Dodaj do ulubionych

KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 09:46
25 listopada przed Sądem Okręgowym w Częstochowie zaczął się proces
46-letniego Andrzeja K., oskarżonego o znęcanie się, a następnie zabicie
11-miesięcznego Dawida. Matka chłopca, 30-letnia Grażyna R., odpowiada m.in.
za to, że nie udzieliła synkowi pomocy i na czas nie wezwała -------------dla
mnie jest to oczywiste jesli chodzi o tego mezczyzne
Obserwuj wątek
    • Gość: xxc Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.org / *.org 26.11.05, 10:16
      JAk najbardziej z tym ze lepsze w tkim rzypadku były by dozywotnie cięzike
      roboty. Ogólnioe jestem zdania ze dozywotnie ciezkie roboty w odpowiednich
      warunkach to duzo lepsa kara niz kara smierci. Pamioetaj ze zawsze musi byc
      ktos kto pociagnie z te dzwignie. Zreszta kara smierci jest zakazana prze
      zprzepisy UE. A cizekie rozbotyw obozie pracy no cuz to jak najbrdziej ok.
      zreszta w ten sposób bandyta zarabiał by na swoje utrzymanie. A ze praca ciezka
      i o wypadek nietrudno a słuzba zdrowia dosc dlleko to i zapewne wiekszosc z
      nich długo by nie pozyla.
    • Gość: p A cóż pomoże lub zmieni kara śmierci ? IP: *.21.pl / *.21.pl 26.11.05, 10:17
      Wystarczy tylko *radykalnie* zmienić system więziennictwa, a tego niestety nie zrobią ludzie pokroju tych, którzy id kilkuset lat (z bardzo małymi wyjątkami) rządzą naszym żałosnym krajem. Po co kogoś zabijać? Masz żądzę krwi? Powinni pracować za darmo przez 20 lat w więzieniu. Przynajmniej pożytek jakiś by był.
      • Gość: Menel Re: A cóż pomoże lub zmieni kara śmierci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 11:03
        Niestety kara smierci....nie wierze ze ludzi da sie zresocjalizowac,
        przynajmniej w naszym systemie wieziennictwa- to smutna prawda-utrzymywanie
        przestepcow ktorzy czynia krzywde innym i beda perspektyw....wroca do swojej
        profesjii.

Pozatym sama kara smierci mogla by byc srodkiem odstraszajacym przed popelniem
        czynu zbrodniczego.

A UE niech sie wali z zakazem wprowadzania w kracjach Unii kary smierci-USA ma
        taki system sprawiedliwosci i jakos trzeba z nia zyc.Francuzi sami powinni sie
        opamietac teraz bo beda wydawac miliony an budowe wiezien i kolejne miliony na
        utrzymywanie w nich wszytskich tych "mlodziencow spod paryskich dzielnic"
        ktorym zachce sie palic samochody Paryzan.
        • Gość: kasiaa Re: A cóż pomoże lub zmieni kara śmierci ? IP: *.trustnet.pl 26.11.05, 11:17
          Ja jestem za karą śmierci...... za morderstwo - śmierć........
          • mrzezyno252 Re: A cóż pomoże lub zmieni kara śmierci ? 26.11.05, 11:24
            Ja też jestem za karą śmierci, potrzeba nam drastycznych rozwiązań gdyż nie
            odstraszy się inaczej bandziorów. Mam gdzieś teksty o tym że przestępce nalezy
            traktować po ludzku, przestępca to najgorszy rodzaj człowieka, śmierć im.
            • Gość: storima Albert Camus o karze smierci IP: *.d4.club-internet.fr 26.11.05, 11:37
              "Wypowiadajac sie za samego siebie, uwazam, ze kara smierci, nie tylko, ze nie
              sluzy niczemu, ale jest rowniez szkodliwa.(...) kara smierci uwlacza naszemu
              spoleczenstwu, a jej zwolennicy nie potrafia podac rzeczowych argumentow na jej
              skutecznosc w zapobieganiu morderstw(...)

1. spoleczenstwo nie kieruje sie przykladem kary smierci w zaprzestaniu morderstw.

2. Nigdy nie spotkalismy sie z przykladem, ze morderca kiedykolwiek zastanawial
              sie mordujac, ze dopasc go moze kara smierci. Wprost przeciwnie, samo wyzwanie
              oczekujacej go ewentualnie kary smierci prowokowalo tysiace mordercow do
              bardziej wyrafinowanej w swym bestialstwie zbrodni.(...)"

________________________________________________________________________________

(to tylko skromniutki kawalek, wstrzasajacej rozprawy Mistrza w tej kwestii)
              Albert Camus, Refleksje na temat kary smierci
              (Laureat Literackiej Nagrody Nobla).
              Camus spedzil duzo czasu zbierajac dokumenty w tej sprawie. Nie jest wiec to
              wyssane z palca, lecz rzetelnie zbadany i opisany problem.

(pisane w czasch gilotynowania glow we Francji)

P.S. Polecam rowniez "Krotki film o zabijaniu" Krzysztofa Kieslowskiego.
          • Gość: dolly Re: A cóż pomoże lub zmieni kara śmierci ? IP: *.trustnet.pl 05.12.05, 23:17
            nie wyobrazam sobie jak mozna zabic takie malenstwo- to okurtne:((
    • Gość: Menel Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:17
      A ja polecam ogladanie Wiadomosci,Faktow,Informacji i innych programow
      informacyjnych-mysle ze lepszej lektury "Za" kara smierci nie ma
      • Gość: storima Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.d4.club-internet.fr 26.11.05, 13:26
        Gość portalu: Menel napisał(a):

> A ja polecam ogladanie Wiadomosci,Faktow,Informacji i innych programow
        > informacyjnych-mysle ze lepszej lektury "Za" kara smierci nie ma

Wiedza nie polega na budowaniu swiatopogladu w oparciu o media.
        Nie zapomnij, ze Camus przetrwal i przetrwa, a owczesne mu media juz dawno
        czasem zostaly pogrzebane.
    • harry1983 Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? 26.11.05, 16:55
      Jestem za - chociaż w pewnych przypadkach faktycznie więzienie jest bardziej bolesne - pamiętacie tego bezdomnego, którego banda wyrostków zamordowała na groszu ?? Tak się składa, że z pewnych źródeł wiem, co przeżyli w więzieniu, i dla nich to raczej gorsze niż śmierć.

Ale za przywróceniem czapy jestem jak najbardziej,tylko, że pozostaje problem nadużyć, więc kwestia jest mocno dyskysyjna. Jak zwykle znajdzie się tyle samo zwoleników, co przeciwników kary śmierci, oraz wszelkich zwolenników "katolicko - chrześcijańskich" rozwiązań, którzy zapomnieli chyba o paleniu na stosie (jakby nie było kara śmierći)

Nie powinno być jednak litośći dla bezwzględnych morderców - np tych, co zgwałcili, okradli i wyrzucili z pociągu studentkę, głośne to było jakś rok temu - NIE WIERZĘ w resocjalizację takich zwyrodnialców oraz ich skruchę.

Mordercy dzieci to już wogóle bez wątpliwości - eliminować.

Jestem ZA. Proponowałbym zrobić referendum, i niech się naród wypowie.
      • Gość: xkx Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.org / *.org 26.11.05, 17:22
        Dla zwyrodnialców kara smierci wykonana w sposób humanitarny to mało. Duzo
        lepsze sa dozywotnie ciezkie roboty. Sa i w naszym kraju miejsca gdzie mozna by
        smialo utworzyc taki obozi pracy przymusowej. Jak by tak popracował jeden z
        drugim w kajdanach np.w kamienoiłomach lub przy wyrebie lasu po 16 czy 18
        godzin za cienka zupke to moze miały czas zastanowic sie nad tym co zrobił a
        praca szybko wykonczy i problem sie sam zlikwieduje.
      • ja_corka Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? 26.11.05, 17:27
        Uważam, że kara śmierci powinna zostać przywrocona, i na nic tu żadne argumenty
        Storimy czy innych przeciwników.
        Kara dożywotniego więzienia obciąża społeczeństwo, bo niestety nie ma u
        nas "ciężkich robót" do których zagnałoby sie tych zbrodnialców.
        Czytałam w prasie, że w tym i w przyszłym roku wyjdzie na wolność 186 skazanych
        po odbyciu 25 -letnich wyroów.
        Przeprowadzono z nimi rozmowe na dalsze plany życiowe.
        Otóż według tego co skazani opowiadali musimy sie liczyc z ofiarami w ilości co
        najmniej takiej jak ilość tych skazanych, czyli minimum 186 ofiar w roznym
        wieku i różnej płci.
        Dlaczego??????
        Otóż skazani ci, sa za kratkami JUŻ KIMŚ... w ich świecie.
        Tu natomiast po 25 latach wychodza do zera.
        Nie mają rodzin, mieszkań, pracy, pieniędzy na życie.
        W normalnych warunkach po 25-letnim zamknięciu nie znajdą dla siebie miejsca w
        społeczeństwie, wiec sami powiedzieli, ze po krotkim pobycie na wolnośći
        popełnia takie przestępstwa, zeby bez wiekszych trudności wrócić spowrotem za
        kraty na nastepne 25 lat.
        Nie widzę wieć ŻADNYCH SZANS NA normalne życie takich ludzi.

W więżieniu teraz jest dobrze.
        Skazani maja dostep do prasy, radia, TV, siłowni, bibliotek, mogą sie uczyć,
        studiować .......ale pracować????/ Nikt ich nie zmusi jak sami nie chcą.
        Poza tym stawka żywieniowa jest wyższa niż w szpitalach.
        Mają opiekę lekarską, psychiczną, za nich piorą, gotują, nie obchodzą ich
        problemy życia codziennego na wolności.
        Więc dla "długoterminowych skazanych" to raj na ziemi.

gorzej z wyrokami ludzi, ktorzy z roznych przyczyn znależli sie w więzieniu za
        wypadki......../nie mylić z przestepstwami/ i maja krótkie wyroki, a na
        wolności czekają kochające rodziny.

Dlatego uważam,za przestępstwa typu morderstwa, gwałty, molestowanie, znęcanie
        się /szczegolnie niewinnych dzieci/ i inne okrutne rzeczy
        KARA ŚMIERCI POWINNA BYĆ BEZAPELACYJNA.

W USA jest taka kara, tam Policję widać na każdym kroku, społeczeństwo czuje
        przed Policją respekt i ma w niej obronę i statystyka przestępstw, rozbojów
        jest o wiele mniejsza niż w Polsce.

KARA ŚMIERCI POWINNA BYĆ
        • storima Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? 26.11.05, 17:51
          Corko, akurat to nie sa moje argumenty. Przychylam sie raczej ku dyskusji z Harrym
          bo on przynajmniej podaje wazkie argumenty naduzyc kary smierci, a nie leci
          populistycznie po temacie.
          Nie sa to moje argumenty, lecz wycienek, jedynie skromny badan , ktore Camus
          przeprowadzil, a pozniej opisal. Wszystko to co opisal jest potwierdzone
          wspolczesnymi naukowymi badaniami. Naprawde nalezy posiadac chcny wstepna
          wiedze, aby sie autorytatywnie wypowiadac.
          Co mialem do napisania w tym temacie napisalem i powracal do niego tutaj nie
          bede. Dziwi mnie jednak fakt, ze w ogle nie przyjmuuje sie do wiadomosci chocby
          rzeczowych, udokumentowanych i cytowanych tutaj wypowiedzi Camus'a.

P.S. Realnie rzecz biorac, najpierw trzeba Polske wyprowadzic z Unii, a potem
          ewentualnie przywrocic kare smierci. Zdal sobie z tego sprawe Ziobro, wiec
          skonczyla sie populistyczna zawierucha, ktora PiS rozpetaj swego czasu.

Z szacunkiem dla Dyskutantow

opuszczam ten watek.

Storima
          • storima • "Dla fanów kary śmierci. Ku przestrodze" 30.11.05, 01:26
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=32758278&v=2&s=0
    • Gość: bea Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:45
      Jak najbardziej za karą śmierci. Ile kosztuje utrzymanie takiego darmozjada. To
      już wole wcześniejsze emerytury dla górników.
      Chciaż to co np pedofile czy mordercy dzieci przeżywają w więzieniach jest dla
      nich większą karą.
      • Gość: Monika Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 15:00
        Kara śmierci?
        A kto z was tutaj obenych byłby w stanie pociągnąć za dżwignię?
        Nie bylibyście wtedy takimi samymi mordercami?
        A gdyby to wasza matka, ojciec, córka, syn, bądż inna bliska wam osoba, miała
        zasiąść na krześle?
        A gdyby się okazało, że ktoś z waszej rodziny ciągnie za dżwignię?
        Zabcie kogokolwiek to morderstwo, także zabicie zbrodniarza.
        Walcząc w ten sposób z mordercą stajemy się tym z kim walczymy.
        • Gość: Menel Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:25
          Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI????
          Autor: Gość: Monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
          Data: 30.11.05, 15:00 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
          Kara śmierci?
          A kto z was tutaj obenych byłby w stanie pociągnąć za dżwignię?
          Nie bylibyście wtedy takimi samymi mordercami?
          A gdyby to wasza matka, ojciec, córka, syn, bądż inna bliska wam osoba, miała
          zasiąść na krześle?
          A gdyby się okazało, że ktoś z waszej rodziny ciągnie za dżwignię?
          Zabcie kogokolwiek to morderstwo, także zabicie zbrodniarza.
          Walcząc w ten sposób z mordercą stajemy się tym z kim walczymy.

Za dzwignie z checia pociagnela by rodzina ofiary zabojcy(pol zartem pol serio).
          A co gdyby ktos zabil Ci matke, ojca,corke,syna badz inna blisko wam osobe i za
          15 mial wyjsc na wolnosc bez perspektyw.
          Mysle ze walczac w ten sposob z morderca oddajemy przysluge spoleczenstwu
          (potencjalnym ofiarom nasladowcow , ktorych nie odstrasza perspetywa wiezienia).
          • Gość: storima Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.d4.club-internet.fr 30.11.05, 17:44
            Gość portalu: Menel napisał(a):

> Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI????
            > Autor: Gość: Monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
            > Data: 30.11.05, 15:00 + dodaj do ulubionych wątków
            >
            > skasujcie post
            >
            > + odpowiedz
            >
            > -------------------------------------------------------------------------------
            > -
            > Kara śmierci?
            > A kto z was tutaj obenych byłby w stanie pociągnąć za dżwignię?
            > Nie bylibyście wtedy takimi samymi mordercami?
            > A gdyby to wasza matka, ojciec, córka, syn, bądż inna bliska wam osoba, miała
            > zasiąść na krześle?
            > A gdyby się okazało, że ktoś z waszej rodziny ciągnie za dżwignię?
            > Zabcie kogokolwiek to morderstwo, także zabicie zbrodniarza.
            > Walcząc w ten sposób z mordercą stajemy się tym z kim walczymy.
            >
            > Za dzwignie z checia pociagnela by rodzina ofiary zabojcy(pol zartem pol serio)
            > .
            > A co gdyby ktos zabil Ci matke, ojca,corke,syna badz inna blisko wam osobe i za
            >
            > 15 mial wyjsc na wolnosc bez perspektyw.
            > Mysle ze walczac w ten sposob z morderca oddajemy przysluge spoleczenstwu
            > (potencjalnym ofiarom nasladowcow , ktorych nie odstrasza perspetywa wiezienia)
            > .

Menelu, Monika sie myli, spotkalem wiele wypowiedzi (USA) osob chetnych za
            pociagniecie rekojesci smierci (gazu, elektrycznego krzesla, szubiennicy).
            Gotowi byli za to placic pieniadze. W imie zasady "oko za oko...."

Badania naukowe wykazuja od lat (o tym pisal tez Camus, ale wybacz nie bede
            tmumaczyl calosci jego rozprawy i publikowal na F.)
            bdania wskazuje, ze zdoscuczaynienie wyrokikem smierci sprawcy zabojstwa
            nie ma sie nijak tak jak "oko za oko..." do ukojenia bolu najblizszych (stad
            powstal Nowy Testament). Wprost przeciwnie. Rodziny, ktore wspoluczestniczyly w
            egzekucji (w USA maja do tego prawo), cierpia na pograzone obsesyjnie
            towarzyszace im wewnetrzne zmary.

Koszt utrzymania przestepcow na "death row" jest nieporownywalnie wiekszy, od
            przetrzymania wiezniow z wyrokami dozywocia.

Dlaczego?

(siegajcie zrodel i faktow, ktore te zrodla chronia od zatrutych emocjami spojrzen)

A to juz Wy , dla ktorych nawet jedna osoba niewinnie stracona sie nie liczy (bo
            bledu sadow nie da sie wykluczyc----patrz dzial: NAUKA, skromnie tylko sypne:
            Sokrates)
            a to juz wy szarpcie sie miedzy soba unikajac jak "diabel swieconej wody"
            rzeczowych, sprawdzonych empirycznie dowodow.
            • Gość: storima Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.d4.club-internet.fr 30.11.05, 18:02
              Amerykanie tradycyjnie odczuwają silną solidarność z ofiarami najcięższych
              zbrodni, i w większości popierają "biblijny rewanż" ("oko za oko"). A argumenty,
              że tak dużo egzekucji wykonuje się tylko w Chinach i Iranie, do nikogo tu nie
              trafiają.
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3040374.html
              Jesli ktos by chcial zaglebic sie w ten problem to odczytal by wiele historii, w
              ktorych "death row" wiezniowie nie tylko we wiezniu, ale pisza publikowane ksiazki
              z ktorych dochody przeznaczaja dla organizacji spolecznych walczacych z przemoca,
              a i ich ksiazki czytaj mlodzi ludzie, mlodzi ludzie do ktorych trafia
              przeslanie takiego wieznia, ze gwalt, morderstwo, nie jest droga zycia.

I to sa fakty, a nie jakies emocjonalne bzdety, ktore tu wypisuje.

storima
          • Gość: Monika Do menel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 19:33
            Nie zabila bym osoby, ktora zabila mi kogos bliskiego. To byloby za latwe.
        • Gość: storima Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.d4.club-internet.fr 30.11.05, 19:10
          Gość portalu: Monika napisał(a):

> Zabicie kogokolwiek to morderstwo, także zabicie zbrodniarza.
          > Walcząc w ten sposób z mordercą stajemy się tym z kim walczymy.

Prawda.
    • Gość: Jose ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 19:21
      Sprawiedliwość, prawda, prawo i wolność tego wymaga
      • Gość: storima Re: ZA IP: *.d4.club-internet.fr 30.11.05, 19:29
        Gość portalu: Jose napisał(a):

> Sprawiedliwość, prawda, prawo i wolność tego wymaga

jakies konkretne fakty????

P.S. Odpuszczajac "oko za oko..."
      • Gość: Monika Re: ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 19:30
        Gdy dokonasz zemsty, bol bedzie jeszcze wiekszy. nie bedzie bowiem osoby, ktora
        bedziesz moc obwiniac o wyrzadzone Ci krzywdy. zemsta nie koi bolu.
        • v.ci PRZECIW 30.11.05, 19:42
          Za kilka tygodni będziemy obchodzić rocznicę narodzin Chrystusa .
          Nie jeden z Was zawaha się przy zabijaniu świątecznego karpia . Wasze dzieci
          może nawet uronią łzę nad jego losem . A ludzi , którzy zbłądzili , chcecie
          skazywać na śmierć ?

• Gość: storima Re: PRZECIW IP: *.d4.club-internet.fr 30.11.05, 20:00
            v.ci napisał:

> Za kilka tygodni będziemy obchodzić rocznicę narodzin Chrystusa .
            > Nie jeden z Was zawaha się przy zabijaniu świątecznego karpia . Wasze dzieci
            > może nawet uronią łzę nad jego losem . A ludzi , którzy zbłądzili , chcecie
            > skazywać na śmierć ?
            >

Do mnie to juz od dawien dawna przemawialo.
            Coz z tego???
            Czy bedac w USA udlao mi sie zniesc kare smierci???
            Oczywiscie, ze nie udalo sie.
            Czy Camus przyczynil sie do zniesienia kary smierci we Francji???
            Nie tylko we Francji, lecz Ludzkiej Europie. Tak.

Pozdro,
        • Gość: storima Re: ZA IP: *.d4.club-internet.fr 30.11.05, 19:51
          Gość portalu: Monika napisał(a):

> Gdy dokonasz zemsty, bol bedzie jeszcze wiekszy. nie bedzie bowiem osoby, ktora
          > bedziesz moc obwiniac o wyrzadzone Ci krzywdy. zemsta nie koi bolu.

A skad Ty to wiesz???

Niestety czy stety, naukowcy potwierdzaja Twoj wpis.
          Chocby psycholog w poradni rodzinnej.
          • Gość: Monika Do Storima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 10:17
            Pytasz skąd to wiem? Zapewne nie raz, nie dwa na kimś się za coś zemściłeś lub
            odegrałeś. Czy poczułeś się lepiej? Bo ja nie. Nawet powiem więcej, żałowałam
            tej zemsty,chociaż nikogo nie zabiłam. Z doświadczenia wiem że nic dobrego mi ta
            zemsta nie przyniosła, jak bym się więc musiała czuć gdybym kogoś zabiła?
            • Gość: storima Re: Do Storima IP: *.d4.club-internet.fr 06.12.05, 10:58
              Moniko, moje pytanie do Ciebie bylo pytaniem retorycznym.
              Mialo zwrocic uwage na fakt, ze badania potwierdzaja dokladnie to samo o czym
              piszesz. Jest bowiem udowodnione, ze kara smierci zamiast jak to sie popularnie
              sadzi, uspokoic i doprowadzic do zadoscuczynienia powoduje wzorst psychicznych
              niepokojow i moralnej u podstaw meki.

Pozdrawiam

P.S. do storimy (odmienia sie:))))
    • Gość: gosiunia Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 18:47
      Jestem jak najbardziej za karą śmierci za najciezsze i brutalne zbrodnie.
      Ci "źli" ludzie i tak się nie zresocjalizują, a po co mamy płacić za ich
      utrzymanie w więzieniach. Wyjdzie taki jeden czy drugi po odsiadce i znów zrobi
      to samo. I koło się zamyka. A tak jak zostało by wykonanych parę wyroków, to
      może inni zastanowili by sie nad swoim postępowaniem.
      • czefan ZA KARĄ ŚMIERCI SĄ MORDERCY???? 13.12.05, 18:10
        • storima Re: ZA KARĄ ŚMIERCI SĄ MORDERCY???? 13.12.05, 18:37
          Tym, którzy są żądni życia zabójców, którzy domagają się krwi za krew, oka za
          oko i zęba za ząb, a dwie trzecie Polaków tego właśnie pragnie, co najmniej trzy
          razy na dobę powinno się wyświetlać w telewizji ostatnio wykonane egzekucje
          skazanych na karę główną - tuż po porannej gimnastyce,

. A przecież "kara śmierci nie jest lekarstwem na przestępczość. Ona niczego nie
          leczy, jest tylko ścierwem rzuconym motłochowi" - przestrzega prof. Andrzej
          Rzepliński, członek Komitetu Helsińskiego, w okładkowym artykule "Psychoza linczu".

"Jedyną sprawiedliwością - uznał przed ponad dwustu laty Aleksander Dumas senior
          - jest prawo do odwetu". Naprawdę? Ja nie mam tej pewności.
          www.wprost.pl/ar/?O=6826&C=57
          • czefan Re: ZA KARĄ ŚMIERCI SĄ MORDERCY???? 14.12.05, 14:52
            Całkowicie się z Tobą zgadzam. Kara śmierci jest morderstwem na mordercy. Ci
            którzy są za karą śmierci nawołują do popełnienia morderstwa, więć są co
            najmnniej przestępcami.
    • herman28 Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? 13.12.05, 18:35
      Najprościej jest komuś odebrać życie nawet takim świniom jak Andrzej K. i
      Grażyna R. Ale czy nie lepiej wprowadzić, prawdziwą karę? Tzn. ciężką pracę w
      kamieniołomach od świtu do zmierzchu,(jeśli nie chce pracować, traktowanie
      batem), spanie na gołych deskach, wyżywienie tylko minimalne ale wystarczające
      do przeżycia. Praca , praca i jeszcze raz praca (przymusowa, ciężka) taka, że
      świnia będzie prosiła o śmierć.
    • Gość: inkwizytor Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 23:23
      Mam pytanie do zwolenników kary śmierci:
      czy - gdybyście mieli taką możliwość - skazalibyście na nią Pana Sikorę
      uniewinnionego przed paroma dniami przez prezydenta? I dlaczego?
      • harry1983 Re: KTO JEST ZA KARĄ ŚMIERCI???? 14.12.05, 02:06
        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> Mam pytanie do zwolenników kary śmierci:
        > czy - gdybyście mieli taką możliwość - skazalibyście na nią Pana Sikorę
        > uniewinnionego przed paroma dniami przez prezydenta? I dlaczego?

Jeśli wierzyć temu, co zostało pokazane w "Długu" to nie - krótki wyrok odsiadki lub zawiasy - nie znam jednak sprawy na tyle, aby się wypowiadać.

Moim zdaniem oni zostali zaszczuci do miejsca w którym albo my ich, albo oni nas. Różnica jest taka, że bandytów, którzy ich by mogli zabić, najprawdopodobniej by nie ujęto. Oni zgłosili się sami.

Sikora swoje odsiedział, w resocjalizację takich jak on - wierzę.
        Natomiast zwyrdodnialców, którzy dla zabawy zabili bezdomnego czy wyrzucili dziewczynę z pociągu - NIE.

Nie stawiajmy takich spraw na równi, bo to trochę różnica.

Nadal jestem ZA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka