Dodaj do ulubionych

Schronisko dla psów w Częstochowie znikające psy?

11.07.10, 23:36
Chciałbym opisać pewna sytuację, która zaistniała w Częstochowskim schronisku
dla zwierząt przy ulicy Gilowej.

Moja znajoma poszła do schroniska obejrzec pieski, chciała adoptować
amstafkę. Były dwie suczki, jedna młoda a druga starsza..to chciała tej
starszej ofiarować domek, którego chyba nigdy nie miała :( Pracownik
schroniska odradzał jej tą sunie powiedział, że lepiej wziaść tą młoda sunie
i dał jej do zrozumienia, że ta starsza suczka zostanie uśpiona niebawem....
Po ok 4-5 dniach namysłu, której suni dać wymarzony domek, doszła do wniosku,
że adoptuje tą starszą amstaffkę poszła więc do schroniska, a suni nie było
pracownik schroniska palił głupa, że nie wie o jaką suczkę chodzi... czyli
wniosek taki SUNIA ZOSTAŁA UŚPIONA !!!!! :( ona była bardzo spokojna łagodna,
nawet wykonywała komendy typu siad i daj łapkę. Nawet wypominał jej że była
już 3 razy w schronisku, Jak zapytała o tą młodą amstafkę to powiedział, że
sunia jest w boksie szpitalnym i jej nam nie pokaze..coś ukrywał?może sunia
też została uśpiona?!

Druga sytuacja, mój sąsiad chciał adoptować goldenka pojechał więc do
schroniska, był jeden golden..chciał go adoptować, powiedzieli, że on nie
jest do adopcji, bo jest zarezerwowany..po jakimś miesiącu co się okazało
PIES JEST DALEJ W SCHRONISKU!!
A odnośnie właśnie tych ras bojowych..to powiedzieli nam, że współpracują z
fundacją, która specjalizuje się w tych rasach i oni zabieraja im psy i
szukają domów dla nich.. to kłamstwo!!!!!!! żadna fundacja nie współpracuje z
Częstochowskim schroniskiem!

CO SIĘ DZIEJE W CZESTOCHOWSKIM SCHRONISKU, NIKT NIE MOŻE Z TYM COŚ
ZROBIĆ...???!!
Obserwuj wątek
    • Gość: tulipan Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 10:15
      W tym schronisku nigdy dobrze się nie działo, usypianie zwierząt to codzienność.
      Kiedyś z moim synem zawiozłem tam starszego psa, po którego dwa dni póżniej
      przyjechali znajomi, ale niestety psa już nie było...a poza tym brud ze
      schroniska wychodzi na ulicę. Pani Kierowniczka musi by fatalną gospodynią.
      • Gość: q Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 10:48
        kierowniczka to napewno jest z towarzycha wroniastego i rozpądkowej i niczego
        się nie boi bo banda za nią stoi
        • Gość: ella Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: 193.138.241.* 12.07.10, 11:35
          Na temat tego schroniska słyszałam same złe rzeczy.To przykre,ale najlepiej uśpić pieska niż poszukać mu nowego domu, a i karmę się zaoszczędzi.I nikt tam porządku nie może zrobić,bo zwierzęta głosu nie mają,a ludzie takimi sytuacjami się nie przejmują :((((
    • Gość: Edek Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 11:34
      Co z tymi z psami?
      • Gość: mandaryna Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 12:39
        Odnośnie kierowniczki: to zakompleksiona kobieta, bez wykształcenia, nic jej się
        nie chce, w schronisku zaprowadziła bezład, robi przekręty z pracownikami, a psy
        najchętniej usypia. PYTAM!!!!!CZY NIKOGO W TYM MIEŚCIE LOS ZWIERZĄT NIE INTERESUJE?
        • Gość: konrad Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 13:27
          Skoro jak twierdzisz ; nikogo w tym mieście los zwierząt nie
          interesuje to nie dziw się że psy są usypiane.
          - takie są odwieczne prawa natury
          a i prawa rynku przy braku popytu każą redukować podaż
          a tak bardziej po ludzku dopóki nie zaczniemy czipowć psów i karać
          ich nieodpowiedzialnych właścicieli to będzimy mieli to co mamy bo
          to że bezpański pies z odpadu komunalnego awansował na zadanie
          własne gminy w niczym mu nie pomogło.
          • Gość: mandaryna Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 13:46
            Zgadzam się z Tobą Konradzie tylko dlaczego TOZ w Częstochowie z panią Tomżyńską
            na czele nic nie robi, żeby te zwierzaki oddać do adopcji?
        • Gość: kot Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.07.10, 10:25
          a jak byłam w towarzystwie ochrony zwierząt-nie wiem, ale od lat tam siedzie
          jeden facet, który ma wszystko w dupie, to roztaczał przede ma piekne
          perspektywy-kociarnia ma byc budowana itp, ja nei chodzę na gilowa bo dostaje
          cholery

ps. ale skoro jest nas tu tyle to moze coś zrobimy-do kurpiosa napiszemy czy co
          • stokrotka2201 Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 15.07.10, 14:09
            to mi się podoba, taka myśl, żeby działać zamiast się spierać na forum, możemy
            się zebrać i napisać może jakąś petycję? chociaż chyba już jakaś była..
    • Gość: wunder_hund Re: Fundacja Elpis i znikające psy IP: 85.202.144.* 12.07.10, 14:07
      Psy to się gubią... ale tylko w fundacji Elpis (dawna For Animals-
      zmiana nazwy dla uniknięcia odpowiedzialności za rozróby działaczek w
      przeszłości). Później na forach internetowych (m.in dogomania,
      gazeta.pl) aż huczy jak to właśnie częstochowska fundacyjka handluje
      psami albo je gubi nie przyznając się do tego, np. głośna sprawa gdy
      zgubiły psa nieszczepionego przeciwko wściekliźnie, który wcześniej
      pogryzł dziewczynę, a one ten temat totalnie zignorowały! Dziewczyna
      rozpaczliwie błagała o pokazanie jej psa czy jest zdrowy, bo od tego
      zależało jej życie! I została przez działaczki olana...
      Tak to jest jak się robi coś tylko po to, żeby pokazać swoje ryje w
      mediach, a ludzi i zwierzęta ma się głęboko gdzieś!
      • Gość: mandaryna Re: Fundacja Elpis i znikające psy IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 14:12
        Panie Piotrze Grzeliński, proszę nie pisać anonimowo.
        • Gość: pilot Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 14:22
          A ja pytam o schronisko!!! Co zrobiło, żeby pomóc zwierzętom???
          • dyziek_o Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 12.07.10, 19:11
            Pisanie na temat częstochowskiego schroniska na forum nic nie da.
            Tak się bowiem składa, że tylko jakaś organizacja poza rządowa, dysponująca
            osobowością prawną ma szanse coś w tej sprawie zrobić.
            Oczywiście pod warunkiem, że się jej będzie chciało.
            I taką organizacją była for Animals, której działacze/działaczki
            skierowały do prokuratury wniosek o wszczęcie postępowania w sprawie o
            prowadzenie częstochowskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt.
            Wynik?! - sprawa umorzona.
            Wprawdzie prokuratorskie śledztwo wykryło nieprawidłowości ale drobne / psy nie
            skarżyły się / i sprawę zamknięto ku zadowoleniu
            kierownictwa schroniska oraz odpowiedzialnego za ten stan rzeczy TOZ-u.
            Przyczyn takiego stanu rzeczy możemy się tylko domyślać.
            Po niedługim czasie, na temat Fundacji for Animals zaczęły krążyć w
            internecie dziwne opinie które powielane w nieskończoność
            spowodowały, że fundacja musiała ograniczyć działalność do znikomej
            z powodu - podejrzewam, - braku funduszy na wpływ których prawdopodobnie
            oddziaływały plotki po internecie krążące.
            Skończyło się tym, że fundacja zmuszona została do zmiany nazwy
            by oddalić od siebie smród po obmowach pozostały.
            I tak zniszczono chęć do niesienia pomocy zwierzętom u ludzi, którzy mając
            skromne bo skromne ale jednak - warunki ku temu.
            Co mnie nie dziwi jako że mieszkam w tym kraju i pośród tego
            społeczeństwa już parę lat i do czego jest zdolne, - w imię miłości bliżniego
            swego oczywiście, - wiem doskonale.
            Mam w związku z tym jednak propozycję:
            ......i proponuję mianowicie, by miast ofiarowywać kasiorę na
            słynne radio wiecznie dziewica czyli na realizację kolejnych zachcianek jej
            właściciela, niezłego przekrętasa w końcu, - ofiarować te parę groszy na cel
            bardziej zbożny a i szlachetny również / i podejrzewam, że bardziej bogu miły /
            na pomoc i wsparcie wszystkich tych, którym pomoc zwierzakom na sercu jeszcze leży.
            Pozdrawiam,
            Dyzio.
            • Gość: zawsze-inna Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 20:08
              moze by tak przekopac okoliczne trawy?
              mam psa i wierzcie mi,że gdybym musiała, wolałabym go uśpić niz oddać do tego schroniska!!!wybrałabym mniejsze zło...!
              • Gość: tulipan Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.10, 20:18
                Proszę poczytać o schronisku dla bezdomnych zwierząt w Częstochowie.

czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,4898914.html
                czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,5749170.html
      • Gość: wonderdog Re: Fundacja Elpis i znikające psy IP: *.chello.pl 12.07.10, 21:36
        z tego co wiem to fundacja Elpis zmieniła nazwe oddzielili się od fundacji
        for animals, aby mieć osobowość prawną, aby wszystkie ważne decyzje
        podejmowac tutaj na miejscu a nie np. w Krakowie.

także nie odzywaj się jeśli nei wiesz.
    • stokrotka2201 Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 12.07.10, 21:49
      no tak, jak co złego to Fundacja Elpis :) czy dawna for animals, ale żeby tak
      może pomóc? zobaczyć jak to wygląda od naszej strony? może dać DT? o nie, tutaj
      zapada nagle cisza... pomocy brak, za to plucie, wytykanie 1 i tej samej
      sytuacji jakbyśmy nie byli ludzmi i jakbyśmy byli idealni, ale ile dobrego
      zrobiliśmy dla tych zwierząt ile domów dla nich znalezlismy to to się już nie
      liczy, tylko plucie i wspominanie 1 błędu, żałosne to jest że nie widzi się tych
      dobrych rzeczy jesteśmy tylko ludzmi i nam też czasami może się coś nie udać, a
      naprawdę kochamy w Fundacji zwierzęta z całego serca, bo kasy za to nie mamy, są
      ludzie którzy nam pomagają jednak bardzo dużo rzuca nam się kłód pod nogi
      zamiast pomóc, pluć sobie przed monitorkiem każdy głupi potrafi, tylko jak
      przychodzi czas na działanie to wtedy nagle brak argumentów? wracając do tematu,
      uważam że powinno się coś zrobić ze schroniskiem, może telewizja? to zawsze
      działa na takich ludzi :) a i mam pytanie, dlaczego schronisko nie dało szansy
      szczeniętom ze schroniska i odmówiło nam aby je pokazać na akcjach adopcyjnych w
      kakadu? tutaj chyba się liczą tylko prywatne antypatie i jakieś chore fochy a
      nie dobro zwierząt, to jest dopiero żałosne :/
    • abc1313 Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 13.07.10, 00:04
      Kilka lat temu wzięłam pieska - kundelka ze schroniska. Idąc po psa nie
      pomyślałam w ogóle żeby wziąć ze sobą dowód osobisty.
      Gdy pieska wybrałam, zabrano go do zaczipowania a ode mnie spisano dane. Pojawił
      się problem bo nie miałam przy sobie dowodu. Ale problem rozwiązanp bardzo łatwo
      - pamiętałam potrzebne dane więc je podyktowałam.
      Ja byłam zadowolona, bo nie musiałąm drugi raz przychodzić po pieska. Ja
      podyktowałam prawdziwe dane, ale przecież pracownicy schroniska nie znali mnie
      żeby mi uwierzyć a zapisali. Więc tak naprawdę nie mają żadnej kontroli komu
      wydają psa.
      • dyziek_o Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 13.07.10, 08:21
        Wunderdog!
        Ty jednak nic nie zrozumiałeś. Więc atwieta nie budiet.
        Do "abc 1313".
        No proszę! - do czego doszło;
        W schronisku wydano psa i klient/ka występuje o nadanie odznaczenia
        pracownikom schroniska za coś, do czego są zobowiązani jak........
        jak nie powiem do czego bo musiał bym używać wyrazów niecenzuralnych.
        Abc 1313! - oni po to są, by Ci zwierzaka wydać bez łaski.
        Mało z tego; - podejrzewam, że pobierane przez nich pieniądze są pobierane
        BEZPRAWNIE.
        Poza tym: - zwierzak powinien być;
        Wykąpany, zaszczepiony, odrobaczony, wysterylizowany
        oraz powinnaś otrzymać świadectwo zdrowia.
        Jeśli tylko jeden z w/w punktów nie został spełniony, masz prawo zażądać
        poprawienia i dotrzymania warunku.
        W pewnym sensie to Ty robisz łaskę schronisku a nie oni Tobie.
        Przemyśl to i następnym razem nie występuj o coś dla kogoś za to tylko, że
        wypełnia swoje obowiązki. Bo wychodzisz na .......no!
        Dyzio.
        • wonder-dog Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 13.07.10, 08:55
          dyziek naucz się czytać albo wróć do postawówki!!! ja mam nick wonderdog a
          nie wunderdog :|
          • stokrotka2201 Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 13.07.10, 13:02
            może mu chodziło o tego "wunder_hund " ?? :)
            • dyziek_o Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 13.07.10, 13:50
              Nie nie!
              Chodziło mi "stokrotko" o tego ".......-doga" właśnie.
              I faktycznie pomyliłem literkę. Podejrzewam jednak, że to nie tyle dla tego, że
              nie umiem czytać, - podejrzewam, że więcej przeczytałem niżli on książek w życiu
              widział - ale po prostu mam słabe okulary i czasem mi się p......y.
              Pozdrawiam,
              Dyzio.
              • Gość: wonderdog Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.chello.pl 13.07.10, 23:55
                to może czas okulary zmienić??
                • dyziek_o Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 14.07.10, 09:55
                  Czyżbyś repliki się spodziewał?! - nie dam ci prztyczka ani klapsa.
                  Nie powiem nawet; - pies cię........, bo był by to mezalians dla psa.
                  Dyzio.
                  • Gość: stary tetryk Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.10, 01:14
                    Wszyscy przecież wiemy, że schronisko dla bezdomnych zwierząt prowadzone przez
                    Panią Małgorzatę Tomżyńską to mordownia dla psów i kotów.
        • abc1313 Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 15.07.10, 01:26
          przed komentowaniem czyjejś wypowiedzi radzę przeczytać ją dokładnie, ze
          zrozumieniem. Bo inaczej - cytując "Bo wychodzisz na .......no!"
    • stokrotka2201 Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 18.07.10, 12:57
      podbijam
      • Gość: Seymour1601 Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 14:33
        Seymour
        A ja , ponad sporami, zapraszam,jak co tydzień, dzisiaj na adopcje szczeniąt i
        kociąt do Kakadu w Galerii Jurajskiej. Sama zaraz tam jadę.
        • Gość: zdenerwowany Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 10:25
          To schronisko to gehenna dla psw, kierowniczkę to nic nie obchodzi,
          liczy się tylko kasa, a psy są usypiane zwłaszcza stare o chorych
          nie wspomnę. Jest to jedno z najgorzej prowadzonych schronisk w
          Polsce. Gratuluję pani Małgorzacie Tomżyńskiej i panu Andrzejowi
          Stolarczykowi.
          • Gość: konrad Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 12:48
            -jak się nie ma co się lubi to sie lubi co się ma...
            Zawsze można założyć prywatne schronisko i jak będzie konkurencja to
            się jakość podniesie.
            A tak bardziej poważnie -biadolenie na częstochowskim forum o losie
            niechcianych zwierzątek można zgłosić do książki Ginesa.
            A rozwiązanie jest proste -czipowanie.
            W wszystkich cywilizowanych krajach psy mają czipy czyli prawnego
            właściciela tylko u nas jak za głębokiej komuny wszystkie psy są
            nasze - znaczy się że niektóre niczyje.
            • stokrotka2201 Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 19.07.10, 13:40
              Gość portalu: konrad napisał(a):

> -jak się nie ma co się lubi to sie lubi co się ma...
              > Zawsze można założyć prywatne schronisko i jak będzie konkurencja to
              > się jakość podniesie.
              > A tak bardziej poważnie -biadolenie na częstochowskim forum o losie
              > niechcianych zwierzątek można zgłosić do książki Ginesa.
              > A rozwiązanie jest proste -czipowanie.
              > W wszystkich cywilizowanych krajach psy mają czipy czyli prawnego
              > właściciela tylko u nas jak za głębokiej komuny wszystkie psy są
              > nasze - znaczy się że niektóre niczyje.

Lepiej biadolić a nie udawać że nie ma problemu, poza tym mam wszystkie psy w
              cze wie na wlasny koszt zaczipować? nie stać mnie wyobraz sobie, od tego powinny
              chyba być jakieś instytucje :]
              • Gość: konrad Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 21:05
                Skoro bydło dało się zakolczykować to i psy da się zaczipować.
                No chyba że chcesz podyskutować o wyższości chłopa nad paniusią.
                Parytety mówi ci to coś.
                Na dzień dobry przyjmijmy opcje zerową że np. każdy szczeniak
                urodzony po EURO 2012 ma mieć czipa - czyli namiar na prawnego
                właściciela a jak go nie ma to miesięczne oczekiwanie na takiegoż i
                potem z bólem serca nie ma się zlituj.
                • Gość: xxx Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.net.stream.pl 20.07.10, 07:01
                  Już widzę jak nasze okoliczne wieśniaki idą zaczipować psy oraz
                  każdego narodzonego szczeniaka. Szkoda im płacić za wywóz szamba
                  więc wylewają do lasu, robią dzikie wysypiska śmieci, palą butelki
                  plastikowe i oczywiście topią niechciany przychówek. Oczywiście nie
                  prosiaki i nie pisklaki, topią wszystko czego się nie da zeżreć.
                  Szkodaim im na szczepionkę antykoncepcyjną parę groszy wydać ale nie
                  będzie im szkoda dać stówy na zaczipowanie psa. Nawet jeśli będzie
                  ona za darmo to podejżewam, że nie wyrażą zgody, bo jak piesek
                  będzie chory to go wy.....lą do lasu zamiast go leczyć i sąsiad da
                  drugiego.
                  • Gość: konrad Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 20:36
                    A kto powiedział że kazdy musi mieć psa i to jeszcze za friko.
                    Pies powinien być dobrem luksusowym to wyeliminuje przypadkowych i
                    nieodpowiedzialnych ich właścicieli.
                    • Gość: bazyl Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.10, 10:10
                      Ktoś powinien zrobić kontrolę w schronisku.
                      • Gość: wonderdog Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.chello.pl 23.07.10, 21:00
                        ale niby kto jak schronisko prowadzi TOZ zal...poprostu...

zapraszamy jutro do kakadu
    • wieczna_maruda Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające 20.08.10, 18:09
      żeby pisać takie rzeczy wypadałoby poznać zdanie obu stron.. idź i zapytaj się
      kierowniczki dlaczego, co i jak.. a Twoja znajoma widocznie nieźle poje...ana
      jest skoro psa jej wydać nie chcieli.. co do usypiania psów,, to NIE USYPIAJĄ
      ZDROWYCH PSÓW!!!! nawet agresywne nie są usypiane .. :/ gdzie powinny...
      • Gość: lula Re: Schronisko dla psów w Częstochowie znikające IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.10, 21:29
        Z tym się nie zgodzę. W schronisku w Częstochowie usypiają stare i agresywne
        psy, bo nie chce im się starać i nic robić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka