Dodaj do ulubionych

Częstochowianie odkrywali żydowską historię mia...

30.09.12, 22:33
Szkoda dużej pięknej synagogi. Jak widać na zdjęciach dawna filharmonia została.
Obserwuj wątek
    • Gość: ;) a co z gwiazdami dawida IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.12, 12:46
      na znalezionych kaflach w piwnicy w LO im. Sienkiewicza? Panie redaktorze ja gwiazdy widziałem tez u wani na biegańskiego może też dawida
      forum.gazeta.pl/forum/w,55,139193898,139214357,W_piwnicy_Liceum_Sienkiewicza_znaleziono_kafle_.html
    • wdmuchowski Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... 01.10.12, 13:24
      ... co piernik do wiatraka. Koniecznie trzeba Żyda wybrać za patrona!?
      Absolutnie z tym się nie zgadzam i protestuję!!! Za patrona instytucji należy wybrać osobę, która realnie przyczyniła się do powstania Filharmonii, orkiestry i środowiska muzycznego.
      Proponuję częstochowskim muzykom ogłosić BOJKOT w tej sprawie i kategorycznie się nie zgodzić na nadanie szacownej instytucji imienia Hubermanna.

Druga sprawa - należy przestać organizować w Częstochowie wyłącznie żydowskie przedsięwzięcia "kulturalne" i zamknąć Festiwal im Hubermanna.
      • polis24 Re: Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... 01.10.12, 19:47
        Po pierwsze panie Wydmuchowski zamiast przekonywać publikę że jakiś tam Żyd niezasłużenie zostanie patronem częstochowskiej fiharmonii przypomnij pan sobie kim był Huberman

www.culture.pl/baza-muzyka-pelna-tresc/-/eo_event_asset_publisher/eAN5/content/bronislaw-huberman
        Po drugie odkąd to w Cżęstochowie organizuje się WYŁĄCZNIE żydowskie przedsięwzięcia kulturalne ? Widzi pan tylko to co chce widzieć. Muzyka nie zna granic, narodowość i religia nie ma znaczenia, albo jest się dobrym artystą albo nie.
        • Gość: wdmuchowski Re: Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 20:53
          Chamie jeden z Ciebie i szmata! Moje nazwisko brzmi DMUCHOWSKI! Dobrze zapamiętaj to sobie.
          • Gość: xx Re: Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... IP: *.icis.pcz.pl 01.10.12, 20:59
            Huberman to znakomity patron dla naszej Filharmonii.

Związany z Częstochową - muzyk o światowym imieniu.
            • Gość: wdmuchowski Re: Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 21:09
              w środowisku muzycznym Twoje zdanie, profesorku, się na szczęście nie liczy, więc pisz swoje klastry i nie właź tam, gdzie Cię nie proszą.
          • Gość: jogin Re: Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... IP: *.fbx.proxad.net 01.10.12, 21:06
            Gość portalu: wdmuchowski napisał(a):

> Chamie jeden z Ciebie i szmata! Moje nazwisko brzmi DMUCHO

Co Ty chlopie sie tak goraczkujesz?

Przekreciles nazwisko swiatowej slawy czestochowskiego skrzypka i propagatora zjednoczonej Europy, a gdy ktos strzelil literowke w Twoim to wypluwasz twe chamstwo,
            prostactwo i prymitywizm.
            • Gość: wdmuchowski Re: Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 21:10
              Dobrze piszę - Hubermann, bo był Żydem!
            • Gość: driver Re: Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.12, 15:49
              Gość portalu: jogin napisał(a):

> Gość portalu: wdmuchowski napisał(a):
              >
              > > Chamie jeden z Ciebie i szmata! Moje nazwisko brzmi DMUCHO
              >
              > Co Ty chlopie sie tak goraczkujesz?
              >
              > Przekreciles nazwisko swiatowej slawy czestochowskiego skrzypka i propagatora z
              > jednoczonej Europy, a gdy ktos strzelil literowke w Twoim to wypluwasz twe cham
              > stwo,
              > prostactwo i prymitywizm.

Dokładnie tak-słuszna uwaga.
              Zastanawiam się czy ktoś się nie podaje sie celowo (aby zdyskredytować tego zacnego dyrygenta pana Dmuchowskiego; człowieka taktownego i kulturalnego, intelektualisty i napewno nie antysemity) za pana Dmuchowskiego.
              Typowy forumowy prowok: nie przestrzega netykiety forum, prostacki sposób artykulacji, kryptoantysemityzm i propagowanie reżimu Lukaszenko.
          • Gość: Ja Re: Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.12, 16:10

> Chamie jeden z Ciebie i szmata! Moje nazwisko brzmi DMUCHOWSKI! Dobrze zapamięt
            > aj to sobie.

Wdmuchowski pokazałeś właśnie chamstwo do kwadratu. Jak masz na nazwisko mało kogo interesuje, dla mnie od dzisiaj jesteś cham!
      • ter59 Re: Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... 04.10.12, 09:19
        popieram w całości. To nie mamy innych kandydatów na patronów. Nie ma Wrony to trochę się opamiętali ze świętymi w Częstochowie to teraz żydów wszędzie pełno, a Polacy - Ci nie fanatycy religijni i nie pochodzenia żydowskiego - to co ? nie ma takich?. Pokażcie mi w Izraelu jakiegoś patrona Polaka nie żyda. Nie ma tam takich. A tu na pęczki i na każdy objaw sprzeciwu zaraz się rozpęta piekło o antysemityzmie.
        • Gość: WD Re: Huberman ma tyle do powstania Filharmonii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 11:56
          i wsztscy się boją cokolwiek powiedzieć o Żydach negatywnego, bo natychmiast będą posądzeni o antysemityzm, a zwyczajnie pytam - czy wszyscy Żydzi są idealni i bez zarzutu?? Nie ma wśród nich głupich i ciemnych?
      • Gość: n On tak mają IP: *.apus-net.pl 04.10.12, 16:08
        Panie Dmuchowski, czy chce Pan przyczepić się do wszystkiego i wszystkich?

exclusiv.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?456732
    • Gość: jak a tak Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy ich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.12, 13:35
      Traktujmy Żydów w Polsce tak, jak Żydzi traktują Polaków w Izraelu.
      • Gość: środowisko muzycz Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 13:45
        Nic o nas, bez nas! Ja żyję w Polsce i nie zamierzam wujeżdżać do Izraela. Tu mieszkam i należę do swojej kultury słowiańskiej. Mogę z szacunkiem się odnieść do każdej kultury, ale nie kosztem swojej. Wciąż w Częstochowie - to żydowscy muzycy, to żydowskie festiwale, to żydowscy wykonawcy, to żydowskie przedsięwzięcia, to żydowskie spotkania i dyskusje nad żydowskim dziedzictwem, to repertuar ciągle iskrzy w żydowskie utwory....... jak tak mozna?? Przecież to bawet niezdrowo dla samego Żyda, bo się rozwija jednostronnie i narzuca swój porządek w sztuce. Coś nie tak mówię??
        • Gość: Tosiek Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.alfanet24.pl 01.10.12, 13:51
          żydzi rządzą Częstochową, zawsze to mówię
          • Gość: środowisko muzycz Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 14:00
            no może nie aż tak, ale próbują narzucić nam swoje wartości i natrętnie się popisują, nadając wszystkiemu żydowski smaczek
            • Gość: Zażenowany Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 18:09
              No i odezwali się oczywiście Polacy-katolicy. Moi drodzy, czemu mamy bojkotować żydowskie przedsięwzięcia kulturalne? Komu to przeszkadza? Przecież uczestniczenie w nich nie jest obowiązkowe. I drugie pytanie, co stoi na przeszkodzie, by równie dużo i równie ciekawe imprezy organizowały środowiska, katolickie? Zważywszy, że prawie wszyscy Polacy są katolikami zainteresowanie takimi imprezami powinno gigantyczne. A nie jest. Dlaczego? Ponieważ Kościół Katolicki odnosi od lat swoisty "sukces". Bo obserwując poczynania Kościoła mam wrażenie, że stara się on by jak najwięcej ludzi od niego się odsunęło. I to właśnie ten "sukces". Ludzie od kościoła się odsuwają. Nie dlatego, że są źli. Wręcz przeciwnie - są dobrzy i nie chcą przynależeć do Kościoła, w którym zagnieździło się sporo zła, które przez Kościół nie jest piętnowane i rugowane.
              Drodzy bracia katolicy (sam jestem jednym z Was). Nie budumy siły swojego Kościoła, poprzez rzucanie oszczerstw na wyznawców innych wiar. Mają takie samo prawo do istnienia jak my. Niech każdy wyznaje swojego Boga, niech wierzy w wartości, które podpowiada mu jego religia, ale nie mieszajmy w nie swoje sprawy. Ja nie mam problemu z tym, czy obok mnie mieszka żyd, muzułmanin, ktoś kto modli się do kamienia, czy gość, który nie wyznaje żadnych bóstw. Wystarczy mi, że będzie to DOBRY człowiek.
              • Gość: wdmuchowski Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 21:06
                Kto tutaj rzuca oszczerstwa i na kogo? ...

Wyrażam, jako profesjonalny muzyk, laureat międzynarodowych konkursów i Polak, swój sprzeciw wobec obrania Hubarmanna partonem Filharmonii w mieście, w którym mieszkam.

Kto zasięgnął i u kogo opinii na ww. temat - ad patronat Hubarmanna? Jak Matyjaszczyk nie zasięgnął opinii 2-ch Stowarzyszeń wyrzucając Nowakową, to natychmiast zaczęła się pisanina i walka, ale o tak ważne sprawy, jakimi są patronaty instytucji kulturalnych i wybór odpowiedniej osoby na to miano - NIKT U NIKOGO NIE PYTA. Jest tylu wspaniałych ludzi, którzy oddali swoje siły temu miastu i środowisku muzycznemu i na prawdę nie trzeba siegać do osób, które przypadkiem urodziły się w Częstochowie i zaraz z niej zwiali, nie wsponinając o tym mieście nigdy i nigdzie.

Aż się ciśnie na usta ten kawał:
                - Pabinowicz, Pan jest durniem!
                - A Pan jesteś antysemitą.
                - Rabinowicz, Pan jest durniem nie dlatego, że jest Pan Żydem, ale dlatego, że jesteś durniem!
                • Gość: Łukaszenko Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.fbx.proxad.net 01.10.12, 21:14
                  > Aż się ciśnie na usta ten kawał:

Wydmuchowski, Pan jest durniem!
                  - A Pan jesteś antybiałorusinem!
                  - Wydmuchowski, Pan jest durniem nie dlatego, że jest Pan Białorusinem, ale dlatego, że
                  jesteś durniem!
                  • Gość: :) Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 21:19
                    ... mało oryginalne...
        • polis24 Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i 01.10.12, 19:53
          Panie muzyk nie zaglądaj pan ludziom w metryki i paszporty, to wszystko już przerobiono z tragicznym skutkiem, patrz pan czy ktoś jest przyzwoitym człowiekiem czy nie. To tylko się liczy.
          • Gość: amen Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.alfanet24.pl 01.10.12, 21:18
            na dobrą sprawę nie ma pewności, czy patron naprawdę pochodzi z Częstochowy, zdaje się, że tylko raz coś napomknął na ten temat
            • Gość: wdmuchowski Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 21:22
              ... o tym właśnie i mówię, nie o tym, że nie znoszę Żydów. Dobrze, że chociaż jeden człowiek tu zrozumiał moją intencję.
          • Gość: wdmuchowski Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.12, 21:18
            ... nie tragizuj i nie zgęszczaj barw dyskusji, bo sam dążysz do udowodnienia, iż nie nadanie Filharmonii patronatu Hubarmanna równa się zagładzie Żydów!! Bądź ostrożny, bo Cię posądzą o nienawiść do Polaków i do tego, co POLSKIE - na szczęście nie ma pojęcia ANTYPOLONIZM. Ot tak, Bracia Żydzi, albo razem albo bez Was, przynajmniej tutaj w Polsce.
        • Gość: driver Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.12, 15:37
          > Nic o nas, bez nas! Ja żyję w Polsce i nie zamierzam wujeżdżać do Izraela. Tu m
          > ieszkam i należę do swojej kultury słowiańskiej.

Nasza kultura to nie tylko kultura słowiańska, ale także inne; W Polsce od setek lat panował wpływ wielu kultur.

Wciąż w Częstochowie - to żydowscy m
          > uzycy, to żydowskie festiwale, to żydowscy wykonawcy, to żydowskie przedsięwzię
          > cia, to żydowskie spotkania i dyskusje nad żydowskim dziedzictwem, to repertuar
          > ciągle iskrzy w żydowskie utwory....... jak tak mozna?? Przecież to bawet niez
          > drowo dla samego Żyda, bo się rozwija jednostronnie i narzuca swój porządek w s
          > ztuce. Coś nie tak mówię??

Myślisz kategoriami "obywatela Koziej Wólki"

Coś nie tak mówię??

No właśnie
          • Gość: WD Re: Jak Żydzi traktują Polaków tak my traktujmy i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 17:12
            Nasza kultura, to przede wszystkim - POLSKA, a nie żydowska, bo przecież nie wprowadzacie tu rosyjskich wpływów i tego nie chcecie. Więc, bronię tego, co moje. A zresztą, do kogo ja tam ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka