Dodaj do ulubionych

Dźbów - był nawet gminą

10.01.07, 23:24
Naprawdę pirwszorzędny pomysł z tym opisem dzielnic. Sam się wiele dowiaduję...
Szkoda tylko że taki pesymistyczny...
Obserwuj wątek
    • Gość: mstowiak Re: Dźbów - był nawet gminą IP: 80.51.222.* 11.01.07, 07:44
      Ranyyyy, mam nadzieję, że gmina Czestochowa nie ostrzy sobie apetytu na nasz
      Jaskrów - pisze z obawy, bo słyszałem plotke na ten temat. Ale by było...
      • Gość: Wicherek Re: Dźbów - był nawet gminą IP: 80.51.222.* 11.01.07, 12:24
        A ja jako mieszkaniec Jaskrowa, pragnął bym by Jaskrów zmienił granice
        administracyjne w kierunku Rędzin lub Częstochowy. Granica miasta to koniec
        lini MPK a dalej tylko PKS. Niecierpie Mstowa, tej wioski z aspiracjami do
        odzyskania praw miejskich. Pozdro dla Mstowiaka
    • Gość: gość Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 09:52
    • Gość: gość Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:04
      ale to prawda sama mieszkam na końcu ulicy Leśnej i uważam to miejsce za koniec
      świata. Wszędzie daleko, do sklepu do szkoły do kościoła i przy obecnym tempie
      życia jest to bardzo uciążliwe bo bez samochodu ani rusz. Teraz już trochę
      lepsza droga ale do niedawna postawiony był znak ograniczenia prędkości do 30 bo
      przy większej można było pół auta zgubić. Samorząd terytorialny też o nas
      zapomniał bo abśmy dastali wiatę na pierwszym przystanku 23 i 33 to po wielu
      pismach i apelach do Urzędu Miasta musieliśmy czekać aż 2 lata. Kanalizacja
      powstała dopiero w tamtym roku i to przy niemałym koszcie z naszej strony bo aż
      3 tyś zł. Dlatego też część mieszkańców nadal wypuszcza ścieki do rowów bo ich
      po prostu nie stać na ten luksus, który w centrum miasta jest założony za połowę
      ceny. I tak to tyle pesymizmu, niestety żyć tu trzeba tylko dlaczego w takich
      warunkach i z dala od cywilizacji, to dobre na kilka dni dla tego kto chce
      odpoczć a nie do codziennego życia.
    • Gość: gość4 Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:25
      sama mieszkam w ;blokach;. koszmar. sypiące się kominy, brak wętylacji w
      mieszkaniach,a organy odpowiedzialne za osiedle(wszystkie administracje)zwalają
      wszystko na lokatora.mamy 21wiek,przepisy z 20,a żyjemy jak w 19 wieku.Jeśli
      chcecie zobaczyć wizję niedorozwiniętego planisy, architekta i osób
      odpowiedzialnych za przyjęcie projektu do realizacji zapraszam na ulicę Biurową
      1. Pieknie wykończony blok oddany rok temu, otoczony wysokim morem, a za morem
      plac zabaw tylko dla mieszkańców bloku. Reszta może popatrzeć przez wyrwy w
      płocie.Dzieciaki toczą wojny przez płot, amunicji nie brakuje,piaskownicę
      obsypano efektownym żwirkiem.Wtajemniczeni nie parkują auta pod płotem,
      uszkodzenie szyby gwarantowane.Dżbow to tak zwane getto częstochowy.
      • Gość: gość Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:46
        no to pięknie a ja myślałam że ci w blokach to sobie żyją wszędzie blisko na
        miejscu opłty małe ale i u was nie jest słodko. Moje dziecko chodzi do
        przedszkola w Dźbowie i jak rozmawiam z innymi mamami z miasta to nasze
        przedszkole ma opinię najgorszego e mieście. Drogo, brak wykwalifikowanej kadry
        i nic nie nauczą, dzieci boją się tam iść bo pani tylko krzyczy a nie chce się
        bawić. To taka "przechowalnia dla dzieci". W mieście jest inaczej bo tam większa
        konkurencja i muszą dbać o klienta. Ja sama zastanawiam się czy nie przenieśc
        dziecka do innego przedszkola. Takie realia to tylko Dźbów a my nic nie możemy
        zrobić.
        • Gość: irys Odłączcie się od Częstochowy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:18
          Wiele na tym skorzystacie. Miejscowości w okolicznych gminach wyglądają lepiej
          aniżeli dzielnice Częstochowy graniczące z nimi. Przykład wymienionego wyżej
          Jaskrowa w porównaniu z dzielnicą Wyczerpy mówi sam za siebie. Jazda samochodem
          przez Wyczerpy jest dobrym testem dla plomb w zębach.
          • Gość: Wicherek Re: Odłączcie się od Częstochowy!!! IP: 80.51.222.* 11.01.07, 12:28
            Główna ulica Jaskrowa to droga wojewódzka a nie gminnam, więc to władze gminy
            ją wyremontowały.
        • Gość: ja Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:01
          moje też chodzi do przedszkola w dzbowie nie jest żle, jedno z najtańszych, a
          kadra ma dwa chwasty.reszta jest ok.
          • ewellkkaa Re: Dźbów - był nawet gminą 16.01.07, 19:08
            powiedź, jak możesz, o jakie chwasty chodzi? moje dwie córki chodzą do tego
            przedszkola i chciałabym wiedzieć których przedszkolanek unikać. pozdrawiam
        • Gość: ja Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:01
          moje też chodzi do przedszkola w dzbowie nie jest żle, jedno z najtańszych, a
          kadra ma dwa chwasty.reszta jest ok.
      • Gość: Mieszkaniec Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:00
        Koszmar to mało powiedziane.Jak idziesz pod blokiem to trzeba
        uważac aby ci komin na głowe nie spadł.
        W jednym z bloków zawalił się komin i do tej pory nic nie zrobili,
        a mineło prawie dwa miesiące,olewają nas na każdym kroku.
        Dźbów to dzielnica zapomniana przez Boga.......
        • Gość: Dżbowian Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:12
          to że kominy się walą to wina lokatorów w/g administracji.Bloki mają po55 ,56
          lat, a remonty przeprowadzane to tylko kosmetyka. Sam mam uszkodzony komin,i
          jak się dowiedziałem u władz, to moja wina że go uzywam . Jedni twieddzą że
          kominy nie powinny lokatorow interesować a inni że to nasz obowiązek.
          Administracja nie może się zdecydować , główna twierdzi co innego, ;;7;; co
          innego, a jak się wypowie prezes to ręce opadają.Odnośnie przedszkola jest
          super, szkoła za to masakra z tragedią. Myślę żeby syna przenieść do gimnazjum
          na wieś, do Konopisk, ale boję się że tam zawysoki poziom mimo że moja pociecha
          jest wzorowa
          • Gość: Mieszkaniec Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:35
            Uszkodzone kominy to ma połowa tego osiedla.
            Może my powiniśmy wejść na dach i za swoje pieniądze
            wyremontowac kominy itd.

Ps.Powinno być Dźbowianin nie Dżbowiak
            • Gość: salsa Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 15:47
              Witam.
              Chciałam tylko zaznaczyć, że Dźbów to nie tylko osiedla.... Ja przytoczę tylko
              nazwę Jackowizna,też należymy do Dźbowa. Są to ostatnie ulice miasta
              Częstochowy, potem juz zaczyna się gmina. Tutaj jest jeszcze gorzej. Połozenie
              wskazuje na to, że jestesmy niczyji... Częstochowa woli o nas nie pamiętać, a
              gmina...cóż przeciez tam nie należymy.
              Tutaj trzeba walczyc o wszystko, o poprawienie zwykłej drogi- zwykłej "
              hasiówki" trzeba złożyć tysiące podań i być poprostu ( za przeproszeniem)
              upierdiwym w Urzędzie Miasta... Dźbów to faktycznie dzielnica zapomniana przez
              Pana Boga, a napewnojuż przez urzędników...
              • Gość: moniczka=]] Re: Dźbów - był nawet gminą IP: 80.54.168.* 16.01.07, 10:55
                oczywiście zgadzam się z tym co napisałaś. oj fatalne drogi!!! ale taka praca
                urzędników!
            • Gość: Dżbowiak Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 17:46
              gdyby było normalnie to bym byłDżbowianin, a że nie jest to jestem
              Dżbowiak.Ciekawe czy Mieszkaniec chodzi w domu w chapciach czy kapciach?
              • Gość: Mieszkaniec Re: Dźbów - był nawet gminą IP: 212.87.238.* 11.01.07, 18:33
                Na Dźbowie nigdy nie będzie normalnie bo o nas to już zapomnieli
                Po mieszkaniu chodze w klapkach:P
    • Gość: Katolik Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.21.pl 11.01.07, 17:33
      To macie fajnego przewodniczęcego , zresztą jak większość mieszkańców
      [mężczyźni] tej dzielnicy , sami nałogowcy.
      • wiejska_baba Re: Dźbów - był nawet gminą 11.01.07, 18:28
        jak dźbów - to i jego znana mistrzyni - Waćka
        • Gość: ja Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:20
          Waćka to centrum kultury osiedla, wytycza mode i styl zycia. A co powiecie o
          naszym parku rozrywki:Plac walecznych?
          • Gość: Mieszkaniec Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:41
            Plac Walecznych - Park Rozrywki hehe:D

Waćka to Galeria Handlowa

dzbow.blog.onet.pl/
            www.dzbow.fora.pl/
      • Gość: salsa Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 21:22
        O wypraszam sobie bardzo... może i znajdują się tam takie jednostki. Tak się
        składa, ze znam jedną osobę z rady bardzo dobrze... i nie jest żadnym nałogowcem
        ( co by się nie kryło pod tą nazwą!)
        • Gość: salsa Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 21:23
          chodziło mi oczywiście ludzi należących do rady ;)
    • Gość: eee Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:26
      ja mielem dziewczyna z Dźbowa i była bardzo fajna z tego miejsca ja serdecznie
      pozdrawaim :*
      • Gość: Dźbowiak Re: Dźbów - był nawet gminą IP: 212.87.241.* 11.01.07, 21:13
        WSZYSTKIE DZIEWCZYNY Z NASZEJ DZIELNICY Są FAJNE I NIE MA FAJNIESZYCH
        /SZCZEGóLMNIE ROCZNIK 1957/ W CAłEJ wielkiej CZEWCE.
        Pozdrawiam dziewczny z mojego rocznika i troszkę młodsze.
        Nikt nam nie zabierze pięknych spacerów wieczorem po spokojnych nałych uliczkach
        oraz nad rzeką- choć miała niepachnącą nazwę- wśród naprawdę pięknych pól, drzew
        i urokliwej hałdy kapalni "Barbara" w perspektywie.
        Cieszę się ,że mogłem urodzić się w Dźbowie , spędzić spokojne dzieciństwo i
        przeżyć swoje pierwsze miłości w tej wsi podmiejskiej, a nie np. na RAKOWIE.
        POZDRAWIAM TYCH , KTóRZY MIESZKAJą NIESTETY JUż W DZIELNICY DźBóW!
        KOCHAM WIEś SWOJEJEGO DZIECIńSTWA !!!!!
        Chłopak z Dźbowa.
        • Gość: dux Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:35
          hehe, też znałem dziewczynę z Dźbowa, ale tylko z widzenia, przyjechała na
          wakacje do Rędzin i strasznie mi się podobała, chyba miała na imię Ela, ale to
          było jakieś 30 lat temu :)
        • Gość: troskliwy Re: Dźbów - był nawet gminą IP: 195.117.70.* 11.01.07, 21:38
          Całkowicie zgadzam się z poprzednim postem. Dźbów może nie jest wielki, może nie
          jest zadbany, może niewielu ludzi chciałoby się tutaj przeprowadzić ale wiem
          jedno, on ma w sobie urok, nie spędziłem w nim całego mojego dzieciństwa ale
          jego "starszą" część i naprawdę nie wyobrażam sobie spędzić jej gdzie indziej.
          Ta dzielnica zapomniana przez miasto ma w sobie to coś. Osiedle bloków również
          jest bardzo ciekawe. Wystarczy przyjżeć się jego ułożeniu. Coprawda jest ono
          bardzo zaniedbałe bo od kiedy Dźbów stał się dzielnicą nikt się nim nie
          interesuję a wystarczyło by tak niewiele żeby żyło się tutaj lepiej. Wystarczyło
          by tylko kilka zmian m.in jeżeli chodzi o walące się kominy ale również
          estetyczne żeby przywrócić temu osiedlu dawną świetność. A jeżeli chodzi o drogi
          szczególnie pow. warszawy i gościnną to ich remont nie jest tylko interesem
          dźbowian ale również całego miasta. Trasa ta bowiem praowadzi do samych
          tarnowskich gór i ślązacy wjeżdżający z tamtych terenów do naszego miasta są na
          pewno niemile zaskoczeni widząc jedną z dzielnic "Imperium Częstochowskiego"
          która wygląda jak zapomniana wieś w zachodniej Ukrainie
          • Gość: alergia Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 08:09
            Mieszkam w Dźbowie od kilku lat.Dziecko nie chodzi do szkoły w Dźbowie ,tylko
            tam gdzie pracujemy z mężem.Tak więc mimo tych lat spędzonych w tej dzielnicy
            nie czujemy się z nią zbytnio związani.Na każdy wekend wyjeżdzamy bo i co tam
            robić.Bloki rzeczywiście zaniedbane,klatki schodowe to koszmar o wentylacji nie
            wspomnę.Próbuję znaleźć jakieś plusy.Może to stosunkowo niski czynsz,brak typowo
            miejskiego gwaru za oknem,dużo zieleni,no jakoś trzeba się pocieszać:)
            pozdrawiam Dźbowiaków
            • Gość: gość Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 21:10
              aż się boję pomyśleć o szkole w Dźbowie. na razie chodzimy do przedszkola uważam
              że jest tragiczne i jak słyszę opinię że w szkole jest jeszcze gorzej to dostaję
              dreszczy. może rzeczywiście wyjściem z sytuacji jest posłanie dziecka do
              Konopisk do cywilizacji tylko kto je tam będzie woził. mieszka się tu tragicznie
              i myślałam że może moja pociecha będzie miała lepiej a tu słyszę że od początku
              schody. doradzcie rodzice co robić z edukacją dziecka. Czy naprawdę w tej szkole
              jest tak źle. o sali gimnastycznej wiem, o języku niemieckim od pierwszej klasy
              też(angielski jest podobno od 4tej) a jakie jeszcze niemiłe niespodzianki na
              mnie czekają?
              • Gość: olfantka Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 12:29
                Wiele lat mieszkałam w Dźbowie,a teraz bywam raz na jakiś czas.Ja swoje dzieciństwo tam wspominam dobrze.Ulice osiedlowe bez dużego ruchu,wiele miejsc gdzie można było bawić się w chowanego i w podchody.Szkoła z nienajwyższym poziomem,ale mimo to wielu z nas pokończyło dobre szkoły średnie i studia(to zależy również od tego czy się komuś chce).W tej chwili przeraża mnie ogólnopanujący brud szczególnie na Placu Walecznych,na którym kiedyś były klomby z kwiatami i mniej smakoszy alkoholu.Ach,i ta "wizytówka"w postaci starego pawilonu.I mam jeszcze prośbę do młodzieży :róbcie coś dla tej dzielnicy,skrzyknijcie się na wiosnę i sprzątnijcie place zabaw i tereny wokół bloków.Może inni pójdą za przykładem i zamiast niszczyć coś zrobicie wspólnie.
                • james846 Re: Dźbów - był nawet gminą 14.01.07, 13:09
                  Gość portalu: olfantka napisał(a):

> Wiele lat mieszkałam w Dźbowie,a teraz bywam raz na jakiś czas.Ja swoje dzieciń
                  > stwo tam wspominam dobrze.Ulice osiedlowe bez dużego ruchu,wiele miejsc gdzie m
                  > ożna było bawić się w chowanego i w podchody.Szkoła z nienajwyższym poziomem,al
                  > e mimo to wielu z nas pokończyło dobre szkoły średnie i studia(to zależy równie
                  > ż od tego czy się komuś chce).W tej chwili przeraża mnie ogólnopanujący brud sz
                  > czególnie na Placu Walecznych,na którym kiedyś były klomby z kwiatami i mniej s
                  > makoszy alkoholu.Ach,i ta "wizytówka"w postaci starego pawilonu.I mam jeszcze p
                  > rośbę do młodzieży :róbcie coś dla tej dzielnicy,skrzyknijcie się na wiosnę i s
                  > przątnijcie place zabaw i tereny wokół bloków.Może inni pójdą za przykładem i z
                  > amiast niszczyć coś zrobicie wspólnie.

Ja mieszkam juz troche na Dźbowie i powiem że z tym Placem Walecznych to powinni zrobic porządek,bo tylko tam żulernia przesiaduje nikt więcej.
                  A z tym sprzątaniem to może i masz racje,ale ile by było chętnych osób
                  żeby posprzątać plac zabaw.Może jakby ktoś zaczął to by reszta poszła jego przykładem.

• Gość: troskliwy Re: Dźbów - był nawet gminą IP: 195.117.70.* 14.01.07, 16:49
                    zmienienie czegoś najlepiej zacząć od siebie
                    • Gość: olfantka Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 18:41
                      My często bawiliśmy się na ogródku jordanowskim gdzie były tylko dwie karuzele i w okalających go krzakach,których już nie ma.Często się zdarzało,że musieliśmy najpierw posprzątać śmieci i potłuczone butelki.Teraz żal patrzeć na plac zabaw,który tam zrobiono.Młodzież,która go niszczy kiedyś będzie chodziła tam ze swoimi dziećmi i będzie miała pretensje,że nie jest wyremontowany.
                      • Gość: ja Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 19:35
                        witam.ostatni goście mieszkali downo dawno temu. ja mieszkam teraz.Uliczki
                        miedzy blokami kiedyś spokojne zamieniły sie w drogi szypkiego ruchu.prosiliśmy
                        kiedyś wydział rychu o tzw.garby na ulicę, ale nasza kochana administracja nie
                        zgodziła się.plac zabaw: zniszczony i zaniedbany- racja.mój syn miał 3 latka
                        jak powstał.była fajna zabawa.Ale cóż.Rok póżniejw lecie zauwazylismy ze jest
                        brudno.kosze nie uprzatniete, brud i s...Zgłosiłam osobiście to administracji i
                        usłyszałam ze to miejsce ich nie obchodzi, bo to teren U.M. ,a oni zapomnieli
                        podpisać umowe z firmą sprzatajaca.10 miesiecy nie było sprzatane. na wiosnę
                        plac zabaw lśnił od szkła,papiery wiart wywiał.
                        Co do szkoły:nie mam juz Jarzabka przy władzy,mam wrażenie że nowa dyrekcja
                        zaświeciła swiatełko w tunelu. J.angielski moja córka ma od pierwszej klasy.
                        Teraz podobno mozna sobie wybrac klase z jezykiem.
                        • Gość: troskliwy Re: Dźbów - był nawet gminą IP: 195.117.70.* 14.01.07, 21:49
                          co do tego placu zabaw to rzeczywiście gdyby młodzież go nie niszczyła to byłoby
                          tam estetyczniej,ale jeżeli chodzi o wygląd budynków to są one ogólnie brudne
                          ale nie chodzi tutaj o grafitti czy inne bazgroły bo takowych na blokach
                          niewidziałem raczej, estetyką miejsc publicznych na tym osiedlu mogliby się
                          zająć sami mieszkańcy nie śmiecąc, a estetyką budynków - ZGM
                          • Gość: ja Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 09:04
                            młodzież która zniszczyła plac zabaw wychowywała sie bez takich miejsc.Jak
                            postawiono zabawki to 12-14 latkowie nie wiedzieli co z tym zrobic.Byłam tam i
                            widziałam co sie tam działo. Ja osobiscie na plac z dzieckiem nie chodze od 5
                            lat. Boje sie o jego bezpieczeństwo.Kupa szkła, hustawki naprawiane byle jak
                            itp.sprawy.
                      • james846 Re: Dźbów - był nawet gminą 01.06.08, 12:40
                        Co do placu zabaw to go już nie ma,zostały po nim tylko ławeczki...W zeszłym roku został rozebrany,a w Urzędzie Miasta powiedzieli że nie ma kasy na odbudowe:/
                      • Gość: Cmon Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.play-internet.pl 16.07.13, 21:59
                        Nam tu dobrze. Mamy tu szkołę podstawową, Gimnazjum, Przedszkole, Bibliotekę, i wszystko co nam potrzeba na tym osiedlu. Po za niektórymi sąsiadami !
                        • Gość: 1973 Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 16.07.13, 23:37
                          A "Dżbów" pamiętam. Mówiono o mnie KING w mieście...nie, nie w mieście tylko w barze "Za Rogiem". To były czasy!
                • Gość: DŹBOWIAK-Waldek Re: Dźbów - był nawet gminą IP: 212.87.241.* 20.01.07, 23:21
                  Świetny pomysł z porządkowaniem NASZEJ DZIELNICY !!!!!!
                  MAM PROPOZYCJę dla Rady Dzielnicy aby na wzóz "sprzatania świta" ogłosic akcję
                  porzadkowania Dźbowa.
                  Z tej miejscowości wyrosło wielu zacnych ludzi i jestem przekonany że zgłoszą
                  się na wezwanie.
                  A może by tak połączyć z jakimś festynem z okazji jubileuszu.
                  KOCHANI PRZECIEż W DźBOWIE MIESZKA DO TEJ PORY WIELU NASZYCH ZNAJOMYCH, KOLEGóW,
                  WSPANIAłYCH KOLEZANEK, PRZYJACIół, RODZICóW I DZIATKóW.
                  MOżE WłAśNIE TERAZ JEST OKAZJA ABY DAć COś OD SIEBIE TEMU MIEJSCU. BYłABY TO
                  WSPANIAłA OKAZJA OKAZJA DO SPOTANIA POKOLEń.
                  Bo tak na prawdę to spotykamy i rozmawiamy lub tylo wymieniamy grzecznościowe
                  ukłony 1 listopada.
                  Pozdrawiam !
                  • Gość: k Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 20:23
                    festyn? były, były ,było fajnie dzięki takim imprezom poznałam wspołmieszkńców,
                    ale o 3,4 lat takich imprez nie ma gdzie robic. przechandlowali stadion i po
                    zawodach.Dzbowa nietrzeba sprzątac. radzą sobie z tym sprzątaczki.na tyle ile
                    to możliwe.Osiedle trzeba odmalowc,zagospodarowac i zmienić administratora.
                    Traktuja nas jak zło konieczne. Wszystkiemu jestesmy winni, a jak juz udowodni
                    sie zaniedbania władz to słyszymy że nie ma pieniedzy i tak musi pozostac
                    Np.brak droznych konałów wentylacyjnych, winny?-lokator. wprowadzałam sie do
                    dżbowa 20 lat temu kanały były drozne, po zmianie dachu( z dachówki na blachę)
                    kanały umarły. pare lat temu odkryłam ciekawą rzecz. otworzyłam drzwi na
                    strych, okno na kladce schodowej i wentylacja w mieszkaniu wrociła.cuda, ale
                    administracja sie nie przyzna, że popełniła błąd przy decyzji o tym co mamy
                    miec na dach.i tek jest prawie ze wszystkim. ostatnia wiadomośc to taka że
                    adaministracja będzie w oknachPCV robic nawietrzniki.bombo- tona węgla na
                    składzie 500zł. pozdrawiam
    • Gość: ania Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.08, 18:40
      A co z tym płotem , który wygląda jak getto wokół dawnego biurowca !
      Tyle pisali w gazecie , nawet w telewizji był program , i co
      zrobili ! Słyszałam , że teraz to centrum Dźbowa wokół tego
      niby "Baru" i zbiera się "Elita".
      • Gość: przechodzien Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.08, 20:43
        Jest tam placyk zabaw i z tego co widuje to ciągle bawią się tam dzieci ( w
        końcu to jedyny plac zabaw na osiedlu )Byćmoże po zmroku bywają tam inni goście,
        no ale kto po ciemku dziecko na plac zabaw posyla
        • Gość: były pracownik Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 09:35
          Dzielnica się rozwijała za sprawą przedsiębiortw:KRZ Dżbów,PBMPC-
          PBMH-1,Hutmar.A teraz chyba stagnacja.Pamiętam lata 1962.Piszcie i
          wspominajcie.
          • Gość: mieszkaniec miasta Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 15:49
            Mało jest internetu w DZbowie,bo tak mało słychać o tej dzielnicy.A
            może tylko babcie i dziadki tam mieszkają i internetu nie znają.
            • Gość: ; Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.08, 20:25
              nic nie piszą bo i nie ma o czym pisać tak jak i w Dźbowie tak i w Kiedrzynie,
              Gnaszynie Mirowie i innych pseudo dzielnicach naszego miasta ; /
              • Gość: alergia Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 09:26
                Dużo nowości może nie słyszałam ale mają podobno podłączać gaz do bloków i je
                ocieplać.Koło szkoły budują jakiś mały markecik chyba.Obok kościoła "wyrosła"
                jakaś budka z kwiatami.Szukam garażu do wynajęcia:))
                pozdrawiam
                • Gość: ;p Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.08, 08:36
                  Obok kościoła to podobno nie markecik tylko jakieś powierzchnie handlowe do
                  wynajęcia , takie coś jak w Jagiellończykach na Rakowie. Koło tej budki z
                  kwiatami to nawet jakieś parking budują, podejrzewam że dla ludzi parkujących
                  samochody przed Kościołem. No i chodnik ze sciezka rowerowa którego stan po paru
                  miesiacach eksploatacji jest krotka mowiac tragiczny ;/ no ale coż jak miasto
                  wolało isc po kosztach to teraz ma ...
                  • Gość: gosciuuuuuu Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.08, 21:36
                    Ostatnio byłem w rodzinnych stronach, Goscinna wyglada jak po wybuchu bomby ,
                    zreszta jka wszystkie czestochowskie ulice, zaskoczony bylem tylko jagiellonska,
                    NOWY ASFALT!! LoL
                    • Gość: troaskliwy Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.08, 13:04
                      Gościnna rzeczywiście jak po wybuchu bomby, podobno rzeczna maja remontowac, to
                      i tak dobrze. Jedna ulica rocznie to zawsze jakis postęp...
                      • Gość: ala Re: Dźbów - był nawet gminą IP: 212.59.254.* 20.10.13, 11:07
                        I kto by pomyślał, bloki ocieplone , pomalowane , drzewka przycięte , markecik za rogiem , cywilizacja wkracza.
                        • Gość: też były pracownik Re: Dźbów - był nawet gminą IP: *.play-internet.pl 20.10.13, 11:46
                          Czy ktoś potrafi napisać coś o działających przedsiębiorstwach w Dżbowie.Dlaczego upadły?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka