Dodaj do ulubionych

Nie będzie Leclerca?

IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 01:45
O ile sie nie mylę, ten prezent dla sklepikarzy znów zafundowała
Częstochowie lewica. Płacz nad Leclerc"iem to sepuku dla
Częstochowy. Hipermarkety zrujnowały rynek małych sklepów i firm
budowlanych w Czestochowie. Jak nigdzie indziej w świecie i
Europie, w Częstochowie mamy tłum hiper i super marketów w
centrum miasta i najbardziej atrakcyjnych miejscach. A przeciez
wszystko juz powiedziano na ten temat i zbadano naukowo: te
olbrzymie sklepy niszczą polską małą przedsiębiorczość. Można
sobie gadac o rozwoju, wspieraniu, ulgach dla
przedsiębiorczosci, itd: jeśli jedyną alternatywą w ubogim
kwartale miasta ma być hipermarket, po którym jak grzyby po
deszczu znikna małe sklepiki to ja dziekuję bardzo.
Obserwuj wątek
    • Gość: we Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.co.uk 13.08.03, 09:45
      "Inwestor ma od chwili zgłoszenia budowy do jej finału dwa lata"
      Z tego co wiem Inwestor ma dwa lata na ROZPOCZECIE budowy a jak
      juz ja rozpocznie moze ja ciagnac i ciagnac przez dluuugie lata.
      Pozwolenie na budowe wygasa gdy budowy nie rozpocznie sie w
      ciagu dwoch lat od momentu wydania pozwolenia lub prace zostana
      przerwane na conajmniej dwa lata. Nie ma w prawie budowlanym
      zadnego zapisu wyznaczajacego konice budowy. Cos sie redaktorowi
      niedokladnie ustalilo?
      • Gość: xx Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.icis.pcz.pl 13.08.03, 10:34
        Ja jestem za budowa tego Hipermarkietu.

Miasto by na tym w sumie zyskalo.
        Nawet powinno pomoc jakos, zeby to inwestycja wypalila.

Gość portalu: we napisał(a):

> "Inwestor ma od chwili zgłoszenia budowy do jej finału dwa lata"
        > Z tego co wiem Inwestor ma dwa lata na ROZPOCZECIE budowy a jak
        > juz ja rozpocznie moze ja ciagnac i ciagnac przez dluuugie lata.
        > Pozwolenie na budowe wygasa gdy budowy nie rozpocznie sie w
        > ciagu dwoch lat od momentu wydania pozwolenia lub prace zostana
        > przerwane na conajmniej dwa lata. Nie ma w prawie budowlanym
        > zadnego zapisu wyznaczajacego konice budowy. Cos sie redaktorowi
        > niedokladnie ustalilo?
        • Gość: TOM Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.mim.pcz.czest.pl 14.08.03, 13:45
          A co by miasto zyskało..
          I jak powinno dofinasować magnata Lecrec'a.
          On dysponuje większym budżetem niz dwie Częstochowy i Warszawa razem wzięte.

TOM
    • Gość: XKX Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.org.pl 13.08.03, 10:18
      Nieiwem czy to dorze czy żle wiem jedno coś z tym terenem trzeba
      zrobić bo efekt bedzie taki sam jak z budową GEATA po którym
      ostało się gruzowisko i ogrodzenie - oj coś nie mamy szczęscia
      do inwestorów
    • Gość: Deni Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 11:44
      Nie będzie Leclerca?-
      Dobra nowina dla Częstochowy i Polski.
    • Gość: ali Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.com.pl 13.08.03, 12:01
      Leclerc pewnie i tak w końcu powstanie, a ulubioną formą spędzania czasu
      Częstochowian nadal pozostanie zwiedzanie hipermarketów. szkoda, ale po co
      zaprzątać sobie głowę rozwojem kulturalnym miasta. na pocieszenie kolejny
      hipermarket
    • mmaly Re: Nie będzie Leclerca? 13.08.03, 12:09
      Gość portalu: gość napisał(a):

>Jak nigdzie indziej w świecie i
      > Europie, w Częstochowie mamy tłum hiper i super marketów w
      > centrum miasta i najbardziej atrakcyjnych miejscach.

O rany, jakie to smutne, naprawdę, że ludzie ciągle rzucają argumenty wyssane z palca.
      Ja nie będę tu wylewał łez nad akurat tym hipermarketem, ale w Częstochowie jest mało hipermarketów i na pewno powstanie jeszcze wiele, wiele więcej.
      Są tacy, co do nich nie lubią chodzić, więc będą chodzili gdzie indziej. A są tacy, co mają czas jechać na zakupy tylko raz w tygodniu i oni będą chodzili do hipermarketów.
      W innym wątku wspomniałem ostatnio, że spędziłem parę lat temu pół roku w małym miasteczku Waterloo pod Brukselą. Taka dziura, do której można chyba porównać Blachownię koło Częstochowy, a może nawet Blachownia jest większa.
      Na głównym skrzyżowaniu miasta po trzech stronach tego skrzyżowania są hipermarkety. I jakoś nikt nie płacze.
      Nie lubię większości hipermarketów. Ale jak już idę, to widzę, że jest tam okropny tłok. I dlatego mam nadzieję, że w jak najszybszym czasie liczba tego rodzaju placówek w mieście przynajmniej się potroi.
    • wbieganski Re: Nie będzie Leclerca? 13.08.03, 13:21
      gość, oszołomie jeden, najpierw się doinformuj, a potem dopiero pisz. od
      jakiegoś czasu obowiązuje ustawa, zgodnie z którą na sklepy powyżej 2 tys. mkw.
      musi wyrazić zgodę rada gminy, na terenie której planuje się inwestycję. w tym
      przypadku inwestor załatwił wszytskie potrzebne formalności przed wejściem w
      zycie tej ustawy, więc lewicowe czy prawicowe poglądy nie miały tu nic do
      rzeczy. jakby władze miasta odmówiły inwestorowi, to złamałyby prawo. jezu, jak
      mnie denerwują tacy bezmyślne palanty, jak ty.
    • Gość: xx Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.icis.pcz.pl 13.08.03, 13:41
      A oprocz tego, ci sklepikarze nigdy nie ucywilizuja tego kawalka miasta - wciaz
      bedzie brud, smrod i ubostwo.

A tak wrescie moze byc po ludzku - normalne miasto, gdzie chce sie mieszkac.

Rozwoj miasta nie moze bazowac na straganach i sklepikach.

Gość portalu: gość napisał(a):

> O ile sie nie mylę, ten prezent dla sklepikarzy znów zafundowała
      > Częstochowie lewica. Płacz nad Leclerc"iem to sepuku dla
      > Częstochowy. Hipermarkety zrujnowały rynek małych sklepów i firm
      > budowlanych w Czestochowie. Jak nigdzie indziej w świecie i
      > Europie, w Częstochowie mamy tłum hiper i super marketów w
      > centrum miasta i najbardziej atrakcyjnych miejscach. A przeciez
      > wszystko juz powiedziano na ten temat i zbadano naukowo: te
      > olbrzymie sklepy niszczą polską małą przedsiębiorczość. Można
      > sobie gadac o rozwoju, wspieraniu, ulgach dla
      > przedsiębiorczosci, itd: jeśli jedyną alternatywą w ubogim
      > kwartale miasta ma być hipermarket, po którym jak grzyby po
      > deszczu znikna małe sklepiki to ja dziekuję bardzo.
      • jaarma Re: Nie będzie Leclerca? 13.08.03, 20:37
        bez paniki, panowie i panie
        tyle sie krzyczy o tym, że Częstochowa ma za dużo hipermarketów
        a ma raptem dwa spożywcze (trzeci w poczesnej) i trzy budowlane
        to niewiele jak na to miasto
        poza tym, jaki standard mają duże sklepy? moim zdaniem bardzo różny
        Z konieczności - bo dla takich jak ja hiper-y są koniecznością - korzystam z tesco: dobry dojazd, dużo
        miejsca i klima, a po 21.00 bardzo mało ludzi
        Z tych samych powodów unikam reala: ciasnota, duchota, a więc syf i do tego i klientela jakaś taka
        warcząca i mało uprzejma, a do tego okropne kolejki
        Pewnie, że z przyjemnością robi się zakupy w przestronnym, czystym sklepiku osiedlowym, gdzie z daleka
        człowieka rozpoznają, a do tego polecą coś albo odradzą itp.
        To jednak dobre dla kogoś, kto ma na to czas - ja go nie mam
        A sklepiki osiedlowe i te w centrum istnieją i będą istnieć. Może z tą różnicą, że muszą bardziej zadbać o
        jakość towaru. I uprzejmość
        pozdro
        • Gość: XKX Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.org.pl 14.08.03, 00:16
          Ano faktycznie gigantycznej ilości Hipermarketów to u nas niema z tego
          najbardziej w centrum jest Billa / Elea i w zasadzie to hyba jedynie ona moze
          stanowić jakąś konkurencje dla sklepów w centrum bo takie Tesco które miesci
          się w zasadzie na peryferiach (to w zasadzie już prawie wyczerpy) czy \Auchan
          to już raczej nie stanowią konkurencji dla nikogo z centrum. Real tez nie jest
          konkurencja dla sklepow z centrum. Czyli jesli tak popatrzeć na zimno to jak
          narazie nadmiaru raczej niema. A wole miec w rejonach Krakowskiej market niz
          gruzowisko - zreszta bez obaw i tak zakończy sie wszystko jak z Budową Geanta
          czy Cerfura po drugiej stronie al Wojska Polskiego wzw Tesco marketu tam niema
          natomiast gruzowisko i syf jest piekny jesli tak ma wygladac przyszlosc naszych
          inwestycji Częstochowskich - rozgrzebane budowy wiecznie niedokonczone (mamy
          ich na kopy) to faktyczne dziwne to nasze miasto.
    • Gość: TOM Inwestycja-PressGlass IP: *.mim.pcz.czest.pl 14.08.03, 13:52
      Bilans jest prosty jeżeli na obrocie towarem zarabia, Franzuz lub
      inny Europejczyk to nie zarabia Częstochowianin.
      I to by było na tyle.
      Niech władze miasta oraz bywalcy forum zaczną płakać nad np.
      PresGlasem który wybudował Hale w Tychach - nie w Czwie i zatrudnia
      parę setek osób.
      Nad wpływem Hiper na gospodarke było tu wiele dyskusji i jedno jest
      pewne. Nie lubimy zarabiać pieniędzy. Lybimy natomiast substytuty
      "luksusu".
      • Gość: xx Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.icis.pcz.pl 14.08.03, 14:31
        Z PressGlasem - zgoda.

Ale Leclerc to byla i mzoe wciaz jest (mam nadzieje) szansa na rozwoj tej
        czesci miasta.

A to ma tez swoja wartosc.

Co z tego, ze zarabia Czestochowoanin jesli on zarobione na mnie pieniadze
        wyadaje na kupno Mercedesa ? A nie na budowe czegos co przynajmniej cieszy oko
        i czyni nasze miasto ladniejszym.

Czestochowski kupiec nawet jak zarobi, to nie wyda na upiekszenie miasta,
        bo on do tego nie dorosl - zobacz Dekabrystow, co tam sie dzieje na ulicy,
        gdzie inwestowane sa pieniadze, ktore wlasciciele pubow zarabiaja na
        studentach ?

Nie stac ich nawet na zatrudnienie firmy, ktora by sprzatala.

Prawda jest taka, ze zagraniczny inwestor czesto przynosi elementarna
        cywilizacje i porzadek, inne standardy. Jasne, ze ten wplyw nie musi byc
        jednoznaczny, ale tez bez konkurencji nie ma postepu.

Gość portalu: TOM napisał(a):

> Bilans jest prosty jeżeli na obrocie towarem zarabia, Franzuz lub
        > inny Europejczyk to nie zarabia Częstochowianin.
        > I to by było na tyle.
        > Niech władze miasta oraz bywalcy forum zaczną płakać nad np.
        > PresGlasem który wybudował Hale w Tychach - nie w Czwie i zatrudnia
        > parę setek osób.
        > Nad wpływem Hiper na gospodarke było tu wiele dyskusji i jedno jest
        > pewne. Nie lubimy zarabiać pieniędzy. Lybimy natomiast substytuty
        > "luksusu".
        • Gość: TOM Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.mim.pcz.czest.pl 18.08.03, 11:20
          Pozostaje jeszcze dodać "promenadę" i "jagielończyków"
          nie można stwierdzić że są to niecywilizowane miejsca.
          Pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł- przy budowaniu
          nowych realiów gaspodarczych niewskazany. Większość osób
          na dekabrystów to dzierżawcy, własność zmieniłaby zupełnie
          obecny stan. Bałagan świadczy nie tylko o pubach ale przede
          wszystkich o ich klientach.
          O ogromie pieniędzy jakie wypływają nam z rąk świadczy wielkość
          "inwestycji" na jakie mogą sobie pozwolić markety.
          Jeżeli zbudujemy kraj bez uwłaszczenia siebie, to będziemy tylko
          rezydentami i dzierżawcami tego gajdołka.
          TOM

• Gość: xx Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.icis.pcz.pl 18.08.03, 12:07
            Ja znam mentalnosc takich drobnych wlascicieli - ich generalnie interesuje
            tylko swoja klitka.

A na Dekabrystow to nie wina klientow - tacy klienci sa na calym swiecie.
            To wina osob prowadzacych te puby, ktorzy nie schyla sie, zeby posprzatac za
            pzreproszeniem gowna, jesli nie lezy ono w granicach ich ogrodka, a metr dalej.

Polska potrzebuje zagranicznego kapitalu, np. Huta Czestochowa bez niego po
            prostu padnie. Oczywiscie glownei powinien to byc kapital produkcyjny.

Ja jestem za Leclercem, bo ladny kawalek miasta by sie przy okazji ucywilizowal.

A tak bedziemy czekali do ... us... sm... :)))

> Pozostaje jeszcze dodać "promenadę" i "jagielończyków"
            > nie można stwierdzić że są to niecywilizowane miejsca.
            > Pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł- przy budowaniu
            > nowych realiów gaspodarczych niewskazany. Większość osób
            > na dekabrystów to dzierżawcy, własność zmieniłaby zupełnie
            > obecny stan. Bałagan świadczy nie tylko o pubach ale przede
            > wszystkich o ich klientach.
            > O ogromie pieniędzy jakie wypływają nam z rąk świadczy wielkość
            > "inwestycji" na jakie mogą sobie pozwolić markety.
            > Jeżeli zbudujemy kraj bez uwłaszczenia siebie, to będziemy tylko
            > rezydentami i dzierżawcami tego gajdołka.
            > TOM
            >
            >
            >
            • Gość: TOM Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.mim.pcz.czest.pl 19.08.03, 00:36
              Tylko, że jest to cywilizacja śmierci gospodarczej.
              Dodatkowo nie widzę szczególnie genialnych rozwiązań architektonicznych
              wokół marketów. Architekci od "puchatka" to geniusze w porównaniu
              do rozwiązań proponowanych w marketach.
              Hala huty szkła "guardian" jest równie piękna jak markety, a może nawet
              śliczniejsza. Tak że raczej proszę nie wynosić tego ucywilizowania na ołtarze.
              Sprawę ewentualnego pozostawienia bałaganu w razie braku "inwestycji"
              )bardzo proszę o nie używanie tego słowa w przypadku marketów)
              przesrano na etapie umowy sprzedaży ziemi, wystarczył jeden paragraf więcej.

• Gość: xx Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.icis.pcz.pl 19.08.03, 00:57
                Ok - roznimy sie w pogladach i nie dojdziemy do pozrozumienia tutaj - dyskusja
                dalsza jest po prostu bezprzedmiotowa.

Ciekaw jestem czy w sprawie Huty tez widzisz inne rozwiazanie niz sprzeadz Huty
                obcemu kapitalowi lub bankructwo ?

> Tylko, że jest to cywilizacja śmierci gospodarczej.
                > Dodatkowo nie widzę szczególnie genialnych rozwiązań architektonicznych
                > wokół marketów. Architekci od "puchatka" to geniusze w porównaniu
                > do rozwiązań proponowanych w marketach.
                > Hala huty szkła "guardian" jest równie piękna jak markety, a może nawet
                > śliczniejsza. Tak że raczej proszę nie wynosić tego ucywilizowania na ołtarze.
                > Sprawę ewentualnego pozostawienia bałaganu w razie braku "inwestycji"
                > )bardzo proszę o nie używanie tego słowa w przypadku marketów)
                > przesrano na etapie umowy sprzedaży ziemi, wystarczył jeden paragraf więcej.
                >
                >
                • Gość: XKX Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.org.pl 19.08.03, 07:57
                  Co do marketów to jestem zdania iż nie same w sobie sa zlem. One po prostu
                  wykożystują co do joty mozliwość jakie daje dziurawe Polskie prawo i w zasadzie
                  sie temu nie dziwie. Ciekawe dlaczego na własnych smieciach postempowane sieci
                  handlowych nie tylko wobec klientow ale tez wobec pracownikow i dostawców jest
                  całkowicie odmienne. Bo niestety a wlasciwie stety ta prawo jest prawem i nie
                  moze byc naginane wedle wlasnej checi i uznania. Zreszta to juz inna sprawa ni
                  jak nie przystjąca do tematu. A wracając do niego ja niemam wontpliwości iz los
                  inwestycji koło Krakowskiej bedzie IDENTYCZNY JAK TEJ KOLO WARSZAWSKIEJ TO
                  ZNACZY ZAINTERESOWANY KUPIL SOBIE DZIAŁKE I NA TYM SIE SPRAWA KONCZY, GDYBY
                  CHCIANO BUDOWA JUZ BUDOWA DAWNO BY SIE ROZPOCZELA I ZAKOŃCZYLA. Widać smi
                  zainteresowani doszli do wniosku iż planowana inwestycja sie nie oplaca.
                  Najgorsze jest nie to że nie bedzie w tym miescu marketu bo to nie jest wielki
                  problem lecz to że znowu zostaje tym razem w srodku miast kolejny plac
                  gruzowisko. Koleny inwestor znowu wypioł sie na nasze miasto. Bo tak na
                  marginesie to juz od kilku lat w samej czestochowie jakoś nie widze inwestycji
                  dokończonej. Z reguły kończy sie to jak sie konczy. Jesli zaś chodzi o hute to
                  zdania są podzielone. Jedni są zdania że jedynie sprzedaż huty prywatnej osobie
                  najlepiej z zagranicy to jest to inni z koleji zwracaja uwage ze wiele firm
                  sprzedanych w taki sposób szybko przestało istniec po wypompowaniu z nich czego
                  tylko sie dało. Ja bedzie w tym przypadku tego niewiem miejmy nadzieje ze
                  dobrze.
                  • Gość: xx Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.icis.pcz.pl 19.08.03, 11:18
                    OK.

Prosze podaj przyklady firm, ktore upadly po sprzedazy komus z zagranicy.

Konkretnie, bo w zdecydowanej wiekszosci przykladow, ktore znam, firmy radza
                    sobie generalnie dobrze.

P.S. Prosze nie przytaczaj Wogonu z Ostrowa WLKP., bo tam jest sytuacja na tyle
                    zagmatwana, ze nie wiadomo kto jest wlascicielem.

Gość portalu: XKX napisał(a):

> Co do marketów to jestem zdania iż nie same w sobie sa zlem. One po prostu
                    > wykożystują co do joty mozliwość jakie daje dziurawe Polskie prawo i w
                    zasadzie
                    >
                    > sie temu nie dziwie. Ciekawe dlaczego na własnych smieciach postempowane
                    sieci
                    > handlowych nie tylko wobec klientow ale tez wobec pracownikow i dostawców
                    jest
                    > całkowicie odmienne. Bo niestety a wlasciwie stety ta prawo jest prawem i nie
                    > moze byc naginane wedle wlasnej checi i uznania. Zreszta to juz inna sprawa
                    ni
                    > jak nie przystjąca do tematu. A wracając do niego ja niemam wontpliwości iz
                    los
                    >
                    > inwestycji koło Krakowskiej bedzie IDENTYCZNY JAK TEJ KOLO WARSZAWSKIEJ TO
                    > ZNACZY ZAINTERESOWANY KUPIL SOBIE DZIAŁKE I NA TYM SIE SPRAWA KONCZY, GDYBY
                    > CHCIANO BUDOWA JUZ BUDOWA DAWNO BY SIE ROZPOCZELA I ZAKOŃCZYLA. Widać smi
                    > zainteresowani doszli do wniosku iż planowana inwestycja sie nie oplaca.
                    > Najgorsze jest nie to że nie bedzie w tym miescu marketu bo to nie jest
                    wielki
                    > problem lecz to że znowu zostaje tym razem w srodku miast kolejny plac
                    > gruzowisko. Koleny inwestor znowu wypioł sie na nasze miasto. Bo tak na
                    > marginesie to juz od kilku lat w samej czestochowie jakoś nie widze
                    inwestycji
                    > dokończonej. Z reguły kończy sie to jak sie konczy. Jesli zaś chodzi o hute
                    to
                    > zdania są podzielone. Jedni są zdania że jedynie sprzedaż huty prywatnej
                    osobie
                    >
                    > najlepiej z zagranicy to jest to inni z koleji zwracaja uwage ze wiele firm
                    > sprzedanych w taki sposób szybko przestało istniec po wypompowaniu z nich
                    czego
                    >
                    > tylko sie dało. Ja bedzie w tym przypadku tego niewiem miejmy nadzieje ze
                    > dobrze.
                • Gość: TOM Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.mim.pcz.czest.pl 19.08.03, 15:19
                  XX ta dyskusja ma juz swoja historię, i niejednokrotnie próbowałem
                  Ci wytłumaczyć, że gospodarke napędza produkcja, technologia, kultura
                  techniczna.Na pewno nie możemy oczekiwać wzrostu rozwoju gospodarczego
                  wywołanego powstaniem kolejnego marketu, a efekt przeciwny jest wielce
                  prawdopodobny.
                  Dlatego wielokrotnie twierdziłem że w Częstochowie do tej pory zaiwestował
                  Guardian,TRW, Berger. Natomiast markety z naszego punktu widzenia nie sa
                  inwestycjami. Dlatego również wyrażałem swoje obużenie przy zawaleniu sprawy
                  Toyoty czy Peugot'a oraz rodzimego PressGlassu.
                  Natomiast co do huty sytuacja jest dość skomplikowana gdyż mamy naciski
                  zewnętrzne aby hutnictwo zredukować. Dodatkowo bez wzlędu na efekty pracy
                  grono zarządzające nie specjalnie sie zmienia. Huta przeszla olbrzymie
                  przeobrażenia potrzeba jest pewnego dokaptalizowania (żrdódło jest mi obojetne)
                  i wprowadzenia nowoczesnego zarządzania. Ale do tego są konieczne szerokie
                  zmiany personane.
                  TOM

• Gość: XKX Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.org.pl 18.08.03, 12:00
        Ja niewiem czy to że w rejonach Krakowskiej nie powstanie market to dobrze czy
        źle wiem jedno że najgorzej jest jesli sytuacja tam bedzie wyglądała jak w tej
        chwili to znaczy zostanie tam gruzowisko oraz miejsce nielegalnego wyworzenia
        wszelakich smieci z okolicy. Już mieliśmy jedną iwestycje typu marketowgo w
        rejonach Al. Wojska Polskiego i Warszawskiej po której ostało się wysypisko
        gruzu i zardzewiały płot. Podobnie miast kina mamy w naszym miescie budowe
        której nikt nima ochoty dokończyć podobnie było na Promenadzie tez ktoś
        rozpoczoł budowe i czy sie to skończyło? Skończyło się ruderą którą niedawno
        rozebrało miasto na koszt wlasny. Chciałbym tylko jednego aby ewentualni
        inwestorzy w naszym miescie miast opowiadac bajki brali sie za inwestycje bo
        inaczej to naprawde stanimy się pośmiewiskiem - miastem gdzie każda inwestycja
        albo sie nie rozpoczyna albo zostaje niedokończona itd. A decydenci z naszego
        miasta moze powinni sie zastanowic czy warto dyskutować z niepowarznymi
        inwestorami.
        • mmaly Re: Inwestycja-PressGlass 19.08.03, 17:55
          Ja tylko trzy grosze na marginesie jednej z wypowiedzi.
          Chciałbym zwrócić uwagę, że jeśli chodzi o architektoniczne rozwiązania wokół marketów, to im nowszy market, tym to wygląda lepiej. Nie żeby to było bardzo istotne, bo hala marketu to budowla łatwa do postawienia i do rozebrania, ale markety oddane w ciągu ostatnich dwóch lat wyglądają zupełnie inaczej niż starsze. Oczywiście trzeba by się przejechać na Śląsk, do Opola czy Krakowa, żeby się przekonać.
          A poza tym w przedmiotowym miejscu poza wybitną bryłą katedry wznoszącą się nad okolicą to wszystko jest karykaturą miasta i jak by tego nie zagospodarować, będzie lepiej. A przy okazji jakieś rozwiązania komunikacyjne - patrz Auchan - korzystne dla całego miasta się pojawią.
          Bo przepraszam, Tom, ale elektrownia na Mirowskiej z pstrokato pomalowanymi halami Cię zachwyca?
          • jaarma Re: Inwestycja-PressGlass 19.08.03, 20:06
            nie, mmaly, nie zgadzam się
            na Krakowskiej poza piękną bryłą katedry jest kilka super kamienic, a pod nr
            80. niezwykłe zabudowania po dawnym Elaneksie, z pałacykiem Mottego na czele.
            Gdyby tylko miasto miało pieniądze by to wszystko wyremontować...
            Poza tym (już widzę jak się niektórzy uśmiechają) Krakowska to ulica z klimatem
            to tyle
            pozdrawiam
            • Gość: ania Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 22:33
              tak z super klimtem
              kamienicami olanymi moczem i cuchnacymi na odleglosc, z pijakami kolo
              poludnia wynuzajacymi sie ze swych noreki caly dzien pijacymi piwo, jak nasze
              miasto ma miec taki klimat to ja dziekuje
            • mmaly Re: Inwestycja-PressGlass 19.08.03, 22:59
              Ja nie pisałem o Krakowskiej.
              Pisałem o terenie planowanej budowy marketu, czyli pomiędzy Krakowską a trasą DK1.
              Tam są tylko łąki i śmietniska. Bryła katedry góruje nad nimi z daleka.
              Krakowska owszem jest piękna, moja babcia mieszkała tamże i lubię tą ulicę wbrew kiepskiej opinii wśród mieszkańców naszego miasta.
          • Gość: TOM Re: Inwestycja-PressGlass IP: *.mim.pcz.czest.pl 20.08.03, 14:59
            Dla jadacych do Auchan co najważniejsze.
            Kolejność: Billa, Real, Tesco, Auchan, Obi, Castorama
            wykaż mi prosze jakiś wzrost w rozwoju architektury
            tych niezwykle upiekszających nasze miasto obiektów.
            Ja mieszkam w cz-wie a nie w krokowie opolu lub gdzies przy trasie
            na śląsku.
            Porównaj w.w. obiekty z Promenada czy Jagielończykami.
            I to by bylo na tyle.
            TOM
    • Gość: ania Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 22:11
      szkoda szkoda bo to fajny sklep jest i jest w nim bardzo czysto
      a ja mam gdzies sklepikarzy ktorzy zawyzaja ceny
      glupi sloiczek na promendzie jest 4 krotnie drozszy niz w makro, nie mowiac o
      innych rzeczach
      ci prywaciaze to tylko nazekaja bo przesiedli sie z mercedesow na toyoty
      wiecej marketow wiecje makrtow ania
      • Gość: TOM Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.mim.pcz.czest.pl 20.08.03, 14:53
        Mam takie wrażenie,że całkiem niemała doza zadrości
        przemawia.
        Główny problem jest jeden. Chłopina tracący pracę np. na Hucie
        lub cholera wie gdzie, mógłby zacząć pracować niezależnie na swoim
        -w handelku. Często zatrudniając jeszcze kogoś. Byłby panem swojego losu
        a nie uzaleznionym od kaprysu oszołoma-szefa z marketu.
        Niestety te potencjalne miejsca pracy sa zagospodarowywane przez markety
        , które w prostym przeliczeniu (np. na masę towaru) dają znacznie mniej miejsc
        pracy niz mogłyby dać małe lub wieksze ale Cżestochowskie sklepiki. Ta
        wewnetrzna konkurencja spowodowałaby następnie nieunikniona obniżke cen.
        A co najważniejsze pieniązki zastaja u nas i ja i ty dzięki temu możesz zyc
        lepiej.
        Dodatkowo zamiast wiwatować na część hiper zajrzyj np. na promenadę i jak kupisz
        porównywalny towar taniej w markecie to życzę ci powodzenia.Nie porównuj proszę
        ciągle żywego mięsa oraz koszulek które były juz w całej europie aż w końcu w
        chwale zawitały nan nasze stoiska.
        Pozostaje jeden ważny argument, jaki kształt przybiorą, Aleje bo abawiam się
        że w konsekwencji dalszego przenoszenia infrastruktury handlowej poza miasto,
        aby zobaczyć osikane kamienice będziesz miała jeszcze jedno miejsce.
        A tak naprawdę to najbardziejzadawala Cie fakt iż gra muzyczka, ty spacerujesz
        a natłoku towarów i ciary chodzą po plecach bo tacy juz jestesmy ucywilizowani,
        tylko że coraz biedniejsi. Niezapominaj dodatkowo że obecnie odległości nie mają
        znaczenia, po zniesieniu cel w związku z wejściem do unii zyczę naszym wytwórcą
        powodzenia w konkurencji z zachodem. Dumping jest bardzo trudny do udowodnienia.
        I gdzie w tedy pojdziesz do pracy. Troche więcej wyobrazni.
        TOM
        • Gość: eedek Re: Nie będzie Leclerca? IP: *.epsi.pl / 192.168.10.* 20.08.03, 16:08
          Tak sie sklada ze jestem kierownikiem jednego z hipermarketow . Wszystkim
          cieszacym sie z dalszej ich ekspansji w polsce zycze zdobycia dobrej i
          atrakcyjnej pracy w przyszlosci adekwatnie do ich rozwoju . Powiem tylko tyle :
          SAM FISKUS NIE JEST SWIADOM JAKIE PIENIADZE UCIEKAJA Z POLSKI NAPEDZAJAC OBCE
          GOSPODARKI NP. ODNOTOWUJACEJ KRYZYS GOSPODARKI NIEMIEC . TAM PRZYROST OBROTU W
          MARKETACH JEST NA POZIOMIE 1% - W POLSCE 20% . I MYSLICIE ZE PRZY TAKIEJ
          DYNAMICE SPRZEDAZY W POLSCE ZYSK ZOSTAJE U NAS ????? HAHAHAHAHAHAHAA . HELMUT
          KUPUJE SOBIE AUDI TT A POLAK PRACUJE JUZ TYLKO NA 3/4 ETATU A JUTRO WCALE A
          KASJERKI POZAKLADAJA SOBIE PAMPERSY. A REAL po raz kolejny zmienil nazwe i
          nawet w Polsce podatku nie zostawia . NOWYM OBCYM MARKETOM STOP !!!!!!!!
    • Gość: Kamil Re: Nie będzie Leclerca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 23:40
      Nie będzie Leclerca? To straszne!!
      Martwi mnie fakt, że Niemcy i Francuzi nie rozgrabią nas do reszty :(

Uważam, że w Częstochowie powinno powstać jeszcze kilka lub kilkanaście hipermarketów (najlepiej niemieckich) i KAŻDY z nich powinien być DOŻYWOTNIO zwolniony z płacenia podatków!!!
      • Gość: XKX Re: Nie będzie Leclerca??? IP: *.org.pl 22.08.03, 22:58
        Bez przesady każda przesada jest zła ale z dwojga złego wole market niż
        gruzowisko w środku miasta tym bardziej że te rejony i tak nie sa zbyt ciekawe.
        Ale niema obaw i tak nic ne powstanie jak znam życie to skończy sie jak z
        inwestycją Cerfura vis a vis Tesco z której do dnia dzisiejszego mamy
        zardzewiłe ogrodzenie wysypisko gruzu itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka