Dodaj do ulubionych

Senator Kutz stawia na autonomię

IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.06, 21:40
Żadnego zblokowania nie będzie - 8 pójdzie do uchyłki.
Obserwuj wątek
    • Gość: zuch Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 22:08
      Panie Kazimierzu! Nareszcie decyzja, na którą oczekiwałem.
      • Gość: wilhelmina Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 22:13
        Ja też jestem zbudowany. W wielu sprawach z Kutzem mi nie po drodze, ale jego
        odwaga mi imponuje.
        • Gość: Olo Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.06, 22:26
          jak wyzej
          • Gość: katon autonomiczny to on jest...od rozumu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:17
            • jacgg Re: autonomiczny to on jest...od rozumu! 24.10.06, 00:08
              Brawo panie Kazimierzu!!!!!!!!!!
              Ślązacy obudźcie się wreszcie!
              Milion was stąd wyjechało, tu wszystko gnije w tej Polsce.
              Nie ma sposobu, jak zacząć budowac od zera, Od własnej dzielnicy.
              Niech się to państwo odpie.. od mojej ziemi.
              Kiedy powróci Sejm Śląski, zlikwidowany bezprawnie przez komunistów?
              Kiedy podatki stąd będą tutaj wydawane?
              Kiedy pieprzone gorolskie układy i układziki zostaną stąd wymiecione?
              • Gość: x wtedy jak zwrocicie to co ukradliscie przez 60lat IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:18
                -sklepy dla gornikow
                -wczasy dla gornikow
                -emerytury dla gornikow

WARRRRAAAA!!!!!!!!!!!!
                • slezan KRUS 24.10.06, 00:20
                  Znasz to magiczne słowo? To 3m pysk:-).
                  • Gość: x [...] IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:22
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • poszeklu Zeby Polske sklucic, podzielic i dokonac rozbiorow 24.10.06, 14:06
                      Zeby Polske sklucic, podzielic i dokonac rozbiorow potrzeba wmowic im,
                      ze nie sa juz Polakami tylko goralami, slazakami, polesiakami, kaszubami,
                      malopolanami, wielkopolanami, mazurami, kujawiakami, pogorzanami, itd,itp.
                      Jednym slowem zrobic z nich glupich afrykanow, dac do reki dzidy i napuscic
                      na siebie.
                      Kto na tym skorzysta????
                      Bedzie z pewnoscia latwiej przejac nad nimi wladze na powrot.
                      POLACY, ODDAJCIE NAM WLADZE!!!!
                      MY WIEMY JAK WAMI RZADZIC!!!!!
                      .........
                      • Gość: Klucha Re: Zeby Polske sklucic, podzielic i dokonac rozb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:20
                        Nie, xupełnie inaczej:
                        Warszawko, oddaj nam władzę, my wiemy jak sobą rządzić!
                      • gazetajudasza Re: Zeby Polske sklucic, podzielic i dokonac rozb 24.10.06, 14:21
                        poszeklu napisał:

> Zeby Polske sklucic, podzielic i dokonac rozbiorow potrzeba wmowic im,
                        ze nie sa juz Polakami tylko goralami, slazakami, polesiakami, kaszubami,
                        malopolanami, wielkopolanami, mazurami, kujawiakami, pogorzanami, itd,itp.
                        Jednym slowem zrobic z nich glupich afrykanow, dac do reki dzidy i napuscic
                        na siebie.
                        Kto na tym skorzysta????
                        Bedzie z pewnoscia latwiej przejac nad nimi wladze na powrot.
                        POLACY, ODDAJCIE NAM WLADZE!!!!
                        MY WIEMY JAK WAMI RZADZIC!!!!!
                        .........

- Pane Kutz, taka z pane Polak, jak koziej du...y traba.
                        - Polak??? A czemu ty mnie Szmull wyzywasz od Polakow?!!!!Czy ja juz
                        na taki glupi wygladam zeby mnie od Polakow wyzywac?!!!!! Ja wiedziec
                        co mowie do Polakow.
                        • Gość: mały Kuc No i gdzie ta Autonomia Kutz? 2 lata mineły... IP: *.lostinthenoise.net 29.06.08, 05:11
                          Czy ty cokolwiek robisz naprawde czy tylko udajesz coby pieniadze z sejmu wytrzepać? Zamiast Autonomii popierasz Metropolie z Gorolami. Nie masz słowa, warszawiaku.
                • Gość: FF Re: wtedy jak zwrocicie to co ukradliscie przez 6 IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.06, 12:05
                  Gość portalu: x napisał(a):

> -sklepy dla gornikow
                  > -wczasy dla gornikow
                  > -emerytury dla gornikow
                  >
                  >
                  > WARRRRAAAA!!!!!!!!!!!!

Przyjacielu nie wszyscy Slązacy byli (są) górnikami i nie wszyscy górnicy byli
                  (są) ślązakami. Jestem zdecydowanie przeciwko przywilejom wspomnianym przez
                  Ciebie ale zdecydowanie jestem za autonomią.
              • Gość: Maria Re: autonomiczny to on jest...od rozumu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 03:58
                Najpierw to naucz tych twoich tego czego nie ma na Chropaczowie Lipinach,oducz
                ich tej degrengolady,która trwa od czasów przedwojnia.
              • olias Re: autonomiczny to on jest...od rozumu! 24.10.06, 07:11
                jeśli Polska gnije to również z powodu kasy jaką musi kierować na Śląsk. Na
                nierentowne kopalnie, na żony górników - zawsze "niepracujace", na 32-letnich
                emerytów.
                • jacgg Re: autonomiczny to on jest...od rozumu! 24.10.06, 09:11
                  ty pajacu mój ojciec na kopalni robił, matka całe życie pracowała (mimo, że był
                  inzynierem, a nie robotnikiem), wychowali czwórkę dzieci w tym czasie,
                  postawili dom z niczego (wiekszośc prac ojciec wykonał sam). to są Ślązacy.
                  niepracujące żony? to są mity z filmów Kutza własnie. w mojej rodzinie
                  wszystkie ciotki (liczne) pracowały!
                  • jacgg Re: autonomiczny to on jest...od rozumu! 24.10.06, 09:14
                    może napisz: 23-letnich emerytów. zjedź na dół do kopalni, mądralo i wytrzymaj
                    tam jedną szychtę o ile się nie zesrasz w pory ze strachu, że ci się ziemia na
                    głowę zwali. poza tym na śląsku ciągle są miejsca gdzie wstyd brać zasiłek,
                    wstyd nie pracować i wstyd kombinować.
                • Gość: górnik Re: autonomiczny to on jest...od rozumu! IP: *.ssnet.pl 24.10.06, 19:33
                  Cepie chyba nie wiesz co piszesz , pajacu zastanów sie a potem klikaj 32
                  letni górnik na emeryturze żałosny jesteś, żona nie pracójąca aleś tępy . i
                  wara od ludzi pracy CYMBALE!!!!!!!!
              • tormann Re: autonomiczny to on jest...od rozumu! 26.10.06, 08:15
                Nie wierzę w żaden ruch autonomii Śląska - to są kabociorze. Gorole, ale w
                szacie ochronnej...
            • Gość: azok Re: autonomiczny to on jest...od rozumu! IP: *.telpol.net.pl 24.10.06, 13:07
              Podziału nie będzie, autonomia myślenie od takich senatorów którym się marzy
              druga Jugosławia.
              Po trupach do władzy, następstępstwem autonomii będzie opór Polaków, to jest
              nasz kraj, to jest nasz dom.
        • Gość: berno Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 07:20
          Czy to aby na pewno odwaga?Może po prostu"koń się kończy"panu senatorowi i na
          gwałt potrzebuje jakiejś niezajeżdżonej kobyły ,żeby dalej jechać?Bardzo długo
          ociągał się z jasną deklaracją poparcia dla autonomistów,a potrzeb było
          wiele...Uważam,że gest poparcia RAŚ to ostatnia deska ratunku dla tego
          polityka.
      • Gość: nerd jestem za! dosyć dopłacania do węgla! IP: *.toya.net.pl 23.10.06, 23:37
        dosyc absurdalnych "pomocowych" [pijawkowych dla budżetu i podatników]
        pseudoprogramów, gigantycznych odpraw z zatrudnianiem spowrotem, itp.
        niech się Ślazaki same utrzymują.
        • slezan a do rolnictwa? 23.10.06, 23:46
          Same to one się utrzymają, gorzej będzie z mieszkańcami agrarnej Polski B.
          Będziemy Wam wysyłac paczki:-).
          • olias Re: a do rolnictwa? 24.10.06, 07:13
            po co paczki? jakie paczki? Nie wierz w to co ci pieprzą w tv. Agralna Polaka
            ma się całkiem dobrze - mimo mniejszych niż w starej unii dopłat do rolnictwa.
        • jacgg Re: jestem za! dosyć dopłacania do węgla! 24.10.06, 00:13
          My się świetnie sami utrzymamy, tylko odpie..ie się wreszcie od nas!!!!!!!!!
          • jacgg [...] 24.10.06, 00:17
        • olias Re: jestem za! dosyć dopłacania do węgla! 24.10.06, 07:15
          nie łudź się. Autonomiczni zapiszą się do Raichu, ale emeryturę górniczą my
          będziemy im wpypłacać. Myślisz że Niemcy są głupcami?
        • Gość: wowo własnie, niech gorole płacą za węgiel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:17
          ja tez jestem za tym by znieść dopłaty do górnictwa.
          Niech grole zwróca pieniadze za te 180 tys ton rocznie z lat 80-tych i te 200
          tys ton rocznie z lat 70-tych i 120 tys t rocznie z lat 60-tych. lata 40-te i
          50-te odpuszczamy. No i niech dzis płacą pełna cene węgla, albo niech im dupy
          marzną!
      • pbrwdb Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 06:54
        Podobnie jak Pan Panie Kazimierzu jestem Ślązakiem od wielu lat mieszkającycm w
        Warszawie (bardziej z konieczności niż z wyboru). Brawo i jeszcze raz brawo.
        Kiedy był spis może trochę na przekór innym zadeklarowałem narodowość śląską.
        Teraz dwoma rękami podpisuję się pod pomysłem automonii dla Śląska (w każdym
        wymiarze: politycznym, ekonomicznym, kulturowym ...).
    • slezan Re: Senator Kutz stawia na autonomię 23.10.06, 22:24
      Myślę, że nie pójdzie. Zresztą jakie to ma znaczenie. Komitety i tak muszą
      zrobić swoje i przekroczyć próg w skali województwa. RAŚ ma szansę.
      • Gość: mg fan Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: 83.238.180.* 23.10.06, 22:55

nie mozemy dluzej czekac z rozpoczeciem tego procesu, o ktorym wspomnial
        gorzelik
        • Gość: zuch Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:02
          My czyli kto? Dej se synek pokój. Wszystko musi być procesem.
    • Gość: z częstochowy Nie jestem ślązakiem :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:10
      Wszystkie działania RAŚ prowadzą do sylynizacji regionu częstochowskiego. Nie
      jestem ślązakiem, więc nie zagłosuję za RAŚ. :]
      • Gość: Dabrowianin Nie dla Autonomi !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:16
        Co za idiotyczny pomysl. Caly kraj wywalal jak w bloto pieniadze na ratowanie
        kopaln, hut ktore nigdy nie zarobily zlamanego grosza, gigantycznej i nie
        rentownej na slasku kolei to jest sprawiedliwosc? Moze oddamy np. Szczecinowi i
        Bydgoszczy pieniadze ktore poszly na nierentowne stanowiska pracy na Slasku. Bo
        ja jakos sprawiedliwosc widze inaczej... Inna sprawa ze w Katowicach ludzi
        madrych nigdy nei bylo i widac dlugo nie bedzie, pewnie wielu za Kempskim
        jeszcze teskni...
        • Gość: zuch Re: Nie dla Autonomi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:19
          Kopalnie są własnością Skarbu Państwa, więc "dokłada" do nich ich właściciel.
          • linke1 Tak dla Autonomi !!! 24.10.06, 05:30
            Gość portalu: zuch napisał(a):

> Kopalnie są własnością Skarbu Państwa, więc "dokłada" do nich ich właściciel.
            ==========
            Czyli państwo polskie, skoro potrfi jedynie wszystko psuć, czego się tylko
            chwyci.
            Może się wreście uda doprowadzić do tego, że każdy region tego kraju będzie
            gospodarzył tak jak potrafi i tak będą mieli jego mieszkancy, jak sobie to
            wszystko wypracują.
            Przecież tak już jest prawie we wszystkich krajach europejskich i nie tylko
            (landy, kantony, samorządne regiony,okręgi itp.).
            Dał przykład prezydent Gorbaczow, ktory nakazał iść na swoje nie tylko krajom
            tzw. LUDOWYCH REPUBLIK ale i wszystkim republikom byłego ZSRR.
          • olias Re: Nie dla Autonomi !!! 24.10.06, 07:18
            tak, ale państwo, czyli właściciel kopalń dokłada nie do kopalni, tylko do
            górników. Czy kopalnia idzie po 15 latach na emeryturę?
            • jacgg Re: Nie dla Autonomi !!! 24.10.06, 09:17
              oddajcie nam nasze ŚLĄSKIE kopalnie fabryki zakłady miasta drogi, naszą ziemię
              i zobaczymy, czy będą nierentowne.
        • Gość: ślonzok Tak dla autonomii ! IP: *.ekspres.net.pl 24.10.06, 00:01
          Masz selektywną pamięć i złą wolę. Jak eksport węgla był prawie jedynym źródłem
          dewiz dla Polski przez 40 lat to nie pamiętasz ? A jak cała polska przyjeżdżała
          do pracy na Śląsk i Zagłębie to zapomniałeś? Może jednak lepiej pozwolić aby
          Śląsk sam rozwiązywał swoje problemy..? Ty wolisz jak rządzi Warszawa - jak za
          komuny czyli centralnie: zabierając co się da a potem łaskawie dzieląc oraz
          przywożąc swoich namiestników w teczkach np. z Gorzowa Wlkp....
          • Gość: Zywiec Marza ci sie sklepy z zoltymi firankami i FWP:)) IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:54
    • Gość: yak No Kaziu pomieszało się w głowie na stare lata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:13
      a kto dokłada do kopalń przez ostatnie 17 lat???????? krasnlodudki?
      • Gość: zuch Re: No Kaziu pomieszało się w głowie na stare lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:17
        A do kogo dokładały wcześniej kopalnie?
        • Gość: troll Re: No Kaziu pomieszało się w głowie na stare lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:45
          Do sklepów z kiełbasą dla górników kiedy cała Polska wpieprzała spleśniały
          chleb.
          • slezan Re: No Kaziu pomieszało się w głowie na stare lat 24.10.06, 00:15
            Z higieną to wy w tej Polsce jesteście chyba na bakier. Pleśń w kuchni?:-)
    • Gość: selat komuch zdurniał na starość do reszty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:16
      wyszło szydło z wora!
      • senny Re: komuch zdurniał na starość do reszty? 24.10.06, 00:30
        Co miał zdurnieć. Taki się urodził.
    • Gość: rex Wspaniały pomysł Kutza i jego kompanów. Człowiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:18
      o ogromnych zasługach dla demokracji w Polsce teraz niesie wolność uciskanemu
      Śląskowi. Polacy szanują autorytety, które zwycięsko gromiły komunę w tym
      kraju, a Pan Kazimierz to pierwszy szereg steropianowców w Polsce. Inni, źli
      ludzie, nieprzychylni wręcz światowej sławy reżyserowi będą go opluwać,
      niszczyć dorobek, ale nie my, ludzie, którzy zawdzięczają mu promyk nadzieji,
      który niósł w każdym swoim filmie nakręconym w krwawym systemie komunistycznym.
      On jak rzadko który reżyser umiejętnie oszukiwał prymitywną cenzurę byśmy z
      optymizmem mogli patrzeć w przyszłość. Teraz uszczęśliwi Ślązaków ciemiężonych
      pod bydlęcym jarzmem polactwa i ciemnogrodu.
      • Gość: kochającyinaczej [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:25
      • korhon Re: Wspaniały pomysł Kutza i jego kompanów. Człow 24.10.06, 08:44
        Jestem ślązakiem od czterech pokoleń (tyle udowodniłem), lecz stanowczo
        sprzeciwiam się takim pomysłom. Nie po to mój dziadek walczył w powstaniu o
        Polskę aby teraz ktoś myślał o autonomi.
        • slezan Re: Wspaniały pomysł Kutza i jego kompanów. Człow 24.10.06, 08:50
          Jesteś przede wszystkim nieukiem, który nie zna historii swojej ziemi. Kiedy
          Twój dziadek walczył w powstaniu przeciw innym Ślązakom, Śląsk miał już
          autonomię przyznaną przez polski sejm w 1920 roku.
          • Gość: FF Re: Wspaniały pomysł Kutza i jego kompanów. Człow IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.06, 12:13
            Twój dziadek walczył w powstaniu przeciw innym Ślązakom, Śląsk miał już
            > autonomię przyznaną przez polski sejm w 1920 roku.

Dokładnie. Dlatego aż 40% Slązaków głosowało w 1921 za Polską bo Polska - w
            przeciwieństwie do Niemiec zapewniła Sląskowi autonomię - i wtedy słowa
            dotrzymała.
      • Gość: katowiczanin Re: Wspaniały pomysł Kutza i jego kompanów. Człow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 15:32
        ...a za śmiertelny wypadek dziecka przy nagrywaniu byle filmu na kopalni Wujek
        ty mierny reżyserze Kutz już odpowiedział.Daj sobie spokój z podziałem Śląska...
    • Gość: marek No ,bedziemy mieli jugoslawie..... IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.06, 23:31
      ....
      • Gość: Slobo Re: No ,bedziemy mieli jugoslawie..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:35
        Dokładnie. Musimy nauczyć moresu tych wstrętnych hanysów, którzy urągają
        Wielkiej Polsce.
        • absurd Re: No ,bedziemy mieli jugoslawie..... 24.10.06, 01:55
          Slobo, masz przegniły mózg, nie, ty nie masz mózgu tylko zrzeszotniały stos
          pacierzowy.
        • linke1 Re: No ,bedziemy mieli jugoslawie..... 24.10.06, 05:38
          Gość portalu: Slobo napisał(a):

> Dokładnie. Musimy nauczyć moresu tych wstrętnych hanysów, którzy urągają
          > Wielkiej Polsce.
          ========
          Zapewne od morza do morza, żebyś ino wiedział, od którego do którego???
      • lze_elita.76 A moze Wielka Brytanie z autonomia Szkocji i Walii 24.10.06, 03:50
        CZEGO ty sie tak panicznie boisz, Polaku? Rewizji swoich ciasnych, komuszych i
        zamordystycznych pogladow?
    • Gość: slonzok [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.10.06, 23:34
      • Gość: Helmuth Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:36
        Napisał ślonzok korzystający z uroku autonomii w którymś z autonomicznych
        landów RFN.
        • Gość: slonzok [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.10.06, 23:41
      • Gość: obywatel RP Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.chello.pl 23.10.06, 23:41
        Z całym szacunkiem dla Śląska, Ślązaków i historii tej ziemi i ludności, ale
        jak tak, to autonomia dla Mazowsza, Pomorza, Warmii, Mazur, Małopolski i mojego
        Piździurkowa!!!!!
        • slezan Re: Senator Kutz stawia na autonomię 23.10.06, 23:43
          A kto Wam broni? I co nas tu może obchodzić, czy macie autonomię, czy nie?
          • holtze Re: Senator Kutz stawia na autonomie˛ 24.10.06, 15:03
            gratuluje odwagi panu kutzowi. pierwszy raz polityk z gornej polki poparl
            autonomie slaska. byc moze ten fakt przejdzie kiedys do historii...
            moj glos w wyborach samorzadowych ruch autonomii slaska ma murowany.
            powodzenia!
        • Gość: kluczniokowie Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:45
          Twoje pi.... godne jest niepodległości z tobą jako jedynym obywatelem
    • Gość: kochającyinaczej [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:35
    • Gość: mek jerunie ty jeden - slask jak kromka chleba IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.10.06, 23:40
      latwo nie przyszlo panstwu polskiemu ale za to latwo ma pojsc ?. secesja to ty
      sie we wlasnym domu zajmij oddzielajac slimaki od kapusty albo kluski slaskie z
      dziurka od makaronu.
    • Gość: Heraldek Niech Kutz postawi na Bunderswehre..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:41
      ...i przy okazji wyzwoli Breslau..
    • o90 powstancy slascy przewracaja sie w grobach 23.10.06, 23:44
      i to juz nawet nie o 360 stopni

dobrze ze kutz

to nikt
      • slezan Na naukę historii nie jest jeszcze za późno 23.10.06, 23:48
        Tjaaa, zwłąszcza, że wielu z nich walczyło właśnie o autonomię, przyznaną przed
        wybuchem III powstania.
        • xxx82xxx [...] 24.10.06, 10:24
      • Gość: kluczniokowie Re: powstancy slascy przewracaja sie w grobach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:49
        Jeśli Kutz to nikt to jakim geniuszem ty jesteś?
    • xxx82xxx Śląsk wyzyskiwany??? Niesamowite 23.10.06, 23:46
      W szczególosći górnicy są wyzyskiwani poprzez nadanie im specuprawnień
      emerytalnych. A PO ponoć ma się zblokować z tymi oszołomami ślaskimi.
      Przykład "wizji" POlski rozbitej, podzielonej.
      • slezan Re: Śląsk wyzyskiwany??? Niesamowite 23.10.06, 23:48
        Że zacytuję: "Spieprzaj dziadu":-).
      • Gość: maxlowe11 Re: Śląsk wyzyskiwany??? Niesamowite IP: *.proxy.aol.com 24.10.06, 02:49
        Chciales powiedziec dzielnicowej - to bylo najwieksze nieszczesie w naszej
        historii.
        • slezan Re: Śląsk wyzyskiwany??? Niesamowite 24.10.06, 08:53
          Rozpad zamordystycznej, scentralizowanej monarchii? Toż to błogosławieństwo.
          • xxx82xxx MOżecie sobie pieprzyć o autonomii 24.10.06, 10:26
            z Kutzem czy bez i tak dostaniecie 0,10 proc. głosów
            • Gość: Klucha Re: MOżecie sobie pieprzyć o autonomii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:22
              A ja oceniam, że RAŚ w skali województwa dostanie jakieś 8%, a w śląskich
              okręgach około 10%.
    • Gość: niezalogowany Zdumiewajacy brak wyobrazni IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.10.06, 23:47
      Zdumiewajacy brak wyobrazni pana rezysera. Pragnalby takiej autonomii jak ta w Kosowie, czy moze -
      bardziej egzotycznie - w 'Kraju Baskow", czy moze w Irlandii Polnocnej? Zycze panu Kutzowi szybkiego
      powrotu do zdrowia.
      • slezan Zdumiewający brak elementarnej wiedzy 23.10.06, 23:50
        A moze takiej jak w Katalonii? W Południowyn Tyrolu? W Szkocji? W Bawarii? W
        Styrii?
        • Gość: niezalogowany Powtarzam: Brak wyobrazni. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.10.06, 00:27
          > A moze takiej jak w Katalonii? W Południowyn Tyrolu? W Szkocji? W Bawarii? W
          > Styrii?

A moze jak w Rwandzie? w Sudanie ?

Na marginesie - kultura polityczna w naszym kraju blizsza jest Afryce, niz krajom, ktore podajesz za
          przyklad. Czarno widze.
          • slezan Re: Powtarzam: Brak wyobrazni. 24.10.06, 00:28
            Jeżeli tak by było, to Śląsk powinien się odłączyć, a nie zadowalać się
            autonomią. Całe szczęscie mam o Polsce lepsze mniemanie.
            • absurd Re: Powtarzam: Brak wyobrazni. 24.10.06, 23:53
              Twoje mniemanie o Polsce zmienia się, kiedy jest Ci tak wygodniej z
              retorycznego punktu widzenia. Raz wieszasz na niej psy, innym razem masz o niej
              dobre mniemanie. Rozumiem, masz swój intymny mały świat :)
      • Gość: bz Re: Zdumiewajacy brak wyobrazni IP: *.nwrknj.east.verizon.net 23.10.06, 23:50
        Kazda autonomia prowadzi powoli do rozbicia kraju.
        • slezan ...latałbyś jak gołębica 23.10.06, 23:52
          Aż drżę o integralność USA, RFN i Austrii.
          • Gość: maxlowe11 Re: ...latałbyś jak gołębica IP: *.proxy.aol.com 24.10.06, 03:05

slezan: co ty tu jeszcze robisz? Dlaczego nie jestes jeszcze w RFN - jak
            tysiace tobie podobnych? Moj szwagier to Slazak. Cala jego rodzina juz tam
            jest, a on, za skarby tam by nie poszedl, bo aby posluchac Karolinek, jego
            bracia jada na pusty parking, zeby nikt nie slyszal.Ordnung must sein!
            • slezan Re: ...latałbyś jak gołębica 24.10.06, 08:52
              Ordnungh muss sein - ucz się jezyków obcych:-).
              A jo je sam u sia i nikaj niy byda sie przekludzoł.
              • xxx82xxx Bełkot ślaski to nie język 24.10.06, 10:22
                tymbardziej obcy,jeno bełkot.
                • jacgg Re: Bełkot ślaski to nie język 24.10.06, 10:29
                  to właśnie cali wy, polaczki. jak przyjechalismy w podstawowce na wycieczke
                  szkolna do stoleczno-krolewskiego krakówka i poszlismy na rynek, jeden z
                  licznych w tym miescie lachmaniarzy powiedzial do dziewczyn mowiacych gwara bo
                  inaczej nie umialy: "smierdzicie, jak capy". pare dziewczyn az sie poplakalo,
                  bo z takim chamstwem w zyciu sie nie spotkaly.
                  • xxx82xxx Tą samą historyjkę znam tylko że w drugą stronę 24.10.06, 10:30
                    ślążaczki
                  • absurd Re: Bełkot ślaski to nie język 25.10.06, 00:44
                    jacgg, rozumiem traumę z dzieciństwa, ale żeby jeden krakowski łachmaniarz
                    wyzuł Cię z polskości?
                    Śląski to nie bełkot tylko jedna z licznych odmian polszczyzny, ale co tam,
                    słuchaj dalej idiotów i obrażaj się jak panna służąca.
                    • Gość: ubu. Re: Bełkot ślaski to nie język IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 11:41
                      Nie rozumię tych ,którzy tak nienawidzą Śląska i Ślazakow a krew chcą za nas i
                      naszą ziemię przelewać.Tak robią tylko okupanci.
            • jacgg Re: ...latałbyś jak gołębica 24.10.06, 10:24
              i to jest właśnie wasze łajdactwo, maxlowe. zmusiliście milion Ślązaków do
              opuszczenia własnego kraju, bo tylko spieprzyć wszystko potraficie. zostało nas
              jeszcze trochę, a reszta powolutku sobie będzie wracać. zwłaszcza, jak zrobimy
              u siebie porządek. przetrzymalismy Niemców 600 lat (skądinąd mają znacznie
              lepsze notowania od Polaków na Śląsku z oczywistych względów, między wami jest
              przepaść cywilizacyjna niestety...), przetrzymamy i was.
              • xxx82xxx Obawiam się raczej 24.10.06, 10:28
                tego że nasz budżet waszych darmozjadów górniczych nie przetrzyma.
      • Gość: kluczniokowie Re: Zdumiewajacy brak wyobrazni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:02
        Tempo rozwoju Kraju Basków to nierealne marzenie dla Polski!
    • Gość: kalimiećkrowa Kaziu, kaziutku, mordo ty nasza!! Generalnie masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 23:53
      rację ale polskie bydełko może Ciebie teraz szkalować, grozić jak Rokicie
      śmiercią. Musisz uważać aby krzyda się jaka nie stała Ci.
    • Gość: wielbiciel Jestem wpatrzony w p. Kutza i jego madrosc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.06, 00:05
      podobnie jak swinia w niebo
    • Gość: Misio Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.pienista.net 24.10.06, 00:22
      Drogi Panie Kazimierzu i Kochani Górnicy,

Jak przestaniecie okradać mnie z pieniędzy, które płacę co miesiąc na podatki,
      to zapraszam na autonomię. A na razie to Pan, jako filmowiec i Pana pobratymcy,
      jako górnicy jesteście mi winni kasę.

pozdrawiam,
      PM
      • slezan Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:24
        A co z rolnikami? No i przede wszystkim z urzędnikami? Może jesteś jednym z
        nich i to Ty mi wisisz kasę?
        • Gość: Zywiec [...] IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:30
      • Gość: Adek Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 17:51
        Winni Tobie kasę?:) A jak w latach 1921-1939 Skarb Śląski pożyczał grubą kasę
        Sakarbowi Polskiemu to było w porządku? Kiedy oddasz tą kasę? poza tym Górny
        Śłąsk jako region więcej wpłaca obecnie do budżetu niż z niego otrzymuje.
        Poszperaj w danych GUS. Kto myślisz do nas dopłaca? zbieracze poziomek z
        lubuskiego??
    • Gość: Zywiec To lepiej najpierw budujcie armie folksdojcze!!!! IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:23
      To lepiej najpierw budujcie armie folksdojcze!!!!
      ...bo bez krwi wam sie tego nie uda zrobic!!!!
      • slezan Ze skupu żywca uciekła jedna świnia:-) 24.10.06, 00:25
        Ale dalej jest w traumie i majaczy o uboju:-).
        • Gość: Zywiec OK. Nie pojawiaj sie w Zywcu-folksdojczu IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:29
          jw
          • slezan A z czego będzie żyła ta okolica... 24.10.06, 00:31
            ...jeśli zabraknie śląskich turystów? Taki Kutz np., kupił sobie chatę w
            okolicy:-).
            • Gość: Zywiec Nie martw sie...lepiej by jej bylo przy Krakowie IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:32
              Nie martw sie...lepiej by jej bylo przy Krakowie tak jak dawniej
              • slezan Z Panem Bogiem... 24.10.06, 00:35
                ...ale i tak będziecie skazani na turystów ze Śląska.
                • Gość: Zywiec beda dostawac po pysku az milo zapraszamy IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:36
                  .
                  • slezan He he he 24.10.06, 00:37
                    Kutz juz dostał, czy przestraszyłeś się staruszka?:-)
                    • Gość: Zywiec staruszkow nie bije...poki co wojny nie ma IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:46
                      ...ale jak bedziecie chieli miec Zywiec w tej folksdoczerskiej "autonomi"
                      Bedzie!!! pamietaj!!!
                      • slezan Nie uczynimy wam takiego zaszczytu 24.10.06, 00:48
                        Nie ma obaw:-).
                        • jacgg Re: Nie uczynimy wam takiego zaszczytu 24.10.06, 01:09
                          albo to myśmy sie o zywiec dopraszali w województwie, a spadajcie do
                          małopolski, kto wam broni? juz tam krakówek o was zadba, szybko sie
                          przekonacie... szczególnie, jak drogi normalnej i krótkiej w tamta stronę
                          spróbujecie poszukac... jeżdzijcie sobie wozami drabiniastymi po polnych
                          traktach w rogatywkach na słomianych głowkach przez następne dwieście lat.
                          będziemy przyjeżdżali oglądać wasze skanseny.
                          • Gość: Zywiec mam okazje ogladac u nas tych "bogaczy" ze Slaska IP: *.crowley.pl 24.10.06, 01:18
                            zebrza a tanie pokoje a dzieku skapia na porzadny obiad!
                            Skanczylo sie wam rozpasanie jak za komuny!
                          • Gość: yks Re: Nie uczynimy wam takiego zaszczytu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 09:30
                            ale o Częstochowe to już sie bardzo dopraszaliście.
                            • jacgg Re: Nie uczynimy wam takiego zaszczytu 24.10.06, 10:14
                              O Częstochowę?! Kiedy i po co? To jest całkowicie sztuczny twór, obecne tzw.
                              województwo śląskie, w tych granicach. Częstochowa jako miasto górnośląskie
                              brzmi bardziej dziwacznie, niż Radom na ...Mazowszu. Ten podział terytorialny,
                              który jest, świadczy tylko o tym, jak Polacy nawet podzielić dobrze kraju na
                              województwa nie umieją.
                              • jacgg Re: Nie uczynimy wam takiego zaszczytu 24.10.06, 10:17
                                Za to dobrzy jesteście w wyzywaniu mniejszości od folksdojczów i straszeniu
                                wojną.
                      • Gość: sonyericsson2 ratibor IP: *.21th.com 24.10.06, 08:22
                        nikt nie uwaza ze zywiec przynalezy do slaska. jezeli cesaroki chca do galicji -
                        prosze bardzo. jezeli wasze piwo bedzie dobre, oscypki swieze, balice
                        nowoczesne, parkingi pozamiatane, zamiast drozek beda z dwie autostarady a aut
                        polactwo nie bedzie kradlo - z przyjemnoscia skorzystamy, o ile pozwolicie
                        placac za to rozsadna cene. Jezeli pieniadze slazakow sa wam nie potrzebne -
                        znajdziemy tanszy ser, lepsze piwo, lotnisko rozbudujemy, zugi w poznaniu nam
                        zrobia, a autobahny dokonczymy.
                        Jestem za nowym panstwem - SILESIA Republic
                  • absurd Re: beda dostawac po pysku az milo zapraszamy 24.10.06, 02:09
                    Wylazł prymityw z żywca, i się odgraża Ślązakom. Sam, choć nie Ślązak, poczułem
                    się Ślązakiem. "Ten jest z ojczyzny mojej", jak mawiał pewien starszy pan z
                    muszką w grochy.
                    Mam nadzieję, że prymitywów w Żywcu nie jest więcej niż np. w Świętochłowicach.
    • senny Kutz nigdy nie był za bystry 24.10.06, 00:27
      Wystarczy przpomnieć jego wypowiedzi o Barei.
    • tymus_ool Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:27
      POPIERAM RAŚ
      • alterpars No to zaraz Polacy podniosa larum 24.10.06, 00:32
        brawo Panie Kutz. Slaskowi nie potrzeba Polakow.
        • Gość: x No to bedzie mordobicie!!! i krew!!! wy jestescie IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:33
          .
        • absurd Re: No to zaraz Polacy podniosa larum 24.10.06, 00:34
          Taaa, z tego by wynikało, ze Śląskowi nie potrzeba Ślązaków :)
          • alterpars Re: No to zaraz Polacy podniosa larum 24.10.06, 00:36
            jaki zawily wywod doprowadzil cie do takiej konkluzji?
            • absurd Re: No to zaraz Polacy podniosa larum 25.10.06, 00:53
              Ślązacy są Polakami, więc Śląskowi nie potrzeba Polaków = Śląskowi nie potrzeba
              Ślązaków. Najlepiej niech przyjadą tu Papuasi, bo ich chałupy na palach są
              bardziej estetyczne od familoków.
        • absurd Re: No to zaraz Polacy podniosa larum 24.10.06, 02:13
          Śląskowi nie potrzeba Ślązaków?
          • Gość: Ślązaczka Re: No to zaraz Polacy podniosa larum IP: *.toya.net.pl 16.07.07, 21:45
            Nie wiesz o tym, że Gorole marzą o Śląsku bez Ślązaków?? Tak samo jak
            Amerykanie chcieli Ameryki bez Indian.
    • absurd Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:32
      Kutz zawsze pieprzył jak potłuczony, ale teraz przeszedł samego siebie. Jaka
      autonomia? Tu nie Niemcy, tu Polska. A tzw. Ślązacy są obecnie na Śląsku w
      mniejszości. Komuś się też pozajączkowały realia sprzed 1939 roku z obecnymi.
      Kazik, idź już na emeryturę, zacznij hodować gołębie alboco, bo zacznę cię
      podejrzewać o demencję, encefalopatię i mongolizm jednocześnie.
      • slezan Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:34
        Powalające argumenty, hehehe. Przypomina mi to Macieja Giertycha obalającego
        teorię ewolucji:-).
      • alterpars Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:35
        Skoro tak pieprzy jak mowisz to moze zrobmy referendum. Czego sie boisz. Jak
        Slazacy wybiora ze chca Polakow na swoim terytorium to po sprawie. Wzane zeby
        mieli prawo decydowania co sie dzieje na terytorium ich Panstwa.
        • absurd Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:39
          A czegóż ja się mam bać. Żyję w Polsce, czyli na Śląsku, czy się to komuś
          podoba, czy nie. Referendum? Istnieją odpowienie procedury, zbierz odpowiednią
          ilość podpisów i urządzaj sobie referendum. Żyjemy w wolnym kraju.
          • alterpars Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:45
            Szkopul w tym ze nie wszyscy przepadaja za przynaleznoscia Slaska do okupacji
            Polskiej. Ty moze zyjesz w wolnym kraju Slazacy nie
        • absurd Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:44
          Ich państwa? O ile wiem, Ślązacy mają swoje państwo i tym państwem jest Polska.
          Ślązacy są Polakami, więc musieliby głosować za lub przeciwko sobie. Kiepsko
          widzę to referendum :)
          • slezan Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:45
            Ślązacy z Opawy też są Polakami? Opowiedz nam o tym, będzie uciechy co niemiara.
            • Gość: Zywiec Jestes Polakiem czy nie-zadnego rozbicia panstwa IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:48
              Jestes Polakiem czy nie-zadnego rozbicia panstwa nie bedzie!!
              Chyba po trupach i krwi!!!!
              • slezan Retoryka godna takiego małego karlusa z wąsem 24.10.06, 00:49
                Ale brak Ci jego charyzmy:-).
                • Gość: Zywiec Realia nie retoryka! IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:49
                  • slezan Raczej wirtualia 24.10.06, 00:52
                    Rozumiem, masz swój intymny mały świat:-).
              • alterpars Re: Jestes Polakiem czy nie-zadnego rozbicia pans 24.10.06, 00:49
                no coz jesli tego wymaga wyzwolenie sie spod okupacji polskiej...a moze Slazakom
                ktos pomoze. Tego nie wiadomo.
                • Gość: x hihihi-straszysz Polske Niemcami??? IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:51
                  No niech trzeci raz sporobuja!!!
                  kamien na kamieniu nie zostanie!
                  Dwa razy wyciegeli was z biedy amerykanie-trzeci raz tego nie zrobia!!!
                  • slezan Re: hihihi-straszysz Polske Niemcami??? 24.10.06, 00:53
                    Szkoda, że Was nie wyciągnęli - nie cyckalibyście może Śląska.
                • absurd Re: Jestes Polakiem czy nie-zadnego rozbicia pans 24.10.06, 02:21
                  Tobie nic i nikt już nie pomoże. Nawet święty Juda Tadeusz od spraw
                  beznadziejnych :)
              • Gość: Ślązaczka Re: Jestes Polakiem czy nie-zadnego rozbicia pans IP: *.toya.net.pl 16.07.07, 21:52
                Ślązacy nie są Polakami, o czym świadczą odmienna kultura oraz język. Nikt z
                Ruchu Autonomii Śląska nie chce rozbicia państwa polskiego, tylko chce
                AUTONOMII. Przeczytaj sobie w słowniczku co to oznacza, a dopóki tego nie
                zrobisz, bądź łaskaw nie włączać się do dyskucji.
                W dobrym tonie jest nie włączać się do dyskusji w temacie, o którym się nie ma
                pojęcia. Ale cóż.., polaczkowie mają tupet i nie wiedzą co wypada, a co nie
                wypada, to ich całe bogactwo .. :)))))

• absurd Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 02:15
              Ślązacy z Opawy też są Polakami. Śmieszne?
            • Gość: ala52 Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.hsd1.il.comcast.net 24.10.06, 04:33
              A dlaczego nie czujesz sie Polakiem? Pytam powaznie. Przeciez kazdy urodzil
              sie w jakims regionie kraju, ktory odznacza sie swoja kultura, gwara, i
              historia i pomimo to wiekszosc mieszkancow Polski czuje sie Polakami.
              • slezan Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 08:56
                Czuję się Ślązakiem, a w mojej rodzinie byli ludzie czujący się Polakami czy
                Niemcami. Mnie zdecydowania najbliższy jest Górny Śląsk ze swoim dziedzictwem,
                w tworzeniu którego mieli też udział Niemcy, Polacy, Żydzi, Morawianie, Czesi i
                inni. Za autonomia opowiadam się jednak przede wszystkim ze względów
                pragmatycznych. To dobre rozwiązanie dla regionu i dla panstwa.
              • Gość: Ślązaczka Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.toya.net.pl 16.07.07, 22:08
                A dlaczego Ty się nie czujesz niemcem lub rosjaninem??
                A dlaczego ja mam się identyfikować z narodem, który nas najechał i traktuje
                jak zło konieczne, wykorzystując do granic możliwości??
                Czy ty mógłbyś się identyfikować z kimś, kto Cię dyskryminuje i wykorzystuje??
                Dlaczego mam pałać miłością do ludzi, którzy mnie nienawidzą tylko dlatego, że
                historia tak zadecydowała, że urodziłam się na Śląsku. Śląsk został dobrowolnie
                oddany czechom przez króla polskiego, i wtedy Polakom jakoś nie był potrzebny,
                a teraz sobie nagle polaczkowie przypomnieli, że to ich rdzennie polska ziemia.
                No proszę, jak się Wam "odświeżyła" pamięć. Ślązaków nienawidzi się tylko
                dlatego, że u nas było co jeść, a u was nie. Tak, to Ślązacy są obwiniani za
                to, że w byłych zaborach rosyjskim i austriackim była bieda. Bo przecież to
                Ślązacy mieli sprawić, żeby wszyscy Polacy byli bogaci ;).
                Skoro polskie dzieci są wychowywane w takiej nienawiści do Ślązaków, to
                powiedzcie mi drodzy Polacy za co my, Ślązacy, mamy Was kochać?
                Może za to, że nas okradaliści przez lata komunizmu, wywożąc węgiel i co się
                dało do Warszawki i Wielkiego Brata, a może wymienicie jakie inne powody?
          • settembrini Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:46
            a co ze slazakami majacymi czeskie obywatelstwo, ktorzy sa w czechach uznawani
            za narod? jakos brakuje logiki w tym twoim wywodzie ;)
    • Gość: x [...] IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:37
      • slezan Cóż za erupcja kultury! 24.10.06, 00:38
        To typowo polskie, czy wśród swoich tez uchodzisz za odmieńca?:-)
        • Gość: x [...] IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:42
          • slezan A wiesz kto zakładał Kraków? 24.10.06, 00:43
            Pewnie nie, nieuku:-).
      • Gość: yu Aresztowany samorządowiec z RAŚ - niezły początek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 00:48
        Strach pomysleć co będzie dalej.
        Zastępca burmistrza miasta Czerwionka - Leszczyny, z ramienia Ruchu Autonomii
        Śląska, Piotr I. został własnie aresztowany na 3 miesiące.
        Ciekawe czy mają więcej takich przekręciarzy?
        Ale sobie Kaziu Kutz wybrał ekipę...
        • slezan Polska - kraj czystych rąk:-) 24.10.06, 00:51
          Ho ho ho. Na 16 lat istnienia stowarzyszenia zdarzył się jeden taki, którego
          nawet jeszcze nie osądzono. W porównaniu z dokonaniami konkurencji, to
          podjerzanie mało:-).
          • Gość: yu Uczciwy jak RAŚ:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 00:57
            Bo to był chyba jedyny w jakichkolwiek władzach samorządowych. Nieźle - jeden
            aresztant na jednego samorządowca z RAŚ.
            • slezan Słabiutko 24.10.06, 01:00
              Może jedyny, o którym słyszałeś - no cóż, regułą jest, że przeciwnikiami
              autonomii sa osobnicy najgorzej zorientowani w sprawach Śląska:-).
              • Gość: yu Re: Słabiutko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 01:05
                Rzeczywiście jedyny, o którym słyszałem, dlatego napisałem "chyba". A ilu ich
                macie?
                • slezan Re: Słabiutko 24.10.06, 01:08
                  Wiele więcej. A w samej gminie, w której działał Piotr I. było ich w ostatnich
                  latach wielu. I może w tym problem - człowiek za bardzo oswoił się z władzą. A
                  może pociągnął go za sobą burmistrz Marek K. z PO?
                  • Gość: yu Re: Słabiutko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 01:13
                    To kiepsko dobieracie kadry.
                    Do złego skusił zły burmistrz z PO, rozumiem. Wszystkiemu winna PO, jak zwykle.
                    A mimo to chcecie z nimi się blokować. Wyjasnij.
                    • slezan Re: Słabiutko 24.10.06, 01:18
                      Kto jest winny to orzeknie sąd. A jezęli obaj panowie zostaną skazani, to
                      zapewne burmistrz otrzyma wyższy wyrok. I będzie winny on, a nie PO. Co do
                      doboru kadr - zapewne przyganiał kocioł garnkowi.
                      • Gość: yu Re: Słabiutko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 01:24
                        Winę powinien orzec sąd, zgoda. Tylko czemu od razu mówisz, że pociągnął go
                        burmistrz z PO? Dlaczego zaraz jest taki zarzut?
                        To w końcu dobra ta Platforma czy nie? Blokujecie się czy nie??
                        • slezan Re: Słabiutko 24.10.06, 08:57
                          Burmistrza zwinęli pierwszego. Poza tym to długoletni burmistrz gminy, więc
                          jeżeli faktycznie była jakaś afera, to pewnie wiedział o niej pierwszy:-).
        • Gość: kluczniokowie Re: Aresztowany samorządowiec z RAŚ - niezły pocz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:20
          Czym jest jeden ztrzymany /nie aresztowany !/ autonomista wobec tysięcy
          samorządowców - przestępców polskich, także posłów zresztą?!
    • Gość: wic Nowy Goralen Volk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 00:39
      Staremu kucowi coś się popieprzyło.Był spokój przez 60 lat i znalazło sie kilku
      awanturnikw,ktorym chce się rozróby.Dupa swędzi ,bo dawno już wojny nie było?
      • slezan Grozisz nam? 24.10.06, 00:41
        Kolejni zwarci, silni, gotowi, co, gdy dojdzie co do czego, pokażą plecy?
        • Gość: x kto pokazywal plecy? chyba foksdojcze w 45! IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:44
          No wiec sam pokazales po ktorej stronie bys stal gdyby 39 sie pwotorzyl.
          Nie spodziewaj sie niczego dobrego
          • alterpars Re: kto pokazywal plecy? chyba foksdojcze w 45! 24.10.06, 00:47
            nie mialbym watpliwosci po ktorej stronie stac gdyby sie 39 powtorzyl. A to zle?
          • slezan Masz poważne braki edukacyjne 24.10.06, 00:47
            Powinieneś poczytać sobie, gdzie znajdował się Wasz przybyły z Galicji wojewoda
            śląski Grażyński, kiedy wojsko niemieckie wkraczało do Katowic.
            • Gość: x Wiec Slazacy byli za Niemcami tak? IP: *.crowley.pl 24.10.06, 00:49
              • slezan Grażyński na pewno był przed 24.10.06, 00:54
                Daleko przed:-).
                • absurd Re: Grażyński na pewno był przed 24.10.06, 00:57
                  slezan, według Twoich wyobrażeń pewnie powinien był ich powitać chlebem i
                  solą :)
                  • slezan Re: Grażyński na pewno był przed 24.10.06, 01:01
                    Nieee, no wszystko było OK. Posłał staruszków i dzieci, a sam sobie pojechał.
                    Taki skromny był człowiek:-).
                    • absurd Re: Grażyński na pewno był przed 24.10.06, 02:18
                      Z tego co wiem, Grażyński nikogo osobiście nie posyłał. Jasne, Ty, slezan,
                      jakbyś był wojewodą śląskim, postawiłbyś na chleb i sól :)
                      • slezan Re: Grażyński na pewno był przed 24.10.06, 08:58
                        Lepsza chleb i sól niż poświęcanie cudzego życia. A skąd harcerze i byli
                        powstańcy wzięli broń?
                        • absurd Re: Grażyński na pewno był przed 25.10.06, 01:03
                          Jasne, chlebem i solą, i kwiatami witali wtedy Niemców zdrajcy. Grażyński
                          wyjechał, bo wiedział, co go czeka, kiedy te barbarzyńskie hordy tu dotrą.
                          Niczyjego życia nie poświęcał. Każdy wtedy robił to, co uważał za słuszne.
                          Można się było albo bić i prawdopodobnie zginąć, albo uratować życie po to,
                          żeby zrobić jeszcze coś sensownego dla kraju. Gdzie Twój śląski pragmatyzm?
                          Wycięli Ci go razem ze ślepą kiszką?
                          • slezan Re: Grażyński na pewno był przed 25.10.06, 14:42
                            Nie odpowiedziałeś na pytanie - kto dał nastolatkom i starcom broń? I bez
                            taniej ściemy. Po nitce do kłębka.
                            Więszość Ślązaków miała ten kraj totalnie w dupie po tym, jak ów kraj w oczach
                            Ślązaków się skompromitował. I to właśnie jest śląski pragmatyzm.
                            • absurd Re: Grażyński na pewno był przed 26.10.06, 05:24
                              To jest tania retoryka, mój drogi. Zbyt prymitywne wytłumaczenie.. tylko czego?
                              Że Ślązacy mieli Polskę w dupie? Ślązacy wydają się być w swojej wiekszości
                              legalistami i pragmatykami. Po co narażać życie, skoro można się spokojnie
                              usadowić pod nową władzą. Może trochę jest w Polakach żyjących na Śląsku
                              czeskiej mentalności, tak jak w innych Polakach żyjących gdziekolwiek na
                              obrzeżach swojego kraju jest trochę z mentalności sąsiednich narodów.
                              Nie wmówisz nikomu, że jeden Korfanty (kimkolwiek by był i cokolwiek zrobił
                              złego czy dobrego) był w stanie aż tak zbrzydzić Ślązakom pozostałych Polaków i
                              całe ich własne przecież państwo, bo to twierdzenie trąci już paranoją.
            • absurd Re: Masz poważne braki edukacyjne 24.10.06, 00:53
              Ten cały Ruch Autonomii Śląska mieści się na jednej kanapie czy na dwóch?
              • slezan Re: Masz poważne braki edukacyjne 24.10.06, 00:55
                Napnij się jeszcze raz, ale mocniej:-).
            • absurd Re: Masz poważne braki edukacyjne 24.10.06, 00:55
              Chyba na dwóch. Druga kanapa dla Kazika, żeby mógł w wygodnej pozie swoje
              dyrdymały opowiadać :)
    • Gość: życzliwy Re: Senator Kutz stawia na autonomię IP: *.Red-80-58-205.staticIP.rima-tde.net 24.10.06, 00:46
      Tak jest, niech Śląsk podąży za Katalonią!

Visca Silèsia!
      • absurd Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:49
        Autonomia dla Mazowsza, Pomorza, Wielkopolski, Małopolski oraz Warmii i Mazur :)
        • slezan Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 00:56
          I raz udało Ci się napisac coś rozsądnego, choć mimowolnie:-).
          • absurd Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 01:01
            Nie znasz moich innych razów, więc jesteś cokolwiek niekompetentny, by mnie
            oceniać. Inna rzecz, że Tobie się to z pewnością nigdy nie uda :)
            • slezan Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 01:03
              Oj, tych "razów" było w tym wątku wystarczająco wiele, by dokonać oceny. I
              musze pogratulowac doboru nicka - idealnie koresponduje z treścią Twoich
              • absurd Re: Senator Kutz stawia na autonomię 24.10.06, 23:36
                To na szczęście tylko Twoja ocena, slezan. Masz do niej prawo, ale jak każda
                ocena, jest ona subiektywna, a wgruncie rzeczy chodzi tylko o to, że różnimy
                się zasadniczo w poglądach na temat Śląska.
        • Gość: niezalogowany Slezan, pomoz kolegom... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.10.06, 01:06
          absurd napisał:
          > Autonomia dla Mazowsza, Pomorza, Wielkopolski, Małopolski oraz Warmii i Mazur :)

Eee tam! Zamiast tego, niech Slezan pomoze kolegom w uzyskaniu autonomii Luzyc.

Wikipedia: "Po ponownym zjednoczeniu Niemiec 3 października 1990 Łużyczanie starali się o
          utworzenie autonomicznej jednostki administracyjnej, jednak władze federalne w Berlinie nie wyraziły
          na to zgody i odbył się nowy podział między Saksonią a Brandenburgią."

No coz, nawet w Reichu nie ma lekko...
          • slezan Re: Slezan, pomoz kolegom... 24.10.06, 01:09
            Saksonia i Brandenburgia mają autonomię. I to szeroką.
            • Gość: niezalogowany Re: Slezan, pomoz kolegom... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.10.06, 01:13
              slezan napisał:
              > Saksonia i Brandenburgia mają autonomię. I to szeroką.

No a co z Luzycami?
              Oni nawet swoj jezyk i hymn narodowy maja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka