bmc3i 27.07.09, 09:39 Pakistan ktory chce kupic 3 nowe U-214, ma juz dosc niemeickich opóźnień. Tak bardzo, ze rozważa rezygnacje z nich, i kupno okretów od Francuzów lub Szwedów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grogreg Re: Pakiestanskie problemy z Niemcami, w spr. U-2 27.07.09, 10:17 A na jakim etapie są te niemieckie 214? Pytam bo jakoś nie sądzę aby i Szwedzi i Francuzi mieli gotowe, czy nawet zaczęte okręty do zaoferowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Pakiestanskie problemy z Niemcami, w spr. U-2 27.07.09, 10:34 grogreg napisał: > A na jakim etapie są te niemieckie 214? > Pytam bo jakoś nie sądzę aby i Szwedzi i Francuzi mieli gotowe, czy nawet > zaczęte okręty do zaoferowania. tego nie wiem, ale gdy Pakistanczycy rozmwiali z Niemcami, Sarkozy specjalnie polecial do Pakistanu, oferujac modernizacje posiadanych przez Pakistan okretów oraz inweestycje francuskiego przemyslu samochodowego, jelsi Pakistan kupi okrety od Francuzoew. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Pakiestanskie problemy z Niemcami, w spr. U-2 28.07.09, 11:40 No Francja juz pomagala pakistanowi w budowie OP. A to tak dodatkowo:) wyborcza.pl/1,91446,6866115,Pakistan__MSZ__Indie_zagrazaja_pokojowi_w_regionie.html Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Pakiestanskie problemy z Niemcami, w spr. U-2 27.07.09, 12:00 bmc3i napisał: > Pakistan ktory chce kupic 3 nowe U-214, ma juz dosc niemeickich opóźnień. Tak > bardzo, ze rozważa rezygnacje z nich, i kupno okretów od Francuzów lub Szwedów. Nie tylko oni mają problemy z niemieckimi ubotami i chca pozyskac francuskie: www.altair.com.pl/start-2474 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 doswiadczenie dla nas 27.07.09, 14:41 Sława! Jak widac skoro na takie okrety satc i Turków i Pakista}czyków to tym bardzie stac i nas. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: doswiadczenie dla nas 27.07.09, 14:48 ignorant11 napisał: > Sława! > > Jak widac skoro na takie okrety satc i Turków i Pakista}czyków to > tym bardzie stac i nas. > > Forum Słowiańskie > gg 1728585 Ja okreslilbym to doswiadczenie inaczej - moze nie warto w ogole myslec o niemieckich okretach tej klasy dla PMW, jesli rozne karje maja zastrzezenia do realizacji kontraktow przez Niemcy? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: doswiadczenie dla nas 27.07.09, 15:11 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > Sława! > > > > Jak widac skoro na takie okrety satc i Turków i Pakista}czyków to > > tym bardzie stac i nas. > > > > Forum Słowiańskie > > gg 1728585 > > > Ja okreslilbym to doswiadczenie inaczej - moze nie warto w ogole myslec o > niemieckich okretach tej klasy dla PMW, jesli rozne karje maja zastrzezenia do > realizacji kontraktow przez Niemcy? Sława! Przestań bo jorl/misza hitlerowiec/stalinowiec zapłacze sie... :)) Zreszta ja o tym własnie, trzeba porównac i konstrukcje i reputacje producentów i wybrac cos dla nas... Skoro potrafia i Grecy i Turcy i Pakistańczycy, to my tym bardziej... Tymczasowo ratuja nas Kobeny i nieszczesna warszawianka Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: doswiadczenie dla nas 28.07.09, 14:44 > Ja okreslilbym to doswiadczenie inaczej - moze nie warto w ogole myslec o > niemieckich okretach tej klasy dla PMW, jesli rozne karje maja zastrzezenia do > realizacji kontraktow przez Niemcy? Ostatnio właśnie zastanawiałem się nad tym. O koniecznym wyborze jakiegoś typu OP dla naszej marynarki wojennej. Niedawno jeszcze optowałem za niem. rozwiązaniem (U-212, U-214) tej problematyki. Jednak niepokojąco wiele pojawia się doniesień na temat fuszerki odwalanej w niem. stoczniach lub w miejsowych, w krajach produkujących u siebie te okręty na licencji. Zastanawia mnie to, w czym tkwi problem? Niemożność utrzymania tak wysokiego reżimu technologicznego jak w Niemczech, czy próba pozbycia się wadliwych kadłubów, części, podzespołów krajom 3 świata? Obawiam się, że próbowano by to powtórzyć w przypadku Polski, skoro nawet doszło do tak ostrego sporu z Grecją. Krajem, bądż co bądż, sojuszniczym i partnerskim w aspekcie NATO oraz UE. W każdym razie, jakich to konkurentów mamy na rynku? Francuskie Ametysty i szwedzkie Gotlandy? Osobiście zaczynam marzyć o nowych, franc. Barracudach. Co prawda mają napęt atomowy, będą to jednak klasyczne okręty myśliwskie. Zastanawiam się, czy obsługa i serwis tego typu nowoczesnej jednostki nie byłyby o wiele tańsze od tych z klasycznym napędem? Mam na myśli okres kilkudziecięcioletni użytkowania, kwestia paliwa atomowego i pózniejszego demontażu siłowni. Jak to obecnie wygląda u najnowocześniejszych OP? Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: doswiadczenie dla nas 28.07.09, 14:48 Oczywiście, uprzedzają krytykę, wyjaśniam, że tematyka OP jest dla mnie wielce amatorska. Czy w ogóle okręty z napędem atomowym byłyby dobrym rozwiązaniem na Bałtyk? Oczywiście, myśliwskie i tak ultranowoczesne, jak budowane franc. Barracudy. Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: doswiadczenie dla nas 28.07.09, 14:52 Linki: www.defenseindustrydaily.com/frances-future-ssns-the-barracuda-class-02902/ www.defenseindustrydaily.com/images/SHIP_SSN_Barracuda_Cutaway_lg.jpg www.dcnsgroup.com/barracuda.html Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: doswiadczenie dla nas 28.07.09, 14:56 dirloff napisał: > Zastanawiam się, czy obsługa i serwis tego typu nowoczesnej jednostki nie byłyb > y > o wiele tańsze od tych z klasycznym napędem? Mam na myśli okres > kilkudziecięcioletni użytkowania, kwestia paliwa atomowego i pózniejszego > demontażu siłowni. Jak to obecnie wygląda u najnowocześniejszych OP? owszem, uzywanie jest tanie - Virginie "tankowane" są tylko raz w cyklu zycia, czyli na jakies 20-30 lat. A pozniej jak wszytskie okrety demontuje sie sekcje, a sekcja reaktora idzie na specjalne skaldowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: doswiadczenie dla nas 28.07.09, 15:07 > owszem, uzywanie jest tanie - Virginie "tankowane" są tylko raz w cyklu zycia, > czyli na jakies 20-30 lat. A pozniej jak wszytskie okrety demontuje sie sekcje, > a sekcja reaktora idzie na specjalne skaldowisko. Ok, a coś więcej o sensowności takiego rozwiązania na Bałtyk. O jakości wyciszenia siłowni atomowych względem klasycznych nowoczesnych pokroju Gotlanda lub U-214? PS. Alternatywa dla Barracudy w postaci Scorpene:) www.dcnsgroup.com/surface-combatants/ssks/scorpene.html Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 08:23 No to po kolei po pierwsze tu najwiecej napisalby chyba Cossack imoze bekrut:) po drugie okret atomowy na baltyk?bez zartow,dla niektorych nasz Orzel jest za duzy. po trzecie-nowoczesny okret jak najbardziej,nie sa one raczej szczegolnie drogie w utrzymaniu,z systemem napedowym AIP ich mozliwosci zblizaja sie do atomowych OP. po czwarte Matrek pisze ze uzytkowanie Virginii jest tanie-mozliwe,nie wiem,ale koszty zakupu po prostu musza byc o wiele wieksze(pomijajac to czy ktos by nam w ogole sprzedal OP z napedem atomowym,to jest chyba jakos ograniczone-na pewno w stosunku do SSBNow-,wiec musielibysmy sami pewnie go budowac z ewentualnapomoca). O Scorpene chyba oparto projekt tego pakistanskiewgo OP,ktory zdaje sie oparty jest o zwykly OP ale ma miec reaktor? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 10:56 browiec1 napisał: > No to po kolei > po pierwsze tu najwiecej napisalby chyba Cossack imoze bekrut:) > po drugie okret atomowy na baltyk?bez zartow,dla niektorych nasz Orzel jest za > duzy. > po trzecie-nowoczesny okret jak najbardziej,nie sa one raczej szczegolnie drogi > e > w utrzymaniu,z systemem napedowym AIP ich mozliwosci zblizaja sie do atomowych > OP. No, to bardzo kontrowersyjna teza browiec. Przede wszystkim, okrety z napedem konwencjonalnym nigdy nie beda dysponowaly taką mocą jak atomowe. To w ogole nieporownywalne wielkosci, co ma duzy wplyw na zdolnosci bojowe. Po drugie, AIP zapewnia mozliwosc np. dwutygornidowego plywania w zanurzeniu, ale z predkoscia paru wezlow zaledwie, czyli predkosci nieporownywalne z nowoczesnymi op z napedem atomowym, ktore bezglosnie plywaja z predkosciami 20 wezlow i wiecej. > po czwarte Matrek pisze ze uzytkowanie Virginii jest tanie-mozliwe,nie wiem,ale > koszty zakupu po prostu musza byc o wiele wieksze(pomijajac to czy ktos by nam > w > ogole sprzedal OP z napedem atomowym,to jest chyba jakos ograniczone-na pewno w > stosunku do SSBNow-,wiec musielibysmy sami pewnie go budowac z ewentualnapomoca > ). Virginia to koszt 2 mld dol. > O Scorpene chyba oparto projekt tego pakistanskiewgo OP,ktory zdaje sie oparty > jest o zwykly OP ale ma miec reaktor? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 11:35 Ale powiedz szczerze-widzsz atomowy OP plywajacy 20 wezlow po Baltyku? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 11:53 browiec1 napisał: > Ale powiedz szczerze-widzsz atomowy OP plywajacy 20 wezlow po Baltyku? W ogole sie na ten temat nie wypowiadam. Inna sprawa jest natomiast to, ze Flota Bałtycka utrzymywala na Baltyku atomowe op. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 13:05 Ale to chyba jeszcze w czasie Zimnej Wojny,kiedy i Flota Baltycka miala dosc konkretne zadania.My mamy troche inne cele niz Rosjanie. Co do samych okretow-jak pisalem skoro nawet Orzel jest ponoc dla niektorych za duzy,a raczej baltyk za plytki...Mysle ze w stosunku do Polski podobna jest sytuacja jak z Iranem-ich najskuteczniejsza bronia morska przeciw silnemu przeciwnikowi moglyby byc ciche konwencjonalne OP. Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 13:15 > No to po kolei > po pierwsze tu najwiecej napisalby chyba Cossack imoze bekrut:) > po drugie okret atomowy na baltyk?bez zartow,dla niektorych nasz Orzel jest za > duzy. > po trzecie-nowoczesny okret jak najbardziej,nie sa one raczej szczegolnie drogi > e > w utrzymaniu,z systemem napedowym AIP ich mozliwosci zblizaja sie do atomowych > OP. > po czwarte Matrek pisze ze uzytkowanie Virginii jest tanie-mozliwe,nie wiem,ale > koszty zakupu po prostu musza byc o wiele wieksze(pomijajac to czy ktos by nam > w > ogole sprzedal OP z napedem atomowym,to jest chyba jakos ograniczone-na pewno w > stosunku do SSBNow-,wiec musielibysmy sami pewnie go budowac z ewentualnapomoca > ). > O Scorpene chyba oparto projekt tego pakistanskiewgo OP,ktory zdaje sie oparty > jest o zwykly OP ale ma miec reaktor? Oczywiście, nie pomyślałem nawet o okrętach produkcji amer., lecz wyłącznie o właśnie budowanych franc. Barracudach. To będą okręty myśliwskie, nie boomery. Nikt rozsądny nawet by nie pomyślał o boomerze dla Polski. Jesteśmy, wraz z Francuzami, państwami sojuszniczymi w ramach NATO i partnerskimi w ramach Unii Europejskiej. O ile się nie mylę, to żabojady mają montować na tych OP zupełnie nowe, nowoczesne reaktory atomowe. Dlaczegoby, hipotetycznie, nie mogli/chcięli Polsce, za odpowiednią sumę i jakąś formę bliższego partnerstwa polityczno-wojskowo-gosp. ich nie sprzedać? Zapewne i tak cały serwis i obsługa tych reaktorów odbywałyby się we Francji, z Breście. Czy któryś z Was orientuje się, ile, w przybliżeniu, mogłaby kosztować OP Barracuda? 2 mld euro? Zast. mnie relacja cenowa między tymi franc. okrętami a amer. Virginią. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 13:41 Matrek pisal ze Virginia kolo 2 mld dolcow. Co dotematu-ja tez nie myslalem o SSBN,az tak na glowe nie upadlem;) Po prostu nie wiem jak wyglada kwestia udostepniania technologii nuklearnych,szczegolnie wojskowych.A ogolnie to szczerze mowiac watpie aby Francuzi udostepniali za granice cos co dopiero wprowadzaja do floty.Moze barracude ale konwencjonalna,"atomowa" watpie.Pomijajac juz sens atomowego OP na baltyku. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 10:59 dirloff napisał: > > owszem, uzywanie jest tanie - Virginie "tankowane" są tylko raz w cyklu z > ycia, > > czyli na jakies 20-30 lat. A pozniej jak wszytskie okrety demontuje sie s > ekcje, > > a sekcja reaktora idzie na specjalne skaldowisko. > > Ok, a coś więcej o sensowności takiego rozwiązania na Bałtyk. O jakości > wyciszenia siłowni atomowych względem klasycznych nowoczesnych pokroju Gotlanda > lub U-214? Nie wiem. Pisze sie o bardzo cichych nowoczesnych okretach podwodnych, ale nie wiem jak wypada porownanie ich stealth z wyciszeniem nowoczesnych atomowych op. Powinienem na dniach dostac ksiazke poswiecona technologiom podwodnym, wtedy napisze coś na ten temat. > > > PS. Alternatywa dla Barracudy w postaci Scorpene:) > > www.dcnsgroup.com/surface-combatants/ssks/scorpene.html Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 11:44 Pisze sie o bardzo cichych nowoczesnych okretach podwodnych, ale nie > wiem jak wypada porownanie ich stealth z wyciszeniem nowoczesnych atomowych op. > Powinienem na dniach dostac ksiazke poswiecona technologiom podwodnym, wtedy > napisze coś na ten temat. Wiadomo atomowy okręt podwodny to jednak znacznie większa moc! W konwencjonalnych chodzą Ci cichutkie silniczki elektryczne. W przypadku atomowych masz reaktor ( pompy cyrkulacyjne) teraz są pewnie bardzo nowoczesne cichutkie itp ale do tego dochodzi Ci turbina parowa o mocy kilkudziesięciu tys koni mechanicznych, przekładnie itp. Trzeba to wszystko odpowiednio odizolować zminimalizować drgania itp/ Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 11:55 berkut1 napisał: > Pisze sie o bardzo cichych nowoczesnych okretach podwodnych, ale nie > > wiem jak wypada porownanie ich stealth z wyciszeniem nowoczesnych > atomowych op. > > Powinienem na dniach dostac ksiazke poswiecona technologiom > podwodnym, wtedy > > napisze coś na ten temat. > > Wiadomo atomowy okręt podwodny to jednak znacznie większa moc! W > konwencjonalnych chodzą Ci cichutkie silniczki elektryczne. W przypadku > atomowych masz reaktor ( pompy cyrkulacyjne) teraz są pewnie bardzo > nowoczesne cichutkie itp ale do tego dochodzi Ci turbina parowa o mocy > kilkudziesięciu tys koni mechanicznych, przekładnie itp. Trzeba to > wszystko odpowiednio odizolować zminimalizować drgania itp/ To ostatnie zdanie rowniez jednak odnosi sie do okretow elektrycznych. One rowniez posiadaja waly, przekladnie, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 12:06 > To ostatnie zdanie rowniez jednak odnosi sie do okretow elektrycznych. One > rowniez posiadaja waly, przekladnie, itd. Owszem ale przenoszą mniejsze moce :) AOP same w sobie pozatym są znacznie większym kawałkiem żelastwa. Chociaż ciekawe jakby porównać nowoczesny SSN przy niewielkiej prędkość z nowoczesnym konwencjonalnym okrętem podwodnym. Na nowoczesnych SSN napewno bardzo dużą uwagę przykładają na odpwiednie wyizolowanie maszynowni. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 12:09 berkut1 napisał: > > To ostatnie zdanie rowniez jednak odnosi sie do okretow > elektrycznych. One > > rowniez posiadaja waly, przekladnie, itd. > > Owszem ale przenoszą mniejsze moce :) AOP same w sobie pozatym są > znacznie większym kawałkiem żelastwa. Chociaż ciekawe jakby porównać > nowoczesny SSN przy niewielkiej prędkość z nowoczesnym konwencjonalnym > okrętem podwodnym. Wtedy AIP przegra, bo bedzie konkurowal np. z reaktorem S9G z naturalna cyrkulacja. > Na nowoczesnych SSN napewno bardzo dużą uwagę przykładają na odpwiednie > wyizolowanie maszynowni. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 12:17 > Wtedy AIP przegra, bo bedzie konkurowal np. z reaktorem S9G z naturalna cyrkula > cja. > Ale nadal masz turbinę parową. NCR eliminuje jakieś tam pomy cyrkulacyjne które wymuszą przepływ chłodziwa. Zresztą czy reaktory NCR stosuje sie tylko w przypadku Ohio? Pamiętam Aso o tym pisał do teg potrzebne są odpowiednie gabaryty reaktora co stano problem w mniejszych SSN Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 12:20 berkut1 napisał: > > Wtedy AIP przegra, bo bedzie konkurowal np. z reaktorem S9G z > naturalna cyrkula > > cja. > > > Ale nadal masz turbinę parową. NCR eliminuje jakieś tam pomy > cyrkulacyjne które wymuszą przepływ chłodziwa. Rzecz w tym, ze pompy chlodziwa to jedne z najglosniejszych elementow aop. > Zresztą czy reaktory NCR stosuje sie tylko w przypadku Ohio? Nie, od Ohio na wszystkich pozniejszych, w tym dzisiejszej Virginii. Z drugiej strony, w aop czwartej generacji nie ma juz sruby, lecz pednik. Pamiętam > Aso o tym pisał do teg potrzebne są odpowiednie gabaryty reaktora co > stano problem w mniejszych SSN Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 16:52 >Nie, od Ohio na wszystkich pozniejszych, w tym dzisiejszej Virginii. Masz jakieś linki do tej informacji ? Z drugiej strony, w aop czwartej generacji nie ma juz sruby, lecz pednik. No tak czy siak w środku też jest "element" "mielący" wodę :) W sumie taka specjalnie wyprofilowana turbinka, która jest osłonięta takim pierścieniem jak widać na niektórych okrętach(stator). , dzięki czemu zwiększa się sprawność pędnika, zmniejsza się kawitacje itp. A odnośnie konwencjonalnych OP to na jednym z 877 Rosjanie testowali właśnie otunelowany pędnik. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 13:02 Najtrudniej wyciszyc waly ktore sa w sejmie;) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: doswiadczenie dla nas 29.07.09, 13:26 browiec1 napisał: > Najtrudniej wyciszyc waly ktore sa w sejmie;) kliknalem "skasuj" na ten post :P Odpowiedz Link Zgłoś