Dodaj do ulubionych

Bez dowodu na wybory

09.10.07, 19:49
Zgubiłem dowód,albo mi schowali.Czy można iść na wybory z prawem
jazdy???
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Re: Bez dowodu na wybory IP: 195.205.171.* 09.10.07, 20:03
      TAK. Ordynacja mówi o dokumencie ze zdjęciem. Wiec komisja musi wydać kartę,
      jeśli nie to niech sie douczy.
      • Gość: ? Re: Bez dowodu na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 07:35
        Gość portalu: Rafał napisał(a):

> TAK. Ordynacja mówi o dokumencie ze zdjęciem. Wiec komisja musi wydać kartę,
        > jeśli nie to niech sie douczy<

Rafałku dowód tożsamości to nie to samo co dokument ze zdjęciem/który
        wymieniłeś/ Wg.Ciebie to ze świadectwem maturalnym,dyplomem technika,......(i
        jeszcze częstochowskie karty mpk-ewenement/) też można przyjść,czy tak jest?
        • Gość: Rafał Re: Bez dowodu na wybory IP: 195.205.171.* 10.10.07, 08:42
          I tu sie mylisz. ordynacja mówi:
          17. Przed wydaniem karty do głosowania komisja:

1) sprawdza tożsamość wyborcy na podstawie dowodu osobistego lub innego
          dokumentu z fotografią (art. 68 ust. 1 Ordynacji wyborczej);

Inny dokument ze zdjęciem wiec prawo jazdy napewno świadectwo maturalne -
          egzotyczny przypadek ale ... nie wiem. Ale legitymacje ubezpieczeniowe - dawniej
          były ze zdjęciami - tez moga byc.
          • Gość: ? Re: Bez dowodu na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 09:03
            Dowód tożsamości z wpisanym adresem zameldowania -urzędowo wydany/czyli nie
            firmowy mpk/.Inne dowody po wcześniejszym ustaleniu z komisją ,iż z takowym
            dowodem się zgłosisz na głosowanie.
            • Gość: Rafał Re: Bez dowodu na wybory IP: 195.205.171.* 10.10.07, 15:54
              Skąd masz informacje o wcześniejszym uzgodnieniu z komisją? nie wiem zawsze był
              dokument ze zdjęciem, a jeszcze dawniej wystarczało ze członkowie komisji
              obwodowej potwierdzili tożsamość.

Ordynacja mówi o dokumencie ze zdjęciem - przekopiowałem ten punkt z
              obowiązującej ordynacji. Nie wiem ja jestem swojego zdania pewny jak cos to
              dzwon do delegatury w czestochowie. ;)
    • Gość: inf Re: Bez dowodu na wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.07, 03:57
      To ma być dowód tożsamości-więc ze zdjęciem i adresem zamieszkania,inne
      dowody-paszport mogą być honorowane gdy wcześniej zgłosisz,że z takowym
      przyjdziesz na głosowanie.
      • Gość: Rafal Re: Bez dowodu na wybory IP: 195.205.171.* 10.10.07, 08:49
        Do urzedu to idziesz bo zaświadczenie ze chcesz glosować w innym lokalu
        wyborczym niż jesteś wpisany do rejestru wyborców - i do takiego zaswiadczenia
        tez musisz miec dokument ze zdjęciem.
    • Gość: Wojtek Re: Bez dowodu na wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.07, 17:12
      a co z 18-latkami ,którzy właśnie czekają na dowód? z czym mają iść do
      głosowania z zaświadczeniem które posiadają po odbiór dowodu czy wystarczy
      tylko legitymacja szkolna
      • Gość: fff Re: Bez dowodu na wybory IP: *.ghnet.pl 10.10.07, 17:28
        legitymacja na pewno nie, tym bardziej karteczka od pani w UM Paszport zostaje
        • Gość: Rafał Re: Bez dowodu na wybory IP: 195.205.171.* 10.10.07, 19:09
          jeśli jest wpisana do rejestru wyborców to i legitymacja powinna wystarczyć.
          Zadanie komisji jest stwierdzenie tożsamości. W ordynacji mowa jest o
          dokumencie ze zdjęciem - legitka to spełnia.
          Przecież jest to dokument który np daje znizki w PKP czy PKS. Zaden kanar nie
          wymaga okazywania dowodu osobistego do legitymacji - a suma sumarum to samo
          zadanie do stwierdzenia co komisja wyborca.
          • Gość: gosciu Re: Bez dowodu na wybory IP: *.welnowiec.net 19.10.07, 21:41
            nic nie zgłaszam skończyłem nie dawno 18 ide z paszportem (europejskim) i muszą mi pozwolić głosować.
    • Gość: dn odpowiedź tutaj IP: *.masterkom.pl 20.10.07, 08:50
      "W wyborach uczestniczą osoby pełnoletnie ujęte w spisach
      uprawnionych do głosowania. Wystarczy pokazać komisji dokument ze
      zdjęciem, np. dowód osobisty, prawo jazdy, paszport. Tylko od osób z
      zaświadczeniami komisja będzie chciała dowodu z numerem PESEL."

miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,4595783.html
      • Gość: Paolo Re: odpowiedź tutaj IP: 89.174.23.* 20.10.07, 09:58
        Gosciu, 18 latek moze glosowac na podstawie paszportu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka