bambaryla22 09.10.07, 19:49 Zgubiłem dowód,albo mi schowali.Czy można iść na wybory z prawem jazdy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafał Re: Bez dowodu na wybory IP: 195.205.171.* 09.10.07, 20:03 TAK. Ordynacja mówi o dokumencie ze zdjęciem. Wiec komisja musi wydać kartę, jeśli nie to niech sie douczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Bez dowodu na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 07:35 Gość portalu: Rafał napisał(a): > TAK. Ordynacja mówi o dokumencie ze zdjęciem. Wiec komisja musi wydać kartę, > jeśli nie to niech sie douczy< Rafałku dowód tożsamości to nie to samo co dokument ze zdjęciem/który wymieniłeś/ Wg.Ciebie to ze świadectwem maturalnym,dyplomem technika,......(i jeszcze częstochowskie karty mpk-ewenement/) też można przyjść,czy tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Bez dowodu na wybory IP: 195.205.171.* 10.10.07, 08:42 I tu sie mylisz. ordynacja mówi: 17. Przed wydaniem karty do głosowania komisja: 1) sprawdza tożsamość wyborcy na podstawie dowodu osobistego lub innego dokumentu z fotografią (art. 68 ust. 1 Ordynacji wyborczej); Inny dokument ze zdjęciem wiec prawo jazdy napewno świadectwo maturalne - egzotyczny przypadek ale ... nie wiem. Ale legitymacje ubezpieczeniowe - dawniej były ze zdjęciami - tez moga byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Bez dowodu na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 09:03 Dowód tożsamości z wpisanym adresem zameldowania -urzędowo wydany/czyli nie firmowy mpk/.Inne dowody po wcześniejszym ustaleniu z komisją ,iż z takowym dowodem się zgłosisz na głosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Bez dowodu na wybory IP: 195.205.171.* 10.10.07, 15:54 Skąd masz informacje o wcześniejszym uzgodnieniu z komisją? nie wiem zawsze był dokument ze zdjęciem, a jeszcze dawniej wystarczało ze członkowie komisji obwodowej potwierdzili tożsamość. Ordynacja mówi o dokumencie ze zdjęciem - przekopiowałem ten punkt z obowiązującej ordynacji. Nie wiem ja jestem swojego zdania pewny jak cos to dzwon do delegatury w czestochowie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inf Re: Bez dowodu na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 03:57 To ma być dowód tożsamości-więc ze zdjęciem i adresem zamieszkania,inne dowody-paszport mogą być honorowane gdy wcześniej zgłosisz,że z takowym przyjdziesz na głosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Bez dowodu na wybory IP: 195.205.171.* 10.10.07, 08:49 Do urzedu to idziesz bo zaświadczenie ze chcesz glosować w innym lokalu wyborczym niż jesteś wpisany do rejestru wyborców - i do takiego zaswiadczenia tez musisz miec dokument ze zdjęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Bez dowodu na wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.07, 17:12 a co z 18-latkami ,którzy właśnie czekają na dowód? z czym mają iść do głosowania z zaświadczeniem które posiadają po odbiór dowodu czy wystarczy tylko legitymacja szkolna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Bez dowodu na wybory IP: *.ghnet.pl 10.10.07, 17:28 legitymacja na pewno nie, tym bardziej karteczka od pani w UM Paszport zostaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Bez dowodu na wybory IP: 195.205.171.* 10.10.07, 19:09 jeśli jest wpisana do rejestru wyborców to i legitymacja powinna wystarczyć. Zadanie komisji jest stwierdzenie tożsamości. W ordynacji mowa jest o dokumencie ze zdjęciem - legitka to spełnia. Przecież jest to dokument który np daje znizki w PKP czy PKS. Zaden kanar nie wymaga okazywania dowodu osobistego do legitymacji - a suma sumarum to samo zadanie do stwierdzenia co komisja wyborca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Bez dowodu na wybory IP: *.welnowiec.net 19.10.07, 21:41 nic nie zgłaszam skończyłem nie dawno 18 ide z paszportem (europejskim) i muszą mi pozwolić głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn odpowiedź tutaj IP: *.masterkom.pl 20.10.07, 08:50 "W wyborach uczestniczą osoby pełnoletnie ujęte w spisach uprawnionych do głosowania. Wystarczy pokazać komisji dokument ze zdjęciem, np. dowód osobisty, prawo jazdy, paszport. Tylko od osób z zaświadczeniami komisja będzie chciała dowodu z numerem PESEL." miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,4595783.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paolo Re: odpowiedź tutaj IP: 89.174.23.* 20.10.07, 09:58 Gosciu, 18 latek moze glosowac na podstawie paszportu. Odpowiedz Link Zgłoś