Dodaj do ulubionych

Beryl - jak on się sprawuje?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 15:29
Swego czasu Program III Polskiego Radia miał taką militarystyczną audycję z
cyklu „Klub Trójki”, a prowadził ją red. Jacek Eysymont i można nawet było
zadzwonić do niego i wystąpić w eterze na żywo. Pewnego razu, w ramach serii
audycji poświęconych broni strzeleckiej padło coś o polskim Berylu. W studiu
znajdowało się wówczas, obok redaktora, dwóch ekspertów broni strzeleckiej –
no wiecie, tych samych co zawsze i wszędzie w mediach, głównie drukowanych.
Zmilczę ich nazwiska, bo towarzysz Wrzodak & Trade Unions Company bez
wątpienia nas obserwują i niech już ci dwaj eksperci nie mają podpalonych
drzwi do mieszkań.

No więc red. Eysymont pyta: „A jak to jest z tym polskim Berylem”. Na to
cisza i konsternacja. Jeden ekspert mówi: „Ja bym wolał zastosować
zasadę »Ciszej nad tą trumną«”. Drugi ekspert mówi zaś: „Ja mogę tylko
zacytować mojego przyjaciela-wysokiego rangą oficera WITU, który twierdzi, że
Beryl to pierwsza w jego wieloletniej karierze broń, o którą się pokaleczył
przy okazji jej rozbierania.” Chodziło o radosną kulturę techniczną Beryla
rodem z byłego RWPG, czyli nieogradowane szlify i tym podobne niedoróbki
frezersko-tokarsko-ślusarsko-szlifierskie.

Moje pytanie: Czy ktoś coś wie, jak te karabinki tak naprawdę się sprawują,
szczególnie w Iraku. Już wiadomo, że parzą swoją głęboką czernią (ach, ta
nieznośna fizyka) i dlatego są owijane białymi bandażami. Ale czy jest gdzieś
do przeczytania jakiś konkret bardziej techniczny na temat doświadczeń z
eksploatacji Beryli? I nie chodzi mi o ugrzecznione materiały prasy quasi-
wojskowej wydawanej przez cywilów.
Obserwuj wątek
    • being28 Re: Beryl - jak on się sprawuje? 05.12.03, 15:47
      Temat byl juz walkowany na forum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=6323659&a=6323659
      Jedni pisza, ze jest super tylko costam, inni, ze jest gratem:)
    • Gość: bumbum Re: Beryl - jak on się sprawuje? IP: *.radio.com.pl 05.12.03, 18:56
      Red. Ejsmond prowadził tę audycje z kolegą. Pamięta ktoś jeszcze te czasy?

• Gość: Cattaraugus Re: Beryl - jak on się sprawuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 19:10
        No więc właśnie ja - 42-latek - pamiętam. Tylko, cie choroba, kolegi nie
        pamiętam, choć to mógł być "Trójkowy" redaktor-strzelec... Wiśniewski?
        • Gość: Cattaraugus A może to Pan, bo domena "radio.com.pl" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 19:15
          Jeśli to PAN, to serdecznie pozdrawiam, bo byłem miłośnikiem tej audycji
          • Gość: Cattaraugus ...albo Piotr Paszkowski...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 21:52
            ...a w każdym razie ktoś z tej ukochanej przez wszystkich "Trójki", a nie z tej
            obecnej paczki pod rządami obecnego długowłosego pana i władcy.

Ale jeśli to PAN, albo miał Pan z tamtą audycją coś wspólnego to jeszcze raz
            wyrazy szacunku, sympatii i... najlepsze życzenia już na Boże Narodzenie.
            • Gość: Cattaraugus A z redaktorem Ejsmondem mam wspólną znajomą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 22:04
              ...pewną panią z Bemowa, która do dziś wspomina niesfornego jamniczka Pana Jacka
    • Gość: zwiadowca Re: Beryl - jak on się sprawuje? IP: *.marwit.gliwice.pl 05.12.03, 22:14
      O Berylu srdnie mam zdanie - wiele tam niedorobek, ale jakosci spodziewalbym
      sie raczej znosnej.

Natomiast co do trUjki: ciszej nad ta trumna panowie... Niedawno minely 3 lata
      od rozpoczecia morderstwa najlepszego radia na swiecie :-[ I wcale to nie jest
      nostalgia za czasami kiedy bylem piekny i mlody, bo dalej taki jestem ;-)
      • Gość: Cattaraugus Zwiadowco! Bratnia duszo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 22:18
        Załóżmy nowy wątek lobbingowy na rzecz przywrócenia tej audycji, a poza tym
        absolutna zgoda - telewizyjny redaktor z Moskwy zostawił gruzy i zgliszcza z
        najlepszego Radia świata. Piłkarzyk skubany...
        • Gość: zwiadowca Re: Zwiadowco! Bratnia duszo... IP: *.marwit.gliwice.pl 05.12.03, 22:34
          Zajrzyj na forum radio, kiedys sie tam udzielalem jako chemik (nie moglo
          byc "zwiadowca" bo w tamtych czasach przyjmowalo nicki do 8 liter). Byla akcja
          protestacyjna w Tajniaku (www.tajniak.pl), teraz tez istnieja jeszcze strony
          osieroconych sluchaczy, odbyl sie nawet pogrzeb Trojki, sluchacze wysylali
          setki maili (ja tez) Nic to nie dalo... A Laskowski to tylko pionek, podobnie
          jak kiedys Olszanski. Tym wszystkim kreci niejaki Eugeniusz Smolar. Dlugo by o
          tym pisac...
          • Gość: Cattaraugus Re: Zwiadowco! Bratnia duszo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 22:48
            Byla akcja
            > protestacyjna w Tajniaku (www.tajniak.pl)

Znam, znam, zaprzyjaźniony redaktor z "Polski Zbrojnej" mnie tam wciągnął. My
            tu tak pieprzymy o tych militariach, ale my kulturalni ludzie jesteśmy,
            skądinąd.
            • Gość: zwiadowca Re: Zwiadowco! Bratnia duszo... IP: *.marwit.gliwice.pl 05.12.03, 23:06
              Ja musze sie przyznac, ze od czasu upadku Trojki chamieje... Trojka dostarczala
              mi strawy kulturalnej, ale Trojka przerodzila sie w trUjke, a ja zostalem jak
              sierota na lodzie. Nie stac mnie na kupowanie nowych ciekawych plyt (starych
              tez). Dawniej wystarczylo sluchac Trojki i wszystko sie wiedzialo, wiele sie
              slyszalo ciekawych rzeczy. A teraz trzeba sleczec po nocach z powiekami na
              zapalkach ;-/
              • Gość: Cattaraugus Ja też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 23:19
                Gość portalu: zwiadowca napisał(a):

> Ja musze sie przyznac, ze od czasu upadku Trojki chamieje... Trojka
                dostarczala
                >
                > mi strawy kulturalnej, ale Trojka przerodzila sie w trUjke, a ja zostalem jak
                > sierota na lodzie. Nie stac mnie na kupowanie nowych ciekawych plyt (starych
                > tez). Dawniej wystarczylo sluchac Trojki i wszystko sie wiedzialo, wiele sie
                > slyszalo ciekawych rzeczy. A teraz trzeba sleczec po nocach z powiekami na
                > zapalkach ;-/

Wyjąłeś mi to z klawiatury
    • Gość: . A JEDNAK SKANDAL i DZIADOSTWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 11:32
      Wadliwa broń polskich żołnierzy w Iraku

IAR za "Życiem Warszawy" 29-06-2004,
      ostatnia aktualizacja 29-06-2004 07:44

Polscy żołnierze w Iraku i Afganistanie mają na wyposażeniu wadliwy karabin
      automatyczny beryl. Podczas ćwiczeń rozpadają sie przełączniki ognia, a bez
      tego broń nie strzela - czytamy w "Życiu Warszawy".

Kapitan Józef Reszka, oficer odpowiedzialny za zaopatrzenie w bazie Bagram
      potwierdził, że zdarza się przypadki zacinania się broni. Sygnały o kłopotach
      docierają także do producenta, firmy Łucznik. Tomasz Chendkiewicz z działu
      konstrukcyjnego uspokaja jednak, że problemy mogą dotyczyć jedynie starszych
      wersji karabinka.

Przewodniczący sejmowej komisji obrony narodowej Stanisław Janas
      powiedział "Życiu Warszawy", że są to bardzo niepokojące informacje. Dodał, że
      do tej pory słyszał tylko, że beryle nagrzewają się i trzeba je obwiązywać
      bandażami. Stanisław Janas obiecał, że natychmiast zwróci się do Ministerstwa
      Obrony Narodowej o wyjaśnienie sprawy.
      • Gość: Zulu Re: A JEDNAK SKANDAL i DZIADOSTWO IP: *.fornfyndet.se 29.06.04, 14:35
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=13809749&v=2&s=0
        Witaj Cattaraugusie,
        pod tym adresem znalazlem rozne opinie o berylu.
        Pzdr.Zulu
    • Gość: zwiadowca Re: Beryl - jak on się sprawuje? IP: *.atofina.com 29.06.04, 16:15
      Dobrze, ze udalo sie ten watek odgruzowac :-) Szkoda, ze z takiego powodu. No
      coz, przeczytalem swoj post sprzed miesiecy - spodziewalem sie znosnej jakosci,
      a tu masz! Moze jednak lepiej jakas licencja albo otwarty przetarg?
      • wielki_czarownik Dajmy czas 29.06.04, 18:05
        Nie od razu Kraków zbudowano. Wcześniej nie pamiętam aby takie problemy zgłaszano. Wystąpiły teraz i to w najstarszych egzemplarzach Beryla. Dajmy im więc czas na poprawienie broni.
        • dreaded88 Czas... 29.06.04, 18:27
          Wydaje mi się, że takie jaja w broni, bardzo niewiele odbiegającej od zwykłego
          AK (kaliber, kolba, trochę plastików, co jeszcze?), którego fabryka tłukła
          niemal 40 lat, są lekką przesadą. Tak można od biedy tłumaczyć WISTa, który,
          czego by o nim nie powiedzieć, był nową konstrukcją, projektowaną od podstaw.
        • Gość: sad Re: Dajmy czas IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.06.04, 08:36
          czarownik powiedz"dajmy czas" chłopakom którzy mogą zginąć przez to że ktoś
          zrobił kolejny przekręt na gównie
          • Gość: Pzl Re: Dajmy czas IP: *.interkam.pl / *.interkam.pl 30.06.04, 09:41
            Bron najlepiej sie testuje w walce. Dlatego WC ma racje dajmy czas a na wnioski
            wojska fabryka powinna szybko zareagowac modyfikujac karabin.
            • adrzewoj A tymczasem? 30.06.04, 10:45
              Czy mamy coś dla naszych żołnierzy w miejsce zawodzących berylów? Ich nowsze
              wersje? Stare AKM?
              Co można zrobić już teraz?

Pozdrawiam
              • Gość: ed_ Re: A tymczasem? IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 30.06.04, 15:10
                Zamówić G-36, albo najlepiej licencję z linią technologiczną jak w Hiszpanii.
      • Gość: SAGGER a co sądzicie o AK-101? IP: 80.51.247.* 30.06.04, 10:38
        on też strzela 5,56x45
        • wielki_czarownik Re: a co sądzicie o AK-101? 30.06.04, 10:43
          Są pewne wątpliwości co do jego niezawodności. W teorii broń świetna ale teoria to jedno a praktyka drugie.
    • cattaraugus Ergonomia?! Gdzie i jaka?! 30.06.04, 11:15
      Gość portalu: zwiadowca napisał:
      > No tak, do marnej ergonomii dochodza problemy jakosciowe. No pieknie,
      > pieknie... Nigdy nie mialem o tej broni dobrego zdania.
      --------------------------------------------------------------------------------

Ano właśnie. Nie trzeba być absolwentem Wydziału Wzornictwa Przemysłowego ASP,
      aby nóż się w kieszeni otwierał na widok chwytu Beryla. Czy radomscy ludzie
      niczego się nie uczą? O ergonomii chwytów broni długiej to mogą coś powiedzieć
      twórcy Thompsona albo M16, ale nie Beryla z tą postkałasznikowowską prostacką
      częścią chwytową.
    • Gość: zwiadowca Re: Beryl - jak on się sprawuje? IP: *.atofina.com 30.06.04, 12:22
      Do tego tragicznego chwytu dodam nienajlepsza kolbe, beznadziejny celownik
      (otwarty, skalowany co 100 m), oddzielny bezpiecznik i przelacznik rodzaju
      ognia (dodatkowo brak dostosowania dla strzelcow leworecznych)... A co do tego
      przelacznika - to, ze sie teraz rozlatuje moze nawet nie byc kwestia jakosci
      wykonania tylko wady konstrukcyjnej. Najpewniej na cos dzialaja takie a nie
      inne sily i to cos sie lamie, bo nie jest odpowiednio zaprojektowane. Niemniej
      jednak niezaleznie od przyczyny skutek pozostaje ten sam - niesprawana,
      niepewna bron. Serdecznie wspolczuje naszym chlopcom...

A moze jednak G36 / G36K ?
      • Gość: Słoju Re: Beryl - jak on się sprawuje? IP: *.tele2.pl 30.06.04, 12:30
        Bardzo rozsądna propozycja, jakoś Hiszpanie zapomnieli o swojej dumie i kupili
        licencję od Niemców (dokładnie to chyba własność brytyjskiego Royal Ordnance).
        Z drugiej strony juz sobie wyobrażam, teraz przy rychłych kolejnych wyborach te
        ryki na temat niszczenia polskiego przemysłu, myśli technicznej i wypowiedzi
        pseudoinżynierów z Radomia, że według nich to świetna broń.
        pzdr
        • cattaraugus Tow. Wrzodak na pewno wie lepiej 30.06.04, 12:48
          Gość portalu: Słoju napisał(a):

> Bardzo rozsądna propozycja, jakoś Hiszpanie zapomnieli o swojej dumie i
          kupili
          > licencję od Niemców (dokładnie to chyba własność brytyjskiego Royal
          Ordnance).
          > Z drugiej strony juz sobie wyobrażam, teraz przy rychłych kolejnych wyborach
          te
          >
          > ryki na temat niszczenia polskiego przemysłu, myśli technicznej i wypowiedzi
          > pseudoinżynierów z Radomia, że według nich to świetna broń.
          > pzdr
          --------------------------------------------------------------------------------

Wyjąłeś mi to z ... no nie, nie z ust, z klawiatury.

Numer jest rzeczywiście niemal identyczny z hiszpańskim. Ale niech ktoś
          spróbuje coś z tym zrobić!. Zaraz wyjdą z nor tacy "mężowie stanu" jak Wrzodak,
          Pęk, Giertych i zlana parfumą szumowina w rodzaju Leppera. Na "prawdziwych
          Polaków" zawsze można liczyć :-))
          Natychmiast usłyszymy, że agenci NATO/EU/żydowskiego kapitału (niepotrzebne
          skreślić) chcą zniszczyć FB Radom.
          • jack_ryan Re: Tow. Wrzodak na pewno wie lepiej 30.06.04, 13:04
            Tak sobie myślę, że przyczyną kłopotów może być intensywna eksploatacja i
            tamtejsze warunki klimatyczne. Te karabinki są już tam półtora roku i pewnie
            się je eksploatuje znacznie bardziej niż w kraju. Może to i lepiej że teraz
            wychodzą wszystkie wady sprzętu o których inaczej byśmy nigdy się nie
            dowiedzieli. A co robić teraz - poprawić błędy konstrukcyjne, a jeśli się nie
            da to rzeczywiście trzeba się rozglądnąć za innym modelem.
            • cattaraugus Inaczej testować 30.06.04, 13:16
              jack_ryan napisał:

> Tak sobie myślę, że przyczyną kłopotów może być intensywna eksploatacja i
              > tamtejsze warunki klimatyczne. Te karabinki są już tam półtora roku i pewnie
              > się je eksploatuje znacznie bardziej niż w kraju.

* To wszystko prawda, ale żołnierze nie mogą płacić swoim bezpieczeństwem za
              brak odpowiedniego systemu testowania broni. Fakt, nie jesteśmy UK z poligonami
              i w Belize, i w Arktyce, ale można inaczej zorganizować system testowania broni
              strzeleckiej.

> Może to i lepiej że teraz
              > wychodzą wszystkie wady sprzętu o których inaczej byśmy nigdy się nie
              > dowiedzieli.

* Moim zdaniem, wybacz, to nie "lepiej", ale po prostu skandal.
        • dreaded88 Re: Beryl - jak on się sprawuje? 30.06.04, 13:05
          RO już chyba nie jest właścielem HK.

Myśl techniczna w Berylu w wielkiej mierze wszak sowiecka, więc strata
          prestiżowa niewielka.

Niechby był i G-36, byle naprawdę produkowany na licencji, a nie składany z
          elementów przywiezionych z Reichu.

Nasi mogliby zaprojektować doń inne osłony termiczne lufy, bo te, które są,
          ponoć nie zapobiegają parzeniu rąk, jakiś ładny kolor i nawet nazwać produkt po
          swojemu ;-)
          • cattaraugus Ale FB podobno pracuje na nowym kbk...? 30.06.04, 13:11
            ... czy to tylko pogłoski, że tam powstaje całkowicie nowa konstrukcja?
            • dreaded88 Re: Ale FB podobno pracuje na nowym kbk...? 30.06.04, 13:48
              Ma być ponoć wz.04 - ale to nowa wersja Beryla, którą mają zaprezentować razem
              z rkm wz.03. Tyle wiem, REMOV ostatnio coś tajemniczy ;-)
              • Gość: Słoju Re: Ale FB podobno pracuje na nowym kbk...? IP: *.tele2.pl 30.06.04, 14:14
                RKM wz. 03 co to za cudo, jakaś daleko posunięta modyfiakcja sowieckiej
                konstrukcji?
                Optymalny układ to zakup licencji, jak nie od niemców to może od izraelczyków
                na produkcję Tavora, oni są dość otwarci na eksport technologii, tym bardziej,
                że jego konstruktor IMI, sukcesów eksportowych poza Indiami jak na razie nie
                notuje. Można oczywiscie zastrzec modyfikację i maksymalną polonizację produkcji
                ale to zależy od zw. decydentów a tu doświadczenia są marne (offset na F16 nie
                chodzi, na Patrie i Spikea to śmiech na sali, zwłaszcza jego wartość)
                pzdr
                • Gość: REMOV 5,56mm rkm wz.03S/D IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 04.07.04, 12:37
                  5,56mm ręczny karabinek maszynowy wz.2003, to broń, nad którą rozpoczęto prace
                  kilka lat temu, pod koniec 1998 roku. Później przyznano na to grant z KBN i
                  sprawa nabrała tempa. Po prostu polski Minimi, zasilany taśmowo oraz
                  magazynkowo (magazynki z Beryla), szybkowymienna lufa etc. Występuje w dwóch
                  odmianach wz.03S oraz wz.03D (Desantowy). Zdjęcia są opublikowane w nowym
                  numerze "Myśli Wojskowej".
                  • Gość: Słoju Re: 5,56mm rkm wz.03S/D IP: *.tele2.pl 06.07.04, 14:36
                    Dzięki za info. Gdzie można poczytać Myśl Wojskową, czy Centralna Biblioteka
                    Wojskowa, będzie ja mieć w swoich zbiorac?
                    pzdr
                    • Gość: REMOV Re: 5,56mm rkm wz.03S/D IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 06.07.04, 14:54
                      www.rcw.pl/pdf/20043/20_Wozni.pdf
                      Opis i zdjęcia rkm wz.03S/D
                      • Gość: zwiadowca Re: 5,56mm rkm wz.03S/D IP: *.marwit.gliwice.pl 06.07.04, 21:19
                        No coz - znowu dali mi powod do krytyki. Stanowczo zbyt duza jest masa tej
                        broni, jedyny zysk to mniejsza masa amunicji (PKM 2000 tez wazy 7.5 kg). Do
                        tego tepy upor w stosowaniu otwartego celownika skalowanego co 100 m i brak
                        wyciagania wnioskow z doswiadczen innych (plastikowa skrzynka zamiast miekkiego
                        pokrowca), beznadziejny chwyt i w zasadzie niepotrzebne a komplikujace bron i
                        dodajace masy zasilanie magazynkowe (zaden z amerykanskich zolnierzy nie
                        przypomina sobie koniecznosci uzycia tego patetntu w M249 w walce). Nie
                        spodziewalbym sie tez cudow w kwestii ogolnej kultury technicznej. Moj werdykt:
                        moze byc niezle, ale wymaga poprawek.
                        • Gość: kto Re: 5,56mm rkm wz.03S/D IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 15.07.04, 15:41
                          Zgadzam się co do masy 7, 5 kg plus amunicja to za dużo. Biegałem z
                          PKM - ręce aż do ziemi. Jesli ma być używany przez jednego
                          żolnierza - za cięzki, jeśli przez dwóch na szczeblu drużyny - nie ma
                          racji bytu jeśli jest PK albo jego klon UKM-2000
              • Gość: asimo2 Re: Ale FB podobno pracuje na nowym kbk...? IP: *.hipernet.ras.pl 30.06.04, 21:53
                "REMOV ostatnio coś tajemniczy "
                oto nowe wieści od REMOVa w sprawie nowego (?) beryla
                www.p-m-m.prv.pl/pozdrowienia
                • Gość: asimo2 sprostowanie IP: *.hipernet.ras.pl 30.06.04, 21:54
                  oczywiście :

www.p-m-m.prv.pl/
      • Gość: bugim Re: Beryl - jak on się sprawuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 13:58
        G36 ma się do beryla jak H&K USP do Wista 94.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka