Gość: Pontus IP: *.swipnet.se 20.07.01, 12:14 Tylko na powaznie. Mieszkancy miasta B. kim sie czujecie bardziej Pomorzakami, Kujawiakami, jednym i drugim, kims innym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pontus Re: Plebiscyt IP: *.swipnet.se 20.07.01, 12:20 Zapomnialem dodac, ze i ja czuje sie Pomorzakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcio Re: Plebiscyt IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 20.07.01, 12:27 Ja się czuję Bydgoszczaninem! I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagrabek Re: Plebiscyt IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.01, 12:59 Ja jestem zdecydowanym pomorzakiem (rodzina mamy i ojca od przeszło stu lat w Bydgoszczy), natomiast moja małżonka jest mixem kujawianki z góralem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Plebiscyt IP: 213.25.90.* 20.07.01, 13:05 To znaczy, że twoje dzieci będą (są) pomorzano-kujawiako-góralami. Pomyśl, kim mogą być wnuki! ;) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McBet Re: Plebiscyt IP: *.bydg.gazeta.pl 20.07.01, 14:07 jeden dziadek-goral, drogi z Pomorza, jedna babcia z Krajny, druga z Kurpi. Ja sam urodzilem sie na Krajnie, a mieszkam juz kupe lat na Kociewiu. WIEC NAPRAWDE NIE WIEM KIM JESTEM! A moze wy wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chewie Re: Plebiscyt IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.01, 14:20 Ja to jestem Kresowiak, ale z Bydgoszczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Plebiscyt IP: 213.25.90.* 20.07.01, 14:25 wnukiem zagrabka? ;) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Plebiscyt IP: 10.10.70.* 20.07.01, 20:30 Ja czuję się bydgoszczanką, nie pomorzanką, nie kujawianką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: Plebiscyt IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.01, 22:40 Bliżej mi do Kujaw, niż do Pomorza. Zresztą mam żonę - rodowitą kujawiankę (z Inowrocławia). Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Plebiscyt 20.07.01, 22:52 Czuje sie POMORZAKIEM. Urodzony w Fordonie.Zawsze sie slyszalo od najmlodszych lat,ze jestesmy z Pomorza.Nigdy jeszcze nie bylo slychac,ze FORDON znajduje sie na KUJAWACH. Ten twör dal sie slyszec dopiero,jak zaczely trzaskac pokrywki na Starym rynku i krzyki ,ze "z karabinami wyruszymy na Warszawe-jak bedzie trzeba". No,ale politycy robiä swoje. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicikoci Re: Plebiscyt IP: 10.10.70.* 21.07.01, 04:18 Po ojcu zem Pomorzak (z piec-szesc pokolen rodziny po wsiach powiatu Swieckiego sie zaleglo, a w Bydgoszczy zesmy od trzech pokolen, sporo naszych tez w Grudziadzu). Ale po matce to chyba bylbym Wielkopolaninem (Paluki, powiat wagrowiecki). Osobiscie opowiadam sie za Pomorzem: nasi przodkowie w latach 20-tych mieli jakis powod, by zapragnac zerwac 300-letnie wiezy z Wielkopolska i na sile stac sie Pomorzem (do konca zaborow nikomu by na mysl nie przyszlo lokalizowac Bydgoszczy na Pomorzu - a potem prosze: zrzutka na Dar Pomorza i cala Bydzia zapragnela jak jeden maz wyladowac nad morzem; mi sie to nawet podoba). Ale co ja sie tu wysilam: Raszewski w ”Pamietniku gapia” ma caly rozdzial nt. kujawskiej proweniencji jednej polowy bydgoszczan i pomorskiego rodowodu drugiej polowy. Poczytajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Plebiscyt IP: *.atr.bydgoszcz.pl 21.07.01, 10:39 radca napisał(a): > Czuje sie POMORZAKIEM. > Urodzony w Fordonie.Zawsze sie slyszalo,ze jestesmy z > Pomorza.Nigdy jeszcze nie bylo slychac,ze FORDON znajduje sie na KUJAWACH. A ja czuję się KUJAWIANINEM. Moja rodzina od pięciu pokoleń mieszka na Wzgórzu Wolnosci i od dziecka WIEM, że to są Kujawy. To kolejny dowód na to, że Bydgoszcz nasza kochana leży na pograniczu między Pomorzem a Wielkopolską (bo Kujawy są częscią historycznej Wielkopolski). Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyrman Re: Plebiscyt IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.01, 15:09 Obywatelem Ugandy. Tak na poważnie to się nie czuje ani tym, ani tym, chociaż mieszkam tu całe swoje życie... Myśle że jestem po prostu Bydgoszczaninem, żyjącym wśród drechów. Nie nosze strojów ludowych (w tym dresów), więc nie wiem kim jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Plebiscyt IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.01, 22:16 Oto jak uznawano przynależność Bydgoszczy: Od średniowiecza do 1772 r. (7 wieków) Bydzia leżała na Kujawach (woj. inowrocławskie) od 1772 r do 1918 - w Wielkopolsce (Wlk księstwo Poznańskie) od 1918 do 1999 - na Pomorzu (chciała być stolicą południowego Pomorza) Czas wrócić na Kujawy - dla mnie Bydgoszcz i obszar powiatu aż po Koronowo leży na KUJAWACH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pontus Re: Plebiscyt IP: *.swipnet.se 24.07.01, 12:01 Widac, ze zdanía sa podzielone. A moze by tak ustalic granice pomiedzy Pomorzem i Kujawami na Brdzie i Kanale Bydgoskim. Mala atrakcja turystyczna i niezle jak na stolice wojewodztwa kujawsko-pomorskiego. Co sadzicie o tym pomysle? Odpowiedz Link Zgłoś