Dodaj do ulubionych

Szymon Giżyński- Wielki

18.02.11, 23:18
Można o Nim powiedzieć - polityk cudotwórca. Jest bez wątpienie pierwszym politykiem po prawej stronie sceny politycznej ( aktualnie poseł PIS) ,który dokonał rzeczy wydawałoby sie niemożliwej, a mianowicie jest ojcem chrzestnym trwałej koalicji PIS- SLD.
Ludzie związani z Solidarnością po ponad dwudziestu latach od transformacji ustrojowej razem z SLD budują lepszą przyszłość Częstochowy.
Pan poseł Giżyński już kilka lat wcześniej dążył do takowego porozumienia ale na drodze stanął mu prezes PIS - J. Kaczyński, który zawiesił go za budowanie porozumienia z SLD.
Pan Gizyński jednak uparcie dąży do celu dla lepszej przyszłości Częstochowy.
Życzymy sukcesów.

Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 23:48
      Wszystko spier...lił,a nie zbudowal=Szymon ropierda...cz to przydomek jego
      • Gość: lekarz Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.centertel.pl 07.03.11, 20:40
        Diagnoza słuszna, tam wszystko jest ro....dolone. Tylko czemu tak się dzieje?. Ta niewielka gwardia to tylko kobiety.
    • Gość: pisowiec Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.11, 23:53
      Niestety brakuje w Czw porządnego
      i niebojącego sie Szymona pisowca aleoni sraja bez niego
      • Gość: bełt Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.11, 02:47
        szkoda że pis upada
        • Gość: analityk Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.centertel.pl 12.05.12, 17:39
          Szymon -Wielki jest najbardziej zdemoralizowanym politykiem w regionie. W koalicji z SLD nie tylko stracił twarz ale i honor. To facet bez honoru. Jego interesują tylko posady dla członków i rodziny. Można napisać, że w Częstochowie PIS=SLD
    • Gość: JA Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: 77.253.226.* 21.02.11, 08:22
      Wstyd. PIS i SLD. WSTYD !!!!!! ale jaki Pan taki kram , przynajmniej w Częstochowie.
      • Gość: gość Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 08:29
        To największy karierowicz i człowiek bez kręgosłupa.Jego interesuje tylko kasa.
        • Gość: turysta Re: Szymon Giżyński- kemping Olenka IP: *.146.171.161.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.02.11, 08:47
          Może ktos napisze o przekrecie jaki robi na działce przy Oleńki.
        • Gość: Pitagoras Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.11, 21:20
          Czy mam rozumieć, że kręgosłup mu już rozpuścił się?.

• Gość: juk Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 13:15
          Blisko mu wiec do PO. Może niedługo usłyszymy o wielkiej koalicji w Czwie PIS PO I SLD?
          • Gość: annagoldman Re: Szymon , "ochroniarz" IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 17:18
            I koło sie zamknęło. Wyszło,że jest "ochroniarzem układu" .
            Taki stróż .
            • Gość: Marian S. Re: Szymon , "ochroniarz" IP: *.centertel.pl 02.03.11, 23:53
              Wiesz co to jest bardzo ciekawe. Rzeczywiście przejął po wronie w mieście wszystkie ważne interesy, łącznie z izbą wytrzeźwień.
      • Gość: gosc Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.play-internet.pl 19.03.11, 09:19
        Tak, tak, najlepsza koalicja dla naszego miasta to Wrona-PO. To oni rządzili tu kilkanaście lat. Teraz się szykuje SLD-PO. Tak się już zauważa. I może tylko rozsypana Wspólnota, która wypowiedział Wronie liderowanie będzie miała kłopot, co ze sobą zrobić, bo mają tylko jeden plan: być w opozycji do wszystkich i bez względu na wszystko.
    • Gość: CIS Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.181.177.73.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.03.11, 07:22
      WIELKI
      • Gość: Patryk Re: Saimon Daimler IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.11, 21:33
        Jeden z dyrektorów dawnego UW - (nazwiska nie wymienię) mawiał "chodzące dwa metry głupoty".
    • mp3t Re: Szymon Giżyński- Wielki 02.03.11, 15:15
      Ile on kasy naciupał to głowa mala
      • Gość: oo Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.03.11, 21:04
        A udowodnij to, bo jest to bardzo ważne
        • Gość: Myszkowski Re: skarb PIS IP: *.centertel.pl 05.03.11, 15:18
          Jadwiga Wiśniewska może wygrać już dziś tj. 5 marca tytuł " Najlepszej Teściowej w Pollsce". Mamy zatem wielki skarb w częstochowskim PIS o którym chetnie opowiada Szymon Gizyński. Pani J. Wiśniewska jest pozytywnym wizerunkiem tej formacji juz zaczyna liderować liście PIS do Parlamentu.
          • Gość: ela Re: skarb PIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 14:07
            niedoczekanie
    • Gość: niestety Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.11, 23:26
      Żeby teraz oddać w wyborach głos na PIS będę musiał wyjechać do Krakowa.
      • Gość: gosc Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.play-internet.pl 19.03.11, 09:10
        Ta pani ma zamiar liderować, robi to na wszystkie sposoby,szczególnie intrygami,To jej domena. Kiedyś ktoś jej za to zapłaci. Jej układ z Wroną i Ryszką ma spowodować,że Wrona wystartuje z list PiS do senatu.A ja mam pytanie: co ci ludzie zrobili dla Częstochowy? Ryszka zajmuje się wyłącznie wyjazdami zagranicznymi,powinien być chyba ambasadorem gdzieś daleko od Europy.Wiśniewska nie zrobiła niczego dla regionu.Giżynskiego oczerniają ludzie z ekipy Wrony, bo pokazał temu miastu,że można w tym mieście coś zrobić, można dać ludziom pracę, można przyciągnąć inwestorów, ale to dla ekipy Wrony porażka, oni działali zupelnie inaczej,zniszczyli to miasto.Teraz chowają się jak szczury i nadają z tych nor,ujadają .
        • Gość: gosc Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.play-internet.pl 19.03.11, 09:14
          Giżyński ma intelekt,którego oni mieć nigdy nie będą.Tego nie są w stanie zakrzyczeć.
          • Gość: xx Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.11, 21:01
            Wypalony intelekt przez gorzałę nie jest przykładem godnym naśladowania.
            • Gość: oj Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 22:47
              mylisz się, intelektu nie da sie wypalic nawet przez gorzołę - jego sie ma,albo nie, a kto jego nie ma to pisze na tym forum.
              • Gość: filozof Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 23:18
                O intelekt to Szymon ma, że przewrotny i fałszywy - to inna sprawa, ale ma. Koniec kropka. Ale jego konkurentka nawet w 1% nie ma takich możliwości. Szymon ma intelekt taki, którego J.W. nigdy nie zrozumie. Kropka
                • Gość: obserwator Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.play-internet.pl 20.03.11, 09:30
                  Tylko,że w dzisiejszych czasach intelekt schodzi na drugi plan,liczy się dobra intryga i spryt,może nawet zdolności aktorskie.
    • Gość: gosc Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.play-internet.pl 19.03.11, 10:12
      zapomniałeś ciemnobiedzie, że Jarosław Kaczyński odwiesił Giżyńskiego, z powodu braku dowodów na postawiony mu zarzut, i to dotyczyło,jak pisala wyborcza,sprawy referendum i Wrony.
      • Gość: Marian S. Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.centertel.pl 01.04.11, 10:21
        Na mównicę Sejmu wchodzi Giżyński i mówi „ Nawiązując do arcyważnej kwestii, odnoszącej się wprost do pryncypiów polskiej racji stanu, pragnę zadać fundamentalne pytanie panu premierowi Donaldowi Tuskowi: czy pan premier w piątek 11 marca 2011 roku „ kości niedźwiedzie toporem łupał i szpik wyssał, aż mu gardziel grała”.
        Zasłyszana odpowiedź: Jak sobie przypominam to 8 marca poseł Giżyński obchodził swoje urodziny, które trochę trwały i nie wykluczam, że mogło to być aż do 11 marca . Możliwe że wówczas jak jeszcze coś było to wysysałem aż mi gardziel grała.
        • Gość: AAAAAAAAAAAAAAAA Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.146.105.220.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.11, 20:14
          Szymon -gracz ???????????????????????????
          • Gość: pies pluto Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 10:44
            gracz - to zbyt duże słowo, raczej rozwalacz.
            Czy komuś w czymś pomógł?
            • Gość: gość Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.org 02.05.11, 23:16
              Oczywiście ,że pomógł.Nie muszę nazwisk podawać bo robi to poniedziałek i inne gazety.
              Koalicja kwitnie!!!!
    • Gość: Rozśmieszony Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 07.08.11, 13:06
      Niejaki Giżyński jest Wielki ciałem,rozumem kurdupel.Wiecznie zapijaczony,niesłowny przynosi wstyd PIS-owi.Szkoda słów na temat tego człowieczka
      • Gość: hutnik Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.11, 17:05
        Dziś mówiono o spotkaniu z hutnikami trójki kandydatów- Wiśniewskiej , Głębockiego i Ryszki.
        Jakie mam im zadać pytanie?
    • Gość: specjalista - end. Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 22:16
      Jest też ojcem chrzestnym "udanej prywatyzacji" szpitala w Blachowni.
      • Gość: xyz Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.11, 19:42
        Na pewno jest ojcem chrzestnym hotelu, którego umowę na realizację projektu wczoraj podpisano w magistracie, niezaprzeczalnie
        • Gość: man Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.play-internet.pl 25.09.11, 14:10
          na pewno ojciec ,czy chrzestny ?
          • ciemnobedzie Re: Szymon Giżyński- Wielki 27.09.11, 23:47
            Przyznaję, że oceny dotyczące Pana Szymona ukazywane na forum są krytyczne i zapewne wynikają z efektywności bądź jego braku na niwie działalności publicznej. Oceny te są też wyrazem rozczarowania dużej grupy wyborców. Trudno się nie zgodzić z takimi krytycznymi ocenami. Może ta smutna lekcja czegoś dokona w postępowaniu Pana Szymona jako polityka i jednocześnie będzie sygnałem dla innych, że politycy powinni szczególnie uważać na to co robią.
            • Gość: obserwator Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.play-internet.pl 28.09.11, 08:46
              ja uważam,że mówią tak wszyscy,którzy żałują,że Wrony nie ma w mieście.Mówią to głośno zwolennicy księdza Skubisia,który z Wroną był za pan brat. Przecież chciano tak zagrać,żeby Wrona był przywódcą PiS-u.Nie udało się, teraz mają szansę się mścić. Ale nie martwcie się,Giżynski ma za sobą grupę ludzi,którzy do hipokrytów nie należą i się tego nie wstydzą.Zagrania poniżej pasa też do eleganckich nie należą, a takich w tych działaniach jest dużo. Częstochowa jest miastem hipokrytów, ale nie aż takich,jak się niektórym wydaje.
              • Gość: kannonik Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 10:44
                Kiedy mieszkańcy Częstochowy robili referendum, to Giżyński robił ze strachu. Z jednej strony cieszył się, że może padnie Wrona a z drugiej bał się ks.Skubisia. A wiecie co on robi ze strachu?.
                Teraz przypisuje sobie ordery . Wszyscy jego ludzie siedzieli w tym czasie w mysiej dziurze.
                .
                • Gość: student AJD Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.11, 22:17
                  Ale my chcemy Giżyńskiego. To będzie nasz José Luis Rodríguez Zapatero, którego socjalistyczne poglądy nam odpowiadają.
                  • Gość: student AJD Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.11, 21:15
                    Członek PAX.
                    Pax-owca poglądy odpowiadają zakamuflowanej opcji komunistycznej ulokowanej w organizacji , która teoretycznie była kojarzona z Kościołem.
                    Z wikipedii:
                    Pax" współpracował z ruchem "księży patriotów", atakował Episkopat Polski za rzekome dążenie do przywrócenia kapitalizmu, popierał proces biskupa Kaczmarka i uwięzienie prymasa Stefana Wyszyńskiego[4]. W latach 1953–1956 "Pax" przejął i wydawał "Tygodnik Powszechny" po tym jak poprzednia redakcja odmówiła zamieszczenia nekrologu Stalina. Z kolei niektóre publikacje Piaseckiego były wpisane na kościelny indeks ksiąg zakazanych jednak papież po skierowaniu do niego przez Piaseckiego specjalnego listu nie zdecydował się na objęcie go ekskomuniką i potępienie go. W porównaniu z innymi środowiskami katolickimi "Pax" najściślej realizował politykę kolejnych ekip rządzących w Polsce Ludowej, co prowadziło niekiedy do jego konfliktów z hierarchią Kościoła katolickiego i odejścia z organizacji działaczy przeciwnych takiej działalności (np. fronda 1955, secesja 1956).
    • Gość: vox populi Re: Szymon Giżyński - Wielki IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 21:47
      Sprawcie, żeby ten człowiek nie dostał się w tych wyborach do parlamentu a zobaczycie naprawdę wielkie PiS w Częstochowie... i Wielką Częstochowę!
      zobaczcie co sobie napisał w rubryce zawód: "poseł" - on na niczym się nie zna, przestanie być posłem, przestanie być!
      • Gość: gosc Re: Szymon Giżyński - Wielki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 23:01
        oj wronki,wronki, nienawiść za brak TW w mieście juz wam przyćmiła umysły. Tylko Giżyński jest osobą, która tym w mieście tepi hipokrytów. Reszta się boi. Za to go nienawidzą hipokryci.A ja hipokryzji mam juz dośc i będę głosować właśnie na Giżyńskiego, bo to człowiek o zdrowych poglądach.
        • Gość: student AJD Re: Szymon Giżyński - Wielki IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.11, 00:14
          A od kiedy PAX-owiec ma zdrowe poglądy?.
          PAX-owiec może swoim działaniem wspierać idee Wielkiej Rewolucji - ( Z. Komender)
    • Gość: dusza Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.2.141.195.tvksmp.pl 07.10.11, 13:09
      Pan Szymon jest super gościem , mądrym , uczciwym i kulturalnym
      Takich nam trzeba posłów
      Zyczę mu serdecznie wygranej
      • Gość: student AJD Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.11, 20:10
        Nie był u nas na debacie, wiec trzeba dodać, że strachliwy.
        • Gość: student AJD Re: Szymon Giżyński-MAŁY IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.11, 08:46
          OD WCZORAJ-MAŁY, malutki tylko 4%, "wyrąbany przez Wiśniewską 34 491 głosów
          (15,4%)... Ale nie traci formy i dalej opowiada farmazony: "...
    • Gość: Kazimierz Re: Szymon Giżyński- Mały IP: *.apus-net.pl 20.10.11, 22:41
      Ten człowiek nie jest w stanie zrozumieć, że rozbił miejscową prawicę.
      To tekst w "jego" Gazecie:
      www.gazetacz.com.pl/artykul.php?idm=500&id=12396
      Sześć przegranych jego partii nie wystarcza, właśnie zbroją się na siódmą (przegraną}.
      • Gość: niestety Re: Szymon Giżyński- Mały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 22:44
        im większa przegrana tym większa pycha
      • Gość: Łukasz P Re: Szymon Giżyński- Mały IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.11, 16:35
        Pan Giżyński - w wywiadzie "Opowiedziałem o tym, dosłownie kilka dni przed wyborami, także na falach Archidiecezjalnego Radia FIAT w Częstochowie i jednocześnie zadeklarowałem: mamy i mieć będziemy, jako częstochowski PiS, reprezentację parlamentarną; mamy najsilniejszy, po prawej stronie, klub w częstochowskiej Radzie Miasta, mamy silną organizację partyjną i mocną polityczną infrastrukturę; wyciągamy do wszystkich częstochowskich środowisk prawicowych rękę do partnerskiej, politycznej współpracy; idziemy razem – jako częstochowska prawica – po zwycięstwo w wyborach samorządowych w 2014 rok".
        Nie powiedział, jednak, że jest w koalicji samorządowej z lokalną SLD. Czy się boi, czy wstydzi ?.
        • Gość: ja Re: Szymon Giżyński- Mały IP: *.play-internet.pl 22.10.11, 16:57
          Chyba nie znasz realiów , mówiąc o PiS-ie,że jest w koalicjjui z SLD,równie dobrze możesz powiedzieć,że równiez w koalicji z SLD jest Wspólnota i PO, wszędzie bowiem pracują ich ludzie i maja się dobrze. Nie upieraj się wiec przy PiS-ie, bo dobrze wiemy,że tylko prowokujesz.
          • Gość: Łukasz P Re: Szymon Giżyński- Mały IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 12:38
            Wspólnoty Tadeusza W nie ma w koalicji z SLD, gdyż sam twórca zrezygnował z mandatu . PIS natomiast trwa w układzie z SLD i ma się dobrze, jedynie elektoratowi nie wie jak to powiedzieć.. PIS już dawno stracił swoją wiarygodność. - My to wiemy.
            • Gość: nie przesadzaj Re: Szymon Giżyński- Mały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 21:53
              w swoich politycznych rozdaniach,bo za mało sie na tym znasz. Zajmij sięPO
      • Gość: chińczyk Re: Szymon Giżyński- Mały IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.11, 13:39
        Ale Wielki Szu zdobył mniej głosów od Palikotowego kandydata Pana Drygasa, który polityki dopiero zaczyna się uczyć. Coś nie jest dobrze z Panem Szymonem, gdyż spada na łeb na szyję.
    • Gość: Niewodniczański Tylko SZymon nie posprzątał IP: *.apus-net.pl 05.11.11, 19:59
      Spacerowałem sobie trochę po mieście i co mnie zdziwiło, posprzątane po Wyborach !!!
      Na ulicznych latarniach nie ma plakatów. Z jednym wyjątkiem Szymon Giżyński wisi dalej.
      Np. .........., albo nie powiem nich sam szuka. Podpowiem tylko - niedaleko od kościołów.
    • Gość: nemo Re: Szymon Giżyński-"polski patriota" IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.11, 01:24
      Ciekawe czy Pan Giżyński jak sam siebie określił w kampanii jako "polski patriota" jest za bolszewikiem Kaczyńskim czy wykluczonymi z PISu ?.
      A tak na marginesie to co ma oznaczać słowo polski patriota ?. a może wystarczy samo słowo patriota.
      • Gość: gosc Re: Szymon Giżyński-"polski patriota" IP: *.play-internet.pl 08.11.11, 07:24
        Mnie nie dziwi określenie polski patriota, wręcz odwrotnie, jestem bardzo zadowolony,że któryś z polityków użył tego określenia.Podam przykład: na jednej z uroczystości inauguracji roku akademickiego wetknięto w stojak trzy flagi: europejską,papieską i polską: biało-czerwoną.Wiecie gdzie znalazła swoje miejsce nasza,biało-czerwona? Z tyłu, eksponowano natomiast flagę europejską.Tego samego roku, a było to w 2008- na 11 listopada miasto było udekorowane w przeważającej większości flagami europejskimi, nie naszymi narodowymi. Czy to było święto patriotów europejskich? Nie , to było polskie święto. Dlatego bardzo dobrze się stało,że ktoś wreszcie zauważył, że patriotyzm to Polska, przypomnieć co niektórym,że Polacy domagają się nauczania polskiej historii w szkołach,że internet nie zastąpi przeczytania polskiej lektury. Widać już zaszły duże zmiany w naszym społeczenstwie,skoro ktoś stwietrdza,że wystarczy powiedzieć,że patriotyzm nie musi być określany jako polski. W dzisiejszej rzeczywistości MUSI. Nie zapominajmy kim jesteśmy.
        • Gość: sportowiec Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 12:05
          Na miano patrioty należy zasłużyć poprzez swoje czyny przykładając się do budowy zdrowej , dostatniej i na prawdzie powstałej Polski
          Miano patrioty powinno wynikać z dostrzeżenia człowieka tak działającego dla dobra Polski, a nie z faktu samozwańca. Pan Szymon , który sam siebie określił jako polski patriota - to brzmi bardzo niewiarygodnie.
          • Gość: gosc Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.play-internet.pl 17.11.11, 08:14
            wiesz,zawsze o tobie można też powiedzieć,że samozwanczo nazywasz się sportowcem. Widocznie bardzo mało wiesz o Częstochowie i działaniach Giżyńskiego na jej rzecz.skoro tak piszesz.Pamięcią musiałbyś sięgnąć do lat 80-tych, nie wiem,czy możesz. Nie zmienisz swoimi insynuacjami biegu wydarzeń,możesz tylko sobie sam wmawiać,że masz racje.
            • Gość: Kożmiński Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.apus-net.pl 17.11.11, 21:02
              Tak wiem, że chcielibyście zawładnąć wszystkie sukcesy tu w Częstochowie i w całej Polsce.
              Ale jak sam piszesz na końcu nie da się zmienić biegu wydarzeń.
              Przyjdzie czas na odróżnienie tego co Pan Giżyński zrobił bo musiał z racji zajmowanego stanowiska, od tego czego zrobił z racji bycia posłem.
              Jakie będą proporcje?
              • Gość: gość Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.play-internet.pl 19.11.11, 15:59
                przeczytaj jego ulotkę wyborczą,to się dowiesz,co zrobił jako poseł.Myślę, że dużo.
                • Gość: Niewodniczański Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.apus-net.pl 20.11.11, 18:21
                  Czytałem bardzo dokładnie.
                  To wielkie Św...two, zapisywać sobie to co zrobiły całe zespoły ludzi.
                  Ale przykład idzie z góry.
                  Stare, ale prawdziwe.
                  • Gość: tak Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 19:56
                    szczególnie super jest jego osobista koalicja z SLD w radzie miasta! Wstyd i hańba. Ciekawy jestem ,czy Wiśniewska wie o tym i popiera tą zdziwaczałą koalicję?
                    • Gość: ja Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 22:06
                      Szymon Giżyński Wielki powiedział podobno tak? - "Jestem z wami sldowcami i wszystkich innych wyp........cie, bo my tu rządzimy! Co na to p. Wiśniewska?
                      h
                      h

i
                      • Gość: yes Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 22:40
                        to do niego podobne, a czy p.Wiśniewska zechce się wtrącać? Zobaczymy!!Wierzę, że nie chce się kumać z obecną władzą
                        • Gość: tak Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.11, 22:44
                          Chciałbym, aby skończyły się wredne rządy Giżyńskiego= to trep
                          ,który mysli tylko o sobie - na Jadzię liczę! A jutro wszystko zobaczymy! Szczególnie umiłowanie Giżyńskiego do SLD-owców
                          • Gość: L. Kapica Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.11, 13:59
                            One się skończą szybciej niż myślisz ale ....wcześniej poetica przewidział, że :
                            jaro - slaw fujara kija nie postawi .
                            i Polski nie zbawi!!
                            • Gość: brzoza Re: S. Brzoza IP: *.centertel.pl 14.01.12, 14:46
                              Przesłuchać brzozę by należało.
                              Ona nam powie, co tam się stało,
                              Kto ją posadził, po co tam rosła
                              I czemu stała taka wyniosła.

Kto ją popierał? Czy ktoś lobbował?
                              Może naciski ktoś tam stosował?
                              Była w układzie, czy była śpiochem?
                              My chcemy prawdy. Chcemy. Choć trochę!

Czemu, do diaska, ona tam tkwiła
                              I tak bombowca nam uszkodziła?
                              Niech się wypowie jak na spowiedzi,
                              CV tej brzozy cały świat śledzi.

Niech ją Antoni wezwie na świadka,
                              Będzie dla wszystkich kolejna gratka.
                              Niech ją przesłucha bez żadnej ściemy,
                              Bo wszyscy prawdę tu poznać chcemy!
                              tekst z neta.
                              • Gość: z neta Re: S. Brzoza IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 09:24
                                ~Stanisław: On krzyż zbawienia od dziecka niesie,
                                Łazi po miastach, łazi po lesie,
                                A ludzie wokół to same wilki
                                I prezesowi wbijają szpilki!

Łazi po działkach, łazi po siołach,
                                "Spieprzaj już, dziadu" - ktoś za nim woła
                                I lecą za nim kamienie gęsto,
                                Więc on na wszystkich wścieka się często!

Ale wciąż łazi, bredzi i psioczy,
                                Bo prawda naga kłuje go w oczy!
                                Łazi po hałdach, łazi po polu,
                                Za nim krzyk słychać - "Spadaj, psycholu!"
                                • Gość: cenzor Re: S. Brzoza IP: *.centertel.pl 27.01.12, 07:32
                                  Już działa ACTA i będziemy wiedzieli kto takie rzeczy pisze.
                                  • Gość: kundel Re: S. Brzoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 11:14
                                    Ty cenzorze nie wiesz czym są acta! Za to pewnie jesteś starym komuchem,który chciałby wszystko kontrolować?
                      • ciemnobedzie Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. 08.02.12, 09:46
                        Wcześniej spotkał się z Matyjaszczykiem w Sejmie na "śniadaniu" i wszystko obgadali, tzn Gizol postawił swoje bezwarunkowe żądania a Mati niestety je przyjął.
            • Gość: socjolog Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.12, 00:47
              Bardzo chętnie sięgnę pamięcią do lat 80. Już sobie przypominam , to w tamtym czasie przedstawiciel zachodniej firmy Inter Fragrance ( firma polonijna) proponował osobom i zakładom w Częstochowie chemię ( zapaszki, kadzidełka, perfumiki, kremy ) .Tym przedstawicielem wiecie kto był - ano był to Pan Szymon .
              Czy filolog może kompetentnie oferować wyroby chemiczne ?. Pan Szymon tyle co skończył filologię polską i jako humanista dostając glejt od firmy zagranicznej na rozpoznanie polskiego rynku musiał sobie jakoś radzić. Epizod ten długo jednak nie przetrwał.
              • Gość: z neta Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.12, 13:19
                o kogo chodzi?...

On…
                * wskazywał narodowi winnych ich niedoli - to m.in. komuniści, socjaldemokraci i liberałowie
                * uprawiał populistyczną propagandę i agresywną politykę zagraniczną
                * jego wyznawcy organizowali nocne marsze z pochodniami
                * był zakompleksionym kawalerem z manią wielkości
                * miał paranoiczne i narcystyczne usposobienie
                * wdał się w awanturę ze wszystkimi sąsiadami
                * naród ponad wszystko i „Bóg jest z nami”
                * mamił naród swoimi wizjami
                * jątrzył, skłócał i dzielił
                * (…)
                * wygrał w demokratycznych wyborach....
                .
                .
                .
                .
                .
                .
                Adolf Hitler (ur. 20 kwietnia 1889 w Braunau am Inn, zm. 30 kwietnia 1945 w Berlinie) – niemiecki polityk, kanclerz Rzeszy od 30 stycznia 1933, Wódz i kanclerz Rzeszy (niem. Führer und Reichskanzler) od 1 sierpnia 1934 (łącząc stanowiska prezydenta i kanclerza Rzeszy), przywódca Narodowo-Socjalistycznej Niemieckiej Partii Robotników (NSDAP), ideolog niemieckiej odmiany faszyzmu zwanej od jego nazwiska hitleryzmem, narodowym socjalizmem lub nazizmem – od niemieckiej nazwy partii (niem. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), twórca i dyktator III Rzeszy niemieckiej, zbrodniarz wojenny, odpowiedzialny za zbrodnie przeciw ludzkości.

Paranoja nie boli, ale ośmiesza i drogo naród kosztuje…
                Wojny wybuchają najpierw w ludzkich sercach.
                Historia lubi się powtarzać.
                • Gość: max Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.12, 09:27
                  Poseł nie czyta, poseł głosuje.
                  Ustawy czytają i przygotowują odpłatnie zewnętrzni eksperci.
                  • Gość: polonista Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 15:41
                    ~wesoly: Mróz był okrutny i śniegiem wiało,
                    Mama mu niosła ciepłe kakao,
                    On w szafie siedział, bibułę czytał,
                    Na generała zębami zgrzytał.

Jechały "suki", jechały tanki,
                    Mama mu z kawą nosiła dzbanki,
                    On się do walki wielkiej szykował,
                    Więc pistolecik swój przygotował.

Strategię tworzył i kreślił plany,
                    Wiedział, że wielkie nadchodzą zmiany,
                    Czytał i pisał, pisał i czytał,
                    Czasami mamę o coś zapytał.

W zarysach tworzył grupy oporu,
                    Pochodnie ściągał aż z Ekwadoru,
                    Tworzył nocami i tworzył dniami,
                    Mama chodziła z naleśnikami,

Niosła banany i czekoladę,
                    I z rodzynkami pyszną roladę.
                    Niosła mu szynkę, niosła kiełbasę
                    I lukrowaną przepyszną masę.

Swe życie rzucił na stos dla sprawy,
                    Na bok wszelakie poszły zabawy,
                    Łzy mu płynęły, bardzo rozpaczał,
                    Bo mu generał kraj przeinaczał.

Morał zaś taki z tekstu wynika,
                    Że ciężki w Polsce los bojownika,
                    Co walczy dzielnie, krwi nie żałuje,
                    A nikt mu nawet nie podziękuje!
                    • Gość: cd Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.12, 15:43
                      Mama mówiła : - Nie wierz nikomu
                      Więc on ulotki rozrzucał w domu
                      Okna zasłonił, zamek zasunął
                      I na tapczanie walczył z komuną

Jarka nie wzięli do internatu
                      Całą więc sławę zawdzięcza bratu
                      A że podobni do siebie byli
                      Wielu do dzisiaj ich z sobą myli

Jarek domowe przyjął zadanie
                      Czołgi rozstawił se na tapczanie
                      Sam stanął z prawej, z lewej - wiadomo
                      Naprzeciw Jarka stanęło ZOMO

Rozpoczął starcie wznosząc okrzyki
                      Mama zabrała mu żołnierzyki
                      Ale spokojnie, jest na to rada
                      Kiedyś tę walkę IPN zbada.
                      • Gość: z neta Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.12, 08:53

~LIKWIDACJA POLSKI.....: Likwidacja Przyspiesza.
                        Likwidacja Zakladów ,hut i kopaln,likwidacja stoczni,likwidacja Przemyslu
                        lekkiego,Ciezki dawno zlikwidowany ,Likwidacja PKP w ubieglym roku
                        nieudana - przyspieszyla ,Likwidacja Calej Elity Panstwa ,Lotnictwa ,Wojska Polskiego jego Dowództwa ,Generalicji....Likwidacja sluzby Zdrowia ,Emerytur i Rent Teraz likwidacja szkolnictwa.
                        SMOLENSK !!!!!!
                        -Zabranie Polakom jako jedyny rzad w Europie – Karty Praw Podstawowych /oslona na czas bezrobocia/
                        -Zmniejszenie zasilku pogrzebowego o 50%.
                        - Zmniejszenie becikowego o 50%
                        - 3 krotny wzrost podatku od “ uzytkow wieczystych “
                        - Likwidacja prawie wszystkich ulg podatkowych
                        02.03.2012 - Sejm odrzucil w piatek obywatelski projekt ustawy zakladajacy wprowadzenie 49-proc. znizki na bilety jednorazowe dla uczniów i studentów w autobusach i pociagach oraz rozszerzenie ulgi na przejazdy pociagami ekspresowymi – to wszystko oczywiscie dla dobra uczniw i studentow !!!!
                        - 2 miliony Polakow w “ petli zadluzenia “ na 30 mld zlotych. 14 mld zlotych dlugu nakartach kredytowych.
                        - Zadluzenie samorzadow – 12 mld zlotych.
                        - Zadluzenie przedsiebiorstw – 240 mld zlotych.
                        - Dlugi polskich bankow komercjonalizowanych – 60 mld euro = ponad 240 mld zlotych,
                        - Zagrozone kredyty gospodarstw domowych – 36 mld.
                        - Polska tonie w dlugach; wszyscy, od noworodków do emerytów, jestesmy zadluzeni po 21,5 tys. zl na glowe.
                        Dziennik „Fakt” z 11-12 marca br. opublikowal zestawienie podstawowych produktów i porównal jak sila nabywcza przecietnej pensji (1900 zl na reke) maleje od 2007 r. Za przecietna wyplate mozna bylo kupic:
                        1.Benzyne Pb95 422 (w 2007 r.) 396 (w 2010 r.) 333 (w 2012 r.)
                        2.Chleb 1151 (w 2007 r.) 808 (w 2010 r.) 678 (w 2012 r.)
                        3. Papierosy 271 (w 2007 r.) 237 (w 2010 r.) 190 (w 2012 r.)
                        4.Maslo 593 (w 2007 r.) 542 (w 2010 r.) 476 (w 2012 r.)
                        5.Jogurt 2435 (w 2007 r.) 2261 (w 2010 r.) 1919 (w 2012 r.)
                        6.Ser zólty 550 (w 2007 r.) 520 (w 2010 r.) 442 (w 2012 r.)
                        7.Proszek do prania 95 (w 2007 r.) 86 (w 2010 r.) 77 (w 2012 r.)
                        8.Piwo 703 (w 2007 r.) 633 (w 2010 r.) 584 (w 2012 r.)
                        9.Ksiazka 51 (w 2007 r.) 44 (w 2010 r.) 38 (w 2012 r.)
                        10.Jeansy 12 (w 2007 r.) 10 (w 2010 r.) 9 (w 2012 r.)
                        11.Sportowe buty 9 (w 2007 r.) 8 (w 2010 r.) 7 (w 2012 r.)
                        12.Bilet do kina 95 (w 2007 r.) 82 (w 2010 r.) 76 (w 2012 r.)
                        13.Wizyta u fryzjera 190 (w 2007 r.) 158 (w 2010 r.) 126 (w 2012 r.)
                        14.Szampon 283 (w 2007 r.) 253 (w 2010 r.) 228 (w 2012 r.)
                        W tym roku ceny wody w wielu miejscowosciach wzrosly od 7 proc. do 30 proc. To niewiele w porównaniu z tym, co nas czeka w niedalekiej przyszlosci. Podwyzki cen wody moga siegnac nawet 400 proc.
                        To tylko przyklady z obszernej listy podstawowych produktów i uslug, z której wynika, ze drozyzna coraz dotkliwiej pustoszy kieszenie Polaków.
                        - Likwidacja 122 sadow rejonowych z 350.
                        - Okolo 1500 placówek oswiatowych - szkól, przedszkoli, burs, schronisk mlodziezowych - chca zlikwidowac samorzadowcy. Wynika to z uchwal intencyjnych o zamiarze zamkniecia placówek. Informacje Polska Agencja Prasowa zebrala w pietnastu kuratoriach oswiaty.
                        Zobacz, jak bedzie wygladala likwidacja szkól w poszczególnych województwach:
                        W dolnoslaskim samorzady chca zlikwidowac ok. 80 placówek oswiatowych
                        W kujawsko-pomorskim prawie 200 szkól przeznaczonych do likwidacji
                        W lubelskim ponad 70 szkól do likwidacji
                        W lubuskim samorzady planuja likwidacje 77 placówek oswiaty
                        W lódzkim zamierzaja zlikwidowac 70 placówek oswiatowych
                        W malopolskim samorzady chca zlikwidowac kilkadziesiat szkól
                        W opolskim 85 szkól i przedszkoli do likwidacji
                        W podkarpackim do likwidacji przeznaczono 150 szkól
                        W podlaskim samorzady chca zamknac 120 szkól
                        W pomorskim szkoly likwidowane glównie z powodu nowelizacji prawa
                        W slaskim do likwidacji 171 szkól i 2 przedszkola
                        W swietokrzyskim samorzady chca zlikwidowac 36 szkól
                        W warminsko-mazurskim zlozono 146 wniosków ws. likwidacji lub przeksztalcenia szkól
                        W wielkopolskim samorzady zamierzaja zlikwidowac 137 szkól
                        W zachodniopomorskim kuratorium ok. 200 wniosków dot. m.in. likwidacji szkól
                        - podwyzka cen energii
                        - podatek ekologiczny
                        - podwyzka VAT na ksiazki (lemingom i tak zbedne wiec…)
                        - podwyzka przegladów rejestracyjnych aut
                        - podwyzka akcyzy na papierosy
                        - 20 mln w nagrodach dla rzadu Tuska w 2010 roku
                        - podatek od muzyki w klubach
                        - podatek vat 23, 24 w 2012, 25 w 2013
                        - Podwyzka oplat za dzierzawe gruntów
                        - podwyzka vat na zywnosc
                        - Dlug publiczny blisko konstytucyjnego progu – wynosi teraz 815 mld zotych.
                        - Podatek katastralny od 2012 roku
                        - Podwyzka akcyzy na gaz od 2012 roku
                        - Podwyzka VAT na ubranka dzieciece
                        - Podwyzka oplat paliwowych
                        - Podwyzka cen zywnosci
                        - Podwyzka stóp a co za tym idzie problemy ze splatami kredytów
                        - Brak rewaloryzacji progów podatkowych PIT
                        - Przekazanie pieniedzy z OFE do ZUS= odebranie Polakom 35-40 letnich skladek na ZUS
                        - Przedluzenie okresu skladkowego do ZUS do 67 roku zycia dla mezczyzn i 65 roku zycia dla kobiet.
                        Wyobrazacie sobie 67 letniego pracowika? Jaki pracodawca da prace staruszkowi?
                        Z kont emerytalnych w ZUS wyparowalo w ubieglym roku ponad 8 miliardów zlotych. Znikly srodki emerytalne nalezace do osób, które pobieraly rente i zmarly, nie dozywszy emerytury.
                        - Zerwanie umowy o budowe elektrowni atomej na spólke z Litwa
                        - Sprzedaz gazu lupkowego USA i podstawionym firmom rosyjskim za ok 5% wartosci.
                        - Wprowadzenie podatku dachowego, sniegowego i od deszczówki
                        - Podatek od basenów
                        Ta lista nie uwzglednia afer i przekretów Platformy a o tym mozesz poczytac tutaj : link
                        Poczawszy od tzw “afery katarskiej” Konczac na publicznym zobowiazaniu wyborczym Tuska i PO w ktorym zapewniali o pozyskaniu 300 mld zlotych z budzetu Uni . “ “Bo tylko Platforma jest w stanie zapenic ten transfer
                        do Polski” Po wyborach – temat przestal istniec. Pamietacie 100 mln Walesy? To taka sama historia.
                        I nie ma co zwalac na skladke do UE, która i tak kosztuje nas corocznie juz ok. 14-15 mld zl.
                        Sledztwo w sprawie majatku Palikota 28 grudnia 2011 r. umorzyla prokurator Joanna Chojnowska. Dlaczego? Uznala, ze dzialalnosc Palikota nie miala "znamion czynu zabronionego". Zdaniem prokuratury Palikot nie ujawnil wszystkich skladników swojego majatku, ale "nieprawidlowosci w oswiadczeniach majatkowych pana posla wynikaja z filozoficznego wyksztalcenia i stosunku do wartosci materialnych".
                        - 240 tys PLN na prywatne loty Tuska - Samolot rzadowy leci z Warszawy do Werony. Tam zabiera Donalda Tuska z ferii. Premier przylatuje do Warszawy na specjalna konferencje oraz sluzbowe spotkanie. I wraca rzadowa maszyna do Werony, aby kontynuowac urlop. Rachunek? Okolo 240 tysiecy zlotych
                        - ponad JEDEN MILION PLN MIESIECZNIE na Tomasza Lisa - Ponad 92 tys. zl brutto dla firmy Tomasza Lisa Deadline Productions. Dodatkowe honorarium tylko dla publicysty – 20 tys. Ponad drugie tyle – koszty producenckie, co w sumie daje sume blisko 300 tys. zl za odcinek. Nietrudno policzyc, ze przy czterech odcinkach w miesiacu z kieszeni podatników na program Tomasza Lisa w panstwowej telewizji wyplywa ponad milion zlotych.Ponad 92 tys. zl brutto dla firmy Tomasza Lisa Deadline Productions. Dodatkowe honorarium tylko dla publicysty – 20 tys. Ponad drugie tyle – koszty producenckie, co w sumie daje sume blisko 300 tys. zl za odcinek. Nietrudno policzyc, ze przy czterech odcinkach w miesiacu z kieszeni podatników na program Tomasza Lisa w panstwowej telewizji wyplywa ponad milion zlotych.
                        - na podstawie parytetu wielkosci kraju Polska ma prawo do zatrudnienia ok 300 osob w Parlamencie Europejskim w
                        celu reprezentacji i obrony interesu narodowego. W PE pracuje zaledwie kilku Polakow /min Lewandowski/
                        Dlaczego zrezygnowali z praw ktore nam sie naleza????
                        - Tomasz Arabski przegral w swoim okregu wyborczym i powinien sie wycofac z polityki bo nikogo nie repr
                      • Gość: polonista Re: Szymon Giżyński- czy samozwaniec?. IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.12, 22:32
                        Kolejny wierszyk Stanisława:

Nasz drogi prezes zapiął rozporek
                        I się piechotą udał do Tworek.
                        Dostał tam ręcznik i białe lacie,
                        Białą czapeczkę i białe gacie.

Dostał szlafroczek, białe porteczki,
                        Biały kaftanik, białe majteczki,
                        Białe buciki, białe sznurówki,
                        A do pisania białe ołówki.

Wokół prezesa białe są ściany,
                        Na obiad zjada barszcz zabielany,
                        Z białym przed tiwi siedzi pilotem
                        I wrogów swoich obrzuca błotem.

O referendum teraz wódz marzy,
                        Choć borok bidny ledwo kojarzy,
                        Co to internet, co to loginy,
                        Więc znowu prezes urządza kpiny!

Z aktami jemu myli się ACTA,
                        Lecz on z szatanem zawarłby pakta,
                        Byle ponownie zostać premierem,
                        Bo jak na razie jest tylko zerem!

Miota się w Tworkach prezes bez przerwy,
                        Personelowi działa na nerwy,
                        Co się odezwie - to się ośmiesza.
                        Ciężkie jest w Tworkach życie prezesa!
                        • Gość: netinfo Re: Po drugiej rocznicy IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.12, 10:37
                          opinia
                          "Kaczyńskiemu nie chodziło o upamiętnienie ofiar katastrofy, jemu chodziło o zwykłą uliczną awanturę.
                          Pamięć brata i bratowej mógł uczcić na Wawelu czy na miejscu katastrofy w Smoleńsku, ale tam byłoby mniej moherowej gawiedzi i mniej kamer.
                          Dla Jarosława Lech był tylko bezwolnym narzędziem w walce o władzę i tak jest nadal.
                          Jarosław przegrał całe swoje życie, czego się tknął to zniszczył, był główną przyczyną śmierci brata i pozostałych ofiar smoleńskiej katastrofy. Nie ma rodziny, przyjaciół, otaczająca go grupa pachołków w pierwszej chwili rzuci mu się do gardła.
                          Niczego trwałego po sobie nie zostawi. Chora wyobraźnia podpowiada mu tylko ślepą nienawiść."
                          • Gość: netinfo Re: Po drugiej rocznicy IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.12, 10:54
                            "Od pewnego czasu przestaję przyklaskiwać Palikotowi, za względu na jego populizm i awanturnictwo. Czasem jednak ma on sporo racji. Natomiast w tej wypowiedzi namieszał, żeby użyć efektywnych słów, które pójdą w eter.

Prawda (w sprawie Jarosława) jest inna, niż mówi Palikot, ale może jeszcze bardziej brutalna. Otóż Jarosław sam nie jest starym dziadem czy duchem zza grobu. Jest cynicznym cwaniaczkiem, który się tak histerycznie ślini na myśl o władzy, że gotów by dla jej osiągnięcia i utrzymania własnymi rękami wygarnąć z trumien szczątki zmurszałych truposzczaków i rozsypać je po Krakowskim Przedmieściu, rzekomo dla dobra ich bliskich i całego Narodu Polskiego. Jarosław zrobi dla władzy wszystko, jeśli tylko znajdą się entuzjaści jego działań, a takich wciąż nie brakuje. Tak jak sprzedaje się plastikowe zabawki Zombie dzieciom w wieku wczesnoszkolnych, bo te dzieci się tym podniecają, tak Jarosław będzie mówił o trumnach i będzie sprzedawał swoje teorie o katastrofie smoleńskiej , bo są tacy, którzy się jego gadaniem podniecają i są gotowi na niego zagłosować. Wszelkie teorie Palikota o jakimś Wernyhorze zza grobu czy cmentarnym duchu to głupoty."
                            • Gość: polonista Re: Po drugiej rocznicy IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.12, 00:18
                              abaelardus napisał:
                              "Wielce szanowny Panie Jarosławie Kaczyński, "prawdziwy Polaku" fajnie by było, gdybyś, zanim wystartujesz w wyborach prezydenckich, pouczył się trochę języka polskiego, bo, jak widzę, ma Pan z tym niejaki problem. Słowo "knajak" oznacza kogoś z marginesu, Pan tego słowa używa w odniesieniu do swoich przeciwników politycznych. Twierdzi Pan, że ktoś, kto mówi, że robi Pan karierę polityczną na grobie brata, ma mentalność knajacką. Szanowny Panie, albo jest Pan idiotą nierozumiejącym słów, których Pan używa, albo, co chyba jeszcze gorsze, Myśli Pan, że Polacy są tak głupi i tak w Pana zapatrzenie, że jak Pan może mówić, co panu ślina na język przyniesie, a "ciemny lud" i tak to kupi? Czy tak, czy tak, jest Pan obrzydliwym człowiekiem. Naprawdę budzi Pan mój wstręt."
                              • Gość: Populi Re: Po drugiej rocznicy IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.12, 23:33
                                Dwóch znanych specjalistów amerykańskich. Prof. R.S. Robins z Instytutu Historii Nauki w Londynie oraz z Uniwersytetu Tulane oraz Prof. J.M. Post z George Washington University wydali książkę „Paranoja polityczna. Psychopatologia nienawiści”. Książka ukazała się w Polsce przekładem Hanny Jankowskiej (KiW 1999 r.). Poniżej skrót definicji choroby:
                                PARANOJA
                                Choroba psychiczna, dla której typowe są usystematyzowane urojenia oraz projekcja osobistych konfliktów, przypisywanych rzekomej wrogości otoczenia; chroniczna psychoza funkcjonalna, rozwijająca się w podstępny sposób. Charakteryzuje się uporczywymi, nie ulegającymi zmianom, spójnymi pod względem logicznym urojeniami, dotyczącymi przeważnie prześladowań albo związanymi z manią wielkości.
                                SIEDEM ELEMENTÓW PARANOI :
                                1. Podejrzliwość :
                                Podejrzliwość to najbardziej widoczna cecha paranoika. Wciąż szuka ukrytych znaczeń, sygnałów wskazujących na obecność wrogów, o których wie, że go otaczają. Interpretuje swoje spostrzeżenia zgodnie z przyjętymi założeniami i wnioskami.
                                2. Ksobność :
                                Świat paranoika zaludniają wrogowie, a on sam stanowi ośrodek ich uwagi.
                                3. Mania wielkości
                                Aroganckie przekonanie o własnej wielkości pozostaje w bliskim związku z wiarą paranoika, iż jest on centralnym obiektem zainteresowania. Jest pewien swoich racji, nie dopuszcza żadnej różnicy zdań. Zna całą prawdę i żywi swego rodzaju pogardę dla głupców, którzy mają odmienne zdanie.
                                4. Wrogość
                                Pierwszą cechą, jaka rzuca się w oczy nawet przy przypadkowym zetknięciu z paranoikiem, jest nie tyle jego przekonanie o spisku czy arogancja, ile generalnie wrogie nastawienie do świata. Paranoik jest wojowniczy i łatwo się irytuje, nie ma poczucia humoru, jest niezwykle wrażliwy na oznaki lekceważenia, kłótliwy, spięty, nastawiony obronnie.
                                5. Lęk przed utratą niezależności
                                Paranoik jest wciąż w stanie gotowości. Wciąż jest przygotowany na niespodziewane okoliczności, które określa jako zamach na swoją niezależność lub wolną wolę. Jest w stanie nieustannej wojny z prawdziwymi i wyimaginowanymi przeciwnikami, którzy chcą nad nim zapanować i odebrać mu niezależność.
                                6. Projekcja
                                Według Zygmunta Freuda, projekcja wynika z normalnej skłonności do przypisywania wewnętrznych stanów i przemian przyczynom zewnętrznym. Na przykład ludzie mało znaczący albo bojaźliwi będą uważać swoich wrogów za nadzwyczajnie licznych i potężnych. Ma to określone implikacje w świecie polityki.
                                7. Myślenie urojeniowe
                                Paranoik chroni się przed niemożliwą do zniesienia rzeczywistością, konstruując rzeczywistość zastępczą. Jest ona pocieszeniem dla zranionego ego. Potrzeba podtrzymania pozytywnego wyobrażenia o sobie wyjaśnia, dlaczego tak kurczowo trzyma się przekonania, że jest obiektem spisku. Choć można by się spodziewać, że z ulgą przyjmie wiadomość o nieistnieniu spisku, w rzeczywistości będzie zdruzgotany. Pozbawiłoby go to poczucia własnej ważności. Lepiej być prześladowanym niż ignorowanym.
                                • Gość: Populi Re: Po drugiej rocznicy IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.12, 21:12
                                  " Jarosław Kaczyński- Nikodem Dyzma polskiej polityki.
                                  Świat zmierza w otchłań głupoty i populizmu, a przewodnikiem jest Jarosław Kaczyński. To dzięki niemu ludzie biją się pod krzyżem. To on świętuje śmierć brata pod jego miejscem pracy, nie przy grobie. To on świętuje rocznicę pogrzebu, prawdopodobnie jako pierwszy człowiek na świecie. To on opowiada fantastyczne historie na temat katastrofy lotniczej, choć sam w nie wierzy. To on najpierw stawia pomniki z swoją podobizną i dopiero dzięki tym wizerunkom, chce budować mit o zasługach, dla jakich te pomniki mają powstać. To on dał ostatnio kuksańca koledze z piaskownicy, zabrał mikrofon i śmiał się z chłopaka w mediach.
                                  Taaak. Jarosław Kaczyński to prawdziwy mąż stanu. Wypisz, wymaluj Nikodem Dyzma, Dołęgi Mostowicza. Postać na pomniki.
                                  Narodzie oprzytomniej!"
                                  • Gość: żołnierz Re: Po drugiej rocznicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.12, 16:53
                                    Jest takie powiedzenie : " jak Pułkownikowa zdrowa to cały pułk zdrowy" .
                                    O zdrowiu Jarosława polemizować nie ma potrzeby, gdyż wszyscy wiedzą, że nie jest dobrze.
                                    Zatem i cały PiS jest podobnie "zdrowy" jak jego szef.
    • Gość: obserwator Re: Szymon Giżyński- Wielki IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 08.07.12, 11:36
      Czym się zajmują w Sejmie nasi politycy?... jakimi problemami?..

Popis talentów literackich i pokaz wiedzy muzykologicznej dał z kolei w kilku swoich oświadczeniach poseł PiS Szymon Giżyński. Zdecydował się on zabrać głos m.in. w sprawie skali politycznego talentu, kariery i sławy Pana Premiera Donalda Tuska. Ten wątek poseł następnie rozwinął w oświadczeniu zatytułowanym: w sprawie odzewu na moje oświadczenie sejmowe komentujące premierowską posługę Pana Donalda Tuska w wirtuozowskiej formule glissando - perdendo (płynnie - zamierająco). Inne z 15 oświadczeń Giżyński poświęcił z kolei sprawie złowrogiej analogii między naszymi czasami a epoką drugiej połowy XVIII w., kiedy Polska traciła niepodległość.
      Oświadczenia w sprawie motyla, czyli czym zajmują się posłowie - 8.07.2012 r.
      • ciemnobedzie Re: Szymon Giżyński- czy już odjechał ? 02.08.12, 02:27
        Społeczeństwo z uwagą analizuje wszelkie oświadczenia lokalnych posłów. Oświadczenia posła Giżyńskiego są "odlotowe". Zastanawiam się w jakim stanie jest poseł, który takie oświadczenia przygotowuje a później je wygłasza na mównicy.? Proszę o oświadczenie posła, że tworzy swoje oświadczenia sejmowe bez udziału środków pobudzających.
        • Gość: Obserwator2 Re: Szymon Giżyński- czy już odjechał ? IP: *.play-internet.pl 02.08.12, 12:11
          To tylko zazdrość,zazdrość lub mizeria twojego intelektu,skoro nie widzisz w tych oswiadczeniach celnych trafien w rząd i jego poczynania. Jak sam się nazywasz "ciemnobedzie", tak będzie z twoim rozumieniem rzeczy oczywistych
          • Gość: Jacek Parys Re: Szymon Giżyński- czy już odjechał ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.12, 18:33
            Pani Grażynko, proszę nie nadużywać komputera partyjnego.
        • Gość: xyz Re: Szymon Giżyński- czy już odjechał ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.12, 16:47
          co mówi nauka:
          Dwóch znanych specjalistów amerykańskich. Prof. R.S. Robins z Instytutu Historii Nauki w Londynie oraz z Uniwersytetu Tulane oraz Prof. J.M. Post z George Washington University wydali książkę „Paranoja polityczna. Psychopatologia nienawiści”. Książka ukazała się w Polsce przekładem Hanny Jankowskiej (KiW 1999 r.). Poniżej skrót definicji choroby:
          PARANOJA
          Choroba psychiczna, dla której typowe są usystematyzowane urojenia oraz projekcja osobistych konfliktów, przypisywanych rzekomej wrogości otoczenia; chroniczna psychoza funkcjonalna, rozwijająca się w podstępny sposób. Charakteryzuje się uporczywymi, nie ulegającymi zmianom, spójnymi pod względem logicznym urojeniami, dotyczącymi przeważnie prześladowań albo związanymi z manią wielkości.
          SIEDEM ELEMENTÓW PARANOI :
          1. Podejrzliwość :
          Podejrzliwość to najbardziej widoczna cecha paranoika. Wciąż szuka ukrytych znaczeń, sygnałów wskazujących na obecność wrogów, o których wie, że go otaczają. Interpretuje swoje spostrzeżenia zgodnie z przyjętymi założeniami i wnioskami.
          2. Ksobność :
          Świat paranoika zaludniają wrogowie, a on sam stanowi ośrodek ich uwagi.
          3. Mania wielkości
          Aroganckie przekonanie o własnej wielkości pozostaje w bliskim związku z wiarą paranoika, iż jest on centralnym obiektem zainteresowania. Jest pewien swoich racji, nie dopuszcza żadnej różnicy zdań. Zna całą prawdę i żywi swego rodzaju pogardę dla głupców, którzy mają odmienne zdanie.
          4. Wrogość
          Pierwszą cechą, jaka rzuca się w oczy nawet przy przypadkowym zetknięciu z paranoikiem, jest nie tyle jego przekonanie o spisku czy arogancja, ile generalnie wrogie nastawienie do świata. Paranoik jest wojowniczy i łatwo się irytuje, nie ma poczucia humoru, jest niezwykle wrażliwy na oznaki lekceważenia, kłótliwy, spięty, nastawiony obronnie.
          5. Lęk przed utratą niezależności
          Paranoik jest wciąż w stanie gotowości. Wciąż jest przygotowany na niespodziewane okoliczności, które określa jako zamach na swoją niezależność lub wolną wolę. Jest w stanie nieustannej wojny z prawdziwymi i wyimaginowanymi przeciwnikami, którzy chcą nad nim zapanować i odebrać mu niezależność.
          6. Projekcja
          Jeden z narcystycznych mechanizmów obronnych; przypisywanie innym własnych poglądów, zachowań lub cech, najczęściej negatywnych. Przyczyną jest większa dostępność tych poglądów, zachowań i cech u osoby, która je posiada, a tym samym łatwiejsze podciąganie pod daną kategorię. Według Zygmunta Freuda, projekcja wynika z normalnej skłonności do przypisywania wewnętrznych stanów i przemian przyczynom zewnętrznym. Na przykład ludzie mało znaczący albo bojaźliwi będą uważać swoich wrogów za nadzwyczajnie licznych i potężnych. Ma to określone implikacje w świecie polityki.
          7. Myślenie urojeniowe
          Paranoik chroni się przed niemożliwą do zniesienia rzeczywistością, konstruując rzeczywistość zastępczą. Jest ona pocieszeniem dla zranionego ego. Potrzeba podtrzymania pozytywnego wyobrażenia o sobie wyjaśnia, dlaczego tak kurczowo trzyma się przekonania, że jest obiektem spisku. Choć można by się spodziewać, że z ulgą przyjmie wiadomość o nieistnieniu spisku, w rzeczywistości będzie zdruzgotany. Pozbawiłoby go to poczucia własnej ważności. Lepiej być prześladowanym niż ignorowanym.
          • Gość: xyz Re: Szymon Giżyński- czy już odjechał ? IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.13, 12:20
            z sieci:
            ~WarszawiAK: ...." (…)”… I tak oto, 05 Stycznia roku 2013 – po mszy celebrowanej w kaplicy z Ikoną matki Boskiej Częstochowskiej – księża i politycy – ks. Jarosław Wąchowicz, ks. Tadeusz Isakowicz Zaleski; posłowie PiS Szymon Giżyński i Przemysław Wipler wpisali się w nurt kibolstwa. Na wałach jasnogórskich, po zmroku przy radosnym odpalaniu petard i rac „błogosławili” kiboli wznoszących chrześcijańskie, czyste narodowo katolickie okrzyki „Precz z komuną”; „Bóg, honor, ojczyzna”; „Raz sierpem, raz młotem czerwoną chołotę”; „A na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści”; „Donald matole, tu są kibole”….. Pobrzmiewało to szczerym ekumenizmem w prawdziwym duchu jano-pawłowych zawołań … O duchu który spłynął i odmienił oblicze Ziemi… tej Ziemi..."
            • Gość: xyz Re: Szymon Giżyński- czy już odjechał ? IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.13, 22:11
              " "We współczesnym świecie mamy wielu Piłatów, którzy pociągają za sznurki władzy, czyniąc to w służbie silniejszym. Wielu jest takich, co słabi i podli w obliczu takich nurtów władzy angażują swój autorytet na rzecz niesprawiedliwości i depczą godność człowieka oraz jego prawo do życia" - napisali autorzy medytacji, młodzi Libańczycy. "
              • Gość: xyz Re: Szymon Giżyński- czy już odjechał ? IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 10:24
                Coś o lądowaniu.....
                Jedyną przyczyną WYPADKU tu 154M było zejście poniżej MDH( minimum descent high- minimalnej wysokości zniżania dla podejścia nieprecyzyjnego) co skutkowało drastycznym naruszeniem MOCH (minimum obstacle clearence height- minimalnej wysokości zapewniającej przewyższenie nad przeszkodami). Ostateczną decyzję o lądowaniu- po przeanalizowaniu warunków pogodowych ,w tym o zejściu poniżej MDH (podejście nieprecyzyjne) lub DH( podejście precyzyjne) podejmuje pilot (napisałem MDH i DH a nie MDA i DA z uwagi na fakt ,że w Rosji używa się QFE a nie QNH). Oczywiście decyzja o zejściu poniżej wysokości decyzji lub minimalnej wysokości zniżania to działanie zdecydowanie niezgodne z procedurą. W lotnictwie nie ma pojęcia" pilot ledwie wylądował! ". Pilotów ZAWSZE obowiązuje zasada - pierwsza i najważniejsza - schodzisz do DA/DH lub MDA/MDH i nie widzisz lotniska - ODCHODZISZ NA DRUGI KRĄG!!! NIE ZNIŻASZ SIĘ NIŻEJ NIEZALEŻNIE CZY ZEZWOLENIE/ROZKAZ WYDAJE KONTOLER CZY PREZYDENT RP!!! Ten samolot nie miał prawa zejść poniżej 100m (minima lotniska) a nawet 120m( minima załogi), niezależnie do jakiej wysokości zezwolenie zniżania załoga dostała od kontrolera lotniska. I dalej-załoga DOSTAŁA ZEZWOLENIE NA PODEJŚCIE, ALE NIE DOSTAŁA ZGODY NA LĄDOWANIE! Pilot w takim wypadku nie ma prawa wylądować ! Kontrolerzy w Smoleńsku nie mogli zamknąć lotniska bo było to niezgodne z rosyjskimi przepisami!!! W części III drugiego tomu Zbioru informacji lotniczej AIP FR i WNP, w punkcie C działu AD, jest następujący zapis: "DOWÓDCA ZAGRANICZNEGO STATKU POWIETRZNEGO BIERZE PEŁNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA PODJĘCIE DECYZJI O STARCIE Z LOTNISKA LUB LĄDOWANIU NA LOTNISKU DOCELOWYM"- lot Tu 154 był to dla Rosjan cywilny lot zagraniczny- to nie był rosyjski samolot, ani nie miała miejsca żadna wspólnie prowadzona operacja wojskowa. Dla Rosjan był to lot cywilny. Wieża w Smoleńsku nie mogła więc zabronić lądowania i choć konsultowano się z przełożonymi to kontrolerzy byli bezradni! Dlatego nie dali zgody na lądowanie i dlatego ostrzeżono polskiego tupolewa, że warunków do lądowania nie ma! Cytuję Plusnina: 8:24: Na KORSARZU mgła, widzialność 400 m. Tak więc kontroler po raz kolejny bardzo wyraźnie daje do zrozumienia, że w Smoleńsku nie ma warunków do lądowania. Kontroler do Tu-154: Polski sto jeden, i od stu metrów być gotowym do odejścia na drugi krąg. (budtie gatowi do uchoda na wtoroj krug). I znowu kontroler wydaje załodze polecenie aby samolot po osiągnięciu wysokości 100 metrów(height) czyli wysokości decyzji dla lotniska przestał się zniżać. Jeśli z tej wysokości piloci nie zobaczą pasa wówczas podejście powinno zostać przerwane i samolot musi odejść na drugi krąg. Dodam JESZCZE RAZ, iż minimum dla Protasiuka wynosiło 120 m i zgodnie z polskimi przepisami niżej nie miał on w żadnym wypadku prawa zejść, nawet gdyby taką instrukcję wydawał mu kontroler TWR. Nie mógł tego zrobić nawet gdy prezydent nie wydał zgody na odlot na lotnisko zapasowe ani nawet w sytuacji gdy za jego plecami stało dwóch generałów w tym Błasik. Doprawdy wielce żałosne jest to, że wina Rosjan ma się brać stąd, że kontroler stanowczo nie powiedział "s__j d__u". Przypominam, że rosyjscy kontrolerzy za pośrednictwem białoruskich (gdy TU154 znajdował się nad Białorusią) prosili o udanie się na lotnisko zapasowe lub zawrócenie- samolot leciał dalej. Nad Smoleńskiem TU154 dostał info, że warunki uniemożliwiają lądowanie- od rosyjskich kontrolerów oraz od załogi NASZEGO Jaka- samolot rozpoczął "sprawdzanie" możliwości lądowania. Wynika z tego że ewentualni "zamachowcy" wszelkiej maści robili dużo aby do "zamachu" nie doszło! Więc kto jest winien? Jeśli nie piloci, to kto siedział za sterami?
                • Gość: xyz Re: Yaro IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.13, 21:30
                  ~internauta allan39 pisze:
                  Urojenia Yara !
                  Uroił sobie, że jest kawalerem dla dobra Polski.
                  Uroił sobie, że nie ma konta bo go okradną.
                  Uroił sobie, że był bohaterem Solidarności chociaż nie był aresztowany w stanie wojennym.
                  Uroił sobie, że miał sfałszowaną teczkę w 2009 roku, chociaż teczka została zamknięta w 2002 roku ostatnim wpisem oficera prowadzącego, że Jarosław Kaczyński nie prowadzi szkodliwej działalności przeciw PRL.
                  Uroił sobie, że doskonale wówczas maskował swoją działalność konspiracyjną nawet przed samym sobą.

Uroił sobie, że Okrągły Stół było zdradą Polski chociaż alternatywą mogła być Rumunia lub wojska Układu Warszawskiego bo przecież Polska pierwsza doprowadziła do zmiany władzy, do tego pokojowo.
                  Uroił sobie, że na tym zdradliwym okrągłym stole nie było jego brata Lecha.
                  Uroił sobie, że Magdalenka była zdradą.
                  Uroił sobie, że nie było go tam przy jednym stole z Kiszczakiem i znienawidzonym Wałęsą.
                  Uroił sobie, że większość przywódców Solidarności była szpiegami i wrogami Polski i skutecznie przekazuje te urojenia swoim wyznawcom.

Uroił sobie IV RP pogrzebaną po dwóch latach afer, komizmu, nieufności, zastraszania i kłamstw.
                  Uroił sobie, że jego mama była sanitariuszką Powstania Warszawskiego.
                  Uroił sobie, że ustąpi miejsca innym jeżeli przegra kolejne wybory.

Uroił sobie, że dla korzyści politycznych będzie hołubił myśl, iż jego brat zginął w zamachu.
                  Uroił sobie, że nie rozpoznał ciała brata po przywiezieniu go do Polski.
                  Uroił sobie, że brat był mężem stanu i pozostawił testament, którego do tej pory wszyscy szukają.
                  Uroił sobie, że jedynym godnym miejscem pochówku brata będzie obok królów polskich na Wawelu.

Uroił sobie, że dla władzy można wyzbyć się wszelkich zasad podlizując się do lewicy, kiedy chwalił Gomułkę czy Gierka a komunę nazwał socjaldemokracją.
                  Uroił sobie, że te słowa były wypowiedziane pod wpływem silnych leków uspokajających.
                  Uroił sobie potem, że leki były łagodne jak sąd chciał zbadać jego stan psychiczny a wypowiedział je tak naprawdę pod wpływem szatana w postaci Rostkowskiej i Poncyliusza.

Uroił sobie, że ważniejsza od Boga jest władza bo władza dla niego jest Bogiem.
                  Uroił sobie, że krzyż, symbol mękki Chrystusa, jest jego własnością do walki politycznej w Polsce.
                  Uroił sobie, że jest kapłanem swoich wyznawców "Jarosław Zbaw Polskę Kaczyński".

I na koniec, uroił sobie, że dzisiejsza Polska jest taka jak za czasów Gomułki, a może jeszcze gorsza, no ale czego można spodziewać się po człowieku, który całe życie spędził w rzeczywistości urojonej
                  • Gość: do "xyz" do "xyz" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.13, 14:34
                    "xyz", -nie bierz już tych tabletek, - idź do lekarza !
                    • Gość: zyx Wreszcie stanął. IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.13, 19:26
                      Girzyński (PiS) o tym, kto "zyskuje na mówieniu o zamachu". Kaczyński bierze go na dywanik

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-girzynski-pis-o-tym-kto-zyskuje-na-mowieniu-o-zamachu-kaczyn,nId,958160?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                      • Gość: To nie ten Re: Wreszcie stanął. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.04.13, 20:39
                        Giżyński, tylko Zbigniew z Torunia.
                        • Gość: ja Re: Wreszcie stanął. IP: *.play-internet.pl 29.04.13, 11:06
                          ten poseł z Torunia, pisze się przez "rz" Girzyński na imię ma Zbigniew
                        • Gość: Emigrant Re: Wreszcie - Informacja ze świata IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.13, 23:43
                          Wiesław Binienda - dziekan Wydziału Inżynierii Cywilnej w Kolegium Inżynierii University of Akron. Jest także redaktorem naczelnym kwartalnika naukowego „Journal of Aerospace Engineering” wydawanego przez American Society of Civil Engineers (ASCE). Binienda nie jest ani profesorem w polskim tego słowa znaczeniu, ani fizykiem, ani eks­pertem NASA i obecnie wcale w NASA nie pracuje. Jedyne z tej wizytówki, co jest prawdą, to to, iż pracuje w USA.

Od początku zwróciło moją uwagę to, że człowiek przedstawiany jako profesor fizyki z USA wygaduje, na temat fizyki właśnie, takie bzdury, iż nie powinien nie tylko uzyskać dyplomu z fizyki, ale nawet matury. A jednocześnie używa skomplikowanych programów komputerowych do obliczenia wytrzymałości brzozy i skrzydła samolotu, nie znając dokład­nej budowy tego skrzydła, wymiarów, przekroi, materiałów, kształtu profili konstrukcji… Jakim cudem fizyk, może obliczać wytrzymałość czegoś, o czym nie wie, jak jest zbudo­wane i z czego? Co to za fizyk, który nie wie, że drobna różnica w kształcie profilu i w skła­dzie stopu, z którego jest wykonany, może radykalnie zmieniać jego właściwości? Co to za fizyk, który nie wie, że w przypadku prowadzenia obliczeń, w których dane wyjściowe znane są w przybliżeniu (Binienda ani PiS nie mają dokumentacji technicznej tego samo­lotu), następuje zjawisko mnożenia błędu i błąd końcowy może nawet przekroczyć sto pro­cent uzyskanego wyniku? Co to za fizyk, który nie wie, iż każda teoria jest błędna, jeśli przeczą jej fakty empiryczne (brzoza została złamana, a skrzydło odpadło, więc wszelkie teorie o tym, że nie powinno odpaść, ale bo, że nie uderzyło w brzozę, są do bani i już)?

Zacząłem szukać. Najpierw znalazłem list otwarty w „Kontratekstach”, o którym już nie pamiętałem. Jest to „Petycja w sprawie dyskryminacji obywateli polskich” z dnia 13 stycz­nia 2008, w której grupa sygnatariuszy użala się, iż nie mogą być zatrudniani na polskich uczelniach, bo pracują za granicą, gdzie nie istnieje habilitacja i stopień docenta, a nie pozwala na to ustawa, która mówi, że do tego zatrudnienia potrzebna jest habilitacja lub „znaczne i twórcze osiągnięcia w pracy naukowej”. Jednym z sygnatariuszy jest: „Wie­sław K. Binienda, The University of Akron, Akron, OH, USA”.

A to ci dopiero! Profesor fizyki, Wiesław Binienda, jak sam uważa, nie ma habilitacji oraz „znacznych i twórczych osiągnięć w pracy naukowej”. Zaznaczam, to nie ja tak uważam, to on sam się pod tym podpisał.

No to szperamy dalej i… bingo! Wiesław Binienda ukończył w 1980 roku Wydział Samocho­dów i Maszyn Roboczych Politechniki Warszawskiej. Nie jest więc fizykiem, tylko inżynie­rem od samochodów i traktorów. Fizyki nie studiował, przynajmniej na Wydziale Fizyki UW (sprawdziłem).

No dobrze, a może nauczył się później? W końcu ja też nie studiowałem dziennikarstwa i politologii, a od 30 lat się tym zajmuję, tylko właśnie matematykę i fizykę. Czemu więc odmawiać prawa bycia fizykiem Biniendzie? A no temu, że z jego publicznych wypowiedzi wyziera kompromitujący wręcz brak znajomości elementarnych praw fizyki i to takich ze szkoły średniej (o tym dalej).

A jak to jest z tym profesorem? W systemie amerykańskim słowo „profesor” nie oznacza stopnia naukowego, tylko etat wykładowcy na uczelni. W znaczeniu amerykańskim Binienda profesorem jest, bo rzeczywiście pracuje w Colegium of Engineering (Szkole Inży­nierskiej) University of Akron, w Akron w stanie Ohio. Po angielsku brzmi to niemal jak Oxford lub Sorbona, ale jest to typowa prowincjonalna szkółka prywatna, która w amery­kańskich rankingach wyższych uczelni nawet nie jest notowana (a przynajmniej nie znala­złem). Akron, to, jak na USA, dziura niczym polskie Skierniewice, choć pod względem liczby mieszkańców, to co najmniej Radom. Nie wielkość miasta jest tu jednak istotna (Berkeley to też nie gigant, a uczelnia zacna). Istotne jest to, że kogo bym z kolegów fizyków spy­tał, to o ośrodku badawczym fizyki w Akron nie słyszał.

Owszem, w języku angielskim, w USA, Binienda ma prawo używać tytułu „profesor”, ale źle jest, jeśli przenosi ten tytuł do Polski i nie protestuje, gdy na konferencjach PiS przed­stawiany jest jako „profesor fizyki”. Uczciwie powinien powiedzieć: - Sorry, nie jestem fizy­kiem i profesorem, jestem inżynierem i mam tylko doktorat. I nikt by nie miał do niego pre­tensji. Ale wykorzystywanie w Polsce tego, że słowo profesor po angielsku znaczy co innego, niż po polsku, jest po prostu nieuczciwe. Podobnie jest ze słowem „student”, które po angielsku oznacza ucznia, a nie studenta, a mimo to uczniowie amerykańskich szkół średnich nie twierdzą w Polsce, że są studentami wyższych uczelni. Doktor inżynier na pewno nie jest profesorem doktorem habilitowanym fizyki, więc niech takowego nie udaje.

Kim zatem jest Wiesław Binienda w tej Szkole Inżynierskiej (Colegium of Engineering) Uni­wersytetu w Acron? Jest dziekanem Department of Civil Engineering, co po przetłumacze­niu na język polski oznacza Wydział Inżynierii Lądowej i Wodnej (civil engineering – inży­nieria lądowa i wodna; słownik angielsko-polski).

Reasumując: Wiesław K. Binienda nie jest amerykańskim odpowiednikiem profesora na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, tylko inżynierem doktorem, dziekanem Wydziału Inżynierii Lądowej na amerykańskim odpowiedniku Wyższej Szkoły Inżynierskiej w Radomiu. Nie mam nic przeciw WSI w Radomiu, ale to deczko co innego niż Wydział Fizyki na UW.

I tu zaczyna być coraz dziwniej. Dziekan inżynierii lądowej twierdzi, że „brzoza to miękkie drewno”. To pan inżynier dziekan nie wie o istnieniu tablic wytrzymałości materiałów uży­wanych przez inżynierów budowlanych? Ja bez trudu znalazłem odpowiednia tabelę twar­dości drewna:

Twardość drewna w MPa

świerk 27 MPa,
                          sosna 30 MPa,
                          jodła 30 MPa,
                          modrzew 38 MPa,
                          brzoza 49 MPa,
                          jesion 56 MPa,
                          dąb 60 MPa.
                          Jak widać z przytoczonych danych, twardość drewna brzozowego jest tylko niewiele mniej­sza, o 7 MPa, od twardości jesionu, i o 11 MPa od dębu, a znacznie większa (niemal dwa razy) od twardości świerku, z którego wykonuje się większość drewnianych konstrukcji w budownictwie. Nie jest więc prawdą, że drewno brzozowe jest „miękkie”. Zgodzi się pan ze mną, że drewno dębu jest twarde? Jeśli przyjmiemy twardość dębu za 100%, to twar­dość brzozy wyniesie w tej skali 81,67%. Jest to więc drewno tylko nieco mniej twarde niż dębowe. Niestety panie inżynierze, teoria o „miękkim patyku” leży gruzach. Zresztą nie trzeba być inżynierem ani fizykiem. Każdy polski wieśniak rąbiący drewno na opał wie, że piłowanie i rąbanie brzozy to ciężka robota, a miękkie są tylko cienkie tegoroczne gałązki, ale nie pień o grubości 46 centymetrów!

I tu kolejne twierdzenie pana doktora inżyniera: Na wiosnę w drzewie są soki i skutki zde­rzenia powinny być mniejsze, bo drewno jest mniej twarde. To pan inżynier doktor nie wie, że ciężar właściwy (więc i całkowity) mokrego drewna jest istotnie większy, niż suchego? To pan inżynier doktor nie wie, że skutki zderzenia z masywniejszą przeszkodą są groźniejsze, niż z przeszkodą lżejszą? Do tej wiedzy nie trzeba być fizykiem ani inżynie­rem. W liceum uczą. Z mechaniki Newtona to wynika.

Pan doktor inżynier twierdzi też, że zderzenie z „miękką brzozą” było by słabe i urwane skrzydło powinno spaść 11 metrów za brzozą (spadło ok. 100 m dalej). Zaraz, zaraz. Samolot miał prędkość rzędu 280 – 300 km/h. Aby skrzydło z wysokości ok. 6 m spadło 11 m dalej, jego prędkość po zderzeniu musiałaby być znikoma. Taka prędkość człowiek bez trudu nadaje piłce, gdy nią rzuca. Oznacza to, że niemal cała energia kinetyczna skrzydła została pochłonięta przy zderzeniu, a to z kolei znaczy, że siły działające w tym momencie musiały być gigantyczne. No to jak panie inżynierze, zderzenie było słabe, czy potężne? Chyba p
                        • Gość: Emigrant Re: Wreszcie -Informacja ze świata 2 IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.13, 23:45
                          cd.
                          Słowo profesor powtarza się na niej gdzie tylko się da. Musi mieć facet niezły kom­pleks. Wykaz bibliografii imponujący, 148 pozycji, bóg wojny w nauce, Einstein wysiada! Tylko jak się temu przyjrzymy krytycznie, to bardzo to blednie. Są dwie książki, ale obie pod identycznym tytułem, tylko w innym częściowo składzie autorów. W pierwszej jest trzech autorów, w drugiej sam Binienda. Druga różnica, to rok wydania. Czy aby nie są to dwa wydania tej samej pozycji? Treści żadnej z tych 148 publikacji poznać nie można, bo są same tytuły, bez tekstu.

Dalej są 4 artykuły wstępne, 40 artykułów prasowych (w prasie specjalistycznej), 66 spra­wozdań i innych publikacji, 20 publikacji NASA i 6 aplikacji patentowych. W sumie 148. Nie­mal wszystko to prace zbiorowe. Przyglądając się temu szumowi zauważam, że niektóre pozycje są chyba sztucznie rozmnożone. Np. w publikacjach NASA znajdujemy dwie pozycje:

1. W.K. Binienda, S.M. Arnold and H.Q Tan, „Calculation of Stress Intensity Factors in an Isotropic Multi-C racked Plate: Part I - Theoretical Development,” NASA TM 1 05766, 1992.

2. S.M. Arnold, W.K. Binienda, H.Q. Tan and M.H. Xu, „Calculation of Stress Intensity Fac­tors in an Isotropic Multi-Cracked Plate: Part II – Symbolic/Numeric Implementation,” NASA TM 105823, 1992.

Nie trudno zauważyć, iż są to dwie części jednej publikacji. Po co robić z tego dwie pozy­cje w bibliografii? Dalej w wielu miejscach, sądząc po bardzo podobnych tytułach i iden­tycznym składzie autorów, odnoszę wrażenie, że mogą to być powtórzone te same arty­kuły w różnych czasopismach. Szkoda, że nie można ocenić treści, bo jest niedostępna.

Niestety znów mam wrażenie, iż pan inżynier ma wielką potrzebę brylowania i podkreśla­nia swojej wielkości.

A jak to jest z tym „ekspertem NASA”. Wiesław Binienda niewątpliwie pracował dla NASA w wieloosobowym zespole badającym wytrzymałość materiałów. W żadnej z publikacji NASA nie występuje samodzielnie. Moi informatorzy twierdzą, iż zespół ten wykonywał typowo pomiarowe prace laboratoryjne. Co by to nie było, dla NASA pracował, tylko czy jako ekspert?

Wchodzę na strony NASA i szukam nazwiska Binienda. Odpowiedź wyszukiwarki za każ­dym razem brzmi: Invalid Request – w wolnym tłumaczeniu: błędna prośba. Jednym sło­wem w zasobach stron NASA takiego nazwiska nie ma. Reasumując: Binienda niewątpliwi uczestniczył w jakiś pracach dla NASA, ale był na tyle mało ważny, że na stronach NASA go nie ma. Czy więc nazywanie go „ekspertem NASA” to nie przesada?

No i teraz, co ja o tym wszystkim myślę. Jakoś nie wierzę, by absolwent Politechniki War­szawskiej i pracownik nawet najbardziej prowincjonalnej uczelni amerykańskiej do tego stopnia nie znał praw fizyki. Myślę, że jest inaczej. Myślę, że Wiesław Binienda, z powodu albo ideologicznego zaślepienia, albo z powodu chęci brylowania i leczenia kompleksów, robi rzecz w nauce niedopuszczalną. Założył sobie z góry kompletnie nieprawdziwą tezę, że w Smoleńsku był zamach, i kombinując jak koń pod górę, naginając fakty i prawa fizyki, stara się tę bzdurę udowodnić. W oczach ludzi wykształconych kompromituje się i ośmie­sza, ale ma swoje 5 minut w mediach i podziw gromady nieuków i ćwierćinteligentów z PiS-u. Ci ignoranci, ale jakże wszechstronni, z Kaczyńskim i Giżyńskim na czele, patrzą w niego, jak w obraz. Ci panowie, z powodu swego nieuctwa, nie wiedzą, że w każdej nauce istnieją ludzie głoszący tak zwane poglądy odosobnione. Środowiska naukowe nie traktują ich poważnie. Co innego takie ciała, jak zespół Macierewicza, które mają ideolo­giczne zamówienie na udowodnienie kompletnej nieprawdy. Dedykuję twierdzenie Petera: „Nawet największa liczba ćwierćinteligentów nie daje jednego inteligenta”.

Na koniec przytoczę pewną znamienną anegdotkę krążącą na Wydziale Fizyki w moich czasach studenckich, a było to tak dawno, iż ludzie tyle nie żyją. Podobno prof. Wróblewski, na egzaminie z fizyki doświadczalnej, postawił na biurku szklankę z wodą i spytał stu­denta: - Proszę pana, dlaczego ta szklanka jest cieplejsza nie z tej strony, z której pada na nią światło słoneczne, tylko z przeciwnej? Student zaczął kombinować o załamaniu, odbiciu i tak dalej, aż w końcu wyprodukował teorię tłumaczącą zjawisko. Wówczas profe­sor powiedział: - Nie, bo ją obróciłem.

Ta anegdota pokazuje rzeczywiste zjawisko występujące w pseudonauce. Jeśli robi się to, co robi Wiesław Binienda, czyli zaczyna dowód od tezy, to selekcjonując fakty i nagina­jąc prawa, można udowodnić każdą bzdurę. Internet jest pełen tego rodzaju dowodów i takich ekspertów." zwiń
                          • Gość: inżynier mechanik Re: Wreszcie -Informacja ze świata 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 20:41
                            Wiesz "Emigrant", że jesteś idiotą !
                            Jeżeli nie ma wraku samolotu, - to wszystkie teorie są "psu na budę " !
                            Szczególnie te Twoje !
                            Jeżeli kiedyś wrak zostanie sprowadzony do Polski- to poznamy prawdę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dzisiaj, - to jest opowiadanie bajek !
                            • Gość: nauczyciel Re: Wreszcie -Informacja ze świata 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.13, 20:09
                              Każde królestwo, rozdarte wewnętrznie, pustoszeje, a skłócone domy upadają." - Ewangelia Łukasza 11:17

Kto dzieli nasz naród ten naszym wrogiem.
                          • angrusz1 Re: Wreszcie -Informacja ze świata 2 12.12.13, 08:59
                            Emigrancie !!

Czy jakikolwiek naukowiec w Polsce przeprowadził symulację złamania brzozy i udowodnił , że skrzydło łamie się i jednocześnie brzoza ?

Czy wyniki takiego badania zostały opublikowane ?

Jakoś nie słyszałem .
                            To dlaczego zaprzeczają - i ty też -wynikom badania Biniendy ?
                            • Gość: humba Re: Wreszcie -Informacja ze świata 2 IP: 212.87.227.* 19.12.13, 09:16
                              Angruszu szanowny!

Już wiele razy tłumaczono Ci, że nikt zdrowo myślący nie będzie prowadził głupich badan
                              na symulatorach. Bo niby dlaczego ma się ośmieszać.
                              Symulacje wszelkiego rodzaju to tylko teza, źródłem badań może być tylko materiał badawczy.
                              Ty jako chemik MUSISZ to wiedzieć.
                              Czy Ty nie widzisz, że nigdzie poza USA nie ujawnił się inny nawiedzony Binienda ?
                              Binienda nie zrobił badań, on postawił tezę z niczego.
                              • angrusz1 Re: Wreszcie -Informacja ze świata 2 19.12.13, 12:50
                                "Gość portalu: humba napisał(a):

> Angruszu szanowny!
                                >
                                > Już wiele razy tłumaczono Ci, że nikt zdrowo myślący nie będzie prowadził głupi
                                > ch badan
                                > na symulatorach. Bo niby dlaczego ma się ośmieszać.
                                > Symulacje wszelkiego rodzaju to tylko teza, źródłem badań może być tylko materi
                                > ał badawczy.
                                > Ty jako chemik MUSISZ to wiedzieć.
                                > Czy Ty nie widzisz, że nigdzie poza USA nie ujawnił się inny nawiedzony Biniend
                                > a ?
                                > Binienda nie zrobił badań, on postawił tezę z niczego."

Szanowny humba ,

To twoja opinia twoja tez . Dla mnie gołosłowna i bezpodstawna .
                                Polscy naukowcy boja się ruszyć tematu , bo ryzykują doznanie sankcji rządowych . No i nie mają na to pieniędzy .
                                • ciemnobedzie Re: Wreszcie -Informacja ze świata 2 04.12.14, 20:20
                                  I stało się. Dziś tj. 04.12.2014 roku publikatory podają, że Pan Girzyński "wystąpił" z PiS-u.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka