Dodaj do ulubionych

Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?!

15.11.10, 13:44
Witam!

Z cycusia przechodzimy na słoiczki, a ze słoiczków na domowe obiadki..
Z gondoli przechodzimy do spacerówki, a potem to już na bujaczkę..
Z niemowlęcego becika wskakujemy w wygodny dresik lub eksta jeansy..

A kiedy ze spokojnym sumieniem możemy zrezygnować z emolientów, o ile kremowym żelem można by dalej myć, to co zrobić z emulsją do kąpieli? Kiedy widzimy, że dziecko chciałoby czegoś więcej w postaci piany i bąbelków, kiedy nie ma obaw o delikatność skóry, a może jeszcze jakiś inny powód?

Chciałbym się dowiedzieć, co myślicie na ten temat. Kiedy Wy odstawiliście emolienty na rzecz innych kosmetyków do kąpieli..

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam, HDTeam!
Obserwuj wątek
    • emitka1.1.9 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 13:53
      ja uzywam zelu i plynu do kapieli dla dzieci johnson's baby naturals od wczesnych miesiecy jej zycia (sama tez go uzywam)
    • mw144 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 14:01
      Nie zdarzyło mi się użyć ani razu. Wszystkie dzieci żyją i mają piękną skórę.
    • ma_niusia Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 14:10
      Wogóle nie ma obowiązku używania emolientów, więc rozumiem, że pytanie jest kierowane tylko do zainteresowanych?
      Mój Syn jest alergikiem z AZSem, emolientów używaliśmy do 10 miesiąca życia, potem na zalecenie alergologa odstawiliśmy, wracamy sporadycznie na okres kilku tygodni w okresie zaostrzenia reakcji skórnych.

To sprawa indywidualna, zależy od dziecka i potrzeb jego skóry, są ludzie, którzy z powodu AZS całe życie używają, są tacy co nigdy nie stosowali. Jeśli to nie jest konieczne ze względów zdrowotnych uważam, że roczne dziecko powinno używać "normalnych" (ale dziecięcych) kosmetyków do kąpieli. Jestem też przeciwna ciągłemu smarowaniu balsamami i innymi. Jeśli to nie jest konieczne ze względów zdrowotnych - nie smarować niczym. Ale to tylko moja opinia.
      • marghot Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 14:14
        uzywaliśmy przez pierwsze 7 tż
        powodem była bardzo sucha, łuszcząca sie skóra (od momentu urodzenia)
        po 7 tyg przeszliśmy na zwykłe kosmetyki
        wg mnie nei ma sensu w stosowaniu emolientów, jesli nei ma ku temu powodu
        podobnie ze słoiczkami - pokarmy stałe mozna wlaczyć kp smile
        etap sloiczkowy nei jest niezbędny
      • hdteam Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 14:17
        Witam!

Pytam z pozycji ojca, który dla córki chciałbym to, co najlepsze..

Moja Hania nigdy nie miała stwierdzonych problemów skórych, a Emolientów zaczeliśmy używać od urodzenia i tak się zrobiło nagle 1,5 roku. Moje pytanie spowodowane jest obserwacjami poczynań córki w wannie, która nie wchodzi tam już tylko do umycia kaszkowych strupów, ale też do zabawy kaczką, konewką i innych akcesoriami, więc i zacząłem się zastanawiać nad zmianą specyfików kąpielowych..

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi..

Pozdrawiam, HDTeam!

• marghot Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 14:19
          wiesz, drogie i wyselekcjonowane nei zawsze oznacza najlepsze smile czasem mozna przedobrzyć i np. wpłynąc na uwrażlwieinei skory (to tak w wielkim skrócie rzecz ujmując).

Kup dowolny produkt, odpowiadajcy Ci zapachem kształtem butelki, ceną etc no i oczywiście skierowany do dzieci 1+ smile
        • budzik11 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 18:44
          hdteam napisał:

> Moja Hania nigdy nie miała stwierdzonych problemów skórych, a Emolientów zaczel
          > iśmy używać od urodzenia i tak się zrobiło nagle 1,5 roku.

To po co używaliście emolientów? Skoro miała zdrową skórę, nie potrzebowała specjalnych kosmetyków dla chorej skóry i od początku mogliście myć dziecko zwykłymi kosmetykami. Moje dzieci od urodzenia myte były mydełkiem Bambino, nigdy nie używaliśmy emolientów. To bezsensowne nabijanie w butelkę (dosłownie!) rodziców, którzy chcą "wszystkiego, co najlepsze dla swoich dzieci".
    • emila.dudek Re: aż się skończyły 15.11.10, 14:19

• sonrisa06 Re: aż się skończyły 15.11.10, 15:01
        Dla córki miałam Oilatum od urodzenia. Stosowałam u niej ponad dwa lata, może nawet 2,5. Córka ma mega wrazliwą skórę, ale nie ma AZS. Wszystkie johnsony, nivea, ziaja itp powodowały podrażnienia, uczulenie. Już myślałam, że całe życie przy tym Oilatum zostaniemy, bo po każdej nowości musiałam córkę znów w Oilatum, albo w krochmalu moczyć. W końcu wypróbowałam kosmetyki Hipp i teraz tylko takich używamy. To moje lenistwo, ale nie chce mi się znowu eksperymentować na dziecku, znosić wysypki, podrażnienia, krochmal gotować, więc już pewnie zostaniemy przy tym Hipp'ie. A i jeszcze mydło bambino (jako jedyne) dobrze znosi.
        • mgd3 Re: aż się skończyły 16.11.10, 08:53
          Będę musiała wypróbować smile Bo regularnie (i za każdym razem bezskutecznie) próbuję odejść od oilatum - i też się z tego już półtora roku zrobiło.
          • ma_niusia Re: aż się skończyły 16.11.10, 08:58
            U nas po emolientach na alergicznej skórze z AZS świetnie się sprawdza Nivea Nutri Sensitive żel do ciała i włosów. Nie uczula, nie wysusza i ładnie pachnie. Używam go zamiennie jako "mydło" i jako "płyn do kąpieli" wink Jak skóra się pogarsza stosujemy (za zaleceniem alergologa) balsam Hudlotion - fantastycznie nawilżający, ale to od święta wink
    • semi-dolce Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 16:39
      Nie używałam emolientów prawie wcale, raz czy dwa doraźnie jak się wysuszyła skóra w srodku zimy. Ba - gondoli tez prawie wcale nie używałam. Ani becika.
      • hdteam Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 16:44
        Witam!

Gondola i becik to odnośniki uwydatniające ew. zachodzące zmiany..

Pozdrawiam, HDTeam!
    • monikaa13 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 18:35
      A co to są te Emolienty???!!!

W każdym razie moja zupełnie na początku kąpana była w samym mydle z oliwką, potem z płynie Nivea lub podobnych. Teraz ma 4 lata i kąpię ją w tym co mam pod ręką. Najczęściej mam płyn dla dzieci typu Nivea czy Johnson ale i tak dodaję normalnego płynu do kąpieli, by była piana. Kupuję też takie w saszetkach, które robią kolorową wodę lub używam tabletek. Dziecku nic nie jest.
      Często też używam normalnego płynu do mycia dla dorosłych.
      • marciula23 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 19:19
        Ja polecam "blubel". Niedrogi, fajnie się pieni i pachnie oraz nie uczula.
    • b.bujak Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 19:28
      z emolientów przechodzimy na coś w tym rodzaju:
      www.nivea.pl/Produkty/Dla-dzieci-i-niemowlat/Typ-produktu/Zel-do-kapieli
      www.hipp.pl/?id=397
      a kiedy? to różnie bywa - jesli nie ma wyraźnych kłopotów ze skórą, to można już próbować kosmetyki drogeryjne;
      • kinmalek Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 21:38
        Ja dla swojej trzylatki używam płynów do kapieli bądź żelu,ale przeważnie kupuję produkty eco,pienią się normalnie,ale nie mają koloru ani zapachu.
        • ulik80 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 16.11.10, 09:02
          A możesz powiedzieć jakie to są?
    • agulle Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 21:35
      U nas emolienty były w użyciu kiedy dzieciaki były kąpane w wanience (takiej niemowlęcej) i nie spłukiwane, więc do ok 6-7 m.ż. Teraz emolienty używamy sporadycznie.
      Teraz kapią się w dzieciowych płynach, zelach, włosy myjemy dzieciowymi szamponami a po to, żeby nie szczypały w oczy. Na dorosłe mydła reakcji nie zauważyłam, więc też już by mogli się takimi myć, no ale te dorosłe szczypią w oczy.
    • leneczkaz Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 15.11.10, 21:44
      My mamy obecnie Oilatum (syn ma 2 lata) bo miał jakiś wyskok alergiczny z suchą skórą. 'Normalnie' używamy tego co 'nam się kupi'. Do włosków kręconych u nas cudnie sprawdza się szampon Bambino, więc pewnie teraz spróbujemy i płyn.
    • 18_lipcowa1 ło jezusicku 15.11.10, 22:22
      aaaaaaa

a to trzeba je jakis tam czas stosowac?
      ja myje corke w TFU!!!! Nivei od urodzenia prawie, mialam jedno oliatum i potem juz nie kupowalam
    • karro80 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 16.11.10, 00:22
      Emolientów myśmy używali w razie potrzeby -czli w sezonie grzewczym głównie - młodej dopiero w tym roku "skóra wyszła na prostą"(u nas trocha pokręcona kwestia, nie laergiczna akurat).
      Drogi Tato- bardzo dobre i tanie zresztą sa do mycia kosmetyki rossmanowskie - jest seria do mycia dla alergików - tam jest żel pod prysznic - normalny tyle, że delikatny - polecam ci zacząć od tego, plus są fajne kolorowe tabletki do kapieli(niebieskie i czerowne z solą morską i ekstraktem z melisy -idealne na nocwink) i musujący proszek - moja ma delikatną skórę, a one nic nie podrazniają - do tego do mycia wspomniany żelik - jest fajny bo mimo, że nie emolient to w ogóle nie wysusza skórę i można go "spienić" w wanniesmile
    • ulik80 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 16.11.10, 09:00
      Nie napisałaś czy Twoje dziecko ma lub miało problemy ze skórą. My nigdy nie używaliśmy emolientów, nie było takiej potrzeby. I nie bardzo rozumiem matki ,które dla zdrowej skóry dziecka fundują niepotrzebnie apteczne kosmetyki.
      • sonrisa06 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 16.11.10, 09:16
        Moja córka od pierwszego dnia życia była kąpana w Oilatum. Pielęgniarki noworodkowe w szpitalu gdzie rodziłam używały go do mycia noworodków. Po prostu kupiłam to samo co było stosowane w szpitalu (a raczej mąż kupił wink ) bo już sprawdzone było.
        • meg.123 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 16.11.10, 11:33
          A moje dziecko ma 3 lata i nadal używamy oilatum ;p
          Dodaję do np co 3 kąpieli razem z płynem który robi super pianę, Dodam, że również nie miał specjalnych problemów ze skórą czasami tylko mu się bardziej wysuszała. Dzięki temu nie muszę smarować go po kąpieli żadnymi kremami, maściami wskakuje w piżamkę zaraz po wytarciu i już smile
          • budzik11 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 16.11.10, 13:54
            meg.123 napisała:

Dzięki temu nie muszę smarować go po kąpieli żadnymi kremami, maściami ws
            > kakuje w piżamkę zaraz po wytarciu i już smile

A gdyby nie to Oilatum to byś musiała? Ja też nie smaruję maściami i kremami a nie używam żadnego emolientu smile
            • leneczkaz Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 16.11.10, 14:20
              No dokładnie. JA nigdy niczym dziecia nie smarowałam. Baaa, nawet dupki nie 'paćkałam'. I jego skóra ma się lepiej niż te obsmarowane od czubka włosów po piętę dzieciątka.
              • anettchen2306 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 17.11.10, 13:32
                Jak mlodej po prorodzie zaczela nieco zluszczac sie skora to polozna zalecila dorazna kapiel w mieszance oliwy z oliwek i zwyklego mleka kartonowego (3,5%). Proporcja: pol na pol szklanki i miksture wlewa sie do kapieli smile Po 2 krotnym uzyciu skora mlodej jak marzenie i pieknie pachnaca! Odradzano nam stosowanie kosmetykow natluszczajacych na dluzsza mete, mialam jakis zwykly plyn do kapania niemowlat (bezapachowy, bez konserwantow). W szptalu nie oliwkowali, nie natluszczali, kapali w najzwyklejszej wodzie BEZ zadnych dodatkow.
    • memphis90 Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 16.11.10, 15:05
      Hmm, moje dziecko zaliczyło kąpiel w pianie będąc noworodkiem... Po prostu bez zastanowienia zapakowałam malucha starszej córce do wanny i dopiero potem zastanowiłam się, czy aby jagodowy płyn do kąpieli nie podrażni mu skóry. Nie podrażnił. Emolienty stosuję doraźnie, nie do codziennego użytku. Dzieci mam niealergiczne, problemów z atopią, suchą skórą itp nigdy nie było.
      • kinmalek ulik80 17.11.10, 01:11
        Mieszkam w uk więc tutaj kupuję produkty eco,jest ich tutaj naprawdę spory wybór,w pl chyba trudniej takie dostać.
    • pszczolaasia Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 17.11.10, 13:20
      ale co? maja alergie, azs czy stosujesz "bo niemowle musi" ? moje maja alergie i stosuje do dzis na zmiane z rosmanowskim genialnym plynem do kapieli nagietkowym. maja po 2,5 roku.
    • hdteam Re: Kiedy 'odstawiamy' Emolienty?! 17.11.10, 21:52
      Witam!

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Teraz mam bardziej szerszy pogląd na tą sprawę.. Trzeba zrewidować zapasy i zastosować podmiankę..

Pozdrawiam, HDTeam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka