Dodaj do ulubionych

Sposób na porysowane płyty cd HELP!!!

03.07.08, 19:02
Witam

Mam drobny problem z zarysowaniami na płytach cd (muzyka). Czy znacie jakiś
sprawdzony sposób na pozbycie się rys? Będę wymagający i chodzi mi o
doprowadzenie płyty do stanu "sklepowego" :-]. Wiem, że istnieją firmy
zajmujące się regeneracją cd ale przy takiej ilości płyt, które muszę
doprowadzić do stanu idealnego to te kilka stówek nie uśmiecha mi się płacić
:/, a albumy są tego warte bo mają prawie 23 lata. Pozdrawiam i dzięki za
sprawdzone sposoby.
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: Sposób na porysowane płyty cd HELP!!! IP: 89.174.23.* 03.07.08, 19:14
      Pasta do zebów. Ale ostraoznie, aby nie zaczela sie pienic... trzeba
      pocierac sciereczką...
    • Gość: cytrynka Re: Sposób na porysowane płyty cd HELP!!! IP: 193.93.91.* 03.07.08, 19:29
      Nie znam sposobu na Twój problem ale dziękuje ze słowo "porysowane". Bo w czewie
      słyszalam ciągle ZARYSANE!!! Brrrrrr....
    • Gość: look Re: Sposób na porysowane płyty cd HELP!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 20:06
      podobno działa bo na necie filmiki widziałem i w gazecie też o tym kiedyś
      czytałem aczkolwiek jeszcze nie próbowałem się tym bawić
      adminanuda.blox.pl/2007/08/Plyta-CD-i-banan-Czyli-jak-usunac-rysy-z-plytki-1.html
      zobacz filmik i działaj ;)
      • Gość: look Re: Sposób na porysowane płyty cd HELP!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 20:08
        pl.youtube.com/watch?v=QnzLbcpwOqQ ten link działa :D
    • przemek171 Re: Sposób na porysowane płyty cd HELP!!! 03.07.08, 20:10
      Banan :p www.metacafe.com/watch/861467/how_to_remove_cd_scratches_with_a_banana/
    • Gość: dominik.wu pasta do zębów IP: *.eranet.pl 03.07.08, 21:58
      Pasta do zębów, ale uwaga!
      Biała, bez granulek, ani nawet kolorowych pasków. Zwykła, biała pasta.
      Delikatnie polerować. Stanu sklepowego nie uzyskasz, ale poprawisz jakość.
      Jest jeden punkt na pewno: wypożyczalnia VideoWorld koło Dekabrystów. 10zł za
      płytkę.
      • meganite Re: pasta do zębów 03.07.08, 22:17
        dzięki za wszystkie rady. sposób "bananowy" odpada, bo efektów nie ma żadnych,
        co do pasty to tak jak ktoś wspomniał stanu sklepowego się nie uzyska co
        najwyżej można usunąć głębsze rysy ale odbywa się to kosztem zmatowienia
        nośnika. jeśli chodzi o regenerację to 10zł to trochę za drogo bo mogę to
        wykonać za 5zł od sztuki (problemem jest ilość tych krążków ok. 100). wiem że te
        firmy korzystają ze specjalnych maszyn, koszt najtańszej to około 250-300zł ale
        nie wiem czy ewentualne polerowanie przyniosło by oczekiwany efekt. słyszałem
        także o jakiejś paście polerskiej do samochodów lub takiej której używają np.
        jubilerzy. dajcie znać jeśli coś wiecie. dzięki
    • Gość: T. Re: Sposób na porysowane płyty cd HELP!!! IP: *.prenet.pl 03.07.08, 22:25
      A nie za dużo masz dupku wymagań???Może sam sobie poszukasz a nie
      inni mają Cię wyręczać?? Spadaj a nie marudź.
      • meganite Re: Sposób na porysowane płyty cd HELP!!! 03.07.08, 22:27
        Gość portalu: T. napisał(a):

> A nie za dużo masz dupku wymagań???Może sam sobie poszukasz a nie
        > inni mają Cię wyręczać?? Spadaj a nie marudź.

brawo, nareszcie ktoś "normalny"
        • Gość: mmm Re: Sposób na porysowane płyty cd HELP!!! IP: 193.138.241.* 03.07.08, 22:38
          Sprawdzonym sposobem jest użycie pasty polerskiej , takiej samej, jak używają
          lakiernicy samochodowi, Nie będzie żadnych smug lub zmatowień,sprawdzałem.
          Powodzenia.
    • Gość: K2 Re: Sposób na porysowane płyty cd HELP!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 10:02
      jeśli rysy są prowadzone jak promień w okręgu to niue ma problemu, najgorszym wariantem porysowania są rysy wzdłużne. Są programy do odzyskiwania materiału z porysowanych płyt, robią obraz i możesz zapisać go na dysku a potem sobie od nowa nagrać.
      A czy są środki....?? no nie bardzo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka