Dodaj do ulubionych

Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu ma...

29.07.11, 17:49
Piękny artykuł sponsorowany... Widać, że niektórym się "tyłki palą" bo podaż w Częstochowie jest kilkukrotnie większa od popytu.
I jeszcze te ceny. Od 4500 zł za metr... tak to jest kiedy inwestorzy kupili ziemię w czasie "górki" - teraz ktoś musi za to zapłacić...
Musiało by mnie "pokręcić" żeby kupić mieszkanie 60m2 do wykończenia za 270 000 PLN.
Obserwuj wątek
    • Gość: sanhedryn Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.trustnet.pl 29.07.11, 20:06
      brawo za refleks.
      również jestem uczulony na tego typu artykuły, wypowiedzi analityków, że "taniej już nie będzie' i tym podobne bzdury.
      w tak niepewnych czasach pewne jest jedno - kto kupuje teraz mieszkanie na kredyt a nie posiada środków na życie, to właśnie przegrywa życie :-(
      dramatyczna sytuacja na rynku nieruchomości w USA, spadek cen o 50% nauczy pokory naszych cwaniaków.
    • Gość: a Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.cdma.centertel.pl 29.07.11, 21:18
      cyt.: "...Musiało by mnie "pokręcić" żeby kupić mieszkanie 60m2 do wykończenia za 270 000 PLN..."
      Ja natomiast nie rozumiem takiego rozumowania. Pracuję u dewelopera i gro telefonów które odbieram to takie w rodzaju " To po ile są u was mieszkania? Ooo, to bardzo drogo..." i koniec kropka, odłożona słuchawka. Podejrzewam, że te same osoby przyjmują ze zrozumieniem, że za nowy samochód marki "A" trzeba czasem zapłacić więcej niż za marki "B", że dany model w danej wersji wyposażenia różni się często diametralnie ceną od innej mimo, że też są cztery koła kierownica ilość drzwi jest jednakowa i nawet znaczek na klapie jest identyczny. Jakoś w salonie samochodowym nikt nie zadaje głupich pytań.
      Tymczasem rozmowa o cenie lokum sprowadza się często do do poziomu rozmowy o cenie kilograma ziemniaków w poszczególnych marketach. To samo mieszkania - mają być w wszędzie w jednakowej cenie i najlepiej najtaniej. To, że każda oferta różni się drugiej lokalizacją, projektem, technologią wykonania, materiałami i wykończeniem, etc, etc. to już nieważne. Bo w końcu "musiało by mnie "pokręcić" żeby kupić mieszkanie 60m2 do wykończenia za..."
      ;) pozdrawiam

• pall.mall Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu 29.07.11, 23:49
        Ja doskonale rozumiem, że developerzy starają się przekonać iż mieszkanie to towar jak każdy inny. Stąd tworzenie nazw osiedli na wzór marek produktów
        Ale mieszkanie to nie jest taki sam produkt jak inne. I tak mieszkanie firmy A, nie różni się w diametralny sposób od mieszkania firmy B. Jeżeli rozmawiamy o standardowych lokalach.
        Dla człowieka, który nie ma gdzie mieszkać, a posiada określony budżet czy możliwości kredytowe to takie zmienne jak projekt, technologia czy nawet lokalizacja mają drugorzędne znaczenie... Bo nie znajdzie dodatkowych 50k czy więcej tylko dlatego, że firma X proponuje mu innowacyjne (sratatata) materiały i nowoczesne wnętrza.

Prawda jest taka, że gro developerów się zapędziło w swych zamierzeniach. Ceny walą praktycznie na poziomie Warszawy - i to za co ? Za małe mieszkanka gdzie jeden drugiemu patrzy w okno... I tak się skończy, że w większości nowych inwestycji będzie większość pustostanów, a developer będzie mógł liczyć albo na nagłe polepszenie koniunktury i akcji kredytowych (przy Grecji, Hiszpanii, USA etc. - :) ) albo będzie musiał zejść do takiego poziomu marży jaką przyjmie rynek.

• Gość: zawsze-inna Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.11, 00:56
          Dla "Kowalskiego" to ,to nie jest...
          • Gość: ona Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.realestate.net.pl 30.07.11, 11:14
            Dobre sobie:))) Ja też nosiłam się zamiarem kupienia drugiego M lub domu w Cz-wie,ale niestety! Miasto bez perspektyw, ceny jak w wielkich aglomeracjach! A słowo "stan developerski" przyprawia mnie o mdłości. To jest stan tzw" złodziejski" . W zachodniej części PL oddaje się już mieszkania do zamieszkania, chyba ,że klient zyczy sobie tzw. stan develop. Na zachodzie czegoś takiego nie ma! Nawet meble kuchenne plus lodówka jest. W Poznaniu rodzina kupiła mieszkanie nowe, wykończone za tą samą cenę co tu. Tylko w tej części Polski takie zacofanie, czy może lepiej: takie okradanie ludzi!
            • Gość: gość Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 11:59
              Mieszkam na Parkitce i widzę budowę bloków przy ul.Mościckiego.Na małej powierzchi /były to działki na jeden dom jednorodzinny/ buduje się blok o kilkudziesięciu mieszkaniach.Nie ma tam miejsca na żaden plac zabaw,na kawalek zieleni.Z jednego okna mozna zaglądać do mieszkania innych,a z małych balkoników to nawet rękę można podać.Niektórzy kupujący zahłysnęli się,że teren ogrodzony niewysokim płotkie,brama na pilota i może ładniejsze klatki/teraz wogóle są ładniejsze materiały/.Dopiero po wprowadzeniu można zauważyć ,jak te domy zbudowano i z jakich marnych materiałów.ściany są tak mało dziwiękochłonne,że słychać jak sąsiad głośniej rozmawia i spuszcza wodę.Latem mieszka się tam jak w hotelu na wczasach.wszędzie hałas i zapachy kuchenne od sąsiadów wchodzą do mieszkań innych.Developer nie zadba o żadną infrastrukturę,Jego zamiary,to nawiększy zysk.Pamietać należy,mże nie wszystko zloto co się świeci.
              • Gość: Romper Stomper Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 15:48
                "Widoki z okna mają być równie atrakcyjne, bo - jak zapewnia Włodar - z większości mieszkań można zobaczyć Jasną Górę."

Inwestują z kilkadziesiąt mln złotych i jeszcze zniechęcają do zakupu.

Skoro tyle tych mieszkań się buduje znaczy, że jest popyt. Mnie dziwi po co ktoś inwestuje w kilka mieszkań w Częstochowie jak za tą samą cenę (mam na myśli "wyższą" półkę) ma taką samą ilość we Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Katowicach... W miastach , które się rozwijają, firmy zakładają swoje przedstawicielstwa, młodzi studiują na dobrych uczelniach i raczej tam zostaną.

• Gość: czewka Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 31.07.11, 20:29
        za 100tys kupisz dzialke i za kolenje 200tys wybudujesz i urzadzisz dom 140m...oczywiscie bez wiekszych wymyslow architektonicznych i bez mebli klera ale sie da i zawsze milej na ogrodek kawe wypic niz sluchac chrapiacego sąsiada...w czasach kryzysu lepiej wydana zlotowke dobrze obejzec bo za 300tys w klatce z kredytem na 30 lat to chyba niepelnosprawny umyslowo sie decyduje....sorry ale niektorym sie wydawalo ze deweloperka to wspanialy interes a teraz musza placic po 1500zł za artykuly sponsorowane bo im sie grunt pod nogami pali...."taniej juz nie bedzie..."a ja wam mowie ze bedzie bo za chwile wszyscy zaczna wysprzedawac wszystko co maja i beda musieli obnizyc ceny bo inaczej zostana z calymi blokami ......
    • lukasprez2 Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu ma... 30.07.11, 17:41
      Zobaczcie ofertę firmy Gant, co prawda nie Częstochowa ale jakie ceny...
      www.gant.pl/CMS/nowe-mieszkania-wroclaw-krzyki-opolska/opis_inwestycji.html
      Wrocław 4 990 zł

www.gant.pl/CMS/nowe-mieszkania-wroclaw-fabryczna-balzaka/opis_inwestycji.html
      Wrocław 4 930 zł

www.gant.pl/CMS/nowe-mieszkania-opole-przylesie/opis_inwestycji.html
      Opole 4 300 zł

www.gant.pl/CMS/nowe-mieszkania-poznan-naramowice-karpia/opis_inwestycji.html
      Poznań 4 964 zł

A nasze miasto powiatowe gdzie nic nie ma od 4700 zł!!! Powinno być od 3000 zł!!!
      • pall.mall Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu 30.07.11, 20:18
        Najlepsze jest to, że te firmy które budują w Czewie płacą pracownikom tyle, że za miesięczną pensję nawet 1m2 nie kupią... ale to już w zasadzie nie wina tyle pracodawców co ogólnej sytuacji gospodarczej w Częstochowie.
        • Gość: tak Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 09:57
          Dokładnie tak
      • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: 80.54.22.* 03.09.11, 16:01
        oprócz tego, że nic tu nie ma to wychodzi na to, że niedługo nie będzie nawet dla kogo budować
        artykuł z 2011
        czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,10031944,Malo_nas__a_bedzie_jeszcze_mniej.html
        artykuł z 2006
        wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,3208518.html
        co ciekawe w latach 2006 - 2010 według danych GUSu zmniejszyła się liczba mieszkańców w Częstochowie nawet bardziej niż to prognozowano w 2006 roku.
    • Gość: 30-latek Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.11, 10:48
      Szanowni developerzy: bede zainteresowany, gdy cena metra tych mieszkan oscylowac bedzie w przedziale 1500-2000zł brutto. Na tę chwilę zapomnijcie o mnie i o setkach innych 30-latków!!!
      • Gość: hvacrse Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.11, 12:30
        Popieram, ale dopóki w rządzie nie przestaną kraść, milicja nie przestanie brać łapówek tak jak i lekarze, nasi szefowie nie przestaną zarabiać 100x wiecej niż my, to nic sie nie zmieni.
        • Gość: none Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.07.11, 23:04
          ...co masz do szefów firm?

bądź mądrzejszy i załóż działalność...

będziesz zarabiać 100 x więcej :)

tylko nie zapomnij że będziesz się użerać z takimi cwaniaczkami jak i Ty!
          kredyty będzie Ci sąsiad spłacać!
          a różnorakiego kontrole będziesz z usmiechem przyjmować...
          i klienci pewnie będą stać w kilometrowych kolejkach...

powodzenia!!!
      • pall.mall Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu 31.07.11, 18:15
        Nie popadajmy w paranoję. Firmy prowadzą działalność gospodarczą, a nie charytatywną.
        Nikt nie będzie dopłacał do budowy.
        • Gość: patryk Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.alfanet24.pl 31.07.11, 18:43
          ja tam se postawie drewnianą chałupę pod miastem i w sumie wyjdzie mi taniej, a w dodatku nie będę miał sąsiadów za ścianą, za to własny kawałek ogrodu jak najbardziej
      • Gość: kruk Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.07.11, 22:16
        śmiesznie sie to czytało. aleja brzozowa to śliczne miejsce - szkoda, że nie wspomniano o tym w jakim stanie jest droga :D parkitka to ładne blokowisko, ale jednak blokowisko - miłego mieszkania tam. szczególnie jeśli weźmie sie mieszkanie na parterze czy pierwszym piętrze to można sie zdziwić włamem - tak jak ma to miejsce w nowych blokach wzdłuż Łódzkiej.
        no i te ceny, przy tych stawkach można kupić domek z ogrodem pod miastem, albo działkę budowlaną i postawić swój własny dom...
        powodzenia w sprzedawaniu tych mieszkań ;]
        • pall.mall Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu 01.08.11, 01:32
          Leasingi trzeba spłacać za X6-ki, Q7-ki, A8-ki itd....
          Nikt nie broni im zarabiać i jeździć dobrymi autami, ale niech robią to z głową bo póki co to ręka w nocniku siedzą.
          Z resztą... zobaczymy w przyszłym roku - dopiero będzie śmiechu.
          • Gość: do pall mal Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.xdsl.centertel.pl 01.08.11, 07:42
            A co mialoby byc w przyszłym roku?Ze mówisz, że będzie smiech???
      • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: 80.54.22.* 03.09.11, 16:12
        takie ceny za nowe mieszkania to raczej mrzonka.
        Myślę, że 3300 to maksymalny poziom ceny jaki byłby dla wielu młodych osób do zaakceptowania za mieszkanie w powiatowym mieście
    • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: 80.54.22.* 03.09.11, 15:42
      nawet jak nie kupili w czasie górki to i tak deweloperzy chcą złupić klienta maksymalnie.
      Jak inaczej wytłumaczyć sytuację, że jeden mój znajomy kupił mieszkanie w Gloria Park za 3300 za metr inny parę tygodni później za 3800 w tym samym segmencie? Co więcej przy budowie kolejnego segmentu na tej samej działce usłyszałem w biurze, że mogą mi sprzedać mieszkanie za 4600 za metr. Uprzejma Pani dodała jeszcze, że taniej nie będzie :) Przyszła pierwsza fala kryzysu, budynek był już prawie na ukończeniu i ceny mieszkań spadły do 4000. Co więcej jak się dowiedziałem cena była do negocjacji gdybym decydował się na zakup gotówką lub kupił więcej niż jedno mieszkanie
      • Gość: dogosc78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.xdsl.centertel.pl 05.09.11, 19:18
        Prawda to , że ktos kupił za ta cenę na gloria park? Przeciez tam chcą 5700, anawet 6200:(
        • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: 80.54.22.* 06.09.11, 22:04
          Mieszkania od Edilgiego w Gloria Park zostały już sprzedane. Teraz deweloper buduje i sprzedaje osiedle Aurora. Cena za metr 4200 - 4400.
          • Gość: abc Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.xdsl.centertel.pl 06.09.11, 22:09
            Są jeszcze na stronie nieruchomosci develop. do sprzedania. Kilka mieszkan ,moze z 5.
            • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: 80.54.22.* 06.09.11, 23:21
              Być może jest jeszcze parę mieszkań. Nie sprawdzałem tego. Inwestycja została zakończona w 2010 roku. Biorąc pod uwagę ile tam we wszystkich segmentach jest mieszkań to nie jest znaczący procent.
              • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: 80.54.22.* 06.09.11, 23:24
                gdzie w sieci można znaleźć informacje o wolnych mieszkaniach w Gloria Park?
                Na stronie dewelopera? Której?
    • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: 80.54.22.* 03.09.11, 16:57
      Wielu deweloperów oferowało do tej pory mieszkanie w cenach 4400 - 4700 / m2 w Częstochowie. Ciekawe jak na te ceny wpłynie obniżka limitu na mieszkania objęte programem "Deweloper na Swoim", która weszła w życie z dniem pierwszego sierpnia. Obniżka z 4709 na 3364 pln za metr kwadratowy. Deweloperzy mają trudny orzech do zgryzienia.
      • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: 80.54.22.* 03.09.11, 17:02
        ups miało być 31 sierpnia
        • Gość: kaka Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.play-internet.pl 04.09.11, 13:23
          Przecież nikt nikogo nie zmusza do kupienia domu czy mieszkania -na wszystko jest cena umowna.Kazdy chce zarobić.Taniej jest w Kusiętach i zaZawadami.
          • Gość: racjakaka Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.xdsl.centertel.pl 05.09.11, 19:15
            kiedys kolega tak wybrzydzal, wszystko co bylo na nie bo to Cz-wa, to miasto takie a takie...sam byl z wiochy chcial wyrwac sie do miasta, no ale w koncu osiadl na wsi i powiedzial prawde raz w zyciu: na czestochowe mnie nie bedzie stac, nigdy. hehhe
            wiec po co te wywody, pytam...nie stac cie to nie kupisz, ale nie krytykuj!
            • Gość: ;; Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.centertel.pl 12.09.11, 16:15
              za rok bedzie teniej i kazdego kto jeszcze bedzie mial prace bedzie stac.
      • Gość: [pe Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.centertel.pl 12.09.11, 16:13
        beda sprzedawac po 3300 za metr z obowiazkowym do wykupienia garazem albo miejscem parkingowym za 50000
    • there.there Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu ma... 04.09.11, 13:40
      Pierwsza lepsza oferta za 3 pokoje w Hiszpani, kilometr od morza za 200 tyś zł
      homelifespain.pl/pl/component/estateagent/property/1/apartament-orihuela-costa.html
      U częstochowskich "deweloperów" w tej cenie mamy 2 pokoje w gołych ścianach (zwane apartamentem co nie zmienia to faktu że to zwyczajne mieszkanie w bloku), w zaściankowym mieście bez perspektyw, z widokiem na bałagan. Do tego ogrodzone co uważam za patologię (może niedługo pojawią się w sprzedaży ogrodzenia na kółkach które będą odgardzać snobów z "apartamentów" od złego świata podczas gdy przemieszczają się z mieszkania na parking).

Wystarczyłoby juz traktowania Polaków jak ciemnego ludu. Tutaj wszystko jest nieporównywalnie droższe niż nawet na zachodzie. Za byle szmate uszytą w chinach o wartości realnej 10 zł każe się nam płacić 200 zł - po to by 10% społeczenstwa mogło zarabiać 20 razy więcej niż reszta. Takie rzeczy to w Ameryce Południowej, choc i tam mieszkania są pewnie tansze
      • Gość: chiara Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 19:52
        zgadzam sie z pall mall : ten artykulik ma pozór reklamy ;-)

(zwłaszcza, że - jak się okazało niedawno - w urzędzie pracy wcale a wcale nie potrzebują rzecznika prasowego... ;-))) (i niech się panna nie kryguje, to małe miasto i wszyscy wszystko wiedzą)

jest taka piosenka Happysad: "Długa droga w dół"
        jej tytuł, całkiem bez związku z treścią piosenki, coraz uporczywiej kojarzy mi się z gazetą wyborczą w Częstochowie
    • Gość: bob budowniczy Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.11, 08:46
      HEHE , te ceny to kosmos,
      budowa budynków 4 piętrowych jest w przeliczeniu na 1 m2 powierzchni MAJTAŃSZYM sposobem budowania.
      Biorąc pod uwagę że uzywane sąnajtańsze materiały ( styropian , tynki, okna ) zatrudnia się najtańszych podwykonawców , to ceny nie powinny byc wyższe niz 1500 zł za stan deweloperski.
      I jeszczz jedno, te budynki za lat 30 będą w stanie krytycznym pod wzgledem jakości , będą przypominały wieżowce z wielkiej płyty :)
      • pall.mall Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu 11.09.11, 22:37
        z tym 1500 to przesadziłeś grubo. Pamiętaj, że działki inwestycyjne są niezwykle drogie, pozwolenia, czas, projekt...
      • pall.mall Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu 11.09.11, 22:37
        no i zarobek dla developera inwestującego pieniądze...
        • Gość: do bob budowniczy Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.play-internet.pl 13.09.11, 09:05
          Twoja wypowiedż jest tyle warta co zeszłoroczny śnieg.Stop znawcom-karykaturom.
          • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: 80.54.22.* 15.09.11, 20:12
            Wczoraj rozmawiałem ze znajomą, która kupiła 70 metrowe mieszkanie w Gdańsku. Mieszkanie na parterze, 7 kilometrów od ścisłego centrum miasta (to mniej więcej tyle ile od centrum Częstochowy na Błeszno). Ogród 44 metry, piwnica, a przed blokiem 2 miejsca parkingowe. I to wszystko w cenie... 269 tys.

Co takiego lepszego ma Częstochowa, że mieszkania nie mogą tu tyle kosztować co w Gdańsku? Oprócz widoku na Jasną Górę oczywiście :)
            • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: 80.54.22.* 17.09.11, 12:29
              Po tym jak dowiedziałem się, że można kupić w Gdańsku mieszkanie za mniej niż 4000 m2 razem z ogródkiem, 2 miejscami parkingowymi i sporych rozmiarów piwnicą sprawdziłem z ciekawości na gratka.pl co w cenie 60 metrów w Częstochowie (z widokiem na Jasną Górę oczywiście ) można kupić od dewelopera w innym duży mieście na przykład we Wrocławiu lub okolicach. Znalazłem ciekawą ofertę w Świętej Katarzynie. Szeregówki z ogródkiem i garażem.
              dom.gratka.pl/deweloperzy/tresc/422-123819-1-osiedlekasienka.html#375a0adf24917d05,1
              Deweloper twierdzi, że 15 minut od centrum, pewnie jak nie ma korków :) bo przekładając to na nasze realia to w podobnej odległości od centrum Częstochowy jest Gruszewnia, Rudniki czy Kamyk. Na pewno Święta Katarzyna ma lepiej rozwiniętą infrastrukturę potrzebną do życia niż wymienione powyżej podczęstochowskie miejscowości. No i połączenie z centrum Wrocławia chyba lepsze (można dojechać nie tylko autobusem podmiejskim ale także pociągiem. Do stacji Wrocław Główny jedzie się całe 12 minut ;) ).
              Większe szeregówki na tym osiedlu około 110 metrów kosztują około 35 tysięcy więcej niż mieszkania trzypokojowe 71 metrowe na Brylantowym Osiedlu. Za metr wychodzi 3100.
              dom.gratka.pl/deweloperzy/tresc/422-123815-1-osiedlekasienka.html#375a0adf24917d05,1
              dom.gratka.pl/deweloperzy/tresc/422-123817-1-osiedlekasienka.html#375a0adf24917d05,1
              i znowu nasuwa się pytania co takiego ma w sobie Częstochowa czego nie ma ani Gdańsk ani Wrocław?
              I jeszcze jedna ciekawostka. Gdyby porównać średnią cenę metra kwadratowego ofertową nowych mieszkań we Wrocławiu do tej w Częstochowie to zachowują proporcję i odległość od centrum to gdyby w Kamyku powstało takie osiedle szeregówek z ogródkami i garażami to 110 metrów kosztowałoby 225 tysięcy!!!
              Ale chyba raczej nie powstanie bo Częstochowa ma coś czego nie ma Wrocław ani Gdańsk i mieszkania muszą tu kosztować więcej :) a deweloperzy wolą budować mniej ale za to z większa marżą.
              • Gość: cream Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.realestate.net.pl 17.09.11, 13:00
                Masz rację, całkowitą. To samo pod Poznaniem, 60 m2, było za 225 tys. szeregówka. Jak znajdę link to wkleję. Mam do Ciebie prośbę-gość78, sprawdzaj jak możesz i pisz na forum. Jestes bardzo pomocny i zorientowany. też się rozglądam, w naszym mieście nie kupię, niestety. Nie warto kieszeni komuś napychać. Nawet w Gdyni nowe osiedla tańsze! Pozdrawiam
                • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.static.reseler.com 09.10.11, 21:49
                  nie minęły jeszcze trzy miesiące od publikacji artykułu a już niektórzy deweloperzy weryfikują swoje ceny. Co prawda na razie tylko jeden i tylko o 10% ale dobre i to na początek :)
                  Cena 4320 zamiast 4780 za metr na ulicy Bialskiej wygląda lepiej ale to na pewno jeszcze nie koniec.
                  • Gość: gość Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.11, 14:37
                    Kilka miesięcy i będzie jeszcze taniej . Znajomy kupił dom w Krakowie . 3 lata temu ówczesny właściciel liczył sobie 1,5 mln . W lipcu sprzedał za 900 tys . W Cz-wie i okolicach jest mnóstwo nieruchomości na sprzedaż . Każdy sprzedający musi się liczyć z kosztami utrzymania pustostanu .
                    • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.static.reseler.com 24.11.11, 19:33
                      Chyba nawet już agencje nieruchomości przestały udawać, że ceny nie spadają:
                      www.wczestochowie.pl/kategoria/gospodarka/3784,tanieja-mieszkania
                      W rzeczywistości ceny w tym momencie są jeszcze parę procent niższe niż przyznają agencje nieruchomości ale przecież nie ma się im co dziwić. Mają płacone prowizje procentowo tym wyższe im cena mieszkania wyższa.
                      Tak na marginesie ten artykuł to chyba jakiś mały przełom bo generalnie ciężko znaleźć inny gdzie średnia cena na rynku wtórnym jest zbliżona do rzeczywistych cen. Zazwyczaj można przeczytać, że metr mieszkania na rynku wtórnym w Częstochowie kosztuje około 3500 pln
                      • Gość: qwerty Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.11, 22:00
                        Województwo: śląskie / pozostałe
                        Stan cywilny: osoba samotna - singiel

Cel kredytowania: zakup

Rodzaj rynku: wtórny

Obiekt: mieszkanie

Wartość: 130000 PLN

Prowizja: wliczona

Kwota: 130000 PLN

Okres spłaty: 30 lat

Forma spłaty: równe
                        Powierzchnia użytkowa obiektu: 35 m2
                        Wiek kredytobiorcy: 30 lat
                        ------------------------------------------------------------------------------------

Uzyskanie kredytu z dopłatą Skarbu Państwa dla podanych danych jest niemożliwe.
                        Maksymalna cena dla danego województwa i gminy wynosi 2714.00 zł za 1m2

Wskaźnik wyliczony na podstawie podanych danych wynosi: 3714.29 zł za 1m2

I weź tu kup mieszkanie...
                        • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.static.reseler.com 25.11.11, 17:27
                          Po co od razu płacić za metr 3714 skoro na rynku znajdziesz mnóstwo ofert tańszych i wiele z nich spełniających kryteria programu rodzina na swoim. Za 130 tysięcy to jak dobrze poszukasz znajdziesz pięćdziesiąt parę metrów w niezłej lokalizacji
                          • Gość: qwerty Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 18:49
                            Szczerze to szukam i znaleźć nie mogę. Chciałbym mieszkanie w którym można zamieszkać bez większych remontów, w okolicy Centrum i spełniające warunki programu RNS. Za 2700zł/m2 można mieć lenteksowe podłogi i łazienkę sprzed ćwierćwiecza.
                            • Gość: gość78 Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.static.reseler.com 14.12.11, 19:21
                              Częściowo do remontu za 2400 znajdziesz na tysiącleciu. Lepiej czasami zapłacić mniej powiedzmy 2200 i zrobić sobie mieszkanie od początku do końca po swojemu.
                              • Gość: JW Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.13, 00:23
                                MEDALIKOWI SIE NIE WYTŁUMACZY !!!

MUSI BYĆ LANS! GOLF CZWÓRECZKA, PEDALSKA TOREBECZKA
                                CZERWONE SPODNIE I CZAPECZKA !!

DO TEGO SZALICZEK I POKAZÓWA!

A NA SNIADANIE WPIEPRZA SALCESON Z SIERŚCIĄ I CHLEB NA MYDLE ;)
                                • ineslemon Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu 15.04.13, 12:29
                                  Gość portalu: JW napisał(a):

> MEDALIKOWI SIE NIE WYTŁUMACZY !!!
                                  >
                                  > MUSI BYĆ LANS! GOLF CZWÓRECZKA, PEDALSKA TOREBECZKA
                                  > CZERWONE SPODNIE I CZAPECZKA !!
                                  >
                                  > DO TEGO SZALICZEK I POKAZÓWA!
                                  >
                                  > A NA SNIADANIE WPIEPRZA SALCESON Z SIERŚCIĄ I CHLEB NA MYDLE ;)

Fajne i nawet prawdziwe...
                                  Co do cen nieruchomości,głównie częstochowskich mieszkań to jakiś kosmos,zapraszam 10 km od granic miasta w stronę Tarnowskich Gór,od kilku lat tutaj mieszkam i obserwuje jak każdego roku budują się nowe domy,raczej skromne,głównie z kredytów-budują ludzie ,którzy"odlali" się na developerów...
                                  Sama też to zrobiłam,czasem żałuję ale z perspektywy upływającego czasu coraz rzadziej.
                                  Do Jasnej Góry 15,20 minut jazdy autem po RÓWNEJ drodze aż do tablicy Częstochowa- nie żeby to było wykładnikiem ale ponieważ klasztor jest w tym mieście NAJWAŻNIEJSZY dlatego podałam jako przyklad.
                                  Za pieniążki,które chcą zdzierać w mieście za życie w klatce mam 160m,4 pokoje,2 łazienki,przestrzeń,ogródek...naprawdę nie warto kupowac tych cudownych mieszkań na tych wypasionych dzielnicach...Pomijam fakt,że budowane cały rok na okrągło bez względu na warunki atmosferyczne,po kilku latach użytkowania zamieniają się w ruinę.
                                  • Gość: uuuu Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.onlinesc.net 15.04.13, 15:35
                                    Kolejna pocieszajaca sie, nie kazdy lubi wioske, i tam bytowanie.Kiedys spotkalam sie z takim przypadkiem kilka razy,ze wychwalanie Jak to super sie mieszka tu i tu w domku z dala od miasta.A Jak wydarzyla sie sytuacja,aby podac miejsce zam. Padla ...Czestochowa! Jakos sie te osoby nie chwalily,ze na wiosce sie mieszka.zenada!!JG nie jest dla wszystkich najwazniejsza,jest wazna dla katolikow. Moja rada Po Co masz tluc sie Po dziurach Cz-wy,ja bym na twoim miejscu sie nie ruszala z tej rozwojowej dziurki z prostymi drozkami.;)
                                    • ineslemon Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu 16.04.13, 19:48
                                      Nie twierdzę,że moja wiocha jest rozwojowa;)nie twierdzę,że czasami nie żałuję,że tu mieszkam.Wiem jednak,że mając do wyboru mieszkanie w Częstochowie,która sama w sobie jest okrutną dziurą a wiochą na której obecnie mieszkam wybrałam wiochę i przedstawiłam zalety mieszkania tutaj,nie twierdzę również,że nie ma wad...jest bardzo dużo...
                                      Chyba przeczytałeś mojego posta bez zrozumienia.
                                      Bytowanie w Częstochowie to także bytowanie w dziurze bez pracy,perspektyw i ciekawych miejsc...z zalet powiem jeszcze,że bliżej mam do aglomeracji śląskiej a to duży plus.
                                      • Gość: uuuu Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.onlinesc.net 16.04.13, 21:40
                                        Oj kobieto skoncz te wywody! K-ce w porownaniu Do Berlina czy Paryza tez Sa wiocha. A dziwi mnie jedno skoro to dla ciebie taka dziura,to Po cholere wlazisz na Forum miasta,ktore cie nie dotyczy? Czego Tu szukasz?!! Pocieszenia chyba i wyladowania swoich kompleksow zasciankowosci. Co Do mojego zrozumienia twoich wypocin to sie nie martw,mam nadzieje,ze nie zajrzysz juz Do Cz-wy masz blizej na slask przeciez:))) zalosna kobieto.
                                        • ineslemon Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu 17.04.13, 06:01
                                          Gość portalu: uuuu napisał(a):

> Oj kobieto skoncz te wywody! K-ce w porownaniu Do Berlina czy Paryza tez Sa wio
                                          > cha. A dziwi mnie jedno skoro to dla ciebie taka dziura,to Po cholere wlazisz n
                                          > a Forum miasta,ktore cie nie dotyczy? Czego Tu szukasz?!! Pocieszenia chyba i w
                                          > yladowania swoich kompleksow zasciankowosci. Co Do mojego zrozumienia twoich wy
                                          > pocin to sie nie martw,mam nadzieje,ze nie zajrzysz juz Do Cz-wy masz blizej na
                                          > slask przeciez:))) zalosna kobieto.

"Włażę"ponieważ nigdzie nie jest napisane,że forum jest tylko dla mieszkańców...
                                          Nie posiadam kompleksów o których piszesz,nie mam powodów do posiadania jakichkolwiek kompleksów;)
                                          Jeżeli będę szukać jakiegokolwiek pocieszenia to wg.mnie forum nie jest najlepszym miejscem żeby je znależć.
                                          Postaraj się jednak rozumieć o czym czytasz...
                                          • Gość: uuuuu Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.onlinesc.net 17.04.13, 14:57
                                            I tak to sobie tlumacz,hehe. Nie rozumiesz sama,a piszesz,ze ja nie rozumiem.Mysle,ze tlumaczysz sie bo nie radzisz sobie ze swoimi slabosciamo.Zegnam pania.
                                • Gość: dojw Re: Objechaliśmy Częstochowę w poszukiwaniu domu IP: *.onlinesc.net 15.04.13, 15:27
                                  A ty wiesz Co kto wpieprza,a Jak juz wpieprza to nie twoja rzecz,nie ty wpieprzaSz. Widac cie bardzo to frasuje,ze tak baczysz,ech ta wiejska ciekawosc!:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka