Dodaj do ulubionych

Gliwicka starówka - wasze pomysly

16.05.05, 16:18
Mieszkam w Gliwicach juz kilka miesięcy i chociaz podoba mi sie tu, to jednak wydaje mi sie, ze w odroznieniu do Katowic, gdzie duzymi nakladami finansowymi tworzy sie centrum kulturalno-uslugowe, w Gliwicach nie ma takich planow.

Chcialbym zebyscie podzielili sie swoimi pomyslami na takie centrum w Gliwicach.

Wydaje mi sie, ze warto by wylaczyc z ruchu samochodowego obszar ograniczony ulicami Dolnych i Gornych walów, w poblizu musialby sie znajdowac oczywiscie dostatecznie duzy parking dla zmotoryzowanych. A w tym wylaczonym obszarze powstaloby cos co znamy np. z Krakowa - kawiarenki, deptaki, miejsca "kaj mozna z lipstom isc". Bo chociaz nie ma zle juz teraz, to jednak sporo na pewno jest do zrobienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Nu! Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly IP: *.gce.gliwice.pl 16.05.05, 18:08
      jak chcesz poważnie porozmawiać / podywagować na gliwickie tematy - zapraszam:

www.gliwiczanie.pl - dział forum.

To tutaj, to raczej "do śmichu".

Nu!
      • mieszko966 Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 18.05.05, 17:57
        Racja, zawsze zdarzy się tu jakiś oszołom.
        Pamiętam, że kiedyś już pisałem o takim pomyśle, żeby zrobić na starówce
        deptak, ale nie zostało to zbyt mile przyjęte. Jak znam życie, to za kilka lat
        życie kulturalne skupi się na Zatorzu w okół tego norweskiego centrum
        handlowego, które buduje się za wiaduktem na ulicy Piwnej.
        • Gość: sss Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 18:03
          mieszko966 napisał:
          Jak znam życie, to za kilka lat
          > życie kulturalne skupi się na Zatorzu w okół tego norweskiego centrum
          > handlowego, które buduje się za wiaduktem na ulicy Piwnej.

Mieszko , nie rozwalaj mnie ponownie... : ))))
          życie kulturalne w centrum handlowym ?!!!
          w najlepszym wypadku będzie to rozrywka i to raczej prosta skoro ma tam być
          multipleks.
          • mieszko966 Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 18.05.05, 19:27
            Mnie też się to nie podoba, ale takie mamy społeczeństwo. Może Ty jesteś
            inteligentna, może Ja też, ale są miliony ludzi, dla których centrum handlowe
            to ulubiona rozrywka - albo z braku wykształcenia, albo z braku pieniędzy. Nie
            twierdzę, że to skończeni idioci, ale określenie "ludzie o ograniczonych
            horyzontach" będzie tu chyba adekwatne. To ludzie, którzy na widok "mądrej
            książki" mówią, że szkoda, że jest bez obrazków. Ludzie dla których film (na
            przykład)von Triera to tylko nudny przerywnik między reklamami. Ludzie, dla
            których lekturą wysokich lotów jest "Fakt" albo "Nie". Są tacy ludzie i jestem
            pewnien, że zapełnią oni to centrum do ostatniego miejsca.

PS. Byłem kiedyś we Wrocławiu na otwarciu Galerii Dominikańskiej, był tam taki
            tłok, że nawet przejść się swobodnie nie dało, a to było olbrzymie
            wielopiętrowe centrum. Ludzi tyle jakby cały Wrocław się zjechał. Nie wierzę,
            żeby w Gliwicach było inaczej (abstrahując od tego, że Wrocław jest prawie 3-
            krotnie ludniejszy od Gliwic ;).
    • rita100 Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 16.05.05, 21:13
      Silesia - masz bardzo dobry pomysł, utworzyć z Rynku w Gliwicach tylko
      kawiarenki i wypoczynkowe miejsca dla turystów. Utworzyć specjalny klimat
      tamtych czasów, by można w wygodnych koszowych fotelikach usiąśc , wypić kawę
      czy piwo i patrzeć i podziwiać i wchłaniać klimat gliwicki. To zdaje egzamin i
      zdał w Krakowie. Nie tylko turyści wysiadują ale cały Kraków przychodzi do
      piwnic kamienic lub na piwo w specyficznym klimacie.
      Popieram Cię.
      • Gość: braid Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly IP: *.net-htp.de 16.05.05, 21:19

ty bylas choc raz w Gliwicach???
        czy paplasz jak slepy o kolorach???
        • rita100 Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 16.05.05, 21:31
          Kilkanaście razy - grałam na kortach tenisowych "Piast" Gliwice. Walczylismy z
          Gliwicami o Mistrzostwo Polski, bo pierony nie raz zdobyli. Mogę Ci strzelać
          najsłyniejszymi nazwiskami sportowymi z tego klubu.
          Braid, chciałam tylko przytaknąc za dobry pomysł.

• Gość: sss Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly IP: *.pc.tek.pl 16.05.05, 21:34
            ...ale miasta nie znasz. przytakiwać nie ma po co , temat już zgrany.
            i nic się prędko nie zmieni...
          • Gość: braid Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly IP: *.net-htp.de 16.05.05, 21:37

kort jednak to nie starowka

> Braid, chciałam tylko przytaknąc za dobry pomysł.

wlasnie dlatego zapytalem czy wiesz co chcesz zmieniac ...
            bo taka Cie zam ze potakujesz radosnie na pomysly dobre i "dobre"

wiem ze na tych kortach grywal Fibak ...mieszkalem niedaleko tych kortow ...
            jako chlopak chodzilem "podawac" pilki ... za co sie czasem pare nowych dostalo..
            a pozniej ..grywalem czasami ..ale pozostalem wylacznie amatorem.

• betoniarz-zbrodniarz Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 16.05.05, 21:24
        z całym szacunkiem ale - przepraszam - jakich "tamtych czasów"? Widzialas
        chociaż jedno zdjęcie rynku z "tamtych czasów"? Nie pleć głupstw. Całe lato
        rynek jest jedną wielką piwiarnią. W ogóle byłaś chociaż raz w Gliwicach?
        • Gość: sss Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly IP: *.pc.tek.pl 16.05.05, 21:26
          Rita bywa wszędzie , od Olsztyna po Kraków. ; )))
          ale gliwicki Rynek zna tylko z komunistycznych czasów , kiedy to wiatr tylko po
          nim hulał... : ))))
          • rita100 Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 16.05.05, 21:34
            tak, byłam prawie wszędzie, wszędzie tam gdzie były korty tenisowe, byłam nawet
            w Krajach Demokracji Ludowej - byłam i co z tego ?
            Czekam, również na zdjęcie z Baildonu Katowice - mam to obiecane.

myślę , że dziekuję za rozmowę z Wami, mówicie nie na temat
            • rita100 Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 16.05.05, 21:40
              Braid - naprawdę, znasz te korty ?
              Wiem , że był tam taki domek, a za tym domkiem betonowe mury jakiejś jednostki -
              czy tak ?
              A pamiętasz Danute Wieczorek- Szwaj z Gliwic - wielokrotną Mistrzyni Polski ?
            • betoniarz-zbrodniarz Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 21:40
              ... korty tenisowe i nazwiska tenisistów? To byłoby na temat?
              • rita100 Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 21:43
                no więc, wasza Strówka powinna wziąść przykład z Rynku Krakowskiego.
                Temat oczywiście do dyskusji w Waszy gronie.
                • Gość: sss Re: Czyżby tematem wątku były... IP: *.pc.tek.pl 16.05.05, 21:46
                  dawno już wzięła przykład... tyle , że gabarytami znacznie się różni , a
                  kawiarnianych ogródków chyba jest tyle ile w Krakowie. ścisk!
                  • rita100 Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 21:46
                    a piwnice kamienic nie można wykorzystać ?
                    • Gość: sss Re: Czyżby tematem wątku były... IP: *.pc.tek.pl 16.05.05, 21:50
                      jak wyżej...
                      naprawdę pozwiedzaj zanim zabierzesz głos. ; )
                      • rita100 Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 21:53
                        Gość portalu: sss napisał(a):

> jak wyżej...
                        > naprawdę pozwiedzaj zanim zabierzesz głos. ; )

haha, czyli:
                        baczność , spocznij , w tył zwrot ;))))
                  • betoniarz-zbrodniarz Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 21:49
                    rito proponuje wycieczkę do Gliwic w sezonie i sprawdzenie naocznie jak to
                    wygląda na rynku w Gliwicach. Na razie to opowiadasz jak ten tu taki jeden co
                    nawija ciągle o jednym i tym samym, no ten jak mu tam... :-)
                    • rita100 Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 21:51
                      ale co opowiadasz betoniarze - przecież ja tylko popieram projekt autora wątku:)
                      Nie mam własnych projektów :)
                      I nie chcę Was zmieniać ;)
                    • Gość: Braid Re: Czyżby tematem wątku były... IP: *.net-htp.de 16.05.05, 21:53

hmmmm... a moze wyburzyc caly rynek ;))) i zbudowac cos na ksztalt
                      Zenita w Katowicach?? ;))))))))))))))))))))
                      No i koniecznie ...puscic srodkiem tramwaja ...a co ;)))
                • ballest Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 21:52
                  Rita, dziwie sie piszesz z Gliwiczanami ktorzy Gliwic nie znaja, Braid np. nie
                  znal najslynniejszego gliwickiego budynku, zadajesz sie z osobami, historii
                  tego miasta nie znaja, wiesz jakl sie z nimi dysput konczy na wycieczkach
                  osobistych, to tylko potrafia nic wiecej !
                  Zapamietaj co napisalem i sprawdz po paru postach!
                  To jest tkzw. kultura wszechpolakow
                  • Gość: Braid Re: Czyżby tematem wątku były... IP: *.net-htp.de 16.05.05, 21:55

odezwal sie przyszywany gliwiczanin ;))))))))))
                    wszechslazacki na dodatek ;))
                    • Gość: sss Re: Czyżby tematem wątku były... IP: *.pc.tek.pl 16.05.05, 21:57
                      Olsztynianin wiedzę o świecie czerpiący bezkrytycznie z netu... : ))))
                  • rita100 Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 21:57
                    mnie się wydaje, że faktycznie trzeba wybudować na Starówce jeden wielki
                    market :)
                    Nikt ty wcale nie myśli o temacie, ale fantacja dopisuje :)
                    • sloneczko1 Re: do Rity 16.05.05, 22:01
                      Rito ---zapraszam Cię w lecie do Gliwic--oprowadzę Cię po mieście i posiedzimy
                      na Rynku--zobaczysz jak się zmienił--nie daj się tym facetom,lubią wszystkim
                      dokuczać-pozdrawiam
                      • rita100 Re: do Sloneczka 16.05.05, 22:05
                        sloneczko1 napisała:

> Rito ---zapraszam Cię w lecie do Gliwic--oprowadzę Cię po mieście i posiedzimy
                        > na Rynku--zobaczysz jak się zmienił--nie daj się tym facetom,lubią wszystkim
                        > dokuczać-pozdrawiam

Słoneczko , dziękuję, ale nie mogę, może kiedyś ....
                        jeszcze raz dziękuje
                        Nie bój się Panów, tak naorawdę to nie sa źli :)
                  • betoniarz-zbrodniarz Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 21:57
                    a co ty o nas tu możesz wiedziec. jasnowidzem jakimś jestes czy co? Zdziwiłbyś
                    się milaczku i to bardzo.
                    • rita100 Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 22:02
                      Nie ważne co się dzieje byleby się działo, takie sa Gliwice ;)
                      burzyć , naprawiać , burzyć
                      i jakby już nic nie dało sie zburzyć to możemy zburzyć ruiny ;))))))
                      • Gość: Ramon Re: Czyżby tematem wątku były... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.05.05, 22:20
                        bylem ostatnio mniejwiecej przed rokiem na rynku w Glywicach i musze powiedziec
                        ochydniejszego placu jeszcze nie widzialem!
                        Jedna knajpa na drugiej- prowizorija gdzie sie tylko spojzalo.
                        Takie 150 %-owe wykozystanie kazdego kawalka bruku i fassad kamienic mnie tylko
                        odraza. Tego rynku wogule pomiedzy kuflami, parasolami, stolami itd nie widac.
                        To jest tanie targowisko a nie "dobry pokoj" miasta.
                        • rita100 Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 22:24
                          Przepraszam Ramon - czy tam samo sądzisz o Krakowie ?
                          • Gość: Ramon Re: Czyżby tematem wątku były... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.05.05, 22:43
                            Hallo Rita, pozdrawiam :-)
                            w krakowie bylem niespelna 10 lat temu i dlatego niewiem jak sytuacja teraz na
                            rynku wyglada.
                            Rynek gliwicki porownywac z krakowskim mojim zdaniej jest niemozliwe- tu "styl
                            mlodych" a tam renesans (ale nie tylko), tu miasto pracy a tam wiedzy i
                            pozostalosci polskiej szlachty.
                            Krakow mozna do Florenci, Mantuly czy Bolonii porownac, a Glywice to calkiem
                            inna liga. Atmosfera Glywic jest moze bardziej do Bochum, Genku, Luxemburga
                            albo Bratyslawy podobna, chociasz jesli chodzi o Bratyslawe to nie jestem
                            pewien. Krakow jest wyjatkiem na polnoc od Karpat, jest nadak miastem K. und K.
                            A moze sie myle?
                            • betoniarz-zbrodniarz Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 22:54
                              moim zdaniem się nie mylisz co do Krakowa. To wyjątek i nie ma co tu porównywać
                              go do Gliwic. "Styl młodych" to jak się domyślam "Jugendstil" czyli po polsku
                              "secesja". Nie ma tego zbyt wiele w Gliwicach, bo i skąd? byłes może we
                              Wrocławiu? To jest uważam przykład dobrze zagospodarowanego rynku. Fakt, że i
                              powierzchnia inna, ale zachowując proporcje i u nas można by coś tak w tym stylu
                              zrobić.

Oczywiście najprościej zastawić stolikami cały rynek.
                              • Gość: Ramon Re: Czyżby tematem wątku były... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.05.05, 23:05
                                hallo Betoniarz-Zbrodniarz,
                                Moasz racja, napewno idzie i w Glywicach cos atrakcyjnego z rynkiem zrobic, ale
                                czeba znalesc odpowiednie odpowiedzi na dana sytuacje. Zrobic z rynku jeden
                                wielki Biergarten to troche za prosty pomysl.
                                Obawiam sie tylko, ze domy o ktore zaden wlasciciel nie dba bedo zawsze widzane
                                tylko i wylacznie z punktu ich wydajnosci finansowej. W tych domach brakuje
                                tradycji i w fasadzie widocznego szacunk do nich.
                                Wroclawia niestety nieznam, t.z. bylem tam w 1979 roku.
                            • rita100 Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 23:07
                              Hallo Ramon - nie mylisz się , wręcz przeciwnie , otworzyłes mi oczy, że tych
                              dwóch miast G i K nie można porównywać. Ale większośc Ślązaków na forum
                              twierdzi , że Gliwice są najliękniejszym miastem Śląska, co oznacza, że
                              powinniście dokładać starań by dorównywac największym miastom.
                              Pewnie , ze jak czegoś za dużo to żle i wszystko powinno być ze smakiem
                              urządzone jak ogród, miejszce na relaks, miejsce na deptak. Nie mówię nic
                              nowego, bo wszyscy o tym wiemy.
                              Mineła 23.00- musze leciec
                              dobranoc
                              Jeszcze powiem Ci Ramon, że powstała w Krakowie nowa dzielnica knajp na starym
                              Kazimierzu - to dopiero są klimaty :)
                              Koniecznie jak bedziecie w Krakowie, musicie tam wstąpić
                              • Gość: . Re: Czyżby tematem wątku były... IP: *.katowice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 23:16
                                rita100 napisała:

> Ale większośc Ślązaków na forum
                                > twierdzi , że Gliwice są najliękniejszym miastem Śląska

niektórzy twierdzą że o to nietrudno..
                        • betoniarz-zbrodniarz Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 22:30
                          Potwierdzam - jeden bar piwny. Po prostu przegięcie w drugą stronę. Powinni
                          jeszcze wytyczyć oznakowane szlaki (jak w górach) dla ludzi, którzy po prostu
                          chcą zwyczajnie przejść przez rynek.
                          • sloneczko1 Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 22:44
                            tak,to prawda,dlatego chciałam Ricie pokazać nasz rynek,niczym się nie różni od
                            innych tak samo zagospodarowanych,niestety,widziałam to także w innych miastach
                            Polski i na Zachodzie tak samo,nawet małe knajpki wystawiają parę stoliczków na
                            chodniki
                            • Gość: Ramon Re: Czyżby tematem wątku były... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.05.05, 22:55
                              Hallo Sloneczko,
                              mousz racja,na "zachodzie" je tak samo, ale miolech take wrazynie, ze we
                              Glywicach jakojs pzesadzyli s tym.
                              Moze tysz byc, ze z mojego punktu widzynia te miasty sie tak radykalnie
                              zmiynioly, ze nie poznaja ich juzajs.
                              W mojich dziecencych latach, to ludzie chodziyli a malo jezdziyli. Tempo
                              codziynne bylo blank inaksze, bol wolny handel, boly knajpy, boly sklepy , kere
                              sie oglondalo przechodzonc kolo nich. Niydowno oglondolech widokowka Pyskowic z
                              1961 roku - to bol blank inkszy swiat, w ktorym nie bylo aut.
                              • ballest Re: Czyżby tematem wątku były... 16.05.05, 23:10
                                Ramon, prowda jest, jak my juz tu kiedys pisali, ze z tymi ogrodkami piwnymi to
                                przesadzili, bo gliwicki rynek jest malutki, w Krakowie prawie nie ma tych
                                piwnych ogrodkow a we Wroclawie sa, ale tak na uboczu i ich za bardzo nie
                                widac !
                                • myha1 Re: Czyżby tematem wątku były... 17.05.05, 07:39
                                  ballest napisała:

w Krakowie prawie nie ma tych
                                  > piwnych ogrodkow a we Wroclawie sa, ale tak na uboczu i ich za bardzo nie
                                  > widac !

W Krakowie nie ma piwnych ogródków?????

MyHa
                              • sloneczko1 Re: do Ramona 16.05.05, 23:11
                                Ramonie--przeciysz my niy żyjymy w skansynie,jo nawet niy pamiyntom tych czasow
                                z tyj widokowki,to do mnie jest całkiym normalne co tera jest,i dali je wolny
                                handel,i knajpy,i sklepy kere sie oglondo przechodzonc,ale swiat idzie do
                                przodku i zmiynio sie,na to żodyn nic niy poradzi,niy żałuj czasu kiere
                                odeszło,jo nigdy niy patrza za siebie i ida dali,nic sie niy wroci,ale
                                porownywac możesz--pozdrowiom
      • laband Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 17.05.05, 09:49
        rita100 napisała:

> Silesia - masz bardzo dobry pomysł, utworzyć z Rynku w Gliwicach tylko
        > kawiarenki i wypoczynkowe miejsca dla turystów. Utworzyć specjalny klimat
        > tamtych czasów, by można w wygodnych koszowych fotelikach usiąśc , wypić kawę
        > czy piwo i patrzeć i podziwiać i wchłaniać klimat gliwicki. To zdaje egzamin i
        > zdał w Krakowie. Nie tylko turyści wysiadują ale cały Kraków przychodzi do
        > piwnic kamienic lub na piwo w specyficznym klimacie.
        > Popieram Cię.

Rita jo sie tysz musza podszkryfnonc pod tym zdaniym, i mauo - jo by couko
        Wilhelmsztrasa zawar do autow i zrobiou z niyj deptak i cyntrum kulturalne.
        • braid Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 17.05.05, 12:42
          laband napisał:
          > Rita jo sie tysz musza podszkryfnonc pod tym zdaniym, i mauo - jo by couko
          > Wilhelmsztrasa zawar do autow i zrobiou z niyj deptak i cyntrum kulturalne

nie bierz tego co pisze wylacznie do siebie ...bo z takimi pomyslami
          wystepowano juz czesto na forum.
          Siedziec sobie gdzies daleko i zamykac komus ulice dla ruchu ..i wogole robic
          porzadki na 730 km odleglosci
          jest bardzo prosto ..ale i naiwnie.

Zamykanie ulic dla ruchu i robienie deptakow brzmi bardzo mile dla ucha i jest
          dobrym chwytem politykow ..
          ktorzy i tak chca tylko do gara ... dzieki haslom ...ale ze skutkami musza zyc
          inni.

W miescie gdzie mieszkam jest taka ulica na ktorej mieszka wazna osobistosc z
          parti zielonych.
          Konkretny pan mial taki kaprys ze doprowadzil wlasnie do uciszenia calej ulicy
          ( wielkoscia podobna do ul.Zwyciestwa)
          bo chcial miec spokoj ..i wnerwialy go auta . ...bo on tylko rowerem itd...
          Jest teraz taka ulica po ktorej moga ewent. dojechac mieszkancy ..i oczywiscie
          tramwaj.
          Moznaby powiedziec ...sielanka .
          Tak sie sklada ze mojego kolegi ojciec ma na tej ulicy sklep. Maly z rodzinnymi
          tradycjami ...jakich wiele.
          Wlasnie od tego kolegi wiem ...jak powoli ginie ta ulica. Z roku na rok ....
          ida plajte sklepiki, warsztaty...
          pizzernie ... Ludzie traca klientow ...a bez klientow nie wyzyje niktKlienci
          odejda to sklepow jak tesco i tym podobne ...gdzie maja zawsze parking.
          .Jak wyprowadza sie drobni przedsiebiorcy ,(butikowcy, zlotnicy, okulisci) kto
          zostanie ??? kto utrzyma budynki i za co????
          Takie mamy spoleczenstwa ..ze ludzie sa mobilni ..i chca byc podwiezieni ..chca
          zaladowac do bagaznika to co kupili .
          chca wysiasc w okolicy sklepu.
          Gliwice to nie Krakow Gdansk czy Wroclaw... gdzie ludziska ida pielgrzymkami
          jako turysci ....
          aby zwiedzac miasto i zostawiaja kase.Gliwice zyja z Gliwiczan i mieszkancow
          okolic.

Ja wiem ze cos z ruchem na Zwyciestwa nalezy zrobic.... jednak trzeba przy tym
          pamietac jakie moze miec to skutki ...

Oczywiscie i w "moim" miescie jest deptak w Centrum .... ale pod centrum jest
          wielopoziomowe metro!
          na srodku deptaka jest wyjscie z podziemi metra ...a z niego wysypuja sie co 2
          minuty tabuny klientow i pracownikow , turystow.
          Nie wspominajac ze wyjscia z metra ( przystanki) sa w okolicach deptaka ...co
          700 m .... to sie nazywa zaplecze ... deptaka.
          A cale obrzeze deptaka to system ulic jednokierunkowych z parkingami
          platnymi ... ale tak ulozony jak system gwiazdy ...to znaczy
          ze autem zawsze da sie gdzies bokiem podjechac pod prawie samo centrum ... cos
          odebrac ..kogos podwiezc.
          Kazda inna proba blokowania dostepu do centrum jest podawaniem zatrutego jablka
          krolewnie sniezce..... to dziala powoli ...ale dziala.

Ps: Wilhelmstarssa se mozesz zamykac ...ale ul.Zwyciestwa zostaw Gliwiczanom
          do rozpatrzenia.
        • laband Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 17.05.05, 13:03
          laband napisał:

> rita100 napisała:
          >
          > > Silesia - masz bardzo dobry pomysł, utworzyć z Rynku w Gliwicach tylko
          > > kawiarenki i wypoczynkowe miejsca dla turystów. Utworzyć specjalny klimat
          >
          > > tamtych czasów, by można w wygodnych koszowych fotelikach usiąśc , wypić
          > kawę
          > > czy piwo i patrzeć i podziwiać i wchłaniać klimat gliwicki. To zdaje egza
          > min i
          > > zdał w Krakowie. Nie tylko turyści wysiadują ale cały Kraków przychodzi d
          > o
          > > piwnic kamienic lub na piwo w specyficznym klimacie.
          > > Popieram Cię.
          >
          >
          > Rita jo sie tysz musza podszkryfnonc pod tym zdaniym, i mauo - jo by couko
          > Wilhelmsztrasa zawar do autow i zrobiou z niyj deptak i cyntrum kulturalne.

a jeszcze co do Wilhelmsztrasy, to warto by jom w cauosci objonc jakims
          programym ochrony zabytkow.

Szkryfnouch sam kedys tysz cos na temat sztrasynbany we Glywicach. Czi niy bouo
          by czyms naprowdy piynknym puscic na wzor sztrasynbany we Srasburgu i naszo we
          Glywicach ale moze jeszcze jedyn zabytkowy wagon ekstra kery bou by kafejkom na
          kouach. Couko Wilhelmsztrasa mogua by byc deptykym posrodku kerego by
          ewyntualnie mogua ino ta sztrasynbana od czasu do czasu jezdzic -
          • Gość: sss Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly IP: *.pc.tek.pl 17.05.05, 13:37
            laband napisał:
            > a jeszcze co do Wilhelmsztrasy, to warto by jom w cauosci objonc jakims
            > programym ochrony zabytkow.
            >
            > Szkryfnouch sam kedys tysz cos na temat sztrasynbany we Glywicach. Czi niy bouo
            > by czyms naprowdy piynknym puscic na wzor sztrasynbany we Srasburgu i naszo we
            > Glywicach ale moze jeszcze jedyn zabytkowy wagon ekstra kery bou by kafejkom na
            > kouach. Couko Wilhelmsztrasa mogua by byc deptykym posrodku kerego by
            > ewyntualnie mogua ino ta sztrasynbana od czasu do czasu jezdzic -
            • laband Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 17.05.05, 13:38
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=23986241&a=24014042
              • rita100 Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 17.05.05, 20:36
                Witajcie, widać, ze większość jest za zmianą oprawy Starówki w Gliwicach. Ja
                myślę, że jednak dobrze ujełam jej obraz,tak jakby ją chciał widzieć Laband,
                Ballest i wszyscy tęskniącym za klimatem.
                Braid, mylisz się, że Starówka ma być centrum zakupów Gliwiczan, bardzo się
                mylisz. Czasy się zmieniają i istniejące tam sklepy same będą musiały się
                przebranżawiać. I tak markety ich wykończą. Od tego nie uciekną. Trzeba będzie
                postawić na turystykę. Coraz więcej będzie przyjeźdzać Niemców, już zresztą
                przyjeźdzają i trzeba stworzyć zachęcające warunki.
                Narzekacie, na kawiarnie i puby u siebie, a to za dużo stoliczków, a to za dużo
                pijaków, czy w ogóle ciasnota.
                Ale chyba ktoś nad tym panuje wyznacza tereny ogródkowe, ustawia roslinność i
                wytycza szerokie przejścia.
                Jesteście w tym szczęśliwym położeniu, że Ratusz macie na środku i całe
                skupisko życia w jednym miejscu. Inne miasta tego nie mają. Macie scenę.
                Wystarczy tylko dobra inwencja i już gotowe. Życie wieczorne w letnie dni tak
                turystów jak i Gliwiczan będzie urozmaicone np. występami choćby regionalnymi.
                A jaki klopot macie z ulicą Zwycięstwa - żaden, wystarczy tylko przywrócić jej
                dawną świetność Wilhelmstarsse i znajdziemy sie w klimatach Gerwitz ;)
                A co Wam to przeszkadza ?
                Zapomniałam powiedzieć, że coraz więcej Niemców przyjeżdza tylko na weekend na
                ziemie zachodnie - jak donoszą media, więc jednak zastanówcie się nad
                turystyczny obliczem Gliwic.
                • Gość: sss Re: Gliwicka starówka - a rita dalej roji... IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 09:28
                  rita100 napisała:

> Witajcie, widać, ze większość jest za zmianą oprawy Starówki w Gliwicach. Ja
                  > myślę, że jednak dobrze ujełam jej obraz,tak jakby ją chciał widzieć Laband,
                  > Ballest i wszyscy tęskniącym za klimatem.

za zmianą jest większość , ale "wszystkim tęskniącym za klimatem" pozostanie i
                  tak tylko tęsknota. miasto jest juz inne niż -dziesiąt lat wstecz. ten wasz
                  klimat możecie sobie oglądać na starych pocztówkach.

> Braid, mylisz się, że Starówka ma być centrum zakupów Gliwiczan, bardzo się
                  > mylisz. Czasy się zmieniają i istniejące tam sklepy same będą musiały się
                  > przebranżawiać. I tak markety ich wykończą. Od tego nie uciekną.

ty masz chyba na myśli nie tylko starówkę , ale także ul. Zwycięstwa. nikt dla
                  paru Niemców nie zamieni na szczęście całego centrum miasta w jedną knajpę. ani
                  ich tylu tu nie przyjedzie , ani klimat nie ten żeby miasto-knajpa mogło wyżyć
                  przez cały rok. piszę o jednej wielkiej knajpie , bo jakoś do tej pory nie dałaś
                  z labandem przykładu na "kulturę". co macie na myśli ? galerie ? muzea ? zabytki
                  ? pierwsze ledwo zipią , bo klientela mała , a drugie dawno by zdechły gdyby nie
                  finansowanie przez budżet miejski i szkolne wycieczki , zabytków na lekarstwo.
                  tym czasem trochę sklepów na Zwycięstwa świetnie sobie radzi i nic nie wskazuje
                  na to aby wszyscy mieli po zakupy jeździć na przedmieścia do hipermarketów.

Trzeba będzie
                  > postawić na turystykę. Coraz więcej będzie przyjeźdzać Niemców, już zresztą
                  > przyjeźdzają i trzeba stworzyć zachęcające warunki.

tak , miasto stawia na turystykę. miliony turystów już zwiedzają nowe muzeum -
                  Radiostację. kpię oczywiście , ale i ona nie stoi w centrum miasta więc nie
                  sądzę by wycieczkowicze po zwiedzaniu przeszli się pooddychać klimatem starówki
                  ,na której i tak nic ciekawego nie ma. Rynek z Ratuszem to jednak wątpliwa atrakcja.

> Narzekacie, na kawiarnie i puby u siebie, a to za dużo stoliczków, a to za dużo
                  >
                  > pijaków, czy w ogóle ciasnota.
                  > Ale chyba ktoś nad tym panuje wyznacza tereny ogródkowe, ustawia roslinność i
                  > wytycza szerokie przejścia.

ty naprawdę nie wiesz o czym mówisz. skorzystaj z zaproszenia sloneczka , po
                  dniu spędzonym na Rynku odechce ci się ponownej wizyty. od hałasu
                  współbiesiadników pękać będzie głowa , a poprzez niezliczone parasole nie
                  zobaczysz nawet elewacji kamienic.

> Jesteście w tym szczęśliwym położeniu, że Ratusz macie na środku i całe
                  > skupisko życia w jednym miejscu. Inne miasta tego nie mają. Macie scenę.
                  > Wystarczy tylko dobra inwencja i już gotowe. Życie wieczorne w letnie dni tak
                  > turystów jak i Gliwiczan będzie urozmaicone np. występami choćby regionalnymi.

no właśnie już próbowaliśmy tłumaczyć , że Rynek gliwicki jest mały (jak i całe
                  miasto-centrum), dlatego zmodernizowano pl.Krakowski by to na nim odbywały się
                  tzw. występy. na Rynku nie ma na nie miejsca. w wąskich kiszkach uliczek
                  starówki co roku miasto robi "Muzyczną Starówkę" , to taka impreza dla gminu z
                  piwem. bo tu wszystko jest z piwem. przez dwa dni na trzech -czterech scenkach w
                  różnych punktach występują siedmiorzędni artyści od blues'a do country. byłabyś
                  zachwycona!

Gliwice to małe miasto. całe jego centrum to właśnie Rynek i ul. Zwycięstwa. Tu
                  musi być handel , bo nadal mieszkają tu ludzie , a nie rezydują wyłącznie biura
                  banków i firm. braid duzo napisał o sieci komunikacyjnej jaka musiałaby istnieć
                  aby wasz pomysł funkcjonował. takiej tu nie ma i raczej nie będzie. turyści też
                  kręcą się przez godzinę i jadą dalej. to nie Kraków z niezliczoną ilością wystaw
                  , galerii , muzeów , zabytków...
                  dawna świetność Willhelmstrasse jest tylko w waszych snach. ludzi jest już zbyt
                  wiele by ten sen trwać mógł nadal.
                  jestem za zamknięciem dla ruchu kołowego Starówki i ul.Zwycięstwa , ale nie dla
                  centrum-knajpy.

• Gość: ballest Re: Gliwicka starówka - a rita dalej roji... IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.05, 09:54
                    "W miescie gdzie mieszkam jest taka ulica na ktorej mieszka wazna osobistosc z
                    parti zielonych.
                    Konkretny pan mial taki kaprys ze doprowadzil wlasnie do uciszenia calej ulicy
                    ( wielkoscia podobna do ul.Zwyciestwa)
                    bo chcial miec spokoj ..i wnerwialy go auta . ...bo on tylko rowerem itd...
                    Jest teraz taka ulica po ktorej moga ewent. dojechac mieszkancy ..i oczywiscie
                    tramwaj."

Wiadomo, ze to w Hannoverze mozliwe jest, byc moze w Gliwicach niemozliwoscia
                    jest, ale czy Trittin w Hannoverze albo Frankiewicz w Gliwicach, obydwoje
                    chca miec swoje zawsze na "wiyrchu" !
                    Najbardziej mnie ale wkurza zaprzepaszczona szansa budowy metra pod DTSem!
                    To jest blad ktorego nie da sie naprawic!

--

pyrsk

ballest
                    • braid Re: Gliwicka starówka - a rita dalej roji... 18.05.05, 12:23
                      > Wiadomo, ze to w Hannoverze mozliwe jest, byc moze w Gliwicach niemozliwoscia
                      > jest, ale czy Trittin w Hannoverze albo Frankiewicz w Gliwicach, obydwoje
                      > chca miec swoje zawsze na "wiyrchu" !
                      > Najbardziej mnie ale wkurza zaprzepaszczona szansa budowy metra pod DTSem!
                      > To jest blad ktorego nie da sie naprawic!
                      >
                      > --
                      >
                      > pyrsk
                      >
                      > ballest

Trittin nie jest poslem do "sejmiku wojewodzkiego" tylko czlonkiem rzadu
                      wiec chyba mieszka w Berlinie ??? tak mysle ...

> Najbardziej mnie ale wkurza zaprzepaszczona szansa budowy metra pod DTSem!
                      > To jest blad ktorego nie da sie naprawic!

Tu sie zgadzam ..to jest zaprzepaszczona szansa.
                      Strategia niemieckich miast na odciagniecie samochodow z centrum
                      jest zakladanie wielkich Parkingow na obrzezach miast przy "petlach"
                      tramwajowych i autobusowych. Parkingi sa darmowe i ludzie chetnie z nich
                      korzystaja. Zwlaszcza osoby pracujace w samym centrum. Zamiast stac co dzien w
                      korkach i szukac parkingu ...najczesciej platnego ..wychodzi to taniej i
                      bezstresowo zostawic auto na obrzezu i dojechac metrem autobusem czy tramwajem
                      pod sama prace. To samo dotyczy czasu koncertow i festow miejskich.
                      Juz w radiu podawane sa miejsca tych parkingow zeby przyjezdni nie bladzili
                      po miescie) i jaka linia najlepiej dojechac na koncert.
                      Ten system parkingow nazywa sie P&R (Park & Ride)
                      www.swb.bonn.de/typo3temp/9eaba1a2e0.jpg
                      I jak juz pisalem zdobi praktycznie wszystkie petle autobusowe i tramwajowe.
                      • Gość: sss Re: Gliwicka starówka - a rita dalej roji... IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 12:46
                        ballest , braid [zgodnie?, kiedy to ostatnio było ; )))]- metro na Śląsku ?
                        przesada...
                        mamy bardzo gęstą sieć linii tramwajowych - znacznie mniejszymi nakładami można
                        by stworzyć połączenia w całej aglomeracji szybką kolejką tramwajową.
                        ; )
                        • braid Re: Gliwicka starówka - a rita dalej roji... 18.05.05, 13:15
                          hehe ;)))) zgoda dotyczy faktu ze szansa byla ...jesli juz mialo by cos byc
                          budowane...
                          Ale tu masz racje ze pod tym wzgledem sa Gliwice zbyt mala metropolia ...zeby
                          pod ul.Zwyciestwa prowadzily tunele metra.
                          Piszac ze sie zgadzam ...mialem tez na mysli rozwiazanie tez czasem
                          praktykowane w Niemczech
                          (uff wiem ze juz wam te przyklady wychodza bokiem) ze tramwaj zwykle naziemny
                          wjezdza do tunelu jedynie pod samo centrum i poza nim wyjezdza znowu na
                          powierzchnie..
                          Takie ...udawane metro ;))))
                          • braid Re: i jeszcze 18.05.05, 13:17
                            wlasnie dlatego nie pcham sie z gotowymi super pomyslami zeby w Gliwicach cos
                            zmieniac ..
                            bo o tym mozecie cos powiedziec tylko Wy mieszkajacy na miejscu.
                  • myha1 Re: Gliwicka starówka - a rita dalej roji... 18.05.05, 10:15
                    najpierw pomysły na zrobienie "miasta knajpy" a potem wtórowanie ,ze Polacy i
                    Goroleto sami pijacy.... znamy, znamy!!
                    Wszystko z umiarem, piwka jest sie juz gdzie napić, a nie wszyscy myślą tylko o
                    piciu piwka.

MyHa
                  • laband Re: Gliwicka starówka - a rita dalej roji... 18.05.05, 10:51
                    ach tyn Michael ....
                    • Gość: ballest P&R (Park & Ride) IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.05, 13:17
                      > ach tyn Michael ....
                      ;)))'

Prawda jest, ze taki system wprowadzono parenascie , byc moze pare dziesiat lat
                      wstecz w kazdym duzym miescie w Niemczech.
                      Wlasnie tego systemu nie widze co najmniej w Gliwicach, bo Gliwice nie maja
                      odpowiedniej infrastruktury.
                      Parkinge te znajduja sie na glownych drogach wylotowych z miasta, sa bezplatne
                      i tak jak Braid skreslil, sa polaczone przewaznie szybkobiezna koleja (S-Bahn),
                      Metrem (U-Bahn) albo autobusami, ktore wlasnie zawsze sa wstanie nawalu ruchu
                      podolac.
                      Tych wlasnie mozliwosci Gliwice nie maja, choc nie ma rzeczy niemozliwych.
                      --

pyrsk

ballest
                      • Gość: sss Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 13:27
                        dobrych przykładów nigdy dość , tych z Niemiec też.
                        co do szybkiego tramwaju , to myśle o takim co pomykałby przez cały Śląsk
                        (górny). miasta tu się niemal dotykają. byłoby pieknie , cicho i czysto ! ; )
                        • braid Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... 18.05.05, 13:38
                          Masz wiele racji sss co do idei "szybkiego tramwaju".
                          Wez jednak prosze pod uwage ze nitka trakcji wiedzie w Gliwicach przez
                          centrum wzdloz ul.Zwyciestwa ...
                          Szybki tramwaj rwacy przez deptak Zwyciestwa ;))) to bedzie ciekawe
                          doswiadczenie ;)))

Jednak na P&R nigdy nie jest za pozno
                          • betoniarz-zbrodniarz Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... 18.05.05, 13:40
                            zwłaszcza ten tramwaj - kawiarnia... :-)))

Szybki tramwaj rwacy przez deptak Zwyciestwa ;))) to bedzie ciekawe
                            > doswiadczenie ;)))
                            >
                            • Gość: sss Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 13:43
                              fakt... : )))))))
                              zaraz się zrobi awantura ?... ; )
                              • Gość: sss Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 13:45
                                przed przejazdem takiej torpedy powinny wyć syreny ! wszyscy pod ściany ! : )))
                                • braid Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... 18.05.05, 13:50
                                  w Hiszpani pare miast ma taka atrakcje ze sie byki puszcza na ulice
                                  ktore potem gonia przechodniow...
                                  Moze beda to narodziny takiem malej atrakcji w Gliwicach?
                                  • Gość: sss Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 13:53
                                    super , ten tramwaj powinien mieć z przodu jeszcze "spych" do odgarniania na
                                    bok tych co nie zdążyli.... ; )))
                              • braid Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... 18.05.05, 13:47
                                ten szybka kafejka tramwajowa bedzie jezdzila wylacznie dookola ratusza :))))
                                Naklad finansowy na nowa trakcje niewielki ;))
                                • aqua Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... 18.05.05, 13:53
                                  Jakby ten TW odpowiednio przyśpieszyć, wymodelować tory, to nawet drinków nie
                                  trzeba by serwować, i tak wszyscy by haftowali:)))
                                  • braid Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... 18.05.05, 13:54

masz na mysli malarstwo naiwne? ;))))
                                  • Gość: sss Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 13:55
                                    to wokół musiałaby wisieć "kurtyna haftowalna"
                                    • aqua Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... 18.05.05, 13:56
                                      Ok, Ok, tyle pomysłów, a Gliwice stałyby się sławne:))
                                    • braid Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... 18.05.05, 13:58
                                      pamietacie taka pioseneczke :
                                      "mam w chusteczce haftowane.... " :))))))))
                                • Gość: ballest Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.05, 13:57
                                  A moze Rikszami dalej transportowac?
                                  ;)

Nie moge sobie wyobrazic, zeby nie bylo mozliwosci Wilymstrassa ominac,
                                  przeciez byla dworcowa tez szeroka jest i tamtedy ta szybkobiezna kolejke
                                  poprowadzic!

--

pyrsk

ballest
                                  • braid Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... 18.05.05, 14:00
                                    jak bylem maly to istnial jeszcze w Gliwicach zawod "Tragarza"
                                    to byli tacy co pchali ( ciagneli?) ze soba taki wozek na 2 kolach ..
                                    i mozna bylo ich wynajac jako taxi towarowe ;)))
                                  • Gość: sss Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 14:04
                                    to teraz byłoby "mam Ryneczek haftowany..." : )))

ale , na pewno udałoby się jakoś mądrze taką szybką linię poprowadzić. figiel w
                                    tym , że żadnego z urzędników to jakoś nie bierze...

a riksze ? gdzieś w Polsce latem wożą turystów...
                                    • myha1 Re: P&R (Park & Ride)jak pięknie się zgodzić... 18.05.05, 14:42

> a riksze ? gdzieś w Polsce latem wożą turystów...

Chyba w Łodzi, studenci dorabiają...
                                      MyHa
                                  • betoniarz-zbrodniarz Re: 18.05.05, 14:07
                                    gdyby wyremontowano porządnie linię czwórki i jedynki to mozna by po niej puścić
                                    tego szarego "karlika", który jezdzi w katowicach.
                                    • Gość: sss Re: IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 15:35
                                      betoniarz-zbrodniarz napisał:

> gdyby wyremontowano porządnie linię czwórki i jedynki to mozna by po niej puści
                                      > ć
                                      > tego szarego "karlika", który jezdzi w katowicach.

"karlika"? a kto to , jakiś twój kumpel z klasy ? ; ))))
                                      my tu gadu gadu , a silesia7 gdzieś się już wyprowadził...
                                      • aqua Re: 18.05.05, 15:38
                                        silesia uczy się do zaliczenia, sam mi mówił. Będzie miał ciężko.;-)
                                        • rita100 Re: miasto ok jest 18.05.05, 19:59
                                          Wszystko możemy krytykowac. Ale jedno trzeba stwierdzić, macie naprawdę piękne
                                          miasto i nie potrzeba aż tak wielkich zmian. Bardziej potrzebne jest jego
                                          dopieszczanie, czyli ozdabianie , a to sprawa dekoratorów i prawdziwych
                                          artystów. Parasole nie zawsze trzeba rozkładać. Scena , która się znajduje na
                                          Rynku powinna być co weekend wykorzystana na klimaty muzyczne różnego typu.
                                          Propagowanie i reklama jest najważniejsza.
                                          Róznego rodzaju promocje typu - degustacja zupek kuchni śląskiej, niemieckiej,
                                          polskiej, góralskich przyciągnie nawet Gliwiczan. Wszystko musi mieć swoje
                                          klimaty, wtenczas "prawdziwi pijacy" będą musieli się przeniść w inne miejsce.
                                          Sklepami tak się nie przejmujcie, niech będą, sam rynek zrobi poprawki i
                                          przebranżowi je zgdodnie z potrzebami. Okaże się czy turystycznymi ?
                                          Właściciele sklepów sami zadecydują. Tu chciałam tylko napomknieć, że właśnie
                                          ta ul.Zwycięstwa powinna dążyć do charakteru ulicy zabytkowej i właśnie tą
                                          ulicę powinniście starać się przywrócić jej dawny blask, co by ucieszyło wielu
                                          sentymentalnych romantyków ;)
                                          Teraz mi się oberwie porządnie - proponuję, by przy stoliku zasiadali etatowi
                                          prawdziwi Ślązacy gwarzący przy kuflu piwa swoją gwarą co by dodatkowo wnosiło
                                          swoisty klimat. Bo jak sami forumowicze mówią, gwara jest tylko na forum, a w
                                          rzeczywistości jej nie ma. Pytam się dlaczego ? Czy wstydzicie się nią
                                          posługiwać ?
                                          Acha, jeszcze jedno- to Wy określacie Rynek jedną wielką knajpą. Widocznie coś
                                          jest nie tak - wszędzie piją piwa, cały Rynek krakowski otoczony jest knajpami
                                          i wszędzie podają piwa i oczywiście inne trunki tylko, zeby się ochlać jak
                                          pijak to nikogo nie widziałam - ceny wynajmu lokalów i samego piwa są
                                          największe, więc pije się na Rynku krakowskim dla towarzysta i zazwyczaj z
                                          klasą. A to co Wy piszecie Gliwiczanie i nam tu pokazujecie, to odczuwam, że
                                          Rynek w Gliwicach to jedna wielka speluna.
                                          Zamkniecie ulice w centrum, w czym się również zgadzam i wtenczas okaże się
                                          na 100%, że sklepy, w których robicie zakupy znikną, bo podstawą handlu jest
                                          szybki dojazd, szczególnie samochodem. Więc tak czy siak sklepy będą musiały
                                          sie przebranżowić, te w centrum oczywiście ;) Wspaniale, że macie tramwaje,
                                          bez nich nie ma prawdziwego miasta.
                                          Tak ogólnie zauważam, że o swoje miasta najbadziej dbają wirtualnie Ci, którzy
                                          w nich już nie mieszkają i tak by chcieli by to ich właśnie miasto było
                                          najpiekniejsze. To napewno buduje.
                                          pozdrawiam
                                          • mieszko966 Re: miasto ok jest 18.05.05, 20:18
                                            Bardzo wyczerpujący głos. Myślę, że masz rację pisząc, że miasto jest piękne
                                            wtedy gdy żyje. Co do dekorowania to jest całkiem nieźle, ale zawsze się
                                            znajdzie ktoś, kto stwierdzi, że pieniądze należy wydawać na bezrobotnych, a
                                            nie na malowanie kamienic :). Mnie ostatnio bardzo podbają się rekonstrukcje
                                            kamieniczek na ulicy Raciborskiej. Z jedenstrony pozostaje ten klimat dziejowy,
                                            a z drugiej - są trwalsze i funkcjonalsze.
                                            Co do tych gwarowiczów przy piwie to będzie kłopot. Wszyscy (myślę) zdają sobie
                                            sprawę z tego, że gwarowicze w naszym mieście wymierają. To chyba rzeczywiście
                                            niemodne i dlatego nikt tak nie mówi (chyba, że w internecie). Poza tym, trudno
                                            trzymać tam ludzi wbrew ich woli. Trzeba by im chyba płacić jakąś pensję za to,
                                            że będą tam sobie gaworzyć całymi dniami ;).
                                            • rita100 Re: miasto ok jest 18.05.05, 20:25
                                              Przecież widać na zdjeciach, że miasto jest piekne, w nocy róznież ciekawie,
                                              ale jednak picie piwa w Gliwicach powino mieć tradycje ślaśkie , a nie np
                                              krakowskie. Powinien się różnić czymś, tak , żeby klimaty były zapamiętane i
                                              niepowtarzalne i zachęcające. Zobaczcie jakie piwa piją w Czechach czy
                                              Niemczech, nie ma w nich takich procentów jak w polskich - może tu coś zmienić.
                                              Czech wypije dziesieć piw i jest ok, kiedy Polak po trzecim nie może wstać;)
                                              • Gość: sss Re: miasto ok jest a Rita dalej śni... IP: *.pc.tek.pl 18.05.05, 20:33
                                                na Rynku od lat nie ma już sceny.
                                                gdybyś czytała uważniej... achhh...
                                                • rita100 Re: miasto ok jest a Rita dalej śni... 18.05.05, 20:42

> na Rynku od lat nie ma już sceny.
                                                  > gdybyś czytała uważniej... achhh...

nie masz chyba do mnie pretensji, ja jej nie rozebrałam ;)))
                                                  Jak może nie być sceny ?
                                                  Sam pomyśl, nie ma sceny nie ma zycia.
                                              • rita100 Re: miasto ok jest 18.05.05, 20:40
                                                jeszcze jedno - w krakowie na rynku są rónież na okres letni wystawiane
                                                specjalne namioty, różnego typu np Bawarski i tam są duże ławy, piwa, muzyka
                                                bawarska i pełno ludzi, zawsze coś sie dzieje, dlatego na rynek nie tylko idą
                                                turyści ale sami mieszkańcy, którzy zaczynają się bawić w takie róznorodne
                                                klimaty. Schodzi się tam również cała śmietanka krakowska , bo to wspólna
                                                zabawa, to zbliża ludzi.
                                                A Wy macie klimaty tylko trzeba je obudzić. Wyciągnąć tą wielokulturowość
                                                Śląska, o której często się wspomina i mówi i która jest takim bogactwe rejonu.
                                                • ballest Re: miasto ok jest 18.05.05, 20:48
                                                  Rita, nie idzie wszystkim wygodzic, to je tak na tym swiecie.
                                                  Niech tylko UM dowou pozor, zeby wszystko do otoczynia pasowauo, to juz bydymy
                                                  se cieszyli!
                                                  To , ze godki slonski nie suychac, tukej som glywice i gorole same winne, bo
                                                  uone ta godka przeslodowauy!
                                                • mieszko966 Re: miasto ok jest 18.05.05, 23:49
                                                  A ja myślę, że w Gliwicach powinno się pić piwo po gliwicku (czyli skromnie, w
                                                  miłym towarzystkie i z umiarem - trochę po irlandzku) tym bardziej, że tradycje
                                                  śląska i bawarska (krakowskiej nie znam) są nadzwyczaj wulgarne. Jeśli chodzi o
                                                  mnie, to wolę już widzieć na rynku bójki skinów z punkami, niż stado grubasów
                                                  żłopiących browar :-/. Zresztą, dlaczego pić koniecznie piwo, przecież alkohol
                                                  szkodz zdrowiu,.
                                                  Co do sceny, to ta jest, ale ni na Rynku (bo z uwagi na ratusz trudno tam coś
                                                  zorganizować) tylko na placu Krakowskim. Ostatnia msza za papieża pokazała, że
                                                  ładnie to wychodz i ze dużo osób ta się tam zmieścić.
                                                  • laband Re: miasto ok jest 19.05.05, 09:05
                                                    mieszko wszysko w nadmiarze moge byc niyzdrowe, a piwo to tysz i zdrowie - wez
                                                    tak do przikuadu fajnego Paulanera = to je moj ulubiony! :
                                                    www.mindspring.com/~zipf-williams/beer/images/paulaner.hwnat.jpg
                                      • silesia7 Re: 20.05.05, 21:18
                                        Ja czytam wasze posty - juz napisalem, ze jestem w Gliwicach nowy wiec nie chce sie wymadrzac.
                                        • laband Re: 21.05.05, 08:05
                                          co znaczy nowy?
                                          • silesia7 Re: 22.05.05, 14:54
                                            To znaczy mieszkam od niedawna, bo od pazdziernika, kiedy zaczalem studiowac na Politechnice Slaskiej (www.polsl.pl)
    • Gość: Nu! Przygarśc uwag IP: *.necik.pl / *.necik.pl 19.05.05, 05:57

To nie jest tak, że Gliwice jakoś kosmicznie od Krakowa odstają. Różnie z
      tym było. Skoro o knajpach mówmy, to przez wiele lat (komuna) Kraków
      do pięt nie dorastał Gliwicom, jesli chodzi o możliwośc napiscia się
      piwa w "godnych" warunkach.
      W Krakowie, żeby sie napić piwa, trzeba było jeździć aż za Wisłę, gdzie
      miała miejsce knajpa o powierzchni użytkowej 5 m2 i gdzie piło się piwo na stojąco z kufli. To tak, jakby jechać na piwo do Zabrza.
      Owszem - było sporo "oldskulowych" knajp, kawiarń. Ale takich dla "młodzieży"
      to nie za bardzo. A w Gliwicach - i owszem. Moim subiektywnym zdaniem w Gliwcach było przez jakis czas lepiej.

Poza tym, za komuny, Kraków był (przy całym swoim ponadhistorycznym uroku) miastem niezwykle ponurym. Na Rynku kamienice się waliły; wiele było -pozasłanianych dechami. Ulica Kanonicza - obecnie perła Krakowa - wyglądała tak, jakby się tam powstanie wczoraj jakieś skończyło. Domy pozawalane, bez dachów, itd.. Kazimierz to był jeden wielki slams, gdzie żule na środku ulicy w biały dzień pili wino. Bramy do tych - obecnie superuroczych - kamieniczek, z kawiarenkami w podwórzu, ziały zimną czeluścią i śmierdziały moczem, a na tyły kamienic lepiej było nie zaglądać. Stary Kraków walił się po prostu na oczach dosłownie.

Gliwice wtedy, na tle Krakowa, prezentowały się schludnie i jakby z innej bajki.
      Chodniki proste, pozamiatane, brudu bez porówania mniej.

Upadek komuny to dla Krakowa było błogosławienstwo.

Tymczasem Gliwice jakby sie zatrzymały w czasie. A może nawet i cofnęły.
      Kiedy tylko pojawiła sie "wolność", Kraków wybuchł knajpkami, klubami; kamienice i inne zabytki błyskawicznie wyremontowano.

A Gliwice? NIC! Mozna powiedzieć, że przespały wiele lat.
      To, co jest teraz na rynku, odpowiada temu, co działo sie w Krakowie tuż po 1989 roku. Dlaczego dopiero teraz? Moja prywatna hipoteza jest taka, że blokował to Antoś. wielu moich znajomych planowało - snuło marzenia o otworzeniu jakiegoś klubu, kawiarni, ale myśl, że będa mieli do czynienia z panem L zabijała te chęci w zarodku. To się zmieniło dopiero, jak "wzieli Antosia". Jak inaczej wytłumaczyć fakt, ze dopiero od niedawna kawiarenki, "puby" i inne przybytki rozkoszy zaczęły sie mnożyć jak grzyby po deszczu?

Myślę, że to, co obserwujemy, to sytuacja "in statu nascendi". A więc będzie się to wszystko jeszcze bardzo zmieniać. Na lepsze oczywiście.

Zawsze mnie zdumiewało, jak to jest możliwe, ze w mieście, w którym podobno studiuje 40000 studentów, w ogóle ich nie widać. A teraz widać.

I, jak głoszą legendy, kiedyś też było widać, więc poniekąd wraca to, co kiedyś już było.

Ktoś tu napisał, że nie ma co liczyć na turystów, itp.
      Niekoniecznie tak jest! Gliwice, dla mieszkających na zachód od miasta, to miejsce atrakcyjne na spędzenie wolnego czasu po "wielkomiejsku". Nawet ta uboga gliwicka oferta przyciaga do miasta, co widać. Z tego co wiem, do Gliwic w celach rekreacyjnych przyjeżdza się też z Zabrza.

Byc może i w Gliwcach zadziała to krakowskie sprzężenie zwrotne, że ilość ludzi wywołuje reakcję w postaci poszerzenia oferty, co z kolei jeszcze wzmaga ilość odwiedzających miasto ludzi, itd.

• myha1 Re: Przygarśc uwag 19.05.05, 09:33
        Gość portalu: Nu! napisał(a):

, co widać. Z tego co wiem, do Gliwic w celac
        > h rekreacyjnych przyjeżdza się też z Zabrza.
        >
        > To prawda, sama bardzo chętnie przebywam w Gliwicach.Młodzież zabrzańska też
        chętnie tam spędza wolny czaS.
        Myślę, że dlatego bo w Zabrzu nie mamy Rynku?
        A to najczęstsze miejsce spotkań.
        Ale i u nas zaczęło sie coś zmieniać na lepsze od czasu gdy mamy Wydziały
        Politechniki.
        Miasto , które ma uczelnie zyje, a tak pozostaje tylko sypialnią.
        Zabrzańscy włodarze trochę późno o tym pomyśleli , ale lepiej późno niż wcale.
        Trzeba jednak dużo czasu aby miasto zmieniło charakter z robotniczego ...
        Cierpliwości..

Pozdrawiam MyHa
      • aqua Re: Przygarśc uwag 19.05.05, 10:36
        No, Nu!, może byś sypnął paroma nazwami knajp w Gliwicach, gdzie młodzież mogła
        napić się piwa, w kulturalnych warunkach, ot takie knajpy dla młodzieży, etc.
        • Gość: Nu! Re: Przygarśc uwag IP: *.gce.gliwice.pl 19.05.05, 12:34
          "Kolorowa" na Majowej.
          To swoisty fenomen, bo funkcjonwała w dzień jako kawiarnie a wieczorem
          jako rodzaj "pubu" czy "lepszej" knajpy.
          I można było przyjść "z kobietą...

Sęk w tym, że w Krakowie w ogóle nie podawano piwa w kawiarniach, a
          knajp w rozumieniu śląskim, piwiarni po prostu nie było.

Poza tym, niby były w Gliwicach "restauracje", ale siedziało tam na ogół
          szemrane towarzystwo i podstawowym trunkiem była wódka.

W Krakowie samotna kobieta, w każdym wieku, mogła bez najmniejszego problemu
          znaleźć miejsce, w który mogła sobie posiedzieć przy kawie i ciastku
          i poczytać sobie np. ksiązkę, albo i nie czytać.

w Gliwicach od razu stałaby się przedmiotem zaczepek.

Pod tym względem Kraków był (dla kobiet) rajem.

Tym niemniej, knajpy w obecnym stylu (z piwem) pojawiły się w Krakowie dopiero po upadku komuny.

w Gliwicach, kawiarnie w stylu krakowskim, przyjazne dla osób w każdym wieku, płci też są wytworem czasów obecnych.
          • Gość: sss Re: Przygarśc uwag IP: *.pc.tek.pl 19.05.05, 12:43
            skoro już piszesz co było (bo pytanie dotyczyło chyba teraźniejszości):
            a Herbaciarnia na Dworcowej ? Trojak , U Rajców , Winiarnia RPA na Rynku ?
            Warszawianka na Dolnych Wałów ?
            zupełnie inną sprawą jest fakt ,że po zwykle krótkim czasie stawały się spelunami...
            • Gość: Nu! Re: Przygarśc uwag IP: *.gce.gliwice.pl 19.05.05, 12:48
              no własnie! Ale Kolorowa jakimś cudem, jak ta arka przymierza między staremi
              i nowemi laty trzyma formę :D

Lokal 6 (do dzisiaj nie ma w Gleiwitz takiej knajpy z klasą!)w "U plastyków" nie stoczył się, ale - jak głosi plotka - został wykończony.
              • aqua Re: Przygarśc uwag 19.05.05, 13:00
                Nie mogę skojarzyć Kolorowej, ani ulicy Majowej, gdzie to było tak na
                orientację?
                • Gość: Nu! Re: Przygarśc uwag IP: *.gce.gliwice.pl 19.05.05, 13:09
                  koło Styczyńskiego, parku Starokozielskiego, albo byłego cmnentarza, przy ul. Andersa.
                • braid Re: Przygarśc uwag 19.05.05, 13:10
                  Zanim dojedziesz od ul Styczynskiego do osiedla Gwardii...to stoi tam podrodze
                  5 blokow 10 pietrowych ..
                  przy starym cmentarzu ze starym drewnianym kosciolem (od polowy park)
                  I wlasnie te bloki to ul.Majowa .... a odrazu przy glownej ( Belojanisa?) stoi
                  Kolorowa
                  • aqua Re: Przygarśc uwag 19.05.05, 14:32
                    Teraz kojarzę, chociaż nie pamiętam samej nazwy, ten rejon Gliwic jest mi
                    doskonale znany. Dla nas, wolnych ptaków, kultową była taka knajpa, piwialnia,
                    trochę z drugiej strony. Cała ferajna tam przesiadywała, ale raczej na pewno
                    bez dam. Teraz już jej nie ma, a szkoda. Może wpadniecie, o jaką chodzi?

pozdro.
                    • Gość: sss Re: Przygarśc uwag IP: *.pc.tek.pl 19.05.05, 14:57
                      albo Ci chodzi o Oazę , albo o knajpę na pętli tramwajowej , ale ta już znacznie
                      dalej... ?
                      • aqua Re: Przygarśc uwag 19.05.05, 15:05
                        Ostatnie ułatwienie, były tam miejsca stojące, okrągłe blaty na metalowej
                        jednej nodze.
                        • Gość: sss Re: Przygarśc uwag IP: *.pc.tek.pl 19.05.05, 15:26
                          tak było na pętli i w Toli na lompy.
                          • aqua Re: Przygarśc uwag 19.05.05, 15:29
                            "breslaubar" tak nazywał się ten lokal po naszemu.
                            pozdro.
                            • Gość: Braid Re: Przygarśc uwag IP: *.net-htp.de 19.05.05, 20:08

a ja sie poddalem ;))) bo na piwo nie chodzilem ...
                              Ten "lokal" przy petli to kojarze...
                              ale przyznam ze jakos nie udalo mi sie tam wejsc.
                              • Gość: sss Re: Przygarśc uwag IP: *.pc.tek.pl 20.05.05, 08:58
                                Gość portalu: Braid napisał(a):
                                > Ten "lokal" przy petli to kojarze...
                                > ale przyznam ze jakos nie udalo mi sie tam wejsc.

ominęła cię lokalna atrakcja! ; )
                                gnomy i trolle jakie tam widziałem na długo zostały w pamięci , czasem trzeba
                                było umykać w pośpiechu nie skończywszy nawet tego czegoś , co wtedy nazywano
                                piwem...
                                latem była to chyba jedyna knajpa "z plenerem" tak blisko centrum. no i
                                transport wygodny , tam i spowrotem ! : )))
                                • Gość: Nu! Re: Przygarśc uwag IP: *.necik.pl / *.necik.pl 20.05.05, 11:49
                                  To się nazywało "wsiąść do rakiety".
                                  Wsiadało się gdzieś w centrum do tramwaju, a tramwaj się potem, w drodze na pętle rozpędzał, bo tam było miejsce na to, i w prawie pustym albo i pustym tramwaju, z łomotem i chrzaset (tramwaj był zawsze rozklekotany) zajeżdżało sie do piwiarni, która stała przecież na samej pętli.
                                  Powrót też był relaksowy!

Kolega mi opowiadał, że raz sie zdarzyło, że te baby, co obsługiwały faję się schlały, zamknęły drzwi od środka, i była balanga z samoobsługą i piwem za free. Się działo!
    • sloneczko1 Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 19.05.05, 09:19
      tak wszyscy skupiają się na Rynku i ul.Zwycięstwa,a dlaczego nie mówicie o
      Starówce?o tych ulicach które otaczają rynek?o tych kamieniczkach -ruinach?może
      warto też pokazac je turystom ?i ci sypna trochę grosza na ich
      odrestaurowanie?albo nie zapuszczacie się w te strony? to też jest
      Starówka,Gliwicka Starówka
      • Gość: sss Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly IP: *.pc.tek.pl 19.05.05, 09:26
        turyści sypną groszem ... ??? na co ty liczysz ? na skarbonkę ustawioną na Rynku ?
        od tego jest U.M. i ewentualni właściciele.
        na razie tego syfu nikt nie restauruje , więc nie ma po co tam chodzić...
        • aqua Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 19.05.05, 10:51
          Faktem jest, że gliwickie, stare miasto jest urokliwe. Faktem też jest
          bezspornym że jest zaniedbane, takie raczej nieprzychylne dla tam bywających.
          Sporo grosza trzebaby włożyć, aby je odrestaurować. Gliwice są chyba jednak za
          biedne na to.
          • laband Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 19.05.05, 11:03
            • aqua Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 19.05.05, 11:21
              Ty laband masz ciekaaaawy pomysł:)
              • laband Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 19.05.05, 11:42
                to coch szkryfnou niy pokozauo sie - i nich juz tak bydzie, bo drui roz mi sie
                niychce to samo typowac :(
          • ballest Re: Gliwicka starówka - wasze pomysly 19.05.05, 20:48
            Mom pomysl, oddac kamienice starym wlascicielom, oni juz o SWOJE zadbajom,
            wierzcie mi!
    • Gość: Nu! p.s. IP: *.gce.gliwice.pl 19.05.05, 12:43
      warto wziąśc pod uwagę i to, że dotychczas obowiązywał w Gleiwitz
      model spędzania wolnego czasu w domu. I to się teraz zmienia.

Potencjalna klientela róznego rodzaju jest ogromna, pod warunkiem,
      że dla każdego coś się w ofercie znajdzie.

W Krakowie model spędzania czasu "na mieście" funkcjonuje od dawna,
      więc nie są to tylko "turyści i studenci".
      • Gość: Ramon Re: p.s. IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 19.05.05, 14:37
        moze sie myle, ale wydaje mi sie ze na Slasku ta takzwana "Kneippenkultur" (nie
        znam polskiego odpowiednika)jusz zaginela.
        Pod Kneippenkultur rozumie maly lokal do ktorego przewaznie ci sami klijeci
        uczeszczaja, aby sie wzajemnie spotkac, poklachac, piwa napic (bez uchlania
        sie), cos malego zjesc, zagrac w skatta, w churze pospiewac itd.
        • Gość: Nu! Re: p.s. IP: *.gce.gliwice.pl 19.05.05, 16:30
          hehe - tego chyba nigdzie nie ma, ale na przykład te
          knajpy, restauracje rozsiane po wioskach potrafią mieć świetny klimat.

Na przykład w Rachowicach, jak trafiam tam na rowerze wycieczkowo,
          to minimum spędzam tam godzinę albo dwie.
          Jest oczywiście piwo, bo wszędzie jest, jest jedzenie obiadowe nawet smaczne,
          i lody w dużym wyborze.
          Jak słonko świeci, las szumi i jest ciepło, to się nie chce do domu jechać.
          • rita100 Re: Atak na Gliwice :) 19.05.05, 20:24
            Pozwólcie, że ustosunkuję się do waszych wypowiedzi :)
            Fantastycznie napisane Nu - nic dodać nic ująć - tylko jakie to są klimaty
            gliwickie ?
            Bradziej widzę klimaty tradycji, bez tradycji nie ma historii. Czy planujecie
            jakieś nowe klimaty ?
            Dlaczego rozgraniczasz knajpy dla młodzieży, a osobno dla strszych ? Rynek
            powinien włąsnie łaczyć pokolenia, a nie dzielić.
            Nie chcę rozpisywać się o Krakowie, ale ponieważ Rynek bardzo się zatłoczył
            część przeniosła się do dzielnicy Kazimierz. Wiecie dlaczego tak powstało? Bo
            wreszcie kamienice zostały zwrócone właścicielom, a że większość kamienic jest
            żydowska to oni potrafią robić grube pieniądze i swoim klimatem przyciągać
            wszystkich. Jestem pewna, że nie jeden Gliwiczanin tym Kazimierzem byłby
            zauroczony. Piwo wypite na Rynku krakowskim ma inny smak niż na Kazimierzu.
            Tak, pamiętam Kraków kiedy Rynek był pusty, a ul Grodzką przechodził jeden
            człowiek na godzinę. Żadnego życia, a teraz cud krakowski nastał. Sama
            uwielbiam łazić po tych starych ulicach kiedy pełnia księzyca świeci tuż nad
            zabytkami. Jaki cudowny może być świat.

Nu - bardzo dobrze określiłeś i Gliwice i Kraków - w każdym razie trafnie,
            jesteś chyba znawcą tego tematu.
            Spornym tematem byłby temat wyższości Rynku Krakowskiego nad Rynkiem
            Wrocławskim - z okresleniem wyższości byłby chyba kłopot.
            • rita100 Re: Atak na Gliwice :) 19.05.05, 20:26
              Aqua - Gliwice nie stać na remonty, zgadza się, ale takie remonty nie powinna
              gmina wykonywać tylko właściciele kamienic. Prosta sprawa trzeba je sprzedać,a
              już własciciel sam to zrobi jeszcze lepiej niż państwo.
              Na turystów nie ma co liczyć,trzeba być wdzięcznym, że zostawiają tu dudki ;)

O czym mówicie,jakie pijaństwo ?
              Napewno Ramon to masz na mysli :)

O tej tradycji gdzie w Czechach jest pub przy pubie i są to niezbędne lokale do
              kultywowania tak ważnego rytuału jakim jest picie piwa ?

"Piwo to nie tylko napój dnia codziennego, bardziej popularny niż woda
              mineralna. To również trunek szczęścia i zabawy, a także symbol zwycięstwa."
              Piwo jest najlepszym i wystarczającym pretekstem do spotkania się z kumplami w
              pubie. Trzeba obalić mit, że Polacy mają tylko doświadczenie w podnoszeniu
              szklanki. Czas na serwowanie piwa lekkiego, a nie wyskokowego. Wydaje mi się,
              że Gliwiczanom bliżej do Czech czy Niemiec niż do Rosji gdzie kultywowano
              szklankę stolicznej z suchą piętką chleba do wąchania.
              • rita100 Re: Atak na Gliwice :) 19.05.05, 20:27
                Jednak ludzie coraz częściej umawiają się na pogaduszki bardziej do knajpy niż
                w domach. Technika się rozwijai kontakt międzyludzki jest już inny niż
                dawniej. Nie ma sąsiedzkich pogaduszek i wysiadywanie przed domami. Spotkania
                odbywają się już w knajpach i jest to bardzo modne i wygodne.
                Można się posunąć dalej ? - Czy wyobrażacie sobie wycieczkę do Zakopanego i
                nie spotkać tam górala ?
                Ja sobie tego nie wyobrażam. A byliście w gospodzie góralskiej - czujecie
                klimat, a klimat karczm ?
                Czytając Was , to faktycznie Gliwice zatrzymały się w latach 70-80 gdzie
                spelunki były na czasie, a w restauracjach dalej podaje się seteczkę i grzanki
                do grochówki. Jak jeszcze wspomniecie o Barach Mlecznych, to wybaczcie że z
                Gliwic nie wyjadę, bo czuję się jak ryba w wodzie.
                Pierogi ruskie raz prosze !

Zapomniała bym dodać, że jeżeli na jakąś imprezę spodziewane są tłumy ludzi to
                od tego w Krakowie są Błonia , a nie Centrum czyli Rynek. Rynek służy do
                codziennych spotkań ludzi , a nie dla wielkich imprez.
                pozdrawiam
                • Gość: Ramon Re: Atak na Gliwice :) IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 19.05.05, 21:56
                  Hallo rita,
                  mosz racje, ale piszac moj watek to mialem wlasciwie nasza wiejska knajpe, ale
                  i knajpy w Köln ktore sa instytucja wspolzycia miedzyluckiego w pojedynczych
                  ulicach.
                  Masz racje gdy wspominasz tutaj Czechy - mysle ze tam sprawiaja to same zadanie
                  jak i w Niemczech czy Austri.
                  Bedac w Czechoslowacji w 1972 roku, mialem mozliwosc poznania takiej wiejskiej
                  gospody pod Karlowymi Varami - atmosfere mozna nazwac socjalistyczno-surealna.
                  wszystko bylo sprzeczne z widoczna prawda. Orkestra w ktorej sklad wchodzilo
                  dwuch muzykow byla podobno na cala Europe znana, Wino ktore sprzedawano robila
                  zona burmistrza na czarno, wszyscy mowili perfekt po Niemiecku, tylko nasz
                  tlumacz tego jezyka nie potrafil. Pozniej wyszlo najaw ze to tajniak.
                  Fajny czas, zakochany pod uszy w Ewie, naprany winem burmiszczowej w takim
                  stopniu ze widzialem wszystko podwujenie a "Rosamunde" potrafilem na pamiec.
                  Jak mowilem socjalistyczny-surealizm nie do zrozumienia.
                  • rita100 Re: Atak na Gliwice :) 19.05.05, 22:41
                    Widzisz Ramon, dzięki temu możesz tak milo wspominać, wszystko niby
                    rzeczywiste , prawdziwe , a odwrotne. Takie czasy. Przygody goniły przygody,
                    nie wiadomo było kto jest kim. Wszyscy byli pilnowani i niby wszysko było w
                    porządku to jednak wychodziło jak wyszło. Masz szczęście, że Ewy nie wziąłeś na
                    wycieczkę do ZSRR , tam niby szklanki się rozlewają , niby wszystko ok, ale
                    wyobraż sobie na granicy celnik wiedział gdzie grupa pochowała pierścionki
                    złote i obrączki. To był dla nas szok. Wchodzi celnik i prosi o przygotowanie
                    tych przedmiotów dokładnie wskazując gdzie są. Okazało sie że w hotelach były
                    podsłuchy, a miedzy nami wiadomo kto :)
                    To naprawdę mieliscie przygodę. Były jakieś konsekwencje ?
                    Ale teraz, teraz sie nie bój, teraz mamy otwarte granice .
                    Jeszcze tam działa mafia, ale to już resztki, powinny Gliwice wreszcie ruszyć z
                    kopyta :)
                    • ballest Re: Atak na Gliwice :) 19.05.05, 23:06
                      Rita; W GLIWICACH mafia dalej dzialala bedzie, bo jest tam zakorzeniona, a tak
                      na uszko, ile obraczek mialas ?
                      ;)
                    • sloneczko1 Re: do Rity 19.05.05, 23:16
                      a dlaczego chowałaś tą obrączkę i pierścionek?
                      • rita100 Re: do Słoneczka 20.05.05, 20:20
                        Słoneczko, nawet się nie pytaj, bo zmuszona jestem pisać nie na temat. Wejdź
                        na wątek -Laband wskakuj- to Ci wytłumacze :)
            • mieszko966 A propos rynku wrocławskiego 20.05.05, 10:48
              Osobiście bardzo lubię rynek wrocławski. Cały Wrocław bardziej lubię od
              Krakowa - skoro już podjęto ten temat - bo Kraków to skansen, a Wrocław
              nowoczesne miasto, a zabytków jest tyle samo :).
              Jest we wrocławiu taki stary gotycki kościół koło placu Dominikańskiego. Tuż
              obok stoi Galeria Dominikańska i przyklejony do niej Hotel Mercury ze ścianą z
              tafli szkła. Zawsze lubię przestanąć tam i popatrzeć na odbicie tego kościoła w
              tej szklanej tafli: myślę, że to jest właśnie symbol Wrocławia, miasta nowego i
              starego jednocześnie :).

PS. Po Wrocławiu krąży plotka, jakoby Kraków został założony z nudów przez
              rajców Wrocławskich ;).
            • Gość: Nu! Re: Atak na Gliwice :) IP: *.necik.pl / *.necik.pl 20.05.05, 13:05
              Na czym polega styl zycia, polegający na tym, ze sie spędza czas poza domem, a nie w domu? Na tym, że "na dworze" jet bardziej interesujaco, ciekawiej.
              Że człowieka ciągnie, żeby się gdzies przejść.

Że coś sie dzieje.

Jak się nic nie dzieje, to sie siedzi oczywiście po domach.

Im wiecej się będzie dziać w mieście, tym bardziej ludzie będą z domów wychodzić, spedzać czas w róznej formie "na mieście".

Zróżnicowana oferta wydarzeń, imprez, i intereusjących miejsc do odwiedzenia jest niezbedna dla motywowania ludzi do wyjścia z domu.

Dlatego - tak myslę - zasada konkurencji działa tu na odwrót: wiecej knajp, to więcej klientów, a nie mniej, w przełozeniu na lokal. Patrz - ul Wieczorka.

Nie rozgraniczam knajp dla młodziezy i knajpy od knajp dla starszych. chodzi o to, ze powinny byc lokale i takie, gdzie nie ma alkoholu, papierosów, są w "starym" stylu, z grzeczną obsługą i eleganckim wystrojem, z pysznymi ciastkami, kawą czy herbatą, i zupełnie inne.

Emeryci sa genialnymi klientami, jeżeli o nich zawalczyć.

Powiem tak, patrząc "strukturalnie", to (teoretycznie) można w tym rynku widziec bardzo wiele ściśle okreslonych nisz, które można próbowac zapełnić.

na przykład, kierując sie kategorią wieku.

albo miejsca (piwnica, plener, "bąbel", itd)

albo rodzajem pożywienia

albo rodzajem klientów (ceny)

albo rodzajem activities (galeria, facet z pianinem, telebim, koncerty)

albo rodzajem wystroju wnętrza, klimatem

albo rodzajem obsługi (na kolanach, wypij piwo i żegnaj, wyluzuj i siedź ile chcesz [i tak zgłodniejesz, wyschniesz)

Prócz tego wyróżniłbym specjalnie knajpy "dla zakochanych", i "seksualne", ale to inny trochę temat ;)

Mamy w Gliwicach już kuchnę włoską, indyjską i... eee nie wiem. Ale to też dzikie pola jeszcze.

A propos Kazimierza, to z pewnością jest tam daleko do uporządkowanie tych spraw własnościowych. Coś sie jednak zaczęło dziać.

Na Kazimierzu jest to proces, które trwa od bardzo dawna, i na początku to był dosłownie jeden czy 2 lokale, którymi się ktos zajął. Ja nawet nie wiem, czy ze względu na meliniarski charakter dzielnicy było jakies zainteresowanie, aby tam coś robić, kupowac jakies lokale czy odzywkiwać własność.
              Teraz to co innego - warto zapłacic adwkatowi, aby wywalczyć lokal w tak atrakcyjnym miejscu.

Mam wielką nadzieję, że te tłumy na Rynku w Gliwicach wyindukują atrakcyjność zainwestowania w kamienice na starówce. Przeciez nie o to chodzi, aby się kasa zwrówciła, ale aby można byo zarabiać na inwestycji, a nie WYŁąCZNIE tracić.

Wielką nadzieję (może sie łudzę) pokładam w tym, że za biznes kawiarniano, restauracyjno, knajpiany wezmą się normalni ludzie a nie szemrane typki spod ciemnej gwiazdy. To się będzie dało odczuć, że knajpę, restaurację czy nawet dyskotekę będzie prowadził ZWYCZAJNY OBYWATEL, jakis pasjonat tego rodzaju działalności a nie gangster na legalu.

Myślę, ze przekonac się o tym będzie mozna bardzo prosto:
              Właściciela biznesu zobaczymy OSOBIŚCIE! To on będzie sie uwijał jak w ukropie, żeby klientowi - gościom było dobrze. I wtedy poczujemy się w takich lokalach naprawdę dobrze.

Zauważcie, że kluczowa tutaj jest praworządność i normalnośc stosunków gospodarczych! Dopóki w tej branży rządzą dzikie zasady, nie poczujemu się dobrze spędzając czas w takich miejscach. Być może już jest nieźle - nie wiem, bo teoretyzuję sobie troszkę.

p.s.

W innych dziedzinach, w normalnych warunkach, jest tak, że (kiedy widoczna sie staje mozliwośc uzyskiwania pewnego zysku z jakiejś działaności gosp.), natychmiast pojawia się inicjatywa wykorzystania tej możliwości.

Jeżeli (taki przykład) gołym okiem widać, że lokal w takim i taki miejscu przynosiłby pewny dochód, to inwestycja nawet bardzo dużych pieniędzy w remont budyku ma sens, gdyż w zamian uzyskujemy a) wyremontowany budynek w dobrym miejscu, b) przynoszący stały zysk biznes. Oczywiście, to sie łatwo mówi, ale chyba mechanizm jest własnie taki.

ale się wymądrzam - i czemu nie jestem bogaty?
              • mieszko966 Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 13:38
                Gość portalu: Nu! napisał(a):

> Na czym polega styl zycia, polegający na tym, ze sie spędza czas poza domem,
                > a nie w domu? Na tym, że "na dworze" jet bardziej interesujaco, ciekawiej.

Znacie ten dowcip, dlaczego niektórzy ludzie mówią "na dwór", a inni "na pole"??
                W dawnych czasach, jak szlachcic wychodził z dworu, to miał widok na ople, a
                jak chłop wychodził z czworaków, to miał widok na dwór ;).

PS. Ja też zwykłem mówić: "na dwór" ;).
                • meg_s Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 13:44
                  mieszko966 napisał:

> W dawnych czasach, jak szlachcic wychodził z dworu, to miał widok na ople,

to szlachcice już Oplami jeździli ? ;))

(skoro to dla rozluźnienia, to mam nadzieję, że się nie pogniewasz ;)
                  • laband Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 13:46
                    na szczynscie jo wyuaza na plac
                  • mieszko966 Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 13:56
                    Są wypowiedzi idealne merytorycznie. Jeśli więc ktoś się chce do nich
                    przyczepić, to wynajduje literówki. Ja się nie gniewam, ale tobie powinno być
                    łyso, że niżasz się do takiego poziomu :).
                    • laband Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 13:59
                      wiysz co to je miech?
                      to je taki darymny futer ... :)
                    • meg_s Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 14:05
                      mieszko966 napisał:

> Są wypowiedzi idealne merytorycznie. Jeśli więc ktoś się chce do nich
                      > przyczepić, to wynajduje literówki. Ja się nie gniewam, ale tobie powinno być
                      > łyso, że niżasz się do takiego poziomu :).

łomatko, aleś ty sieriozny - to na drugi raz nie nazywaj wypowiedzi dowcipem i
                      nie pisz że chcesz rozluźniać atmosferę
                      • Gość: sss Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). IP: *.pc.tek.pl 20.05.05, 14:10
                        strasznie serio ten nasz mieszko , trza uważać ! ; )))))
                      • mieszko966 Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 14:33
                        To ty jesteś sieriozna. Przecież, ta wypowiedź też była taka żartowna (nawet
                        był uśmiech na końcu). Zresztą, to dowcip był dowcipem, a nie moje komentarz,
                        ale on też był z przymrużeniem oka - ja nie zwykłem nikogo obrażać :).

PS. Kiedyś zaprorokowałem, że każda rozmowa kończy się opowiadaniem dowcipów,
                        bo każdy temt kiedyś się wyczerupje, a ludzie boją się niezręcznej ciszy :).
                        • braid Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 14:35
                          A mi sie Twoj dowcip podobal ;)))
                          ale moj dolozylem do biurowych ...
                          Nie przejmoj sie...czasem jest tak troche dretwo:)
                          • mieszko966 Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 14:44
                            Bóg większość poczucia humoru wziął dla siebie, dla ludzi zostawił tyle, że
                            starczyło dla wszystkich. Część ludzi stwierdziła, że dla nich już nie starczy
                            i za wczasu ustawiła się w kolejce "nie wszystko co śmieszne trzeba
                            powiedzieć". Reszta nie dostała nic, ale z kolejki po poczucie humoru i tak
                            zapamiętali kilka co lepszych dowcipów ;).
                            • braid Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 14:50

Wiesz .... byli chyba i tacy co stwierdzili ze Bog to gorol
                              i nie stali ani w kolejce po humor
                        • meg_s Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 14:39
                          mieszko966 napisał:

> To ty jesteś sieriozna. Przecież, ta wypowiedź też była taka żartowna (nawet
                          > był uśmiech na końcu).

a fakt - był, nie zauważyłam - tu często takie wióry lecą, że jak mi kto o
                          zniżaniu to mi wchodzi bielmo na oczy :)
                          • mieszko966 Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 14:46
                            Ja jestem miłych chłopcem, zasadniczo nie tworzę sobie niepotrzebnie wrogów,
                            ale, Ballesta wsadziłbym najchętniej w rakietę i wysłała na Plutona ;).
                            • braid Re: Dowcip dla rozluźnienia atmosfery ;). 20.05.05, 14:50