subotua 29.04.09, 20:46 "Studiuje tu niewielu ludzi, którzy na dodatek nie utożsamiają się z tym miastem postrzeganym jako nudne, religijne, miasto ludzi starych, w którym nic się nie dzieje poza pielgrzymkami." Wrona co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.2.8.73.tvksmp.pl 29.04.09, 21:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.2.8.73.tvksmp.pl 29.04.09, 21:26 Masz imprezy od środy do niedzieli. Gdzie zagrają 3 - 5 zespołów. Powiedz mi jak samorzad studencki ma zaprosic gwiazdy wielkiego formatu jak nie da sie nawet "rozbić" parasolow z warką czy żywcem które by mogly zaplacic za gwiazde wielkiego formatu. Poza tym czemu mowicie ze nic sie nie dzieje i nie wystawiacie nosa z akademika ?? to jest smieszne :) Chcesz by cos sie dzialo, zacznij dzialac a nie siedz i narzekaj !! Samo sie nie zrobi :P Tym bardziej przez wladze uczelni - no chyba ze wyobrazasz sobie tanczącą Panią Rektor :P :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 22:01 witaj, jestem autorem tego listu powiem Ci, że chętnie gdybym miał więcej czasu to bym się organizacją zajął, poza zajęciami mam kilka innych zajęć: praca i treningi, poza tym co by to było gdyby wszyscy organizowali juwenalia? chaos i zamieszanie... dlatego skoro są inni od tego, to być może bardzo się starają, ale w Częstochowie nie ma poprostu klimatu studiowania, imprezowania i klimatu dla juwenalii. Oraz być może nie ma dobrej woli np Władz miasta, chociażby w kwestii spożywania alkoholu- co nie pozwala na zaproszenie do sponsoringu jakiegoś Browaru. Pozdrawiam z nadzieją na lepsze czasy! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemac Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 23:27 ja student łącze się do autora tekstu ponieważ w częstochowie zapadły rządy takie iż pan Wrona boi się ... paulinów . Święto pracy na JG pewnie zjazd solidarności a na placu biegańskiego powinien odbyć się jakiś koncert dla "młodych" (gimnazjaliści, liecealiści, studenci itp) bo powiedzcie co mnie interesuje zjazd solidarności ? kolejna sprawa w urzędzie miasta są osoby i jest pewnie młodzież odpowiedzialna za imprezy to dlaczego oni sie nie wykazują niczym specjalnym tylko pobierają za nic kase (oj taką robote to też bym chciał), kolejna sprawa to taka że nie ma miejsca na koncerty plenerowe w częstochowie. Plac biegańskiego , parking Media Markt , stadion żużlowy ? na początku jest jeszcze jeden plac jest to pierwsza aleja też odpowiednio zaadaptowany i po zamknięciu ulic na czas koncertu jest też wyśmienite miejsce ale co na nim jest ? wywalony kilku metrowy krzyż po co nam tyle tych wszystkich pomników ? a gdzie miejsca z których można korzystać do woli ? a wiadomo że ja np wolę koncerty plenerowe niż iść do jakiegoś klubu i wąchać smród z papierosów i za pewne jest wiele osób co tak uważają. Ja natomiast weekendu majowego nie sędze w częstochowie co bardzo mi przykro ale wolę jechać do Zakopanego . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 00:48 no to już kompletne dno towarzysze: żeby urzednicy za studnetów organizowali juwenalia..... :- ))))))))))) jaja jak beretki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 02:28 ja nic nie pisałem o tym żeby urzędnicy za studentów je robili, chodzi tylko o to że urzędnicze decyzje nie pozwalają na rozwinięcie się inwencji twórczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI pan nie jest studentem IP: *.um.gov.pl 30.04.09, 09:55 Nie sądzę, aby był pan studentem. Ponieważ studenci to ludzie pomysłowi, mający wyobraźnię, wiedzę i chęć działania. Pana nie cechuje żadna z tych zalet. Czy mógłby by pan/pani wyjaśnić, które to decyzje urzędnicze nie pozwalają na rozwinięcie inwencji twórczej? I jakiej inwencji? Zwłąszcaa twórczej? Aby impreza np. o zamkniętym charakterze w strefie bezalkoholowej mogła się odbyć np. przy piwie (czy to jest warunek odbycia i zorganizowania imprezy? :-))) ) potrzebny jest wniosek władz uczelni. Władze uczelni w ostatnich latach nie chcialy występować o taką zgodę, gdyż nie chciały mieć niczego wspólnego z alkoholem na częstochowskich juwenaliach, pamiętają bowiem wydarzenia i burdy sprzed kilku lat. To zdumiewające i obraźliwe dla studentów twierdzić, że juwenalia powinny zależeć od jakiś urzędników. I od alkoholu. Choć w przypadku Częstochowy rzeczywiście Urząd DOTUJE juwenalia w wysokości 10 tys. złotych. Czy chodzi panu o tę decyzję związaną z dotacją? Czyli jest pan za tym, aby nie dawać pieniędzy na juwenalia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorgoroth Re: pan nie jest studentem IP: *.xdsl.centertel.pl 30.04.09, 17:45 Ja p.. ludzie co jest z Wami- studenci, ktorzy nie potrafia poprawnego zdania sklecic; czytam dalej .. p. Lesnikowski zwraca sie > Czy mógłby by pan/pani wyjaśnić, z malej litery , przegiecie a juz fragment > To zdumiewające i obraźliwe dla studentów twierdzić, że juwenalia > powinny zależeć od jakiś urzędników jakiś???!!! WTF!!?? żenua sory za ofa ale az bije po oczach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh Re: pan nie jest studentem IP: *.pcz.pl 01.05.09, 01:54 Leśnik wracaj do szkoły "panie" melepeto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 23:35 w kasku juz paradowala wiec kto wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sigma Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 21:29 A on na to jak na lato ;)Ołłł je Tak trzymać prezio. Rządy silnej ręki? A może poważnie nadwichniętej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDENT Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 21:29 ZGADZAM się z ARTYKUŁEM-sam pochodzę z Częstochowy a studiuję w Opolu. U nas są mało CIEKAWE kierunki, same siedziby(budynki) uczelniane też za CIEKAWIE NIE WYGLĄDAJĄ... i jeszcze jak by tego było mało to WRONISKA(czytaj ludzie z Urzędu Miasta) traktują studentów jak by byli problemem,elementem.I WCALE MNIE NIE DZIWI ŻE-cyt.:studiuje tu niewielu ludzi, którzy na dodatek nie utożsamiają się z tym miastem postrzeganym jako nudne, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Może w Opolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 21:39 więcej bawią się a mniej chlają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXC Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.143.lesio.net 29.04.09, 22:13 Ja tam nie widzę problemu, jeśli studentom nie pasują Juwenalia takie, jakie są to jestem za tym, aby po prostu ich nie organizować. Zaoszczędzi się pieniądze nie trzeba będzie robic godzin rektorskich itd. Czyli same korzyści i żadnych strat. Gwarantuje, że okoliczni mieszkańcy mający nieprzyjemność mieszkać koło akademików płakać nie będą, co więcej wystosują podziękowanie do władz uczelni za oszczędzenie im wrażeń. Pamiętajmy w Cz-wie akademiki są w centrum sporego osiedla a osoby tam mieszkające mogą mięć nieco inne podejście do spraw rozrywki. Pisałem już na ten temat kiedyś napisze po raz kolejny: osobiście uważam Juwenalia za przeżytek minionej epoki, który powinien zniknąć. Bo sensu nie mają one już żadnego a skoro studenci nie umieją żyć i bawić się bez alkoholu to lepiej niech się profilaktyczne nie bawią, lecz lepiej wezmą za naukę, bo sesja blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 22:20 nie zgodzę się z Tobą, uważam że takie imprezy jednoczą studentów, aczkolwiek chciałbym żeby były organizowane na wszystkich frontach, tak żeby zainteresować wszystkich, a nie tylko część studentów. a o sesję kolego się nie martw :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierownik imprezy Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.realestate.net.pl 29.04.09, 22:43 Bo akademiki są w centrum tak?... i innym to przeszkadza!? masz podejscie.. raz w roku są juwenalia raz w życiu się żyje .. ,a lata uciekaja po drugie.. weź się za tych co prowadzą po alkoholu! ,a nie za tych co się bawią .. na weselach tez piją i dobrze się bawią! i po trzecie kiedyś to były juwenalia .. obecnie są to raczzej dni wolne od zajęć .. nic wiecej! mówiąc krótko wieś z tramwajem .. gdzie nawet roboty nie idzie znaleśc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.xdsl.centertel.pl 29.04.09, 23:10 kierowniku imprezy!!!NAUCZ się poprawnie pisać,znalezc piszemy,a nie znalesc!!!Zainwestuj w słownik,bierz się do nauki a nie zabawa ci w głowie.:)))Roboty nie znajdziesz z takim wykształceniem.A...wynocha z tej jak to nazwałeś "wsi z tramwajem"!!!Im mniej takich jak ty tym lepiej.Obyś nie znalazł tej roboty w naszym mieście. Jak mniemam po twojej wyp.jesteś ze wsi i żal ci tyłek ściska, że jesteś ze wsi.Mieszczuchu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łolo manolo Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 23:54 interpunkcja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. imprezy Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.realestate.net.pl 30.04.09, 09:58 ..Aneto.. mniemaj sobie bo widzę ,że u Ciebie kobieca intuicja już zawodzi! Chyba ,że centrum miasta to wieś?! ,a te chamskie zagrywki to masz po mamusi? przykro mi ,że nie ma więcej tak wspaniałych ludzi jak Ty! bo życzyć to Ty możesz..sobie pracy.. ..widzisz wystarczyło sobie wymniemać .. gdzie pracuje! i powiedz mi co masz do ludzi pochodzących ze wsi?co?! mamusia nie nauczyła tolerancji?.. słowniczki też nie?!ooo jej.. ooo jej.. jak mi przykro. Rada na pszyszłość: nie oceniaj ludzi po jednym poście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.xdsl.centertel.pl 30.04.09, 12:30 KIEROWNIKU!!!Interpunkcja leży, jak i wszystko inne.Rozmawiam tutaj Ja,więc wara od mojej rodziny!Kultura żadna,również leży!Za wykształceniem idzie wszystko, inteligencja, poczucie smaku!Leży u ciebie to również.Twoich postów czytać się nie da,zbytnio męczą.Bez ładu i składu.Skoro tak ci miasto uwiera, to po jaką ch...tu męczysz się?!Co cię to obchodzi?Pocieszasz się naganiając na miasto,że jesteś ze wsi?!Ja nie dzielę ludzi na tych z miasta i na tych ze wsi! Ty to zrobiłeś!!!Chcesz dopiec tym z miasta, ale nie uleczysz swojego poczucia niższej warości tym, że dowalisz Częstochowie i jej mieszkańcom!Człowieku pomyśl, bo bredzisz!"Chamskie zagrywki"wsiowe wypowiedzi świadczą o twoim człowieczeństwie,płytkim myśleniu.Brak słów na te twoje wypowiedzi,więc daruj sobie!!!Ani to rozmowa z takim jak ty,ani polemika.Szkoda oczu na twoje dyrdymały.Znajdz sobie inne miejsce na leczenie sobie swych kompleksów,poszukaj dobrego specjalisty, może ci pomoże.Żal ciebie,człeku.:)))Biedny jesteś.Słownik do łapy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wunderteam Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.rev.inds.pl 30.04.09, 22:48 Ale jesteś denna. Byłoby miło żebyś także stąd wybyła. Krzyżyk na drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly student Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.09, 07:26 Który to już raz wmawiacie, że to studenci byli i są odpowiedzialni za tamte burdy? Doskonale wiemy kto jest za to odpowiedzialny - władze i policja - nie dopilnowały bo ich tam nie było wcześniej! I przyszli miastowi z pewnych dzielnic i zaczeli swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stwierdzenie Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.159.15.16.static.crowley.pl 29.04.09, 22:55 w czestochowie nie jest juz tak jak kiedys chociazby 5 do 8 lat temu wstecz:( ja bardzo zaluje tego miasta pod kazdym prawie katem kocham czestochwe i jest mi zal ze tak ja traktuaj urzedasy!!!!! jak i ludzie mlodziez troche kultury jak i dbalstwa ze tak powiem by sie przydalo:) Bardzo mi sie spodobal pomysl z Łodzi o Grupie Pewnych Osob... zazdroszcze. Sama chetnie bym sie przylaczyla do czegos takeigo a tym czasem w naszym miescie nie ma kasy na ocieplenie i pomalowanie bloku albo checi dzialania w zwiazku z innymi potrzebnymi rzeczammi a co dopiero na koncerty czy imprezy:) A co najgorsze z roku na rok coraz gorzej dziwne... Dobrze ze jest chociaz sport nei byle jaki. Wybory za pasem!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak, tak Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 09:01 Tak narzekacie na Wronę, a chciałabym przypomnieć, ze te 5 lat wstecz także On był prezydentem, więc wówczas się działo, a teraz nie...... Narzekania, narzekania, a weźcie się i coś zróbcie. Widocznie 5 -8 lat wstecz studentom bardziej się chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafka-1 Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? 30.04.09, 00:26 I znowu zle, i znowu nie pasuje, i znowu trzeba ponarzekac, pomarudzic, cos komus wytknac. Az zal czytac. Jak nie pasuje to wymysl cos super zajefajnego, zorganizuj, a jak nie to sie zglos do kogos kto to robi i na pewno Ci pomoze, jezeli bedzie to swietny pomysl, bo ich masz z pewnoscia na peczki i Ty wszystko bys zrobil duzo lepiej. Przestancie juz pluc jadem, naprawde moze sie znudzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: llli Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 30.04.09, 09:23 Jeśli chodzi o organizację w Częstochowie,to proszę popatrzeć sama oferta koncertów -nędza!!!Tak samo jest w sylwestra-nędza!! Inne miasta się wspanale bawią,bo jest super organizacja,fajne zespoły itp. Częstochowa,to jeden wielki zaścianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozef Maturzysto ! Nie przyjezdzaj na studia do częst IP: *.rev.inds.pl 30.04.09, 09:42 Maturzysto ! Nie przyjezdzaj na studia do częstochowy ! Zastanów sie ! Jest tyle pieknych miast ! Zostaw to miasto moherom ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Czy ty agrafka nie masz oczu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 14:17 W Częstochowie nie brakuje dobrych pomysłów i organizatorów. Ale żeby zrealizować plan imprezy, to potrzebny jest podatny grunt na którym będzie on zakwitnąć. Skoro 8 lat temu w Częstochowie odbywała się ŚWIETNE Juwenalia, a teraz wystawia im się nekrologi, to co się zmieniło? - podejście władz miasta, w wyniku którego sukcesywnie wycinano kolejne całoroczne studenckie atrakcje: jam session w Rywalu, Calimerę, Fuksa, Santa Fe, całą resztę lokali w której zbierała się, bawiła, poznawała, dyskutowała brać studencka. NAWET GRILOWANIE ZOSTAŁO ZABRONIONE. - KASA, której brak wynika poniekąd z poprzedniego punktu. Głownym sponsorem Juwenaliów był Żywiec, któremu w końcu pozwolono na reklamę połączoną z degustacją (degustacja bo i tak Żywiecki mecenat nie zwracał się z zysków) Konkluzja. 1. Szansę na powodzenie jakiejkolwiek imprezy w Czewie są pod warunkiem ze będzie mozna usłyszeć na niej muzykę sakralną, lub odbędzie sie ona w alejach, oczywiście z udziałem czarnego ptaka. 2. Zarzucało się studentom picie i awanturowanie... Student jest człowiekiem i nie pije ani nie awanturuje się więcej niż reszta populacji. Z tą róznicą, ze studenckie piwo to nie zwykłe chlanie lecz pozyskiwanie kontaktów, wymiana poglądów. W ten sposób powstają nowe projekty, przedsiębiorstwa, miejsca pracy... Gdy magistrat urządza takie spotkania to się nazywa SZKOLENIE, a student jest oczerniany... To miasto umiera, zadziobywane przez kruki a zwłaszcza wrony. Ludzie z zajefajnymi pomysłami wyjeżdżają tam gdzie mogą je realizować. A jeśli cie agrafko brzydzi ten obraz, to lepiej stąd uciekaj bo taka jest rzeczywistość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wunderteam Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.rev.inds.pl 30.04.09, 22:37 Jak mniemam pewnie jesteś z samorządu studenckiego i masz dość ze zewsząd na Ciebie plują. Niestety zgadzam się z autorem postu i sam chętnie bym na Ciebie napluł. Znam ludzi z rożnych małych miejscowości jak np. Bełchatów którzy śmieją się z naszego nudnego miasta. Piszesz że sami powinniśmy zorganizować coś a nie narzekać więc ja mam świetny pomysł żeby Paris Hilton dała u nas koncert a jestem przekonany że zjawią się tłumy. Więc skoro dobre pomysły już są to niech tylko teraz Wrona wyłoży środki i zniesie prohibicje a gwarantuję że to będą najlepsze juwenalia w kraju. Widzisz jakie to proste? Trzeba tylko odrobinę dobrej woli i chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cappo Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 08:47 Kolejny geniusz się znalazł... Paris Hilton... nie no jasne czemu nie... a do kompletu jeszcze U2 i Madonne coby się Paris samotna nie czuła... Gratuluję też pomysłu, że to UM ma za to płacić... brawo, brawo i jeszcze raz brawo - czeka na twoje list z problemami ;-p Gratuluję kultury osobistej, nie ma to jak się z kimś nie zgadzać i od razu mieć na niego ochotę napluć... ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka.czwa Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.54.174.48.tvksmp.pl 01.05.09, 13:51 na juwenalia zapewne sa fundusze, ale sa i tak organizowane po najmniejszej lini oporu ,byle tylko zaoszczedzic i zostawić cos dla siebie? bezsilnośc i mała chęć do zabawy wynika z tego, że organizujący juwenalia zapewniaja rozrywke w postaci grilowania i gry w piłke, zupełnie jakby sami studenci tego nie robi codziennie.na temat juwenaliów tylko jedno słowo żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cappo Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 23:47 Jak taki mądry jesteś to sam coś zaproponuj - najlepiej od razu wskaż skąd na to wziąć pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin22w Przyczyna leży w samych studentach!!! 30.04.09, 01:04 Juwenalia zależą od samych studentów, a że ci częstochowscy do aktywnych na tym polu nigdy nie należali wiadomo nie od dziś, czy ostatnich kilku lat. Po prostu trzeba chcieć, nawet mimo braku pomocy czy przychylności władz miasta. Jeśli ktoś uważa,ze studenckie świeto polega jedynie na atrakcji w postaci browaru, sam idzie po linii najniższego oporu. Swoją drogą, czyż nie było też odmienne podejście do sprawy ratowania swojego województwa np. samych opolan i częstochowian??? Jakoś mniejsze Opole potrafiło skutecznie zawalczyć o swoje i to z pełną mobilizacją jego mieszkańców, a ilu mieszkańców aktywnie broniło swojej racji w Cz- wie??? Pytanie pozostawiam bez komentarza. Wydaje mi się,że tutaj tkwi przyczyna, mimo że studenci z Cz-wy pochodzą z różnych stron, ale patrzą i widzą, jak to aktywni są tutaj ludzie. Na marginesie przypominam koledze,że z danych źródłowych wynika,że w Cz-wie studjuje łącznie ok. 40 tys. studentów, podczas gdy wszystkie opolskie uczelnie wyższe mają o blisko 10 tys. mniej żaków, ale jak wiadomo ilość nie zawsze przeradza się w jakość:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Przyczyna leży w samych studentach!!! IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 02:33 nie wiem na ile wiarygodne to źródło ale wikipedia podaje: Akademia im. Jana Długosza Nazwa łacińska Universitas Czenstochoviensis Nazwa angielska Jan Długosz University in Częstochowa Data założenia 1971 Lokalizacja Polska Polska, Częstochowa Liczba studentów 10 000 Uniwersytet Opolski Nazwa łacińska Universitas Opoliensis Nazwa angielska University of Opole Data założenia 10 marca 1994 Lokalizacja Polska Polska, Opole Liczba studentów 17 456 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studenci Re: Przyczyna leży w samych studentach!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 08:57 Nie wziąłeś pod uwagę innych uczelni, a jest ich w cze-wie znacznie więcej. Prawdopodobnie liczba studentów to wszyscy uczący się na uczelniach w Cze-wie także zaoczni, więc stąd ta liczba. Nie narzekajcie, ze w miasteczku studenckim nie można spożywać alkoholu, zobacz jakie grillowanie z piwem odbywa się między akademikami, od strony Dekabrystów. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin22w Re: Przyczyna leży w samych studentach!!! 30.04.09, 09:05 Politechnika Częstochowska - 23.800 stud. -rok akad. 2007/2008 Politechnika Opolska - 12.100 studentów-rok akad. 2007/2008 Poza tym uczelnie prywatne w Cz-wie to ok. 6-8 tys. studentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanka Re: Przyczyna leży w samych studentach!!! IP: *.chello.pl 05.05.09, 23:25 Oj kolego na samym Uniwerku jest 17 tysięcy studentów a w całym Opolu koło 30 ;) więc wcale was tak więcej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks... Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 07:49 Od jakiegoś czasu brać studencka w Częstochowie jest leniwa i niezorganizowana. Nawet przychylność władz miasta, województwa i samego rządu niezależnie, jaka byłaby to opcja nic nie zmieni. Dzisiejsi studenci w Częstochowie nie mają tej małej iskry i spontaniczności, jaka była wcześniej, gdy prawie cała Częstochowa się bawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racja Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 09:15 Mas zupełna racje, najlepiej jakby za studentów władza wszystko zrobiła, oni lobią tylko narzekać. Studenci dorośnijcie trochę, to nie gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cappo Drodzy forumowicze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 09:21 Drodzy forumowicze! Od pewnego czasu śledzę na forum wątki związane z Juwenaliami i bardzo dziwią mnie niektóre komentarze, np. że częstochowskim studentom się nie chce nic robić... Tak to już w życiu jest, że niektórym się chce a innym nie... W tym roku tak się akurat składa, że Juwenalia w Częstochowie nie są organizowane wyłącznie przez Samorządy Studenckie - dołączyła do nich niewielka grupa ludzi... którym się chce i mają jakieś konstruktywne pomysły... Z tego co wiem to część z nich strasznie narzekała na organizację we wcześniejszych latach, dzisiaj już nie narzeka, po pierwsze dlatego, że nie ma na to czasu bo roboty przy organizacji dużo a po drugie, ponieważ dowiedzieli się, że część ich pomysłów na Juwenalia - nawet tych, które uważali za banalne do realizacji - jest niemożliwa do przeprowadzenia, np. ze względów bezpieczeństwa uczestników (mam kumpla w jednym z samorządów i ostatnio go wypytywałem jak to wygląda od środka i stąd wiem). Chciałbym prosić wszystkich piszących o Juwenaliach o odrobinę pokory oraz o to, aby przed przystąpieniem do krytyki sami sobie zadali pytanie: Co ja dałem od siebie, aby Juwenalia 2009 były udane? Pozwolę sobie jeszcze poruszyć kwestię wsparcia Juwenaliów przez władze miasta... 1. Nigdzie nie ma tak, że to miasto organizuje Juwenalia. 2. Wszędzie jest tak, że miast albo pomaga (np. udostępni jakiś plac - tak nie mamy w Częstochowie) albo nie przeszkadza (tak mamy w Częstochowie). Kwestia piwa: STUDENCI MOGĄ ZORGANIZOWAĆ JUWENALIA BEZ PIWA ALE BARDZO TRUDNO JEST IM ZORGANIZOWAĆ JE BEZ PIENIĘDZY NP. OD BROWARU JAKO SPONSORA. Jest jeszcze jedna rzecz, o której za pomocą tego forum chciałbym powiedzieć: W imieniu własnym jak i wszystkich moich znajomych zainteresowanych dobrą zabawą a nie ciągłym narzekaniem, chciałbym podziękować WSZYSTKIM osobom zaangażowanym w realizację tegorocznych Juwenaliów za ich bezinteresowną pracę i poświęcanie własnego czasu, aby inni mogli się bawić i zapewnić, że my na pewno skorzystamy z okazji do zabawy i mamy zamiar bawić się dobrze :-D Odpowiedz Link Zgłoś
agrafka-1 Re: Drodzy forumowicze... 30.04.09, 09:41 Nareszcie ktos cos sensownego napisal. Ja tez mam zamiar sie dobrze bawic, nawet bez swiatowej slawy zespolu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI prawie ok IP: *.um.gov.pl 30.04.09, 14:38 Pański głos jest w tym dialogu na temat juwenaliów ze wszech miar pozytywny. W czasie gdy studiowałem (szefowałem zresztą akademikowi na Ligocie), nikt by nawet nie pomyślał, że władza ma organizować juwenalia studenckie. Ciekaw skąd się to bierze. Jednak muszę zapytać: Który plac nie został udostępniony organizatorom juwenaliów? Nikt o to nie wnosił. Dlaczego to miasto miałoby nie udostępnić jakiegoś placu? Po prostu nie ma takiej propozycji. Przy okazji pomocy, to zapomniał pan dodać, że miasto dało na koncert finałowy 10 tys. złotych. A propos browarów :-)): jeśli browary wynajmują powierzchnię, płacą za jednorazową koncesję... miastu a nie organizatorom juwenaliów. Decyzja o tym, że na terenie autonomicznego obszaru wyzszej uczelni ma się odbywać z udziałem alkoholu, podejmują władze uczelni. W ostatnich latach władze uczelni były przeciwko takiej decyzji. Nie trzeba powielać tych głupstw, które bez wątpienia ktoś chce na siłę rozpowszechniać od kilku lat. Ireneusz Leśnikowski rzecznik prasowy Urzędu Miasta Częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cappo Re: prawie ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 09:14 Drogi Panie Rzeczniku! Z tego co wiem to z pozwoleniem na "browar" sprawa nie jest tak łatwa jak Pan opisuje. Wszystko przez nieszczęsną uchwałę RM o prohibicji na pewnym odcinku ul. Dekabrystów. Z informacji jakie posiadam to samorządy studentów zasięgały w UM informacji jak dokładnie od strony prawnej wygląda sprawa prohibicji i otrzymały odpowiedź, że i owszem Uczelnia to teren autonomiczny, ale w uchwale i tak wykazany jako objęty prohibicją, a to, że jest to niezgodne z obowiązującą ustawą o szkolnictwie wyższym, która nadaje uczelni autonomię to już inna inszość - skoro teren wykazany to prohibicja jest (niezgodnie z prawem). Prawnikiem nie jestem, ale wydaje mi się, że póki ktoś tej uchwały nie zaskarży to ona obowiązuje mimo, iż posiada wady prawne. Co do pomocy UM i wspominanych przez Pana 10 000 zł - cieszą, nawet bardzo - choć uważam, że miasto tej wielkości co Częstochowa mogła by wesprzeć Juwenalia poważniejszymi środkami np. 40 000 zł - tak, żeby starczyło na jedną gwiazdę "z górnej półki". Jeśli chodzi o wspominany przez Pana wątek placów - zasięgnąłem języka i wiem, że samorządy sondowały możliwość wykorzystania, któregoś z terenów miejskich, żadne nie były odpowiednie na tego typu imprezę jak Juwenalia. Pisząc we wcześniejszym poście o nieudostępnianiu prze miasto placu użyłem może zbyt daleko idącego skrótu myślowego, chodziło mi o czasowy (Promenada częściowo w remoncie - jeśli się mylę proszę mnie poprawić) brak w mieście stosownego miejsca na tego typu imprezy. Cappo Student PCz., któremu coś się chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joseff Maturzysto ! Nie przyjezdzaj na studia do IP: *.rev.inds.pl 30.04.09, 09:43 Maturzysto ! Nie przyjezdzaj na studia do częstochowy ! Zastanów sie ! Jest tyle pieknych miast ! Zostaw to miasto moherom ! Odpowiedz Link Zgłoś
polityk-a Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? 30.04.09, 09:58 Bo jak był pomysł wspólnych Częstochowskich Juwenaliów to samorządy nie mogły dojść do porozumienia w sprawie finansowania. A wiadomo. Poprzednie roczniki odeszły a młodzi nie wiedzą jak się za to zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.apus-net.pl 30.04.09, 10:52 Fajnie że Raz Dwa Trzy będzie szkoda że poza tym za wiele nie ma ale jest postęp a ja i tak się będę dobrze bawił choć pewnie przez Wronę ta impreza nie będzie tak udana jak mogła by być chodzi przede wszystkim o brak sponsoringu ze strony browarów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI tak tak IP: *.um.gov.pl 30.04.09, 14:41 Zwłaszcza, że Urząd Miasta dał na imprezę finałową 10 tys. złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrafka-1 Re: tak tak IP: *.0.fullrate.dk 30.04.09, 14:51 Zapomnial pan kilka razy wspomniec, ze UM dal 10 tys. zlotych :P Nie wiem jakie sa koszty juwenaliow czy samego koncertu finalowego, student sa oczywiscie wdzieczni za te pieniadze, przypomnijmy - 10 tys. zl., zeby nikomu to nieumknelo, ale tyle chyba na waciki wystarczy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cappo Re: tak tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 09:33 Koszt Juwenaliów są, jak każdej tego typu imprezy, duże, nawet bardzo i kształtują się w wersji minimum na poziomie 50 000 zł - sam koncert i to bez gwiazdy. Jak się chce mieć cokolwiek oprócz sceny i muzyków (oczywiście do tego pełne zabezpieczenie) to trzeba wyłożyć więcej. Często przytacza się na tym forum Juwenalia 2005 jako ostatnie udane - jak patrzę co było to ich koszt szacuję na ok. 250 000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: tak tak IP: *.2.8.73.tvksmp.pl 30.04.09, 20:34 Panie Rzeczniku, Urząd dał te pieniądze ponieważ na jakiejś debacie z Prezydentem było mu to zarzucone. Sam Pan wie ile kosztuje zaproszenie takich gwiazd jak Stachurski, Bajm czy chociaż Łzy (koszt powyżej 50 tyś zł !! ) Zabespieczenie imprezy to koszt ok 25 tyś zł (Scena, bramki, Toi-Toi- e itp) Takie rzeczy kosztują bo bez nich nie da się zorganizować. Zgody się nie dostanie. 10 tyś to kropla w morzu potrzeb !! Ale za którą studenci dziękują :P :) Czemu Prezydent (razem z Radą Miasta) Łamie exterytorialny zapis że uczelnie w Polsce nie podlegają prawu i ustawa na która miał największy wpływ Tadeusz Wrona jest bezprawna. (Zapis o nałożenie prohibicji na terenie Dekabrystów 33 i miasteczka akademickiego) Jeśli nie podpiszę się umowy z Browarem który by mógł rozłożyć się na terenie juwenalii to nadal będzie tak jak jest !! A odnośnie tego chaosu Mateuszu, masz rację za dużo osób też nie powinno być. Ale każdy z nas zna jakieś zespoły, sponsorów itp. nie chodzi o dużą rolę, wystarczy zanieść pismo do jednej znajomej firmy. Jakie by nie były juwenalia w Częstochowie to i tak warto tam przyjść !! :) A za 2 lata może już będą inaczej wyglądać (wybory samorządowe) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cappo Re: tak tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 09:27 Panie Rzeczniku Co do tego dawania 10 000 zł... To UM nie dał, tylko RO Zrzeszenia Studentów Polskich, pomagają w organizacji Juwenaliów, napisała projekt (z tego co udało mi się dowiedzieć wnioskowała o 50 000 zł) na konkurs organizowany przez UM na działanie w dziedzinie kultury i sztuki. Może projekt nie był najmocniejszy bo zamiast 50 000 zł przyznano tylko 10 000 zł, ale nie widziałem, nie wiem... z drugiej strony chyba nie był taki znów słaby, że otrzymał dotację? No chyba, że to, czy jakiś projekt będzie dotowany czy nie, nie zależy od tego czy jest dobry czy nie, tylko od tego komu się w danym okresie UM chce przypodobać albo kogo chce "spławić" drobnymi i stąd to pojawiające się nagminnie w Pana postach "Urząd Miasta daje..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooooo Re: tak tak IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 10:33 oo zesz qqqqq cale 10 tysiecy??????/ a na pomnik ile dal? i studenci sie tam nie bawia i plac jest pusty a bylo przedtem gdzie usiasc i posiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
digistu Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? 30.04.09, 18:54 Niech już urząd i władze uczelni się tak nie martwią. I tak idzie niż. Więc przyjdzie mniej studentów dalsze odstraszanie młodych ludzi nie ma sensu. Całkowita prohibicja w miasteczku studenckim i okolicznych ulicach zakaz grillowania i brak perspektyw wystarczą. Obecne tendencje są takie iż młodzi ludzie zostają w mieście po studiach. Pan prezydent Wrona nie musi się obawiać o stanowisko, jego wyborcy nadal się utrzymają w domnującym procencie i wieku powyżej 50 lat. ( Bo im tylko chodzi abyś sam sobie szkodził, abyś sam nie mógł myśleć....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziu Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 19:23 ...abyś sam nie mógł chodzić...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedronka Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.09, 00:23 Grill rzecz święta ,a oni tacy na dziani . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniak Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.09, 00:54 Proponuje dla desperatów ,którzy cała gotówka przeznaczona na juwenalia to całe 50 zł,chałde po kopalnianą koło Auchan .Autobus biesy z pod akademika za darmo,brak prohibicji ,grilowac można do woli niestety pośpiewac musicie sami .Kultowe miejsce na świętowanie imprez urodzinowych dla pracowników huty ,trw itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oks Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.09, 08:06 W opolu co roku piastonalia i tak są do dupy więc nie macie czego zazdrościć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrona Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: 195.88.28.* 01.05.09, 10:27 a ja na to: KRA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warlock Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: 195.205.202.* 03.05.09, 21:13 To jak wreszcie beda juwenalia w tym buraczanym miescie czy nie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo___79 Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.09, 09:37 KRA KRA KRA .....ść Ja na szczęście pamiętam te "dobre" Juwenalia w Częstochowie i normalnie mi żal studentów................................ prześwietlić organizatorów!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macko Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.gre.pl 07.05.09, 02:47 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.143.lesio.net 06.05.09, 08:02 Ja nie rozumiem problemu. Jeśli studentom nie pasują Juwenalia w tej formie, jakie są, jeśli nie chcą się bawić to niema problemu – po prostu nie należy wobec tego organizować czegoś, co się nie podoba i tyle. Nie będzie Juwenali nie będzie problemu. Powtórzę to raz jeszcze dawniej, kiedy były takie czy inne problemy natury ekonomicznej i ideologicznej Juwenalia miały jakiś sens dziś jakby straciły na swej sensowności. Mnie osobiście kojarzą się po pierwsze z przeżytkiem minionej epoki po drugie z bałaganem, który trudno opanować a jak to sie kończy wszyscy wiemy. Dlatego jestem zdania, iż trudno coś robić na sile – nie podoba się nie organizujemy i będzie naprawdę ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.centertel.pl 06.05.09, 20:02 Z tego co wiem (a wiem co piszę) samorząd wnioskował już dużo wcześniej do władz Uczelni o zgodę na sprzedaż alkoholu podczas Juwenaliów i dostał ją... Wnioskował również do władz miasta i to już pozostawię bez komentarza szanowny Panie Leśnikowski...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Zapił się na śmierć na Juwenaliach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 21:46 Czy o takie juwenalia chodzi ? To w Warsiawce , czy na Dekabrystów też tak chcą studenci świętować Odpowiedz Link Zgłoś
bransoletkaa Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? 15.05.09, 16:53 Ale tak szczerze - jest coś fajnego na tych juwenaliach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żak Re: Juwenalia: Czemu Opole się bawi, a my nie? IP: *.net.stream.pl 16.05.09, 14:10 Ktoś w tym artykule dowalił Częstochowa miasto nie dla studentów. Statystyki mówią same za siebie Studenci Politechniki w Częstochowie ok 22tys + AJD 10 tys co daje 32tys. a w Opolu Politechnika 12tys + Uniwersytet 17tys co daje 29tys. Jak widać liczbę studentów mamy przybliżona Odpowiedz Link Zgłoś