rpg_7 09.05.09, 21:45 Witam, mam pytanie: czy do armii izraelskiej powoływani są arabowie - obywatele tego państwa? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosze_zblisko_daleka Re: armia Izraela 10.05.09, 16:10 Oczywiscie. Dla arabow nie jest to obojazkowo, tylko na ochotnika. A) Druzy - znajduja sie w kazdej jednosce. Oficerowie doszli do rangi pulkownik i moze wiecej. B) Czerkesi, tak samo. C) Beduini, tez. Przez ich kwalifikacje na pustyni to znajduja sie w jednostkach strazy granicznej. D) Arabowie wyznania katolickiego, ale malo. E) Arabowie wyznania muzulmanskiego o ile ja wiem nie ma.. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: armia Izraela 10.05.09, 16:30 A jaki jest satus mniejszości narodowych w Izraelu? Wiemy już, że służba wojskowa dla nie-Żydów nie jest obowiązkowa. A co z prawami obywatelskimi? Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: armia Izraela 11.05.09, 07:52 Status jest jak w kazdym demokratycznym kraju. Maja prawo do wyborow (kobiety tez... ;-) ) Uczyc mogoga co pragna. Dostaja te same socjalne warunki jak ja. Ale jest w tym duza kwestia... A) Muzulmanie prawie nie placa podatki. B) W ich miejscach panuja "Chamula" to znaczy rodzina, ktora opanuje cala miejscowosc. Oni tylko pomagaja "swoim". Tak wychodzi ze miejsca sa nie zadbane, duzo brudu i smieci. Rzad prawie nie wtraca sie (demokracja) az przychodza ludzie i prosza pomoc rzadowy. Wtedy rzad wysyla urzednika swojego, ktory probuje prowadzic miasteczko. Nieraz rodzina co nie ma juz moznosci prowadzic, podpalaja samochody i biura. Nieraz nawet strzelai do urzednika i grozili smierca. Po takiej "goscinnosci" dlugo urzednicy nie moga wytrzymac i biora nogi.. C) Oni ucza w szkolach wedlug ich tradycji i w jezyku arabskim. podreczniki sa inspektowane przez rzad. Nie tak chcemy zeby w kraju dzieci uczyli sie ze Zydzi maja rogi i ogony, jest dosyc w mediach sasiedzkich... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: armia Izraela 11.05.09, 16:22 > A) Muzulmanie prawie nie placa podatki. Nie płacą podatków bo są zwolnieni, czy to ich własna "inicjatywa"? Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: armia Izraela 11.05.09, 16:48 Oprocz prezydenta panstwa wszyscy potrzebuja placic. Oni udawaja "greka"... Jest zydowskie przyslowie: "kiedys spytali jednego co nie placi podatki, dlaczego wlasciwie nie placi. Odpowiedzial ze on rzuca pieniadze do gory co zostanie sie tam to pojdzie do Pana, co spadnie bedzie jego..." Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: armia Izraela 11.05.09, 16:55 No tak, ale jeden Żyd powiedział: "Bogu co boskie, a Cesarzowi co cesarskie". Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: armia Izraela 11.05.09, 16:58 mosze_zblisko_daleka napisał: > Oprocz prezydenta panstwa wszyscy potrzebuja placic. Oni udawaja "greka"... > Jest zydowskie przyslowie: > "kiedys spytali jednego co nie placi podatki, dlaczego wlasciwie nie placi. > Odpowiedzial ze on rzuca pieniadze do gory co zostanie sie tam to pojdzie do > Pana, co spadnie bedzie jego..." :)) O kurcz, to naprawde zydowskie powiedzenie :) Odpowiedz Link Zgłoś