dziadek.3 11.12.07, 15:16 Chciałbym się dowiedzieć czy W Częstochowie lub okolicach kupię kiełbasę z konia tak jak za dawnych czasów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ef Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 15:45 nie. dostaniesz natomiast frytki z psa. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek.3 Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 16:47 Frytki z pieska już jadłem,chciałbym sobie przypomnieć smak takiej kiełbaski. Odpowiedz Link Zgłoś
nieistotne Re: pytanie 11.12.07, 19:32 Wstyd !! Jak można !! "kiełbasa z konia" ?? Z odwiecznego przyjaciela człowieka ?? Może wolałbyś "białą kiełbasę z człowieka " ?? np. z ciebie ?? Durny post - ale udowadniający ,że pojęcie "zwierzę nie jest rzeczą" dalej jest mało komu znane ! Nie pozdrawiam ! nie mam takiego zamiaru !! życzę autorowi wątku stania się "podrobem" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 19:45 nie rozumiem, przecież konine je się tak samo jak branine czy cielęcine... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rara Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:24 to chyba w Twoim, pozbawionym zdrowego rozsądku domu. W ogóle szkoda gadać. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:38 Nie rozumiem dlaczego z konia - nie, a z odwiecznej przyjaciółki człowieka, czyli krowy - tak. Świnka też nie zasługuje na śmierć, lecz cóż począć jeśli jest taka smaczna... A konik jest smaczniejszy od świnki często. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:46 dobra, dobra kucharzu. wy tam u siebie nawet pieski jecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:55 ba! piesek pieczony polany małpim sosem z pierożkami z kota to palce lizać jest! Ale tu europa - tu się nie można kulinarnie rozwijać bo jacyś obrońcy zwierząt się panoszą. A swoją drogą to ciekawe że w całej prawie europie ludzie uważają koninę za świetne mięso a u nas nie. Może dlatego że kiedyś konina była najtańszym mięsem i jedli ją głównie biedacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: białoruski kucharz Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 17:05 Gość portalu: Wietnamski kucharz napisał(a): > ba! piesek pieczony polany małpim sosem z pierożkami z kota to palce lizać jest > ! > Ale tu europa - tu się nie można kulinarnie rozwijać bo jacyś obrońcy zwierząt > się panoszą. A swoją drogą to ciekawe że w całej prawie europie ludzie uważają > koninę za świetne mięso a u nas nie. Może dlatego że kiedyś konina była > najtańszym mięsem i jedli ją głównie biedacy. Mylisz się. Nutria w sosie z koniny, do tego pierogi ruskie nadziewane mięsem z psa (najlepiej jamnika), a jak komuś mało to jeszcze gołąbki do tego (ale nie takie jak w polskich restauracjach, tylko takie co na polskich drzewach :) My na Białorusi tak jemy i jestesmy zdrowi i silni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 18:37 Właśnie! Wprawdzie jakoś nie wyobrażam sobie pierogów ruskich nadziewanych mięsem z psa, ale polane psim tłuszczem ze skwarkami z jamnika muszą być palce lizać. Od stóp po kolana. Swoją drogą muszę poeksperymentować z psimi skwarkami - taki jamnik musi się rewelacyjnie kroić w plasterki. Nutrię niestety jadłem tylko raz, i to w postaci kabanosów (u Waszych południowych sąsiadów), ale nie powiem żeby to było to co lubię najbardziej. No i potwierdzasz jednak moje słowa że w Europie nie można się w pełni kulinarnie rozwijać - wszak Białoruś to nie Europa - to Białoruś jest. Podobnie jak Wietnam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:18 koleś se jaja robi a wy się dajecie wciągnąć w tanią dyskusje... żenada ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:25 Wiesz nawet jeśli ta prowokacja miała by być w konsekwencji zabawna mnie w cale do śmiechu nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek.3 Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:58 A za komuny to jaką kiełbaskę jedliście?Do tej pory czuję jej smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajded Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:28 przestań jeść za bardzo, to poodkładasz. Poodkładasz to będziesz miał więcej.. i kupisz co tam chcesz. no i dotyczy to rencistów ale w węższym zakresie. dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:43 W Auchan można kupić bardzo ładne mięso z konia. Wprawdzie jest drogie jak cholera, ale że polacy to naród koniny niezwyczajny, to są często promocje. Możesz kupić i sobie zrobić kiełbasy. Niedawno gdzieś na mieście widziałem kabanosy z koniny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 11:43 Kiedyś sprzedawano końskie mięso i kiełbasy(gruba-dyszluwa i cienka-kabanosy) przy Starym Rynku jak ta ul.się nazywa?(Ptasia?) równoległa do Senatorskiej, po przeciwnej stronie ul.jest sp.meblarska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 11:48 No. Był tam taki sklepik na rogu. Ale już go dawno zlikwidowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 17:07 kabanosy z koniny - palce lizać po łokcie :) Na pewno można je kupić w Kroczycach w tym markecie w samym centrum miejsowości. Gdzie w Cz-wie - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś