Dodaj do ulubionych

koszty budowy domu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 22:09
Witam,

czy wiecie jakie są koszty budowy domu w naszym rejonie.

Chodzi mi o robociznę od kopania fundamentów po dach. Dom 120 m2.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Remek Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 22:36
      wystarczy, że wybierzersz sobie jakiś projekt z biura to Ci prześlą mailem
      kosztorys, w stanie sur. to w 100 spoko się zmieścisz, a jeszcze systemem
      gospod. to Ci zostanie
      • Gość: olek Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 21:00
        witam, ale chodzi mi o koszty samej murarki, tzn jakie są stawki za robociznę
        murarza ?????

Może znacie jakigoś murarza godnego polecenia ???

POzdrawiam
        • Gość: pilot Re: koszty budowy domu IP: *.21.pl 19.02.07, 22:49
          zależy ile masz kasy. Jak masz dużo to najlepiej weź firmę zrobią dobrze i dadzą
          gwarancję ale wolne terminy maja na wrzesień. jak nie masz kasy to popytaj o
          Ukraińców i Białorusinów ale jak nie masz pojęcia o budowie to sobie najmi za
          dobre pieniądze kierownika budowy żeby Ci wszystkiego przypilnował. a jeśli
          chodzi o ceny to i tak teraz wszystko stoi na głowie. ceny idą w góre w
          zawrotnym tempie i jak podam Ci stawki "na dzisiaj" to jak zadzwonisz do firmy
          to powiedzą że już nie aktulane - rynek budowlany poprostu zwariował bo
          inwestycji jest sporo a dobrzy fachowcy wyjechali. jak policzą Ci robociznę
          srednio 14 zł za godzinę to będzie super cena! tzn za murarkę wyjdzie np 50 a za
          inne sprawy np 8 a srednio 14
          • Gość: olek Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 07:52
            Witaj, ale to 50 za murarkę to co to za koszt ?
            Ja rozmawiałem z takim murarzem, to powiedział mi 20 zł/m kw. To chyba dobra
            cena? Tylko, że facet ma terminy .... No i jest problem.
            Pozdrawiam
            • Gość: olek Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 16:00
              A może murarza znacie godnego polecenia ?

Pozdrawia,m
              • Gość: driver Re: koszty budowy domu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.07, 16:44
                Nie radzcie bzdur.Wez wynajmij firme.Wyszukaj najtansza.Wcale nie bedzie to
                drozej od Ukrainca albo Bialorusina.
                Masz pewne, masz wtedy gwarancje i spisz spokojnie.
                • Gość: AAA Re: koszty budowy domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 08:43
                  Wiesz gwarancja to nie wszystko. Sam dobrze wiem jak się potem te firmy migają
                  od spraw gwarancyjnych ...
                  • pawel_99999 Koszt budowy domu. 21.02.07, 09:33
                    Wszystko zależy od tego czy dom będzie miał piwnice, z czego robisz ściany
                    fundamentowe, czy robisz drenaż, z jakich materiałów budujesz ściany, jaki
                    dach, i wiele innych istotnych spraw.
                    Opisz z czego budujesz, odpowiem.
                    Paweł
                    • Gość: olek Re: Koszt budowy domu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 15:59
                      W grę wchodzi Porotherm max, albo silikat Bełżec. Fundamenty zalewane,
                      wyciągnięcie z bloczków betonowych...
                      • pawel_99999 Koszt budowy domu. 22.02.07, 08:59
                        Cześć !!!
                        Dla domu 10m x 10m + piwnica i poddasze użytkowe
                        Wykopy + Ławy fundamentowe ok. 40cm x 60 cm (beton gruszka + zbrojenie +
                        robocizna)
                        Ściany zew. piwnic z betonitów ok 3000szt. dla wys. piwnic 2,4m (materiał +
                        cement + robocizna)
                        Ściany wew. nośne i działowe w piwnicy, parterze i poddaszu (materiał np.
                        porotherm 25 p+w i 11,5 P+W + robocizna)
                        Ocieplenie ścian piwnic (lepik, papa, styropian, folia, itp..)
                        Ściany zew. budynku np. porotherm 30 P+W
                        Stropy np. ackerman 18 + zbrojenie
                        Kominy, schody, wylewki...
                        Taki stan surowy bez dachu to ok.120tys.zł. (w tym sama piwnica ok. 50-
                        55tys.zł) - w systemie gospodarczym oczywiście, firma weźmie za to dużo więcej.

Tak przykładowo najważniejsze materiały :
                        stal ok. 3 ton wszystkiego po ok.2800zł/tona
                        betonity 3000szt. x 2,5zł
                        ackermany ok 1600szt. x 2,45zł
                        styropian ekstrudowany na ściany piwnic ok 2000zł
                        porotherm 25 P=W ok 4500zł
                        porotherm 30 P+W ok 20tys.zł
                        porotherm 11,5 P+W ok 4000zł
                        do tego robocizna i materiały takie jak papa, lepik, cement, klej, folia,
                        pustaki wentylacyjne, kominowe, cegła, nadproża itp...

co do cen, niestety cały czas wszystko idzie w górę... :((
                        podaję w miarę aktualne...
                        Paweł
                        • iwan069 Re: Koszt budowy domu. 22.02.07, 12:09
                          robiłeś kosztorys dachu?,będzie przybliżony do kosztów twoich piwnic?
                          • pawel_99999 Koszt budowy domu. 22.02.07, 13:57
                            45-50 tys.zł. (robocizna + więźba + dachówka cementowa Braas)
                            • iwan069 Re: Koszt budowy domu. 22.02.07, 17:29
                              ale to tak przy pow.ok.250m,powyżej 300m cena chyba bedzie wyższa?
                  • Gość: driver Re: koszty budowy domu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.07, 14:06
                    Gość portalu: AAA napisał(a):

> Wiesz gwarancja to nie wszystko. Sam dobrze wiem jak się potem te firmy
                    migają
                    > od spraw gwarancyjnych ...

Masz racje.Ale przynajmniej masz szanse prawne domagac sie swojego,jakby co.
                    • pawel_99999 Ekipa a firma budowlana... 21.02.07, 14:26
                      Tyle, że firma zedrze z Ciebie skórę - biorą co najmniej 2-3 razy tyle co ekipa
                      (2-3 ludzi - tzw. wolni strzelcy), to czy są dobrzy - jeśli Ci ktoś nie poleci
                      takiej firmy - nie ma pewności, firm krzaków, złożonych z tzw. pseudo
                      fachowców - ostatnio powstało b.dużo.
                      Z doświadczenia wiem, że najlepiej "załatwić" sobie ekipę z polecenia. Co do
                      terminów, jeśli są dobrzy, to trzeba czekać ok. roku albo i dłużej. Osobiście
                      umówiłem się 10 m-cy wcześniej, byłem na kilku budowach ich autorstwa, ludzie
                      ich polecają jako sprawdzonych i dobrych fachowców, opinie inwestorów są
                      najlepszą reklamą albo antyreklamą. Co do ceny za pracę - biorą dokładnie 2
                      razy mniej za to samo co rozmaite firmy z Cz-wy, przy takiej inwestycji, jak
                      dom to naprawdę spore pieniądze. Pytajcie znajomych, którzy się już
                      pobudowali. "Moja" ekipa ma zarezerwowane terminy na 2 lata do przodu, więc nie
                      ma sensu podawać żadnych namiarów.
                      Paweł
                      • pawel_99999 Ekipa a firma budowlana... 21.02.07, 14:30
                        ... co do ewentualnych reklamacji - jeśli ekipa jest naprawdę dobra, nie będzie
                        czego reklamować...

• Gość: Man Re: a może znacie solidną firmę do blachodachówki? IP: 212.160.86.* 20.02.07, 17:35
      szukam firmy do położenia blachodachówki, może kogoś polecicie?
      • Gość: arek Re: a może znacie solidną firmę do blachodachówki IP: *.prenet.pl 20.02.07, 19:34
        Mnie kładł facet z tysiąclecia 325 45 49. Solidnie i terminowo
        • Gość: man Re: a może znacie solidną firmę do blachodachówki IP: 212.160.86.* 20.02.07, 19:58
          dzięki
    • Gość: up Re: koszty budowy domu IP: 212.160.86.* 20.02.07, 18:44
      up
    • Gość: puls475 Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:52
      Budowa domu , to skomplikowane zamierzenie budowlane, sam wybudowałem trzy ,
      firma ma zawsze jakieś dodatkowe koszty, słowem zedrze skórę, natomiast murarz
      za 12 zł za jeden m2 to dobra cena trzeba pilnować każdego na każdym etapie
      budowy i upierać się , że ma być tak jak ja chcę a nie jak pseudo fachowcy
      • Gość: olek Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 07:50
        dzięki, ale czy możesz mi podać namiary na takiego murarza ? Ważne aby był
        fachowcem z głową...

Pozdr
        • Gość: up Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 13:35
          up
          • Gość: marek23432 Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 18:37
            Witam,

mam podobny problem, powiedzcie mi gdzie najlepiej szukać ekipy (murarza z
            pomocnikiem), jeśli nie znam nikogo, kto mógłby mi polecić takowych ???

marek
      • Gość: olek Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 22:28
        Witam, a powiedz mi proszę ile w takim razie wynisły Cię same fundamenty.
        Chodzi mi o materiał i robociznę osobno.

A ha, no i czy to były domy z piwnicami czy bez ?

Ja planiuję częściowo podpiwniczony.

Dzięki z góry
        • iwan069 Re: koszty budowy domu 22.02.07, 22:40
          to pytanie do Pawła_99999,też jestem ciekawy,ja zrezygnowałem z piwnic,myślę że to dosyć duży koszt,lepiej tą kasę wsadzić w coś innego,Niech ziomal z wierzchowiska sie wypowie.Ja zaczynam "jazdę" za ok. miesiąc i jestem w szoku co sie dzieje teraz z cenami
    • Gość: aaa Re: koszty budowy domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:56
      Budowałam dom o pow. użytkowej 140 m2 i w stanie surowym zamkniętym ( bez
      piwnic),jedno sklepienie + poddasze wyniosło ok.100 tyś.zł. Budowało 2 murarzy +
      1 pomocnik, drugim był mój tata.Cena za metr murarki to ok.12 zł., pomocnik na
      godz.ok 5-6zł.
      • Gość: olek Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 08:05
        A możecie podać namiary na murarzy w takich cenach ?
        • Gość: marks Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 10:20
          Podbijam, proszę także o podanie namiarów na murarzy w dobrych cenach.

Dzięki
          • Gość: marian Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 10:53
            cześć, zaczynam budować dom, 120m2 , częściowo podpiwniczony, ściany
            jednowarstwowe (silikat albo max). Proszę o podanie dobrych murarzy, oczywiście
            z cenami za m2. Dziękuję
            • Gość: aaa Re: koszty budowy domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 18:14
              Odpowiadam wszystkim, którzy potrzebują dobrego murarza (sprawdzony, budował u
              mnie dwa budynki i u siostry dwa). Mogę polecić murarza solidnego i
              taniego,mieszka w okolicach Garku, tel do jego synów to:506319252 i 697119679
              prosić murarza Andrzeja.Proszę powiedzieć, że poleciła Gosia.
              • Gość: up Re: koszty budowy domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:15
                up up up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka