11.12.07, 15:16
Chciałbym się dowiedzieć czy W Częstochowie lub okolicach kupię kiełbasę z
konia tak jak za dawnych czasów?
Obserwuj wątek
    • Gość: ef Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 15:45
      nie. dostaniesz natomiast frytki z psa. :/
      • Gość: dziadek.3 Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 16:47
        Frytki z pieska już jadłem,chciałbym sobie przypomnieć smak takiej kiełbaski.
        • nieistotne Re: pytanie 11.12.07, 19:32
          Wstyd !! Jak można !! "kiełbasa z konia" ?? Z odwiecznego przyjaciela
          człowieka ??

Może wolałbyś "białą kiełbasę z człowieka " ?? np. z ciebie ??

Durny post - ale udowadniający ,że pojęcie "zwierzę nie jest rzeczą" dalej jest
          mało komu znane !

Nie pozdrawiam ! nie mam takiego zamiaru !! życzę autorowi wątku stania się
          "podrobem" !
          • Gość: qwerty Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 19:45
            nie rozumiem, przecież konine je się tak samo jak branine czy
            cielęcine...
            • Gość: rara Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:24
              to chyba w Twoim, pozbawionym zdrowego rozsądku domu. W ogóle szkoda gadać. :/
          • Gość: Wietnamski kucharz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:38
            Nie rozumiem dlaczego z konia - nie, a z odwiecznej przyjaciółki człowieka,
            czyli krowy - tak.
            Świnka też nie zasługuje na śmierć, lecz cóż począć jeśli jest taka smaczna...
            A konik jest smaczniejszy od świnki często.
            • Gość: fe Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:46
              dobra, dobra kucharzu. wy tam u siebie nawet pieski jecie.
              • Gość: Wietnamski kucharz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:55
                ba! piesek pieczony polany małpim sosem z pierożkami z kota to palce lizać jest!
                Ale tu europa - tu się nie można kulinarnie rozwijać bo jacyś obrońcy zwierząt
                się panoszą. A swoją drogą to ciekawe że w całej prawie europie ludzie uważają
                koninę za świetne mięso a u nas nie. Może dlatego że kiedyś konina była
                najtańszym mięsem i jedli ją głównie biedacy.
                • Gość: białoruski kucharz Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 17:05
                  Gość portalu: Wietnamski kucharz napisał(a):

> ba! piesek pieczony polany małpim sosem z pierożkami z kota to palce lizać jest
                  > !
                  > Ale tu europa - tu się nie można kulinarnie rozwijać bo jacyś obrońcy zwierząt
                  > się panoszą. A swoją drogą to ciekawe że w całej prawie europie ludzie uważają
                  > koninę za świetne mięso a u nas nie. Może dlatego że kiedyś konina była
                  > najtańszym mięsem i jedli ją głównie biedacy.

Mylisz się. Nutria w sosie z koniny, do tego pierogi ruskie nadziewane mięsem z
                  psa (najlepiej jamnika), a jak komuś mało to jeszcze gołąbki do tego (ale nie
                  takie jak w polskich restauracjach, tylko takie co na polskich drzewach :) My na
                  Białorusi tak jemy i jestesmy zdrowi i silni.
                  • Gość: Wietnamski kucharz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 18:37
                    Właśnie! Wprawdzie jakoś nie wyobrażam sobie pierogów ruskich nadziewanych
                    mięsem z psa, ale polane psim tłuszczem ze skwarkami z jamnika muszą być palce
                    lizać. Od stóp po kolana. Swoją drogą muszę poeksperymentować z psimi skwarkami
                    - taki jamnik musi się rewelacyjnie kroić w plasterki. Nutrię niestety jadłem
                    tylko raz, i to w postaci kabanosów (u Waszych południowych sąsiadów), ale nie
                    powiem żeby to było to co lubię najbardziej. No i potwierdzasz jednak moje słowa
                    że w Europie nie można się w pełni kulinarnie rozwijać - wszak Białoruś to nie
                    Europa - to Białoruś jest. Podobnie jak Wietnam...
    • Gość: zoe Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:18
      koleś se jaja robi a wy się dajecie wciągnąć w tanią dyskusje... żenada ;p
      • Gość: ef Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:25
        Wiesz nawet jeśli ta prowokacja miała by być w konsekwencji zabawna mnie w cale
        do śmiechu nie jest.
        • Gość: dziadek.3 Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 20:58
          A za komuny to jaką kiełbaskę jedliście?Do tej pory czuję jej smak.
          • Gość: ajded Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:28
            przestań jeść za bardzo, to poodkładasz. Poodkładasz to będziesz miał więcej.. i
            kupisz co tam chcesz.
            no i dotyczy to rencistów ale w węższym zakresie.
            dziękuje.
          • Gość: Wietnamski kucharz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 00:43
            W Auchan można kupić bardzo ładne mięso z konia. Wprawdzie jest drogie jak
            cholera, ale że polacy to naród koniny niezwyczajny, to są często promocje.
            Możesz kupić i sobie zrobić kiełbasy. Niedawno gdzieś na mieście widziałem
            kabanosy z koniny...
            • Gość: . Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 11:43
              Kiedyś sprzedawano końskie mięso i kiełbasy(gruba-dyszluwa i cienka-kabanosy)
              przy Starym Rynku jak ta ul.się nazywa?(Ptasia?) równoległa do Senatorskiej, po
              przeciwnej stronie ul.jest sp.meblarska.
              • Gość: Wietnamski kucharz Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 11:48
                No. Był tam taki sklepik na rogu. Ale już go dawno zlikwidowali.
                • Gość: ja Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 17:07
                  kabanosy z koniny - palce lizać po łokcie :) Na pewno można je kupić w
                  Kroczycach w tym markecie w samym centrum miejsowości. Gdzie w Cz-wie - nie wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka