Dodaj do ulubionych

Marcedesy przyjadą w marcu

29.10.07, 21:20
Dlaczego podpisano umowę?
Ponieważ nie było wyjścia... Gdyby tego nie uczyniono, to uprzejmości, ze strony firmy Evo Bus skończyłyby się i sprawa trafiłaby do sadu o zawarcie sądowe umowy. Rada Nadzorcza nie miała wyjścia, jak tylko podpisać umowę. Zatrudnienie kancelarii prawnej było zbędną zasłoną dymną i był to bezsensowny wydatek, gdyż nie o to chodziło. Prawnie nie ma zastrzeżeń do przetargu - i takich nie zgłosiła Komisja Rewizyjna - były za to inne, które elegancko przemilczano. Poniżej przedstawiam zastrzeżenia, na które de facto nie odpowiedziano:

- zgoda na zakup krótkich autobusów niskopodłogowych za dużo wyższą, nieuzasadnioną kwotę w stosunku do zakupów krótkich autobusów niskopodłogowych z innych miast Polski (np. Płock zakupił Solarisy za 824 tysiące brutto z monitoringiem, Mercedes zaoferował Częstochowie za 939 tysięcy brutto) w sytuacji, gdy wartość 75% przetargu stanowi najniższa cena.

- niespójność specyfikacji (na zapytanie Wykonawcy z dnia 05 września 2007r. odpowiedziano, że "nie dopuszcza się do przetargu autobusu z silnikiem umieszczonym w poprzek", tymczasem w "Warunki techniczne i eksploatacyjne" pojawił się zapis punktujący silnik wzdłuż osi jak i wykluczony silnik w poprzek.

- zapis o silniku wzdłuż osi eliminuje ponad 90% konkurentów. Pozostają wówczas do wyboru tylko Mercedes Citaro, Man Lion’s City i Scania

- kuriozalny i sprzeczny z SIWZ zapis o szybie dzielonej przedniej i jej późniejsza wątpliwa interpretacja przez MPK. Ponadto zapytanie jakie złożył Evobus opatrzone zdjęciem Mercedesa naruszyło zasadę z art. 38 prawa zamówień publicznych o "nie ujawnianiu źródła zapytania"

- zapis wyśrubowanego, nierealnego terminu 135 dni od momentu podpisania umowy na dostawę autobusów przez Wykonawcę, co powodowałoby naliczanie kar umownych (proces przygotowania pojazdu z takimi wymogami wynosi ok. 160-180 dni.), co odstraszyło konkurencję.

- Nieprecyzyjny zapis dot. unifikacji taboru, który mógł spełnić tylko Mercedes w przypadku interpretacji odnoszącej się do typu pojazdu. Mercedes posiada 11 sztuk, Solaris 9 sztuk przy ustanowionym progu 10 pojazdów.

- Silnik własnej produkcji zapisany w taki sposób, ze eliminował w niejasny sposób konkurencję. Ta mogła mieć taki sam napęd jak np. MAN lub Mercedes. Np. MAN z silnikiem MAN co jest oczywiste zostałby dopuszczony, natomiast Solaris z tym samym silnikiem MAN już nie.

- Niezrozumiały brak zapisanych udogodnień dla pasażerów – w SIWZ nie zapisano szerokich, uchylnych okien, choć w zeszłorocznym przetargu MPK taki zapis był. Dopuszczenie w SIWZ poręczy ze stali nierdzewnej nielakierowanych, co przeczy standardom poręczy kontrastowych, istotnych dla osób niedowidzących.

Pomimo powyższego cieszę się, że do Częstochowy trafią nowe autobusy - i chyba długo szukac w Radzie Miasta wiekszego orędownika zakupu nowego taboru - jestem jednak mocno przeciwny budzącym wątpliwości działalniom MPK w stosunku do przetargów.
Szytem szczytów jest już mowa o możliwości inspiracji artykułów w prasie przez konkurencję. Równiez czuję się tym dotknięty (śledziłem przetarg na www.mpk.czest.pl i notowałem zastrzeżenia niezależnie od doniesień prasowych) i nie pozostawię tej insynuacji "ot tak sobie".
Obserwuj wątek
    • Gość: krzychu Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.21.pl 29.10.07, 22:02
      mam nadzieje ze jak wrona odejdzie to poleci wraz z nim ten wazeliniasz nabrdalik
    • Gość: Putin Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.tktelekom.pl 29.10.07, 22:08
      Pnie Marek Mamoń
      Po pierwsze Mercedesy Citaro nie jeżdżą po Częstochowie od czerwca
      ub.r. tylko od listopada (a dokładniej prezentacja odbyła się
      02.10.2006r. i autobusy wyjechały na trasę 7-10 dni później) chyba,
      że pan liczy nieprawidłowo mercedesa, który był dwukrotnie na
      testach w Częstochowie (przełom lutego i marca, a później jak MPK
      zabrakło autobusów do obsługi rozkładów szkolnych przybył wraz z
      testowym 0345 Conecto na pomoc MPK we wrześniu).
      Po drugie MPK nie zapłaci evobusowi 40% wrtosci kontraktu od razu
      (tak było w kontraktu z 13 czerwca 2006 roku na zakup łącznie 18
      autobusów), lecz 60% a resztę w równych ratach rozłożonych na 36
      miesięcy!
      Podsumowując z życzliwej strony sprawdź Pan informacje za0nim coś
      Pan napiszesz. PS. Nie jestem z evobusa tylko interesuje się
      komunikacją miejską i niecierpie kłamstwa!
    • Gość: jaszczomb ulisses na Raków do roboty, stadion budować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 22:08
      Hajka właśnie się zastanawia, gdzie przenieść stadion.
      I chyba go przeniesie, ale do Chorzowa.

Tak więc do roboty. Połaczenie kolejowe Osobowa-Stradom-Herby jest,
      Herby-Chorzów będzie, Autostrada A1 tyż. Tłylko Hotelów i Stadionu
      nam brak.

• Gość: jaszczomb a uprzejmości i tak nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 22:10
      a 1 października mogliśmy mieć 11 wozów i 28 dni wcześniej.

Ach to polska właśnie, namącą choć już nic nie mogli zrobić.
    • Gość: jaszczomb Mercedesy a nie Marcedesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 22:20
    • Gość: waldek Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.chello.pl 29.10.07, 22:52
      wronski zaplaci za to i za inne bledy i jego ludzie tez.wyleca po wyborach
      samozadowych na zbity pysk. wiec niech sie teraz tak nie ciesza bo ich koniec
      zbliza sie nieuchronnie, a przy odrobinie szczescia sad sie przypatrzy ich
      niegospodarnosci.
      • Gość: obserwator przypominamy wasze rządzenie w MPK IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.07, 22:58
        chłopaki, za waszych czasów w MPK mnozyły się tylko strajki i grozba
        upadłosci firmy.
        • Gość: reniek Re: przypominamy wasze rządzenie w MPK IP: *.chello.pl 29.10.07, 23:09
          gratuluje pomyslunku.dzisiaj sie nikt nie oglada co bylo kiedys tam.wtedy byl
          zupelnie inny swiat, zreszta nie lepszy. jesli cos jest zle robione w takiej
          instytucji to trzeba to krytykowac. kazdy sie zgodzi ze tak przetarg nie
          powinien wygladac bo to nie jest w interesie mieszkancow. dzisiaj powinnismy
          gonic do najlepszych komunikacji miejskich w kraju jak np wroclawska bo duzo nam
          brakuje.
          • Gość: marek Re: przypominamy wasze rządzenie w MPK IP: *.trustnet.pl 29.10.07, 23:23
            najlepsza komunikacje w polsce ma Gdynia a nie Wrocław
            • Gość: jaszczomb we "wsi Wrocław" jest gorzej niż u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 00:12
              Pamiętam dyrdydymały ichniego prezesa:
              przy zmianie wagonu trzeba nabyć nowy bilet,
              dwie linie tramwajowe nie moga stać w tym samym czasie na
              przystanku, czytaj czekaj hołot 10 minut na następny tramwaj jeśli
              chcesz się przesiadać.

Gdynia i owszem ma dobrą komunikację, ale w Warszawie mają jeszcze
              metro, a promy, tramwaje zamiast trolejbusów, SKM i autobusy też
              mają.
              • Gość: jaszczomb korzystałem w Wrocławskiej Komunikacji Wiejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 00:22
                niestety
                nie polecam
    • ulisses_czwa Re: Marcedesy przyjadą w marcu 29.10.07, 23:24
      Przeczytałem własnie na stronie www.czestochowa.pl informacje nt. podpisania umowy. Oczywiscie wszystko jest o.k., bo jakby mogło być inaczej ;)
      Osoba zamieszczajaca info tak "poszła po bandzie", ze nawet zrobiła z 12 metrowego Citaro, 18 metrowe Conecto myląc zdjęcia i podpisując wnętrze przegubowca jako autobus krótki... Jesli wszystko tak precyzyjnie robiono i badano to... szkoda komentować.
      • kubiss Re: MPK dla pasażerów 30.10.07, 01:56
        A może MPk chodziło tylko o dobro pasażerów .
        Niejedna starsza pani , emeryt i uczeń jeżdzący MPK przy wsiadaniu do pojazdu
        chce wiedzieć czy silnik jest wzdłuż osi czy w poprzek .
        Dla pasażerów niezwykle istotne jest też to aby silnik był tej samej marki co
        nadwozie a nie jakiś tam składak . No i ta przednia szyba jednolita bez pionowej
        "kreski"dzielącej szybę :-) .
        Nieistotne jest natomiast ogrzewanie i klimatyzacja .
        Uchylne okna pomogą w upały dostarczyć wystarczającą ilość tlenu potrzebną na
        przeżycie podróży w tych nowoczesnych autobusach z podłużnym silnikiem wzdłuż
        osi ..... :-)
      • Gość: gość Re: Marcedesy przyjadą w marcu IP: 213.158.197.* 30.10.07, 08:45
        Ulisses_czy_jakcitam,
        ODPOCZNIJ!!!!
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.um.gov.pl 31.10.07, 13:08
        Tak. Reczywiście jest to powód do zdeprecjonowania kontraktu.
        Poszedłbym dalej, złożyłbym doniesienie do prokuratury jako dowód
        załączając zdjęcie.
    • Gość: lunch Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.10.07, 10:49
      >podkreślał, że negocjacje w Częstochowie były bardzo trudne,

Negocjacje w otwartym przetargu? Ja bym się nie odważył na taką
      wypowiedź.
      • morus1000 Czestochowskie Mercedesy Citaro w Bydgoszczy 30.10.07, 15:11
        Czestochowskie 10 Mercedesów Citaro zostały wpożyczone na miesiac do
        Bydgoszczy z powodu spóżniającej sie dostawy autobusów Irisbus
        Citelis 12m do PKSu Bydgoszcz . Za utrudnienia przepraszmy !

Pozdro z Bydzi :) .
        • Gość: Docent Re: Czestochowskie Mercedesy Citaro w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 18:00
          Czy Ty się dobrze czujesz?? Wiesz, że dzwonią, ale nie jarzysz w
          którym kościele :P Po pierwsze, to nie 10, tylko 3.....
          • morus1000 Re: Czestochowskie Mercedesy Citaro w Bydgoszczy 30.10.07, 19:55
            Docent ja to co słyszałem u siebie w Bydgoszczy to napisałem . Bo my
            nie wiemy czym bedziemy jeżdzić na liniach 51 , 58 i 76 przez
            producenta autobusów Irisbus .
            • Gość: Docent Re: Czestochowskie Mercedesy Citaro w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 21:05
              Więc wyprowadzam Cię z błędu, bo od nas z Czestochowy pojechały do
              Was tylko 3, a nie 10 Mercedesów Citaro. Swoją drogą, to nie wiem
              czemu akurat nasz Prezes N. zgodził się na takie coś, bo z tego co
              widać, to nam się nie przelewa. A nie chce mi się wierzyć, że aż tak
              przejął się losem Bydgoszczan, że postanowił odebrać "luksus" swoim
              Częstochowianom i pożyczać go dobre 300 km. dalej. Dla mnie
              bezmyślność.
              • Gość: do doceta Re: Czestochowskie Mercedesy Citaro w Bydgoszczy IP: *.178.inds.pl 30.10.07, 22:37
                Drogi docęcie......... autobusy citaro pojechały do Bydgoszczy na rozwalenie, bo prezes dostał za to jakieś grosze........ TO JEST UTOPIA.
            • Gość: marek Re: Czestochowskie Mercedesy Citaro w Bydgoszczy IP: *.trustnet.pl 31.10.07, 11:18
              a co ma piernik do wiatraka co maja nasze mercedesy do waszych irisbusów?? widać
              że prezes N bawi sie w dobrego wujka i pożycza autobusy na lewo i prawo
              • Gość: lunch Re: Czestochowskie Mercedesy Citaro w Bydgoszczy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.07, 12:53
                A to nie tylko prezes N. W Bydgoszczy to dopiero miłośnicy mają raj -
                najpierw many z MPK Poznań, potem solarisy z Mobilisu, teraz
                mercedesy z Częstochowy, many z Białegostoku i solarisy z Piły.
                • morus1000 Re: Czestochowskie Mercedesy Citaro w Bydgoszczy 31.10.07, 19:50
                  lunch żebyś wiedział że mamy raj :D :) .

Do tego co napisałeś to jeszcze Man z Torunia :) i znów Solarisy z
                  Gdynii .
                • Gość: gosc Re: Czestochowskie Mercedesy Citaro w Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.07, 13:05
                  a ktore konkretnie numery z naszych merców odwiedzają bydgoszcz?
      • Gość: obserwator Panie LUNCH IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.07, 17:27
        PANIE LUNCH

CZY PAN PRACUJE W FIRMIE KTÓRA ŚCIŚLE WSPÓLPRACUJE Z SOLARISEM?
        • wodzirej49 Re: Panie obserwator 30.10.07, 17:33
          PANIE OBSERWATOR

CZY PAN PRACUJE W URZĘDZIE MIASTA KTÓRY ŚCIŚLE WSPÓLPRACUJE Z MPK?
          • Gość: lunch Re: Panie obserwator IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.07, 08:50
            Nie, to rozczochrany oszołom nie wytrzymał swych frustracji i
            wyrzucił z siebie to, co na salonach wygaduje od kilku tygodni.
            Facet ma wyraźną manię prześladowczą i ja to bym mu polecił jakieś
            sanatorium, bo w końcu wyląduje w kaftanie bezpieczeństwa, a jak go
            wsadzą z jego ulubionym kolegą R., to jeszcze się chłopaki pogryzą.

Tu to była mała próbka, ale jak słyszałem co wygaduje na mój temat w
            całym kraju, to się dwa dni śmiałem. Najlepszy był komentarz jednego
            z uznanych znajomych - żyjemy w kraju tak skorumpowanym, że człowiek
            na każdym kroku musi udowadaniać, że nie jest wielbłądem i nie jest
            z kimś powiązany.

Zastanawiam się, jaka firma mogłaby być powiązana z Solarisem.
            Dostawca części? Hm, to znaczy ja wiem, co oszołom ma na myśli, bo
            on gada o tym od dawna. Tyle że tu się zdziwił, bo ta firma właśnie
            kupuje jelcze i autosany.

A, zapomniałem zdradzić Wam, że ja ciągle od Solarisa dostaję jakieś
            gadżety promocyjne. To znaczy dwa razy - raz czekoladki i raz
            plecak. No bo wszyscy kierowcy, którzy odbierają autobusy, dostają.

Nawiasem mówiąc od Evobusa dostałem więcej przy innych okazjach.
            • Gość: I.LEŚNIKOWSKI z miłości do komunikacji miejskiej IP: *.um.gov.pl 31.10.07, 13:04
              Nie ma dykusji, jeśli rzuca się inwektywy. To nawet nie jest utrata
              obiektywizmu - to coś znacznie gorszego... To właśnie jest
              oszołomstwo.
              Ciekawe jak będzie teraz wygladała pana publicystyka, jeśli
              czytelnik będzie wiedział co pan myśli o osobie, której pan pisze i
              jej działaniach.
              Pomijam już styl i treść, bo jaka jest każdy widzi.
              A wszystko to z miłości do komunikacji miejskiej?
    • Gość: Tomasz28Londyn Re: Marcedesy przyjadą w marcu IP: 149.254.192.* 30.10.07, 19:10
      Moze to i dobrze ze bedziemy mieli znow mercedesy? Przynajmniej sie
      nie pala tak jak solarisy, wczoraj znow kolejny solaris splonal w
      Warszawie, nie wspominajac o polonacych Solarkach na slowacji.
      • Gość: Docent Re: Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.07, 21:07
        A ja słyszałem, że jak już, to zapalają się te Solarisy napędzane
        gazem ziemnym?? A tak poza tym, oprócz Mercedesa i Solarisa jest
        jeszcze jeden wg. mnie ważny konkurent dla Częstochowy. Chodzi mi o
        Man-a
      • Gość: gosc Re: Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 21:28
        w ostatnich latach tez bylo glosno o palacych sie marcedesach. jeden
        z nich spłonął w gdyni lub wejherowie - mercedes citaro przegubowy
    • Gość: Rusek Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.tktelekom.pl 30.10.07, 21:38
      Nie przegubowy tylko mercedes 530L (dla niewtajemniczonych autobus
      15 metrowy, trzy osiowy). Spalił się w Gdyni w 2003 roku, a obydwa
      przegubowce PKS Wejherowo sprzedało do Algi Radom
      • Gość: marek Re: Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.trustnet.pl 30.10.07, 22:23
        sprzedali je bo mieli problemy z serwisem i brakiem części zamiennych
    • krzysztof.kasprzyk Re: Panie obserwator 31.10.07, 13:32
      No cóz wypowedz pana Lesnikowskiego swiadczy jednak o tym że prezes N. jest
      krystalicznie uczciwym człowiekim i prezydent go za nic nie ruszy. A forumowy
      motłoch ma siedziec cicho,bo...
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI kawiarenka IP: *.um.gov.pl 31.10.07, 13:45
        Z wypowiedzi "pana L..." wynika jedynie, że wypowiedź wczesniejszą
        uznał - delikatnie mówiąc - za nie grzeszącą obiektywizmem.
        Natomiast ma pan rację - z pana wypowiedzi wynika, że zarzuca pan
        publicznie prezesowi MPK korupcję. Oczywiście pan jako uczciwy i
        dobrze poinformowany obywatel powinien poinformowac o tym
        natychmiast odpowiednie organa. A pan Prezes powinien poprosić Pana
        o wyjaśnienie tego publicznego zarzutu na sali sądowej.
        Za słowa trzeba być odpowiedzialnym.

Oczywiście nie napisał pan tego w kawiarence internetowej?

• Gość: lunch Re: kawiarenka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.07, 16:47
          No nie da się ukryć, że Krzyśkowi już dobitnie pokazaliście, że
          służbę społeczną na rzecz społeczności miejskiej rozumiecie jako
          ślęczenie nad adresami IP i robienie z ludzi przestępców. Ale nic to
          nowego - jak się przyglądam działaniom pewnego Pana, o którym była
          tu mowa prowadzonym w ostatnich tygodniach, to zaczynam popierać
          Kaczyńskich. Zresztą wysoko zadarł i tylko się w skali kraju
          ośmieszył, a wieść poszła.
          Ale nic to - mi tam możecie nastukać, nie mam rodziny, na pracy mi
          nie zależy, jestem dobrym materiałem na agenta któremu nie da się
          zagrozić. I zgadza się - to z miłości do niszczonej przez Was
          wspaniałej dziedziny usług. Z niczego więcej. Wbijcie to sobie do
          tych pustych łepetyn.
        • krzysztof.kasprzyk Re: kawiarenka 04.11.07, 23:19
          Panie Leśnikowski. Nic nikomu nie ZARZUCAM ANI NIE OSKARZAM ale skoro mam jakieś
          wątpliwości (choćażby wynikające z artykułów GW) że coś nie gra to je wytaczam w
          nadziei, ze ktoś kto ma lepsze informacje je rozwieje. A skoro nikt ich nie
          rozwiewa to znowu główkuje dlaczego i tak dalej i tak dalej. Nigdy nie zasłaniam
          sie anonimowością i jestem zalogowany na forum. Rzeczony post pisałem od mojego
          znajomego z krakowa. Osobiście jestem mieszkancem Częstochowy.
          W razie czego mój mail Kasprzyk1982@wp.pl
          pozdrawiam Krzysiek Kasprzyk
          • krzysztof.kasprzyk Re: kawiarenka 04.11.07, 23:27
            Dodam jedynie, że jeśli ktokolwiek w sensowny sposób wyjaśni mi to całe
            zamieszanie wokół przetargu jestem w stanie odklepać to co powiedziałem a nawet
            przeprosić wszystkich, którzy poczuli się obrażeni moimi wypowiedziami.
            K.Kasprzyk
    • Gość: Olo Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.07, 07:38
      135 dni to wystarczy jak się wie o wygranym przetargu pół roku
      wcześniej.A do tych co się tak dochodzą typ taki a numer taki
      znawcy!!!!nic niewiecie widzicie je z zewnątrz i wewnątrz ,wygodne a
      jakie ładne.A jakie one są awaryjne tego już niewiecie niema dnia
      żeby niestały na kanałach ,a to wycieki płynu ,czujniki ABS siadają
      drążki reakcyjne są z plasteliny ,elektronika to w nich pomyłka,
      adrodzy znawcy te autobusy jeszcze niewidziały zimy z mrozem i
      śniegiem i koleinami na drogach a o soli już niewspomne,a moge tak
      długo opowiadać .Wszystkie przewody powietrzne są plastikowe .Zawory
      powietrza są pod podłogą .Marke to one mają ale to nie osobwe!!!!!!
      Turecki złom pod Niemiecką kontrolą
      • kszyszek Re: Marcedesy przyjadą w marcu 01.11.07, 09:39
        Ale nie sprecyzowałeś, o które Mercedesy chodzi. Bo jeśli masz na myśli Conecto,
        to zapewne masz rację. Co do Citaro, to wydają się solidne i porządnie zrobione.
    • Gość: Olo Marcedesy przyjadą w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.07, 15:20
      Citaro numer 113 trzecia lub czwarta przednia szyba wymieniona co
      jakiś czas sama strzela chyba że to ten numer.Wiem te krótkie
      produkowane są w Niemczech ale też przez Turków.Niebyło w nich
      tablic informacyjnych ,nagrzewnic ,wszystko dopiero było montowane w
      MPK jak przyjechali dziennikarze to kazali kanały drutem pozakrecać
      żeby nikt zdjęcia nie zrobił jakie to wozy przyszły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka