Dodaj do ulubionych

Od kiedy mowi

13.01.04, 12:27
Kochane eMamy,
Do pierwszego "mama" mam jeszcze troche czasu. Moje Sloneczko dopiero
skonczylo 7 miesiecy, ale zastanawiam sie juz kiedy to nastapi. Napiszcie
prosze od kiedy i w jakim tempie Wasze dzieci uczyly sie mowic.
Magda
Obserwuj wątek
    • gandzia4 Re: Od kiedy mowi 13.01.04, 22:11
      Moje dzieciaki zaczeły mówić w wieku 11 miesięcy. Oboje są wygadani. Synek
      skończył kilka dni temu 2 latka i operuje już calymi zdaniami ma jeszcze
      problemy z gramatyką, ale co dnia jest lepiej (dziennie około 3 nowych słów). W
      rodzinie jeden chłopczyk prawie nie mówił przez 3 lata, a teraz jako 5-latkowi
      buzia się nie zamyka i liczy juz do 20. Pamiętaj o tym, że każde dziecko ma
      swoje tempo opanowywania kolejnych umiejętności i nie panikuj gdy 1,5 roczniak
      nie będzie mówił jeszcze po polskiemusmile)) tylko po swojemu. Ciesz się tym co już
      potrafi one tak szybko rosną, kiedyś będziesz wspominać te chwile z łezką w oku
      (wiem co mówię mam już nastolatkę w domu).
      • cwikrut Re: Od kiedy mowi 13.01.04, 22:26
        To zależy czego wymagasz- mówić a mówić to ogromna różnica- tak do 2 latek to
        nie można mówić o wypowiadaniu się całymi zdaniami i zwerbalizowanych
        przemyśleniach - około roczku dziecko zaczyna wypowiadać pojedyńcze słowa (poza
        mama, tata, itp, które z reguły przychodzą szybciej, ale nie muszą!), potem
        jest zbiór takich zbitków typu: daj to, nie wolno, jeść, nie nie nie, to moje,
        oraz onomatopeje- czyli wszelkie wyrazy dźwiękonaśladowcze, brum brum, hau hau
        itp. Moje starsze dziecię zaczęło płynnie mówić w wieku 2 lat- od razu
        poprawnie i ładnie, a pojedyncze wyrazy miał w słowniku od 5 miesiąca życia! Za
        to młodszy ma 7 mies. i milczy jak grób!!! Tak ok. 1,5 roczku można się z
        malcem nieźle porozumiewać, choć wielu rodziców musi na to poczekać dużo
        dłużej. Znajoma dziewczynka ma 4 lata i jeszcze dobrze nie mówi. A wszystko
        jest w porządku (za to wygląda na 6,7 lat). Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka