Dodaj do ulubionych

W jakim banku konto oszczędnościowe ... ?

30.09.09, 17:15
.. polecacie?

Konto do oszczędzania, czyli 6% lub więcej, bezpłatne przelewy przez internet
na ROR, niskie opłaty za prowadzenie konta i pewna "marka" banku, nie jakiś
mało wiarygodny m-bank bez siedziby, chcę tam trzymać wszystkie oszczędności.

Aktualnie mam citibank, ale mój kapitał tam oprocentowany jest zaledwie na 4%,
dopiero to co wpłacę od miesiąca mam na 6%; wyjecie całości i wpłacenie nic
nie da, musiałbym wyjąć na 3 m-ce. Poza tym jakieś 100zł opłat rocznie, więc
rezygnuję.

Moze ktoś ostatnio przerabiał temat i doradzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: hmm Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 18:42
      W obecnej sytuacji trzeba zapomnieć o wysoko oprocentowanych lokatach i kontach
      oszczędnościowych.
      Banki powoli odzyskują do siebie zaufanie i zaczynają pożyczać sobie pieniądze
      po wiborze.... więc po co pożyczać od klientów po 5-6-7% jak można od drugiego
      banku po wiborze czyli 4%.

A tak w ogóle... 6% x 0,81 ( podatek Belki ) = 4,86 - 3,6 ( inflacja ) = 1,26
      efektywne oprocentowanie
      • Gość: bankier Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.51.57.95.tvksmp.pl 30.09.09, 19:56
        jak masz dostęp do komputera z netem (a masz) to EUROBANK najlepszy
        jedyna opłata to 0,95 gr za kartę, przelewy 0zł, opłata za konto 0zł
        *przy wplacie co miesiąc min 800zł,token gsm 0zł
        • Gość: hvacrse Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.09, 20:41
          Ale czy ten eurobank jest pewny? Poszukuję banku, który ma siedzibę w każdym
          większym mieście na swiecie, nie "bezpiecznej kasy oszczędności lecha
          grobelnego" jeśli wiesz co mam na myśli ;)
          • Gość: s Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 20:50
            Ja też polecam Eurobank. Konto oszczędnościowe 5,7 bez podatku Belki.
            Poczytaj o tym na Forum Banki lub Forum Oszczędzamy.
            Z tym że ja nie trzymałabym wszystkich pieniędzy w jednym banku (myślę o dużych
            pieniądzach).
            Odradzam Polbank - nie ma polskich gwarancji. W razie reklamacji to do Grecji.
            • Gość: Menel Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 21:50
              To ja tez polecam Eurobank, za wysokie oprocentowanie i
              praktycznie bezplatne prowadzenie rachunku. Jesli zalezy Ci na
              korzystaniu z konta w kazdym miejscu na swiecie to wychodzi Alior z
              archaicznym systemem przelewow przez neta
              • Gość: Skwarek Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 21:51
                Lub Nordea
                • student.czwa Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? 30.09.09, 21:58
                  Dlaczego piszesz, ze mBank nie jest wiarygodny? Tak sie składa, ze
                  ma siedzibę, jest wydziałem BRE Banku z Łodzi. To, ze jest w 99%
                  wirtualny, to o niczym nie swiadczy;/
                  • Gość: hvacrse Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.09, 22:34
                    student.czwa napisał:

> Dlaczego piszesz, ze mBank nie jest wiarygodny? Tak sie składa, ze
                    > ma siedzibę, jest wydziałem BRE Banku z Łodzi. To, ze jest w 99%
                    > wirtualny, to o niczym nie swiadczy;/

No siedzibę ma, ale chyba jedną w Kraju ;) Wyobrażam sobie załatwienie czegoś,
                    wyjaśnienie jakiegoś problemu etc.
                    Przy kwotach z czterema a docelowo pięcioma zerami nie będę się bawił w takie banki.
                    Podziękuję :)
                    Bank ma być pewny.
                    • student.czwa Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? 30.09.09, 22:42
                      Noooo siedziba, to zwykle jest jedna - dotyczy to kazdego banku:), a
                      uscislając, zapewne chodzilo Ci o oddziały. Funkcję tę spełniają
                      mKioski, w wiekszych miastach są też centra finansowe, wiec wcale
                      nie taki wirtualny. Sprawy zalatwisz tez przez call center.

Po co Ci pani w okienku, zeby pomacała Twoje banknoty? Moze to
                      zrobić wpłatomat (są 4 w Cz-wie) i to bezbolesnie:)
                      • Gość: hmmm Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 30.09.09, 22:49
                        aż czterech czy 5 zer chcesz trzymać na oszczędnościowym ??!!
                        Aż takiej płynności potrzebujesz??? Zainwestuj większość środków a resztę zostaw
                        na oszczędnościowym.
                      • Gość: hvacrse Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.09, 22:53
                        Widzisz oglądałem ostatnio film z lat 70-tych z usa, w tle widziałem citibank.
                        Należy on chyba do szejków i to jest dla mnie miejsce gdzie mogę trzymać swój
                        kapitał, aczkolwiek mnie ostatnio wkur...ją więc zmieniam.

M-bank to dla mnie coś jak ta kasa grobelnego ;) Bez tradycji, wirtualny, pewny
                        jak jutrzejsza pogoda i decyzje wrony.

Tyle w temacie m-banku, m-kiosków i m-innych rzeczy. Jak będziesz miał trochę
                        więcej M na koncie to zobaczymy czy je ulokujesz w banku "m" :)
                        • Gość: hehehe Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.09, 12:11
                          Ale masz wizję bezpiecznych pieniędzy !! Śmiech na sali !!
                          • Gość: andd Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.09, 14:04
                            Kolego, skoro takie masz podejście to proponuję Ci abyś wybrał jakiegoś doradcę
                            chociażby z open finance. No ale oni pewnie też są niewiarygodni. Z tym mbankiem
                            to grubo przesadzasz. Fakt, że teraz nie zarobisz na nich ale twierdzenie że są
                            niewiarygodni....? Czy wiesz skąd się bierze pieniądz? To Ci powiem pieniądz
                            bierze się z długów, kilka procent to forma papierowa reszta wirtualna.
                            Czy wiarygodne będziesz miał odpowiedzi na forum ogólnym, czy w typowo tematyce
                            bankowej ? Ech szkoda więcej pisać....
                            • Gość: heheeh Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.09, 14:45
                              Ani na forum ogólnym ani na bankowym.

Jak jestem chory - idę do lekarza
                              Jak mi rura pękła w domu - wzywam hudraulika
                              Jak chcę dopytać w co inwestować - idę do doradcy finansowego.

Z tym że w Polsce jest tak że wszystko robimy sami bo jesteśmy najmądrzejsi i
                              wszystko wiemy.... a skutek jest w 99% przypadków opłakany !!
                            • Gość: hvacrse Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.09, 17:26
                              To Ci powiem pieniądz
                              > bierze się z długów, kilka procent to forma papierowa reszta wirtualna.

Również oglądałem ten film ;)

Najwiecej opinii o czestochowskich bankach spodziewam sie na forum Czestochowy,
                              nie na forum banków. To chyba dla Ciebie zrozumiałe?
                              • Gość: andd Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.09, 18:45
                                Nie wiedziałem, że banki częstochowskie są inne od np.: radomskich czy opolskich...
                                • Gość: monika27 Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.anonymouse.org 03.10.09, 01:55
                                  Gość portalu: andd napisał(a):

> Nie wiedziałem, że banki częstochowskie są inne od np.: radomskich czy
                                  opolskich...

Nieuku ze wsi chyba kolega miał na myśli że nie kazdy bank ma oddział w
                                  czstochowie. Baranie jakbyś studiował na normalnej uczelni a nie na wsp albo
                                  zarządzaniu to moze byś rozumiał buraku z podkłobuckiej wsi. Matka pewnie pod
                                  poduszką do dziś trzyma rente he? :D:D:D
                          • Gość: hahaha Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.lebarts.com 03.10.09, 01:59

> Ale masz wizję bezpiecznych pieniędzy !! Śmiech na sali !!

przynajmniej mam pieniadze i mamusi nie prosze o 20 złotych na łikend jak ty ;)
      • Gość: koza z nossa Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.09, 19:07
        buehehehe sami biznesmeni z paczką dropsów w kieszeni się tu wypowiadają
    • Gość: bankier Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.51.57.95.tvksmp.pl 01.10.09, 09:37
      www.eurobank.pl/socit-gnrale,43,45.html
    • Gość: ona Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: 188.33.70.* 02.10.09, 22:56
      w Skoku Stefczyka takie konto nazywa sie ksiazeczka systematycznego
      oszczedzaja 5,2 % w skali roku i mozna wplacac i wyplacac kiedy sie
      chce bez utraty odsetek.
      • Gość: mBank Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.alfanet24.pl 02.10.09, 23:39
        No to skoro mBank nie jest wiarygodny, ani zaden inny, to zanies
        kase do nieprzecenionego przez miliony czarnego ludu PKO BP,
        zainwestujesz w konto na 2-3% w skali roku i stumetrowe kolejki do
        bankomatów.
        Mysle, ze bedzie to dla CIebie bardzo satysfakcjonujacy wybor:)
        • Gość: mBank Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.alfanet24.pl 02.10.09, 23:42
          A tak na marginesie, bo chyba nie wiesz, ale KAŻDY bank działający w
          Polsce ma gwarancje Bankowego Funduszu Gwarancyjnego, do którego
          skladki płaci chocby ten nie wiarygodny dla Ciebie mBank. To z kasy
          jego klientów dostaniesz m.in. pozniej rekompensatę, jak ten ten
          wiarygodny upadnie. ;p
          • Gość: hmm Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 02.10.09, 23:53
            Niech trzyma kasę w szufladzie :)
            • Gość: majcin Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.09, 01:50
              Gość portalu: hmm napisał(a):

> Niech trzyma kasę w szufladzie :)

kmiocie z bloków stówe masz w kieszeni wiec zamknij ryja i pisz na forum dla
              hodowców grzyba na stopach i nie zabieraj zdania w dyskusji o rzeczach o ktorych
              nie masz pojecia nieuku po zawodówce ;)
              • Gość: hmm Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.10.09, 07:24
                Oto wypowiedź typowo częstochowskiego nowobogackiego który się szybko
                dorobił(handel albo ciuchami albo butami) i myśli że jest lepszy od reszty ;)))
          • exenet Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? 18.10.09, 14:42
            Gość portalu: mBank napisał(a):

> A tak na marginesie, bo chyba nie wiesz, ale KAŻDY bank działający w
            > Polsce ma gwarancje Bankowego Funduszu Gwarancyjnego, do którego
            > skladki płaci chocby ten nie wiarygodny dla Ciebie mBank. To z kasy
            > jego klientów dostaniesz m.in. pozniej rekompensatę, jak ten ten
            > wiarygodny upadnie. ;p

KAZDY ? jestes tego az tak pewien ? http://bfg.pl/index.php?i_id=889 <- jakos tu Polbanku nie widze wiec chyba nie kazdy.
    • Gość: kh mBank IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.09, 18:35
      Porównanie kont oszczędnościowych - Polecam mBank
      • Gość: asd Jakloś mBank na 3 miejscu w rankingu wiarygodnosci IP: *.alfanet24.pl 17.10.09, 14:18
        Jakoś mBank na 3 miejscu w rankingu wiarygodnosci dla Polaków:

wyborcza.biz/biznes/1,101562,7155955,Badania__najbardziej_ufamy_PKO_BP__Bankowi_Pekao_i___.html
        • Gość: hvacrse Re: Jakloś mBank na 3 miejscu w rankingu wiarygod IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.09, 17:32
          Gość portalu: asd napisał(a):

> Jakoś mBank na 3 miejscu w rankingu wiarygodnosci dla Polaków:
          >
          >
          wyborcza.biz/biznes/1,101562,7155955,Badania__najbardziej_ufamy_PKO_BP__Bankowi_Pekao_i___.html

A pko i pekao na 1 i 2 ... o czym o swiadczy? Bo chyba nie o inteligencji :)
    • Gość: ksajber Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.09, 16:01
      ja mam rachunek oszczednosciowy w eurobanku na 5,05% z dzienna kapitalizacja,
      nie place za utrzymanie no i mogę mx 15 rachunkow do jednego konta otworzy.
      • Gość: hmm Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 17:30
        ale z Ciebie spryciarz ! No i INWESTOR pełną gębą !!
      • Gość: hvacrse Re: W jakim banku konto oszczędnościowe ... ? IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.09, 17:31
        Gość portalu: ksajber napisał(a):

> ja mam rachunek oszczednosciowy w eurobanku na 5,05% z dzienna kapitalizacja,
        > nie place za utrzymanie no i mogę mx 15 rachunkow do jednego konta otworzy.

Dokładnie to tydzień temu założyłem, wychodzi całkiem rozsądnie.
        pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka