Dodaj do ulubionych

Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gazety"

IP: *.vf.shawcable.net 25.02.06, 03:05
Brawo!!!
I GRATULACJE.
Ciesze sie, ze moge je zlozyc jako pierwszy na forum.
I chyba z najodleglejszego miejsca w jakie Przewodnik dotad zawedrowal.
Z Vancouveru w Kolumbii Brytyjskiej.
Obserwuj wątek
    • piotrm20 Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz 25.02.06, 07:09
      - Gratulacje i ... absolwenci Sienkiewicza górą !!!
      Piotr Mikołajewski
      • Gość: Wlodek absolwenci Sienkiewicza górą !!! IP: *.vf.shawcable.net 26.02.06, 00:43

piotrm20 napisał:

i ... absolwenci Sienkiewicza górą !!!
        > Piotr Mikołajewski

Pssst! Bo jeszcze Lukasz Wylezalek zrobi kawalek filmu o wlasnych
        doswiadczeniach z Sienkiewicza:)))
        I z ta gora odnosnie Sienkiewicza mogloby byc ...ciekawie:))
        A juz napewno Tadeuszem Wrona, ktory "wybral wolnosc" po zsylce do Mickiewicza,
        to mozesz sie - na bank - pochwalic.

• Gość: observ Pewnie dla Częstochowy do maximum do osiągnięcia IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.06, 08:09
      życzę temu mniastu większej odwagi i wyrwania się wreszcie z zaściankowej
      tradycji...
      • Gość: Bej Re: Pewnie dla Częstochowy do maximum do osiągnię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 09:38
        Niestety te życzenia sie nie spełnią.Brak tu prawdziwego gospodarza.
        Z roku na rok gorzej!!!!!
        • Gość: katon Trochę dziegciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:04
          z całym szacunkiem, ale wydanie tej książki, choć bardzo dobrej, nie jest
          wydarzeniem, to zwykła dobra dokumentalna robota. zwykły człowiek o niej nie
          wie poza bibliotekarzami. nie bedzie w domach poza rodzinami wymienionymi w
          książce, którzy maja bliskich na tym cmentarzu.
          wydarzeniem było widowisko na Jasnej Górze transmitowane przez TVP, i wystawa
          czestochowskich malarzy, ale nie ta książka.
          • Gość: Wlodek Re: Trochę dziegciu IP: *.vf.shawcable.net 26.02.06, 14:18
            Gość portalu: katon napisał(a):

> z całym szacunkiem, ale wydanie tej książki, choć bardzo dobrej, nie jest
            > wydarzeniem, to zwykła dobra dokumentalna robota. zwykły człowiek o niej nie
            > wie poza bibliotekarzami. nie bedzie w domach poza rodzinami wymienionymi w
            > książce, którzy maja bliskich na tym cmentarzu.

Dla ciebie moze to nie wydarzenie.
            Dla czestochowian tak. Oprocz rodzin takze nieczestochowianie maja okazje
            poznac biogramy tych, ktorzy w naszym miescie zyli, walczyli o nie i kraj i dla
            naszego miasta cos pozytecznego zrobili.
            To lekcja dotykalnej historii, a nie jaselka i przebierance... ku uciesze
            gawiedzi i telewizorni.
            Jesli powstalaby podobna praca o cm Rocha, to obie powinny byc obowiazkowymi
            lekturami szkolnymi.
          • Gość: jacek Re: Trochę dziegciu IP: *.czestochowa.agora.pl 27.02.06, 17:18
            Katonie, nie zgadzam się z Tobą. Ja mam tę książkę i uważam, że jej powstanie
            jest bardzo ważnym wydarzeniem, chociaż nikt z mojej rodziny na Kulach nie
            leży, a z wymienionych w przewodniku osobiście znałem może ze trzy osoby.
    • Gość: Michał Mielczarek Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 10:03
      Gratulacje dla braci Sętowskich Juliusza i Tomka za wkład w rozwój kulturalny
      naszego regionu :-)
    • Gość: Damian Lewandowski Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.pcz.pl 25.02.06, 12:09
      Moje najszczersze gratulacje
    • Gość: Joanna Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 13:12
    • Gość: Różycki.W Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:08
      Julku gratuluję.
    • tomasz_jaskola Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz 25.02.06, 21:13
      Gratuluję Panie Juliuszu! Kawał dobrej roboty. Czekam teraz na docenienie Pana
      Andrzeja Siwińskiego za jego wkład w promocję regionu w postaci opracowania
      najlepszych ścieżek rowerowych nasego regionu.
    • Gość: mw@zpp.pl Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 22:10
      Julek,
      gratulacje posyłaja Ci z gór
      Irena i Marek Wójcikowie
    • Gość: xx Re: Trochę dziegciu IP: *.icis.pcz.pl 26.02.06, 18:37
      Polakom pisanym z malej litery nie potrzebna jest pamiec o przodkach, o ich
      zaslugach, o naszej historii.

Polakom pisanym z malej litery wystarcza parkingi przed hipermarkietami - zeby
      mogli napelnic swoje zoladki i usiac potem przed telewizorem ogladajac kolejny
      odcinek telewizyjnego tasiemca.

• Gość: Juliusz Sętowski Re: Trochę dziegciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 14:31
        Dziękuje Wszystkim za gratulacje. Pozdrowienia
        Juliusz Sętowski
    • Gość: yahoo Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:13
      Ale co przewodnik po cmentarzu ma wspólnego z wydarzeniem artystycznym? Do tej
      pory takie właśnie nagradzano w tym plebiscycie, "najlepsi w kulturze" to też
      byli artyści, a chyba Pana Sętowskiego, przy całym szacunku, należy zaliczyć do
      innej kategorii (naukowiec, historyk). Przyznam, że nie rozumiem rezultatów
      tego głosowania. Chyba, że zmieniła się formuła i cel tego konkursu, a ja nie
      zauważyłem.
      • kubiss Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz 26.02.06, 21:23
        Proszę uprzejmie mi wytłumaczyć jeżeli komuś się chce
        po co komu przewodnik po cmentarzu ?
        Rozumiem napisać i zilustrować przewodnik turystyczny po mieście , przewodnik po
        muzeach . Ale przewodnik po cmentarzu ?! Ludzie czy wam brakuje zajęcia ?
        Lubię różne futurystyczne pomysły . Doceniam także artystów ale to mnie
        przerasta ..... :-)
        • Gość: Guest Do Kubisia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:50
          Jesteś zwolennikiem konkretnych fachów (np. murarz, stolarz, itp.). A pan
          Sętowski napisał książkę, która się świetnie sprzedała. Wielu ludzi ją kupiło.
          Jedni czytają "Tinę" i "SE", inni wolą książki. Różnego sortu. Takie o
          cmentarzach też trafiają w określony segment rynku (w tym przypadku mieszkańców
          miasta zainteresowanych jego historią). Na promocji tej książki w teatrze nie
          starczyło miejsc dla wszystkich chętnych.To był zatem świetny PRODUKT, a nie
          twórczość "sobie a muzom".
          P.S. Jeżeli ty, Kubisiu, kupujesz książki po to, żeby pasowały do regału, to
          mimo wszystko polecam Ci przewodnik po cmentarzu Kule. Jest doskonale wydany.
          • kubiss Re:Od Kubisia... 26.02.06, 21:58
            Sory ale wcześnieszy post napisałem nie czytając do końca całego artykułu .
            Z tąd moje krytyczne podejście do tego tematu .
            Pozostaje mi tylko przeprosić wszystkich których mój wcześniejszy post w jakimś
            stopniu uraził .
            Biję się w pierś ..... Kubiś
        • Gość: xx Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.icis.pcz.pl 26.02.06, 21:51
          kubisiu - to faktycznie przewodnik po historii Czestochowy, widzianej przez
          pryzmat losow ludzkich.

Tak sie sklada ze ta historia znajduje swoj "materialny" wyraz wlasnie na
          cmenatrzu.
      • Gość: Wlodek Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.vf.shawcable.net 26.02.06, 21:39

Gość portalu: yahoo napisał(a):

> Ale co przewodnik po cmentarzu ma wspólnego z wydarzeniem artystycznym?

To przeczytaj jeszcze raz uwaznie:

Bohaterem tej edycji organizowanego przez "Gazetę Wyborczą"
        plebiscytu "Najlepsi w kulturze" był bezsprzecznie Juliusz Sętowski. Historyk
        został Twórcą Roku 2005, a jego "Przewodnik biograficzny po cmentarzu Kule w
        Częstochowie" zyskał tytuł Wydarzenia Kulturalnego.

Zwroc uwage, ze nie o artystycznych wydarzeniach byla mowa, a kulturalnych.
        Kultura to troche szersze pojecie, o czym powinienes wiedziec ze szkoly.
        Opracowanie biogramow i wydanie ich w formie ksiazkowej, to doskonale praca
        mieszczaca sie w pojeciu kultura, tym bardziej, ze czesc obiektow, ktore
        opisane zostaly w Przewodniku, to wysokiej klasy dziela artystystyczne.

I jeszcze jedno: sadzisz, ze historia, to nie jest czesc kultury narodu, czy
        spoleczenstw?
        • Gość: yahoo Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:53
          Włodku, odpowiadam ci najkulturalniej, jak umiem: najpierw czytaj, a potem
          krytykuj (powinni ci powiedzieć w szkole, że tak właśnie należy postępować).
          Jeszcze raz, dużymi (metaforycznie) literami: zdziwiłem się, że w tej edycji
          nagrodzili historyka i naukowca za dzieło natury historycznej i naukowej, choć
          wcześniej nagradzali artystów za sztukę. Czy to tak trudno zrozumieć?
          • Gość: ela Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 22:20
            Wlodek jak wlodkuje. Definicję podał jaskóła. Wlodek najpier pisze póxniej
            pisze, a później nie da się tego już odkręcić zatem obraża, szczuje. taka
            częstochowianka - podpucha.
            • Gość: Wlodek jednej na Eeee! IP: *.vf.shawcable.net 27.02.06, 05:02
              Gość portalu: ela napisał(a):

> Wlodek jak wlodkuje. Definicję podał jaskóła. Wlodek najpier pisze póxniej
              > pisze, a później nie da się tego już odkręcić zatem obraża, szczuje. taka
              > częstochowianka - podpucha.

Moze masz i racje, tylko jak nazwac toto co powyzej jaskolowaniem???
              Bos chyba od niego pobierala nauki jasnego przedstawiania mysli na pismie.
          • Gość: Wlodek Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.vf.shawcable.net 27.02.06, 04:56

Gość portalu: yahoo napisał(a):

> Włodku, odpowiadam ci najkulturalniej, jak umiem: najpierw czytaj, a potem
            > krytykuj (powinni ci powiedzieć w szkole, że tak właśnie należy postępować).
            > Jeszcze raz, dużymi (metaforycznie) literami: zdziwiłem się, że w tej edycji
            > nagrodzili historyka i naukowca za dzieło natury historycznej i naukowej,
            choć wcześniej nagradzali artystów za sztukę. Czy to tak trudno zrozumieć?

Tez kulturalnie odpowiadam:
            Konkurs czy plebiscyt ma w tytule kulture i w tej kategorii miesci sie i
            stworzenie Przewodnika i stworzenie dziela malarskiego, muzycznego, czy
            rzezbiarskiego, filmowego a takze szeroko pojeta wokalistyka, czy krytyka
            literacka albo i filmowa.
            Widac w tym roku wybierali ci, ktorzy podzielaja moje, a nie Twoje zdanie.
            W nastepnej edycji moze byc inaczej, ale wtedy nie sadze, zebym ja mial powody
            do zdziwien.
            Pozostanmy przy tym, ze miales prawo sie zdziwic, a ja Twoje zdziwienie
            skomentowac.

• Gość: Młynciu Re: Juliusz Sętowski zwyciężył w plebiscycie "Gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 19:10
      Trzymałem kciuki i oczywiście wysłałem swój głos. A może teraz mnie się
      powiedzie, gdyż tym razem ja biorę udział w artystycznym plebiscycie. Kuba-
      trzymaj kciuki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka