karolinaa_m 23.03.10, 12:54 Pewnie pytanie dla niektórych banalne ale czy 16 miesięczne dziecko może jeść naleśniki przygotowane na mleku krowim?? Czy robić mu na modyfikowanym?? Jadł ostatnio takie krowie naleśniki z nami i nic mu nie było.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bweiher Re: Naleśniki! 23.03.10, 13:00 >Jadł > ostatnio takie krowie naleśniki z nami i nic mu nie było.... Dobrze że nie krowie placki A tak poważnie to moje dzieciaki na krowim mleku od 9 miesiąca jedzą to co zrobię,czy budyń czy zupkę mleczną,czy manną....w sumie krowie mleko u nas się lało strumieniami Jak dziecko skończyło rok to piło zamiast modyfikowanego. Dodam ze mam 3 dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Naleśniki! 23.03.10, 21:05 > Dobrze że nie krowie placki Rewelka Spokojnie możesz na krowim czy kozim, jakie Wam pasuje. Moja od 14 mies całkowicie na krowim i chwalę sobie i dzieć tyż. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Naleśniki! 23.03.10, 13:01 U nas codziennie są naleśniki, bo starsza córka tylko to na obiad akceptuje. Syn je naleśniki na krowim mleku odkąd skończył 9 miesięcy, ale nie codziennie, on za nimi aż tak nie przepada Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Naleśniki! 23.03.10, 13:04 Niegdy nie wpadlabym na przygotowanie nalesnikow na mleku modyfikowanym dla dziecka w wieku 9-10 m-cy a co dopiero 16 m-nego. Mysle o dziecku zdrowym. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Naleśniki! 23.03.10, 13:09 nie używam mleka do zrobienia naleśników ale skoro musisz to jeżeli dziecko nie ma skazy białkowej nie widzę przeciwskazań.. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Naleśniki! 23.03.10, 13:11 Zrób na kozim...ale smaku nie gwarantuję Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Naleśniki! 23.03.10, 13:49 To nie jest banalne pytanie, tylko świadectwo, jak bardzo dajemy sobie robić wodę z mózgu. Mleko nie jest trujące, jakkolwiek sa osoby, które go nie trawią. Moje dziecko miało tak potworne uczulenia po mleku modyfikowanym, ze czym prędzej zmieniłam jej mleko na krowie i wszelkie problemy poszły precz. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Naleśniki! 23.03.10, 17:07 Mój synek jadł w tym wieku naleśniki na mleku krowim. Z resztą nigdy nie jadł na modyfikowanym. To duże dziecko - może jest przetrwory melczne. Przecież jogorty, które na pewno mu dajesz też są z melka krowiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Naleśniki! 23.03.10, 22:24 Możesz zrobić na krowim. W zaleceniu podawania mleka modyfikowanego po 1. roku życia chodzi o ilość. Samego mleka dziecko pije zazwyczaj jeszcze sporo, im więcej i im mniejsze dziecko, tym ważniejsze jest modyfikowane, bardziej dostosowane do ludziątka. Marginesy diety, takie jak właśnie naleśniki, mozna spokojnie przyrządzać z krowiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jezozwierzynka Re: Naleśniki! 23.03.10, 23:13 krowie mleko to nic dobrego, ale raz na jakiś czas, jeśli nie szkodzi to cóż... dawałabym. A może po prostu spróbuj używać np mleka roślinnego albo wody, jeśli masz obawy? Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Naleśniki! 24.03.10, 10:17 jezozwierzynka napisała: > krowie mleko to nic dobrego, Nie?A dla czego? W jakim sensie to nic dobrego? Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Naleśniki! 24.03.10, 10:18 Oj no nie wiesz? Szeroko rozpowszechniane pierdoły autorstwa kogoś pokroju niejakiej profesor Majewskiej, jakoby mleko było dla cieląt. Równie dobrze można powiedzieć, że marchewka jest dla królików Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Naleśniki! 26.03.10, 16:14 ale jest dokładnie tak jak napisała, krowie mleko to nic dobrego dla człowieka, poczytaj sobie podstawowe zasady zdrowego odżywiania lub zapytaj lekarza czy dietetyka - to mleko kazeinowe a organizm człowieka nie produkuje enzymu potrzebnego do jego trawienia, przyswajalność wapnia z mleka jest niewielka - to mit że jest człowiekowi potrzebne, podawane w nadmiarze może spowodować więcej szkód niż pożytku, oczywiście nie popadajmy w paranoję jak dziecko trochę mleka wypija to nie umrze od razu, no chyba że wyjątkowo uczulone się trafi.... Inaczej wygląda sprawa z produktami mlecznymi fermentowanymi te można spożywać bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Naleśniki! 24.03.10, 10:57 jezozwierzynka napisała: > krowie mleko to nic dobrego, masz racje, zje takiego naleśnika (ile w nim mleka jest????) i padnie > A może po prostu spróbuj używać np mleka roślinnego no samo zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Naleśniki! 24.03.10, 10:54 ło matko... mój syn ma 14 miesięci i odkąd skończył rok wogóle sie nie zastanawaiam co może jeść a co nie. Naleśniki wsuwa aż miło Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: Naleśniki! 25.03.10, 16:12 zalezy jakie 16-miesięczne dziecko jeśli nie jest uczulone, to może jeśli jest uczulone, to nie może my jestesmy na diecie przeciwgrzybiczej i robię naleśniki z mleka owsianego i róznych rodzajów mąki mozna tez dodać zamiast mleka wode gazowaną Odpowiedz Link Zgłoś
asiazuber Re: Naleśniki! 26.03.10, 12:14 przeciez modyfikowane mleko to tez krowie mleko ja robilam kiedys nalesniki na modyfikowanym - wyszly smaczne ale chyab powoli mozna dawac mleko zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Naleśniki! 26.03.10, 13:10 do glowy by mi nie przyszlo zeby zrobic nalesniki na modyfikowanym. Moja zanim skonczyla roczek to jadala kaszki na mleku krowim z woda, po roku juz bez wody, a jak przejscie na mleko typu junior sie nie udalo (wymioty, drgawki itp.) to pije wylacznie krowie mleko i ma sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
vippera Pytanie?! 26.03.10, 16:01 A czy nalesniki nie sa szkodliwe dla tak malych dzieci?Przeciez smazy sie je na patelni na oleju.Chyba,ze macie jakies inne sposoby przygotowywania nalesnikow...Sama chcialam je kilka razy podac mojemu 14 mies. ale to smazenie jakos mnie powstrzymalo.Nie wiem co o tym myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pytanie?! 26.03.10, 16:14 ja smażę bez oleju, na suchej patelni teflonowej - bez mleka a na wodzie nie przywierają. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Pytanie?! 26.03.10, 16:34 Ja też mam teflonową.Nie smażę na oleju.Robię na mleku.Nie przywierają. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Pytanie?! 26.03.10, 20:04 Wiesz co ja te głownie na teflonie -łucha oleju do ciasta, ale czasem dla smaku takie racuchowate na klarowanym maśle(odrobinka pod każda partię) -wsio oki, nic się nie dzieje, zre po 7 szt nie ma óli brzuszka nic - a nalesniki w słoikach od 9 miesiąca są Odpowiedz Link Zgłoś
karolinaa_m Re: Pytanie?! 26.03.10, 20:09 specjalna patelnia do nalesników taka super cieniutka teflonowa nic nie przywiera Odpowiedz Link Zgłoś