Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 21:41 drodzy lekarze i farmaceuci- po prostu odsylajcie pacjentow do NFZ. niech oni sie tlumacza dlaczego tak drogo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bebe Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 22:22 brawo pani agato!do czego to podobne,aptekarz nachodzi ludzi w domu,lekarka ułatwia życie leniwej pielęgniarce,która z kolei chce ulżyć w cierpieniu jakiejś nadzianej rencistce!jako podatnik gratuluję udanego donosu!niech nasze podatki przyczynią się do wzrostu płac w nfz!walczmy z przejawami dobrego serca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 22:32 no tak, to niech wszystkim biednym wypisują takie recepty. Ja tez zarabiam niewiele i miesięcznie zostawiam w aptece conajmniej 150 zł. Czemu mnie nie wypiszą takiej recepty ??? Zastanów się co piszesz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Jasne. Skoro tobie nikt nie pomogl IP: 81.171.165.* 12.04.07, 09:07 to dlaczego ktokolwiek ma pomoc komus innemu ?? Nie pomagac i koniec ! Niech zdychaja ! Aparat terroru..przepraszam - aparat panstwowy bedzie zadowolony jak wiecej emerytow umrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Jasne. Skoro tobie nikt nie pomogl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:29 powiedz mi dlaczego ZMUSZA sie mnie do pomocy innym? Dlaczego ja muszę cięzko harować i dostawać jedną trzecią tego co wypracuję - resztę zabiera budżet państwa w postaci różnych podatków i opłat obowiązkowych. Gdyby zostawiano mi wiecej pieniędzy to pomógłbym więcej ale tylko tym , którzy tej pomocy naprawdę potrzebują a nie ludziom którym się nie chce czasami ciężko pracować. Gdyby NFZ był prywatną firmą to jego władze dawno by ukróciły tego rodzaju proceder. Ale pewnych rzeczy lepiej nie zauważać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Bezduszność biurokracji IP: *.ext.ti.com 12.04.07, 12:51 Bezduszność i znieczulica urzędników Ministerstwa Zdrowia zawiera się w zdaniu "Przez takie praktyki lekarzy nigdy nie uda nam się oszacować, ile rzeczywiście pieniędzy trzeba na leczenie." Dla urzędnika ważniejsze są jego statystyki niż fakt, że biedny emeryt nie może mieć lekarstwa mu potrzebnego, bo go nie niestać na kupno tego lekarstwa. Z drugiej strony faktem jest, że za te bezpłatnie wydawane lekarstwa płacą wszyscy polscy podatnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Ta Agata to pewnie z TVNienawisci, tylko 12.04.07, 13:19 Bufetowa z PO moze prawo lamac !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Powoli mija mi chęć na życie w RP Kaczyńskich... 13.04.07, 07:53 Coraz bardziej dość mam tego kraju durnych wykonawców, stanowionego przez durnych ludzi prawa, z durnowatymi rządzącymi na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista przepraszam ale jeśli chcesz pomóc IP: *.chello.pl 12.04.07, 10:32 to pomagaj ale za swoje pieniądze rozumiem że jeśli chcesz komuś pomóc to najpierw napadasz na kioskarza, rabujesz mu pieniadze i potem dajesz biednemu ? czyli jak zbój Janosik ? Lekarze robią to wg własnego uznania, przy czym oni nie do końca mogą miec prawdziwy wgląd w to kto jest naprawdę biedny i pomocy potrzebuje a kto nie to jest z pewnością w większości przypadków robione w dobrej intencji - ale jest to PATOLOGIA, tego w normalnym państwie być nie powinno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^^ Re: przepraszam ale jeśli chcesz pomóc IP: *.wzserwis.pl 12.04.07, 17:26 A czy Tobie Polska wygląda na normalne państwo ? i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krisp Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.crowley.pl 12.04.07, 16:21 A na internet Cię stać ? Ciekawostka ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg wawa Pan Trzciński się myli. IP: *.subscribers.sferia.net 12.04.07, 10:58 > To jest okradanie systemu zdrowia z publicznych > pieniędzy - mówi Paweł Trzciński, rzecznik ministra zdrowia. To nie okradanie tylko redystrybucja. A publiczny system zdrowia z definicji jest redystrybucją. Lekarze tylko dokonali racjonalizacji w ramach systemu. Jeżeli pan Trzciński uważa to za okradanie, to w takim razie system zdrowia któego jest rzecznikiem też jest okradaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylda Z dobrego serca fałszują recepty IP: 212.160.250.* 11.04.07, 22:34 > Aptece zapłacił NFZ. - Czyli my wszyscy - oburza się młoda kobieta. > Zapowiada, że zawiadomi Fundusz i prokuraturę. Pani Agata jest bardzo ambitna, to wzór postępowania dla nas wszystkich. W dzisiejszych czasach daleko zajdzie, ma zadatki na "prawego" obywatela IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 22:51 "chora musiałaby za dwa opakowania zapłacić 190 zł", "ale przecież w potrzebie był cierpiący człowiek uprawniony do bezpłatnych leków, więc Skarb Państwa nie ucierpiał". No więc musiałaby zapłacić czy miałaby za darmo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 07:13 to wszytko jest chore!!nie chce publicznej służby zdrowia...skoro publiczna nie jest..gdzie są moje pieniądze z comiesiecznych składek? a jak jestem chora to i tak musze płacić:(...nie spoób dostać sie z dnia na dzień na NFZ choćby do stomatologa..nie mówiąc o innych specjalistach...chory system, chory kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zet Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 07:38 Popieram lekarzy, którzy kieruja sie sercem, a nie przepisami. Prawie każdy emeryt ma śmieszne pieniądze za wypracowane przez siebie lata pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lancer Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: 195.94.203.* 12.04.07, 09:04 Pani Agata jest jak Paszka Morozow, który dla dobra totalitarnego państwa i parszywej propagandy, zakablował własnego ojca do jedynie słusznych władz. Pogratulować panience i niech panienka ma zwsze kasę na tramal, który i jej może być kiedyś potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 07:41 Do Ja : Leki kosztują , ich produkcja a zwłaszcza opracowywanie i testowanie bardzo dużo , więc nie należy spodziewać się że ceny będą niskie. Do emerytów i rencistów to nie dociera . Nie na wszystko starcza , tak samo w rodzinie jak i w skali państwa . A oprócz tego ,jest tyle przekrętów z lekami , że od wszystkiego tego " już mnie głowa boli " a apap ani inne krople nie pomagają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidzia Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 07:56 Lekarze często przepisują leki na "P", choć danej osobie się one nie należą (np. wspomniany Tramal w innych wypadkach, niż choroba nowotworowa), ale jest tez odwrotnie: za wypisanie insuliny na "P", każą sobie płacić w publicznym ośrodku np.5zł. Co do apteki, to uważam, że farmaceuta realizując receptę, nie ma pojęcia czy komuś lek należy się na "P" czy nie, bo niby skąd ma wiedzieć to na pewno?Pytać przy wszystkich, a może żądać karty choroby????PARANOJA..... A co do donosicielki- niech teraz sama leczy dziadka, skoro tak dobrze wie co ma dziadek łykać......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 08:03 z tego co czytam nie ma nic napisane na temat leczenia dziadka, więc o co Ci chodzi z tym leczeniem dziadka? Wyraźnie napisano, że lek był przepisany zupełnie dla innej osoby a przez przypadek dostarczono go do "dziadka". Właśnie chyba lepiej, że nie zaczął łykać "nie wiadomo czego" gdy pan z apteki to przywióżł prawda? Czy Ty zaczęłbyś łykać wszystko co przywióżłby jakiś pan i powiedział, że zapomniałaś zabrać z apteki, ciekawe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 08:29 Odpowiedz Link Zgłoś
eszka Re: Z dobrego serca fałszują recepty 12.04.07, 16:29 a mnie jedno zastanawia.. najpierw w artykule była mowa o osobie która jest nieuprawniona do bezpłatnych leków bo nie jest przewlekle chora.. a następnie lekarka się usprawiedliwia że to był lek dla chorej na raka staruszki.. znaczy się rak nie jest przewlekły? hm? ja się tylko zastanawiam.. ja nie wiem.. myślę.. że my mamy w genach te akceptowanie wszelkiego rodzaju przekrętów.. hm.. z puntku moralnego lekarz jest tu usprawiedliwiony.. ale.. hm.. lepiej by było gdybyśmy jednak wstydzili się o o tym mówić publicznie.. a mamy tu taką społeczną akceptację.. i potem dopiero ustalamy zasady.. czyli kto przekret robi w imię czegoś dobrego.. i ten jest ok.. a ten kto przekręt robi dla własnej korzyści jest fe.. hm.. coś nie tak.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golabek Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.chello.pl 12.04.07, 09:17 Głupota az miło!! Insulina w Polsce jest zarejestrowana tylko do leczenia cukrcycy a wiec zawsze jest na "P". Nie ma innej mozliwości. Zanim zaczniesz rzucać kalumnie zdobadź odrobinę wiedzy na dany temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he.he Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 10:34 nieprawda...może ci wypisać na 100%, jak mu nie położysz 5zł. i co mu zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klopot Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 10:38 pacjenci mimo, iż w kartach mają P wielokrotnie przychodzą z receptami, gdzie w miejscu oznaczenia P, jest X...mimo,iz sie im należy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornik Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: 213.77.26.* 12.04.07, 09:36 Mnie osobiście wkurza że muszę sprawdzać czy kombatant, inwalida wojskowy a może wojenny, a może też honorowy dawca krwi, a może mukowiscydoza, nowotwór, astma cukrzyca itd... ja mam leczyc chorych najlepiej jak potrafię i tym co dla pacjenta najlepsze, a nie sprawdzać co mu się należy ( a dla każdej grupy inne leki są różnie płatne i róznie refundowane). Niech ZUS czy NFZ (do nich trafiają sprawozdania o chorobach z PESELem) wydadzą chorym odpowiednie zaświadczenia, legitymacje (choroby przewlekłe szybko sie nie leczą i prędzej pacjent umrze niż wyzdrowieje więc te będą wykorzystywane długo), które sprawdzane będą w aptekach - te mają system sprawdzania recept, to mogą i legitymacje. Inną sprawą jest fakt jak leki trafiają na listę leków refundowanych - ooo tu jest wiele ciekawych materiałów dla mediów i prokuratury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.chello.pl 12.04.07, 12:30 jasne, apteka niech się zajmie sprawdzaniem papierków i uprawnień. Niech może jeszcze aptekarz zbada pacjenta i stwierdzi czy ma taką czy inną chorobę przewlekłą. W końcu oni się z całą pewnością w tej aptece nudzą. Niech sprawdzają receptę, wpisują milion numerków, sprawdzają lekarza....i jeszcze uprawnienia, a co tam pacjent. Najwyżej dostanie pudełko z jakimś innym lekiem...Ważne żeby pan doktor nie obarczał swojej zapracowanej głowy zapamiętaniem, że cukrzykowi insulina przysługuje taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cachotterie Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.icpnet.pl 12.04.07, 14:35 W aptekach jest wdrożony system komputerowy, rejestrujący sprzedaż leków. Nie jest kosmicznym wyzwaniem dołożenie do tego systemu modułu, który na podstawie nazwy leku oraz numeru legitymacji wyznaczałby cenę leku (po prostu sprawdzałby, czy pacjentowi o danej chorobie przysługuje jakiś upust/refundacja na konkretny lek). Lepiej chyba, żeby takie rzeczy robił automatycznie komputer, a nie lekarz grzebiąć w setkach papierków? Gdyby komukolwiek w tym kraju bardziej chciało się skupić na ułatwieniu ludziom życia i wykorzystaniu osiągnięć techniki, zamiast uganiać się za podstarzałymi ubekami albo pasjonować "życiem" płodu, to już dawno służba zdrowia mogłaby wyglądać inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornik Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: 213.77.26.* 12.04.07, 14:40 Widzę ze jesteś niezwykle DOBRZE zorientowany w ilości "papierków" które lekarz musi wypełnić. Faktycznie nawe Ty możesz zapamietać, że insulina dla cukrzyka jest na P, a Zoladex dla Pana też, natomiast dla Pani juz nie i tak dalej (sprawdź na stronach NFZ lub MZIOS listę choróp przewlekłych i w lekospisie co danej jednostce chorobowej jest refundowane). Faktycznie farmaceuci w aptekach są przepracowani i nie znajda więcej czasu na przejechanie kodem kreskowym legitymacji czy kartą chipową pod czytnikiem. Ja natomiast mam go pełno przy 30 do 50 pacjentów dziennie w Poradni Onkologiczneji muszę pamiętać, że neurontin dla padaczki jest na P a neuropatii obwodowej na X, mam też czas co dwa miesiące sprawdzać czy dany lek nie wypadł z listy leków refundowanych, a może sie na niej znalazł, albo urzędnik w MZIOS lub NFZ nagle przypomniał sobie że np jest jeszcze rak esicy (do 2006 w wykazach nie istniał) i np Xelodę czy Campto w tej jednostce można pacjentom podać a inne leki pisać na P bo "firma" poszła po rozum do głowy i zapłaciła walizkę pieniędzy by Bonefos ponownie wszedł na listę refundowaną. Ps uważaj i nie ugryź się w język - od jadu padniesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: 213.77.26.* 12.04.07, 14:58 Sorry za literówki, ale pisałem szybko. Podane przykłady są z życia wzięte i łatwo je sprawdzić. Nie chodzi by na kogoś zrzucić dodatkową pracę, a o to by zwrócić uwage na problemy. Trzeba zmieniać system - karty chipowe to rewelacja, po ich wprowadzeniu bedzie 0 martwych dusz w poradniach i aptekach. Leki będzie można kontrolować - kto, komu i za ile. A może wprowadzić system, że płacimy za wszystko, a NFZ refunduje np 95% kosztów ustalonych wg najtańszych oferujących dane świadczenie placówek? Wyrostek da się zoperować za 2000 jak i za 20000 PLN. Lek kosztuje 5 i 500 PLN. Ludzie zobaczą ile co kosztuje a pójdą tam gdzie ich stać i robi się dobrze. Co ja mówię - a gdzie niewidzialna reka MZiOS i NFZ u URZEDASÓW? Odpowiedz Link Zgłoś
sabciasal Re: Z dobrego serca fałszują recepty 12.04.07, 16:05 Niech ZUS czy NFZ (do nich trafiają sprawozdania o chorobach z PESELem) wydadzą chorym odpowiednie zaświadczenia, legitymacje, które sprawdzane będą w aptekach - te mają system sprawdzania recept, to mogą i legitymacje. legitymacje są i powinny byc sprawdzane. ale chyba nikt rozsądny nie wierzy, że lekarz wystawiający recepty na np. inwalide wojennego nie działa w układzie z apteką? obydwie strony mają zysk, a traci przecież tylko NFZ, który jak wiadomo zawsze jest winny. Wizja, że lekarz z troski o pacjenta fałszuje dokumentację medyczną innego pacjenta do mnie nie trafia. szczególnie, ze najczęsciej chodzi o te drogie i chodliwe na rynku leki, które potem można po raz drugi sprzedac w aptece i podzielic się zyskiem z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:17 "Do emerytów i rencistów to nie dociera ." I mimo wszystko chorują zamiast szybko zdychać. Uparte stare osły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty,anty Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: 82.146.248.* 12.04.07, 10:35 angrusz--do emerytów dociera,dociera.Docierało też jak pracowali na ciebie becwale jeden płacąc podatki na Twoje wykształcenie,pobyt na koloniach itp wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Lekarze wszystko robią z dobrego serca. 12.04.07, 08:32 Łapówki też właśnie z tego powodu borą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evik Re: Lekarze wszystko robią z dobrego serca. IP: *.omi4.net 12.04.07, 08:42 Chciałabym żeby lekarze w każdym przypadku kierowali się współczuciem dla chorego i z zaangażowaniem wypełniali swoje obowiązki. Obawiam się jednak, że jakaś część równowartości takiego leku, przepisanego na receptę P osobie nieuprawnionej, trafia do kieszeni lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Niestety, morale naszych lekarzy jest... 12.04.07, 08:59 ...skandalicznie niskie. Podwyżki niczego nie zmienią. Potrzebne są zmiany systemowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Lekarze wszystko robią z dobrego serca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 15:57 A wyjaw mi, proszę, w jaki sposób te pieniądze trafiają do kieszeni lekarza? Najpierw pomyśl (może potrafisz) a potem pisz takie dyrdymały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brajn Kto nie jest bez winy, niech pierwszy rzuci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 08:53 kamień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlachetny brawo jakże szlachetni polscy lekarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:25 nie chca kasy za te dodatkowe usługi.Myślą o pacjentach.!!! Brawo niech zostana w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_a Gratuluje, pani Agato 12.04.07, 09:37 Mam nadzieje, ze jest pani dumna ze swojego osiagniecia. Czas najwyzszy ukrocic takie haniebne procedery, jak pomoc ubogim staruszkom. Prosze sobie nie brac do serca tego, ze niektorzy nazywaja pania donosicielka. To po prostu ludzie, ktorzy nie zrozumieli jeszcze, na czym polega wzorowe obywatelstwo w IV RP. Tymczasem radze pani wystapic do ministra Ziobro z wnioskiem o przyznanie pani medalu imienia Pawki Morozowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Medal dla Pani Agaty IP: *.fbx.proxad.net 12.04.07, 09:41 przychylam sie to wypowiedzi. Proponuje medal od IV RP. Pani Agato, moze jakis wolontariat w ramach CBA? Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Medal dla Pani Agaty 12.04.07, 09:44 poczekaj aż kiedyś dostaniesz ty lub ktoś z twojej rodziny pismo z NFZ z prośbą o informacje, czy w okresie od - do wykupywałeś pewien drogi lek. A okaże się że na twoje konto twój lekarz "pomagał" potrzebującym :) Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Gratuluje, pani Agato 12.04.07, 09:43 Nie no pomoc jak cholera :) na dziadka wypisano receptę na lek którego nigdy nie używał po to, żeby ktoś inny miał go za darmo bądź za grosze. Przecież to zwykłe ordynarne oszustwo a nie żadna pomoc. A wszystko by się nie wydało, gdyby apteka pod drzwi nie przyniosła leku z recepty :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Gratuluje, pani Agato IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:47 tak, kaczy medal sie tej donosicielce nalezy jak nic! ciekawe czy jest z tego dumna! Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Gratuluje, pani Agato 12.04.07, 11:12 :) aleście naiwni moi drodzy. Babka zainteresowała się po co dziadkowi lek którego nigdy nie brał ani nie miał na niego wypisywanej recepty. Zgłosiła to i bardzo dobrze. Jak lekarz na twoje konto będzie wypisywał komuś recepty to wtedy podyskutujemy o donosicielstwie Odpowiedz Link Zgłoś
spryytny Z dobrego serca fałszują recepty 12.04.07, 09:43 Tak się służba zdrowia buldocy mówiąc że "to jest okradanie systemu zdrowia z publicznych pieniędzy", a sama wraz z państwem biednych ludzi okrada ze wszystkiego. Za takie psie emerytury i wynagrodzenia to co można kupić w aptece czy gdziekolwiek indziej ... lek Goździkowej ?? Dziękować powinni, że nie wiedzą co to znaczy być w potrzebie. A i my zdrowi powinniśmy dziękować, że nie chorujemy. Zdrowia i zdrowego rozsądku życzę ... wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz z Banacha Najlepiej od razu prewencyjnie wyaresztować... IP: *.amwaw.edu.pl 12.04.07, 09:52 ...wszystkich lekarzy. Jeszcze lepiej w ogóle wszystkich wykształciuchów zamknąć w czymś w rodzaju Berezy Kartuskiej (taki obóz koncentracyjny w II RP, do którego wtrącana BEZ WYROKU SĄDOWEGO). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za banda Re: Najlepiej od razu prewencyjnie wyaresztować.. IP: 212.160.172.* 12.04.07, 10:04 Te komentarze świadczą tylko o jednym Polak to złodziej - to teraz jeszcze zacznijcie kraść w sklepach zawsze możecie powiedzieć że to dla biednego sąsiada. Po tych wypowiedziach wiadomo czemu w tym kraju jest jak jest - sami usprawiedliwiacie złodziejstwo (ale moralność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luigi Re: Najlepiej od razu prewencyjnie wyaresztować.. IP: *.nat.student.pw.edu.pl 12.04.07, 10:43 Wystarczyłoby zdobyć bazę danych firmy farmaceutycznej, w której są zanotowane wszystkie prezenty itp. oraz inne ciekawostki:) Myślę, że dla państwa żaden problem, tylko więzień może nie starczyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:57 co za bzdury,przeciez 2 op tramalu kosztuja moze 12 zl /na 50 proc a nie 190,a ponadto jesli owa staruszka ma nowotwor to jej przysluguje na jej nazwisko jako chor przewlekla bezpl do limitu i po co te ,,kombinacje,, ew gdyby napisac pacjentowi cierpiacemu na,,korzonki,,ow tramal bezpl zamiast na 50 proc to byloby jakies naduzycie choc uwazam ze tez nie za wielkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mer__ Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.globalconnect.pl 12.04.07, 10:12 to teraz pani Kasia pewnie sie pakuje i jedzie do szwecji, Norwegii..., niech zyje NFZ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladrogue Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.dyn.iinet.net.au 12.04.07, 10:38 O naiwni. Tramal dla biednej staruszki ? Poczytajcie sobie w linkach ponizej do czego sluzy Tramal i ile kosztuje. www.google.pl/search?hl=pl&q=Tramal+cena&btnG=Szukaj&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Z dobrego serca fałszują recepty IP: 217.153.246.* 12.04.07, 11:07 Kiedyś przed Śląską kasą chorych stała maszynka w której można było sprawdzić (powsunięciu karty czipowej)swoją historie wizyt recept i badań.Maszynka znikneła po likfidacji kas chorych,a kto wie na kogo i ile recept wypisują lekarze,ujawniaych jest kilka przypadków rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "lekarz (..) decyzje zgodnie ze swoim sumieniem." 12.04.07, 11:29 "Każdy lekarz powinien podejmować decyzje zgodnie ze swoim sumieniem." A co maja robic lekarze, ktorzy nie maja "sumienia" tylko potrzeby wieksze od tych zapewnianych przez zapomoge jaka placi im za prace nasze panstwo ? Wolne zarty. Każdy, nie tylko lekarz, powinien podejmować decyzje przede wszystkim zgodnie ze obowiazujacym prawem. Luksus oplacania wlasnych "rozterek sumienia" pieniedzmi NFOZ jest przestepstwem. Istnieje zawsze mozliwosc umorzenia "rozterek sumienia" z wlasnej kieszeni. "Dobre serce" jest czesto parawnem dla wlasnej opieszalosci, bledow a czasami rowniez i naduzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 11:57 Jestem lekarzem, pracuje w przychodni. I od czasu zaostrzenia się nagonki na środowisko lekarskie ze strony mediów i niektórych pacjentów zacząłem postępować ściśle wg zaleceń NFZ. To znaczy: nie przepisuję leków "zaocznie", pacjent musi osobiście przyjść po receptę (nie może żona, syn, itd.). Jak potrzebna jest konsultacja specjalistyczna czy szpital, to wypisuję skierowanie i nic mnie więcej nie obchodzi (kiedyś dzwoniłem do kolegów, umawiałem terminy, prosiłem, błagałem, żeby pacjent nie został sam z problemem). Teraz pacjent ma kawałek bezużytecznego papieru w ręce, czyli skierowanie i termin wyznaczony na listopad. Trudno. Odsyłam do NFZ-u. Termin operacji za 3 lata? Trudno. To pacjent ma problem. Tak samo z lekami refundowanymi i bezpłatnymi. To problem pacjenta. To nagonka spowodowała, że przestaje mnie obchodzić, co dzieje sie z pacjentem po jego wyjsciu z gabinetu. Ale za to śpię spokojnie: nie pokażą mnie w TVN-ie czy innej gadzinie ani nie napiszą o mnie w gazecie. To jest wybór społeczeństwa. A że jest mi z tym nienajlepiej, świadczy o tym mój post... Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Z dobrego serca fałszują recepty 12.04.07, 12:02 Ale tak to jest jak się ma państwo solidarne a koledzy z SLD wcześnie wprowadzali kapitalizm z ludzką twarzą. Wystarczyłoby wprowadzić prywatne ubezpieczenia. Kogo stać ten się ubezpiecza prywatnie i ma full serwis kogo nie stać ma państwowe i nie powinien się dziwić, że działa to tak jak działa. No ale to by było niesprawiedliwe i niesłuszne i takie jakieś niesolidarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek A niech zgniją chore struchy, ja nie bede płacił!! IP: *.si.res.rr.com 12.04.07, 12:30 Odpowiedz Link Zgłoś
fado45 Z dobrego serca fałszują recepty 12.04.07, 12:51 całkowicie się nie zgadzam, że to z dobrego serca to jest zwyły "przekręt" i głupie tłumaczenie. Jeździłam przez kilka lat do Francji do starszego wujka, który miał 92 lata i nigdy w domu nie miał zapasu leków /na wszystko/ lecz tylko dawki leków potrzebnych na okres 1 miesiąca, bo tak przyjeżdżał lekarz na wizyty domowe. Gdyby lekarz dopuścił się wypisania leków niepotrzebnych został by ukarany. Natomniast, jest prowadzona statystyka i gdy lekarz wypisuje mało leków z kasy chorych wówczas otrzymuje podziękowanie a nawet premie. Tam można a u nas nie!!! ZASTANÓWMY SIĘ - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ho.ho dobra rada: eutanazja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 13:12 po co w ogole pisac leki...jest lepsze rozwiazanie:eutanazja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyczka Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.adsl.hansenet.de 12.04.07, 14:10 A ja mieszkam w Niemczech i przez Ministerstwo zdrowia zostala opracowana lista lekow, ktore sa refundowane bez wzgledu na portfel pacjenta. Zastanowcie sie, dlaczego w Polsce ciagle sa rownio i rowniejsi, dlaczego jednym naleza sie leki za darmo, a inni musza placic 100 procent. Ja znam kilka osob, ktore ze wzgledu na brak pieniedzy nie wykupuja zadnych lekow. Chyba nie powie mi ktos, zte to jest w porzadku. Humanitaryzm wymaga, zeby panstwo jako takie osobom nie majacym pieniedzy refundowalo leki w ramach pomocy spolecznej, tylko gdzie taka pomoc znalezc jezeli ktos mieszka na wsi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chora na nerki Z dobrego serca fałszują recepty IP: 62.233.158.* 12.04.07, 13:45 tak,dzis wypisala recepte dla biednej osoby,a jutro wypisze kolezance ktora stac na wszystko, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ketonal Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 14:15 Popieram tych lekarzy!!! Skoro stac nas na wysyłanie wojska do Iraku i Afganistanu a nie ma pieniędzy dla ubogich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 12.04.07, 14:37 Hej ludzie i ludziska ! Czy naprawde nie rozumiecie, ze wladza kolejny raz robi Wam wode z mozgu ? Dzieli ludzi na rownych i rowniejszych ? Wszystko po to zbyscie sie zajeli wzajemnym oskarzaniem i zalami wylewanymi tez na siebie nawzajem zamiast domagania sie systemu, ktory dziala. Lekarza spolecznej opieki zdrowotnej nie powinno obchodzic kto zaplaci za lek, od tego sa inne instytucje. Jak ani NFZ ani ZUS czy inna cholera nie zaplaci to opieka socjalna reprezentuje gwarancje panstwowe. A jak Min.Zdr. nie ma kontroli nad faktyczna iloscia zuzywanych w Polsce lekow i finansowymi konsekwencjami tych ilosci to niech sie wezma za sadzenie ziemniakow, pewnie juz pora. Odpowiedz Link Zgłoś
kawulok33 Re: Z dobrego serca fałszują recepty 12.04.07, 15:08 A ja w Holandii place za ubezpieczenie zdrowotne calej rodziny mniej niz w Polsce i na dodatek dostaje zwrot gwarantowanej sumy za niewykorzystane uslugi medyczne. A w aptece nie place za leki nawet malutkiego euro bo ubezpieczyciel refunduje 100% najtanszej postaci leku na rynku. Jesli mam zufanie do innego, drozszego specyfiku musze doplacic tylko roznice cenowa. Roznica systemu polega na tym, ze tutaj placa ubezpieczenie wszyscy - takze rolnicy a najmniej zarabiajacym w czesci (zaleznej od zarobkow) placi pracodawca. Za dzieci rodzice nie placa nic bo placi skarb panstwa. Taki to dziwny kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: Polska i Polacy 12.04.07, 17:50 kojarza sie na swiecie ze zlodziejstwem, korupcja, matactwem i klamstwem, smiem twierdzic ze cale spoleczenstwo jest takie tylko czesc nie kradnie bo nie ma mozliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc kto zrobil ja kierownikiem? IP: *.aster.pl 12.04.07, 17:54 - Nie mam wątpliwości, że lekarka mówi prawdę, bo to samo twierdzi pielęgniarka no po prostu bez pytan kto ta pania zrobil kierownikiem? zero logiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 18:05 Kto zaniósł receptę do apteki, że nie wziął leku??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.res.nb.dhcp.sigecom.net 12.04.07, 19:00 To nie lekarze powinni miec prawo do wystawiania refundowanych recept, tylko pacjenci do ich otrzymywania. Kazdy pacjent powinien miec karte uprawniajaca do kupowania znizkowych lekow i okazywac ja w aptece. Apteka robi ksero karty i w danym roku nie musi o nia prosic ponownie. Pacjent lub rodzina podpisuje odbior leku na recepte z apteki. Latwo o kontrole zarowno poszczegolnych pacjentow jak i lekarzy. Tak to dziala w USA, tak powinno dzialac w Polsce. Jako lekarz moim obowiazkiem nie jest kontrola czy pacjent ma prawo do refundowanych lekow czy nie. To sprawa pacjenta i jego kasy chorych. Apteka jest miejscem gdzie to sie odbywa. Jesli apteka popelni blad, to nie dostanie refundacji, jest wiec tym najbardziej zainteresowana. Lekarz wypisuje recepty na podstawie prawa wykonywania zawodu. Ten system dziala najlepiej. Wydrukowanie kartki z numerem ubezpieczenia i uprawnieniami kosztuje grosze w porownaniu z korzysciami z uszczelnienia systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumaty Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 19:12 weź kij i w łeb się bij...a czy lekarz wie na co leczy czy to też sprawa pacjenta...??? a dlaczego apteka ma odwalać robotę za lekarza...?????i tak już aptekarze płacą za błedy i pomyłki lekarzy, ktorzy recety nie potrafią wypisać poprawnie....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.res.nb.dhcp.sigecom.net 12.04.07, 19:25 Dlatego gdy apteka bedzie sprawdzac karte uprawniajaca do bezplatnych lekow, pretensje bedzie miec tylko do siebie. Nie boj sie dobrze wiem na co lecze pacjentow dlatego wlasnie, ze nie musze poswiecac mojego cennego czasu na sprawdzanie czy mu sie naleza darmowe leki czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumaty Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 19:50 a dlaczego ma to robić apteka?czy lekarz nie jest wstyd, ze nie wie, iż flixotide należy się na P w astmie,a w alergii nie?przez ileś lat praktyki nie potrafi tego zapamiętać????Śmieszne jest to co piszesz...Ty cenisz swój czas, aptekarz także.A jak wam się nie chce sprawdzać w wykazie, to sobie kupcie komputer do ośrodka lub gabinetu...To wtedy będziesz miał jak na widelcu, co na jaką chorobę się należy, skoro zapamiętanie tego jest dla pana doktora zbyt skomplikowane i za każdym razem musisz sprawdzać... Lekarzom winno się wprowadzić komputery i w ten sposób monitorować, co i w jakich ilościach przepisują.Tak jak aptekarze winni nosić lub przesyłać elektronicznie do NFZ raport z wypisanych leków..Problem by się rozwiązał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi.hi Re: Z dobrego serca fałszują recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 19:52 skoro nie tracisz czasu na sprawdzanie,to pewnie należysz do tych matołów, którzy nie maja wykazu w gabinecie i walą wszystko na dwa XX Odpowiedz Link Zgłoś