Dodaj do ulubionych

Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt...

• Gość: droid Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 23:49
      A od kiedy to WOLNOŚĆ RELIGIJNA może być ograniczona przez jednego, 100, czy nawet 200-stu SZCZEKACZY internetowych, którym przeszkadzają praktyki religijne!?????????

Nikt Ci nie każe wierzyć na siłę, nikt Ci do kościoła nie każe chodzić, ale JAWNE I PUBLICZNE SZCZEKANIE NA KOŚCIÓŁ, to obraza uczuć religijnych wielu innych. A na to jest artykuł!

Ja Nie mówię o tym co robisz na co dzień, w co wierzysz i komu wierzysz - nie wywlekam tego na forach internetowych i nie pyskuję!

MAM PRAWO DO PUBLICZNYCH PRAKTYK RELIGIJNYCH i nawet wieeeelu szczekaczy tego mi nie odbierze ani złotówki ze mnie nie zerżnie, jeśli sam nie będę chciał dać!!!

DO ROBOTY nieroby, budować infrastrukturę, puby, lokale, noclegownie, hotele, place zabaw, baseny itd itd... żebym przychodząc do Cz-wy mógł tu zostać jeden dzień dłużej i zostawił 100 zł! A nie narzekać i szczekać na forum!
      Rzygać mi się chce na cienkich bolków częstochowskich rodem z prl-u
      • Gość: ADAM Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 00:03
        Ty Burku ,możesz się modlić ile chcesz, nawet chodzić na kolanach przez całe aleje ,tylko chciałbym Burku zobaczyć ile wydałeś w tych pubach i hotelach ,co łaska na parking za JG nie dasz tylko zaparkujesz darmo na częstochowskich trawnikach ,bo jak już przyjedziesz ,bo nie wierzę , że przyszedłeś pieszo,bo nie miałbyś siły szczekać na forum.
      • rdbckm Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 16.08.11, 23:07
        Gość portalu: droid napisał(a):

> DO ROBOTY nieroby, budować infrastrukturę, puby, lokale, noclegownie, hotele, p
        > lace zabaw, baseny itd itd... żebym przychodząc do Cz-wy mógł tu zostać jeden d
        > zień dłużej i zostawił 100 zł! A nie narzekać i szczekać na forum!
        > Rzygać mi się chce na cienkich bolków częstochowskich rodem z prl-u

Ha ha ha, ty cienki bolku, ja to ci mogę wybudować co chcesz, tylko zapłać jak człowiek! Mam wykwalifikowanych ludzi i do budowy i do remontu więc nie pierdziel mi tu że w wieku 25 lat jestem cienkim bolkiem rodem z prl-u ... franku...
        To miasto i okoliczna gospodarka jest zacofane, a to jest wina władzy która rządziła od ok 10 lat tym miastem nakierowując się tylko na kler i pielgrzymów z których my zwykli ludzie nic nie mamy!
        • Gość: droid Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.11, 11:49
          Fakty jednak mówią coś innego a ty nie znasz faktów tylko szczekasz furiacko próbując robić porutę. Tego cie nauczyli propagandowcy ateistyczni. Wierzę, że nawet nie wiesz co robisz, bo inaczej sam byś klęczał u stóp ołtarza Matki Bożej i śpiewał tak jak Matyjaszczyk na Apelu.
          Żal mi takich furiatów.
          • Gość: gość Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.centertel.pl 21.08.11, 23:48
            a u mnie pod płotem pielgrzymi zwołali się na kupę,bo żywopłot zauważyli :) mieszkam w śródmieściu:) jak wyszedłem z domu to baba w chuście zawołała trawe pan pograb:) jak by jeszcze mleko dawali albo weŁne można przyciąć to prawie jak spęd owiec:)
      • barczysty90 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 19.08.11, 23:55
        Jakże bliskie mi jest twoje myślenie bracie . A poziom odpowiedzi poprzedników, zdaję się tylko potwierdzać nasze zdanie. Przykre...
        • rdbckm Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 24.08.11, 22:04
          Hehe bracia i siostry przemówili? - internetu wam na JG nie powinni podłączać bo żal eteru.

A ja Bogu to tylko za życie dziękuje. A to co wypracował mój ojciec a teraz ja kontynuuje to tylko ciężka harówa a nie zbieranie "datków". Płacę podatki a JG też? Od dochodu? no bo za coś żyją, a raczej w polu nie zaorali i nie zebrali.
    • mmeelloonn76 Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 16.08.11, 00:33
      Burek?? Gadzina zapatrzona i zaślepiona klerem, okradają nas z kasy, podatków nie płacą obrazają rząd (jaki by on nie był) ale nasz polski, nam częstochowianom mówią jak mamy żyć!! Daj kase a tu się ją lepiej wykozysta i może coś dla twojej wygody miasto zrobi.
    • head-cancer Parada gupoty 16.08.11, 00:47
      Drodzy internauci nie wiem czy zauważyliście taką żecz, że z głupotą w patrze zawsze idzie hałas. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że nigdy nie uświadczycie osoby słuchającej jazzu lub muzyki klasycznej na cały regulator, za to dres lub hip hop atakujący was jaskiniowymi rytmami to w naszej rzeczywistości standart. Skretyniali kibole skandujący swoje przyśpiewki po nocach również wpisują się w tą grupę. Podobnie sprawa przedstawia się z wierzącymi - im głupsza religia tym głośniejsi wyznawcy. Katolicy pod tym względem wysuwają się na prowadzenie. Potrafią idąc w zwartym szyku drzeć ryja ku chwale pana i Maryji zawsze dziewicy o czwartej rano. Odnotowany przez mojego znajomego z AP fakt. Nie ważne że ludzie śpią, oni chwalą pana i ch... innym do tego. Ich cisza nocna nie dotyczy.
      Co więcej jak tak na nich spojrzeć to można odnieść wrażenie, że tym ludziom faktycznie zaszkodziła indoktyrnacja, której zostali poddani w dzieciństwie. Ta dziwna przesłodzona radość jaką emanują jest wręcz groteskowa. Zbyt wiele Jezusa we krwi, zbyt wiele.
      Opodatkować całe rozwrzeszczane towarzystwo, wolność jednych nie może być kosztem drugich.
      • Gość: z Re: Parada gupoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 07:51
        Osobiście słyszałam jak po wyjściu z autokaru do turystów ksiądz -przewodnik mówił aby nie kupowali żadnych pamiątek ,jedzenia itp. poza murami Jasnej Góry...
        Bardzo zdziwiona tym, podpytywałam wśród znajomych i okazało się że taki nakaz jest z samej "Góry ",aby jak najwięcej kasy pielgrzymi i turyści zanieśli Jasnej Górze.
      • Gość: IvoryGrenn Re: Parada gupoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 21:24
        Mnie(mieszkanicowi Ukochanej Częstochowy) nie przeszkadzają Pielgrzymi( Goście w moim domu), przeszkadza to że pewna grupa czerpie zyski na Osobach, które mają Swoje Wartości. Taki Kibol, hip-hop( przepraszam za użyte zwroty) lub inny fan czagokolwiek i kogokolwiek, idąc na koncrt, mecz etc. płaci za bilet. Pielgrzym, też płaci, ale według mnie wytaczy jego Pielgrzymka.
        Opodatkować należy Instytucję Kościoła Rzymskokatolickiego oraz inne Grupy Wyznaniowe.
        Państwo Powinno być gwarantem wolności wyboru wiary, i nie powinno zezwalać na ingerencje przedstawicieli tzw. Duchowieństwa w życie polityczne.

Info dla ewentualnych komentatorów, jestem wierzący, lecz dla mnie nie potrzebny jest BUDYNEK zwany kościłem, ani zastępy sług Pańskich.

Nie będziesz wzywał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, gdyż Pan nie pozostawi bezkarnie tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy.
    • mistral75 Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 16.08.11, 08:29
      Wiele tzw.autokarowych wypadow do Czestochowy,ma z gory zalozony plan,zeby oprocz wizyty w sanktuarium w czasie ktorego pielgrzymi beda sie modlic,zwiedzac historyczne i sakralne atrakcje J.G, czasami uczestniczyc w czuwaniu nocnym,pielgrzymi nie musieli czasami pomyslec o zwiedzaniu chociazby "miejskich atrakcji" jak aleje,a nawet przemarsz nimi do katedry lub kosciola zw.Zygmunta.
      Taka wycieczko-pielgrzymka ma zapewniony w kombinacie okoloklasztornym wszystkie atrakcje typu jedzenie,spedzenie wolnego czasu,zakup pamiatek itd, czyli wydanie swoich nieduzych czasami pieniazkow.
      Pozniej nastepuje przejazd jak w wypadku grup z wschodniej,poludniowej czesci kraju do Lesniowa,nastepnego sanktuarium ktorym zarzadzaja paulini i tam jest czas na relaks.
      Tym spososobem odgorna polityka majaca za cel wyciagniecie jak najwiekszej ilosci pieniedzy od patnikow w dobrach prowadzonych przez zakonnikow i organizacjach koscielnych jest bardzo skuteczna,przez co czesc miejska miasta ograbiona przez T.Wrone bizantyjskimi inwestycjami nie uzyskuje praktycznie nic z obecnosci tych specyficznych"turystow" w miescie.
      I dopoty radni i prezydent,nie przyznaja sie otwarcie ze taki mechanizm funkcjonuje w Czestochowie za zgoda samych wlodarzy miasta,Czestochowa jako organizm wraz z mieszkancami beda tylko petentami i wykonawcami obowiazkowych czynnosci wobec instytucji koscielnych, ktore zwolnione sa jeszcze z podatku z okazji dzialalnosci okoloreligijnej, pod ktore mozna praktycznie podciagnac wszystko!

Tak wiec kazania takie hierarchowie powinni sobie recytowac sami do siebie w wielkich salach lustrzanych swoich palacow.
      Niestety polityka panstwa swoim ustawodawstwem i podpisanym konkordatem,chroni te instytucje przed zastosowanie normalnych i sprawiedliwych dla wszystkich regul postepowania,o co tak czesto wznosza glos sami hierarchowie,nie zauwazajac konarow w swoich oczach.
      Tylko odwazna i pro miejska polityka gospodarzy miasta,przy poparciu mieszkancow, moze cos zdzialac,i chociazby podniesc glos w powaznej i sprawiedliwej sprawie.
      • Gość: krzyś Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 09:43
        "mistral75",-jak nauczysz się pisać literki,takie jak ą ę ń ż ć ś ź ó - to może zdecyduję się na przeczytanie Twoich "wypocin"!
        • mistral75 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 16.08.11, 10:22
          Krzysiu,lata mi to czy zdecydujesz sie czy nie?
          Rusz swoj zakuty w ryzach leb i zdobadz sie na odrobine inteligencji...jezeli potrafisz chciec?
          I jezeli jestes w stanie jej dosiegnac?
          Zadaj sobie proste pytanie i sprobuj na nie odpowiedziec...jezeli potrafisz, i jezeli Ci pozwola...
          Krzysiu...
        • hr.poniemirski Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 16.08.11, 10:37
          A odczep Ty się w końcu wyznawco PiS-u i Warzochy od tego forumowicza "mistral75"!
          Twoje wypociny może i zawierają ą ę ń ż ć ś ź ó, no i co z tego jak treści w nich żadnej.
          Dla zdrowia, tego psychicznego znaczy, oszczędź sobie czytania komentarzy co światlejszych forumowiczów, bo niestety zwoje mózgowe Ci się "przepalają" i zaczynasz w treści wypowiedzi styl bodzia przypominać. Jak Ci tak zostanie to hihi.....duża przykrość będzie! Wszyscy omijać cię będą, jak tego w/w fanatycznego bełkota. No i Imć Warzocha może z aktywisty zrezygnować, co by poziomu nie zaniżać.
          hr.j/w
          • the-only-bodzio Przestań się wreście walnienty tak ośmieszać 20.08.11, 00:01
            z tym chrabią .Sam do siebie gadasz jak jakiś idiota.Przyfrunełeś z szantów zgniło-zielonych i znowu nadajesz.Posty swoje głupawe zakładasz ,a póżniej szlochasz że cię wykasowali .Tęsknie mnie wypatrujesz.Jesteś moim fanem ,ale nie rób siary tak jak kwasi morda.Miałem trochę wolnego to i się napatrzałem na tych wszystkich kretynów i wyłapałem krzykaczy.Zobacz jaki mam wpływ. Na rondzie Inwalidów ,w Łodzi zakładają światła .Bo tyle wypadków.NIe szalej za mną tak jak za Palkiotem.
        • Gość: krzy Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.xdsl.centertel.pl 19.08.11, 15:50
          krzyś proboszczu przestań dzieci molestować zboku jeden i odejdź juz od kompa
    • cyniczne_oko Pielgrzymi to same utrudnienie zero zysku 16.08.11, 09:21
      Pielgrzymi to dla miasta tylko uciążliwość. Przejdą, pomodlą się i wsiądą w pociąg. Miasto nie ma zysku żadnego. Ma za to korki bo stada baranów i owiec, jak je nazywa kościół katolicki, przełażą przez miasto.
      • Gość: krzyś Re: Pielgrzymi to same utrudnienie zero zysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 09:46
        "cyniczne_oko",- następny idiota!
        Szkoda czasu,aby z dziećmi dyskutować!
    • Gość: podatnik Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 10:21
      Szok! Przyjdą wysrają się, na śmiecą, pomodlą i pójdą, każdy z nich w swoją stronę. A zakupy w czsie pobytu dokonują na terenach JG, wytyczne gdzie mają kupować a gdzie nie, idą z samej JG.
    • prawdziwykicha.1 Każdy biskup przybywający na JG. 16.08.11, 10:32
      Powinien płacić co najmniej1000000pln.Dlatego iż zostawia po sobie wielki smród i my musimy go wąchać.
    • prawdziwykicha.1 Podatki z pielgrzymów są pobierane. 16.08.11, 11:06
      tylko że trafiają na konta kleru.
    • Gość: Częstochowa Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 11:15
      No i po co ta pyskówka?
      Przecież efektu żadnego to nie przyniesie, poza własnym irytactwem i furiactwem!!!!!
      A, przepraszam, efekt ma wyborcza, bo rozgorzała dyskusja (jeśli to dyskusja, a nie szczekanie psów na pana) to profity dla niej!!!
      Podniecacie się bez sensu!
      • prawdziwykicha.1 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 16.08.11, 11:22
        A z jakiego tytułu inne miasta pobierają opłaty klimatyczne?
        • Gość: z ustawy Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 13:47
          j.w
        • Gość: krzyś Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 19:30
          Bo nie mają takich idiotów jak "prawdziwy kicha"!
          Co ma pajac Balt i idioci "na forum wyborczej" do podatku od pielgrzymów?
          Nie znajduję odpowiedzi.
          • Gość: gość Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.net.stream.pl 16.08.11, 22:16
            Niestety kolego, zmartwię Cię, możesz ubliżać komu chcesz, ale sam dzierżysz tytuł Króla Idiotów tego forum.
    • zdzisnadzis Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - pyt... 16.08.11, 14:40
      szkoda ze nic sie nie zmieni

za rok trzeba zrobic transparenty z napisem "SPRZATAJCIE PO SOBIE BRUDASY" , " SPIEWAJCIE CISZEJ"

u mnie ostatnio tez sobie zrobili koncert piesni religinej skonczyli o 23... gdybym ja gral do 23 pewnie przyjechalaby policja

a ci co mieszkaja w alejach mogliby wystawic kolumny i puscic im behemotha jak ida i spiewaja ci pielgrzymi, byloby ciekawie ;D
      • Gość: krzys Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 19:36
        "zdzisnadzis",- Ty pajac i nieuk jesteś!
        Oto dowód,-sam to napisałeś!
        ida, spiewaja, gral, itd.
        Do szkoły musisz wrócić! Do szkoły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • rdbckm Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 16.08.11, 23:13
          Gość portalu: krzys napisał(a):

> "zdzisnadzis",- Ty pajac i nieuk jesteś!
          > Oto dowód,-sam to napisałeś!
          > ida, spiewaja, gral, itd.
          > Do szkoły musisz wrócić! Do szkoły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Krzysiu, do Kubusia P. wróć bo tu cię już nikt nie kocha...
          • cyniczne_oko Nie karm trolla, widzisz że to bałwan 17.08.11, 14:39
            nie odpisuj idiocie, po jego postach widać że tylko wyzwiskami obrzucać innych umie.
          • the-only-bodzio Oj CKM 20.08.11, 00:53
            Ty ciężki karabin maszynowy ,z osłoną nie do przebicia.Nie mylić z Włókniarzem.Bo tam nie ma oszołomów.Tylko raz Sławek zwariował.I mu przeszło.
        • Gość: satanek Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.xdsl.centertel.pl 19.08.11, 15:52
          ciągnij dalej druta klechom tu nie znajdziesz zrozumienia
    • prawdziwykicha.1 Katoliki- po to Was stworzono by...... 16.08.11, 14:40
      Was potem wydojono.Biskupi powinni to wiedzieć.Dziwne jest to że jak doją wiernych to jest ok.,a jak ktoś inny to źle.
      • Gość: lokalny patriota Re: Katoliki- po to Was stworzono by...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 22:03
        Niech sobie księża doją pielgrzymów i katolików w kościołach. Ich prawo. Ja nie życzę sobie być dojony na wszystkie sposoby. Jeśli dam coś dobrowolnie, np. na tacę to OK, ale jeśli kościółek, zwłaszcza klasztor tych w białych habitach doi mnie w zakamuflowany sposób kładąc łapę na moich podatkach i za pośrednictwem różnych usłużnych hien z rady miasta czerpie korzyści z mojej ciężkiej pracy, to już nie jest OK.
        Pewnie do takiego kałmuka krzysia nie dociera taka argumentacja, bo to monstrum głupsze od wszystkich bajkowych przymułów wziętych do kupy.
        • Gość: ber Re: Katoliki- po to Was stworzono by...... IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 22:33
          Ha ha, Krzyś się wam też nie podoba? Przecież z waszej watahy!
          • Gość: lokalny patriota Re: Katoliki- po to Was stworzono by...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 07:52
            Czyjej watahy? Mówię za siebie i nie wiem co to znaczy "was". Wypraszam sobie uwagi z watahą.
            Następny cham dostał szerokopasmowy internet i bździ głupoty?
            • Gość: jurek Re: Katoliki- po to Was stworzono by...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.11, 22:42
              Ty sobie możesz "wypraszać" lokalny patrioto - twoje wypierdy ćwirć inteligentnego umysłu nudzą ... ot, dyżurny specjalista od bździn czyli prostak oborowy...
              • Gość: lokalny patriota Re: Katoliki- po to Was stworzono by...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 07:59
                milcz szympansie...
                • Gość: jurek Re: Katoliki- po to Was stworzono by...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 11:38
                  "lokalny patrioto" - więcej czadu, jak kompromitacja to na całego, pozdrowienia dla żony od napalonego pawiana...
        • Gość: oi Re: Katoliki- po to Was stworzono by...... IP: *.rev.masterkom.pl 18.08.11, 19:32
          Za taki stan możemy podziękować pani Suchockiej i panu Kwaśniewskiemu,za konkordat.
          Za te zasługi ta pani jest ambasodorem w Watykanie.Taki konkordat mają chyba tylko 3 państwa.
    • Gość: jaceek Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.08.11, 21:42
      No i stało sie, bo w hiszpani też już sie burzą, bardzo żle przyjeli wizyte papieża, domagają sie rozdzialu panstwa od kosciola. Czestochowa wypromowana,
      • Gość: oi Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.rev.masterkom.pl 19.08.11, 15:41
        W Hiszpanii jest rozdział kościoła od państwa i przywileje kościelne ograniczone.
    • barczysty90 Człowieki wy drogie... 19.08.11, 23:35
      Człowieki wy drogie...
      Nagle wszystkim Wam się w główeczkach poprzewracało.
      Jakakolwiek opłata nie może być pobierana jako "zwrot poniesionych kosztów" bądź "dołożenie się do wspólnego garnuszka za drogi,obsługę, itp itd " . Więc głupoty gadacie. Zmieńcie prawo, a później dopiero toczcie pianę, bo widzę że co SLD mówi jest prawdą i tylko prawdą. A oficjalne pismo nt. myta , mówi o walorach turystycznych miasta. I tu potencjalnie wszystko gra... Ale. Co Częstochowa ma wspólnego z Jurą , oprócz nazwy? Czy zabytkowe kamienice, muzea, są powodem do takowej opłaty? W takim razie większość Polskich miast, musiałaby takowe wprowadzić.
      Ale jak już ktoś wspomniał, pod pretekstem troski o mieszkańców ( przyp. prohibicja wciąż niezniesiona ) , czerwoni wyciągają łapę po cudze. Bo tak najprościej. Najłatwiej. Bo co innego wymyśleć? Nic się nie da, a wtedy to wyciąganie Częstochowy z wieeelkiego kryzysu skończy się na niczym.
      Trochę pomyśleć! Trochę kreatywności!
      Można park miniatur sakralnych stworzyć po drugiej stronie miasta? Można! A już widziałem tam jedną grupę, choć reklamy żadnej nie mają.
      Można otworzyć wystawę z medalami, parę km od Jasnej Góry? Można!
      Że niby to troska o pielgrzymów? Nie! To czysty biznes! Ale po co myśleć i się wysilać, reklamować? Wystarczy odrobina kreatywności, a przyjezdni sami będą zostawiać u nas nie 2, a 5zł. Tylko trzeba dać im szanse. Jasna Góra im to daje, można się wyspać, zjeść, kupić pamiątkę, wywołać zdjęcia, zwiedzić Jasna Górę wszesz i wzdłuż, wybrać się na spacer do parków... Ul. 7 kamienic i Wieluńska, 3 aleja obfituje w lokale gastronomiczne , a co z resztą?
      Ja się pytam, co się stało z czerwonym autobusem, który jeździł po Częstochowie rok temu?
      Gdzie na Jasnej Górze uzyskam jakąś informację o tych "wspaniałych" częstochowskich muzeach, zabytkach i Jurze Krakowsko Częstochowskiej, za które rzekomo mają być pobierane opłaty klimatyczne?
      Gdzie na Jasnej Górze bądź w okolicach jest Miejskie Centrum Informacji? 3aleja? No tak, jeszcze turyści mają sami doszukiwać się i dopytywać o "atrakcjach" miejskich.
      To za dużo kosztuje? No tak, lepiej pierdnąć by ludzie ot tak, kasę dawali.
      A potem się dziwicie że kler grzmi z ambony... I dobrze.
      To tak samo działa jak z politykiem. Wymyśli jakąś oszałamiającą, rewolucyjną , BZDURNĄ ustawę, i odrazu media się interesują, zapraszają, pytają, nagłaśniają.
      A teraz są takie czasy, że jak kapłan coś powie, dzieje się to samo, tylko że bardziej to oburza ludzi, ale efekt ten sam - nagłosnienie sprawy.

Jestem rodowitym Czestochowianinem. I mnie osobiście jest wstyd, za ten sposób częstochowskiej gościnności, jak również za te pomysły opłat klimatycznych. To że pewna grupa jest głosniejsza, nie oznacza że jest liczniejsza - pamiętajcie to.
      Mam nadzieję że przed najbliższą sesją, radnym przybędzie oleju w głowie, i wykorzystają Jasną Górę do biznesu - tak, to miastu potrzeba , ale nie w tak perfidny i banalny sposób.

P.S.
      A nie zauważyliście, jak to wasi ulubieńcy z lokalnego SLD , bawią się wami?
      Co się stało z p.Wabnicem? Został biedaczyna zepchnięty na drugi plan ; "jedynka" ma wszak pierwszeństwo nad wszystkimi. Po tej sesji - niewiadomo jaki będzie jej wynik - a przed wyborami, na piedestał zostanie wystawiony p.Wabnic,i kolejny przewspaniały antyJasnogórski pomysł. By i ten skorzystał z waszej łatwowiernosci i naiwności.
      Czemu tak stanowczo i agresywnie , nie dopominacie się o obiecane zniesienie prohibicji na Dekabrystów? O nowe miejsca pracy? To Was - mieszkańców , przecież bardziej dotyczy. Pieniędzy z "myta" na oczy nie zobaczycie... Znaczące inwestycje w mieście, będą robione dopiero z kolejnych projektów unijnych , czyli od 2013 roku ... A Wam będą mówić , że to głównie dzięki tej "waszej" opłacie klimatycznej :)

Pozdrawiam miło i serdecznie - mimo wszystko.
      • Gość: oi Re: Człowieki wy drogie... IP: *.rev.masterkom.pl 19.08.11, 23:47
        Nie chodzi o myto tylko o zwrot kosztów sprzątania zabezpieczenia medycznego,czy p.poż za co powinien zapłacić organizator imprezy.
        A co do polityków czy SLD,PSL,PO,PIS to są to ciągle te same osoby z dupskiem przyklejonym do stołka od 20 lat.Przed kamerami darcie mordy w zaciszu kolesie.
      • the-only-bodzio Re: Człowieki wy drogie i nie tylko 20.08.11, 00:17
        Pielgrzymi już odjechali.Jeszcze sporo imprez na Jasnej Górze.Ale wracając do tematu.Barczysty tu pewnym ludziom zakutym w skale nie wytłumaczysz.Prędzej zerwiesz z bani,żeś ksiądz i moher.Każdy wyciąga łapę po kasę kościelną, zamiast nic nie dając.Już pewna grupa ludzi żałuje ,że wybrała Matyjaszczyka.Nawet Sławek Drabik też się załapał.A miało być to mniejsze zło od Leszczyny.Żaby kumkają w zajdłych postach ,a czerwoni przytakują.Żałość panie ogarnia jak te deszcze.
    • Gość: Gumiś Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: 213.77.28.* 22.08.11, 08:57
      Pielgrzymki OK, przychodzą, blokują drogi, zostawiają śmieci, deptają trawniki itd. dlaczego miasto - my mamy za to płacić ?
      Jeśli wprowadzi się opłatę "pielgrzymkową" jak klimatyczną nad morzem czy w górach (tam nikt nie robi z tego problemu), to będziemy KOCHAĆ pielgrzymów.
      A tak są jak zło niechciane. Przychodzą bałaganią, wprowadzają zamieszanie komunikacyjne, a przychody dla sklepów czy lokali to już nie takie jak dawniej.
      Handel dewocjonaliami też dużo mniejszy, więc niech przynajmniej mieszkańcy nie dokładają do pielgrzymkowego interesu.
      • Gość: angrusz1 Masz , Gumiś , jakieś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 13:45
        twarde i rzetelne dane, twierdząc , że mieszkańcy Częstochowy dokładają do pielgrzymów ?
        Wszak piszesz :"więc niech przynajmniej mieszkańcy nie dokładają do pielgrzymkowego interesu. "

Pielgrzymkowy interes to obsługują mieszkańcy a pielgrzymi idą, żeby się modlić .

Przyjeżdżał tu JP 2 a i BXVI też raz był .
        Czy i im będzie rachunek wystawiał .
        Różnimy się wartościami Gumisiu , Na razie twoje wartości są w mniejszości .
      • Gość: Przedsiębiorca Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 22:55
        "Gumiś",-Ty się "gumisiową" zajmij,- bo mi psujesz "intertes",a ja podatki płacę i czekam na pielgrzymów! Dla mnie pielgrzymki to jest biznes.
        • Gość: balbinka Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 10:10
          Przedsiębiorca napisał(a):

> "Gumiś",-Ty się "gumisiową" zajmij,- bo mi psujesz "intertes",a ja podatki pła
          > cę i czekam na pielgrzymów! Dla mnie pielgrzymki to jest biznes.

a czym się zajmujesz??
          • rdbckm Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 24.08.11, 22:31
            Pewnie koralikami ;)

Yhhhh co za ciemnota. Barczysty swoje, krzysiu swoje a ich koledzy o podobnych poglądach (pewnie też zarabiają na pielgrzymkach) dalej swoje.
            Tylko, że w tym mieście zamiast te 75 % ludności w wieku produktywnym cieszyć się z pielgrzymek bo i np. coś zarobią *(no chyba że kieszonkowcy) to tylko ich cholera bierze że do swojej pracy normalnie dojechać nie mogą, a i pewnie za grosze zapieprzają...

PS. Powtórzę pytanie które już zadałem: Dlaczego JG nie płaci podatku od gruntu oraz podatku dochodowego? Co to Watykan? To też już pisałem, jak Watykan to i niech sobie swoją ochronę i służby sprzątające po swoich sponsorach zapewnią!

PS2. Piszą wyznawcy JG że częstochowianie kochają pielgrzymów... a co mamy bliźniego nienawidzić, że przyszedł parenaście albo i set kilometrów aby się pomodlić? No nie, ja podziwiam i chętnie swój dom oraz łazienkę udostępniam, porozmawiamy i w ogóle. Tylko, że już nawet sami pielgrzymi nie raz i nie dwa mówili że tak jak od ok dwóch lat częstochowa się zmieniła to przez ostatnie ok 10 wstecz jak chodzą to nie widzieli...

-ta od razu będzie, że to Wrona wszystko wymyślił, tylko że ten sam Wrona nic konstruktywnego dla tego miasta nie zrobił poza stadionem dla Włókniarza za jego kadencji, a jak już czuł, że będzie leciał ze stołka to powymyślał- hale, remonty biegana, tramwaje- PIĘKNIE!
            tylko gdyby nie kasa z Uni oraz to, że aktualni następcy jakimś cudem jeszcze nie zbankrutowali tego miasta to ja to za cud uwazam. Chciałbym wszystkim wyznawcą Wrony oraz kleru przypomnieć, że to miasto w ciągu ostatnich 15 lat zadłużyło się najbardziej ze wszystkich innych w POLSCE a nic, powtórzę NIC co mogło by poprawić byt mieszkańców nie powstało!
            • barczysty90 Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p 25.08.11, 00:19
              No i jak widać - co sam podkreśliłeś - Ty też znów swoje...
              Pozapisuj się do Palikotów i innych tego typu polityczków i działaj jak potrafisz.
              Widzę że jesteś kolejnym wielce szanownym Panem Baltem, który rzuca jakieś nieudokumentowane liczby bądź fakty...
              Podaj mi jakieś źródło w którym pielgrzymi się wypowiadają że od 2óch lat takie zmiany w Częstochowie widzą...

I nazywanie osób mających inne zdanie od szczekaczy, wyznawcami JG, kleru, Wrony... Jest conajminej nie kulturalne, ale co Ty o tym możesz wiedzieć...
              Patrz, co za nie odpowiedzialny prezydent Ci się trafił, korzystał z unijnych pieniędzy. No cóż za bezczelność i rozrzutność. Zobaczymy co bez unijnych pieniędzy zoorganizują panowie z SLD , którzy co juz widać, tyle konstruktywnych rzeczy zrobią dla miasta że ho ho ho... Albo i więcej .

CO do twojego PS... JG ma swoją ochronę i służby sprzątające... Bo co do płacenia podatków przez Kościół, już się wypowiedziałem - zapisz się do Palikotów, ale pielgrzymów za taki stan prawny nie obwiniaj ( tak nazywam nałożenie na nich opłaty "klimatycznej" )
              • Gość: licho Re: Podatki dla pielgrzymów? Z jakiego tytułu - p IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 10:08
                barczysty to JG sprząta aleje po pielgrzymach ,nie wiedziałem !!
                Czy nick " barczysty " to również reklama?
                I do kogo jest skierowana do kóleczek ,czy trójkącików ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka