Dodaj do ulubionych

Do woja marsz!

31.03.11, 09:12
Według mnie nie potrzebnie znieśli obowiązkową służbę wojskową . Mogli ją jedynie ustawowo zmienić z roku , na 6 miesięcy . Chłopak zdążył by się jedynie w ciągu tego czasu przygotować do przysięgi , podciągnąć fizycznie , zrobić prawko w wojsku (o ile by chciał), nauczyć pierwszej pomocy ,podstaw higieny ( np. umyć podłogę , czy wyprać sobie ubranie) oraz dyscypliny, a na koniec podjąć decyzje czy chce zostać dalej .Na ludzi po wojsku dawniej inaczej patrzyli także ci co zatrudniali . A przecież i tak większa część młodzieży dzisiaj ucieka na studia , a więc wojsko ucieka im bokiem .
Obserwuj wątek
    • jezus_cytrus Re: Do woja marsz! 01.04.11, 00:11
      Byłeś, to fajnie. Zaciągnij się jeszcze raz. Ale nie truj, bo większość i tak uważa, że przymusowe wojsko to tylko strata czasu, nic więcej. Nikt nie będzie poświęcał nawet sześciu m-cy by nauczyć się składać ubranie w kostkę, obierać ziemniaki, czy zakopywać tyle co wykopany rów...
      • Gość: ojciec Re: Do woja marsz! IP: *.play-internet.pl 01.04.11, 09:51
        Wojsko zawsze coś nauczyło młodego człowieka-było mniej takich brzdąców nic nie potrafiących
        a wyciągających rękę do rodziców lub dziadków o pomoc-zamiast wziąść się za robotę.
        • jezus_cytrus Re: Do woja marsz! 01.04.11, 12:08
          Wojsko zawsze coś nauczyło młodego człowieka-było mniej takich brzdąców nic nie potrafiących a wyciągających rękę do rodziców lub dziadków o pomoc-zamiast wziąść się za robotę.

Przepraszam, ale jeśli rodzice wspólnie z dziadkami nie potrafią dziecka wychować, to nie dziwi mnie, że z sentymentem zerkają w stronę instytucji Wojska Polskiego. To jest z ich strony przerzucenie obowiązków na stronę państwowej instytucji. Bo tak łatwiej i wygodniej, i może jeszcze taniej...
    • Gość: az Re: Do woja marsz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.11, 14:18
      Odnoszę wrażenie, że "wojsko bawi uczy wychowuje" - to jakieś bzdury!
      Odbyłem zasadniczą służbę kilkanaście lat temu. Miłych wspomnień nie mam żadnych.
      Alkohol, papierosy,narkotyki - te motywy przewijały się przez cały okres służby.
      Kadra podoficerska i oficerska to jakieś matoły nieprzystosowane do życia poza murami garnizonu, co drugi to alkoholik. Zresztą sami "towarzysze broni" nie lepsi (złodzieje, chuligani i narkomani)
      "Prawko" w wojsku? Żarty - sami szukali tych co mieli już "kat. C" ...
      Czegokolwiek nauczyłem się na "unitarce" - pierwszy miesięczny okres, reszta to sprzątanie dłuuugich korytarzy i nudne dyżury. Strata czasu!
    • Gość: jur Re: Do woja marsz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.11, 14:19
      Według ciebie.A jestes w mniejszosci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka