Dodaj do ulubionych

III Aleja - rewitalizacja czy klęska ?

11.01.08, 10:05
Ostatnio usłyszałem , że prowadzący działalność w III Alei nazwali tą ulicę ;
ALEJĄ ŚMIERCI !
Jak to jest, że po wyłożeniu milionów złotych, wielokrotnych zmianach
koncepcji itd. itp., ulica otrzymuje taką nazwę ?
Obserwuj wątek
    • Gość: frogman nie klęska, nie sukces, poziom typowy częstochowsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 11:04
      a co jeszcze w ramchach remontu należy wprowadzic obowiązkowe
      spacery po III alei??
      remont ulicy prowadzony był naprawdę w śmieszny sposób o czym
      świadczą chociażby słupy po znakach drogowych :-)
      totalnie bez koncepcji.
      nie wszytsko jest winą naszego nieudolnego magistratu, przyzwyczajeń
      mieszkańców nie zmienisz.
      III aleja nie zmieni się aż właściciele nieruchomosci niez zmienią
      podejscia.
      Przy czynszach tam obowiązujących trudno jest cokolwiek utrzymać.
      wiec najpierw pomysł, inwestycja a potem dojmy tę krowę.
      A u nas polityka jest taka żeby mieć mleko z cielaka :-)

Czy tak trudno jest paru osobą zorganizować się i wyłożyc trochę
      kasy na organizację jakichkolwiek imprez czy atrakcji??
      czy za wszystko ma płacić urząd??
      Jeśłi mam kamienicę to powinienem dbać tez o otoczenie i
      postrzeganie miejsca.
      Nie ma kasy bez inwestycji, a nie zetknąłem się jeszcze z jakąs
      inicjatywą włascicieli
      będzie potem płacz jak na Dekabrystów; czy ciężko było sie zebrać i
      zatrudnić kilka patroli interwencyjnych??
      czy to tak bolało??? wielkie koszty ???
      nie liczmy na magistrat, liczmy na siebie
      a u nas tylko się płacze po rozlanym mleku

Ale jeśli częstochowianie nie lubią spacerków, to zmusisz
      towarzystwo??

Tworzymy na siłę metropolię z naszego miasteczka, a prawda jest taka
      że ulubionym zajęciem naszych mieszkańców jest kapciowanie, a w
      godzinach emisji M jak miłość miasto się wyludnia :-)

Będziemy mieli nocne tramwaje, autobusy, telebimy a są jeszcze
      uliczki w centrum które więcej krów widziały niż płyt chodnikowych
      :-( smutne ale prawdzie
      • Gość: kot Re: nie klęska, nie sukces, poziom typowy częstoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 11:55
        Jestem najemcą lokalu miejskiego i nie stać mnie na organizację imprezy
        promocyjnej to raz a dwa ja i mnie podobni są dyskryminowani ponieważ nie mogę
        wynajmowanego za ciężkie pieniądze lokalu przeznaczyć na działalność inną
        aniżeli wymieniona w umowie najmu ( a kto lata temu przewidział, że III Aleja
        zostanie uśmiercona ?), nie mogę też podnająć części lokalu aby obniżyć koszty.
        Najemcy w prywatnych kamienicach nie mają takich problemów i przynajmniej nie
        muszą snuć się w oparach absurdu rodem z komuny.
        • Gość: frogman Re: nie klęska, nie sukces, poziom typowy częstoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 12:01
          nie chodzi żeby najemcy ponosili koszty !! płacicie czynsz. od czego
          są właściciele??
          • Gość: kot Re: nie klęska, nie sukces, poziom typowy częstoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 12:42
            no ale właścicielem jest właśnie miasto, a administratorem w jego imieniu ZGM
        • Gość: jasiu... kocie, na Dekabrystów było to samo! IP: *.gre.pl 14.01.08, 19:22
          Tyle, że uśmiercenie Dekabrystów odbyło się znacznie mniejszym kosztem. A mogło
          być tak fajnie. Przebudowanie (równoczesne!!!) Racławickiej i Szymanowskiego, by
          stworzyć alternatywne dojazdy do Alei od strony "zaplecza". Zaraz zaraz! Ktoś
          nie zauważył, że tak naprawdę to Aleje żadnego zaplecza nie mają, że zapleczem
          Alei od strony południowej jest gęsto zabudowane w poststalinowskim stylu
          osiedle, w którym już jego mieszkańcy nie mają gdzie zaparkować. Podobnie od
          strony Racławickiej - nie da się, bez ingerencji w zabudowę wytyczyć przejazdu i
          parkingów i chyba dlatego Racławicka dalej jest zablokowana dla ruchu.

Ktoś nie zauważył, że rynek w każdym mieście ma kształt prostokąta, a nie
          dwupasmowej ulicy, ktoś (a urbaniści ostrzegali) nie zlecił odpowiednich badań
          nad specyfiką częstochowskiego konsumenta i nad jego oczekiwaniami. Przecież
          mamy taką naukę, która nazywa się socjologią. Ktoś najwyraźniej o tym zapomniał.

Jeszcze tylko wypadałoby (z uwagi na organizację w tym miejscu uroczystości
          religijnych) stworzyć w Alejach strefę bezalkoholową - w jakiej odległości od
          kościoła rektorackiego w III alei można podawać alkohol? Z tymi strefami to w
          ogóle ciekawa sprawa. Cała Siedmiu Kamienic, Barbary, nie pamiętam jak jest np.
          w Kiemliczach na Wieluńskiej. W sumie to może powinno się prohibicję wprowadzić
          w całym mieście. Wówczas śmierci miasta doczekamy się szybciej.

Na szczęście, jak śpiewa na swojej najnowszej płycie IRA, jest jeszcze o 8,15
          samolot do Londynu. Może to jest jakieś wyjście, może w cieniu Big Bena łatwiej
          będzie być Polakiem, niż w cieniu Jasnej Góry. Może to jest właśnie alternatywa
          dla tych, którzy...

E tam, piosenki cytował nie będę.
          • Gość: jacek w. Re: kocie, na Dekabrystów było to samo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 20:45
            Swego czasu sformułowałem tezę, że nie da się wyjaśnić przyczyn
            eksterminacji pubów w pawilonach przy Dekabrystów bez analizy programu
            zwanego rewitalizacja alei NMP i okolic. Żeby coś ożywić, trzeba ściągnąć
            tam ludzi, i to zarówno inwestorów, jak i klientów. Wszak gigantyczne
            wydatki trzeba jakoś uwiarygodnić i uzasadnić. Manipulując grupą
            hałaśliwych i historycznych wrogów tego obiektu oraz wykorzystując
            komunały o moralności i trzeźwości braci akademickiej, przy subtelnym
            wsparciu pewnych grup nacisku, udało się zalegalizować nierówność
            podmiotów gospodarczych, hipokryzję i pospolitą sciemę. Wielu przy tym
            deklaratywnych rycerzy zdrowego rozsądku i równości narobiło w
            zbroje. Ale tez i wielu wykazało zacny nierelatywizm poglądów i
            szlachetną niezależność. Nie mam nic przeciwko złocistemu trunkowi, to
            wszak oczywiste, ale nie uzyskałem w trakcie dyskusji na sesji Rady
            Miasta odpowiedzi na pytania zasadnicze, a mianowicie: czy pijacy piwo w
            Ratuszu są bardziej kulturalni od moich klientów, a ci z kortów na
            Viktorii bardziej usportowieni? A może Ci z Placu Biegańskiego i
            ul. Wieluńskiej bardziej religijni? Albo Ci z Filharmonii lepiej uzdolnieni
            muzycznie? A Ci z okolicy dworców i przystanków tramwajowych bardziej
            komunikatywni? Jeśli Pan Leśnikowski i jego aparat mają wyniki badań,
            potwierdzające te diagnozy, to wymiękam i posypuje głowę popiołem...
            Było poważnie, teraz trochę przewrotności. Otóż wygląda na to, że
            Częstochowa znowu zadziwiła cały kraj, bo jest miastem, gdzie ten sam
            alkohol zadawany na mieniu gminnym i gdzie tylko się da, ma rewelacyjne
            walory społeczne w przeciwieństwie do tego z ul. DEKABRYSTOW. I co
            absolutnie unikalne ,pity np. przez tę samą osobę 50 metrów obok. Cuda
            Panie, cuda. I mam jeszcze taką upiorną wizję, kiedy tłumy
            zmęczonych, rozmodlonych pątników zmierzają na ostatnich nogach do
            Sanktuarium na Jasnej Górze wśród szpaleru piwnych ogródków, pełnych
            rozbawionego towarzystwa. I TAK OTO BROWARY STAJĄ SIĘ GLÓWNYMI BENEFICJENTAMI
            tzw. REWITALIZACJI. Wszak pecunia non olet.

Pozdrawiam
            Jacek Wrzalik
      • boozar Re: nie klęska, nie sukces, poziom typowy częstoc 11.01.08, 12:13
        Co znaczy "zatrudnić kilka patroli interwencyjnych"?
        Bo nie kumam chyba.
        Stworzyć policję prywatną?

pozdrawiam
        • Gość: frogman Re: nie klęska, nie sukces, poziom typowy częstoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 14:14
          na deka wystarczyłoby dwa, trzy patrole firm ochroniarskich, i tyle.
          teren prywatny więc można.
          przy dogadaniu się jeszcze ze spółdzielnią byłby spokój.
          przegonić towarszystwo z piaskownicy zawsze można, nie muszisz ich
          od razu "puszkować"
          mieszkałem w pobliżu to wiem co się działo.
          ale szkoda miejsca
          a licząc na UM i straż miejską doczekaliśmy się pustyni
          najprościej zamknąc
          • boozar Re: nie klęska, nie sukces, poziom typowy częstoc 11.01.08, 15:14
            Teren raczej nie jest prywatny.
            Takie patrole niestety niewiele by mogły zrobić, a jakakolwiek interwencja
            "fizyczna" takich patroli mogłaby skończyć się w Sądzie (nieprzyjemnościami dla
            "wynajmujących" takie patrole).
            A sprawą bezpieczeństwa i porządku na ulicach powinna zajmować się policja i
            straż miejska, czy tego chcemy czy nie. W tym przypadku za ich nieudolność
            zostali ukarani właściciele lokali. Mam nadzieję, że poskutkowało to chociaż
            częściowo i jest tam teraz spokój.

pozdrawiam
    • Gość: I.LEŚNIKOWSKI już niedługo wiosna... IP: *.um.gov.pl 11.01.08, 14:50
      Niezaleznie od tego jaki będziecie PR uprawiać, wyremontowana III
      Aleja i tak będzie się podobać. W każdej minucie przemierzają ją
      wielu ludzi, i tak co dnia, co dnia....:-)
      A ludzie wiedzą swoje, zwłaszcza jeśli to widzą. Niedługo będzie
      wiosna i kawiarenki zapełnią się w III Alei latem.
      Niezależnie od tego co się na ten temat napisze, albo będą chcieli
      wpierać polityczni frustraci. Najwyżej pomyślą o autorach podobnych
      enuncjacji coś brzydkiego.

• Gość: CZ-wianin Re: już niedługo wiosna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 15:02
        III Aleja bez koncepcji, jeszcze tak do końca nie skończona, byle jak wykonana
        za niebotyczne pieniądze jest porażką władz miasta, bez względu na to co
        niedorzecznik będzie bredził. Od początku bez planu, bez wizji, w ramach
        kampanii wyborczej. Gotowa Aleja bardzo odbiega od przedstawianej wizualizacji,
        brakło wyobraźni, nadzoru i kompetencji.
        Ludzie będą chodzić Aleją tak jak chodzili przed remontem, jednak jak była ona
        pustynią tak zostało.
        Myślę, że następne władze poprzez odpowiednie instytucje rozliczą swoich
        poprzedników za niegospodarność, nie tylko przy tej nieprzemyślanej inwestycji.
      • boozar Re: już niedługo wiosna... 11.01.08, 15:08
        Swój jad proszę wypluć do kieszeni i przyklepać. A jak chce być Pan traktowany
        poważnie przez myślących ludzi na tym forum to proszę o odrobinę kultury.

Zgadzam się z tym że III Aleja (czyż to nie jest nieprawidłowa nazwa, a pan jako
        rzecznik UM powinien używać chyba prawidłowej) wygląda o niebo lepiej niż przed
        remontem i jeśli ktoś twierdzi inaczej to jest chyba ślepy. Nie zmienia to
        jednak faktu, że remont został przeprowadzony bez żadnej koncepcji. Po
        rozpoczęciu remontu zmieniano koncepcje zamykania III Alei parokrotnie, czego
        wynikiem są pozostałości po znakach drogowych, które ciekawie nie wyglądają. No
        i III Aleja nadal nie wygląda jak na wizualizacji która wygrała przetarg i była
        przez UM pokazywana.
        Wiem, że zawsze można powiedzieć że "można to było zrobić lepiej". Często takie
        wypowiedzi są czczym gadaniem, jednak w przypadku III Alei (ileż to razy użyłem
        już tej nieprawidłowej nazwy;) jest to bardzo trafione określenie.
        Na tym kończę (mam nadzieje) moje złośliwości:)
        pozdrawiam
      • Gość: frogman Re: już niedługo wiosna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 16:13
        panie rzeczniku, jeśli znajdzie Pan tu jedną wypowiedź osoby której
        nie podoba się III aleja po remoncie będę wdzięczny.
        nikt tak nie napisał. aleja jest ładniesza
        Ja np pisałem że jest remont zroboiony bez sensu i koncepcji.
        prosze tylko powiedzieć po co są te czarne słupy po zamkniętej
        stronie będę wdzięczny :-)
        będziemy wieszac flagi czy majtki??
        wiadomoo wiosna przykryje wszytsko, również wasz brak wizji
        tak ciężko było wymyśłeć zakmnięcie aleii od razu??
        kawiarenki to były pełne i bez remontu

I prosze wszystkiego nie sprowadzać do polityki, są ludzie którym te
        rzecz latają koło du..y brzydko pisząc.
        nie interesuje mnie czy Pan z szefem jesteście czerwoni, czarni,
        różowi czy innej maści.
        Wydajecie po prostu kasę, którą ja wam wpłacam
        i jesteście troche bliżej niż koledzy z wa-wy więc was się pilnuje
        bardziej
        • Gość: be Re: już niedługo wiosna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 00:31
          up
      • Gość: TAK Wiosna w Alei Śmierci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 09:26
        Czytaj Pan dokładniej Panie Rzeczniku !
        Nikt nie pisze, że III Aleja się nie podoba - chociaż np. kikuty po
        zakładanych i zdejmowanych znakach drogowych to z estetyką nie mają
        wiele wspólnego.
        Pisze Pan ; "wiosną zapełnią się kafejki, kawiarenki"
        I co dalej ? Zarobią przez kilka m-cy na resztę roku ? A co z
        innymi, którzy nie prowadzą kafejek i którym przedłużający się
        remont oraz zamknięcie III Alei dramatycznie zmniejszyło obroty ?
        I wreszcie jak to jest, że lewa nitka czyli sklepy, kafejki,
        kawiarenki była przykładem indolencji, niedbałości i bezradności ze
        strony magistratu podczas przeciagającego się remontu ?
        A z prawą nitką poszło o niebo szybciej, czy siedziba kurii, zakonów
        itp. miałą z tym coś wspólnego.
        Dziwnym trafem prawą nitką mogą też jeżdzić samochody.
        Coś jest na rzeczy z tą frustracją Panie rzeczniku, na złodzieju
        czapka gore ?
        • nabuchodonozor83 Re: Wiosna w Alei Śmierci ? 14.01.08, 13:15
          nie od dzis wiadomo ze kler ma przemozny wplyw na to co dzieje sie w miescie.
          mozemy nad tym tylko ubolewac. z pewnoscia masz racje mowiac o szybkosci budowy
          prawej nitki jak tez o tym ze tylko ta strona jest przejezdna.
          moim zdaniem wlodarze miasta wykazali sie kompletnym brakiem wizji co do calosci
          Alej, wszystko bylo robione na ostatnia chwile a decyzje spisywane na kolanie i
          wielokrotnie zmieniane. tak to wyglada.

wg mnie, skoro miasto planuje zamknac w przyszlosci ruch samochodowy takze w I i
          II alei (lub tez tzw. I i II alei [smiech na sali]) to powinno puscic przez
          aleje nowa linie tramwajowa, zeby mozna bylo sie przedostac z jednej strony alej
          na druga. ale o tym nie pomyslano, bo wazniejszy od dobrej komunikacji miejskiej
          jest pomnik papieza (3 w naszym miescie - paranoja)
        • Gość: xx Re: Wiosna w Alei Śmierci ? IP: *.icis.pcz.pl 14.01.08, 16:33
          1.

Jako CODZIENNY klient lokali w III Alei powiem tylko ze nie
          wyobrazam sobie aby ruch byl puszczony nitka obok tych lokali.

W takim przypadku caly remont III Alei bylby pozbawiony sensu.

Po tej drugiej stronie ruch i smrod samochodow jakos da sie
          wytrzymac.

2. Na calym swiecie takie miejsca w scislym centrum sa w ogole
          wylaczone z ruchu samochodowego i lokale sobie znakomicie radza.

• Gość: sic Re: Wiosna w Alei Śmierci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 16:32
            xx spójrz poza czubek własnego nosa !
            Po drugiej stronie Alei też są kawiarenki.
            Na świecie są miejsca wyłączone z ruchu ale zanim do tego dojdzie zmienia się
            wokół nich koncepcję komunikacyjną .
            Ale to się dzieje oczywiście tam gdzie rządzi zdrowy rozsądek a nie tani populizm.
            • Gość: xx Re: Wiosna w Alei Śmierci ? IP: *.icis.pcz.pl 15.01.08, 16:57
              1.
              Ja wystepuje jako klient tych lokali, ten ktory wydaje kase w nich.

2.
              Gross kawiarenek i lokali jest po tej stronie Alei gdzie jest EMPIK.

3. Do tych miejsc wylaczonych z ruchu w centrach innych miast tzreba
              dojsc na wlasnych nogach - na piechote. Czesto spory kawalek.
              U nas mozna dojechac prawie pod sam lokal.
      • Gość: smuga "ludzie wiedzą swoje" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 12:51
        Przyznaję rację panu Leśnikowskiemu :"ludzie wiedzą swoje".

Częstochowa to dobre miasto ale bez gospodarza !

I piszę to nie jako frustrat ale obywatel patrzący na bezradność ekipy rządzącej
        w naszym mieście.
      • Gość: Częstochowianie Re: już niedługo wiosna... IP: 212.87.241.* 14.01.08, 15:01
        Panie Rzeczniku, za Pana powinny przemawiać fakty i cyfry, które
        mogą być przytaczane, cytowane itp. A zachowuje się Pan,
        niezależnie od formy i treści , jak by prowadził Pan magiel a nie
        biuro prasowe UM. Więcej profesjonalizmu - prosimy bardzo.
        • Gość: Kubiś Re: Rewitalizacja czy klęska IP: *.dyn.optonline.net 14.01.08, 16:21
          Magmam napisał:
          >Ostatnio usłyszałem , że prowadzący działalność w III Alei nazwali tą >ulicę
          ;ALEJĄ ŚMIERCI !
          >Jak to jest, że po wyłożeniu milionów złotych, wielokrotnych zmianach
          >koncepcji itd. itp., ulica otrzymuje taką nazwę ?

Być może dlatego że sprzedawcy spodziewali się czegoś co istotnie ożywi
          i wyróżni trzecią aleję . Moim zdaniem III aleja została wyremontowana dokładnie
          na miarę Częstochowy . Nie gorzej i niestety nie lepiej . Jeżeli chodzi o
          szarość i ponurość poremontowej trzeciej aleji to podziękować należy JG . Jak by
          wyglądało przejście pielgrzymów przez śliczną kolorową III aleję . III aleja to
          nie promenada na Miami .
          Co do jakości wykonania to fuszerka jest stałym elementem wykonawców
          robót publicznych w Częstochowie . Tak będzie na wieki ..... :-)
      • Gość: rzecznik Re: już niedługo wiosna... IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.08, 21:36
        obyś nim był jako ostatni
      • Gość: lol Re: już niedługo wiosna... IP: *.tor01.first-colo.net 16.01.08, 23:33
        mnie sie podoba. Za to nie podoba mi sie jakosc robot i nie podoba mi sie, ze
        jest martwa! Panie rzeczniku czy chcialby Pan w domu w talecie sliczna muszle
        klozetowa (Ah! Jaka cudowa i rozowa!) tyle, ze tak niepraktyczna ze nie daloby
        sie na niej wygodnie usiasc z "Co? Gdzie? Kiedy?"?

Aktulanie jest tak, ze w III alei mozna sie przespacerowac ale do sklepow i firm
        trzeba leciec do II. III aleja po polnocnej stronie nie ma nic do zaoferowania i
        ratuje ja tylko IV Liceum. Gdyby nie szkola i kilkuset uczniow do niej
        chodzacych bylaby to pustynia! Taka rozowa muszla klozetowa.
    • Gość: angrusz Re: III Aleja - rewitalizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 16:50

Trzeba zapomnieć o dużym ruchu handlowym .Ten sie przeniósł do
      hipermarketów włącznie z kafejkami .
      Ale w czasie pielgrzymek na pewno i w III Alei ruch będzie większy a
      i mieszkańcy też chętniej w niedzielę pójdą na lody w III Aleję ale
      latem i gdy będzie gorąco .
      Nareszcie jest ładnie i spokojniej .
      Narzekają zawodowi narzekacze .
      • nabuchodonozor83 Re: III Aleja - rewitalizacja 14.01.08, 17:10
        angruszu, a ile jest tych pielgrzymek w ciagu roku? poza tym wielokrotnie juz
        zwracalem uwage na to, ze pielgrzymi maja swoj prowiant i raczej niczego nie
        kupuja. dlatego oprocz liftingu alej, trzeba tez zadbac o inna infrastrukture,
        ktora zachecilaby pielgrzymow/turystow do spedzenia nocy w czestochowie i
        wydania grosza w naszych sklepach, pubach, kawiarniach etc.

tylko ze jest jeden, zasadniczy problem - wladze miasta nie maja wizji jego
        rozwoju. nad tym ubolewam.
        • Gość: angrusz Re: III Aleja - rewitalizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 17:31

Do Nabu... 83 i innych : dziwnym trafem osoby mające pretensje do
          władz ( owszem mających poparcie i dbających o dobre stosunki z
          Kościołem ) oraz ci którzy nie lubią Kościoła - bo ubolewają , że ma
          wpływy ( instytucja która istnieje w Polsce ponad 1000 lat ) to te
          same osoby .
          Przypominam 90 % obywateli to katolicy .
          Nabu wracaj do kraju gdzie Nabuchodonozor rządził tam będzie ci
          lepiej
          • nabuchodonozor83 Re: III Aleja - rewitalizacja 14.01.08, 17:48
            pograzyles sie ta wypowiedzia. mozesz sobie przypominac ze 90% to katolicy...ale
            ilu z nich chodzi do kosciola? ilu z nich podoba sie ze sie wtracaja do
            polityki? ilu z nich jest za opodatkowaniem tych swietych krow? tylko doic
            potrafia i jeszcze dra mordy ze im sie zabiera. handel w niedziele?? to
            grzeszne, nawet Bog odpoczywal - ALE KOLO JG HANDEL KWITNIE W NIEDZIELE!!!!
            hipokryci do kwadratu.
            co kosciol w polsce przez ten 1000lat zrobil? poza tym nie podpieraj sie
            autorytetem kosciola bo dla mnie to zaden autorytet, jesli ktos pali na stosie
            za poglady, zabija w imie Chrystusa (krucjaty) itd. w dupie mam taki kosciol.
            osobiscie jestem wierzacy, ale im czesciej jestem w kosciele i slucham
            politycznych kazan, tyle razy mam ochote dac ksiedzu w pysk. oni maja sie zajac
            gloszeniem slowa bozego, a polityke niech zostawia politykom.

poza tym jesli nawiazujesz do Nabuchodonozora, to chcialbym zeby nasze panstwo,
            lub chociaz nasza mala ojczyzna Czestochowa tez przezywala okres swietnosci, tak
            jak Babilonia za Nabuchodonozora!!
            ale przez takich jak ty i tobie podobnym nic sie nie zmieni, chyba ze na gorsze.
      • Gość: jodoangrusza Re: III Aleja - rewitalizacja IP: *.iplus.com.pl 16.01.08, 14:14
        Angrusza a moze szkolna wycieczka do łodzi .Przejdziesz zamknieta
        Piotrkowska i zobaczysz jak mozna zarabiac Tyle samo km jest do
        kielc .Zamknieta Sienkiewicza nie jest martwą ulica,
        tylko trzeba aby miasto miało prawdziwych gospodarzy!!!!!
        • Gość: angrusz Re: III Aleja - rewitalizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 19:05

Do Jodo :

Jak bedę miał okazje to pojadę i zobaczę . Póki co spaceruję - jak
          mam czas - i cieszę się ze znacznej zmiany .
          Na siedzenie latem nie mam kasy albo czasu . Chociaż marzy mi się
          wypić piwo siedząc w gorący dzień .
          Może kiedyś to się spełni . Byle nie było smrodu i hałasu
          samochodów .
    • Gość: onina Wracając do tematu : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 10:10
      Przecież dzierżawcy lokali w III Alei, mogą się przebranżowić aby lepiej
      "wpasować " się w charakter wyremontowanej ulicy wyłączonej z komunikacji
      samochodowej.
      O co tyle hałasu ?
      • Gość: marek Re: Wracając do tematu : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 22:59
        Jakie zatem branże proponujesz koleżanko /kolego/tam zainstalować, no myślę
        jakimś dekretem Jaśnie Panującego lub uchwałą Rady Miasta.Bo przecież, jak
        powiadasz "przebranżowić się", to "pikuś".
        • Gość: lukasz Re: Wracając do tematu : IP: *.as.kn.pl 17.01.08, 00:15
          moze bar mleczny?;)
      • Gość: dola Wcale nie tak łatwo zmienić branże ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 09:50
        Nawet jeżeli jest pomysł to na przeszkodzie stoi ZGM, jego najemcy nie mogą
        prowadzić innej działalności aniżeli zawarta jest w umowie najmu.
        Jak to się ma do wolności gospodarczej i zdrowego rozsądku ?
        Tym bardziej, że dzierżawiący od prywatnych właścicieli prowadzą w swoich
        lokalach działalność , która się opłaca.

• Gość: rada Dziwne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 18:54
          To dlaczego to tak dziwnie jest ?
          Interweniujcie gdzieś, może w radzie miasta ?
    • Gość: eko Ambitne imprezy w III Alei, które IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 08:42
      są ostatnio zapowiadane nic nie zmienią w sytuacji egzystujących tam na co dzień
      firm.
      Odpustowe jarmarki to zyski dla straganiarzy z całego kraju i firmy Amonit
      (która jest niezbędnym partnerem dla częstochowskiego magistratu a nie ma nawet
      stronki internetowej).
      Aleja Śmierci - czy ta nazwa ma się utrwalić ?
    • Gość: kupiec Pan rzecznik do tablicy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 14:11
      Czytając powyższe wypowiedzi pytam pana rzecznika czy są jakieś plany dla
      ulżenia doli miejscowych kupców w III Alei ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka