luzak_ze_wsi 07.10.08, 22:43 Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
proczestochowa Czy wójt Wręczycy się wywinie? 07.10.08, 23:27 Hmmm ... no to chyba prokuratorzy nie bardzo znają Ustawę o samorządzie gminnym. Zgodnie z KK art, 305 istotnie w przestępstwach związanych z przetargami jeśli nie dotyczą one poszkodowanego skarbu państwa to ściganie ich zależy od zawiadomienia. Ale prokuratorzy chyba winni wiedzieć LUB O TYM NIE INFORMUJĄ, ŻE każdy mieszkaniec gminy Wręczyca ma takie prawo do złożenia zawiadomienia o podejrzeniu przestępstwa z art. 305 KK i wcale nie powolna wójtowi Rada Gminy winna składać takie zawiadomienie. Przetarg odbywał się na niekorzyć i ze szkodą majątku gminy, którego WŁAŚCICIELEM JEST ZGODNIE Z USTAWĄ O SAMORZĄDZIE GMINNYM OGÓŁ MIESZKAŃCÓW GMINY WRĘCZYCA. Zatem potencjalnym poszkodowanym jest każdy z mieszkańców gminy. Wystarczy zatem, że ścigania domagać się będzie przynajmniej jedna osoba - mieszkaniec gminy i będzie to dla organów ścigania przesłanka wystarczająca. Jestem zdumiony, że potraktowano Radę Gminy [która często przecież współpracuje z wójtem] jako właściciela majątku i jego reprezentanta. Wydaje się, że ktoś istotnie nie bardzo chce doprowadzić do końca tej sprawy. Proszę spojrzeć na ustawę o samorządzie - ogół mieszkańców wykonuje tam władztwo bezpośrednie - zatem jest to typ pewnego mandatu imperatywnego. A majątek gminny / komunalny jest majątkiem SAMORZĄDU - ZATEM Z DEFINICJI USTAWY SAMORZĄDOWEJ OGÓŁU MIESZKAŃCÓW GMINY. KTÓRYM ŻYCZĘ ROZWIĄZANIA PROBLEMU! Tomasz Jaskóła Brońcie się i walczcie - po prostu! Odpowiedz Link Zgłoś
nissan10 Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 08.10.08, 00:15 Szukacie lepszego kandytata na wójta? Oby to nie była to pomyłka. Jestem z sąsiedniej gminy, nie znam P.K ale widzę jak wygląda Wręczyca i okolice. Naprawdę, widać rękę gospodarza. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.tktelekom.pl 08.10.08, 00:24 Ja uważam,że to co wymyśla prokuratura w tej sprawie to wstyd dla organów sprawiedliwości bo jak może głosować nad wnioskiem o ściganie wójta radny Robert Mańczyk,który w powyższej sprawie ma postawionych 9 zarzutów i jest jednym z oskarżonych słów mi dosłownie brak taka ma być procedura by oskarżony decydował czy go ścigać czy też nie to paranoja w jakim my żyjemy kraju mam tego serdecznie dość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 09:04 Panie Jaskuła jest Pan najbardziej konkretnym człowiekiem na tym forum. Niech pan startuje w wyborach parlamentarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Mamoń Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.czestochowa.agora.pl 08.10.08, 09:35 Panie Tomaszu. Nie ma Pan racji. Doniesienie jaki mieszkaniec może Pan złożyć, alke nie moze być Pan strpona postępowania tj. występiwać jako poszkodowany. Upraszczając - donoszący nie ma uprawnień uczestniczenie w postępowanie ani być prawnym reprezentantem Gminy, takich uprawniewń nie ma nawet radny. Zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym Rada Gminy jest organerm uchwałodawczym a także kontrolnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 15:44 Trochę mnie Pan teraz zaskoczył - przygotuję odpowiedź i mogę skonfrontować to z radcą prawnym. Takie sitwy muszą wreszcie się skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędzia Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 17:07 Czy Marek Mamoń się wywinie za oszczerstwa, które pisze w gazecie. Uważam, że nie odpowie za to. Czarny chleb i czarna kawa dla kłamcy .... itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 23:03 Panie Mamoń, A kto kontroluje gazete wyborczą? Panu przydałaby się Rada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasmucony Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 23:33 Przykro mieszkać w takim kraju. Naród ciemny a cwaniaki i złodzieje korzystają z okazji :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radny Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 20:03 A ja tam lubię tego wójta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minia Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: 212.87.240.* 08.10.08, 07:34 Krukkrukowi oka nie wykole. To jest jeden beteon w tej gminie tak jak w PZPN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 08:46 To już jest chyba jakiś ,,syndrom kłobucki " ,bo to dzieje się w tym powiecie , podobnie jak sprawa radnego Powiatu Henryka K s ,,spółki" . tam też nie widać żadnych postępów a radni nabrali wody w usta , bo tak im chyba jest wygodnie, a druh Henryk K śmieje się z tego i pewnie niedługo znów zawiśnie .... na plakatach wyborczych, tym razem chyba z POpaprancami i PISuarami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianin Czy wójt Wręczycy nie wywinie bo i z czego... IP: *.trustnet.pl 08.10.08, 10:05 ... z polskiej, niczym nieuzasadnionej zawiści ? Z czego miałby się tłumaczyć? Za co ponieść karę ? A juz wiem : za najlepszą sieć dróg w regionie, za sale gimnastyczne na miarę Europy i szkoły wyposarzone lepiej niż w mieście, za logiczną gospodarkę gruntami i plany zagospodarowania wynikające z potrzeb mieszkańców i zapewne za to , że widzą to mieszkańcy gminy i kolejny raz wybierają go na tą funkcję. Tak to jeden "kołtun" o niespełnionych ambicjach, totalnym braku podstawowej wiedzy oraz doswiadczenia postanowił roz....lić środowisko. To w najczystrzej postaci "kaczyzm" ! Nie dajcie się poróżnić bo przegracie wszyscy. Prokuratura - KOMPROMITACJA ! Daj Panie Boże takiego Krawczyka/gospodarza Częstochowie a nie będziemy się wstydzić !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jupi Re: Czy wójt Wręczycy nie wywinie bo i z czego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 10:12 no... gospodarkę gruntami to rzeczywiście prowadzi bardzo "logiczną". Tu się muszę w pełni zgodzić. Nie wiem tylko czy wszystkim się ta "logika" podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość nn Re: Czy wójt Wręczycy nie wywinie bo i z czego... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 11:37 jeśli chodzi o plany zagospodarowania przestrzennego w tej gminie to jedno wielkie bagno i ja naprawde wiem coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
luzak_ze_wsi Czy wójt Wręczycy się wywinie? 08.10.08, 11:21 "Zarzuty stanowczo odrzuca prokurator rejonowy Jan Janda. - Nawet jeśli radni nie podejmą sugerowanej przez nas decyzji i w tym zakresie trzeba będzie zrezygnować z zarzutów, nie oznacza to wcale, że podejrzani - na czele z wójtem - unikną sądu." W tym zakresie ? Czyli odpada większość zarzutów... dobre. A tak w ogóle zapytam tych bardziej biegłych w prawie. Czy nie ma żadnych instrumentów chroniących przed taką sytuacją jak ta ? Chodzi, mi o to aby to nie rada podejmowała decyzje w takiej sytuacji. Pomijam już fakt jej poziomu, kompetencji ale chodzi o zwykłe poczucie bezstronności. Odpowiedz Link Zgłoś
wariorwreczycki Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 08.10.08, 11:45 Organami nadzoru są Prezes Rady Ministrów i wojewoda, a w zakresie spraw finansowych - regionalna izba obrachunkowa. - art. 86 ustawy o samorządzie gminnym Art. 97. 1. W razie nierokującego nadziei na szybką poprawę i przedłużającego się braku skuteczności w wykonywaniu zadań publicznych przez organy gminy, Prezes Rady Ministrów, na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publicznej, może zawiesić organy gminy i ustanowić zarząd komisaryczny na okres do dwóch lat, nie dłużej jednak niż do wyboru rady oraz wójta na kolejną kadencję. 2. Ustanowienie zarządu komisarycznego może nastąpić po uprzednim przedstawieniu zarzutów organom gminy i wezwaniu ich do niezwłocznego przedłożenia programu poprawy sytuacji gminy. 3. Komisarza rządowego powołuje Prezes Rady Ministrów na wniosek wojewody, zgłoszony za pośrednictwem ministra właściwego do spraw administracji publicznej. 4. Komisarz rządowy przejmuje wykonywanie zadań i kompetencji organów gminy z dniem powołania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziobroid Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.apus-net.pl 08.10.08, 12:34 > "Zarzuty stanowczo odrzuca prokurator rejonowy Jan Janda. - Nawet jeśli radni > nie podejmą sugerowanej przez nas decyzji i w tym zakresie trzeba będzie > zrezygnować z zarzutów, nie oznacza to wcale, że podejrzani - na czele z > wójtem - unikną sądu." luzak_ze_wsi napisał: >"Czyli odpada większość zarzutów... dobre." tez mi sie cos tak wydaje. Ale partanina. Wygląda na to, że będące w dyspozycji prokuratury dowody są na tyle słabe, że nie gwarantują wygrania tak szumnie nagłośnionej sprawy przed sądem. Punkt malutki dla prokuratury, że szuka dodatkowych mozliwości by jednak wygrać - ale kicha za to, że wygląda to na proszenie się "już skazanych w oczach opini publicznej": Drodzy oskarżeni dajcie nam cos na siebie, w końcu sprawa jest ta glośna, że my musimy doprowadzić do waszego skazania:) Więcej operatywności panie i panowie prokuratorzy - w końcu jako obywatele nie płacimy Wam za rozkładanie rączek, medialne nagłaśnianie tego co powinno być normalną praktyką - tylko za skuteczność w ściganiu przstępstw. Czasy ziobryzacji prokuratury minęły - pora porzucić szołmańskie marzenia o telewizyjnych wystąpieniach i brać się do roboty biurkowej. Macie dowody na przestępstwo - walicie do sądu po wyrok skazujący jak taran. Nie macie dowodów- to siedźcie cicho i je zbierajcie. Moze kadencyjność waszych stanowisk i wieksza rotacja dodałaby wam wigoru do pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
wariorwreczycki Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 08.10.08, 12:53 Ale tu chodzi chyba o coś innego. Z tego co zrozumiałem są podstawy do wniesienia aktu oskarżenia ale ... art. 305 wymaga wniosku pokrzywdzonego czyli gminy :) Wcześniej nie był on potrzebny prokuraturze a teraz jest niezbędny... INTERESUJĄCA zmiana. Z Z artykułu wynika, że można to było podpiąć pod inny paragraf i zgoda rady nie była by potrzebna ... nie można zrobić tego teraz ?? Dla mnie niestety wygląda to ...nieładnie ... tyle powiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 13:02 gdyby prokuratorzy uważnie czytali kilka miesięcy temu postanowienia Sądu, to było tam wyraźnie napisane o braku wniosku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 17:24 Pan Mamoń nareszcie znalazł "ofiarę" o której znowu będzie pisał jakieś pięć lat. Szkoda mi Pana Panie Wójcie, że trafił Pan na takiego super redaktora GW. Niech mu Pan zada jedno pytanie. Co się dzieje z Naczelnikami Ruchu Drogowego z Częstochowy o których ten świetny redaktor pisał przez pięć lat? Czy ich sprawa w końcu trafiła do Sądu czy może na śnietnik? Jakoś krótką ma pamięć ten Pan Redaktor.Szkoda, że tak szybko zapomniał o policjantach dzię którym zarobił furę forsy. Teraz kolej na Wójta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalosz Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 17:46 Jeśli pewne instytucje wezmą się rzetelnie do roboty to dużo szybciej nie będzie już o czym pisać :) PS. Co to jest "śnietnik" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saga Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 17:30 Ktoś ma rację lepszego gospodarza gminy nie znajdziecie a redaktor Mamoń potreafi pisać tylko nie potrafi przepraszać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.sfc.pl 08.10.08, 17:42 Myślę, że potrafi napisać o wiele więcej niż Ty, a może mi powiesz w czym wójt jest taki dobry ?? To, że się utrzymał tyle lat?? drogi?? zobacz ich stan po kilku latach ... niestety ja mam inny pogląd na tę sprawę tak jak dość duża część naszego wiejskiego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
qusileon Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 08.10.08, 18:11 > jest taki dobry ?? > To, że się utrzymał tyle lat?? To wyjaśnij mi dlaczego ludzie go jednak wybierają... > drogi?? zobacz ich stan po kilku latach ... jeśli jest zły ... to dlaczego inni tego nie widzą i go ciągle wybierają ?? A tak poważnie to opisana sytuacja jest rzeczywiście chora. Rada ma decydować co dalej ze sprawą ... PS. Kim są radni w Waszej gminie ? W jakim wieku ? Z jakim wykształceniem ? Czy mają wystarczającą wiedzę aby podjąć tak istotną decyzję ? Odpowiedz Link Zgłoś
qusileon Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 08.10.08, 18:15 Ja mam inne pytanie. Czy rada została zobligowana do podjęcia takiej decyzji ? Czy też wcale nie musi ? Odpowiedz Link Zgłoś
qusileon Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 08.10.08, 18:24 Na koniec jeszcze tylko powiem, że właściwie najbardziej winni są mieszkańcy gminy ... Ci co chodzą na wybory wybierają jak wybierają a Ci którym się sytuacja nie podoba ... nie chodzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 18:29 Jak się komuś nie podoba w naszej gminie to się może przeprowadzić. Mamy teraz Europę bez granic. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zofia_fel Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 08.10.08, 18:49 He he dokładnie np. po co się męczyć gdzieś na Hutce lepiej powędrować w świat. Będzie z pożytkiem dla wszystkich :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 19:12 Na pewno niektórzy by się bardzo cieszyli. Ja mam nadzieję, że będzie nieco inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWW Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.sfc.pl 08.10.08, 20:49 Pomimo tego że nieźle gość gospodaruje i sama gmina też wygląda nieźle, jeśli jest winny to powinien odpowiadać przed sądem. Z drugiej strony te przetargi to temat tabu...w całej gminie. Myślę że są też inne możliwości rozliczenia wójta, np: zainteresować sprawą jakieś media to raczej przyśpieszy sprawę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżimi Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 21:11 Zgadza się. Nawet jeśli ktoś uważa, że w tej gminie robione jest dużo ( jego subiektywna ocena ) to nie zmienia to faktu, że jeśli są nieprawidłowości to winni muszą ponieść karę a jeśli ich nie ma zostać oczyszczeni z zarzutów. Ale tego ma dokonać niezawisły sąd a nie nikt inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 20:58 Prawda jest taka, że nikt nie zna materiału dowodowego lepiej nić prokurator (czy podejrzani), który prowadzi dochodzenie. W kwietniu bieżącego roku rzecznik prokuratury mówił, że zarzuty są poważne dlatego wystąpiono do sądu z wnioskiem o tymczasowanie aresztowanie wójta, w końcu tych zarzutów nie było mało. Jeżeli prokurator czyli OSOBA ZAUFANIA PUBLICZNEGO tak kieruje dochodzeniem to muszą istnieć do tego przesłanki. Rada, ani nie posiada ani nie będzie posiadać wiedzy na ten temast teraz ani po zakończeniu procesu, gdyż nikt nie udostępni radnemu czy całwej radzie akt sprawy. Moim skromnym na miejscu wójta chciałabym, aby sprawa trafiła do sądu w tej postaci czyli z wszystkimi zarzutami, ponieważ nawet jeżeli rada podejmie uchwałe to i tak pozostanie niesmak, KTÓRY JEST I BĘDZIE DOPÓKI NASTĘPNE POKOLENIE NIE ZAPOMNI O TEJ SPRAWIE. P.S. gdzie są pieniądze z UE na kanalizacje?? na wymianę pieców CO?? na docieplenia?? na kolektory?? inne gminy potrafią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radny T. Szymański Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.tktelekom.pl 08.10.08, 21:29 Boi się Pani ujawnić swoje dane osobowe ja w przeciwieństwie do Pani nie i tym się różnimy.Ja proszę Pani zwiedziłem tyle państw,że mi już wystarczy radził bym by szanowna Pani zobaczyła coś więcej niż tylko zaścianek w którym pani żyje może wtedy przejżała by Pani na oczy i zobaczyła,że tak jak jest w naszej Gminie nie powinno być.Dość układów i różnych powiązań ma być normalnie.Każdy z przedsiębiorców powinien mieć prawo do brania udziału w przeprowadzanych przez Gminę przetargach i nie może być tak by teść pracownika Gminy wygrywał wszystkie przetargi,które jak stwierdziła NIK były ustawiane.To się Pani może podobać ale mnie nie i tym się szanowna Pani różnimy i radzę by Pani powędrowała w świat to może by reagowała Pani normalnie jak powinien reagować każdy porządny mieszkaniec naszej ojczyzny i wtedy będzie to z pożytkiem dla wszystkich a nie dla wybranej grupy ustawionych do której przypuszczam Pani też należy. Odpowiedz Link Zgłoś
luzak_ze_wsi Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 08.10.08, 21:45 Panie Szymański uważam, że polemika z takimi osobami nie ma najmniejszego sensu. Należy działać działać i jeszcze raz działać. Swoją drogą warto by lepiej nagłośnić tą sprawę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edward_007 Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 09.10.08, 08:08 Szkoda mi najlepszego wójta na świecie, że tak go tu szarpiecie. Przecież przez 30 lat kierowania gminą nic wielkiego się nie stało. To, że zapomniał o tym, że Andrzej J. jest zięciem Józefa S, każdemu to może się zdarzyć w 17 tysięcznej gminie. O to wielkie HALO?? To, że nie wykorzystał urlopu pomimo zaleceń RIO i pobrał ekwiwalent w wysokości ponad 30.000zł.?? To, że roboty były bez planu i bez zgody rady na własne widzimisie?? To, że wcześniej płacono niż robota została wykonana?? - łapacze na boisku w Kaleji ?? Dalej nie bede wyliczał, niech ktoś się inny popisze. To, że zrobił drogi?? jak nie potrafił, ich odebrać?? Przykład Polnej z z Bieżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? odp. do edward_007 IP: *.sfc.pl 22.10.08, 11:54 Pisze się w Kalei!!!!!!!!!!!!! Skąd Wy bierzecie to "j"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zacofany Re: odp. do edward_007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:53 Bo my wszyscy zacofani. Gdyby było inaczej ta dyskusja była by zbędna :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruski Re: odp. do edward_007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 22:14 co musi się zmienić, żeby pseudo-politycy lokalni działali zgodnie z ogólnie przyjętymi normami prawnymi ? ano muszą się zmienić te normy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.tktelekom.pl 09.10.08, 17:19 To,że nadal mimo nacisku ze strony niektórych radnych nadal nie wykorzystuje urlopów i w następnym roku zainkasuje za niewykorzystane urlopy około 50.000 zł nic sie nie stanie -bo jemu wolno To,że antydatuje dokument,który naraża Gminę na stratę ponad 200.000 zł. to nic sie nie stało; To,że remont stołówki i kuchni w Zespole Szkół w Węglowicach kosztował ponad 1.600.000 zł też się nic nie stało (Budowa pod Warszawą szkoły dla niewidonych dzieci ma kosztować 4.500.000 zł); To,że ogrodzenie i budowa parkingu w Zespole Szkół we Wręczycy ma kosztować grubo ponad 300.000 zł -też nic sie nie stało; To,że przebudowa boiska szkolnego w m.Kalei kosztowała 470.000 zł - też nic się nie stało; To,że niepotrzebna termomodernizacja remizy OSP w m.Borowe kosztowało ponad 300.000 zł -też nic się nie stało; To,że umaża się podatki w Gminie przedsiębiorcom- to też nic takiego, bogata Gmina i stać ją na to; No i powiedżcie państwo jak takiego wójta można nie lubić przecierz to gospodarz tak dobry,że z chęcią chcieli by go częstochowianie. A może pan wójt w najbliższych wyborach będzie się ubiegał o fotel prezydenta Częstochowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianin Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 17:48 Zachowaj Boże od takiego Prezydenta dla Częstochowy. Mamy lepszych swoich!Wręczycy to tylko współczuć, alle jeszcze tylko 2 lata i po problemie, żeby tylko wam rozumu wystarczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPRAWIEDLIWY Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 19:15 Jest OK Wojt JEST ok O co chodzi? Panie Mamoń z fikcji pan mie użyje. Zyczliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.pl 21.10.08, 17:28 czy tak, czy inaczej.... chłopaki nie płaczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genowefa Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 17:53 czy się wywinie czy nie to się okaże ( mam nadzieję, że winni ukarani zostaną !!! ) ale wójtem to on już więcej nie będzie bo naród we Wręczycy aż tak ciemny nie jest ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej z bloku Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.pl 21.10.08, 18:44 Jedynym kandydatem, który mógłby zagrozić wójtowi... byłby jego brat bliźniak...tudzież klon... Odpowiedz Link Zgłoś
zofia_fel Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 21.10.08, 19:01 Niech startuje Lucyna. Nie będzie rewolucji a będą zmiany. Wszyscy będą zadowoleni. Takie salomonowe rozwiązanie. Lucyno do boju !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwer Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 20:19 Nawet sobie tak głupio nie żartuj. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_msciciel_ze_wsi Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 21.10.08, 21:51 Dość układów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tedi Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 22:57 "Mały mściciel" - startuj do wyborów i zostaniesz wójtem. Oddam swój głos,jest jedno ale - pokaż co potrafisz i jaki będziesz miał program realny do zrealizowania, czy tylko jesteś zwykłym kundlem który na wszystkich szczekasz i wyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisław Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 09:11 Ja tam oddam głos na każdego ...byle innego niż obecny. Rada też do wymiany. Obecna to się nadaje do serialu komediowego aby poklaskać na zawołanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pro_wreczyca Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 30.10.08, 07:19 Dziś o godzinie 13 Rada Gminy we Wręczycy będzie podejmować uchwałę czy ścigać wójta czy też nie. Kiedy ten kabaret w końcu się skończy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.tktelekom.pl 30.10.08, 10:06 Z tego co mi wiadomo to w dniu wczorajszym radni z komisji budżetowej i społecznej przy 2 głosach przeciwnych przegłosowali już by wójta nie ścigać czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pro_borowe Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.08, 19:50 Radni poczuli się jak sąd. To oni decydują. W końcu same znakomitości tam zasiadają. Wykształceni, elokwentni, obiektywni, niezależni. Ale kij zawsze ma dwa końce i trzeba o tym pamiętać. Sprawa nie jest zakończona. Są inne drogi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yogi Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.08, 18:39 Biedny on Ci biedny. Przed kamerami powiedział, że chciałby się oczyścić przed sądem ... Tylko dlaczego Ci okropni radni mu na to nie pozwolili ? Tylko mu współczuć :D Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_pacholek_borowe Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 01.11.08, 18:40 Bo dobrze jest tak jak jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek_co_sza_r_leje Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 01.11.08, 18:42 Jo tyż tak uwarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
basia_co_markuje_intelekt Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 01.11.08, 18:43 Ja tam nie mam zdania w żadnej kwestii ale chyba jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
honor_me_drugie_imie Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 01.11.08, 18:46 Co do loginu mego to oczywiście żart bo ja taki dowcipniś jestem :D - pozdrawiam Wiesiu :* PS. Co do tematu powiem tak: Ja to osobiście wyżej żerdzi nie podskocze bo mi o płot urwie krocze ;p Odpowiedz Link Zgłoś
tani_ketchup_heinz Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 01.11.08, 18:48 A czy nie wystarczy że się do siebie uśmiechamy ? Czy nie jest fajnie ? Ktoś ma większe ambicje ? Po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
tania_golonka_biezen Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 01.11.08, 18:50 Ja nie mam :D Zgadzam się z Tobą! Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_jak_pyskuje_to_chrzesci Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 01.11.08, 18:51 Ja to bym i może chciał zmian ... ale się przecież nie ujawnię bo za sprytny jestem. Ale cicho sza. Odpowiedz Link Zgłoś
prawo_to_fundament Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 01.11.08, 20:44 Mój login to coś podobnego jak u Wiesia - kumpla kochanego. Ja też dowcipniś jestem... tylko na żartach to za bardzo się nie znam. Ostatnio kurcze pacyfistą się staję bo mnie coś wosjko wkur*** ! Odpowiedz Link Zgłoś
slawek_swat_wierny_chwat Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 01.11.08, 20:49 Jeśli nowa władza pomoże nam organizować wycieczki rowerowe, wigilie i inne wielkanoce to ja jestem nawet za zmianami ... albo nie wycofuję się z tego co napisałem wcześniej ( ze względu na mój login ). Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_sromotny-obronca Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 01.11.08, 20:53 N astępne K urcze W ybory D użą... porażką będą takie mam niestety przemyślenia ;( Odpowiedz Link Zgłoś
pro_wreczyca Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 02.11.08, 20:16 ww6.tvp.pl/16319,20081031819828.strona link do "Aktualności" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helyna piździkowa Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.08, 20:40 Ło to nawet telewizja do naszy wsi zajechała. Jasna cholera, jak świat zobaczy kogo my wybieromy to już żadny dotacji z łuni nie dostaniemy. Po cholere nam to było. Coprawdo mnie sie ta buźka podobo ale my mieszkańcy wrynczycy to gust mamy dość specyficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
wladek_fajfus Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 03.11.08, 14:43 Czy ja dobrze zrozumiałem wypowiedź Pana prokuratora: Jeśli NIK wystąpi z wnioskiem o ściganie wobec braku takiego wniosku ze strony organów gminy wręczyca to sprawa pójdzie do sądu ? Drugie pytanie: Na jakiej podstawie radni podjęli taką uchwałę ? Nie widzieli zarzutów ? Prokuratura chyba musiała ich jakoś o nich poinformować skoro poprosiła o złożenie stosownego wniosku ... Trzecie pytanie: Czy radni mogą ponieść jakieś konsekwencje wobec tak biernej postawy jeśli dojdzie do określonego rozstrzygnięcia sądowego ? Czwarte pytanie: Kto chodzi we Wręczycy na wybory ? Piąte pytanie: Nie ma w Waszej gminie innych kandydatów na samorządowców ? A tak w ogóle gratuluję Wam promocji w telewizji i prasie. Czas antenowy jest drogi ale media to najskuteczniejszy środek aby zaistnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.tktelekom.pl 03.11.08, 17:25 Dobrze Pan zrozumiał prokuratora,dziwi tylko fakt po co wogóle prokuratura przesyłała do tej rady pismo z zarzutami jakie ma postawione wójt i pracownik gminy, wiedzac o tym, że jeden z radnych ma postawione w tej sprawie również zarzuty i który brał udział w głosowaniu( a tak na marginesie przed sesją 12 radnych dyskutowało między sobą tylko o tym by w żadnym wypadku nie głosować przeciwko wójtowi).A najlepszy w tym całym kabarecie to jest Przewodniczący Rady, który o niczym nic nie wiedział i nie słyszał i jest strasznie zbulwersowany tym jakim prawem prokuratura rejonowa w Częstochowie, każe radnym podejmować tak trudną decyzję a wogóle to ten Pan powiedział,że on jest zwykłym radnym i dziwi się co ten prokurator może od niego chcieć. NIK powiadamiając prokurature o wynikach kontroli powinna złożyć odrazu wniosek o ściganie wójta i obyło by się bez tych matactw ze strony rady choć może i dobrze bo widać teraz wyrażnie kto kim jest w tej radzie. Radni nie poniosą żadnych konsekwencji oprócz moralnego kaca o ile go będą mieli.A kto chodzi na wybory to niech Pan sam to roztrzygnie bo mnie szkoda tylko o tym pisać. Kandytdatów na samorządowców jest mnóstwo tylko większość z nich nie chce brać udziału bo wiedzą,że zostana wybrani Ci co będą wiernie wspierać Pana wójta co teraz wyrażnie widać. A jeżeli chodzi o media to się z Panem nie zgodze bo moze wreszcie tą drogą uda się choć trochę pokazać mieszkańcom jaka jest ta gmina i jej radni oraz Pan wójt. Odpowiedz Link Zgłoś
wladek_fajfus Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 03.11.08, 22:52 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Rzeczywiście przykro patrzeć jak ludzie, którzy zostają obdarzeni mandatem zaufania deprecjonują prestiż funkcji na jaką zostali powołani. Zawsze myślałem, że jeśli ktoś decyduje się na ubieganie się o tego rodzaju stanowiska ma ambicje godnie reprezentować swoich wyborców. Widać jestem nieco naiwny. Ale mój wrodzony optymizm każe mi wierzyć, że wkrótce tak właśnie będzie. Patrząc na wynik głosowania pocieszającym jest fakt, że znalazł się jednak ktoś "sprawiedliwy" ... Że nie było to 100% ... że ktoś ma odrobinę godności i zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
luzak_ze_wsi Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 03.11.08, 23:36 "Dobry Bóg ustanowił granice ludzkiej mądrości, nie zakreślił jedynie granic jej głupocie - a to nie jest uczciwe." - Konrad Adenauer Odpowiedz Link Zgłoś
pro_wreczyca Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 04.11.08, 08:15 Ja osobiście nie mam pretensji do większości radnych, którzy głosowali, aby nie podejmować uchwały o ściganiu wójta. Przecieź większość z nich gra w otwarte karty od samego początku. Jest w koalicji z wójtem i będzie. Są uczciwi ...mam nadzieje, że wszyscy w swoich przekonaniach, w tym co mówią, jak się zachowują... Najbardziej obawiam się ludzi, którzy pod płaszczykiem "dobrego wuja" grają na dwa fronty. Jeśli tacy są niech wiedzą, że obrali drogę w dół, skąd nie będzie już odwrotu. Gardze takimi ludźmi, są najgorszym typem człowieka. Naszczęście takiej osoby w radzie brak. Psy zaczęły szczekać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo z Kalei Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.sfc.pl 04.11.08, 10:20 czestochowa.naszemiasto.pl/wydarzenia/917667.html Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf_mikolaja Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 04.11.08, 20:28 Święta idą a tu zapowiada się rózga :D Ale tak to jest z tymi niegrzecznymi chłopcami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.tktelekom.pl 04.11.08, 21:48 Mylisz sie pro-wreczyca taką osobą w radzie gminy jest jej Przewodniczacy,który udaje głupa ,że o niczym nie wie a tak wogóle to jest zdziwiony tym,że został wybrany na Przewodniczacego Rady Gminy. Ale to nic z tym co działo sie na początku posiedzenia Rady Gminy w dniu 30.10.2008 r. a mianowicie. Radny Szymański na początku posiedzenia Rady w związku z tym,że w porządku obrad nie było pkt.o tym aby mogli zabierać głos mieszkańcy Gminy(w obradach uczestniczyło ponad 10 mieszkańców Gminy) zwrocił się do PRZEWODNICZĄCEGO Rady by taki pkt. umieścić w porządku obrad co Pan Przewodniczący poddał pod głosowanie radnym i wyobrażcie sobie w głosowaniu za było 13 radnych -przeciwny temu był radny Ryszard Francik z SZARLEJKI - od głosu wstrzymał się Robert Mańczyk z Wręczycy Wielkiej Mieszkańcy Szarlejki i Wręczycy Wielkiej NA KOGO WY GŁOSOWALIŚCIE na tych co nie chcą słuchać waszysz wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.tktelekom.pl 04.11.08, 22:04 Nie rozumiem jednego pan prokurator Basiński wiosną tego roku mówił ,że jesienią akt oskarżenia wpłynie do sądu a teraz w oparciu o jego wypowiedz z dnia dzisiejszego w Dzienniku Zachodnim wynika,że sprawa potrwa jeszcze kilka miesięcy czy to nie żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_msciciel_ze_wsi Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 04.11.08, 22:12 Dla mnie dziwne jest dlaczego od razu nie zwrócono się do NIK. Mam nadzieje, że teraz sprawa wróci na właściwe tory, NIK zachowa się jak trzeba a Pan z Hutki tego dopilnuje !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kristinnna Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 04.11.08, 22:06 >Mieszkańcy Szarlejki i Wręczycy Wielkiej NA KOGO WY GŁOSOWALIŚCIE na >tych co nie chcą słuchać waszysz wypowiedzi. Jureczku nie ma się co stresować. Jeszcze tylko dwa lata ( a może wcześniej ) Odpowiedz Link Zgłoś
luzak_ze_wsi Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 05.11.08, 17:44 Tak sobie przeglądam te wszystkie artykuły i zastanawia mnie jedno. W artykule z dnia 2008.10.7 mamy taki fragment: "Zarzuty stanowczo odrzuca prokurator rejonowy Jan Janda. - Nawet jeśli radni nie podejmą sugerowanej przez nas decyzji i w tym zakresie trzeba będzie zrezygnować z zarzutów, nie oznacza to wcale, że podejrzani - na czele z wójtem - unikną sądu." chodzi mi dokładnie o stwierdzenie o konieczności rezygnacji z zarzutów. Teraz okazuje się, że jeśli NIK wystąpi ze stosownym wnioskiem nie będzie trzeba z niczego rezygnować. O co chodzi ? Wcześniej nie znano takiej możliwości ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? IP: *.tktelekom.pl 05.11.08, 18:12 Oczywiscie,że znano tylko prokuratura to olała myśleli,że może uda się całej sprawie ukręcić łeb, ale grubo się mylą ktoś czuwa by sprawa się zakończyła tak jak powinno to być w praworządnym państwie a nie REPUBLICE KOLESIÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta81 Re: Czy wójt Wręczycy się wywinie? 06.11.08, 21:14 To dobrze. Obyśmy już nie długo musieli oglądać te pyski. Odpowiedz Link Zgłoś
tecumsehiq odpowiem dlaczego sie wywinie... 07.11.08, 00:14 prawo polskie nie jest zle, tylko ludzie sa ciemni i go nie znaja niestety to funkcjonariusze publiczni nie stoja na wysokosci zadania i tu jest odpowiedz na pytanie dlaczego tak sie u nas dzieje w kraju ciekawostka: jezeli piszesz skarge na funkcjonariusza(np. prokuratora) do instancji wyzszej (chocby ministerstwa sprawiedliwosci) to na skarge odpowie Tobie osoba ... na ktora skarge pisales... a wojt sie wywinie bo sa powiazania miedzy wojtem a prokuratura (to jest zalozenie moje... :) ) WSZYSTKICH INFORMUJĘ ŻE WOLNOŚĆ WYPOWIEDZI I SWOBODA WYRAŻANIA SWOICH POGLĄDÓW JEST ZAGWARANTOWANA ART 54 KONSTYTUCJI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Odpowiedz Link Zgłoś
edward_007 Re: kolejny artykuł 07.11.08, 08:19 Radni za wójtem dziś Rada Gminy Wręczycy Wielkiej odrzuciła wniosek prokuratury częstochowskiej dotyczący ścigania tamtejszego wójta Henryka Krawczyka za rzekomą niegospodarność i narażenie gminy na straty. Zdaniem większości radnych podjęcie takiej uchwały oznaczałoby, że mają podejrzenia co do tego, że wójt złamał prawo, a oni taką wiedzą nie dysponują. - Prowadzimy dochodzenie dotyczące urzędu gminy we Wręczycy Wielkiej od kilku miesięcy - informuje rzecznik prasowy częstochowskiej prokuratury, prokurator Romuald Basiński. - W toku prowadzonego postępowania okazało się, że poszkodowanym w sprawie jest gmina. Zwykle w takich wypadkach to wójt musi złożyć oficjalne zawiadomienie.W przypadku Wręczycy nie było to możliwie, bo zarzuty dotyczą właśnie jego, dlatego zwróciliśmy się w tej sprawie do rady gminy. - My nie mamy żadnej wiedzy w tej sprawie, to prokuratura jest od tego, aby ocenić, czy wójt złamał prawo czy nie - odpowiada tymczasem przewodniczący Rady Gminy we Wręczycy Wielkiej Marek Prubant. -Wniosek prokuratury to naszym zdaniem próba wmanewrowania w sprawę radnych. Nie radni, którzy nie znają się na prawie są od osądzania,czy ktoś jest winny, czy nie. Jeżeli prokuratura ma już doniesienie w tej sprawie, niech wreszcie coś z tym robi, albo skieruje akt oskarżenia, albo umorzy sprawę. My podejmując tę uchwałę wskazywalibyśmy,że wiemy,iż miały miejsce działania na szkodę gminy. Tak tymczasem nie jest. Nie dysponujemy odpowiednią wiedzą, aby to rozstrzygać -dodaje. Prokuratura bada pracę Urzędu Gminy we Wręczycy Wielkiej od końca ubiegłego roku. Na jej zlecenie policjanci z wydziału przestępstw gospodarczych z Komendy Powiatowej Policji w Kłobucku zabezpieczyli liczne dokumenty, a także komputerowe dyski. Dokumenty dotyczą nie tylko umorzonych podatków, ale także spraw związanych z przetargami. Zarzuty prokuratury w dużej mierze pokrywają się z wnioskami kontroli, jaką w ubiegłym roku przeprowadziła w gminie Najwyższa Izba Kontroli. W kwietniu tego roku właśnie w związku z zarzutami dotyczącymi przetargów policja na wniosek prokuratury zatrzymała Henryka Krawczyka. Wnioskowała nawet o areszt, ale sąd odrzucił ten wniosek. Ostatniej decyzji radnych wójt nie komentuje. - Radni podjęli taką decyzję, bo taka jest ich ocena całej sytuacji - mówi. Jak sam jednak dodaje, jest zainteresowany jak najszybszym wyjaśnieniem stawianych mu zarzutów, bo jest niewinny. Według niego całe to zamieszanie szkodzi gminie. - Część tych zarzutów została odrzucona - opowiada wójt. - Zarzucono mi między innymi, że w wielu wypadkach niesłusznie umarzałem podatki gminne. Teraz prokuratura okręgowa w Częstochowie, która to badała umorzyła sprawę nie dopatrując się przestępstwa. Opozycyjny radny Tomasz Szymański, jedna z osób, po doniesieniu której prokuratura bada pracę wręczyckiego urzędu, jest zaskoczony głosowaniem rady. - To żenujące - komentuje ostatnie wydarzenia. - Podjęcie uchwały na wniosek prokuratury wcale nie byłoby żadnym osądzaniem wójta i pozostałych osób zamieszanych w sprawę, a jedynie dawało prokuraturze możliwość zakończenia dochodzenia. Decyzję radnych Tomasz Szymański tłumaczy krótko: - To ludzie wójta, jego koalicja - opowiada. - Znają się, i to nie tylko zawodowo, od lat. Irena Bazan - POLSKA Dziennik Zachodni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: kolejny artykuł IP: *.tktelekom.pl 08.11.08, 17:02 Jak przewodniczący Rady Gminy może mówić,że radni nie mają wiedzy na to,że wójt toleruje w gminie ustawiane przetargi czy też,że antydatował dokument,który gminę naraził na stratę ponad 200.000 zł przecież to dokładnie jest opisane w protokółach z kontroli RIO i NIK.Panie Przewodniczący Rady Gminy może najwyższy czas pójść do szkoły na naukę nigdy nie jest za póżno. CO za bzdury opowiada wójt,że prokuratura oddaliła część zarzutów.Prawdą jest że prokuratura Okręgowa oddaliła zarzuty związane z umażaniem podatków ale to było osobne śledztwo w dodatku prowadzone przez inną prokuraturę i nie dotyczy tych zarzutów, które postawione ma teraz.A tak na marginesie Panie Wójcie to nie powinien pan umażać podatków bez wcześniej przeprowadznych ustaleń i sprawdzeń.Prokuraturze widocznie to nie przeszkadza ale zarzuciła to Wójtowi RIO a i mnie jako mieszkańcowi tej gminy się nie podoba,że Wójt umaża podatki firmą,które są wiodące w naszej gminie.Nie ma się tu z czego cieszyć Panie Wójcie bo postępował Pan niegodnie. Odpowiedz Link Zgłoś