Dodaj do ulubionych

Czy sprzedaje się alkohol nieletnim?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 20:32
jak dla mnie cała ta akcja to dobry dowcip - szczególnie w naszym mieście.

najzabawniejsze jest to, że przez ostatni rok zauważyłem ciekawą rzecz.
mianowicie mimo wszystkich tych akcji i kampani, ilość sklepów z alko
ustawicznie wzrasta - i tych z samym piwem i z pełnym asortymentem... idąc po
śródmieściu co jakieś sto metrów jest sklep w którym można kupić choć piwo -
więc jeśli nie sprzedadzą w jednym sklepie to sprzedadzą w kolejnym :D

więc zapytam się - po co zwiększać ilość sklepów... albo po co brać udział w
takich akcjach...
jak dla mnie brakuje tu logiki, ale co ja tam wiem :/
Obserwuj wątek
    • Gość: radek Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.jevc.ac.uk 11.02.05, 22:19
      to nie brak logiki,wrecz przeciwnie.nie chodzi o to,zeby utrudnic kupno
      nieletniemu likwidujac punkty sprzedazy.chodzi o to,zeby pelnoletni majacy
      ochote sie napic nie mial problemu ze znalezieniem sklepu a jednoczesnie zeby w
      tych sklepach nei sprzedawac procentow gowniarzom.niech bedzie duzo sklepow z
      piwem,nie robmy z polski ameryki,czy o zgrozo szwecji...
      • Gość: xkx Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.org / *.org 12.02.05, 07:00
        W Ameryce czyli w USA masz 98% pewności ze przed ukończeniem 18 a w wileu
        stanach (np. Kaliforni) NIKT oficjalnie w normlnym sklepie nie sprzeda osobie
        niespełniajacej limitu wiekowego nawet piwa. Z prostej przyczyny TAM SIE TO NIE
        OPŁACA. Bo prawdopodobienstwo wp[adki spore a kary duże i to nie tylko
        odebranie koncesji ale tez gruubba grzywna. U nas natomast jest całkowicie na
        odwrót ryzyko nieiwelkie a ewentualne kary małe. No bo czy grozba jakiejs karki
        z ostrzezeniem moze byc karą? Moim zdaniem nie. Dlatego powszechnym widokim u
        nas sa małolaty kupujące piwo nie tylko po sklepach ale takze oficjalnie w
        knjpach i to nawet w Centrum miasta.
      • Gość: xkx Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.org / *.org 12.02.05, 07:13
        W Ameryce czyli w USA masz 98% pewności ze przed ukończeniem 18 a w wileu
        stanach (np. Kaliforni) 21 NIKT przy zdrowych zmysłasz szanujacy swój biznes
        oficjalnie w normlnym sklepie nie sprzeda osobie niespełniajacej limitu
        wiekowego nawet piwa. Z prostej przyczyny TAM SIE TO NIE OPŁACA. Bo
        prawdopodobienstwo wpadki spore a kary duże i to nie tylko odebranie koncesji
        ale tez gruubba grzywna. U nas natomast jest całkowicie na odwrót ryzyko
        nieiwelkie a ewentualne kary małe. No bo czy grozba jakiejs karki
        z ostrzezeniem moze byc karą? Moim zdaniem nie. Dlatego powszechnym widokim u
        nas sa małolaty kupujące piwo nie tylko po sklepach ale takze oficjalnie w
        knjpach i to nawet w Centrum miasta. Zreszta nigdzie na świecie nie dopuszcxa
        się do nagromadzenia na bardzo niewielkiej powierzchni kilkunastu czy
        kilkudzuiesieciu lokali z tzw. wyszynkiem. Smutne to ale w naszym Polskim
        wypadku efekt jest przeciwny od zamierzonego czyli takie nagromadzenie powoduje
        nie zmniejszenie a zwiekszenie prawdopodobienstwa ze małolat zostnie
        potraktowany jak normalny klient. No cuz smutne to lecz niestety prawdziwe.
        Rozwiazanie jest moim zdaniem jedno czeste kontrole lecz nie w celach
        uswiadamiajacych lecz normalne w celu nakrycia ewentualnych nieuczciwych
        sprzedajacych. A z chwilą zaistnieni takiej sytuacji sprawa winna byc prosta:
        za pierwszy raz tytułem ostrzezenia spora grzywna tak w wysokości 5 - 10 tyś zł
        dla własciciele za to ze nie dopilnował a dla osoby która sprzedała mandat np.
        500 zł lub jesli sobie nie zyczy poprawka w sadie grodzkim w nieco wiekszej
        wysokości. W przypadku drugiej wpadki odebranie na zawsze koncesji no i
        oczywiście druga tym razem wieksza grzywna. W tym przypadku jedynie duze
        prwdopodobienstwo wpadki i spore kary (tak aby sie nie opłacało ryzykowac bo
        nawet jednokrotna wpadka powoduje spory ubytek finansowy) sa metoda na
        rozwiazanie problemu. Po prostu jak sie nie bedzie opacało ryzykowac to nikt
        nie sprzeda alkoholu nieletniemu ze strachu o własne cztery litery.
    • Gość: strażnik Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 23:25
      Wczęstochowskiej straży miejskiej działa tzw.grupa alkoholowa.Może by tak
      wspólna akcja?
      • Gość: Yoko Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 09:19
        a o ta grupa robi? bo jak wynika z nazwy którą podałeś ''grupa alkoholowa'' to
        chyba piją na umór:D:D:D:D jeśli jest ''grupa antyalkoholowa'' to z taką mozna
        przeprowadzić akcję i niech wlepia mandaty!!!! ale co do ''grupy alkoholowej''
        to sądzę, że być może jest to jakiś nieformalny, tajny związek;);)
    • Gość: Kami;l Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 09:34
      Mysłe że nieletnim od 16 roku żucia , którzy chcą sobie kupić jedno piwko i
      wypić z kolegami ... powinno sie je sprzedać.
      • Gość: red Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 09:37
        16 lat masz?
      • Gość: xkx Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.org / *.org 12.02.05, 10:17
        Najpierw jedno małe piwko potem drugie małe piwko potem trzecie małe piwko itd
        i dochodzimy do całkiem sporej ilości piwek kupowanych jedno za drugim. Efekt
        zaleany w trupa małolat lub podpita grupak małolató szukjących zaczepki i
        zwady. Zresztą pójdzmy dalej jesli zezwolic na małe piwko 16 - latkowi to moze
        zezwolic w ogóle na zakup alkoholu bo co to za różnica? Czy piwko czy 50 g
        wódeczki ilośc alkoholu taka sama. Mozna kontynuowa ale to niema sensu jak
        skoczych 18 lat bedziesz pił co chcesz i ile chcesz bo sam odpowiadasza za
        siebie nareazie do tej granicy niestety trzymaj sie z dala od alkoholu.
    • Gość: hehe Mnie sprzedaja od 14 lat IP: *.info 12.02.05, 10:44
      Mieszkam na Groszu i mialam swoje "pewniaki"gdzie bez problemu kupowałam
      alkohol. Pierwsze piwo kupiłam w wieku 14 lat i to za pierwszym podejściem:)Co
      najsmieszniejsze z wiekiem miałam coraz wieksze problemy z kupieniem
      alkoholu,ale i tak jest jeden sklep w którym KAZDY kupi alkohol niezaleznie od
      wieku,jest tam niewiele artykułów spozywczych,wiec głownie sklep zarabia na
      alkoholu i papierosach na sztuki;]To nieistotne ze na tej samej ulicy jest
      komisariat:DPamietam dwa lata temu(a teraz mam 18)szlam na impreze,weszlam
      wlasnie do tego sklepu i dokonalam zakupu 10 piw:D pani podawala ja ladowalam
      do plecaka, zapytala tylko czy dowod jest?ja odpowiedzialam ze tak,zaplacilam i
      wyszlam;] Zdarzyla mi sie tez taka sytuacja w innym sklepie ze pani powiedziala
      wprost,ze wie, ze jestem niepelnoletnia i nie moze raczej mi sprzedac piwa, ale
      po moich przekonaniach ze to dla taty dala, ale kazala mi schowac to piwo i
      nikomu nie mowic ze tu kupilam:) Widziałam tez jak sprzedaja malym
      dzieciom,ktore naprawde kupuja swoim tatusiom,ale za pare lat jak troszke
      dorosna,pani w sklepie bedzie pewnie udawac ze ina wierzy ze to dla tatusia...
      Taka akcja jest trudna do przeprowadzenia niestety, sprzedawcom zalezy na jak
      najwiekszym zysku, a malolaty baaaaaardzo zwiekszaja dochody.
    • Gość: Grzegoż11 Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: 212.87.240.* 12.02.05, 11:40
      Oczywiście że sprzedaje sie alkochol i niemam tu na myśli sklepów lecz restauracjię !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Byłem niedawno z kontrachentami z Warszawy w BOHEMIE w pubie i co ciekawe siedzieliśmy tam we 4 przy stoliku kiedy weszła para młodych ludzi usiedli w loży i chłopiec w wieku 16 -17 lat podszedł do baru by zamówić. Zamówił a i owszem dla partnerki Piwo a dla siebie whiski z colą tak przez 3 razy po 2 godzinach wyszli!! barman oczywiście podał im CO MNIE I ZNAJOMYCH ZASKOCZYŁO!!!
      PO PIERWSZE LICZY SIE KASA a jak ktoś ja ma w tym wypadku od rodziców to może wszystko!!! POLECAM MAŁOLATOM PUB BOHEMA TAM MOŻECIE SIĘ UCHLAĆ JEŚLI MACIE KASĘ!!!!!!!
      • Gość: Warrior Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 12:05
        Oczywiscie, ze skorzystam z telefonu podanego w artykule... wydzwonie i podam wszystkie sklepy w których widze, ze sie sprzedaje alkohol nieletnim... Sprawi mi to przyjemność niezmierna, wiec tylko prosze czekać na pierwsze sygnały :) Ktos musi sie za to wziąśc, bo juz mam dośc widoku szlajajacych sie po ulicy narabanych dzieciaków, czesto zaczepiających prezechodniów... Jedno piwko od 16 roku zycia?? Chyba Cie dziecko głowa boli... Zróbmy z tym porzadek...
        P.s. i nie jestem jakims działaczem LPR-u, bojówki rydzyka, starym facetem z kompleksami, złosliwcem itd. Po prostu jestem porzadnym obywatelem i chciałbym jak wiekszość widziec ład w tym miescie, a nie dziadostwo... Do boju obywatele... Zgłaszajcie bez kompleksów...
        • Gość: zonk Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.net 12.02.05, 14:21
          osoba dorosla teraz jest wielce przeciwna sprzedazy alkoholu nieletnim.... ale
          czy zastanowiliscie sie jak bylo z wami kiedy to WY mieliscie po te nascie lat
          i chcieliscie sie napisc piwka czy jakies winka nie mowiac juz o wodeczce?...
          no tak pewnie teraz padnie sprzeciw ze WY w tak mlodym wieku nie piliscie
          byliscie porzadna mlodzieza.. sranie w banie moi rodzice tez tak mowia ze oni
          to byli cud dzieci :/ niestety jak sie spotkaja ze swoimi znajomymi z liceum
          czy podstawowki to sobie wspominaja i zawsze cos mi tam wpadnie w ucho i
          niestety nie jest tak ja mowia ze "za ich czasow to sie nie pilo alkoholu" .
          poprostu smiech.jak mozna tak klamac! nie uwierze ze zadne z WAS doroslych nie
          pilo alkoholu jak bylo niepelnoletnim!! teraz nagle chcecie miec spokuj, wrecz
          zabraniacie sprzedawania alko gowniarzom. teraz zrobili wieka afere na biznes
          centrum ze obluguja osoby nieletnie do godz 19 oraz jedna piwo jeden dowod. z
          dobrych zrodel (wlasciciel jednego z baru) wiem ze ich dochody spadly o 50-60
          % . mamy czas wstrzemiezliwosci do biznes ale tak penwie bedzie tylko do lata i
          wtedy wszystko wroci do normy.
          pozdrawiam
          • Gość: CF Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:37
            Dokładnie wygląda to tak jak napisałeś, "Chcę ustrzec cie od błędów które
            popełniłem ja" pewnie i dziadek i kilkadziesiąt pokoleń wstecz.
        • Gość: Szczęki Jaka pozytywna akcja :D hehe IP: *.inds.pl / *.inds.pl 12.02.05, 14:27
          Z przebiegu wydarzeń antyalkoholowych w ostatnim czasie można wysnuć wniosek,
          że mamy przeogromny problem. Może by tak w ogólę ograniczyć ilość alkoholu w
          sklepach i wprowadzić ustawę o ilości posiadanego alkoholu na własny użytek
          hehe, bo jak chcemy wszystko zwalczać to od korzeni. Jak dziecko widzi, że
          tatuś czy mamusia pije przykładowo 5 piw dziennie, to czemu ono by nie mogło by
          wypić jednego. Jakby było ograniczenie 2 piwka dziennie i przy okazji założyć
          każdemu kartę z podpisem, specjalnym kodem i identyfikacją za pomocą odcisku
          palca. Każdy by miał kod kreskowy na zewnętrznej stronie dłoni i ekspedientka
          zamiast "kasować" towar kasowała by klienta. Przychodził by pierwszy, dziesiąty
          czy piętnasty a kochany tatuś czy mamusia by dostawali rozliczenie 31x2,10(+35)
          +22%vat = ileś tam. To w tedy małolat/ka nie kupił by piwa w ogólę a miałby
          chęć na łyka bo tata/mama pije tylko 2 piwa. Więc tatuś/mamusia dali by się
          synkowi/córeczce napić, bo wiedzą co robi ich pociecha po wypicu alkoholu.
          Oglądali by cały czas w komputerze działania dziecka z kamer na dzielnicy,
          które by reagowały na ruch danego "kodu kreskowego".

He He...

Zaponiał bym, ludzie którzy by nie lubily władz w postaci policji i straży
          miejskiej zaczęli by zabijać, bo w tedy gdyby ich zgarnęli to by dostali po 300
          plnów a nie jakby kupilu komuś piwo, bo jakby to zobaczyli to by dostali 6
          stówek. I tak oto byśmy mieli piękną przyszłość, 33 osoby/km.[2] abstynencja
          powszechnia znana a z 33 25 było by bezrobotnych bo browary zamknęli 8 by było
          w rządzie, urzędach i policji a 7 z tych 8 by było oficjalnie bądź nie z
          polityczno-policyjnej kompani alkoholowej i sami by se pędzili bimber i pili
          jakto im się nakazuje i wypada na kompanię alkoholową hehe...
      • Gość: f-m-n Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 12.02.05, 15:58
        Mieli wiek na czole wypisany? Sama mam 18-naście lat, a wyglądam na 16-naście,
        co oczywiście bardzo mnie cieszy, tylko momentami jest uciążliwe. Nie
        oceniajcie, a nie bedziecie oceniani.
    • Gość: snajper Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 16:48
      Czs kasować prymitywnych, łasych na prosty zysk, bez zasad moralnych -
      oszukujących swoje sumienie tj. sprzedających naszym dzieciom alkochol.
      Na pohybel z nimi!!!!!!!!
    • Gość: Johnny Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 19:02
      Najbardziej smakuje zakazany owoc. Kiedy była prohibicja w czasie przyjazdu
      Papieża w akademikach nieźle rozkręcał się interes. Czemu to służy? Przecież
      nastolatkowi może kupić alkohol każdy ze starszych kolegów, brat, siostra.
      jeżeli młodociany będzie chciał się napić, to się napije, tak jak ja i moi
      znajomi w dniu wspomnianej prohibicji w czasach jeszcze studenckich. A
      sprzedawca chce mieć zysk, a to że nie sprzeda 17-latkowi dajmy na to nie
      uchroni nikogo przed nałogiem. Bzdurna sprawa, zajmijmy się bezrobociem
      • Gość: glupia akcja Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 19:33
        i czemu to służy? czy ci nastolatkowie bedą mieli jakąś alternatywę zabicia
        czasu? droga Częstochowo pokaż tej młodzieży co jest lepsze bo jak nie ma nic
        ciekawszego to niech piją! Skończą 18 lat i tak będą pić bo co można robić
        zarabiając kilkaset zł lub bedąc bez pracy? Na piwo zawsze się znajdzie parę zł
        a lepsze rozrywki więcej kosztują. Oj zobaczycie za parę lat, nasze państwo
        stoczy się czy z zakazami picia czy bez nich.
        • Gość: CF Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:40
          Ale zawsze znajdzie się jakieś dofinansowanie na tak "szlachetną akcję" czy to
          z budżetu miasta czy z jakiś innych publicznych funduszy.
          • Gość: xkx Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.org / *.org 13.02.05, 08:13
            Swięta racja. Najlepiej proponuje znieśc jakiekolwiek ograniczenie kto ma
            ochote nie ch pije co chce i jak chce bez wzgledu na wiek. Jak szalec to szalec
            wtedy bedzie idealne. Dalej idac zniesc zakaz uzywania narkotyków niech kady
            bierze to na co ma ochote. Nallepiej zniesc w ogóle jakiekolwiek prawo i
            zakazy - po co one tylko przeszkadzaja.
    • Gość: Max Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 20:45
      A na jakiej podstawie pani w sklepie moze kogo kolwiek wylegitymowac??
      • Gość: Menel Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 00:02
        Na takiej ze moze odmowic kazdemu sprzedazy towaru jakiegokolwiek(bo np:cos jej
        sie nie podoba)-jest u siebie,wiec trzeba sie dostosowac:)
    • Gość: sero Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 01:50
      Więc jeszcze jedno pytanie. W artykule jest napisane że podstawiona jest osoba
      pełnoletnia wyglądająca na niepełnoletnią, więc jeśli sprzedawca sprzeda jej
      alkoholo to jakie popełnił przewinienie? Jakoś tego nie rozumiem. Dlaczego
      wręcza mu się żółte kartki, skoro nie popełnił nic złego. To tak samo jakby
      wręczyć karać za to że sprzedało się piwo dziadziusiowi o lasce i nie zapytało
      o wiek. Dla mnie to nie ma absolutnie żadnego sensu. Co innego gdyby to
      rzeczywiście alkohol próbował kupić niepełnoletni, ale to pewnie niezgodne z
      prawem i akcja ta nie mogła by funkcjonować. Powtarzam jeszcze raz moje
      pytanie. W takiej sytuacji za co sprzedawca ma zostać ukarany? Za to że
      sprzedał piwo osobie pełnoletniej? Naprawde niekiedy nie wiem w jakim państwie
      ja żyje
    • Gość: Nala Warriors 04 Stowarzyszenie Abstynenckie "Północ". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 09:29
      Grupa konfidentów i tyle. W ogóle wstyd mi za to ze takie cos istnieje na
      Północy-pewnoe to jakieś kółko różańcowe i tyle. Jak mi zabiorą koncesje np
      u "Waldka" to sam ścigne tych ludzi :). NALA WARRIORS 04 , HB 01
    • Gość: storima Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.d2.club-internet.fr 14.02.05, 15:38
      Gość portalu: xkx napisał(a):

> W Ameryce czyli w USA masz 98% pewności ze przed ukończeniem 18 a w wileu
      > stanach (np. Kaliforni) 21 NIKT przy zdrowych zmysłasz szanujacy swój biznes
      > oficjalnie w normlnym sklepie nie sprzeda osobie niespełniajacej limitu
      > wiekowego nawet piwa. Z prostej przyczyny TAM SIE TO NIE OPŁACA.

Nie oplaca sie zupelnie. Takie bowiem jest prawo. Obowiazkiem sprzedawcy jest
      sprawdzenie wieku kazdej osoby nabywajacej alkohol, ktora wyglada ponizej
      21 roku zycia (Kalifornia). Mnie przestano legitymowac kiedy przekroczylem
      30-sci lat. Prawo bowiem jest tak sformulowane, ze jesli klijent wyglada 'mlodo'
      to obowiazek sprawdzenia wieku jest absolutnie wymagany. Przy kasach
      supermarketow mozna przeczytac tego rodzaju informacje:

"Jesli masz to szczescie, ze wygladasz na mlodszego niz jestes, przy zakupie
      alkoholu poprosimy cie o 'dowod'."

Jest to normalne i nikogo takie sprawdzanie tam nie dziwi, (ja czulem sie wielce
      komplementowany).
      Istnieja rowniez kontrole sklepow, barow, dyskotek na podobnej zasadzie jak
      obecnie w Polsce. Akcje takie prowadzone sa systematycznie.

Osobiscie watpie, aby tego rodzaje akcje skutecznie (jak w USA) zmarginalizowaly
      istnienie problemu. Potrzebne jest wprowadzenie takiej ustawy, ktora sprzedaz
      alkoholu nieletnim uczynila absolutnie nieoplacalnym ryzykiem.

Akcje oczywiscie popieram, ale aby to prawdziwy mialo sens i skutek to:
      1. (j.w.)
      2. systematycznie prowadzone, a nie okresowe kontrole.

• Gość: xkx Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.org / *.org 14.02.05, 15:50
        Problem w tym ze do momentu kiedy naprawde sie to przestanie ołacac nie nalezy
        dopuszczac do tworzena zagłebi piwno alkoholowych tak jak na Dekabrystów a
        teraz na CBC bo tam z uwagi na konkurencje najlatwiej dostac malolatowi piwo
        lub cos mocniejszego - to proste tam jest duza "konkurencja" wiec z punktu
        widzenia interesów własnej kieszeni duza czesc włascicieli knjp woli
        profilaktyczne nie wnikac czy kupującym jest 8 - 10 - 12 - 14 - 16 czy 18
        latek. Oni wnikaja tylko w jedno czy odpowiednia ilośc kasy. Ptem naładowane
        procentami towarzystwo wychodzi i szuka zaczepki. Wniosek tworzene enklaw ma
        przeciwny skutek od zamiezonego.
    • Gość: Kapec Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 17:47
      Mam 21 lat, mialem 14 lat i mi sprzedawali, nie dlatego ze wygladalem na
      doroslego, nie rozumiem shiza, ze np. zaluzmy dzis 15 lutego mam 17 lat, czyli
      jestem mlody, nie powiniennem pic, by mnie to nie demoralizowalo i wogole, a
      jutro np. mam 18 urodziny, tak to jest to dzis nie moge, od jutra bede umial sie
      ograniczac pic z glowa, bede mogl zakupic alkohol bo bede dorosly, zalosne
      przepisy ...
      • Gość: storima Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.d4.club-internet.fr 15.02.05, 18:44
        Gość portalu: Kapec napisał(a):

> jutro np. mam 18 urodziny, tak to jest to dzis nie moge, od jutra bede umial si
        > e
        > ograniczac pic z glowa, bede mogl zakupic alkohol bo bede dorosly, zalosne
        > przepisy ...

jak piles od 14-stego roku to sprawa Twoja.

rzecz w tym, ze w dzisiejszych czasach
        sprzedaz alkoholu nieletnim
        winna byc karalna.
        • Gość: mayessa Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.inds.pl / *.inds.pl 15.02.05, 19:29
          Nie wygladasz na 18 lat to masz wybór:
          a)pokazujesz dowód i kupujesz
          b)uwazasz, ze twoje dane sa tajemnica itp., nie chcesz pokazac dowodu- nie
          kupujesz.
          Ty nie masz obowiazku pokazania dowodu a pani w sklepie nie ma równoczesnie
          obowiazku sprzedania czegokolwiek
          • Gość: storima Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? IP: *.d4.club-internet.fr 15.02.05, 20:11
            Gość portalu: mayessa napisał(a):

> Nie wygladasz na 18 lat to masz wybór:
            > a)pokazujesz dowód i kupujesz
            > b)uwazasz, ze twoje dane sa tajemnica itp., nie chcesz pokazac dowodu- nie
            > kupujesz.

no tak.

> Ty nie masz obowiazku pokazania dowodu a pani w sklepie nie ma równoczesnie
            > obowiazku sprzedania czegokolwiek

w takim przypadku nie pokazuje dowodu nie moge zakupic alkoholu.

ale jak pojde po czekolade, to nie beda mnie gnebili
            legitymowaniem sie!

P.S. Mlodzi Europejczycy po 18-tce w Kalifornii mowia:
            "Co to za "wolny" kraj gdzie nie kupisz piwa ani nie wejdziesz do baru, nocnego
            klubu zanim
            nie ukonczysz
            21 lat."
            • mayessa Re: Czy sprzedaje się alkohol nieletnim? 15.02.05, 20:17
              Tylko ze po taki np.pietnastolatek nie wywinie (raczej) numeru, który móglby
              zrobic po alkoholu. W kazdym razie zrobi to w pelni swiadomie a po alkoholu nie
    • storima wysylanie dzieci 15.02.05, 20:21
      po zakupienie alkoholu badz papierosow
      powinno byc zaprzestane dzieki:
      1. zakazowi sprzedazy
      2. przykladem rodzica, rodzicow, wychowawcow, autorytetow.
      • storima Upijanie dzieci 15.02.05, 20:28
        to sprzedawanie alkoholu ponizej osiemnastyki.

mayessa napisała:

> Tylko ze po taki np.pietnastolatek nie wywinie (raczej) numeru, który móglby
        > zrobic po alkoholu. W kazdym razie zrobi to w pelni swiadomie a po alkoholu nie

i to ta akcja ma na celu:

sprzedawco, szefie pubu, dyskoteki
        daj przyklad.

• storima akcja ta jest skuteczna 15.02.05, 20:36
      gdy jednoczesnie
      prowadzona jest dzialalnosc profilaktyczna i terapeutyczna:
      specjalistyczne placowki pomocy
      aktywnie uczestniczace w tego rodzaju dzialalnosci.
      • Gość: gość portalu Re: akcja ta jest skuteczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:58
        na każdej dzielnicy mozna kupic wszystko , nmam 16 lat i rok temu kupilismy na
        imprezje okolo 40 browarow na raz w slepie pani sie nawet nie spytała o dowod
        to jest polska nawet jakby tu by tu były przepisy z marsa to i tak mlodzi beda
        pic
        • Gość: zonk Re: akcja ta jest skuteczna IP: *.net 16.02.05, 15:35
          jestem w pierwszej klasie LO.pierwszy raz pilam alkohol w 3klasie podstawowki
          na sylwestrze u mojej siostry.alkohol byl jest i bedzie zawsze.rowzniez od
          zawsze byl on sprzedawany...wspominalam juz wczesniej ze dochody CBC spadly o
          ok 50 %. czy ktos sie dzwiwi? w piatek postanowilam ze "zajrze" kto siedzi
          teraz... bylam w 5 lokalach i co sie okazalo?pustki!jak nigdy!i to jeszcze w
          piatek wieczorem!Stasiomo/Stasiemie! zrozum ze to nie ma szans zeby
          sprzedawcy/barmanie nie sprzedawali alkoholo mlodziezy!chce by zbankrutowali?
          nie po to otwierali lokale zeby bylo tam pusto!ludzie starsi wola siedziec w
          domu i tam wypic piwko!a nie wydawac kase (przeplacajac te 2 zl wiecej) w
          jakims barze!
          • Gość: zonk Re: akcja ta jest skuteczna IP: *.net 16.02.05, 15:35
            moj blad poprawiam sie! Storimo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka