Gość: Wlodek IP: *.vf.shawcable.net 25.02.06, 03:05 Brawo!!! I GRATULACJE. Ciesze sie, ze moge je zlozyc jako pierwszy na forum. I chyba z najodleglejszego miejsca w jakie Przewodnik dotad zawedrowal. Z Vancouveru w Kolumbii Brytyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrm20 Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz 25.02.06, 07:09 - Gratulacje i ... absolwenci Sienkiewicza górą !!! Piotr Mikołajewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek absolwenci Sienkiewicza górą !!! IP: *.vf.shawcable.net 26.02.06, 00:43 piotrm20 napisał: i ... absolwenci Sienkiewicza górą !!! > Piotr Mikołajewski Pssst! Bo jeszcze Lukasz Wylezalek zrobi kawalek filmu o wlasnych doswiadczeniach z Sienkiewicza:))) I z ta gora odnosnie Sienkiewicza mogloby byc ...ciekawie:)) A juz napewno Tadeuszem Wrona, ktory "wybral wolnosc" po zsylce do Mickiewicza, to mozesz sie - na bank - pochwalic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observ Pewnie dla Częstochowy do maximum do osiągnięcia IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.06, 08:09 życzę temu mniastu większej odwagi i wyrwania się wreszcie z zaściankowej tradycji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bej Re: Pewnie dla Częstochowy do maximum do osiągnię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 09:38 Niestety te życzenia sie nie spełnią.Brak tu prawdziwego gospodarza. Z roku na rok gorzej!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon Trochę dziegciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:04 z całym szacunkiem, ale wydanie tej książki, choć bardzo dobrej, nie jest wydarzeniem, to zwykła dobra dokumentalna robota. zwykły człowiek o niej nie wie poza bibliotekarzami. nie bedzie w domach poza rodzinami wymienionymi w książce, którzy maja bliskich na tym cmentarzu. wydarzeniem było widowisko na Jasnej Górze transmitowane przez TVP, i wystawa czestochowskich malarzy, ale nie ta książka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Trochę dziegciu IP: *.vf.shawcable.net 26.02.06, 14:18 Gość portalu: katon napisał(a): > z całym szacunkiem, ale wydanie tej książki, choć bardzo dobrej, nie jest > wydarzeniem, to zwykła dobra dokumentalna robota. zwykły człowiek o niej nie > wie poza bibliotekarzami. nie bedzie w domach poza rodzinami wymienionymi w > książce, którzy maja bliskich na tym cmentarzu. Dla ciebie moze to nie wydarzenie. Dla czestochowian tak. Oprocz rodzin takze nieczestochowianie maja okazje poznac biogramy tych, ktorzy w naszym miescie zyli, walczyli o nie i kraj i dla naszego miasta cos pozytecznego zrobili. To lekcja dotykalnej historii, a nie jaselka i przebierance... ku uciesze gawiedzi i telewizorni. Jesli powstalaby podobna praca o cm Rocha, to obie powinny byc obowiazkowymi lekturami szkolnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Trochę dziegciu IP: *.czestochowa.agora.pl 27.02.06, 17:18 Katonie, nie zgadzam się z Tobą. Ja mam tę książkę i uważam, że jej powstanie jest bardzo ważnym wydarzeniem, chociaż nikt z mojej rodziny na Kulach nie leży, a z wymienionych w przewodniku osobiście znałem może ze trzy osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Mielczarek Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 10:03 Gratulacje dla braci Sętowskich Juliusza i Tomka za wkład w rozwój kulturalny naszego regionu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Lewandowski Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.pcz.pl 25.02.06, 12:09 Moje najszczersze gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 13:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Różycki.W Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:08 Julku gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_jaskola Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz 25.02.06, 21:13 Gratuluję Panie Juliuszu! Kawał dobrej roboty. Czekam teraz na docenienie Pana Andrzeja Siwińskiego za jego wkład w promocję regionu w postaci opracowania najlepszych ścieżek rowerowych nasego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw@zpp.pl Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 22:10 Julek, gratulacje posyłaja Ci z gór Irena i Marek Wójcikowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Trochę dziegciu IP: *.icis.pcz.pl 26.02.06, 18:37 Polakom pisanym z malej litery nie potrzebna jest pamiec o przodkach, o ich zaslugach, o naszej historii. Polakom pisanym z malej litery wystarcza parkingi przed hipermarkietami - zeby mogli napelnic swoje zoladki i usiac potem przed telewizorem ogladajac kolejny odcinek telewizyjnego tasiemca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juliusz Sętowski Re: Trochę dziegciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 14:31 Dziękuje Wszystkim za gratulacje. Pozdrowienia Juliusz Sętowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yahoo Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:13 Ale co przewodnik po cmentarzu ma wspólnego z wydarzeniem artystycznym? Do tej pory takie właśnie nagradzano w tym plebiscycie, "najlepsi w kulturze" to też byli artyści, a chyba Pana Sętowskiego, przy całym szacunku, należy zaliczyć do innej kategorii (naukowiec, historyk). Przyznam, że nie rozumiem rezultatów tego głosowania. Chyba, że zmieniła się formuła i cel tego konkursu, a ja nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz 26.02.06, 21:23 Proszę uprzejmie mi wytłumaczyć jeżeli komuś się chce po co komu przewodnik po cmentarzu ? Rozumiem napisać i zilustrować przewodnik turystyczny po mieście , przewodnik po muzeach . Ale przewodnik po cmentarzu ?! Ludzie czy wam brakuje zajęcia ? Lubię różne futurystyczne pomysły . Doceniam także artystów ale to mnie przerasta ..... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Do Kubisia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:50 Jesteś zwolennikiem konkretnych fachów (np. murarz, stolarz, itp.). A pan Sętowski napisał książkę, która się świetnie sprzedała. Wielu ludzi ją kupiło. Jedni czytają "Tinę" i "SE", inni wolą książki. Różnego sortu. Takie o cmentarzach też trafiają w określony segment rynku (w tym przypadku mieszkańców miasta zainteresowanych jego historią). Na promocji tej książki w teatrze nie starczyło miejsc dla wszystkich chętnych.To był zatem świetny PRODUKT, a nie twórczość "sobie a muzom". P.S. Jeżeli ty, Kubisiu, kupujesz książki po to, żeby pasowały do regału, to mimo wszystko polecam Ci przewodnik po cmentarzu Kule. Jest doskonale wydany. Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re:Od Kubisia... 26.02.06, 21:58 Sory ale wcześnieszy post napisałem nie czytając do końca całego artykułu . Z tąd moje krytyczne podejście do tego tematu . Pozostaje mi tylko przeprosić wszystkich których mój wcześniejszy post w jakimś stopniu uraził . Biję się w pierś ..... Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.icis.pcz.pl 26.02.06, 21:51 kubisiu - to faktycznie przewodnik po historii Czestochowy, widzianej przez pryzmat losow ludzkich. Tak sie sklada ze ta historia znajduje swoj "materialny" wyraz wlasnie na cmenatrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.vf.shawcable.net 26.02.06, 21:39 Gość portalu: yahoo napisał(a): > Ale co przewodnik po cmentarzu ma wspólnego z wydarzeniem artystycznym? To przeczytaj jeszcze raz uwaznie: Bohaterem tej edycji organizowanego przez "Gazetę Wyborczą" plebiscytu "Najlepsi w kulturze" był bezsprzecznie Juliusz Sętowski. Historyk został Twórcą Roku 2005, a jego "Przewodnik biograficzny po cmentarzu Kule w Częstochowie" zyskał tytuł Wydarzenia Kulturalnego. Zwroc uwage, ze nie o artystycznych wydarzeniach byla mowa, a kulturalnych. Kultura to troche szersze pojecie, o czym powinienes wiedziec ze szkoly. Opracowanie biogramow i wydanie ich w formie ksiazkowej, to doskonale praca mieszczaca sie w pojeciu kultura, tym bardziej, ze czesc obiektow, ktore opisane zostaly w Przewodniku, to wysokiej klasy dziela artystystyczne. I jeszcze jedno: sadzisz, ze historia, to nie jest czesc kultury narodu, czy spoleczenstw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yahoo Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:53 Włodku, odpowiadam ci najkulturalniej, jak umiem: najpierw czytaj, a potem krytykuj (powinni ci powiedzieć w szkole, że tak właśnie należy postępować). Jeszcze raz, dużymi (metaforycznie) literami: zdziwiłem się, że w tej edycji nagrodzili historyka i naukowca za dzieło natury historycznej i naukowej, choć wcześniej nagradzali artystów za sztukę. Czy to tak trudno zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 22:20 Wlodek jak wlodkuje. Definicję podał jaskóła. Wlodek najpier pisze póxniej pisze, a później nie da się tego już odkręcić zatem obraża, szczuje. taka częstochowianka - podpucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek jednej na Eeee! IP: *.vf.shawcable.net 27.02.06, 05:02 Gość portalu: ela napisał(a): > Wlodek jak wlodkuje. Definicję podał jaskóła. Wlodek najpier pisze póxniej > pisze, a później nie da się tego już odkręcić zatem obraża, szczuje. taka > częstochowianka - podpucha. Moze masz i racje, tylko jak nazwac toto co powyzej jaskolowaniem??? Bos chyba od niego pobierala nauki jasnego przedstawiania mysli na pismie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.vf.shawcable.net 27.02.06, 04:56 Gość portalu: yahoo napisał(a): > Włodku, odpowiadam ci najkulturalniej, jak umiem: najpierw czytaj, a potem > krytykuj (powinni ci powiedzieć w szkole, że tak właśnie należy postępować). > Jeszcze raz, dużymi (metaforycznie) literami: zdziwiłem się, że w tej edycji > nagrodzili historyka i naukowca za dzieło natury historycznej i naukowej, choć wcześniej nagradzali artystów za sztukę. Czy to tak trudno zrozumieć? Tez kulturalnie odpowiadam: Konkurs czy plebiscyt ma w tytule kulture i w tej kategorii miesci sie i stworzenie Przewodnika i stworzenie dziela malarskiego, muzycznego, czy rzezbiarskiego, filmowego a takze szeroko pojeta wokalistyka, czy krytyka literacka albo i filmowa. Widac w tym roku wybierali ci, ktorzy podzielaja moje, a nie Twoje zdanie. W nastepnej edycji moze byc inaczej, ale wtedy nie sadze, zebym ja mial powody do zdziwien. Pozostanmy przy tym, ze miales prawo sie zdziwic, a ja Twoje zdziwienie skomentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młynciu Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 19:10 Trzymałem kciuki i oczywiście wysłałem swój głos. A może teraz mnie się powiedzie, gdyż tym razem ja biorę udział w artystycznym plebiscycie. Kuba- trzymaj kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś