Gość: yyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 21:53 jak spędziliście??, co się wam sprawziło?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 22:12 przecież to noc ŚWIĘTEGO JANA, a nie jakiegoś tam kupały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 24.06.05, 22:23 To wlasnie noc Kupaly - a Sw. Jana dopiero pozniej sie stala. Nie badz swietszy niz sam Papiez :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 10:33 Kupałę czcili poganie, a ja do pogan się nie zaliczam. Jestem chrześcijaninem i obchodzę święto Św. Jana Chrzciciela. A Ty xx-ie kim jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 25.06.05, 19:07 Pelne spojrzenie na swiat obejmuje 360 stopni, a Twoje tak gdzies 45 stopni z tego :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 22:53 Jestem ciekawy, czy to odnosiło się tylko do mnie, czy uważasz że wszyscy praktykujący katolicy mają ograniczone horyzonty? Odpowiedz Link Zgłoś
misiak32 Re: Noc Kupały???? 25.06.05, 23:27 Gość portalu: Zenek napisał(a): > Jestem ciekawy, czy to odnosiło się tylko do mnie, czy uważasz że wszyscy > praktykujący katolicy mają ograniczone horyzonty? Czy ty Zenek niejesteś czasem wrogo nastawiony do wszystkiego co nie "katolickie" zdrowia życzę bo rozumek już nieurośnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 23:49 A jak jest wg. Ciebie, czy katolik może popierać pogańskie obyczaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 26.06.05, 00:02 Madry katolik moze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 00:07 A znasz człowieku 1 przykazanie? Czy "mądry katolik" odczyta w tym przykazaniu - wierzenia w bożka Kupałę? Odpowiedz Link Zgłoś
misiak32 Re: Noc Kupały???? 26.06.05, 00:23 Gość portalu: Zenek napisał(a): > A znasz człowieku 1 przykazanie? > > Czy "mądry katolik" odczyta w tym przykazaniu - wierzenia w bożka Kupałę? wIESZ CO... WYBIERZ SIĘ NA WYPRAWĘ KRZYŻOWĄ!!! zabij niewiernych i wróc w chwale!!!! czy ty wiesz co to HISTORIA???? czy opierasz się na Św.INKWIZYCJI która starałasię historię zakłamac??? a może zamówisz na forum "egzorcystę"???? żałosny jesteś. a twój antenat prawdopodobnie wierzył w Światowida i Noc Kupały a ty?? Co robisz?? plujesz na swoje korzenie???? I to według ciebie "po katolicku"..... Zwykły nacjonalista z ciebie Tylko ty masz racje i tobie podobni a inni to "do gazu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 11:28 tolerancja - tolerancją ale chrześcijanin nie może wierzyć w bożki pogańskie!!!! > zabij niewiernych i wróc w chwale!!!! nikogo nie mam zamiaru zabijać!!! > a twój antenat prawdopodobnie wierzył w Światowida i Noc Kupały a ty?? może i wierzył, bo nie znał Boga i jest usprawiedlwiony. A kto w Boga nie wierzy - zaraz powie, że od małpy pochodzi :) > Co robisz?? plujesz na swoje korzenie???? nie. Należy modlić się za swoich przodków, aby dostali się do nieba. > I to według ciebie "po katolicku"..... > Zwykły nacjonalista z ciebie > Tylko ty masz racje i tobie podobni a inni to "do gazu" życzę Ci, sobie i innym, abyśmy po śmierci do nieba się dostali, a nie do piekła. PS. Widzę, że na tym forum katolicy się niemiło widziani... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.imi.pcz.pl 26.06.05, 12:40 Tak na marginesie: 1. Arcybiskup Zyciunski, ktory prawdopodobnie bedzie wkrotce pelnil wazne funkcje w Rzymie, tez zgadza sie z teoria ewolucji i nie usiluje nam wmowic ze ludzie pochodza od Adama i Ewy. 2. Smigus-dyngus to tez zwyczaj poganski i tez nalezy go z tego powodu potepic wedlug Ciebie Zenku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 23:55 Czy oprócz arcybiskupa Życińskiego, znasz innych biskupów, którzy to głoszą? On sam stanowi niecały 1% całego Episkopatu i zawsze się znajdą skrajne wypowiedzi. Smigus-dyngus: ponoć pogański zwyczaj - czy byłoby Ci przyjemnie, aby ktoś Ci wylał niespodziewanie na głowę kubeł zimnej wody z dala od domu? I z tego powodu byłbys szczęśliwy i happy od ucha do ucha. Czy prawdziwi katolicy tak postępują? To tylko "wyrostki" leją na ludzi wychodzących z kościoła, niewinnie spacerujących po ulicach. PS. Kiedy ostatni raz byłeś na Mszy sw? (poza pogrzebami, ślubami, chrzcinami bliskich), skoro wypowiadasz się tak o kościele? Czy tylko wyborcza dostarcza Ci informacji o Kościele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 27.06.05, 00:05 Biskupi nie sa autorytetami jesli chodzi o sprawy, ktorymi zajmuje sie nauka. Chcialem tylko pokazac ze w samym Kosciele wiele jest myslacych racjonalnie osob, a to racjonalne myslenie nie musi sie klocic z ich wiara. Chcialem tylko powiedziec ze praktycznie Kosciol juz pogodzil sie z faktem ze czlowiek powstal wlasnie w drodze ewolucji - zgodnie z Biblia swiat ma nie wiecej niz 7 tys. lat, a nikt juz nie poddaje w watpliwosc ze historia czlowieka liczy co najmniej setki tysiecy lata, a zycia na Ziemi na pewno miliony lat. Wiec historia o ulepieniu czlowieka z gliny 7-go dnia od staworzenia swiata to najwyzej przenosnia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 00:13 rozumiem, że negujesz prawdę, że "Bóg stworzył człowieka". Czy jesteś chrześijaninem? PS > Wiec historia o ulepieniu czlowieka z gliny 7-go dnia od > staworzenia swiata to najwyzej przenosnia :)) Bóg 7-go dnia odpoczywał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 27.06.05, 00:16 Mozna byc chrzescijaninem i zgadzac sie wynikami badan naukowych, ktore mowia ze czlowiek powstal w drodze ewolucji, a Biblia nie jest wyznacznikiem prawd naukowych. Sorry - masz racje z 7-m dniem :)) - mial byc 6-ty dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 00:32 Jak można być chrześcijanem i sprzeciwiać się słowom w Biblii??? 26 A wreszcie rzekł Bóg: «Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!» 27 Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. 28 Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: «Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi». Albo akcepuje się Biblię, albo nie. Czy Żydzi (wyznawcy judaizmu) również to negują? Ciekawe w co dalej będziesz ewaluował? czyżby w cybermana, człowieka bez duszy z cześciami komputerowymi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 27.06.05, 22:54 Biblia juz stosunkowo dawno przestala byc wyznacznikiem prawd ktorymi zajmuje sie nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 23:58 cytat z Biblii "To bowiem, co jest głupstwem u Boga, przewyższa mądrością ludzi, a co jest słabe u Boga, przewyższa mocą ludzi. " coś mi się wydaje, że jesteś ze swiata nauki, a prostych rzeczy nie kapujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToMNR Re: Noc Kupały???? IP: *.bis / 212.244.80.* 27.06.05, 10:44 Jesli powolujesz sie na abp. Zycinskiego, to gratuluje. On z Kosciolem Chrystusowym ma tyle wspolnego co Marylin Manson. Zanim zaczniesz mieszac sie w sprawy religi xx-ie to najpierw przeczytaj Pismo Swiete, a nie osmieszaj sie teoria ewolucji (ktora juz dawno zostala obalona!!!) i tym ze pochodzisz od malpy. Znaczy ja nie ingeruje w Twoje korzenie. Mnie stworzyl Bog, Ty z bakterii, poprzez malpe stales sie czlowiekiem. ToMNR www.rakow.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
misiak32 Re: Noc Kupały???? 27.06.05, 21:47 Gość portalu: ToMNR napisał(a): > Jesli powolujesz sie na abp. Zycinskiego, to gratuluje. > On z Kosciolem Chrystusowym ma tyle wspolnego co Marylin Manson. > > Zanim zaczniesz mieszac sie w sprawy religi xx-ie to najpierw przeczytaj Pismo > Swiete, a nie osmieszaj sie teoria ewolucji (ktora juz dawno zostala obalona!!! > ) > i tym ze pochodzisz od malpy. > > Znaczy ja nie ingeruje w Twoje korzenie. > Mnie stworzyl Bog, Ty z bakterii, poprzez malpe stales sie czlowiekiem. > > ToMNR > www.rakow.com.pl TAK SAMO JAK I TY TYLKO TY ODRZUCZASZ COS CO JEST UDOWODNIONE NAUKOWO A PRZYJMUJESZ COŚ CO ZOSTAŁO CI NARZUCONE ..... JESTEŚ MARIONETKĄ,PACYNKĄ ALE TO TWÓJ PROBLEM NIE MÓJ ZDROWIA ŻYCZĘ BO NA ROZUM JUŻ NIE LICZ.... jAK MAŁPKA CO NAUCZYSZ TO POWTÓRZY..... BAKTERIE SĄ MĄDRZEJSZE.... JEDNO MNIE TYLKO ZASTANAWIA...KTO WEDŁUG CIEBIE STWOZYŁ "INTERNET"... HIHI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 00:01 > JEDNO MNIE TYLKO ZASTANAWIA...KTO WEDŁUG CIEBIE STWOZYŁ "INTERNET"... internet stworzył człowiek, ale człowiek niestety nie potrafi stworzyć nawet mrówki z bakterii. Życie pochodzi od Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 27.06.05, 22:59 Nikt nie obalil teorii ewolucji - kosciol tez kiedys chcial spalic Kopernika na stosie jako heretyka - na szczescie dzisiaj to malo popularny srodek walki z myslacymi inaczej :)) Po prostu mozna byc chrzescijaninem i akceptowac teorie ewolucji - jedno drugiemu nie przeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
misiak32 Re: Noc Kupały???? 27.06.05, 23:41 Gość portalu: xx napisał(a): > Nikt nie obalil teorii ewolucji - kosciol tez kiedys chcial spalic Kopernika na > > stosie jako heretyka - na szczescie dzisiaj to malo popularny srodek walki z > myslacymi inaczej :)) > > Po prostu mozna byc chrzescijaninem i akceptowac teorie ewolucji - jedno > drugiemu nie przeczy. ufff nareszcie dobre słowa.... popieram!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 00:07 > Nikt nie obalil teorii ewolucji no i po co? po jednych durnych teoriach pojawiają się nowe głupie pomysły? Czy pojawiła się już nowa teoria w nauce, w co człowiek będzie ewaluował? Jeżeli nie, to ja teraz wymyślam nową teorię: "człowiek stanie jest cybermanem". Kto obala, a kto z Was udawadnia tą teorię? :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiak32 Re: Noc Kupały???? 28.06.05, 21:27 Gość portalu: Zenek napisał(a): > > Nikt nie obalil teorii ewolucji > no i po co? po jednych durnych teoriach pojawiają się nowe głupie pomysły? > > Czy pojawiła się już nowa teoria w nauce, w co człowiek będzie ewaluował? > Jeżeli nie, to ja teraz wymyślam nową teorię: "człowiek stanie jest cybermanem" > . > Kto obala, a kto z Was udawadnia tą teorię? :) :) :) Wiesz Zenek..... współczuję ci.... tylko tyle mogę dla ciebie zrobić. szczęścia zyczę, zdrowia. AAA i jeszcze jedno.... W żadnym stopniu nieprzekonałeś mnie do "cudu stwożenia świata" a co do teori to widocznie nie wiesz że prawdziwy naukowiec cieszy się dwa razy kiedy stawia teorię i kiedy ją obala :) Podsumowując świat byłby bardzo nudny jeśli wszyscy mieliby takie same poglądy:) Odpowiedz Link Zgłoś
misiak32 Re: Noc Kupały???? 26.06.05, 21:03 Gość portalu: Zenek napisał(a): > tolerancja - tolerancją > ale chrześcijanin nie może wierzyć w bożki pogańskie!!!! > > > zabij niewiernych i wróc w chwale!!!! > nikogo nie mam zamiaru zabijać!!! > > > a twój antenat prawdopodobnie wierzył w Światowida i Noc Kupały a ty?? > może i wierzył, bo nie znał Boga i jest usprawiedlwiony. > A kto w Boga nie wierzy - zaraz powie, że od małpy pochodzi :) > > > Co robisz?? plujesz na swoje korzenie???? > nie. Należy modlić się za swoich przodków, aby dostali się do nieba. > > > I to według ciebie "po katolicku"..... > > Zwykły nacjonalista z ciebie > > Tylko ty masz racje i tobie podobni a inni to "do gazu" > życzę Ci, sobie i innym, abyśmy po śmierci do nieba się dostali, a nie do piekł > a. > > PS. Widzę, że na tym forum katolicy się niemiło widziani... osobiście niemile widzę osoby pozbawione krzty tolerancji a co do katolików przecież "zabijali w imie Boga" i ty to nazywasz "modlitwą"?? Co do "małpy" proponuje cofnąć się do "mikrorganizmów" i tak dalej po kolei przez małpę do "homo sapiens" BOISZ SIĘ PRAWDY O SOBIE???? wIDOCZNIE CIEBIE "ULEPIONO Z GLINY " sorki pewnie cie mama znalazła w kapuście albo cie bocian podrzucił.... Mogę tylko wyrazić słowa współczucia i pozostawić twój umysł modlitwie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 00:02 > osobiście niemile widzę osoby pozbawione krzty tolerancji ja nawet Ciebie toleruję, jeżeli masz inne światopogląd i nic złego pod twoim adresem nie napisałem. > a co do katolików przecież "zabijali w imie Boga" i ty to nazywasz "modlitwą"?? a konktretnie o kim mówisz? min. o Krzyżakach? > Co do "małpy" proponuje cofnąć się do "mikrorganizmów" i tak dalej po kolei > przez małpę do "homo sapiens" BOISZ SIĘ PRAWDY O SOBIE???? Ciekawe jaki dalszy etap będzie Twojej ewolucji :) no-comment > sorki pewnie cie mama znalazła w kapuście albo cie bocian podrzucił.... > Mogę tylko wyrazić słowa współczucia i pozostawić twój umysł modlitwie..... To ja Tobię współczuję. A ile Ty masz lat? bo piszesz jak 15latek Odpowiedz Link Zgłoś
misiak32 Re: Noc Kupały???? 26.06.05, 21:09 Gość portalu: Zenek napisał(a): > tolerancja - tolerancją > ale chrześcijanin nie może wierzyć w bożki pogańskie!!!! > > > zabij niewiernych i wróc w chwale!!!! > nikogo nie mam zamiaru zabijać!!! > > > a twój antenat prawdopodobnie wierzył w Światowida i Noc Kupały a ty?? > może i wierzył, bo nie znał Boga i jest usprawiedlwiony. > A kto w Boga nie wierzy - zaraz powie, że od małpy pochodzi :) > > > Co robisz?? plujesz na swoje korzenie???? > nie. Należy modlić się za swoich przodków, aby dostali się do nieba. > > > I to według ciebie "po katolicku"..... > > Zwykły nacjonalista z ciebie > > Tylko ty masz racje i tobie podobni a inni to "do gazu" > życzę Ci, sobie i innym, abyśmy po śmierci do nieba się dostali, a nie do piekł > a. > > PS. Widzę, że na tym forum katolicy się niemiło widziani... Jeszcze jedno.... czy ja cie namawiam do czczenia Bożków Pogańskich???? Pamiętaj Polska pomimo podpisania konkordatu to nadal państwo Świeckie w którym panuje wolność słowa i wyznania którą ty podważasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Noc Kupały???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 00:06 > czy ja cie namawiam do czczenia Bożków Pogańskich???? nie. Jeżeli jesteś chrześcijaniem postepuj wg. przykazań > Pamiętaj Polska pomimo podpisania konkordatu to nadal państwo Świeckie w którym > panuje wolność słowa i wyznania którą ty podważasz.... co ja podważyłem - konkretnie? chcesz mnie wciągnąć w politykę? Odpowiedz Link Zgłoś
misiak32 Re: Noc Kupały???? 26.06.05, 00:15 Gość portalu: Zenek napisał(a): > A jak jest wg. Ciebie, > czy katolik może popierać pogańskie obyczaje? A czy słyszałes o TOLERANCJI???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 24.06.05, 22:24 Sw. Jan to tardycja z Palestyny, a Kupala to polska, staroslowianska. Nasza, wlasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 25.06.05, 19:05 Polacy sa Slowianami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xx Re: Noc Kupały???? IP: 212.87.241.* 25.06.05, 19:24 przed Słowianami byli tu Neandertalyczya przed nimi pewnie dinazaury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 25.06.05, 19:30 Warto najpierw troche podciagnac sie z historii zanim zacznie sie pisac o czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
anakastyczny Re: Noc Kupały???? 27.06.05, 00:26 O wiedzę że wielkie zburzenie to wywołało... Czesi też są Słowianami podobnie jak Rosjanie więc to chyba nie bardzo argument, podciągnąć się z historii fakt podciągania nigdy dość. Utożsamianie Słowian ogólnie pojętych z Polakami czy z polską jest nadużyciem i każdy myślący historyk ci to powie, plemię jedno z drugim miało tyle wspólnego co rezystor z kondensatorem ( oba maja rezystancje indukcyjność i pojemność) ale tożsame nie są. To tak ja wierzenia w Świętowita z wyspy Wolin na cała słowiańszczyznę przenosić... dobre ale nie prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 27.06.05, 00:31 Jestesmy Slowianami - czy sie to komu podoba czy nie. Tak samo jak Rosjanie, Ukraincy, Czesi, Slowacy itd. I chociazby ta wspolnota przejawia sie we wspolnocie jezykowej - co najwyzej po tygodniu pobytu w dowolnym slowianskim kraju - nawet nie znajac jezyka - zaczynasz rozumiec prawie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Noc Kupały???? IP: *.icis.pcz.pl 27.06.05, 00:31 Jestesmy Slowianami - czy sie to komu podoba czy nie. Tak samo jak Rosjanie, Ukraincy, Czesi, Slowacy itd. I chociazby ta wspolnota przejawia sie we wspolnocie jezykowej - co najwyzej po tygodniu pobytu w dowolnym slowianskim kraju - nawet nie znajac jezyka - zaczynasz rozumiec prawie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
anakastyczny Re: Noc Kupały???? 27.06.05, 00:44 A czy ja to negowałem? Zgadzam się z tobą całkowicie chciałem tylko żebyś pisał ściślej. Od co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: Noc Kupały???? IP: *.flatpla.net 25.06.05, 10:32 Widzieliście ten ksieżyc? Tak pięknie pyzaty, że szkoda było spać. A noc była taka ciepła........... A teraz pora wracać do codziennych obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... A czytaliście "Starą Baśń"? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 25.06.05, 20:38 W Starej Baśni Kraszewski opisuje, jak noc kupały była obchodzone przez słowiańskie plemiona w czasach, kiedy jedyną dostępną religią była religia pogańska. I to właśnie w imię tych pogańskich religijnych obrzędów uprawiano przygodny i grupowy seks. Z uwagi na niewielką (wtedy) populację ludzi mogło to pomóc w rozwinięciu się liczebnym plemienia, a przy okazji mogło być źródłem dodatkowej rozrywki i rozkoszy. Dzisiejszy świat - SMS, spotkanie przy bułce z kotletem w mcdonaldzie, albo spacer przez hipermarket? A gdzie odwieczna tradycja? No bo nie wierzę że ktokolwiek szukał w tą noc kwiatu paproci. Na marginesie - w terminologii ludowej "wianek" był synonimem tej części ciała, która ulegała zniszczeniu, czasem właśnie w czasie nocy kupały. Była okazja nie tylko puścić wianek, ale i się puścić. A wy co? koncerty... fajerwerki... nikt nie naśladuje prasłowiańskich plemion :( Odpowiedz Link Zgłoś
anakastyczny Re: A czytaliście "Starą Baśń"? 27.06.05, 00:28 Tak Stara Baśń i jej autor wielce kompetentni ni ma co bez dwóch zdań. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Jan Pawel II, a teoria ewolucji 27.06.05, 18:06 Dobrze jednal jest wiedziec, co na ten temat sadza autorytety Kosciola. Podaje Wam lancuszek do rozwazan nad tym tematem: www.piusx.org.pl/zw/16/16deie.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Jan Pawel II, a teoria ewolucji 27.06.05, 18:14 I jeszcze jedno zrodlo: L'Osservatore Romano, 1/1997, s. 18-19. www.jezuici.krakow.pl/nw/doc/jp2ewolucja.htm Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Jan Pawel II, a teoria ewolucji 27.06.05, 23:52 W dniach 22-26 października odbyła się w Watykanie sesja plenarna Papieskiej Akademii Nauk. (...) w której wzięli udział specjaliści z różnych dziedzin nauki (chemii, biologii, genetyki i astronomii) oraz filozofowie i teolodzy. (...) Jan Paweł II skierował przesłanie poświęcone zagadnieniu ewolucji. 1. Obchodząc 60. rocznicę odnowy Akademii, pragnę przypomnieć intencje, jakimi kierował się mój poprzednik Pius XI. Chciał on mieć w swoim otoczeniu grupę wybitnych naukowców, od których oczekiwał, że będą z całkowitą swobodą informować Stolicę Apostolską o postępach badań naukowych i w ten sposób wspomagać jej refleksję. Od tych, których nazywał często Senatus scientificus Kościoła, wymagał służby prawdzie. To samo wezwanie i ja kieruję dzisiaj do was, przekonany, że wszyscy będziemy czerpać korzyści z ,,owocnego i szczerego dialogu między Kościołem a nauką'' (przemówienie do Papieskiej Akademii Nauk, 28 października 1986 r., n. 1). Podczas obecnej sesji plenarnej podjęliście refleksję na temat nauki u progu trzeciego tysiąclecia, poczynając od sformułowania najważnejszych problemów związanych z nauką, a mających znaczenie dla przyszłości człowieka. Wasze badania wskazują drogę do takich rozwiązań, które będą korzystne dla całej ludzkiej wspólnoty. (...) 3. Zanim podzielę się kilkoma refleksjami bezpośrednio dotyczącymi kwestii początków życia oraz ewolucji, pragnę przypomnieć, że Magisterium Kościoła, działając w ramach swoich kompetencji, wyrażało już opinię na te tematy. Przytoczę tu dwie wypowiedzi. W swej encyklice Humani generis (1950 r.) mój poprzednik Pius XII stwierdził, że nie ma sprzeczności między ewolucją a nauką wiary o człowieku i jego powołaniu, pod warunkiem, że nie zagubi się pewnych niezmiennych prawd (por. AAS 42 [1950], 575-576). Ja także, wypowiadając się na temat sprawy Galileusza podczas spotkania z uczestnikami plenarnej sesji waszej Akademii 31 października 1992 r., zwróciłem uwagę na to, że poprawna interpretacja natchnionego słowa wymaga stosowania ścisłej hermeneutyki. Trzeba precyzyjnie określić właściwy sens Pisma, odrzucając bezpodstawne interpretacje, które przypisują mu to, co jest sprzeczne z jego intencjami. Aby wyraźnie zakreślić granice swojej dziedziny badań, egzegeta i teolog powinni na bieżąco poznawać najnowsze osiągnięcia nauk przyrodniczych (por. AAS 85 [1993], 764-772; przemówienie do Papieskiej Komisji Biblijnej z 23 kwietnia 1993 r., zapowiadające publikację dokumentu Interpretacja Biblii w Kościele, AAS 86 [1994], 232-243). (...) 7. Na zakończenie pragnę przypomnieć pewną prawdę ewangeliczną, która może rozjaśnić nadprzyrodzonym światłem pole waszych badań nad pochodzeniem i rozwojem materii ożywionej. Biblia przynosi nam bowiem niezwykłe orędzie życia. Opisując najwznioślejsze formy istnienia, ukazuje nam mądrościową wizję życia. Tą wizją kierowałem się pisząc encyklikę o poszanowaniu życia ludzkiego, którą zatytułowałem właśnie Evangelium vitae. (...) (do ludzi nauki; moj dopis) Z całego serca proszę Boga, aby wam wszystkim i waszym bliskim udzielił obficie swego błogosławieństwa. Watykan, 22 października 1996 r. [podpisał Jan Paweł II, papież] ________________________________________________________ I tego ksieza powinni uczyc na lekcjach religii A na Mszy swietej Wiernych uczyc prawdy wedlug Autorytetow Kosciola, a nie zasciankowej interpretacji Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Jan Pawel II, a teoria ewolucji 27.06.05, 23:55 Powyzsze cytaty , celowe wybrane, pochodza z wiarygodnego zrodla ktorego lancuszek podalem powyzej. Pierwsza ma wklejka, to juz interpretacja, ktora maci, choc powoluje sie na slowa Jana Pawla II. zrodlo tej interpretacji, nie jest podane. Sami czytajcie sami wybierzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Jan Pawel II, a teoria ewolucji 27.06.05, 23:56 Mszy Swietej (errata) Odpowiedz Link Zgłoś