Dodaj do ulubionych

Przyklad idzie z gory.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 17:33
Wocilem wlasnie z Silesia City Centrum i jestem pod wrazeniem, piekny kawalek
swiata.
220 sklepow w jednym kompleksie - kino, restauracje a w przyszlosci jeszcze
wiecej.
Moze by tak cos w tym stylu w Czewie.(to do Rady Miasta).
Obserwuj wątek
    • Gość: matka Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 26.11.05, 17:43
      czekam na to z utęsknieniem :)
    • Gość: ja Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 26.11.05, 17:45
      Mogliby wreszcie u as też wybudować galerię abym mogła zostawiać pieniądze w Cz-
      wie, a nie wszytskie zostawiam w K-wicach, Kr-owie.
      • Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.icis.pcz.pl 27.11.05, 13:54
        Daltego trzeba pilnowac Galerii Nadwarcianskiej. To duza szansa dla miasta mimo
        ze niektorym sie ta idea nie podoba.

Dlatego dobrym posunieciem jest to co mialo miejsce na ostatnim posiedzeniu
        Rady: nie wydano zgody na budowe innych hipermarkietow poza tym w przyszlej
        Galerii. Bez takiego hipermarkietu Galeria nie milalaby ekonomicznego sensu.
    • Gość: Częstochowianka Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 17:45
      w Częstochowie takie coś? Wątpie, Cz-wa to dziura.
      • ja_corka Re: Przyklad idzie z gory. 26.11.05, 17:51
        w CZESTOCHOWIE
        to pomniki,
        monumenty,
        Krzyzyki na skrzyzowaniach
        i zamkniete szalety,
        coraz ciemniej na ulicach
        • Gość: gość Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.grosz.prenet.pl 26.11.05, 18:06
          najpierw może niech miasto wyremontuje drogi , bardziej reprezentatywne miejsca , da ludziom możliwość pracy , usprawni opiekę społeczną , a dopiero na koniec będziemy myśleć o przyjemnościach .
          • Gość: gość Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.grosz.prenet.pl 26.11.05, 18:08
            aha i z jakiej góry ???
            bo K-CE są pępkiem śląska
            i mają w cholere kasy
            to są jakąś górą ???
        • Gość: częstochowianin Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 18:58
          no proszę my by dziur w ulicach nie było , a "częstochowianka" w każdym
          temacie,w każdym wątku wypowiada swoje słowa antagonistyczne do mieszkańców i
          miasta Częstochowy . przenieś się do koziej wólki i tam na
          nich/mieszkańcach/bzdury wypisuj dopóki cię nie wydoją.
          • Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.icis.pcz.pl 27.11.05, 13:43
            Czestochowianka na samo slowo Czestochowa dostaje gesiej skorki ze zlosci.
    • Gość: Częstochowianka Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 18:13
      Są stolicą woj. więc... są z góry :)
    • Gość: Częstochowianka Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 19:18
      aha czyli rozumiem, że Cz-wa jest święta a jesli ktoś jej nie lubi to ma grzech
      tak?
      W końcu mamy wolność słowa. Ahh jaka ta Cz-wa zacofana:)
      • Gość: bingo Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 12:33
        dyskusja idize w dobrym kierunku
        • Gość: nacjonałterenowy Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 12:55
          jak jesteś w częstochowianką to Twoim obowiązkiem jest kochać Częstochowę!

inaczej wynoś się stąd miasta i forum!!!!

jezeli jesteś częstochowianką i widzisz coś co można zmienić /władze iTy /to
          podnoś to na forum ! nie tylko plwać!

ty- tylko plwasz- wynoś się nim cię wyniosą z forum,może i Cz-wy.
    • Gość: Częstochowianka Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:09
      hehe, o bosze nie bądźcie żałośni, "moim obowiązkiem jest kochać
      częstochowe".... no no nieźle to wymyśliłeś...

A teraz jak ci opowiem bajke jak kot palił fajke!

• Gość: Gosc Re: Przyklad idzie z gory.!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:52
        Ja tez traktuje czestochowe jak dziure w ktorej brak fajnych rozrywek.
        No oprocz skubania ziaren slonecznika i pluciem pestkami nic tu nie ma.
        A jest jeszcze komiczny xx - wyrosniety student z napedem noznym haha
        • Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory.!!!!!!! IP: *.icis.pcz.pl 27.11.05, 14:19
          A ja jestem pewien ze na zadnej z wczorajszych czy dzisiejszych imprez ani cie
          nie bylo ani nie bedziesz, gosciu.

Wystarczylo spojrzec do internetu zeby zobaczyc ile mozliwosci fajnego
          spedzenia czasu jest w ten weekend.

Ale gdy porownac liczbe osob obecnych na tych imprezach z liczba mieszkancow
          Czestochowy, to rzeczywiscie mozna nieraz wysnuc smutne wnioski o mieszkancach
          naszego miasta. Takich jak gosciu - smutnych facetach, zlych na caly swiat i
          pozbawionych wyobrazni.

• Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory.!!!!!!! IP: *.icis.pcz.pl 27.11.05, 14:37
          P.S. Jak wszystkie inne formy rozrywki sa dla Ciebie zbyt skomplikowane, to w
          koncu wczoraj by super mecz koszykowki - tutaj zadnych specjalnych wymagan
          intelektualnych nie ma :))
    • pierwszy Re: Przyklad idzie z gory. 27.11.05, 13:49
      Drogi/Droga Bingo

Aby myśleć o wielkim centum handlowo-usługowym trzeba zwrócić uwagę, że
      społeczność, dla której stawia się takie centrum powinna być odpowiednio
      wyposażona w środki, aby korzystać z takich centrów. Nie jest kwestią budowa
      sklepów, skoro nie będzie pieniędzy aby w nich robić zakupy. To jest właśnie
      problem Częstochowy. Dobre położenie, ale brak miejsc pracy. I finalnie brak
      pieniędzy...
      • Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.icis.pcz.pl 27.11.05, 14:11
        A ja Ci odpowiem tak: w Czestochowie przy wszystkich problemach widac jednak ze
        caly czas powstaja nowe powierzhcnie handlowe, a te ktore wczesniej byly puste
        jednak sa coraz lepeiej wykorzystywane. Lokalny kapital jest w stanie wybudowac
        co najwyzej obiekt wielkosci nowego domu towarowego kolo dworca PKP. I jest
        kwestia wyboru czy decydujemy sie tylko na korzystanie z lokalnego kapitalu czy
        zgadzamy sie na wpuszczenie obcego.

Dyskusje o tym byly prowadzone wielokrotnie. Moim zdaniem powinnismy wpuscic
        obcy kapital, zeby zapewnic rozwoj miasta. Taki rozwoj jest niezbedny pzrede
        wszystkim do zatrzymania i przyciagniecia mlodych ludzi. To jest
        perspektywicznie najwiekszy problem Czestochowy.

Sytuacja Czestochowy w duzym stopnu zalezy od losow Huty. Widac to chociazby na
        przykladzie inwestycji miejskich. W ostatnim okresie sytuacja Huty zmienila sie
        wyraznie na lepsze. Inwestycja Donbasu to spory impuls rozwojowy - sam pakiet
        socjalny jest ponoc wart 800 mln zl, nie mowiac o bezposrednich inwestycjach
        rzedu planowanych 400 mln zl.

Trzeba zrobic wszystko zeby wykorzystac ten impuls. Rowniez po to zeby
        przyciagnac obcy kapital.
        • pierwszy Re: Przyklad idzie z gory. 27.11.05, 14:22
          w porządku, przyjmuję co napisałeś. trzeba tylko postawić pytanie, czy w chwili
          obecnej dodatkowe wielkie powierzchnie handlowe są jeszcze potrzebne? trzeba
          wpuścić obcy kapitał. święta racja. tylko, czy masz na myśli kapitał związany z
          handlem i usługami, czy ze sferą produkcyjną? aby sprzedawać usługi trzeba mieć
          jeszcze odbiorcę tych usług. ja wiem, że tutaj nie ma jeszcze galerii z
          prawdziwego zdarzenia. wiem również, że przyjdzie czas, że i ona powstanie. jak
          miasto sie wzbogaci. a jak ma się wzbogacić. ano tak, jak napisałeś. przez
          ulokowani tu inwestycji choćby i obcego kapitału. inwestycji, które zapewnią
          miejsca pracy. i pieniadze z tej pracy będą mogły być tutaj wydawane. wtedy
          przyjdzie czas na piekne galerie, jak te w poznaniu, warszawie, katowicach czy
          szczecinie... i to nie jest kwestia zacofania Częstochowy. to kwestia biedy
          Częstochowy...

pierwszy
          • Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.icis.pcz.pl 27.11.05, 14:28
            Wielu Czestochowian wydaje kase poza Czestochowa, bo tutaj nie moga znalezc
            oferty ktora zaspakaja ich potrzeby.
            Wiec kapital ktory chcialby zbudowac cos takiego jak Galeria Nadwarcianska jest
            tez potzrebny.

Taki kapital potrafi liczyc i wie ze Czestochowa po zakonczeniu prywatyzacji
            Huty najgorsze ma za soba, a rynek 250 tys. miasta jest jednak cos wart.

Jesli nie bedziemy przeszkadzac, to taka Galeria powstanie. Tak samo jak
            powstalo KINO. Na dwa multikina nie ma miejsca w Czestochowie, ale jedno sobie
            radzi. Tak samo jest z Galeria.

To jednak tez sa kolejne miejsca pracy i analizy mowia ze pomimo strat w
            zatrudnieniu w istnijacych placowkach wyjdziemy na plus.

• Gość: bingo Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 14:29
            Niestety niezgadzam sie z twoja teoria iz jest to kwestia biedy, gro ludzi
            jezdi wlasnie do obcych miast jak Wroclaw, Lodz, Katowice czy nawet Warszawa
            aby tam dokonac odpowiednich zakupow bo w czewie poprostu nie ma odpowiedniego
            wyboru.
            Mysle ze galeria w Czestochowie z pewnoscia by sie przydala, prosze nie
            zapomnij ze Czewa to 12 miasto co do wielkosci w Polsce i prestiz tego miasta
            wymaga takiej inwestycji.
            • Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.icis.pcz.pl 27.11.05, 14:34
              Nie wiem czy gros, ale z pewnoscia wiele osob kupuje poza Czestochowa.

Galeria jest po prostu potrzebna
            • pierwszy Re: Przyklad idzie z gory. 27.11.05, 14:39
              w porządku. przekonać mnie nie przekonacie. ale to wasze zdanie. wy macie swoje
              ja swoje. na siłę nie będę się okopywał na stanowisku, ale nie zgadzam się z
              argumentacją. i tyle. bo tak rozumując, to trzeba by postawić dodatkowo ze 4
              teatry awangardowe aby nie narzekali ci, co nie mają co robić w weekend (bo po
              co jeździć do Warszawy, czy innego miasta), wybudować w mieście sztuczne
              jezioro (bo po co jechac nad zb.Poraj), wybudować port lotniczy (bo przecież
              niecałe 100km do Pyrzowic to koniec świata), postawić trójwymiarowe kino (vide
              Warszawa) etc. etc. To, że asortyment jest jaki jest, to nie jest kwestia
              posiadania bądź nie galerii. To również jakość tutejszych kupców, czy inaczej
              handlowców. I galeria nie pomoże, jak głowa nie jest otwarta na nowości...

i co z tego, że Częstochowa jest 12 co do wielkości miastem w Polsce. wiele
              mniejszych ośrodków radzi sobie znacznie lepiej... to już w ogóle nie jest
              argument

co dziwne, jest w Częstochowie strefa ekonomiczna. potencjalna możliwość
              zaproszenia kapitału i realizacji inwestycji (dużych)... ale jakoś poza faktem,
              że jest, nic z tego nie ma. jak to jest?

pierwszy
              • Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.icis.pcz.pl 27.11.05, 14:46
                Lotnisko w Pyrzowicach jest duzo blizej niz te 100 km, a po wybudowaniu
                autostrady w ogole bedzie na wyciagniecie reki.

To nie ten przyklad. Galeria to po prostu kwestia stworzenia normalnych
                warunkow dla tych ktorzy chca ja wybudowac.

Tak samo jak realne jest wybudowanie Aquaparku.

I nie lekcewaz wplywu Huty na losy Czestochowy. Czestochowa bez Huty nie bylaby
                250 tys. miastem. Ciezkie czasy dla Huty oznaczaly spore problemy dla
                Czestochowy. Teraz sa szanse na zmiane tego stanu, bo Huta wyszla na prosta i
                ma powaznego inwestora.

• pierwszy Re: Przyklad idzie z gory. 27.11.05, 14:53
                  ja nie lekceważę wpływu Huty na miasto. duża część miasta dzięki hucie
                  powstała, i trzeba mieć jedynie nadzieję (choć brzmi to idiotycznie), że
                  przejęcie huty nie będzie początkiem jej końca. w ten bowiem sposób wykończono
                  już kilka polskich przedsiębiorstw.
                  przejęcie>wydojenie>wykończenie>przeniesienie kapitału na wschód...
                  ale skoro na hucie ma się opierać potencjał gospodarczy miasta, to ja już czuję
                  się w szytuacji niekonfortowej.
                  co do akwaparku, to szczerze mówiąc jestem za. bo dlaczego nie. akurat sfera
                  wypoczynku w mieście kuleje i co do koncepcji budowy takiego kompleksu nie mam
                  obiekcji. zresztą mozna zobaczyć co postawił dużo mniejszy Gorzów Wlkp.
                  (www.slowianka.pl), by zrozumieć dlaczego mistrzostwa polski w pływaniu
                  odbywają się tam i co to oznacza dla prestiżu miasta...

pierwszy
                  • Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.icis.pcz.pl 27.11.05, 15:15
                    Na dopywie kapitalu zagranicznego opiera sie rozwoj najwiekszych polskich miast.

Nie ludzmy sie - bez takiego doplywu trudno mowic o rozwoju Czestochowy.
                    Wystarczy sobie pomyslec co byloby bez TRW.
                    • pierwszy Re: Przyklad idzie z gory. 27.11.05, 15:17
                      no a o czym ja piszę. tyle, że TRW to nie hipermarket, galeria etc. etc. więc
                      czy teraz ty zacząłeś trzymać moją argumentację? czy dotąd czytałeś mnie
                      nieuważnie?

pierwszy
                      • Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.icis.pcz.pl 28.11.05, 00:27
                        Galeria (z hipermarkietem) to tez miejsca pracy - teraz to Ty czytasz
                        nieuwaznie.

No i impuls rozwojowy. We Wroclawiu tez najpierw byly glownie inwestycje
                        handlowe, szcegolnie Galerie, a potem poszly za tym inwestycje produkcyjne.
                • Gość: bingo Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 14:54
                  mam nadzieje ze watek wytrzyma do jutra i wlodarze miasta tez zajma stanowisko
                  w tej sprawi
                  • Gość: bingo Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 06:17
                    Minelo kilka ladnych dni i nic w tej sprawie.
                    Rada Miasta nie ma zdania na ten temat bo i poco!
                    Lepiej wybudowac inkubator gospodarczy, ktory nikomu nie jest potrzebny.
                    a potem bedzie otwarcie, szmpan, uroczysta kolacja i duze premie pieniezne dla
                    pomyslodawcow i urzedoli.
                    • Gość: lucio Re: Galeria RAJ IP: *.21.pl / *.21.pl 02.12.05, 12:15
                      Jedna galeria z hipermaketem i Cz-wa oazą dobrobytu, bardzo interesujące.
                      Szkoda tylko, że w np w konkursie organizowanym przez PAIZ
                      www.paiz.gov.pl/nowosci/?id_news=718&lang_id=2 Cz-wa nie zajęła
                      jakiegoś godnego miejsca. Ale za to Lubliniec no, no... . Gratuluję
            • Gość: sebastian Re: Przyklad idzie z gory. IP: 212.203.133.* 02.12.05, 12:34
              Wiesz Bingo ze PL jest liderem w EUROPIE pod wzgledem centrow, galerii handlowych. Niegdzie tyle tego nie powstaje co u nas.

Niech bedzie to odpowiedzia na Twoje narzekania ze nie ma gdzie kupowac i odpowiedzia dla tych ktorzy mowia ze ludzie nie maja pieniedzy.
              • Gość: bingo Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 16:28
                Do sebastiana;
                Nie wiedzialem ale ciesze sie ogromnize wreszcie w czyms jestesmy Liderem
                Europejskim to od razu poprawia mi humor i kusi aby zrobic wspaniale zakupy.
                Nie stety nie ma gdzie bo porzadnej Galerii brak o czym doskonale wiesz ponadto
                nie zapomnij ze w takich wlasnie centrach znajduje prace wielu ludzi i to
                praktycznie z kazdej dziedziny zawodowej nie wspomne o miejscach pracy przy
                budowie tych obiektow.
        • Gość: sebastian Re: Przyklad idzie z gory. IP: 212.203.133.* 02.12.05, 12:28
          Xx, wyjasnij mi czy zastrzyk finasowy dla huty, rzeczywiscie bedzie impulsem dla rozwoju tego miasta? W jaki sposob?
          Czy taki jednorazowy "prezent" jest w stanie cos zmienic?
          Taki przyplyw gotowki do miasta powinien byc dlugofalowy, a nie incydentalny.
          Inaczej za zmian nici.
          • Gość: xx Re: Przyklad idzie z gory. IP: *.icis.pcz.pl 02.12.05, 15:14
            Przede wszystkim ustabilizowala sie sytuacja Huty w ogole i to ma bardzo duze
            znaczenie ekonomiczne. Same miasto stracilo na nieplaceniu podatkow przez Hute
            rzedu 70 mln zl w podatkach. Nie wiem ile wyniosly straty w placach, itd.

Teraz ludzie powinni normalnie zarabiac a Huta placic podatki. Doplyw z
            podatkow juz byl widoczny w tym roku - w sumie 20 mln dodatkowej kasy.

Te 800 mln pakietu socjalnego to dodatkowy zastrzyk finansowy w ciagu ilus tam
            lat. Plus ma byc 400 mln na inwestycje. Znow w przeciagu kilku lat.

Tak wiec sam zastrzyk z definicji jest nie incydntalny, a rozwoj Huty z jego
            dlugofalowymi konsekwencjami to tez nie incydentalna sprawa. Oprocz tego
            uwalniaja sie grunty pod inwestycje, sytuacja prawna sie klaruje, a to tez ma
            spore znaczenie dla inwestorow, bo oni nie znosza nieuregulowanych sytuacji
            prawnych.

Rozwoj Czestochowy po wojnie niemozliwy bylby bez rozwoju Huty, a i teraz bez
            Huty miasto zaczyna od razu kulec. Wiec jesli Huta staje na nogi, rowniez w
            miescie i regionie sie poprawia. To system naczyn polaczonych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka