ten Alfowiec mogl po prostu trafic w kadr." -
              hahahahaha i to są profesjonalni AT???? hahahaha Jakoś nie widziałem by SAS w
              szturmie na ambasadę Iranu w Londynie tachał ze sobą rkm...
              "Tam tez mozna bylo zobaczyc BTR80 i co ? tez zapytasz czego on tam
              robil ;))) ?" - jasne że zapytam. Co on tam robił? Do budynku miał wjechać? I
              z 12,7mm postrzelać sobie jeżdżac po korytarzach? Czy też asekurował y
              terroryści szturmu na Moskwe nie zrobili? Trzeba było jeszcze kilka T-80
              podciągnąć i postrzelać jak w Wasz parlament. Chyba wprawe już tankisty
              mają? ;-)

"Alfowcy rowneiz pracowali jako sanitariusze, wyciagajac zakladnikow z teatru"
              po orderze dla każdego, dzielne chłopaki. Przecież to oczywiste!

I jako całość to służby rosyjskie pokazały na co je stać.

"Wlasnie! POkazali ze zycie wiekszosci zakladnikow jest na pierwszym miejscu"
              HAHAHAHA

"Bo na 100% wiadomo ze terrorysci mieli swoich ludzi w
              milicji, rzadzie Moskwy i w szpitalach, bo w samej tylko Moskwie mieszka okolo
              150 tys Czeczenow. Gdyby zaczeto rozdawac antydotom milicji i lekarzom" -
              taaaaak, dlatego PO SKOŃCZONEJ AKCJI też nikomu nie powiedziano. Jeszcze by
              się szpiedzy CIA dowiedzieli... Co Ty wypisujesz za bzdury.

A nic nie napiszesz o karetkach -autobusach miejskich? To dopiero
              majstersztyk. Układanie ludzi na betonie bo nik nie wiedział co z nimi
              robić... Profesjonalizm na maxa. Jestem pod silnym wrażeniem do dzisiaj.

"Wiec zamknij sie ze swoimi bredniami o "braku szacunku dla ludzi", bo juz
              nudza mi w kolko powtarzane hasla GW" - ja uważam że w kwestii NordOst
              bredzisz Ty. I nie "zamkne sie" bo ja żyje w wolnym kraju. I nie lubie
              szowinizmu i imperializmu. A jak Ci brak argumentów to lepiej nie pisz.
              Skoncentruj się na detalach radzieckiej/rosyjskiej techniki wojskowej bo na
              tym się widze znasz. A 2x przemyśl co piszesz, a 3x zanim zaczniesz kogoś
              obrażać.
              Pozdr
              PS. może inni forumowicze ocenią Twoje i moje argumenty. I zobaczymy.

• Gość: Misza Re: A łyżka na to niemożlwe... IP: *.ats51.donpac.ru 03.12.03, 14:53

) Misza... "Sledstwo trwa. Aresztowano kilka osob." - jaja sobie robisz?
                ) Wysadzili kilka wieżowców z ludźmi w środku a TY mi piszesz - aresztowano
                ) kilka osób... hahaha. To wszystko na co stać FSB? Kilka osób to u Was sie na
                ) minute aresztuje.

GLupoty znow mowisz. Myslales ze juz po tygodniu ci pokaza sprawcow i po
                wszystkim? Oczywiscie mozna by bylo pokazac 10 Czeczenow, nazwac ich
                terrorystami i rozstrzelac. Ale wlasnie dlatego ze ten terrakt jest taki wazny,
                sledstwo trwa juz pare lat. FSB zlapalo kilka wykonawcow i wie ze Basajew i
                Chattab odpowiada za te i nie tylko terrakty i probuja ich zlapac. Chattab juz
                nie zyje, teraz kolej Basajewa. Kiedy zabija Basajewa to skonczy sie sledstwo
                i uznamy jego szczegoly.

) "Kazdy czlowiek w glebi podswiadomosci ma nadzieje ze przezyje. Czasem mozna
                ) pod wplywem affektu zrobic jakis glupi gest (np wysadzic sie w powierze),
                ) wysadzili sie kiedy puscili gaz. Tlumaczenia ze czekali na rozkaz sa
                ) idiotyczne. PO prostu nie chcieli umierac i mieli nadzieje ze przezyja ;))
                ) Dury... " No co Ty nie powiesz? Taki znawca psychiki terrorystów. A te laski
                ) co się wydsadziłyu przed stadionem? Też powiesz, że nie chciały umierać???

Wlasnie mowie ze jedna z nich nie wysadzila sie, bo Qrwa pekla ze strachu :)))
                Co do znawstwa psychologii to radze poczytac informacje o psychologii
                przestepczej. Wszystko juz dawno zbadano i wiadomo.

) "Teraz oni 10 razy pomysla zanim zechca wziac zakladnikow ;)))))" - może tak?
                ) a może nie. Pożyjemy, zobaczymy.

Masz racje. Ale jak widzimy ilosc terraktow z braniem zakladnikow zmalala do
                zera, a przeciez przed tym rocznie bylo co najmniej 2-3 takich przypadkow.
                Teraz oni wysadzaja budynki, i to w Czecznie i okolo niej (Osetia), bo dalej
                juz boja sie, bo wiedza ze nikt ich zywymi brac nie zamierza :)) hehe

) "Sam sobie zaprzeczas ! najpierw mowisz ze chieli se zabic a potem ze
                ) nie ;)))" - chodziło mi o to, że liczyli się z własną śmiercią. Decyzja o
                ) wzięciu udziału w akcji na Dubrovce była ostateczna w ich życiu i zdawali
                ) sobie z tego sprawę. No niby co?

Przepraszam ale gadasz totalna bzdure. Jasne ze wiedzieli ze moga umrzec, bo w
                koncu nei na piknik kolejarzy jechali ;))) Sens w tym ze wczesniej wladze w
                Rosji wypuszczali terrorystow calo i szli na ustepstwa (np. w moim liceum w
                1994 roku wzieli parallelna 11 klase jako zakladnikow i wladze dali im
                smiglowiec i 20 mln rubli). Gnoje mysleli ze wyjda z tego calo a nawet zostana
                slynne i popularne. przeliczyli sie ... :))) Teraz juz nie bedzie brania
                zakladnikow, bo to bezsens - nie osiagna swoj cel, bo nikt w Moskwie nie
                pojdzie na jakiekolwiek wazne ustepstwa, nikt w swiecie nie udzieli im pomocy
                (Talibow niema, Syria, OAE i Turcja jzu sa przeciwko CZeczenskim terrorystom,
                przynajmniej oficjalnie :))), i na koniec wszystkiego nawet jesli zabija
                wszystkich zakladnikow to i tak zgina.
                Wiec brac zakladnikow bedzie tylko wariat, ale sam nic nie zrobi a chetnych do
                takiej awantury na pewno juz nie znajdzie ;)) Czy ty naprawde myslisz ze
                Barajew mowil do bab "Chodzcie, umrzemy za woplna Czecznie! " :))) Nie, on
                powiedzial "Chodzcie zostaniemy slynnymi bohaterami Czeczni i Islamu!".
                Teraz juz wszyscy wiedza ze po tej akcji wzbudzili nienawisc wiekszosci
                CZeczenow i kawkazcew z dysaspor w Rosji i calym swiecie.

) Do Groznego by wrócili po udanej akcji?

Tak. Samolotem. I nie do Groznego a do panskisi. Przeciez z Budionowska wrocili
                wszyscy do CZeczni.

) Kabrioletem by pojeździli obsypywani kwaiatami przez wiwatujący tłum?

Skoncz z tymi glupotami. Putin najpierw zaproponowal im GWARANCJE przelotu do
                dowolnego miejsca na ziemi. POd warunkiem ze wypuszcza wszystkich. Nie zgodzili
                sie, bo basajew im kazal tego nie robic a rzadac wyjscia naszych wojsk z
                CZeczni. Ten gowniaz Barajew wierzyl jego basniam ze Putin wykona ten
                idiotyczny warunek...

) "Tylko takie antyrusy jak Ty probuja oprawdac czyn terrorystow
                ) m.in. mowiac ze "nie chcieli nikogo zabijac"..." taaaaaaa. A skąd Ty wiesz
                czy
                ) ja jestem antyrusem czy nie?

Widac po twych postach :))

) Z tego że mam trzeźwe spojrzenie na masakre na
                ) Nord Ost?

Trzezwe ?! Jaka trwake palisz? Niezle wstawia ;)))
                Masakra byla by dopiero gdyby Sztab powiadomil szpitale.
                No to lepiej by juz dali ogloszenia do gazety i reklamy w TV "Uwaga! Szykuje
                sie szturm z uzyciem gazu! Nie przegapcie okazji!" :)) Effekt byl by ten sam...

) Niewiele o mnie wiesz (i vice versa) - więc póki co pozostań przy
                ) argumentach a nie wchodź na epitety.

Antyrus to nie epitet lecz diagnoz :))

) "Coz... Bin Laden tez nie chcial nikogo zabijac, po prostu chlopaki chciali
                ) polatac, nie ? :))" myslałem, że na bardziej przemyślane teksty Cie stać...

Wzajemnie. Zeby powtarzac bajki Berezowskiego nie wiele muzgu trzeba ;)))

) "Zeby wy stracili do nich sympatie musieli by zrzucic atomowke na
                ) Warszawe :)))))))))))))" - ale nie zrzucą bo Polska nie okupuje tej krainy,
                ) nie robi "zaczystek", nie zmusza do emigracji całych narodow itd...

I ma siedziby wszystkich organizacji terrorytycznych Czeczni i rocznie wysyla
                miliony USD na wspieranie bandytow (pod roznymi charytywnymi haslami) ;))))

Ale jednak mysle ze nawet gdyby zrzucili by na w-we bombe to i tak znalazl bys
                oprawdanie ("Chlopaki pomylili miasta na mapie i nie mozna ich winic - w koncu
                to Rosjanie nie dali im mozliwosci uczyc sie w szkolach geografii" ;)))

) sadza ;)))) " - tak, i tu pokazałeś się jak na tacy. C**j Was obchodzi bo
                taka jest Wasza imperialna polityka.

To jest polityka SILNEGO panstwa. USA, ROsje, Chiny gowno obchodzi co pozostale
                panstwa o nich sadza, bo oni maja wlasna polityke i nie pozwalaj innym panstwam
                do niej mieszac sie :)))

) IMPERIALIZM - taki sam jak u 'Pindosów'. Tyle że mniej wyrafinowany.

Nie no oni to sa wyrafinowani - atakuja wszystkich na calym swiecie bez zgody
                ONZ :)) My chociazby dzialamy na SWYM terrytorium i ONZ, OSCE, UE i rozne inne
                O i E moga isc nerwowo palic w rogu ze swymi "deklaracjami"
                i "polozeniami" :))))

I masz racje: nie lubie, ale szanuje pindosow wlasnie za to ze srali na
                wszystkie rezolucje i deklaracje. Jesli cos im trzeba to biora.

Ciesze sie ze ROsja tez tak robi. Ale trzeba byc bardziej zdecydowanymi. Mysle
                ze za kilka lat odrobimy zaleglosci :)))

) "Ja RPK nie widzialem, ale nawet jesli ktos z RPK byl, to to wcale nie znaczy
                ) ze uczestniczyl w szturmie. Po prostu Alfa ma w skaldzie kazdej ogniowej
                ) druzyny goscia z RPK, i ten Alfowiec mogl po prostu trafic w kadr." -
                ) hahahahaha i to są profesjonalni AT????

Jesli nie wiesz nieuku, Alfa to nie profesjonalni AT, a profesjonalny
                specoddzial FSB. Oni pelnia dowolne funkcje FSB - od "zwyklego" Specnazu (jak
                w USA "Rangers") poprzez specjalne misje militarne (analog TF "Delta") az do
                policyjnych misji antyterrorystycznych (analog SWAT).
                Wlasnei dlatego maja na wyposazeniu przerozne typy uzbrojenia. Ucz sie...

) "Tam tez mozna bylo zobaczyc BTR80 i co ? tez zapytasz czego on tam
                ) robil ;))) ?" - jasne że zapytam. Co on tam robił? Do budynku miał wjechać? I
                ) z 12,7mm postrzelać sobie jeżdżac po korytarzach? Czy też asekurował y
                ) terroryści szturmu na Moskwe nie zrobili?

A tak stal sobie "na wszelki wypadwek". Terrorysci mogli sprobowac ucieknac z
                budynku i tutaj przydala by sie sila ognia BTR. No i na dodatek dobra ochrona
                dla policji. A na powaznie, BTR jest standardowym srodkiem ogniowym wojsk MSW i
                kiedy wzieli zakladnikow to odrazu wyslano oddzialy MSW bo nei bylo wiadomo
                jaka ilosc napastnikow i jakie maja zamiary...

) Trzeba było jeszcze kilka T-80
                ) podciągnąć i postrzelać jak w Wasz parlament. Chyba wprawe już tankisty
                ) mają? ;-)

Pewnie by przyslali, ale czolgi skutecznie niszcza asfalt i do tego
                szybkostrzelnosc czolgu jest troche za mala
                • Gość: kpt. Żbik Re: A łyżka na to niemożlwe... a jednak IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 15:41
                  > sledstwo trwa juz pare lat. FSB zlapalo kilka wykonawcow i wie ze Basajew i
                  > Chattab odpowiada za te i nie tylko terrakty i probuja ich zlapac. Chattab
                  > juz nie zyje, teraz kolej Basajewa. Kiedy zabija Basajewa to skonczy sie
                  > sledstwo i uznamy jego szczegoly.

a ja myśle że zadnych szczegółów nie poznamy, tak jak nie chcecie ujawnic
                  szczegółów NordOst... poza tym śledztwo co trwa PARE LAT to zwykła
                  kompromitacja... albo... jak pisałem wczesniej wysadzili te budynki z innego
                  zarzadu tej samej służby. To, że Ty odpierasz te hipotezy to akurat mnie nie
                  przekonuje. Bardziej działa mi na wyobraźnie logika wydarzeń. Czekista Putin--
                  >wybuchy-->koniec pokoju w Czeczenii i zwycięzka dla Rosji II wojna (zmazanie
                  mega-plamy z pierwszej wojny). Nie byłoby wybuchów, trudniej zaatakować bez
                  powodu. Są wybuchy, jest gniew, jest powód. A jak sam stwierdziłeś (i co
                  pokazuje NordOst) w dupie macie życie swoich obywateli. Cel uświęca środki.

> Skoncz z tymi glupotami. Putin najpierw zaproponowal im GWARANCJE przelotu )
                  > do dowolnego miejsca na ziemi. POd warunkiem ze wypuszcza wszystkich.

Gwarancje czekisty są niewiele warte. Poza tym chyba zdawali sobie sprawe, że
                  Buddionnowsk się nie powtórzy.

> Barajew mowil do bab "Chodzcie, umrzemy za woplna Czecznie! " :))) Nie, on
                  > powiedzial "Chodzcie zostaniemy slynnymi bohaterami Czeczni i Islamu!".

A ja myśle że one same poszły. I nie dla chwały Allacha ale z zemsty za śmierć
                  braci, ojców, męży - z tego co wiem, to wszystkie kogoś straciły z rąk Rosjan.
                  Miały się za co mścić. Troche brzmi to patetycznie, ale to prawda. Nie ma
                  skutku bez przyczyny.

> ) "Tylko takie antyrusy jak Ty probuja oprawdac czyn terrorystow
                  > ) m.in. mowiac ze "nie chcieli nikogo zabijac"..." taaaaaaa. A skąd Ty wiesz
                  > czy
                  > ) ja jestem antyrusem czy nie?
                  >
                  > Widac po twych postach :))

Jestem tu nowy. To fakt, od niedawna mam internet. Ale nie wyciągałbym za
                  daleko idących wniosków.

> Trzezwe ?! Jaka trwake palisz? Niezle wstawia ;)))
                  > Masakra byla by dopiero gdyby Sztab powiadomil szpitale.
                  > No to lepiej by juz dali ogloszenia do gazety i reklamy w TV "Uwaga! Szykuje
                  > sie szturm z uzyciem gazu! Nie przegapcie okazji!" :)) Effekt byl by ten
                  sam...

I dlatego powtórze, bo może niedoczytałeś: nie powiedziano lekarzom PO AKCJI
                  jak mają ratować ludzi. Ale jak wspominałeś: w dupie macie życie ludzi, liczy
                  się POTĘGA

> Jesli nie wiesz nieuku, Alfa to nie profesjonalni AT, a profesjonalny
                  > specoddzial FSB.

czyli takie mocarstwo jak Rosja, wraz z licznymi specjalnymi/tajnymi
                  superoddzaiłami nie ma prawdziwego AT... a jeżeli terroryści opanują samolot
                  (np. na lotnisku)? to co zrobicie? BTR-em? ale co tam... grunt że POTĘGA

Pozdr
                  • Gość: Misza Ostatni raz ci mowie IP: 195.208.237.* 03.12.03, 22:44
                    Bo juz nie mam ochoty prowadzic taka bezsensowna dyskusje.

> a ja myśle że zadnych szczegółów nie poznamy, tak jak nie chcecie ujawnic
                    > szczegółów NordOst... poza tym śledztwo co trwa PARE LAT to zwykła
                    > kompromitacja...

Uff. ALe jestes... Ok. Sprobo zrozumiec swym zakutym mozgiem ze ROsja prowadzi
                    WOJNE i dlatego sledstwo trwa tak dlugo i jego szczeguly sa utajnione. Ludzie
                    odpowiedzialni za terrakty sa na wolnosci i ujawnienie szczegolow sledstwa jest
                    nie tylko glupie, ale przede wszytkim nieprofesjonalne.

>To, że Ty odpierasz te hipotezy to akurat mnie nie
                    > przekonuje.

Jak jzu gdzie s napisalem, takich antyrusow jak ty nic nie przekona. Jestescie
                    tak zaslepione swoja antypatia do Rosji i sympatia do tarrorystow ze wszystko
                    widzicie w jednym swietle.

> Bardziej działa mi na wyobraźnie logika wydarzeń. Czekista Putin--
                    > >wybuchy-->koniec pokoju w Czeczenii i zwycięzka dla Rosji II wojna (zmaz
                    > anie mega-plamy z pierwszej wojny).

Ooo. Nie watpie! Wy zawsze wymyslacie teorie i scenariusze antyrosyjskie, bo
                    inny scenariusz jest dla was niemozliwy.

> powodu. Są wybuchy, jest gniew, jest powód. A jak sam stwierdziłeś (i co
                    > pokazuje NordOst) w dupie macie życie swoich obywateli. Cel uświęca środki.

Nie pieprz glupot. Ja zawsze mowilem ze zycie zakladnikow jest dla Rosji
                    najwaznejsze.
                    Wiem dlaczego ty i twoje kolesie z GW sa tak zawidzione szturmem NordOsta. Wy
                    mazyliscie o dwuch scenariuszach rozwoju sytuacji:
                    1) Rosja idzie na ustepstwa dla terrirystow i wyprowadzi wojska z CZeczni.
                    resultat - destabilizacja poludnia Rosji i calego KAukazu, powazne oslabienie
                    Rosji. Jazz, co ? :))
                    2) Putin wykonuje rozka zna "konwensjonalny" szturm (bez gazu) w wyniku czego
                    ginia wszyscy albo ogromna wiekszosc zakladnikow). Resultat - iz Putin arobia
                    monstrum, a iz terrorystow szlachetnych bohaterow. Rosja traci swoj image i co
                    waznejsze demoralizuje sie spoleczenstwo. Tez fajnie. co ? ;))

Ale Putin wybral jedynie sluszny, bo najmniej ryzykowny wariant - uzyc gazu dla
                    uratowania ogromnej wiekzosci zakladnikow kosztem zycia mniejszosci
                    zakladnikow. Szturm byl perfekcyjny. Zginelo cos podad 10% zakladnikow,
                    wszystkich terrorystow wyeliminowano. I taki scenariusz oczywiscie nie
                    odpowiada takim putinozercom jak ty - bo okazalo sie ze potrafi brac na siebie
                    odpowiedzialnosc i wydawac trudne decyzje, zyskuje popularnosc w Rosji i w
                    Swiecie a wasi kolesie terrorysci traca resztki sympatii.
                    I dlatego wymyslacie rozne teorie, probujecie obrocic kota ogonem. Doszukujecie
                    sie bledow w operacji. CZepiacie sie autbusow jak pijak plotu.
                    Juz nie wspomne idiotyczny zarzut z RPK - tez mi ekspert znalaz ;))

> Gwarancje czekisty są niewiele warte. Poza tym chyba zdawali sobie sprawe, że
                    > Buddionnowsk się nie powtórzy.

Blisko znam kilku czekistow i oficerow GRU i Armii i powiecm ci ze ich slowam
                    wierze znacznie bardziej niz slowam dyplomatow czy biznessmenow.
                    Zauwaz tez ze z Budionowsku mimo duzych strat wsrod zakladnikow i zonierzy
                    wszystkich wypuszczono. I dlatego 100% Putin na 1005 dotrzymal by sie slowa
                    gdyby zakladnikom nic nie zrobili by. Bo de fakto jedynym ich prestepstwem by
                    bylo nelegalne posiadanie broni i chuliganstwo. Gdyby Putin nie dal by im uciec
                    do Gruzji czy jakiegos innego wtedy jeszcze zaprzyjaznonego panstwa, to
                    nastepnym razem terrorysci by nigdy nie zgodzili by sie na taki cos. To jest
                    podstawa kazdych negocjacji.

> > powiedzial "Chodzcie zostaniemy slynnymi bohaterami Czeczni i Islamu!".
                    >
                    > A ja myśle że one same poszły.

Nieno po takich perelkach to ja juz nie potrafie na serio rozmawiac ;)) Facecie
                    czy ty naprawde jestes taki glupi idealista czy tylko udajesz? Jesli drugie to
                    moje gratulacje - musisz isc do teatru ;))))))

> Jestem tu nowy. To fakt, od niedawna mam internet. Ale nie wyciągałbym za
                    > daleko idących wniosków.

I nie proboj. Zle to ci wychodzi ;))) Nie oczekuje od rusofobow zbyt duzo, ale
                    ty to jestes unikum - nie wiedzialem ze spotkam takiego upartego
                    proterroryste :))

> I dlatego powtórze, bo może niedoczytałeś: nie powiedziano lekarzom PO AKCJI
                    > jak mają ratować ludzi. Ale jak wspominałeś: w dupie macie życie ludzi, liczy
                    > się POTĘGA

Ni echodzi o zadna tam potege, tylko o reguly. Jesli gaz byl tajny i organy
                    milicyjne nie mieli rozkazu odpowiednich organow na odtajnienie skladu gazu, to
                    po prostu nie mogli powiedziec o tym lekarzom, bo chodzilo o bezpieczenstwo
                    panstwa. Takie jest zycie. Na zalatwianie odpowiednich procedur wyszlo zbyt
                    duzo czasu. Ale tpo chyba jedyny minus calej operacji. I jeszcze raz powtorze:
                    Akcja Alfy i Wympela byla perfekcyjna. I wszelkie zarzuty i proba ich
                    obwiniania sa bezpodstawne i nieprofesjonalne.

> > Jesli nie wiesz nieuku, Alfa to nie profesjonalni AT, a profesjonalny
                    > > specoddzial FSB.
                    >
                    > czyli takie mocarstwo jak Rosja, wraz z licznymi specjalnymi/tajnymi
                    > superoddzaiłami nie ma prawdziwego AT... a jeżeli terroryści opanują samolot
                    > (np. na lotnisku)? to co zrobicie? BTR-em?

Eeee. Dyletancie, co ty robisz na forum militaria ?!? Wracaj na forum "X-
                    Files", bo jak widze o Specnazie nei masz bladego pojecia ;)))

Alfa i Wympel to sa najbardziej profesjonalni operatorzy w Rosji. Wszyscy maja
                    stopien oficerski, ogromne doswiadczenie bojowe i potrafia dzialac w dowolnych
                    warunkach i wykonywac dowolne misje. Wlasnie dlatego maja na wyposazeniu rozne
                    typy uzbrojenia.

Duze miasta maja jednostki AT, ale ich liczebnosci przygotoweanie (a juz nie
                    mowiac o doswiadczeniu) jest mniejsze od Alfy czy Wympela, bo im przychodzi sie
                    walczyz z odbijaniem samolotw wlasnei, mieszkan czy autobusow kiedy liczebnosc
                    terroystow rzadko przekracza 5 osob. Tutaj mielismy (na co takie "znaFca" jak
                    ty oczywiscie uwagi nie zwrocil ;)) zupelnie inna sklae problemu.
                    Wlasnei dlatego do akcji na Dubrowce skierowano najbardziej profesjonalne
                    oddzialy Specnazu.

Nie pozdrawiam
                    Bez odbioru
                    Misza
                    • Gość: kpt. Żbik Długo nie trzeba było czekać IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.12.03, 11:13
                      www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1810788.html
                      no i nie pisałem? Kolejny zamach. Brak jeszcze szczegółów ale zapewne znowu
                      samobójczy. Kobiety. Pewnie mi powiesz, że za Allacha. A nie z zemsty. Teraz
                      Wy wykonacie profilaktycznie kilka zaczystek, znowu bedą kolejne wdowy - czyli
                      ktoś, kto wykona koleny zamach... Niestety.

) "Teraz oni 10 razy pomysla zanim zechca wziac zakladnikow ;)))))" - może
                      tak?
                      ) a może nie. Pożyjemy, zobaczymy.

> Masz racje. Ale jak widzimy ilosc terraktow z braniem zakladnikow zmalala do
                      > zera, a przeciez przed tym rocznie bylo co najmniej 2-3 takich przypadkow.
                      > Teraz oni wysadzaja budynki, i to w Czecznie i okolo niej (Osetia), bo dalej
                      > juz boja sie, bo wiedza ze nikt ich zywymi brac nie zamierza :)) hehe

hehe - ja bym się nie śmiał na Twoim miejscu. Chyba że zabawna jest śmierć.
    • Gość: jarek4 Re: Cos o Dubrovce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 18:47
      jesli strzelajacą była milicjantla albo dziewczyna z jakiejs specsluzby to mam
      nadzieje ze strzelała tak zeby tego pieprz....... terroryste zanbolało!

Dziwią mnie te ataki na Misze i specnaz! za duzo w tym wszstkim jest rusofobi a
      za malo myslenia!

1. zarzut ze stał alfowiec z rpk i btr80? to jest zarzut czy pochwała?
      2. zabili wszystkich terrorystów? a czy antyterrorysci ucza sie zabijac czy
      obezwladniac? moze jeszcze zarzucicie alfie ze ma bron zabronioną przez
      konwencje miedzynarodowe?
      3. uzycie gazu? ma ktos jakis lepszy pomysł?
      4. dawka gazu - a gdyby jeden obwiazany łądunkami terrorysta sie obudzil to
      ile by było ofiar?
      5. 150 tysiecy czeczencow w moskwie! moskwa ma duzy problem z czeczencami! ale
      to nie sa tylko i wylacznie złodzieje i terrorysci! sa to rowniez lekarze,
      dziennikarze a pewnie i milicjanci! na 100% przed teatrem byli obserwatorzy
      przekazujacy bezposednie informacje terrorystom!
      6.wizja ze rosjanie sie sami zabijaja a zwalaja wine na czeczencow! hehehehe
      bzdura! Putin ma takie poparcie ze nie potrzebuje takiej pomocy! takie akcje
      to punkty ujemne! facet ma sukcesy w gospodarce, stawia kraj na nogi i powoli
      stabilizuje sytuacje w granicach Rosji! czecznia dla niego jest wrzodem na
      pupie który raczej chce zaleczyc a nie zabagniac!

pozdraawiam
      jarek4
      • Gość: Misza Dzieki Jarku za poparcie IP: 195.208.237.* 03.12.03, 22:44
        Od razu widac ze mieszkales w Rosji :)
        Pozdro
        Misza
        • Gość: jarek4 Re: Dzieki Jarku za poparcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 09:59
          heh mieszkałem to moze za duzo powiedziane, ale spedzałem dłuugiee studenckie
          wakacje;-)

lubie byc obiektywny a terroryzmu niezaleznie od pobudek nie akceptuje~!
          • Gość: Misza Re: Dzieki Jarku za poparcie IP: *.ats51.donpac.ru 04.12.03, 10:52
            Widac wakacje Ci sie spodobali ;-)))

Pozdro
            Misza
      • Gość: kpt. Żbik Re: Cos o Dubrovce IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 10:57
        > Dziwią mnie te ataki na Misze i specnaz! za duzo w tym wszstkim jest
        > rusofobi a za malo myslenia!

A ja myśle, że w waszej obronie jest za dużo rusofilizmu a za mało
        obiektywizmu.

> 6.wizja ze rosjanie sie sami zabijaja a zwalaja wine na czeczencow! hehehehe
        > bzdura! Putin ma takie poparcie ze nie potrzebuje takiej pomocy! takie akcje
        > to punkty ujemne! facet ma sukcesy w gospodarce, stawia kraj na nogi i
        powoli
        > stabilizuje sytuacje w granicach Rosji! czecznia dla niego jest wrzodem na
        > pupie który raczej chce zaleczyc a nie zabagniac!

Wcale nie jest nieprawdopodobna. Putin ma poparcie jak mało kto - to fakt.
        M.in. dlatego, że wygrał wojnę, którą rozpoczął dzięki atakom na wieżowce.

Uważam,że akcja sił specjalnych na NordOst pokazała wiele o Rosji. Że w dupie
        macie życie zakładników - śmieszą mnie teksty Miszy o tajności gazu jako
        powodu, dla którego nie udzielono na czas pomocy zakładnikom. Ja nie twierdze,
        że użycie gazu było błędne - co więcej, było genialnym posunięciem. Ale ja
        szydze z tego co zrobiono PO użyciu gazu.
        Poza tym koleś z rpk w szurmie na teatr... Szkoda że worków z piaskiem i
        zasieków ze sobą jeszcze nie zabrali.

Pozdr
        • Gość: Paul Re: Cos o Dubrovce IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 11:09
          > Wcale nie jest nieprawdopodobna. Putin ma poparcie jak mało kto - to fakt.
          > M.in. dlatego, że wygrał wojnę, którą rozpoczął dzięki atakom na wieżowce.
          Przepraszam, ktore? Uszanowanie,
          Paul
          • Gość: kpt. Żbik Re: Cos o Dubrovce IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 11:15
            Wieżowce- w Rosji w zamachach terrorystycznych nieznani sprawcy (do dziś nie
            zakończono śledztwa, nikogo nie postawiono przed sądem) wysadzili w powietrze
            bloki z wielkiej płyty wraz z ich pechowymi mieszkańcami.
            Pozdr
        • Gość: jarek4 Re: Cos o Dubrovce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 11:17

>
          > Wcale nie jest nieprawdopodobna. Putin ma poparcie jak mało kto - to fakt.
          > M.in. dlatego, że wygrał wojnę, którą rozpoczął dzięki atakom na wieżowce.

Podstawową zaletą Putina jest to ze opanował wszystko co do tej pory było poza
          jakakolwiek kontrolą! Jeszcze nie słyszałem zeby wojna posłuzyla jakiemus
          politykowi w dłuższym okresie czasu! A wojna w czeczeni gdzie ginie dziennie
          według miszy 2 federałów nie służy Putinowi! atak na terytorium rosji tezx nie
          sluzy władzom! smierc zakladników równiez! to tak jakbys miał super psa
          obronnego a gdyby cie napadli pies bawiłby sie z napadajacymi zamiast Cie
          bronic.

> Uważam,że akcja sił specjalnych na NordOst pokazała wiele o Rosji. Że w dupie
          > macie życie zakładników - śmieszą mnie teksty Miszy o tajności gazu jako
          > powodu, dla którego nie udzielono na czas pomocy zakładnikom. Ja nie
          twierdze,

napewno popełnione zostały błedy a akcja nie była przygotowana do końca!
          pamietajmy jednak ze czas akcji wybrali czeczency a nie alfa!

> że użycie gazu było błędne - co więcej, było genialnym posunięciem. Ale ja
          > szydze z tego co zrobiono PO użyciu gazu.
          > Poza tym koleś z rpk w szurmie na teatr... Szkoda że worków z piaskiem i
          > zasieków ze sobą jeszcze nie zabrali.

eeeoprocz tych workow i zasiekow to rpk moglo sie przydac! np gdyby pojawił sie
          opancerzony domowa robota samochod z którego strzelaja do sil umieszczonych
          wokół teatru! po 11 wrzesnia nic mnie juz nie zdziwi!

pozdrawiam

• Gość: kpt. Żbik Re: Cos o Dubrovce IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 11:27
            Jarek4!
            > A wojna w czeczeni gdzie ginie dziennie
            > według miszy 2 federałów nie służy Putinowi!

Zgadzam się. Ale wygrana wojna mu sie przydała? Zmazał hańbę pierwszej wojny.
            A to, że do dziś mimo wielkich nakładów sił i środków (proporcjonalnie) do
            dziś nie ma tam 'spokoju' to inna sprawa. Ale dla Putina, i tak jest lepiej
            (wobec tzw. 'opini publicznej') że ginie tam kilku żółnierzy, niż był sobie
            qusi-niezależny kraj, rządzący się własnymi regułami i prawami na terenie FR.

> eeeoprocz tych workow i zasiekow to rpk moglo sie przydac! np gdyby pojawił
            > sie opancerzony domowa robota samochod z którego strzelaja do sil eszczonych
            > wokół teatru! po 11 wrzesnia nic mnie juz nie zdziwi!

chyba pomyliłeś RPK z RPG? Zasadniczo RPK to ręczny karabin maszynowy. Na
            dwójnogu. O szczegóły (o ile są Ci potzrebne) pytaj opryskliwego Misze.

Pozdr

• luka Re: Cos o Dubrovce 04.12.03, 17:08
              jak to się mawia: "Misza padł trupem pod ciężarem argumentów oponenta"
              • Gość: Misza No i gdzie te argumenty ? Autobusy ? ;)) IP: *.ats51.donpac.ru 05.12.03, 11:12
    • mako75 Re: Cos o Dubrovce 05.12.03, 13:27
      To moze i ja cos napisze dośc długo mnie nie było.
      Zaznaczam, że nie czytałem wszystkich postów więc pewnie nie do wszstkich sie
      ustosunkuje. To co napisze opieram na cytatach z ksiązki "Moskwa Nord-Ost"
      Andrzeja Zauchy.
      Tajemnica gazu...
      s.277
      Lew Fiodorow, szefo organizacji społecznej "O bezpieczeństwo chemiczne" w
      oparciu o analizy niemieckich specjalistów odtworzył prawdopodobny moddel gazu
      użytego w ataku. Twierdzi że był oparty na Ftorotanie (halotanie) który usypia
      w ciągu 3-5 minut, ale powoduje że po takim samym czasie człowiek sie budzi,
      gdyz halotan szybko sie rozchodzi. Dlatego dodano drugi składnik..pochodne
      fentanylu działające jak narkotyk pod względem wpływu pochodne heroinie -
      senność utrzymuje sie długo. Mieszanka ta dała efekty potrzebne dowódcom akcji.

O tym dlaczego to ważne jaki był skład???
      Prosze bardzo...

s.318
      "Najstraszniejsze jest to, że przed szturmem władze otoczyły tajeminą nie tylko
      fakt że zostanie użyty gaz. To można zrozumieć. Ale z typową dla rosyjskich
      służb podejrzliwością zablokowano wszelkie informacje na temat antidotum. Być
      może słusznie szefowie służb specjalnych obawiali sie że zagadka nie bedzie
      trudna do rozwiązania: jeśli poinformują szpitale o jaką odtrutke chodzi
      spejaliści odrazu domyślą sie że alfa szykuje akcje z użyciem gazu. Sprawe
      zawalili organizatorzy gdyż antidotum zbyt ppóźno dowieziono na miejsce akcji i
      częśc pacjentów pojechała już do szpitali, a tam wogóle lekarze nie mieli
      informacji co podać"

Co przeszkodziło zadzwonić po akcji do szpitali??? Być może szpitale nie miały
      antidotum??
      Sprawa jest banalna.

Ta sama strona (s. 318)

"tymczasem antidotum jest w każdym szpitalu i w każdej karetce (!!!), służy do
      ratowania narkomanów, którzy przedawkowali narkotyki z grupy opiatów. Nazywa
      sie nalokson ( w Polsce narcan). W rosyjskich aptekach spotyka sie preparat
      wyprodukowany przez warszawska Polfę. Standardowe opakowanie nalaksonu składa
      sie z 10 ampułek o pojemności 1ml, w każdej-0,4mg preparatu.(...) Jedno
      opakowanie (10ampułek kosztuje w Rosji 130-150 rubli (18-20zł)"

- Misza proponuje zaopatrzyc sie na przyszłość. Może kiedyś bedziesz w ten sam
      sposób ratowany.Sam sobie go wtedy podasz. Bo na swoje służby nie licz. Nie
      żebym ci tego życzył, ale przezorny zawsze ubezpieczony:))

Sprawa tego nalaksony moim zdaniem jest tak banalna, że aż straszna.

Teraz przejde do sprawy autobusów, karetek i BTRów.
      s.316
      (...) Ze słów Pawłowa i Stiepaczenkowa (sanitariusze karetki) jednoznacznie
      wynika że barkowało dramatycznie lekarzy. (...) Gdyby pomoc do wszystkich
      dotarła do wszstkich zakładników, liczba ofiar byłaby mniejsza. Później władze
      twierdziły, że pod teatrem czekało w pełnej gotowości 400 karetek(!!!)
      Wystarczyło tylko zorganizować ich prace. na Dubrowce panował jednak bałagan i
      karetki tkwiły w korku.
      - Był bardzo utrudniony ruch- wspomina Pawłow.- Tam było strasznie dużo
      samochodów różnych służb. Blokowały sie nawzajem.(...)

s.318
      "GAzeta.ru" rozmawiała także z koleżanką Pawłowa, dyrektorką Centrum Medycyny
      Katastrof obwodu moskiewskiego Ludmiłą Pachomienko.
      - W pobliżu budynku teatru było ponad 300 karetek, ale w wiekszości stały
      bezczynnie- twierdzi Pachonienko- bliżej nie puszczali.
      s.319
      -Oczywiście że ofiar mogło być mniej- mówi Dymitrij (lekarz pogotowia)- Trzeba
      było zapewnić pod teatrem znacznie wiecej karetek, a nie buldożerów i BTRów.
      Nie byliśmy przygotowani na żywych.(...) (!!!)
      (...) Na ulicach przylegających do Domu Kultury stały nie tylko pojazdy róznych
      słyużb, ale także wozy pancerne oraz sprzęt budowlany.(...)
      Dymitrij znajdował sie w kolumnie 10 karetek na Wołogradzkim Prospekcie.
      "Gdy w końcu dostali wezwanie, ruszyli w strone teatru ulicą Mielnikową, ale
      natychmiast utknęli w milicyjnym kordonie- oficer milicji nie dostał rozkazu
      aby przepuścić karetki.
      -Czekaliśmy na rozkaz 10minut- opowiada Dymitrij."

Fajny bałagan w super sprawnie przeprowadzonej akcji ratunkowej....

Lekarz ten opisuje dalej że jednak znalazlo sie na miejscu pudło z
      naloksanem...tyle że nikt nie koordynował rozbienia zastrzyków...Niektórym
      podawano lek po dwa trzy razy. podsumowuje to takimi słowami: "Burdel był tam
      straszny"

A teraz sama akcja.
      Jak pamietamy gaz miał uniemożliwić terrorytom wysadzenie budynku...Ale czy to
      zrobił??

s.284
      "Po przemówieniu Barajewa zakładnicy połozyli się spać. Nie obudzili sie gdy
      ruszyła klimatyzacja i nadal śpiąc wdychali gaz.(...)
      - Nie czułam juz silnego strachu, psychika była otępiała- wspomina Irina
      Filipowa(...)
      Nie spałam, byłam w jakimś zapomnieniu(...) I nagle usłyszałam krzyki" Allach
      Akbar". Czeczeni krzyknęli tak zgodnie że zrozumiałam- zdarzy sie coś
      nidobrego. Myślałam że wylecimy w powietrze. terroryści pobiegli do wyjścia, a
      na widowni ktoś krzyknał: "Gaz".
      Inan zakładniczka twierdzi, że siedząca obok Czeczenka gdy zorientowała sie że
      zacząl sie atak krzyknęła do niej: "Oddychaj przez szmatke!". A pózniej
      dodała: "Uciekajcie stąd!"
      I dalej kolejny z zakładników:
      "- Terroryści zaczęli strzelać od razu, gdy tylko pojawiła sie gaz- mówi Mark-
      Alfowcy mieli tłumiki więc ich wystrzałów nie było słychać. terroryści zaczęli
      strzelać nerwowo. Nie była to jedna seria, a dosłownie nawałnica ognia.
      Strzelali i krzyczeli coś do siebie.
      Dalej jest nagranie z zakładniczką o nazwisku Adrianowa, która dodzwoniła sie w
      momencie ataku "Alfy" do radia "Echo Moskwy"

Adrianowa posumowuje akcje tak:
      Na pytanie co to za strzelanina odpowiada..

"Nie wiem, siedze z pyskiem pod oparciem i nie wiem. Boże! My przed chwilą
      ogladaliśmy NTW i cieszyliśmy sie. To się zaczeło z zewnątrz. Widocznie taka
      decyzję podjał nasz rząd, żeby nikt żywy stąd nie wyszedł....(...)"

Zadziwiająca wiara w Putina prawda???

s.288
      Relacjonuje Łobankow (zakładnik):
      "(...) To wszystko co zobaczyłem zlało sie w jedna myśl:GAZ! Odwróciłem głowe -
      i takie mam wrażenie ten ZCeczen dał mi butelke z wodą. Zmoczyłem sweter i
      przyłozyłem do nosa.

Nie krytykujac samego użycia gazu w akcji chciałbym zauważyć, że:
      1) Gaz nie uśpił wszstkich w tym także terrorystów.
      2) Terroryści odpowiedzieli ogniem na akcje "Alfy"
      3) Mimo zauważenia gazu i akcji "Alfy" żaden z nich nie nacisnąl przycisku od
      detonatora. Dlaczego???
      Tego nikt nie wie.....
      Nawet FSB
      s.292
      " Kilka dni po szturmie, na konferencji prasowej, na której szefowie FSB
      pokazywali dziennikarzom materiały wybuchowe, padło pytanie:"A dlaczegfo sie
      nie wysadzili???". Funkcjonariusze bezradnie rozłożyli ręce. Jak napisał jeden
      z komentatorów, nasuwa sie oczywista i jedyna odpowiedź; bo sami tak chcieli."

W oderwaniu od całej akcji ratowniczej i sposobu egocjacji ( a raczj braku
      negocjacji) Samą akcje Alfy mozna chyba uznać za udaną. Zlikwidowali wszystkich
      terrorystów. Uwolnili zakładników. Broniłbym nawet decyzji o użyciu gazu.
      Jednak akcja ratunkowa i brak próby negocjowania z zakładnikami rzuca cień na
      tę akcje.
      Najlepsze jest to, ze nkt nie poniósł konsekwencji za takie zaplanowanie akcji
      ratunkowej (a raczej brak planu).... Przepraszam zwolniono zee stanowiska
      kierownika komendy milicji połozonej najbliżej teatru.

To tak ppokrótce tyle...
      Zachęcam do poczytania książki. Bardzo interesująca.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka