Dodaj do ulubionych

"Kaj my to sum" ;)

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 01:34
Jesteśmy miastem powiatowym należącym do województwa śląskiego zostaliśmy
przyłączeni do tego regionu podczas przeprowadzania kolejnej reformy
administracyjnej. Ciekawy jestem opini mieszkańców naszego miasta co sądzą o
tej sytuaji, czy podczas przeprowadzania reformy nie było alternatywnych
rozwiązań, a jeżeli były to dlaczego tak postanowiono bez naszego udziału .
Prezydentem Miasta jest obecnie współtwórca tego nowego podziału i jeżeli mam
być szczery to nie rozumię czym się kierował optując za takim wyjściem tym
bardziej, że do byłego woj. katowickiego należeliśmy już w przeszłości. Czy
jako miasto powieatowe nie mogliśmy należeć do innego regionu
administracyjnego bliższego nam etnicznie, a może mogliśmy zostać
autonomicznym regionem ? Pozdrawiam Ziomków i proszę o komentarz.
Obserwuj wątek
    • mmaly Re: "Kaj my to sum" ;) 12.09.03, 12:34
      Ten temat powraca tutaj ciągle.
      I ciągle pisana jest nieprawda o Panu Sołtysie.
      To, że był związany z rządzącym AWS-em nie oznacza, że był współtworcą podziału administracyjnego, w którym Częstochowa jest miastem powiatowym województwa śląskiego. Tadeusz Wrona żarliwie bronił (absurdalnej moim zdaniem) koncepcji stworzenia województwa staropolskiego, w którym Częstochowa byłaby administracyjnie podległa Kielcom i odwrotnie (takie wspólne województwo).
      A ja na tym forum powtarzam ciągle, które to znane wszystkim miasta niemieckie nie są stolicami landów. I że większą tragedią jest istnienie takich województw, jak świętokrzyskie czy podkarpackie albo lubuskie, aniżeli to, że Częstochowa jest w dużym, silnym województwie śląskim.
      Do Katowic jest z Częstochowy 65 km, z Krakowa do Katowic jedzie się autostradą 20 minut, w sporej części aglomeracji śląskiej (Gliwice, ROW itp) etnicznie bliżej im do Opola niż do Katowic. To dobrze, że nie ma jeszcze jednego województwa i jeszcze jednego kompletu stołków do rozdawania. Wielka szkoda, że jest tak dużo województw w najbliższej okolicy, jedno od drugiego o rzut kamieniem, tak że nie stać żadnego z nich na żadną faktyczną politykę regionalną.
      • Gość: Alfa Re: "Kaj my to sum" ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 23:23
        Mój pogląd jest bardziej zdecydowany:
        -albo 8 silnych województw (Warszawa, Łódź, Kraków, Wrocław(cały Śląsk),
        Poznań, Gdańsk, Szczecin, Lublin),
        -albo, skoro Opole, Rzeszów, czy Gorzów są wojewódzkie, utworzyć jeszcze
        województwo Środkowopomorskie, Kaliskie i Częstochowskie. -Żeby było
        sprawiedliwie!!!
        • mmaly Re: "Kaj my to sum" ;) 13.09.03, 09:10
          Mi się szczególnie podoba pomysł z Wrocławiem.
          Tylko że wtedy chyba jednak Zagłębie, Podbeskidzie, a może i my przeszlibyśmy pod Kraków?
          Pozdrawiam,
          • Gość: Alfa Re: 'Kaj my to sum' ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 10:01
            Zagłębie i Podbeskidzie tak, po Kraków. A my moglibyśmy jeszcze pod Łódź...

Taki układ nigdy oczywiście nie wejdzie w życie. Ano taka Polska: Są równi i
            równiejsi :(
            • Gość: X-men Re: 'Kaj my to sum' ;) IP: *.bater.net.pl / 192.168.1.* 13.09.03, 15:29
              Ja wam proponuje połączenie sie ze Szczecinem.
              Przecież to tak niedaleko , i wreszcie Częstochowa miałaby dostęp do morza!!!
              • independent-girl Re: 'Kaj my to sum' ;) 13.09.03, 16:19
                Gość portalu: X-men napisał(a):

> Ja wam proponuje połączenie sie ze Szczecinem.
                > Przecież to tak niedaleko , i wreszcie Częstochowa miałaby dostęp do morza!!!

Ale my już mamy dostęp do morza, tylko nie wszyscy o tym wiedzą! Nawet do
                oceanu :D
                Czyż rzesze Ziomków z Cz-wy nie spędziało wakacji nad Bałtykiem i Pacyfikiem?
                A poza tym dziwię się,że po raz enty wałkujecie ten temat. Tak już jest i tak
                musi być.

Pozdrawiam Pana Małego i innych :)
                Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka