le_szek 16.05.07, 11:14 Jako, że w różnych wątkach pojawiają się wzmianki o dworcach, proponuję oddzielny wątek, w którym będzie można posnuć sobie wizje, pomarzyć albo się powyzłośliwiać i żółci trochę wylać. Dla każdego coś miłego :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
le_szek Re: Dworce 16.05.07, 11:18 I na początek coś zza miedzy, ale w temacie, bo o przejmowaniu dworców przez miasta: www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=4399 ========== Czy dworzec w Będzinie przejmie miasto? Na dworcu w Będzinie znajdzie się siedziba straży miejskiej. - Budynek z lat socjalizmu w opinii znawców ma piękną bryłę - mówi Arkadiusz Dusiński, komendant Straży Miejskiej w Będzinie. - Jednak jest zaniedbany i gmina musi go wyremontować. Do końca roku będą trwały prace na zewnątrz, zimą wewnątrz. Planujemy przeprowadzkę za rok. Znajdziemy się wówczas w centrum miasta i wydarzeń, w lepszych warunkach lokalowych niż mieliśmy do tej pory. PKP oddały Będzinowi dworzec w bezpłatną dzierżawę na 30 lat. Jednak samorządowcy liczą, że z czasem w całym kraju kolej odda je gminom w zarząd, nie ma bowiem pieniędzy na ich utrzymanie. Wtedy gmina stanie się pełnoprawnym właścicielem. W 2006 roku tylko 13 małych dworców kolejowych zostało sprzedanych prywatnym inwestorom [...] ========== Podoba mi się zwłaszcza wypowiedź komendanta SM - czy w latach 20. XX wieku był już socjalizm? ;-) Szkoda, że pan nie ma podstawowych wiadomości na temat, o którym mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Dworce 16.05.07, 15:57 Co za kretyn napisał ten artykuł. "Budynek z lat socjalizmu". Aż mnie przygieło dobrze, że siedzę. Budynek dworca w Będzinie jest wzorcowym przykładem modernizmu 20 lecia międzywojenego, spapranym dobudówkami socjalistycznymi. Podecznikowy przykład wspaniałej architektury jakiś palant nazwał socjalistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Dworce 16.05.07, 16:00 www.mwiki.pl/pl/wiki/Grafika:Bed005n.jpg Tak wyglądał przed wojną. Tylko na tym zdjęciu można podziwiać wpływy kubizmu na architekturę dwudziestolecia międzywojennego. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Dworce 16.05.07, 16:11 Wiesz, dziennikarz tu jest winien o tyle, że nie sprostował, ta wypowiedź to cytat. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Dworce 16.05.07, 16:13 Przeca wim, przeczytałem artykuł z linka. Broń mnie Boże żebym ja to do Ciebie napisał. Takie mamy właśnie dziennikarstwo. Przecież wystarczy uruchomić gógle. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Dworce 16.05.07, 16:15 Nie wziąłem tego do siebie, chodziło mi o to, że winny jest raczej komendant straży, bo to on mówił, a dziennikarz zawalił o tyle, że tego nie sprawdził. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Strzemieszyce 17.06.07, 23:45 Niewiele zostało z dawnej świetności :-( img182.imageshack.us/my.php?image=1001571rt9.jpg img337.imageshack.us/my.php?image=1001573em5.jpg img294.imageshack.us/my.php?image=1001577xp4.jpg img182.imageshack.us/my.php?image=1001578yo0.jpg img402.imageshack.us/my.php?image=1001579sg9.jpg img296.imageshack.us/my.php?image=1001580fh8.jpg img118.imageshack.us/my.php?image=1001581qq0.jpg img526.imageshack.us/my.php?image=1001582yb5.jpg img402.imageshack.us/my.php?image=1001583jg8.jpg img337.imageshack.us/my.php?image=1001584wb0.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenaka Re: Sosnowiec 18.06.07, 07:26 Dziś z samego rana odwoziłam niemęża na Intercity. Matko z córką jak tam śmierdzi!! Połączenie odoru z pięknie wyremontowanym wnętrzem daje efekt powalający na kolana. Aż mi żal ludzi, którzy tam pracują. Być może wyjdę na bezdusznego potwora ale czy na dworcu nie może być jakiejś ochrony albo patrolu straży miejskiej, która pilnowała by tam porządku i wyganiała bezdomnych?? Poczekalnia jest w zasadzie nie do użytku :(. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Sosnowiec 18.06.07, 10:47 Wprawdzie to w zamyśle o dąbrowskich dworcach miało był głównie, ale trudno się z Tobą nie zgodzić :-( Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Strzemieszyce 18.06.07, 09:00 Słońce, przestań robić takie smutne zdjęcia. Ilekroć wybieramy się na ten dworzec rowerem, żeby zapakować się do pociągu, nasze serca pękają z żalu, na widok dworca w Strzemieszycach. Zresztą na widok większości budynków, które teraz są ruiną, a dawniej miały swoje lata świetności. Pozostawione zostały same sobie, nikt o nie, nie dba, nikt do nich nie zagląda. Niszczeją... Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Strzemieszyce 18.06.07, 10:48 > Słońce, przestań robić takie smutne zdjęcia. Niestety, jeśli chodzi o dworce w DG, inne trudno zrobić :-( Zaraz wrzucę kolejne. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Strzemieszyce 29.09.07, 18:37 Dodałem do albumu kilka zdjęć popożarowych picasaweb.google.pl/lmaszczyk/DBrowskieDworceIKoleje Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Dąbrowa Górnicza Południowa 18.06.07, 11:00 W świetle tych zdjęć, kiepskim dowcipem wydaje się widniejące tuż obok stacji ogłoszenie o możliwości wynajmu pomieszczeń od PKP :-( img509.imageshack.us/my.php?image=1001589ok2.jpg img182.imageshack.us/my.php?image=1001588wk5.jpg Ech, nie chce mi się pisać nic więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 18.06.07, 11:07 Gdyby nie wpuszczono tak dużo TIRów na drogę, to może kolej miałaby jakieś szanse bytu. Szkoda, wielka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 18.06.07, 11:11 To nie jest wina tirów, tylko fatalnego zarządzania. W końcu tirami ludzi nie wożą, a tyle linii pasażerskich zostało przez PKP doprowadzonych do stanu tragicznego i/lub zlikwidowanych... Choćby fantastyczna linia Kłodzko - Polanica-Zdrój - Kudowa-Zdrój (w starych przewodnikach opisywana jako jedna z atrakcji turystycznych). Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 18.06.07, 11:26 Może masz rację, ale dużo firm wycofało się z transportu kolejowgo, a z tego też przecież kolej miała pieniądze. Dużo ludzi ma samochody, pociągami nie jeździ. Tego się już nie odzyska, bo potrzeba kolosanych pieniędzy, których kolej nie ma. Nie pamiętam dokładnie, ale była jakaś sprawa, że gmina chciała przejąć dworzec i wyremontować za własne pieniądze, ale PKP się nie zgodziła. Taki pies ogrodnika. Dlatego dworzec sosnowiecki z zewnątrz wygląda ładnie, a za to perony koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 18.06.07, 11:30 Mieliśmy swoją kładkę, ale niestety rozebrali ją :( Uwielbiałam tam chodzić z siostrą. Jak pociąg przejeżdżał pod mostem to miało się wrażenie, że stoi się na dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 18.06.07, 11:37 Możesz sobie to przypomnieć w Ząbkowicach - niedawno stałem na kładce, a dołem przejeżdżała 'Tamara', niezłe wibracje były :-) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 18.06.07, 11:55 I przejadę się na Południowy, tam jeszcze nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 18.06.07, 11:59 No cóż, wizyta na DG Południowa ma chyba tylko znaczenie 'zaliczeniowe' - widoków ładnych tam nie uświadczysz. Jedyna ciekawostka to to, że dworzec jest jakieś 100 m od peronu. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 18.06.07, 12:04 sam dworzec to pewien klimat :) (Klimacik raczej) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 18.06.07, 12:10 > sam dworzec to pewien klimat :) (Klimacik raczej) Zwłaszcza po zmroku musi tam być miło - może nawet masaż się trafić ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 19.06.07, 09:29 A te dworce to tylko dąbrowskie czy jakieś inne też Cię rajcują, chodzi mi o najbliższe okolice-raczej Zagłębie. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 19.06.07, 09:49 Jak będę miał czas, zamierzam pojeździć również po okolicznych - Będzin, Maczki, Szopienice Północne, Dąbrówka... Ale to za czas jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 19.06.07, 09:56 No właśnie, Krzysiu mi mówił właśnie o Maczkach. Ta okolica wogóle jest przyjemna, jeśli chodzi o rower. Tylko nie każ czekać na zdjęcia rok :))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 19.06.07, 20:42 nostalgiczni...... kiedys tętniły życiem, wyznaczały nam nowe miejsca, a dziś.... Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Dąbrowa Górnicza Południowa 24.06.07, 23:20 > Możesz sobie to przypomnieć w Ząbkowicach - niedawno stałem na kładce, a dołem > przejeżdżała 'Tamara', niezłe wibracje były :-) Dzisiaj udało mi się trafić na 2 pociągi, jeden "Sztygar", a drugi InterCity. Ło, sama przyjemność :) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Nie dworzec wprawdzie... 18.06.07, 11:20 ale fantastyczny wiadukt niedaleko DG Południowej - górą przechodzi dawna Droga Żelazna Dęblińsko - Dąbrowska, dołem dawna Droga Żelazna Warszawsko - Wiedeńska. Trochę farby, jakieś podświetlenie i byłoby naprawdę pięknie... img140.imageshack.us/my.php?image=1001587ak3.jpg img522.imageshack.us/my.php?image=1001585mx4.jpg img140.imageshack.us/my.php?image=1001586xl3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Sosnowiec Maczki 21.06.07, 12:01 Aż żal patrzeć, jak zniszczony jest ten dworzec (i szczerze mówiąc, nie wierzę w jego renowację): img407.imageshack.us/my.php?image=1001590el2.jpg img261.imageshack.us/my.php?image=1001591bd0.jpg Jak widać na powyższych zdjęciach, dworzec stoi nietypowo - między torami (z jednej strony są dwa perony, z drugiej jeden). Zatrzymują się tam w ciągu dnia 'aż' 3 pary pociągów DG-Ząbkowice - Jaworzno-Szczakowa. Drugi koniec dworca: img503.imageshack.us/my.php?image=1001596do8.jpg W niektórych oknach pozostały jeszcze stare ramy (resztki szyb tylko na piętrze): img505.imageshack.us/my.php?image=1001594tb4.jpg Kondycja PKP w całej krasie (orzeł w koronie, więc nowszy niż wygląda): img518.imageshack.us/my.php?image=1001598nv3.jpg O dziwo, w budynku dworca najwyraźniej ktoś mieszka - wyrazy współczucia. Tuż obok dworca - świetnie się dopasowało: img514.imageshack.us/my.php?image=1001597kr7.jpg img248.imageshack.us/my.php?image=1001600xo4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Sosnowiec Maczki 21.06.07, 13:56 A na dworcu w Strzemieszycach też chyba ktoś mieszka, bo tam są jakieś wymienione okna, na którymś Twoim zdjęciu i chyba alarm. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Strzemieszyce 21.06.07, 14:10 > A na dworcu w Strzemieszycach też chyba ktoś mieszka, bo tam są jakieś > wymienione okna, na którymś Twoim zdjęciu i chyba alarm. Nie wiem czy ktoś mieszka, ale jakieś biura kolejowe tam są (i to chyba właśnie ich okna). Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Sosnowiec Maczki 21.06.07, 14:11 > Tuż obok dworca - świetnie się dopasowało: > img514.imageshack.us/my.php?image=1001597kr7.jpg > img248.imageshack.us/my.php?image=1001600xo4.jpg Jak mi podpowiedział Cover na forum Sosnowca, są to ruiny komory celnej. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Sosnowiec Maczki 21.06.07, 14:15 z tej pazerności na posty, cos Wam sie kolego L popier....ło buahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Sosnowiec Maczki 21.06.07, 14:22 > z tej pazerności na posty, cos Wam sie kolego L popier....ło Co mi się niby popier.oliło, hmm? Temat w odpowiedzi do Reiveny zmieniłem celowo. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Sosnowiec Maczki 23.06.07, 14:28 > Wchodziłeś do tej komory, może? Wolałem nie - byłem w sandałach. Może jak się wybiorę w traperach :-D Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: PKP Dąbrowa G. 23.06.07, 22:58 www.dabrowa-gornicza.org/lofiversion/index.php/t24-50.html Wszak konkurencyjne, ale poczytać można. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Sosnowiec Maczki 22.06.07, 23:20 > Kondycja PKP w całej krasie (orzeł w koronie, więc nowszy niż wygląda): > > img518.imageshack.us/my.php?image=1001598nv3.jpg Z artykułu www.gazetacz.com.pl/artykul.php?id=1059&idm=90 wynika, ze jednak orzeł nie jest nowy, a ocalały jakimś cudem sprzed wojny Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Sosnowiec Maczki 07.04.08, 09:48 Dwa ciekawe artykuły o Maczkach: www.zaglebie.info/sosnowiec,zapomniana-rocznica-zapomniane-miejsce,7660 www.zaglebie.info/zaglebie,kolejowa-historia-cz1-czyli-od-pomyslu-do-granicy,7661 Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Gołonóg 21.06.07, 14:28 Nie mogło go zabraknąć :-D Olo, faktycznie da się wejść po schodach, na poddasze ani po drabinie nie miałem ochoty wchodzić - zwłaszcza poddasze przez uchylone drzwi wyglądało tak przytulnie, ze zacząłem się zastanawiać, po ilu latach znaleziono by moje zwłoki ;-) Za to w Twoim wpisie na fotoforum strzeliłeś byka - zamurowane drzwi z piątką nie są jedynymi pozostałymi po hotelu, jest ich więcej (nawet na Twoim zdjęciu widać - te w głębi po lewej pod lampą fotoforum.gazeta.pl/photo/7/vf/vc/oc6n/n2plPLVaKLkhc2N1NX.jpg ) img110.imageshack.us/my.php?image=1001606in9.jpg img144.imageshack.us/my.php?image=1001607bq1.jpg img249.imageshack.us/my.php?image=1001609bx3.jpg Schody nieco klaustrofobiczne (nisko i wąsko), ale balustrada ładna (choć część tralek zwykła, z prętów): img515.imageshack.us/my.php?image=1001610gm6.jpg Ale to już było i nie wróci więcej... :-( img127.imageshack.us/my.php?image=1001613jo3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Gołonóg 21.06.07, 23:51 Smutne to, tym bardziej, że mam przed oczami czeskie, pięknie zadbane stacyjki z barami gdzie polewa się piwo i czuć atmosferę wieków. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Gołonóg 05.08.07, 20:49 Wczoraj podjeżdżam pod stację, zawsze parkuję tuż przy chodniku przy wjeździe pod dworzec. Ale co widzę - znak 'P' z informacją, ze parking dla klientów PKP 40 m dalej, więc legalistycznie jadę w stronę dworca, znak już za nim. Ale szkoda, że w miejscu parkingu dopiero trzy czy dwie sterty tłucznia leżą :-( Wróciłem więc na swoje ulubione miejsce, ale zastanawia mnie - co ich tak wzięło? Zwłaszcza, że sądząc z tego tłucznia raczej nie chodzi o to, żeby dać znajomemu zarobić... Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Piekło 24.06.07, 01:22 Było już w zagadkach - to, co pozostało z peronów: img143.imageshack.us/my.php?image=1001603tw5.jpg Ten budynek, obecnie mieszkalny był podobno wcześniej budynkiem stacji: img171.imageshack.us/my.php?image=1001604fm9.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Piekło 24.06.07, 21:44 Byłam tu dzisiaj. Wczesniej przy drodze była budka dróżnicza, niestety już zburzona. Szlabany były pojedyńcze. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Piekło 24.06.07, 23:38 > Byłam tu dzisiaj. Wczesniej przy drodze była budka dróżnicza, niestety już > zburzona. Tam chyba nawet była poczekalnia, z tego co pamiętam. Wyburzono ją jakieś 5 lat temu (w pierwszych latach mojego mieszkania tutaj jeszcze stała, chyba nawet nazwa jeszcze była) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Piekło 25.06.07, 07:44 Piekło było Piekłem, gdy za przejazdem kończyła się droga asfaltowa i zaczynała żwirówka. Teraz to się robi dzielnica mieszkalna i willowa. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Piekło 28.05.08, 12:29 Jeszcze trochę o Piekle: Zdjęcia archiwalne (rok 2003) dzięki uprzejmości Artura Maja, wzięte ze strony arturamaj.republika.pl/kolej/tworzen.html Budynek, w którym była kasa i poczekalnia: lesheck.pl/pics/kolej/pieklo1a.jpg Zbliżone ujęcie dzisiaj: lesheck.pl/pics/kolej/pieklo1.jpg Z drugiej strony kiedyś: lesheck.pl/pics/kolej/pieklo2a.jpg I dzisiaj: lesheck.pl/pics/kolej/pieklo2.jpg Widok z wnętrza na przejazd: lesheck.pl/pics/kolej/pieklo3a.jpg I dzisiaj ze zbliżonego miejsca: lesheck.pl/pics/kolej/pieklo3.jpg Wnętrze poczekalni: lesheck.pl/pics/kolej/pieklo4a.jpg No i już tylko moje: Perony, ujęcie w stronę Brzezin: lesheck.pl/pics/kolej/pieklo6.jpg Trochę dalej w tą samą stronę, po prawej widać zbiornik Kuźnica Warężyńska/Pogoria IV (gdyby pójść jeszcze kawałek dalej, po lewej mamy Pogorię III): lesheck.pl/pics/kolej/pieklo8.jpg Relikt na peronie - nie mam pojęcia, co to jest (mocno siedzi w ziemi, a nie miałem nic do podważenia): lesheck.pl/pics/kolej/pieklo7.jpg Tu widok w drugą stronę - do Ząbkowic. Widoczna nastawnia (siedząca w niej 'przemiła' pani objechała mnie przez okno, że chodzę po torach). W prawo odchodzą tory (choć przy tej wielkości zdjęcia mało widoczne) do zakładu przerobu złomu (w pewnym stopniu związanego z koleją - cięto tu m.in. pociągi Lubuskich Kolei Regionalnych, pierwszego w Polsce konkurencyjnego dla PKP przewoźnika). Gdyby pójść około kilometra w tą stronę, po prawej mielibyśmy Pogorię I, wychodzi na to, że jest to kolej nadzalewowa :) lesheck.pl/pics/kolej/pieklo5.jpg Na niektórych zwrotnicach zachowały się jeszcze takie ładne wskaźniki: lesheck.pl/pics/kolej/pieklo9.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
reivena DG centrum 25.06.07, 11:53 Widzę, że zamieściłeś u siebie w galeri stary dworzec :) Jak stałam na peronie w niedziele, to sobie pomyślałam, że jak on obrośnie bluszczem po rusztowaniach to nie będzie tak straszył. Zdało, by się tylko wymienić na nim wywieszkę z nazwą miasta, bo szpetna. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: DG centrum 25.06.07, 12:04 Tak, na razie mam to jedno zdjęcie, więc nie dawałem tu wpisu, pojawi się, kiedy zrobię coś więcej. A zdjęcie starej tablicy może spowodować zawalenie budynku, więc może niech lepiej jej nie ruszają... Albo właśnie, niech zdejmą, zawali się i będzie spokój ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: DG centrum 24.09.07, 17:01 > Widzę, że zamieściłeś u siebie w galeri stary dworzec :)[...] > Zdało, by się tylko wymienić na nim wywieszkę z > nazwą miasta, bo szpetna. Dorzuciłem nowe dwa zdjęcia dworca w centrum i zdjęcie niecodziennego gościa - bażanta :-) Tabliczki, która tak Ci się podobała już nie ma - ciekawe, zdjęli czy sama spadła... picasaweb.google.com/lmaszczyk/DBrowskieDworceIKoleje Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: DG centrum 24.09.07, 17:39 Mnie też zdziwiła dziś tabliczka "P" przed wjazdem na dworzec w Gołonogu, ale opis do tabliczki już był urwany. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Ząbkowice 30.06.07, 23:16 W najlepszym stanie z dąbrowskich dworców (choć zaglądając przez okna można zobaczyć, że część pomieszczeń jest w stanie trwałego remontu czy też trwałej ruiny). img153.imageshack.us/my.php?image=1001618yr4.jpg img237.imageshack.us/my.php?image=1001620zb6.jpg img517.imageshack.us/my.php?image=1001621ws7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Ząbkowice 01.07.07, 00:47 Czy to Twój bicycle stoi przy słupie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Chruszczobród 01.07.07, 23:16 Jako, że tematyka dworcowa dorzucam dwa widoczki:) img512.imageshack.us/my.php?image=dsc00476wo6.jpg img520.imageshack.us/my.php?image=dsc00477wf5.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Chruszczobród 01.07.07, 23:56 W tej widocznej na prawo do peronu budce kiedyś była kasa. Droga dawniej szła przez tory (tak jak teraz przejście), jeszcze kilka lat temu na lewo od peronu stała budka dróżnika. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Chruszczobród 02.07.07, 08:05 Robienie zdjęć z telefonu jest ten minus, że nie można przybliżyć, bo jakość będzie gorsza. Co do budku masz rację, bo Krzysiek też pamieta, że coś tam jeszcze było. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Dworce 20.07.07, 08:42 A zdjęcie naszego dworca jest na mapce miasta, już nie pamiętam jakiej firmy, w Empiku można kupić. Normalnie obciach, taki piękny PKZ mamy, a oni dworzec zamieścili. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Dworzec DG centrum - ambitne plany 27.09.07, 09:01 "Miasto jest coraz bliżej porozumienia z PKP w sprawie przejęcia budynku dworca i pobliskich terenów w ścisłym centrum miasta. Lokalne władze chcą tam stworzyć nowoczesny kwartał. Przy odnowionym dworcu ma powstać centrum przesiadkowe, a więc duży parking, na którym dąbrowianie zostawialiby samochody i przesiadali się do pociągów. W planach jest też budowa bezkolizyjnej drogi łączącej obie części miasta, podzielone dotąd torami. Może to być podziemny tunel albo wiadukt. By to wszystko stało się realne, zmieniany jest już gminny plan zagospodarowania przestrzennego terenów w rejonie linii kolejowej Katowice-Warszawa (obszar od ul. Kościuszki i Sobieskiego do granicy z Będzinem). Dzięki temu na ponad 150 hektarach przebudowany zostanie cały układ drogowy i odnowiony straszący od kilkunastu lat budynek dworca. W pobliżu mają też powstać hotel i drugi hipermarket (o powierzchni powyżej 2 tys. metrów kwadratowych). Na jego budowę ma już zgodę spółka deweloperska Mayland Real Estate, która właśnie stawia Centrum Handlowe Pogoria na terenach po byłej Hucie Bankowej" www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=5777 Brzmi ciekawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Dworzec DG centrum - ambitne plany 27.09.07, 09:30 wg mnie tam właśnie będzie węzeł przyszłej trasy średnicowej. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Dworzec DG centrum - ambitne plany 27.09.07, 10:06 Brzmi ciekawie, wyjdzie jak zwykle? Oby nie. Tylko po cholerę drugi hipermarket w centrum miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Dworzec DG centrum - ambitne plany 27.09.07, 11:10 No jak to po co? Podróżni od razu będą cisnęli na zakupy, a potem z tasiami na pociąg. Będziemy mieli dwa super, hiper, a na 3 Maja centrum kredytowe. Nie wiem tylko czy małe sklepy sprostają konkurencji z dwoma molochami. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Dworce nie będą straszyć? 07.12.07, 21:38 www.zaglebie.info/dabrowa-gornicza,dworce-nie-beda-straszyc,6476 ========== Zawiercie i Dąbrowa Górnicza mają podobny kłopot - zaniedbane dworce kolejowe w śródmieściach. Samorządowcy chcą się więc porozumieć z przedstawicielami PKP i zamienić kolejowe budynki i ich okolice w nowoczesne centra komunikacyjne. Ma się to odbywać na zasadzie trójporozumienia. Kolej wniesie budynki (i tereny przyległe), miasto da zgodę w planie miejscowego zagospodarowania przestrzennego (i ewentualnie swoje tereny w pobliżu dworca), a potencjalny inwestor zbuduje planowane centra. ========== Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Będzin, Będzin Miasto i Dąbrowa Główna 04.02.08, 10:58 Nowe fotki z dzisiejszej wycieczki: dworce Będzin, Będzin Miasto i Dąbrowa Górnicza picasaweb.google.com/lmaszczyk/DworceInne picasaweb.google.com/lmaszczyk/DBrowskieDworceIKoleje A tak wyglądał dworzec w Będzinie, kiedy jeszcze była otwarta poczekalnia (aczkolwiek kasy już nie były czynne): pl.youtube.com/watch?v=lkAzslT7Ly8 Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Będzin, Będzin Miasto i Dąbrowa Główna 04.02.08, 11:49 Szkoda, że tego starego dworca nie można przenieść do Dąbrowy i odrestaurować. Kiedy chyba miały być w tym budynku firmy, ale nie wiem na czym stanęło. Może kolej chciała za dużo za wynajem. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Będzin, Będzin Miasto i Dąbrowa Główna 04.02.08, 12:59 Dobry link. Też lubię Akurat. Byłem na kilku koncertach. Niesamowicie energetyczne. Ta piosenka to jedna z lepszych. A sprawa dworca w DiDżi wkrótce znajdzie swój finał. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Będzin, Będzin Miasto i Dąbrowa Główna 04.02.08, 13:01 > A sprawa dworca w DiDżi wkrótce znajdzie swój finał. Faktycznie, wyglądał dziś, jakby miał się zaraz zawalić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Będzin, Będzin Miasto i Dąbrowa Główna 04.02.08, 13:22 Dzięki za tą piosenkę, żyłam w nieświadomości jeśli chodzi o wokalistę. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Będzin, Będzin Miasto i Dąbrowa Główna 10.02.08, 18:41 > > A sprawa dworca w DiDżi wkrótce znajdzie swój finał. > > Faktycznie, wyglądał dziś, jakby miał się zaraz zawalić ;) no nie..... brzuch mnie ze smiechu boli , z tej riposty... Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Będzin, Będzin Miasto i Dąbrowa Główna 07.08.08, 14:07 w Bedzinie ruszylo :))) odgruzowywanie z ostatniej niechlubnej przeszłości i przywracanie stanu pierwotnego, pieknej moderny www.zaglebie.info/bedzin,kubistyczny-dworzec-kolejowy-wyglada-jak-nowy,8750 Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Będzin, Będzin Miasto i Dąbrowa Główna 07.08.08, 15:40 Proszę bardzo, zdjęcia z wczoraj :) www.lesheck.pl/pics/kolej/bedzinmiastopkp12.jpg www.lesheck.pl/pics/kolej/bedzinmiastopkp13.jpg www.lesheck.pl/pics/kolej/bedzinmiastopkp14.jpg www.lesheck.pl/pics/kolej/bedzinmiastopkp15.jpg www.lesheck.pl/pics/kolej/bedzinmiastopkp16.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Będzin, Będzin Miasto i Dąbrowa Główna 07.08.08, 20:28 to sie nazywa szybki przeplyw informacji, lepiej, a nawet ładnie, troche ciemne foty Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Dworzec w centrum 24.02.08, 23:13 Komentarz zostawiony dziś przy zdjęciu dworca w DG (tego między torami): ====== O ku.... Przepraszam, ale to reakcja autentyczna. ====== Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Dworce 25.02.08, 07:06 A mnie przypomniała się taka anegdotka ze starych lat. Pewna znajoma mojej mamy jechała do nas w odwiedziny (pierwszy raz w te okolice) z kierunku warszawskiego. To było ze dwa trzy lata po reformie administracyjnej, i jeszcze każdemu w głowie siedziała tylko jedna stacja Dąbrowa Górnicza. Był to pociąg pospieszny więc zatrzymał się dopiero w Dąbrowie. Opowiadała że najpierw miała wysiąść w Ząbkowicach bo taka śliczna stacja, potem w Gołonogu bo było mnóstwo bloków ładna stacja kolejowa i to chyba było to właściwe miasto, w Dąbrowie bała się wysiąść bo były tylko jakieś fabryki i nie było dworca. Dodam, że wrażenie potęgowały setki wagonów kolejowych po obu stronach peronu, które zasłaniały właściwy dworzec. Człowiek się czuł jakby faktyczine wysiadał w środku fabryki. Odpowiedz Link Zgłoś
rurecznik Re: Dworce 11.04.08, 21:00 a tak w ogóle to ile jest czynnych dworców kolejowych w dąbrowie , takich co zatrzymują się pociągi i ile wszystkich dworców? Centrum Gołonóg Zabkowice Strzemieszyce Południowa Wschodnia Towarowa zapomniałem o jakims dworcu? nie mysle o stacji np. Sikorka czy Pogoria Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Dworce 11.04.08, 21:26 rurecznik napisał: > a tak w ogóle to ile jest czynnych dworców kolejowych w dąbrowie, > takich co > zatrzymują się pociągi i ile wszystkich dworców? > Centrum > Gołonóg > Zabkowice > Strzemieszyce > Południowa > Wschodnia > Towarowa > zapomniałem o jakims dworcu? nie mysle o stacji np. Sikorka czy > Pogoria Mieszasz terminy stacja i dworzec (zapominając w dodatku o przystankach). W Dąbrowie mamy jedną stację towarową (DG Towarowa), dwie stacje osobowe - Ząbkowice i Strzemieszyce, cała reszta (Dąbrowa Górnicza, DG Gołonóg, DG Południowa, DG Huta Katowice, DG Wschodnia. DG Sikorka, DG Pogoria) to przystanki. Pociągi osobowe zatrzymują się na wszystkich (oprócz Towarowej oczywiście), na Pogorii okresowo. Dworce znajdują się w Strzemieszycach, Gołonogu, DG Południowej (są nieczynne, a obydwa strzemieszyckie zrujnowane wręcz), DG głównej i Ząbkowicach (te są czynne). Na Sikorce kiedyś był barak z kasą, ale nie wiem, czy jeszcze jest czynny (na przystanku DG HK też, ale jego już od wielu lat nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek "Antykwariat na dworcu" 03.04.08, 21:16 Taką tablicę dziś zobaczyłem na dworcu w city, jak jutro będę miał chwilę - obadam czy już czynne. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: "Antykwariat na dworcu" 06.04.08, 12:42 A może to zalążek przyszłego centrum handlowego na dworcu, jak planowano? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: "Antykwariat na dworcu" 06.04.08, 12:48 Nie sądzę, prędzej kwestia braku tanich lokali w centrum (i dużej determinacji właściciela, jeżeli chciało mu się kopać z koniem... z PKP znaczy się). Swoją drogą, nie pomyślałbym, ze ma sens robienie drugiego antykwariatu w mieście, w dodatku tak blisko pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: "Antykwariat na dworcu" 07.04.08, 09:26 pomysł nie trafiony, wg mnie to Antek Wariat powiesił tam swoja wizytówke, a że nie douczony,wyszło Antykwariat :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Chcą postawić od nowa dąbrowski dworzec PKP 07.04.08, 08:25 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,5093842.html ========== Chcą postawić od nowa dąbrowski dworzec PKP Milena Nykiel 2008-04-06, ostatnia aktualizacja 2008-04-06 19:47 Przez lata odkładana przebudowa terenów kolejowych wokół głównego dworca w Dąbrowie Górniczej wreszcie się ziści. Po miesiącach negocjacji dąbrowski magistrat podpisał porozumienie z PKP. Obecny dworzec kolejowy w Dąbrowie Górniczej do wizytówek miasta nie należy Władze Dąbrowy Górniczej od kilku lat rozmawiały z PKP o przebudowie terenów wokół głównego dworca. Zapowiadany remont wciąż był jednak odkładany: najpierw w miejskim budżecie brakowało pieniędzy, a później rozmowy dąbrowskich urzędników z PKP nie przynosiły efektów. Ale w końcu udało się - jest już list intencyjny o współpracy. Czeka tylko na podpis przedstawicieli Polskich Kolei. - Sprawa została przesądzona - zapewnia Marcin Bazylak z dąbrowskiego magistratu i dodaje, że niedługo tereny kolejowe wokół głównego dworca zmienią się nie do poznania. Koncepcja ich zagospodarowania zakłada m.in. modernizację torowiska, dzięki czemu pociągi mogłyby rozwijać prędkość nawet do 160 km/godz., przebudowę dróg, parkingów, a także budowę tunelu pod torowiskiem. Wcześniej mieszkańcy korzystali z drewnianej kładki nad torami, ale ze względu na zły stan techniczny trzeba było ją rozebrać. Mieszkańcom zostało niebezpieczne przejście po torach, które wyznaczają biało-czerwone sztachetki, dlatego tunel pod torowiskiem oraz centrum przesiadkowe będą budowane w pierwszej kolejności. Zlikwidowany zostanie przejazd kolejowy w rejonie ulic Kolejowej i Konopnickiej. Gruntownego remontu wymaga również dworcowy budynek. Tynk odpada tu ze ścian, w środku jest zimno, nie ma miejsc do siedzenia, a toalety mocno odbiegają od standardów. - Przy dobrej pogodzie wolę stać przed dworcem. Budynek od dawna nie był remontowany, a jest jedną z wizytówek miasta - mówi Waldemar Łysek, mieszkaniec Dąbrowy Górniczej. Jeszcze nie wiadomo dokładnie, co stanie się ze starym, mocno zaniedbanym budynkiem dworca. Przemysław Kędzior z biura prasowego dąbrowskiego magistratu zapewnia, że zostanie wpisany w studium prac modernizacyjnych. - Budynek odnowimy albo wyburzymy i postawimy nowy - dodaje Kędzior. Szczegółowa koncepcja przebudowy terenów kolejowych będzie gotowa w połowie września tego roku, pierwsze prace ruszą pod koniec 2009 roku. Dąbrowski Urząd Miasta i PKP mają partycypować w kosztach projektu i jego realizacji. Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice ========== Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Chcą postawić od nowa dąbrowski dworzec PKP 07.04.08, 09:19 Wnioskuję, z tego, niemałe problemy. Od przejazdu na Konopnickiej do tunelu, który będzie na wyskości Kościuszki jest parę metrów. Po zamknięciu przejazdu, będzie musiał stać tam solidnej wysokości płot Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Chcą postawić od nowa dąbrowski dworzec PKP 07.04.08, 09:41 Ludzie i tak przejdą, w końcu łatwiej się przedzierać (nawet z wózkiem czy rowerem) przez bariery/płot niż nadłożyć kawałek do wygodnego i bezpiecznego przejścia - na co dzień na drogach to obserwuję :( Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Chcą postawić od nowa dąbrowski dworzec PKP 08.04.08, 12:11 Po tym co wczoraj usłyszałem w radiu Kraków nie mam nadziei na jakąkolwiek współpracę kolei z miastem. Miasto Zakopane postanowiło wybudować jedno duże centrum komunikacyjne. Pod ziemią dworzec kolejowy, a na poziomie zero dworzec autobusowy. Całe lata trwało dogadywanie się z PKP i wreszcie właściciel dworca autobusowego PKS postanowił nie czekać i wybuduje...swój dworzec autobusowy. Tak, że dzięki PKP Zakopane straciło sznsę na nowoczesne wielofunkcyjne centrum komunikacyjne. Czy w Dąbrowie będzie inaczej? Śmiem wątpić Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Chcą postawić od nowa dąbrowski dworzec PKP 08.04.08, 13:08 A co się tyczy tego tunelu. Nie przechodzę teraz często przez tory, ale wydaje mi się, że jeżeli to przejście podziemne ma wyglądać tak jak w centrum to chyba lepiej przechodzić przez tory. To będzie kolejna wizytówka miasta. Jeśli jeszcze zezwolą na te metalowe kioski, no to faktycznie będzie czego pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Chcą postawić od nowa dąbrowski dworzec PKP 08.04.08, 13:12 Raczej nie. To ma być tunel samochodowo pieszy. I zapewne jakiś monitoring będzie musiał być, bo to chyba będzie dość długi tunel. Odpowiedz Link Zgłoś
zawilecgajowy Re: Chcą postawić od nowa dąbrowski dworzec PKP 28.05.08, 13:18 Rozmawiałem ostatnio z pewnym zorientowanym kolejarzem z Ząbkowic, przebudowa dworca PKP w Centrum Dąbrowy jest nieuchronna choć nie wiadomo kiedy ruszy. Kolej ma w planach przebudowę torowiska a zwłaszcza zlikwidowanie zbyt ostrych łuków: pierwszego przy wjeździe od strony Gołonoga( tuż przed przejazdem kolejowym przy ul. Konopnickiej ) i drugiego przy wodociągach. Działania te pozwoliły by na przejazd pociągów inter city przez stację w Dąbrowie z prędkością 180 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Chcą postawić od nowa dąbrowski dworzec PKP 28.05.08, 13:21 W najnowszym 'Przeglądzie Dąbrowskim' też jest nieco na ten temat, ale na razie nie wiedzą jeszcze nawet (albo nie chcą ujawnić) czy będzie nowy budynek dworca, czy też odrestaurują stary. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Chcą postawić od nowa dąbrowski dworzec PKP 28.05.08, 18:14 A ja bym widział wspaniałą szklaną fasadę z wtopioną ceglaną częścią starego dworca. Tuż obok po wejściu w szklaną czeluść schody ruchome prowdzące śladem starej kładki na perony. Czyż nie piękne marzenie? Odpowiedz Link Zgłoś