oszrany 16.09.09, 23:02 Rozprawic sie z dresiarzami, blokersami i innym tego typu talatajstwem ktore odstrasza normalnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hm Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.09, 23:26 po prostu zbawieniem są Raczki, Kocygi i inne matyjaszczyki - będzie miodzio a Czestochowa skryta w mrokach średniowiecza z pewnościa przyciągnie turystów z całego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: 193.138.241.* 20.02.10, 08:19 Jestem osobą na tyle leciwą że przy mnie budowała się Aleja Pokoju.Zaczęło się od zagospodarowania pól łąk tz"górki-dołki'"Pamiętam staw pełen żab które w czerwcu dawały prawdziwy koncert.Potem budowa samej nitki jezdni bloków.Pamiętacie pierwsze ?- dwa pierwsze za Spółdzielnią :"Hutnik".Potem Wielka repatriacja ze "Związku Radzieckiego' .Oj działo się !!!!.Szczególnie jak zasiedlono pod przymusem ludzi z baraków którzy mieszkając w barakach (okolice Stradomia) rządzili się swoimi prawami które przenieśli na Aleje Pokoju.Były rozboje ,pijaństwo,nie szanowanie mieszkań.Ale te czasy minęły.Potomkowie w większości to ludzie wykształceni myślący inaczej.Mimo tego Aleja Pokoju kwitła.Kawiarnia "Szarotka" ściągała pół Częstochowy i była jedną z fajniejszych miejsc do potańczenia.Kino "Relax"budowało sie 14 lat ale było fajne.Aleja Pokoju podupadła z chwilą wielkich demokratycznych reform w Polsce , z chwilą wielkiego bezrobocia topionego w alkoholu z chwilą pojawienia się narkotyków.W chwili obecnej Pijaczki ze skwerku i z pod delikatesów powoli się wykruszają władze dzielnicy zrobili wszystko aby zamknąc w domu ludzi starych (likwidacja ławek blisko domów a postawienie na tym miejscu śmietników ,jedna dwie wygodne lawki na trzy bloki pełne ludzi starych)i wszechobecna katolandia która oprócz ściągania pieniędzy nic nie robi dla Dzielnicy.A szkoda bo ma ona moc zalet .Urbanizacja idealna,komunikacja super,zaopatrzenie bez zarzutów.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilku Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 13:07 a ciebie jak zwykle po....ło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: 193.138.241.* 22.02.10, 21:41 wilku a dlaczego mnie po...ło ? Czy uważasz że nie mam racji?Udowodnij mi to a nie ubliżaj.Każda wymiana myśli jest budująca i zawsze coś wnosi w myślenie oponęta .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manamana Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 23:52 "zjeść super rurkę z kremem" eee...? ja czytam artykuł czy bolgsik 12-latki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.09, 02:49 pomnik i kościół na placu postawili gdzie można byłoby zbudować boisko lub stworzyć mały park, plac zabaw dla dzieci jak na promenadzie- to teraz niech sobie siedzą tam dziadki i pijoczki,a młodzi między blokami piwko piją,bo co mają robić, na trzepakach się podciągać ? nikt tam chodzić nie chce, bo wszędzie meliniarstwo, po 21 nawet straż miejska ucieka, w nocy tylko słychać jak kogoś leją koło tesco, oświetlona tylko jedna strona, nigdy nie wiadomo kto zza bloku wyjdzie i nie będzie się chciał ze mną boksować, albo wyrazić swoją klubową przynależność, policja przejdzie dwa razy na noc transporterem, nawet na boki się nie rozejrzy, komu normalnemu chciałoby się tam po nocy łazić ?! Raków umiera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienek emeryt Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: *.net.stream.pl 17.09.09, 06:24 Najlepiej ożywić tę Aleję pozbywając się gadów z Rakowa...ogrodzić murem cały Raków i wydać tym gadom przepustki wyjściowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gad Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.09, 13:32 DEBIL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcb Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: 212.87.241.* 17.09.09, 19:23 Skretyniałeś na starość psi zwisie:) Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 17.09.09, 08:08 Aby ożywić Aleję Pokoju należy; a/ zmienić prawo tak, by móc w trybie natychmiastowym karać - ale nie symbolicznie - miejscowe bandy gó...arzy uniemożliwiające spokojną egzystencję na tym terenie. b/ wywalić z bloków banki i im podobne instytucje. c/ egzekwować zakaz picia w miejscach publicznych alkoholu. - czyli powrót policyjnych patroli ale z uprawnieniami z czasów słusznie minionych. e/ i przede wszystkim dać ludziom pracę, by stać ich było na uczęszczanie do kawiarń, teatrów czy filharmonii a nawet na przesiadywanie na skwerkach bo jak trzeba zapieprzać 12godz by utrzymać rodzinę przy życiu, to już nie ma sie siły, by wieczorem łazić po kawiarniach. Jednym słowem, należy powrócić do czasów minionych co w chwili obecnej może być tylko pobożnym życzeniem a najprawdopodobniej już to se nie wrati. Pozostający z wyrazami szacunku, Dyzio/ walnięty Odpowiedz Link Zgłoś
alejapokoju S T E R E O T Y P ! ! ! 17.09.09, 09:02 Witam! Mieszkam przy al.Pokoju od urodzenia! Jestem poruszony tym artykułem i wypowiedziami przedmówców. Myślę, że tak naprawdę nikt z państwa dawno nie był na Alei Pokoju, chyba, że przejazdem w drodze powrotnej z Włókniarza. "Nienaganna kostka na chodnikach..." - co za bzura! Na Al.Pokoju w ciągu ostatnich lat kostkę położono tylko na odcinku kilkudziesięciu metrów w okolicy Tesco/Relaksu i okolicy przystanku tramwajowego + ścieżka rowerowa, natomiast 90% deptaku na al.Pokoju to obskurny, dziurawy jak sito, pełen kałuż po deszczu kilkudziesięcioletni asfalt. Miejscami wyrwy i dziury są tak duże, że można sobie nogę złamać. Następnym razem gdy będzie Pani pisała artykuł, to proszę się pofatygować i sprawdzić jak jest naprawdę, a nie wypisywać głupoty. Gdyby wyremontować wspomniany deptak i zamontować oświetlenie po stronie północnej al.Pokoju byłoby dużo atrakcyjniej. GW napisze, że mamy nienaganną kostkę i ludzie, którzy nigdy na alp nie byli w to wierzą, a całe zło widzą w człowieku. Proszę państwa huligaństwo na al. Pokoju to zwykły STEREOTYP powtarzany najczęściej przez osoby które tu nie bywają i nie wiedzą jak tu jest. A jest tu nie gorzej niż na Błesznie, Groszu, Wrzosowiaku, Tysiącleciu, Parkitce i Północy. Paru małolatów rozrabia, jak wszędzie, paru żulków stoi pod sklepem jak wszędzie. A może nawet tu jest spokojniej, bo al. Pokoju, to ulica ludzi starszych w blokowiskach z późniejszych dekad jest znacznie więcej młodzieży i myślę,że tam jest niebezpieczniej. Także pomiarkujmy w osądach i nie obrażajmy ludzi. Zieleń jest przepiękna - to prawda!Ona ratuje al. Pokoju. W połączeniu z deptakiem, który powinno się wyremontować i ewentualnym oświetleniem al. Pokoju mogłabybyć nie lada gratką dla spacerowiczów pomimo szarych elewacji bloków, które bez zaangażowania miasta w większym zakresie nie będą wyremontowane jeszcze przez długie lata wbrew spekulacjom które pojawiały sie m.in. na łamach niniejszej gazety.Dotychczas nie odnowiono ani jednej ściany fasadowej, a tylko kilka ścianek bocznych, które można policzyć na palcach jednej ręki. Wspólnoty mieszkaniowe na remont jednej ścianki bocznej zbierają pieniądze nieraz przez kilka lat - to nie jest parę groszy. Gdyby al. Pokoju była ładna, rozwój handlu i gastronomii byłby wtedy naturalną konsekwencją, a może i młodzież stałaby się bardziej kulturalna ;-) Receptą na uprzedzenia innych mógłbybyć miejski monitoring. Ale skoro go tu nie zamontowano w pierwszej kolejności, to znaczy, że w statystykach nie wypadamy jednak najgorzej. Zapraszam na Aleję Pokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EuGene Re: S T E R E O T Y P ! ! ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 09:51 > Zapraszam na Aleję Pokoju! Ale... eeee... w jakim celu? Nie widzę sensu jechać całego miasta jedynie w celu spacerowania. Dużo lepsze tereny do tego celu znajdują się w okolicach promenady Niemena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość... Re: S T E R E O T Y P ! ! ! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.09.09, 19:22 alejapokoju! w pełni się z Tobą zgadzam! Jaka idealna kostka?! Gdzie GW ją widziała? chyba w wirtualnym świecie. Proszę popatrzyć na uliczki i chodniki np. z tyłu za TESCO, zęby można wybić! Brak oświetlenia. Brudne nieodnawiane bloki. I brak miejsc, lokalików, pubów gdzie starsi i młodsi mogliby wejść, przysiąść, pogadać. Niestety jest tu i trochę "żulii". Jak wszędzie. Kilka lat temu zgłaszałem policji fakt "wyglądający jak handel narkotykami". Nie wiem, nie znam się. Na chwilę się uspokoiło... i od nowa. A picie piwska przed sklepami, zwłaszcza dalej od Al.Pokoju to już normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: S T E R E O T Y P ! ! ! IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.09, 21:24 Bo priorytetem było monitorowanie kamer w centrum miasta, druga sprawa, monitoring nie poprawia bezpieczeństwa na ulicy tylko powoduje szybszą wykrywalność sprawców, jakby zachciało się puścić po Al. Pokoju patrol pieszy to byłoby inaczej, a nie kamery. Nie mów o stereotypach jeżeli chodzi o chuligaństwo, bo jest duże, bo nocą nikt mnie na Groszu czy Tysiącleciu nie zaczepił, a tutaj tak, żebrzą, chodzą jak zombi po nocach, młodzi szaleją w dużych grupach, a w lato pod tesco dorwią zawsze kogoś i maskę sklepią, mam okna naprzeciwko to widzę co się dzieje, gdyby to był pojedynczy przypadek to nawet bym nie zabierał głosu. Biedna ta nasza aleja i już, z tym dobrze, że do sklepu mam blisko, a tak to wyjdzie się z głównej ulicy w bloki to puszcza i dzicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adusiu Re: S T E R E O T Y P ! ! ! IP: *.chello.pl 18.09.09, 11:07 Zgadzam sie z tym co jest napisane,mieszkam tu od roku i wandalizmem sie nie spotkalam wcale nie jest tak zle tylko szaro... Odpowiedz Link Zgłoś
wva1 Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 17.09.09, 09:38 Aleja Pokoju to moja młodość. Mieszkałem tam od 1956 do 1974 roku. Ta dzielnica rosła razem z hutą i ze mną i moim rodzeństwem. Tylko że wszyscy wtedy mieli pracę, była to dzielnica ludzi młodych, wyrosło tu sporo wartościowych ludzi. Wiele wtedy sie budowało. No ale to były te brzydkie komunistyczne czasy, ta wstrętna PZPR, i te nowe szkoły "7" i "32" i ten pierwszy tramwaj, kino, i wakacje nad rzeka Wartą itd. itp. Nas to cieszyło. Teraz no cóż, wakacje to gdzies na południu Europy, Ludzie się postarzeli, bloki brzydkie, wyjść nie ma gdzie a w bloku siedziec latem, bo podwórka sa delikatnie mówiąc nieciekawe, to pasudna perspektywa. Wydaje się, że tu mieszkają w większości tzw. budżetowcy tj: emeryci i bezrobotni. Szkoda że ta dzielnica umiera. Drodzy mieszkańcy obudżcie się, wygońcie stąd politykę, niech kościół wraca przed ołtarze a wam odda place na rekreację, wybierzcie nowych przedstawicieli do samorządu byle tylko zdrowo myslących o waszych dobrach doczesnych, i ruszcie przed siebie. To nasze życie jest za krótkie aby na tym forum jakieś indywidua uprawiały politykierstwo. Bywam w tej dzielnicy przynajmniej raz w miesiącu, i z całego serca życzę Wam abyście przeżyli tutaj wiele wspaniałych dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka z 1000lec !000-lecie tez się starzeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 10:11 Dzielnica 1000-lecie też usypia.Po prostu niektóre dzielnice się starzeją bo społeczeństwo danej dzielnicy się starzeje.Młodzi uciekają czy wyjeżdżają z tych dzielnic a starsze osoby po prostu się starzeją.Ile sklepow zlikwidowano na 1000-leciu-ładne sklepy w mrówkowcu,sklepy- obuwniczy,galanteria i odzież męska w wieżowcach,sklep z dywanami,pozostałe są na wykończeniu-ledwie dyszą bo koszt ich utrzymania jest za duży.Na Politechnikę i WSP największe uczelnie Częstochowy próbują zwerbować studentów ,ale jest ich co rok mniej chętnych.Wybudowano nowy wspaniały pawilon dla menadżerów -też nie ma pełnego obłożenia na nowy tuż,tuż rok studencki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia katarynka Re: I000-lecie tez się starzeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 14:17 Dobrze ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ze ktoś poruszył ten temat.Niektóre dzielnice się starzeją.Jestem z zawodzia to też dzielnica coraz starszych ludzi i zaniedbywana coraz bardziej przez władze Częstochowy.Tylko o III aleji się pisze i coś tam robi.Niech ktoś przyjedzie z redaktorów na złota lub srebrną to zobaczy jak tam ludzie żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 17.09.09, 21:51 wva1 napisał: > No ale to były te brzydkie komunistyczne czasy, ta wstrętna PZPR, Piękne wspomnienia z dzieciństwa, mlodosci to jedna rzecz. Dlatego je oddzielam od PRL. Zresztą jakoś nie wyrażałem sympatii do wiszących w każdej klasie nad tablica portretów Gomułki w towarzystwie Cyrankiewicza. Tez wychowywalem sie na naszej Alei Pokoju. W podobnych co Ty czasach i klasycznych tamtejszych klimatach: dostawy nowego skladu tramwajow na rakowskiej petli pod stacja PKP, wypadow na laki, aby chocby upolowac kilka traszek i wsadzic je do terrarium. Chcialbym zwrocic uwage na percepcje "chuliganstwa". Ja doskonale pamietam ustawki wrogich sobie dzielnic, ktore od czasu do czasu mialy miejsce w okolicach kina "Relaks". Nasi rakowscy macio mieli ta przewage nad innymi, ze dzialali na swoim terenie, a takiego Winetou, czy innych klasykow uwczsnego kina nie dalo sie odpuscic. Stad nasi chlopcy urzadzali sprawne polowania i mordobicia swych dzielnicowych wrogow. Odbywalo sie to na zapleczu kina i milicja byla bezradna, bo jej tam nie bylo. Nie raz spacerujac noca z kolegami musialem ich bronic przed lokalnymi gansterami. Udawalo mi sie to bo mnie znali. Nie wiem czy do dzis istnieje ten honorowy kod, ze swego sie nie rusza? A dzisiaj? Widzialem podworka z bawiacymi sie jak za dawnych lat dziecmi. Czego mi brakowalo to obrazkow chlopcow grajacych w pilke gdzie bramkami byly zwykle lawki. I nie ma sie co dziwic. Lepiej sobie strzelic meczyk badz inna fantastyczna gierke u siebie na komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.09, 05:17 Niech zbierze się dziś komitet który będzie miał parytet na budowę pomnika Gienka, (jego renta jest za cienka). Jak dobrze to uczynicie Raków w świecie rozsławicie!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 17.09.09, 14:24 Zeby była promenadą południa ,to najpierw trzeba tę promenadę wraz ze ścieżką rowerową dokończyć. Zaczęto od placu i skończono przy ul. Okrzei,a co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
czytelniczka2610 Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 17.09.09, 16:29 O jakich chodnikach z pięknej kostki mowa w artykule? Z tego co widzę to chodniki na AL Pokoju są wyasfaltowane - jak dobrze pamiętam jakieś 25 lat temu .Z kolei odcinek koło skansenu - to stare powypychane i połamane przez konary drzew płytki .Może ktoś z władz miasta zainteresowałby się wyglądem Al Pokoju , bo naprawdę żal patrzeć .A odcinek koło skansenu to prawdziwy obraz nędzy i rozpaczy : porozwalane chodniki , stara obrzydiwa buda ,brak jakiegokolwiek oświetlenia, i jezdnia- kocie łby .Chuligani ,którzy niszczą są wszędzie a jednak w innych dzielnicach jak Tysiąclecie widać ,że coś się dzieje .Przyznam szczerze , że gdy jadąc z miasta minie się wiadukt na Bór od razu widać różnicę między północną a południową częścią miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
jotkael Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 18.09.09, 09:03 czytaj uwaznie pisze ze"KIEDYS";)teraz ja tu niewidze chodnikow tylko dziury. Dla mnie to wymiana nawierzchni wzdluz Al.(nie kostki) kosze na smieci ladneijsze jak i owietlenie ew wiecej. Sciezki rowerowe do Warty. Porzadek na Pl. Orląt Lwowskich (skwerek,fontanna) Nie wspomne o tym czyms czyli kosciele budujacym sie z 10 lat gdzi wyrazil na to zgode pan Wrona. !!!!!!!!!!!!!!!!!! Niech ktos sie wezmie w koncu za te spoldzielnei bo mozna czegos dostac... Czyli malowanie blokow na jakies stosowne kolory i w calosci!!!!! Teraz wspomne o miejscu Sezamu i PZU wyglad mowi sam za siebie. Jedynei co ktos robi to Jagiellonczycy tam sie calkiem przyjemnie siedzi gdyby jeszcze tak tylko druga strone z tym blaszakiem i bialymi wstretnymi budami zaorali.... Odpowiedz Link Zgłoś
bluegrazyna Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 18.09.09, 09:32 Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Napewno ?. Wczoraj popołudniu i wieczorem na podwórku ,pod 10-12, stało kilka samochodów straży pożarnej , pogotowie ,policja ,gazownia ,zakład energetyczny . Kto wie co się stało ?? Odpowiedz Link Zgłoś
vixen78 Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 18.09.09, 14:45 przedwczoraj szłam Aleją Pokoju. Nasunęły mi się 2 myśli: 1. o kurde - mają ścieżkę rowerową - nie każdej dzielnicy jest to dane; 2. Aleja wygląda tak, że można by było nakręcić tam film dziejący się "za komuny" - nic się nie zmieniło (no może z wyjątkiem Tesco w miejscu kina Relax". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha Re: bluegrażyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.09, 17:12 Gienek emeryt targnął się na życie, Grażyna nie pieściła Go należycie. Łyknął gazu, zsiniał, zrobił się niebieski karawaniarze zabili Go w deski. Nim wyzionął ducha wyszeptał swą wolę pomnik z ławeczką przy kinie, ja już nie wydolę. Niech Bluegrażyna moja ukochana przychodzi i pieści mnie każdego rana. Cały Raków to wie, że wieczorami lubiła się bawić z innymi chłopami. Wszystkie zaś Gady które mnie miłują Bluegrażyny niech dobrze pilnują!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 18.09.09, 18:40 vixen78 napisała: > 2. Aleja wygląda tak, że można by było nakręcić tam film dziejący > się "za komuny" - nic się nie zmieniło (no może z wyjątkiem Tesco w > miejscu kina Relax". Za komuny to bylo tam barwnie i kolorowo, a w nocy szczegolnie (oddzielam polityke od wspomnien). Sklep mizsny obok ksiegarni, swiecil fantazyjnym czerwonym neonowym rusunkiem byczka Fernando. Ksiegarni obok trzcionka pogrubiona w ccieniu zielona wewnatrz zoltawa (parzysta strona numerow Alei Pokoju). Warzywnik wraz z delikatesami obok rowniez mialy swe neony. Czulem sie bedac dzieckiem w tamtych czasach jak bym przebywal na co najmniej "Szanze Lize". W Warszawie zachowaly sie fotografie neonow tamtej epoki. Ciekawe czy ktos u nas w Czestochowie je udokumentowal, te ze srodmiescia byly rownie odjazdowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.09, 15:09 W skansenie urządzać dyskoteki.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwan Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.09.09, 21:28 Trzeba pozbyć się Trybków ich kolesi kryminalistów oraz ich następców.Wtedy będzie normalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
basiecza50 Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 20.09.09, 17:35 Czy na starym Rakowie jest tylko Aleja Pokoju ? Nie wiem kto tak bardzo nakręca mieszkańców, iż jest tu tak wspaniale,że tak włodarze naszego miasta dbają o tą dzielnicę.Chyba przed mającym się odbyć referendum chce się nam zrobić wodę z mózgu.Aleja Pokoju jakoś wygląda latem,bo olbrzymie drzewa zasłaniają czarne sprzed 50 laty fasady budynków.Dobrze,że wynajmujący lokale poprawiają estetykę elewacji. Ale Raków to nie tylko Aleja Pokoju.Druga równoległa do niej ulica Zamenhofa jest godną pożałowania.Brak chodników, w ogóle nie można po niej przejść bezpiecznie, a przecież w Gimnazjum nr 7 obradują członkowie Rady Dzielnicy i nic nie widzą, nic nie słyszą. Dobrze że chociaż spółdzielcze bloki są kolorowe i wokół ich budynków można jakoś przejść.Naszą dzielnicą nikt z urzędu się nie interesuje.Jakbyśmy ją przenieśli wokół jasnogórskiego sanktuarium byłoby wszystko, a tak cieszcie się ludzie,że żyjecie.......Szkoda słów!! Odpowiedz Link Zgłoś
mirage75 Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 20.09.09, 18:09 Sluszny glos dla wszystkich myslacych inaczej i zachwalajacych madre rzady w miescie. Czy prezydent i radni maja jakas dlugofalowa polityke modernizacji tej i innych dzielnic ktore juz niedlugo moga stac sie niezbyt dla Was przyjazna czescia Czestochowy. A moze wzorem pelnomocnika do spraw estetyki miejskiej,zorganizujmy nastepne stanowiska przy urzedzie miasta majace na celu ozywienie tej dzielnicy? Potem Ostatniego Grosza,Bleszna itd.... Mysle ze pora zatrzymac ten chocholi taniec . W tej paranoi biurokratycznej czlowiek moze rzeczywiscie stracic rownowage.Oby ktos wkrotce o tym pomyslal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papulator Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: *.spidernet.pl 25.09.09, 23:00 Na Alei Pokoju wcale nie jest jakoś szczególnie niebezpiecznie. Owszem, bywa nieprzyjemnie do godziny 23 na głównej ulicy (choć mnie się tu nigdy nic złego nie stało), kręcą się tu czasem jakieś grupki młodzieży, ale to chyba głównie za sprawą odwiedzin ludzi z innych dzielnic albo pobliskich czerwonych bloków. Paradoksalnie najbezpieczniej jest na tyłach, na podwórkach między blokami. Ja wychowałem się na Alei Pokoju i choć mam dopiero 22 lata, wiążę z tą dzielnicą ogrom miłych wspomnień. Pamiętam dobrze wycieczki do kina Relaks, zwiedzanie bunkrów pod tymże kinem, granie w piłkę na podwórkach, zjeżdżanie na sankach z górek wiaduktu. Niewątpliwie atutem dzielnicy jest zieleń oraz przemyślane rozmieszczenie bloków. Chyba ciężko będzie zmienić wizerunek tej dzielnicy, bo w świadomości Częstochowian jawi się ona jako niebezpieczna, nieestetyczna przestrzeń zamieszkał bądź przez emerytów, bądź przez przestępców, a wiadomo, że głęboko zakorzeniomym stereotypom trudno stawić czoło. Oczywiście, myślenie stereotypiczne nie bierze się z nikąd. Niepokojące są wizyty skinheadów w tej dzielnicy, nieprzyjemne okolice długo czynnych sklepów, czyli wiecznych delikatesów i żabki, a także sam skwerek, gdzie czasem gromadzą się potencjalnie niebezpieczne osoby. Jak już pisałem, nigdy nic złego mi się tu nie przytrafiło; albo miałem szczęście, albo nie jest tutaj tak źle. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: 195.205.202.* 25.09.09, 23:06 a niedaleko RELAKSU był fajny sklep z zabawkami, nie wiem co tam teraz jest, bo dawno tam nie byłem no i zabawki już mnie nie interesują :) Odpowiedz Link Zgłoś
dock2 Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 27.09.09, 14:06 Jako członek Rady Dzielnicy Raków pozwólcie Państwo że ustosunkuję się do kilku kwestii poruszonych zarówno w artykule jak i wypowiedziach forumowiczy. 1) Po pierwsze jak przywołał ktoś z przedmówców negatywne opinie o Dzielnicy Raków są wynikiem stereotypu który został utrwalony w ich świadomości poprzez kilka/kilkanaście incydentów jakie miały miejsce na tej dzielnicy a które zostały opisane przez prasę i inne media. Nie oznacza to jednak że Raków można uznać za dzielnicę jakoś szczególnie niebezpieczną. O tym że nie jest wcale tak źle świadczą choćby statystyki policyjne. 2) Po wtóre: Rację mają też ci którzy twierdzą że Raków to nie tylko Aleja Pokoju. Ulica ta stanowi bowiem tylko główną arterię dzielnicy, która powinna być jej wizytówką a taką nie jest choćby przez przytoczone fakty: nieremontowanej od lat asfaltowej nawierzchni ulicy oraz elewacje otaczających ją z dwóch stron kamienic. W czym zatem tkwi problem. Według władz miasta dysponuje ono tak małymi środkami na remonty dróg że dokonuje pewnej selekcji inwestycji w zależności od stan nawierzchni. Alei Pokoju jest na tyle dobry że przy ograniczonych środkach nie kwalifikuje się do wymiany. (choć Rada Dzielnicy wnioskowała już o to). Co do elewacji to z informacji otrzymanych od kierownika Hutnego z ZGM/TBS problemy są z niejednolitym stanem prawnym kamienic(niektóre są w zarządzie wspólnot mieszkaniowych) oraz fakcie że koszty termonodernizacji oraz nałożenia barwionego tynku są na tyle duże że ZGM/TBS nie jest w stanie pokryć ich w całości ze środków funduszu remontowego(przywołuje się też fakt częstych zaległości z opłacaniu czynszów przez lokatorów w tym rejonie miasta.) 3. Faktem jest też to że Raków jako jedna z niewielu dzielnic nie jest pozbawiona terenów zielonych. Mamy bowiem Skwer Orląt Lwowskich z fontanną, Park przy Pałacyku Handtkego a w bliskiej odległości tereny nad Kucelinką, nad Michaliną oraz w pobliżu zakładu BOC Gazy. To sprawia że na Rakowie człowiek nie czuje się jak w typowym miejskim blokowisku. 4. Nie jest też tak że radni Rady Dzielnicy Raków niczego nie widzą i nie słyszą. Faktem jest że Rady Dzielnicy jako organu opiniodawczo - doradcze Rady Miasta nie mają zbyt dużych kompetencji ani nie dysponują własnymi środkami na jakiekolwiek inwestycje. Staramy się jednak jak najskuteczniej werbalizować na forum Rady Miasta sygnalizowane przez mieszkańców problemy. Niestety problem leży też po stronie mieszkańców którzy często nie wykazują zaangażowania i troski o swoją dzielnicę czego przykładem mogą być cykliczne zebrania z mieszkańcami (które mimo promocji w gazetkach dzielnicowych stronie www, plakatach na dzielnicy, ogłoszeniach parafialnych, ulotkach w przychodniach) ściągają najwyżej kilkanaście osób. Problem leży więc też w zaangażowaniu mieszkańców Rakowa i okazaniu odrobiny troski o tą dzielnicę i swoje otoczenie. Takie zaangażowanie wbrew pozorom jest doceniane przez organ uchwałodawczy samorządu gminnego(czytaj: Radę Miasta) która chętniej jest w stanie wyasygnować środki na inwestycje gdy wie że duża grupa mieszkańców się jej domaga. Konkluzja nasuwa się sama. Może najpierw powinniśmy wzbudzić w sobie swoisty patriotyzm lokalny w stosunku do miejsca w którym żyjemy który przy pomocy organów takich jak Rada Dzielnicy czy organizacji pozarządowych może przynieść wymierne efekty w postaci inwestycji. Choć jeśli spojrzy się na te to wcale nie można powiedzieć że na Rakowie jest źle. Wspólnie z pozostałymi radymi i przy pomocy radnych miasta z naszej dzielnicy udało nam się "wywalczyć" kontynuację budowy ekranów akustycznych wzdłuż DK1, doprowadzić do zakończenia remonty pałacyku Handtkego, wpisać do planów inwestycyjnych MZD wyłożenie dywanika bitumicznego na ul. Perla, wymienić stolarkę okienną w LO im. J. Dąbrowskiego, zwiększyć świadomość miaszkańców dot. zbiórki odpadów niebezpiecznych i zużytego sprzętu RTV/AGD z terenu Rakowa itd.... Mamy przy tym świadomość że jest to kropla w morzu potrzeb ale powtarzam że są to osiągnięcia dwóch lat działalności przy naprawdę niskim zaangażowaniu społecznym. Pytam zatem o ile więcej udałoby nam się osiągnąć gdyby to zaangażowanie wzrosło. Może zatem zamiast postulować przeniesienie Rakowa pod Jasną Górę wystarczy wstać wyjść z domu i wspólnie postarać się zmienić jakiś drobny kawałek otaczającej nas rzeczywistości. Pozdrawiam Bartłomiej Osyra Wiceprzewodniczący Rady Dzielnicy Raków Zapraszam też do lektury informacji na stronie Rady Dzielnicy pod adresem www.rakow.czest.pl _____________________ www.progresja.info www.radiomarconi.pl www.rakow.czest.pl Odpowiedz Link Zgłoś
11112222alpokoju Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 28.09.09, 14:00 Nie wiem czy osoba odpowiedzialna za projekt al. Pokoju to przeczyta ale po pierwsze ścignąć spudzielnie mieszkaniowe niech otynkują bloki wzdłuż alejki jednej jak i drugiej strony trochę ławek przyciąć drzewa do tego trochę więcej policji i kamer i do tego trochę więcej kar a nie ciągłe pobłażania a wandale wszystko niszczą Odpowiedz Link Zgłoś
bluegrazyna Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 28.09.09, 15:06 masz racje . A może dzielnicowy ,który po zmierzchu spaceruje po podwórkach AP i pilnuje spokoju ,przegania małolatów chlących co popadnie. Jeżeli złapie takiego co pije i hałasuje następnego dnia , zmusza go do sprzątania alejki i zmywania głupkowatych napisów na murach kamienic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha Re: bluegrażyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 17:52 Patrol Al.Pokoju: Bluegrazyna +Gienek Emeryt +Dzielnicowy * Gady by miały ciężkie życie.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
lightcik Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić 29.09.09, 19:04 KATEDRALNA POZDRAWIA ALEJKE !!! TYLKO RAKOW !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALP Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: 217.153.246.* 29.09.09, 23:30 ALEJKA POZDRAWIA KATEDRALNA!!!NA ZAWSZE RAKÓW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ricardo 53 Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: 193.138.241.* 03.10.09, 10:02 Kiedy w latach 80-tych przyjeżdżałem do Częstochowy w moich oczach pojawiały się dwie Częstochowy. Jedna to Centrum wraz z alejami, a druga to właśnie Aleja Pokoju oraz nowe osiedla przy ul. Botanicznej. Często miło wspominam przejażdżki tramwajem - "trumienką" w okolice Alei Pokoju, gdzie tuż za rogiem można było zobaczyć robotnicze osiedle oraz poczuć wiejski powiew powietrza. Od czasu wybudowania osiedla na Tysiącleciu Aleja Pokoju z roku na rok traciła ze swych walorów, i to pomimo istnienia w tamtym kierunku "uty im. Bolesława Bieruta". Kto zadba o ten zakątek naszego miasta ? Mam pewność, że nie zrobi tego aktualny prezydent naszego miasta. Schade !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Aleja Pokoju, czy Uśpiona? Jak ją ożywić IP: 193.138.241.* 24.10.09, 19:00 oszrany Ty nie mieszkasz na Alei Pokoju.Blokersi i dresiarze przenieśli się na nowe dzielonice typu Północ ,Raków Zachód itp.Aleja Pokoju to dzienicA LUDZI STARYCH .Ale żeby zapełniła się ludzmi młodymi trzeba ją wyremontować odmalować .Przypuszczam że Włodarze miasta o tym pomyślą i wyasygnują troszkę pieniążków na remonty a nie wszystko nna Jasną Górę. Gość portalu Odpowiedz Link Zgłoś