Dodaj do ulubionych

5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ

IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 27.07.05, 09:37
Częstochowa, 26 lipca 2005 roku

Komunikat Prasowy Urzędu Miasta Częstochowy

Częstochowa „najlepsza z najlepszych” – sukces naszego miasta

26 lipca, w redakcji dziennika „Rzeczpospolita” Prezydent Miasta Tadeusz
Wrona odebrał dyplom dla naszego miasta, na którym widnieje napis „Najlepsza
z Najlepszych”. W prestiżowym rankingu Rzeczpospolitej Częstochowa zajęła 5
miejsce w Polsce.

To wynik m.in. dobrej organizacji pracy, zarządzania, przejrzystości,
dynamicznych wyników finansowych, skutecznego pozyskiwania środków
zewnętrznych oraz uzyskania obiektywnych, niezależnych ocen wiarygodności
finansowej i inwestycyjnej.
Zgodnie z nomenklaturą rankingu pierwsza dziesiątka miast rankingu dziennika
to „najlepsi z najlepszych”. Od miejsca jedenastego uczestnicy rankingu mogą
się szczycić mianem laureatów.
W pierwotnej wersji, publikowanej w dzisiejszej “Rzeczpospolitej” nasze
miasto znajdowało się na miejscu szóstym. Po wyjaśnieniu, którego
udzieliliśmy dzisiaj rano, uwzględniono dodatkowy punkt za posiadany
międzynarodowy rating, co skutkowało awansem na piąte miejsce w kraju.
Ranking “Rzeczpospolitej” należy do najbardziej prestiżowych ocen pracy
samorządów. Określono go następującymi słowami: “Nasz ranking ma na celu
wskazanie najlepiej zarządzanych miast i gmin w Polsce. Nagrodziliśmy te
samorządy, które najlepiej dbają o rozwój i podniesienie jakości życia
mieszkańców przy zachowaniu reguł odpowiedzialności i bezpieczeństwa
finansowego”. Częstochowa znalazła się w tej ocenie na miejscu piątym, z
dorobkiem 58,8 pkt. Wyprzedziły nas: Poznań (68,8 pkt), Rybnik (64,1 pkt),
Kraków (61,6 pkt) i Łomża ( 61,1 pkt).
Warto jednak dokonać analizy punktacji według uwzględnionych kryteriów.
W kryterium A (tempo wzrostu wydatków inwestycyjnych w latach 2001-2004)
zajęliśmy stosunkowo niską lokatę (4,7 pkt ). Zauważyć jednak należy, że
wymienione lata nie należały do najlepszych, skok wydatków inwestycyjnych
nastąpił dopiero w tym roku. W kryterium B (pozyskaniu środków unijnych w
2004r.) znajdujemy się na szóstej pozycji, nieznacznie wyprzedzając Poznań. W
kryterium C (zadłużenie za lata 2001-2004), niestety, nie wypadamy najlepiej;
ponosimy nadal skutki nieroztropnej polityki poprzednich lat. Trochę lepiej
wyglądamy w ocenie nadwyżki operacyjnej (D); kategorii ważnej dla
wiarygodności finansowej. Zdobyliśmy za to drugie miejsce w kategorii E
(tempo wzrostu dochodów własnych w latach 2001-2004). Średnią pozycję (6-8)
zajmujemy w kategoriach dotyczących dynamiki nakładów inwestycyjnych. Ósmą
pozycję zajęliśmy wynikach testu szóstoklasistów (tu jednak możemy szczycić
się najlepszym wynikiem w województwie śląskim). Na wynik ostateczny naszego
miasta wpływ miało posiadanie ISO 9001, Wieloletniego Planu Inwestycyjnego i
międzynarodowego ratingu finansowego.
Z informacji zawartych w “Rzeczpospolitej” wynika, że po przeanalizowaniu
budżetów samorządów do drugiego etapu wybrano 400 gmin, w tym 40 miast na
prawach powiatu. W kategoriach, gdzie analizowano okres kolejnych lat,
największe ilości punktów przyznawano naszemu samorządowi za ostatni rok.
Ostateczne wyniku rankingu ustalono po zasięgnięciu opinii Ministerstwa
Finansów, Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz regionalnych
izb obrachunkowych.
W skład kapituły oceniającej samorządy wchodzili: przewodniczący
kapituły, były Premier RP prof. Jerzy Buzek, wiceprezes NIK Piotr Kownacki,
wiceminister finansów Piotr Sawicki, prezes Fundacji Rozwoju Demokracji
Lokalnej Adam Kowalewski, wiceprezes Banku Gospodarstwa Krajowego Mirosław
Czekaj, dyrektor Związku Miast Polskich Andrzej Porawski oraz
redaktorzy “Rzeczpospolitej” Ewa Kluczkowska i Krzysztof Bień.
W tym samym rankingu 3 miejsce w kategorii gmin wiejskich zdobyły
Konopiska.

Na zdjęciu, które znajduje się w załączniku, prezydent Tadeusz Wrona w
towarzystwie między innymi prezydenta Poznania - Ryszarda Groblenego,
premiera Jerzego Buzka, Prezydenta Katowic – Piotra Uszoka i innych
Prezydentów miast z pierwszej dziesiątki rankingu Rzeczpospolitej.

Jarosław Kapsa, TK

Obserwuj wątek
    • ulisses_czwa Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ 27.07.05, 09:56
      Brawo dla naszego miasta i władz... Często wylewamy na nich pomyje i narzekamy, ale trzeba przyznać, że na arenie ogólnopolskiej zaczynamy sie powaznie liczyć... to dzieki dobremu zarządzaniu... Pisze to obiektynie, gdyż oceniam wyniki miasta, a nie ugrupowania itd... Teraz trzeba realizowac dalsze plany inwestycyjne oraz ściągac kolejnych inwestorów... Otwierając park przemysłowy jestesmy na dobrej drodze... Oczywiście pokazaliśmy, ze mozna skutecznie walczyć o swoje pomimo rabunkowej polityki śląska... tylko Rybnik się wybił, a gdzie sa Katowice i inne slaskie miasta?? Tyle kasy co oni zdzieraja i nie ma efektów?? Heh... A mówia, ze Ślązak potrafi wszystko solidnie zrobić i rządzic się... Chyba powoli ten mit pryska...
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 27.07.05, 13:04
        Katowice są w tym rankingu na 10 miejscu....

Ireneusz Leśnikowski
    • Gość: Iris Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.21.pl / 213.199.204.* 27.07.05, 10:03
      Faktycznie jest to powód do dumy dla naszego miasta.Pięte miejsce w takim
      rankingu to z całą pewnością wielki sukces Częstochowy i jej Władz.Jedyne co
      mnie zastanawia to to drugie miejsce w kategorii E.Czyje własne dochody były
      brane pod uwagę w tym rankingu?Proszę nie posądzać mnie jak zwykle o sarkazm
      Panie Rzeczniku ale nie sądzę,że to były dochody własne szarego mieszkańca
      Częstochowy? Pozdrawiam .
      • ulisses_czwa Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ 27.07.05, 10:05
        Odpowiem Ci Iris: Dochody własne miasta, a nie mieszkańca... I będą jeszcze wyższe, bo huta zaczyna funkcjonować - więc i będzie płacić podatki na bierząco...
        • storima Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ 27.07.05, 10:14
          No, rzeczywiscie, 5. miejsce w kraju, ho, ho,
          bardzo dobry wynik. No coz Ekipa wykazuje swoj profesjonalizm, skutecznosc i
          uczciwosc.

Brawa dla Zwycieskiego Zespolu.

Brawa dla Czestochowy.

PS Iris, pan Lesnikowski pewnie jest na wakacjach bo komunikat podpisany jest
          przez pana Kapse.

Pozdrawiam
          • ulisses_czwa Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ 27.07.05, 10:37
            Storimo - spojrz na ip. pana Lesnikowskiego i bedziesz wiedział, że pisał z urzedu miasta... Nie musi wszystkiego sam robic i wszedzie być :)
          • Gość: bente Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 10:38
            Nic nikomu nie ujmując, bo sam o tym pisałem w innym wątku, ale w papierowej
            Rzepie zajmujemy SZÓSTE miejsce za pierwszym Poznaniem, Rybnikiem, Krakowem,
            Łomżą i Płockiem.
            Tak, czy inaczej to ogromny sukces.
            • Gość: xx Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.icis.pcz.pl 27.07.05, 12:48
              Wladze miasta wyslaly sprostowanie do Redakcji i to pozwolilo wysunac sie
              wlasnie na 5. miejsce.
              • Gość: IL MAMY PIĄTE MIEJSCE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 27.07.05, 13:21
                W ocenie redakcyjnej nie uwzględniono faktu, iż mamy rating - dobrą ocenę
                wiarygodności finansowej. Poprawiono - mamy piąte.

IL
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI PIERWSZY DZIEŃ... IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 27.07.05, 13:18
            Dziś pierwszy dzień po krótkim urlopie. Jutro kolejna, ważna informacja dla
            wszystkich częstochowian! Bardzo dobra... :-)))

Ireneusz Leśnikowski
            • Gość: xx Re: PIERWSZY DZIEŃ... IP: *.icis.pcz.pl 27.07.05, 14:22
              Dobrze ze caly czas cos sie dzieje :))

Pozdrawiam,
      • Gość: xx Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.icis.pcz.pl 27.07.05, 12:47
        Tutaj chodzi oczywiscie o dochody miasta :)))

• Gość: ninka Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.d4.club-internet.fr 27.07.05, 13:05
          Wielkie brawa dla Wladz!
          Tak trzymac, a bedzie jeszcze lepiej!
        • Gość: Iris Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.21.pl / 213.199.204.* 27.07.05, 13:10
          Ech Panowie :o)Nie jestem taka głupiutka jakby to wyglądało, sądziałm ,ze Pan
          Leśnikowski odczyta właściwie moje pytanie.Wszystko jest takie wspaniałe,miasto
          coraz piękniejsze i faktycznie wyróżnia się w skali kraju najlepiej widać to w
          rankingu ale co z biedą w naszym mieście?Dlaczego nikt tego nie zauważa,że
          ludzie są coraz biedniejsi?Cóz z tego,ze dochód miasta jest taki wysoki skoro
          niewiele to zmienia w życiu ludzi bez pracy,bez przyszłości,ludzi którzy z
          bezsilności odbierają sobie życie a takich w naszym pięknym miescie przybywa
          zamiast ubywać.Najlepszy dowód jak pomaga instytucja Opieki Społecznej to walka
          samotnych matek(zresztą nie tylko samotnych) o druki potrzebne do wypłaty
          zasiłków.Jak to się wszytko ma do tego rankingu?Pozdrawiam.
          • Gość: IL Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 27.07.05, 13:27
            Droga Iris - to są żale wobec konstrukcji tego świata. Innego nie mamy i chyba
            innego nie wymyślimy.
            Sprawa zasiłków została szczegółowo opisana - samorząd jest tylko wykonawcą,
            czasami bardzo otrudniających życie decyzji ustawodawcy, przewracających system
            do góry nogami. Ale czytając wypowiedzi na ten temat internautów wygląda że oni
            dobrze to rozumieją i nie mają pretensji do gminy.
            Proponuje jednak,aby nie skakać z kwiatka na kwiatek i trzymać się wątku, bo
            dyskusja na ten temat w innym miejscu się toczy.

IL
            • Gość: Iris Do Pana Rzecznika ! IP: *.21.pl / 213.199.204.* 27.07.05, 17:30
              Dzięki za propozycję ale nie mam w zwyczaju skakać z kwiatka na kwiatek.Tak
              samo jak wybierać tylko to co jest dla mnie wygodne.W wątku o którym
              wspomniałam nie brałam udziału więc z niczego nie przeskoczyłam.Poruszyłam go
              jedynie dlatego,że to właśnie gmina dała takie a nie inne pomieszczenia i
              posadział za biurkami pracownice niezawsze niestety kompetentne.
              To nie są żale do konstrukcji świata Panie Rzeczniku.Skoro jest się czym
              chwalić a w przypadku tego rankingu faktycznie jest to warto też przy okazji
              napisać co dobrego Władze zrobiły dla niezamożnych mieszkańców i ich dzieci?Czy
              raczej nie powinnam o to pytac? Iris
              • Gość: Iris Re: Do Pana Rzecznika ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:14
                No cóż nie mam szczęścia do uzyskania konkretnej odpowiedzi.Jak zwykle Pan
                Rzecznik odpowiada tylko na wygodne pytania.Niewygodne są albo wyszydzone albo
                zlekceważone.
                • ulisses_czwa Re: Do Pana Rzecznika ! 28.07.05, 13:53
                  Ja czekam na ta super informacje od pana rzecznika... dalej twierdze, ze bedzie dotyczyła wiaduktu na Jagiellońskiej :)
                  • Gość: Iris Re: Do Pana Rzecznika ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:28
                    Chyba się nie doczekamy niestety.Miałam nadzieję,że dotyczyć będzie otwarcia
                    Stacji Krwiodawstwa :o)Ale ta cisza nic dobrego nie wróży:o)
                    • Gość: IL OCZYWIŚCIE ŻE NIE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 28.07.05, 15:01
                      Oczywiście, że się Pani nie doczeka. Ma Pani zadziwiającą umiejętność
                      kierowania dyskusji na manowce, czyli wypisywać różne rzeczy "nie w temacie".
                      Tak będzie w tym przypadku i w innych w przyszłości. Porządek musi być,
                      Zwłaszcza, że jak zwykle oczywiście się Pani myli.

IL
                      • Gość: Iris Nie tylko ja czekam na Stację Krwiodawstwa! IP: *.21.pl / 213.199.204.* 28.07.05, 17:39
                        No cóż dziękuję za ten lekceważący jak zwykle ton.Niestety ta wypowiedź
                        ośmiesza tylko Pański wizerunek Panie Rzecziku.Na Stację Krwiodawstwa czeka
                        całe miasto nie tylko ja.Zapomniał już Pan ,że sam w ubiegłym roku własnie
                        tutaj na Forum szukał krwi.Jesli sprawa życia ludzkiego to dla pana manowce to
                        gratuluję !Owszem moge błądzić i zadawać rózne pytania ale odpowiedzi nie w
                        temnacie to Pańska domena!
                      • Gość: dn Re: OCZYWIŚCIE ŻE NIE IP: *.prenet.pl 28.07.05, 23:57
                        to może zacznie Pan odpowiadać "w temacie"?
                        tzn. w odpowiednich wątkach:
                        - stacja krwiodawstwa
                        - stypendium europejskie
                        itp.

i proszę przestać KRZYCZEĆ
                        • Gość: Iris Re: OCZYWIŚCIE ŻE NIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 07:41
                          Dzieki dn.Widzę,że nie tylko ja mam odczucie,ze Pan Przecznik zamiast rzeczowo
                          odpowiadać podnosi głos.A tak na marginesie to nie bardzo moge pojąć czym się
                          Pan Lesnikowski kieruje odpowiadając na pytania bo przeciez Ulisses też wyszedł
                          na skaczącego z kwiatka na kwiatek a odpowiedź otrzyamł i raczej radosną z
                          wykrzyknikami:o)Dziwne to jakieś.
                          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI A W AFRYCE MURZYNÓW BIJĄ IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 29.07.05, 11:50
                            Pisanie duzymi literami podkreśla słowa - w tym bowiem miejscu podkreśleń nie
                            ma. Mogą być chyba wytłuszczenia, ale należy się logować. Ja jednak nie będę
                            tego czynił, bo mój podpis uwiarygadnia adres, który się nie pojawia gdy się
                            logujemy.

Pan Ulisses ROZMAWIA, toczymy dialog na ten sam temat. Pani - nie.
                            Tym razem w dyskusji na temat wiaduktu i inwestycji wspomina Pani o stacji
                            krwiodawstwa - pewnie po to by udowodnić moją wcześniejszą opinię, że z bliżej
                            nieznanego powodu skacze Pani z tematu na temat i usiłuje skierowac każdą
                            rozmowę na coś zupełnie innego. Kiedyś w takimj przypadku odpowiadano: "a w
                            Afryce murzynów biją" lub opowiadano dowcip, kiedy reżyser podczas próby na
                            scenie, mając pretensje do aktora, że źle gra swoją postać, słyszy w
                            odpowiedzi, że jego żona sypia z inspicjentem.

IL
                            • Gość: Iris Re: A W AFRYCE MURZYNÓW BIJĄ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:39
                              No cóż Ulisses rozmawia więc zasługuje na odpowiedź nawet w innym wątku bo ten
                              jednak nie dotyczy wiaduktu,mnie jednak Pan zlekceważył nawet w wątku założonym
                              przez mnie.Moim zdaniem Pan poprostu sam nie wie co mi odpowiedzieć Panie
                              Rzeczniku zresztą to nie tylko na moje pytania nie udziela Pan odpowiedzi.Pan
                              odpowiada tylko na wygodne Panu pytania.Co do murzynów, nie jest to niestety
                              zabawne jak na osobę na Pana stanowisku przystało.A to ze uznał pan Stacje
                              krwiodawstwa i sprawy życia ludzkiego za nieistotne świadczy o Panu.Zresztą
                              prosze jeszcez raz przeczytać moje,Ulissesa i Pan wypowiedzi chyba nie
                              przeczytał Pan wszytkiego dokładnie.
                              Wśród internautów pisanie z Caps Lokiem uważa się za krzyk jesli Pan o tym nie
                              wie.Uszanowania!
                              • Gość: I.LEŚNIKOWSKI STO RAZY TO SAMO IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 29.07.05, 15:13
                                Chyba się nie nigdy nie zrozumiemy, bo Pani widzi tylko to co chce zobaczyć, a
                                na pewno stara się zakłamać rzeczywistość, niezaleznie od tego co się napisze.
                                I odpowiedź wtedy nie ma żadnego znaczenia. W sprawie stacji krwiodastwa
                                wszystko zostało wyjaśnione, powiem więcej - jak już pani sama napisała,
                                problemu nie ma, bo stacja się przenosi - i rusza od 1 sierpnia jak obiecał
                                Pani dyrektor z Katowic. Czekamy z niecierpliowścią...

Żeby funkcjonowało forum a nie rynek z przekupkami, należy trzymać się w tym
                                miejscu pewnych zasad. Pani je systematycznie łamie a do zwracających na to
                                uwagę ma pretensje. Ad personam. To powoduje, że na Pani teksty więcej
                                odpowiadać nie będę, tak jak nie odpowiadam na wiele postów: niektóre są zwykłą
                                zaczepką, niczego nbie wnoszą, są oczywistym kłamstwem, nie wszystkie są mądre.
                                Tak więc nie na wszystko należy odpowiadać, a powtarzać sto razy tego samego
                                nie trzeba. Gdybym nawet chciał, byłoby to fizyczną niemożliwością - niczego
                                innego bym wtedy nie robił.

IL
                                • Gość: Iris Kłamstwo?Raczej niewygodne pytania! IP: *.21.pl / 213.199.204.* 29.07.05, 18:08
                                  Tak samo ja sto razy zadaję pytania jak pan sto razy unika konkretnej
                                  odpowiedzi.Tak jak Pan nie będzie odpowiadał tak i ja nie będe kierować do Pana
                                  pytań bo i tak nigdy nie uzyskałam konkretnej i prawdziwej odpowiedzi a
                                  zadając pytania nie kłamię.Nigdy nie kłamię Panie Rzeczniku!
                                  Jakos poza Panem nikt mi nie zarzucił kałamstwa.
                                  • Gość: dn sto razy... IP: *.prenet.pl 30.07.05, 00:12
                                    tak, Iris sto razy powtórzysz, a Pan Rzecznik i tak nie zrozumie

nie uzyskasz konkretnej odpowiedzi na tym wątku, ani na żadnym innym,
                                    tak jak ja nie dostałem odpowiedzi w sprawie dodatków mieszkaniowych,
                                    mimo, że Pan Rzecznik założył specjalny wątek z niby-odpowiedzią dla mnie

specjalnością Pana Rzecznika jest wklejanie krzyczących ogłoszeń, gorzej z
                                    umiejętnością podjęcia rzeczowej dyskusji,
                                    ale przecież zawsze można się obrazić lub próbować ośmieszyć osobę pytającą,
                                    każdy sposób jest dobry, gdy się nie umie rzeczowo wypowiedzieć

w rezultacie Pan Rzecznik wychodzi na zarozumiałego bufona, co niestety
                                    źle świadczy nie tylko o nim, ale i o władzy, którą reprezentuje

ja już zaniechałem pytań, bo to do niczego nie prowadzi
                                    niestety nie ma na forum kompetentnej osoby reprezentującej władze
                                    szkoda

pozdrawiam
                  • Gość: I.LEŚNIKOWSKI I MA PAN RACJĘ !! IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 28.07.05, 15:03
                    Obszerna informacja na ten temat w świeżo założonym wątku.

IL
          • storima Do Iris 27.07.05, 13:34
            Niestety tak jest tez w USA w mniejszym stopniu w Europie zachodniej.
            W Polsce bedzie lepiej.
            Ciekawe pomysly na ten temat mial Jacek KURON.

Pozdrawiam
            • Gość: Iris Re: Do Iris IP: *.21.pl / 213.199.204.* 27.07.05, 21:00
              Tak Storimo!masz rację, niestety KURONIA już nie ma i nie widać niestety
              następcy z równie ciekawymi pomysłami.
              Pozdrawiam serdecznie:o)
              • Gość: gienek żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 21:16
                pomysły Kuronia to żenada - zupka na ulicy zamiast przestrzeni dla
                przedsiębiorczych zeby tworzyli miejsca pracy i zeby ludzie mogli pracowac a
                nie dostawac zupki na ulicy.
                chyba że chciał jeszcze termos z ..... dla kazdego:-)
                • Gość: Iris Re: żenada IP: *.21.pl / 213.199.204.* 27.07.05, 21:24
                  Żenujące jest to co napisałeś!Co Ty wiesz o Kuroniu?.Może poczytaj troszkę o
                  Nim zamiast pisac głupoty!A jeszcze lepiej sam coś wymyśl ale żeby myśleć
                  trzeba mieć czym więc nie ma o czym mówić!
                  • Gość: janek Re: żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 02:24
                    wiecznie popijający z termosu, były czerwony harcerz w czasach stalinowskich,
                    przez długie lata członek partii przewodniej, w której własnie jestes
                    • storima Re: żenada 30.07.05, 05:22
                      Gość portalu: janek napisał(a):

> wiecznie popijający z termosu, były czerwony harcerz w czasach stalinowskich,
                      > przez długie lata członek partii przewodniej, w której własnie jestes

Czas sie dla Ciebie zatrzymal?
                      Nie osmieszaj sie.
                      Chyba ze jestes w trakcie studiow wspolczesnej historii Polski
                      i pies zjadl Ci pol podrecznika.
                      • Gość: janek Re: żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 22:45
                        potem członek koru, uni niedemokratycznej, road do socjalizmu, unii wolnosci
                        myślacych w jeden sposób, czas mu oszczedził widoku fraternizacji ludzi z SLD i
                        partyjki pod przewodem troglodyty Frasyniuka
                        • storima Re: żenada 30.07.05, 23:05
                          Wydarles psu z gardla resztki podrecznika???
                          To nie wystarczy, aby warczec.

Aby warczec z klasa.
                          • storima Re: żenada 30.07.05, 23:19
                            Mozesz wiec sobie dalej skomlec na tym watku,
                            ja wyruszam dalej z karawana.

"Adieu"
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 27.07.05, 13:15
        "Dochody własne" gminy są to dochody z podatków (CIT i PIT), podatków
        lokalnych oraz opłat i dochodów z majątku. Najprościej rzecz ujmując: im są one
        większe, tym lepiej świadczy to o lokalnej przedsiębiorczości i dobrym
        zarządzaniu.
        To, że są oczywiście w naszej społeczności ludzie, którzy nie mogą związać
        końca z końcem, nie świadczy, że w skali makro obraz nie może wyglądać inaczej.

Ale tak jest wszędzie, było i będzie zawsze.

I. Leśnikowski
        • Gość: Admiro Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:53
          Oczywiście w następnych latach dochody te zmniejszą się o podatki i opłaty z
          zamykanych pubów na Dekrabrystów i okolicy. Zwiększą się również koszty:
          doidatki mieszkaniowe i pomoc społeczna dla ich właścicieli i byłych
          pracowników. Dojdą oczywiście wydatki na ochronę i porządkowanie terenu, na
          którym pustustany z radością zajmą bezdomni i menele.

Swoją drogą, ciekawe czy z innych miejsc w czwie również wpływają tony "skarg"
          mieszkańców, jak to "było" na Dekabrystów właśnie.
          • ulisses_czwa Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ 27.07.05, 15:53
            Gratulacje dla Konopisk... Mam nadzieję, ze jutrzejsza bardzo dobra wiadomośc dotyczy wiaduktu na Jagiellońskiej... Chciałbym zobaczyc tam jutro jak wjeżdża ciężki sprzęt :) Innej informacji waznej nie widzę...
          • Gość: gosc to jest niesmaczne w tym kontekście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 19:37
            pewnie chlałes tam wóde, hałasowałes do rana i dawałes w zyłę, albo
            sprzedawałes prochy dlatego żałujesz tego miejsca i paru facetów którzy doili
            kase z nawianej młodziezy. w kategorii porzadek - Wrona zapunktował dla kilku
            tysiecy ludzi (SLD się to nie udało chociaz chciało).
            teraz tez pewnie jestes nietrzeźwy dlatego tak głupio gadasz. jak chca
            ci "przedsiebiorcy" sprzedawac wóde niech sprzedają, ale gdzie indziej, nikt im
            nie broni - chyba ze umieja spezdawac alkohol tylko młodziezy na Dekabrystów -
            to jest NIESMACZNE!
            • Gość: Admiro Re: to jest niesmaczne w tym kontekście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 15:15
              ale pieprzysz głopoty gościu, mówisz, że Wrona zdobył wdzięczność tysiący ludzi
              hehe posłuchaj sobie jak go witają na żużlu zawsze :) Ale ze stylu pisania
              wnoszę, że masz pewnie z 13 lat więc nie zrozumiesz...
    • Gość: inka Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:26
      Tak trzymać Częstochowa. Ale może znajdzie się ktoś , kto pogratuluje
      Konopiskom. Zajęły 4 miejsce.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI GRATULUJEMY KONOPISKOM IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 27.07.05, 13:29
        JAK WYŻEJ.
        • storima Re: GRATULUJEMY KONOPISKOM 27.07.05, 13:31
          Gratulacje dla Konopisk.
          Pokonaly Czestochowe:)))
      • Gość: xx Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.icis.pcz.pl 27.07.05, 14:43
        Oczywiscie ze gratulujemy Konopiskom - zaprzyjaznionej gminie-sasiadowi.

Dodam ze startowalismy w roznych kategoriach :))
    • Gość: wlodec Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 17:06
      bo nie brali wskaznika bezrobocia !!!
      • Gość: xx Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.icis.pcz.pl 27.07.05, 19:26
        Chyba brali - bo na pierwsszej stronie Rzepy przy zdjeciach laureatow byly
        podanne wskazniki bezrobocia.

Ale nie jestem pewien.
      • Gość: miś brunatny Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 19:30
        Brali pod uwage tylko te kryteria, które zalezą od samorządu misiu czerwony.
        Gdyby porównywali rządy - to wtedy rządy czerwonych w Polsce - SLD i UP -
        rzeczywiście sytuowałyby nas na ostatnim miejscu w tabeli - zaraz po Suahili.
        • storima Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ 27.07.05, 20:25
          Gość portalu: miś brunatny napisał(a):

> - zaraz po Suahili.

Jambo! (1)

Nie ma takiego panstwa. Istnieje w Kenii: Wybrzeze Swahili.
          Suahili to jezyk, ktorym posluguje sie okolo 50. mln. osob w Afryce srodkowej i
          wschodniej.

Salimia, (2)

1. witaj

2. z wyrazami szacunku
          • Gość: miś brunatny Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 23:11
            językiem posługuje sie lud. wiewc to lud suahili
            • storima Re: 5 MIEJSCE W KRAJU - RANKING RZECZPOSPOLITEJ 29.07.05, 00:02
              Gość portalu: miś brunatny napisał(a):

> językiem posługuje sie lud. wiewc to lud suahili

Zdrastwujtie!
              Nie Misiu, nie ma czegos takiego: "lud suahili"
              bo to tak jabys powiedzial o tych co mowili po rosyjsku za czasow ZSRR:
              lud ZSRR:((((

Wsiego Chroszego!
              • Gość: mis brunatny niech będzie Somalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 13:36
                wszystko jedno. mam nadzieje że SLD w Czestochowie nie wróci. bo z długów juz
                nie wyjdziemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka